malakh wrote:kojom logikom ne možeš biti socijaldemokrata i vjernik i počast odavati na sebi svojstven način? po kojoj logici to dvoje ne ide zajedno?
Naravno da mozes biti. Znao sam da ce se naci neko ko nece lijepo procitati sta sam rekao.
Problem nije vjera, koja treba biti privatna stvar svakog od nas, vec instrumentalizacija iste, tj. licemjerstvo.
Ja kao ubjedjen socijaldemokrata (nebitno sto sam ateista jer imam medju prijateljima i istomisljenicima i prakticirajuce vjernike) smatram da je mahanje vjerom u cilju licnog probitka direktan cin protiv te vjere.
Socijaldemokrati poentu price stavljaju na drustvenu pravdu (sto je korijen svake vjere), a do nje se ne dolazi slikanjem na namazu i ucenjem fatihe, nego konkretnom borbom za tu jednakost i pravdu, upravo na nacin na koji sam to opisao maloprije. Milion prilika je bili i ima i dalje. SDP je imao resurse i znanje da posalje pravnika, advokata, svakom obespravljenom skupu, radnicima u strajku, ljudima pred delozacijom...
Zasto SDP nije mogao imati sluzbu besplatne pravne pomoci npr? Znam koliko hoces ljudi koji su sto radi neukosti, sto radi nemogucnosti angazmana advokata gubili stanove, zemlju, posao, i razna druga prava...
E to je borba za drustvo jednakih sansi.