Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Locked
ExNihilo

#41201 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by ExNihilo »

tovarish wrote:
ExNihilo wrote:
kluz franjo wrote:Ova priča i špekulacije se vuku već preko godinu dana i svaki put se najave "razdora" u NS pokažu kao netačne.
U 11 godina postojanja NS je imala već tri predsjednika.
Svaki put je unutarstranački proces bio transparentan i demokratski sa više kandidata.
I svaki put su i "poraženi" dali svoju punu podršku "pobjedniku".
Da zaključim. Delegati NS na kongresu sebi biraju novog predsjednika i definišu sljedeće pravce djelovanja.
Ja ih neću mjeriti po imenima, već po rezultatima rada.
Koja floskula.

Da sutra, lupam, Suljagić postane predsjednik NS - čekao bi rezultate rada ili bi mjerio po imenima?
Ja imam strepnje povodom Marjanovića, ali njega i Suljagića ne možeš u isti koš stavljati. Barem ne još. Šta će budućnost donijet, to ćemo tek vidjeti.
Hajd, molim te, čitaj šta piše.
plain vanilla
Location: Jer ti si jedini način da pokrijem golotinju ove detinje duše...

#41202 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by plain vanilla »

kmirsad wrote: Bez ikakvog ulaženja u lik... meni je bezobrazluk... nakon samo godinu dana ulaska u Našu Stranku nakon lutanja po strankama, pokretima i udruženjima i sve podrške koju je kao novajlija dobio od Kojovića i ekipe starih kuka, usuditi se istaknuti svoju kandidaturu za protiv kandidata Kojoviču... simpatičnost, Minjđuša, moderan izgled, poderane farmerke, naizgled ljutita a uglavnom jalova priča i nezamjeranje ikome, uglavnom o prosveti... nisu kvaliteti potrebni za predsjednika stranke kao što je NS...
pa to je smisao demokratije valjda
kandidujes se, pa ako tvoj kvalitet bude prepoznat, pobijedit ces
niko, ali niko ni u jednoj stranci, ne treba biti predsjednik zasticen ko medjed (ne mislim ovdje na NS nego na sve stranke)
svako treba imati konkurenciju i uvijek iznova se boriti za tu poziciju
inace dobijes Lagumdziju
tovarish

#41203 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by tovarish »

ExNihilo wrote:
Pa on je napisao da će čekati da vidi djela, a ne suditi po imenima tih kandidata, misleći na Marjanovića.

A onda ste Vi kolega rekli da li bi isto on mislio i da je Suljagić kandidat.

Tako sam ja shvatio i iznio stav da Marjanović i Suljagić još uvijek nisu isto.Možda i budu,ali to još uvijek ne znamo.

I kod mene postoji doza straha,jer dosad su nas milion puta izdali oni koji su se predstavljali kao građani,a ne kao nacionalne jedinke.
ExNihilo

#41204 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by ExNihilo »

tovarish wrote:
ExNihilo wrote:
Pa on je napisao da će čekati da vidi djela, a ne suditi po imenima tih kandidata, misleći na Marjanovića.

A onda ste Vi kolega rekli da li bi isto on mislio i da je Suljagić kandidat.

Tako sam ja shvatio i iznio stav da Marjanović i Suljagić još uvijek nisu isto.Možda i budu,ali to još uvijek ne znamo.

I kod mene postoji doza straha,jer dosad su nas milion puta izdali oni koji su se predstavljali kao građani,a ne nacionalne jedinke.
Mene fascinira nesposobnost razumijevanja pročitanog kod naših ljudi. I zabrinjava.

Poenta mog posta nije bila usporedba Suljagića i Marjanovića. Poenta je da Suljagić, kada bi isti sutra postao predsjednik NS, a uzimajući u obzir historijat njegovog političkog djelovanja, stavova, i mijenjanja dresova, definitivno ne bi dobio šansu da ga "poznamo po plodovima", odnosno da mu rad mjerimo djelima, nego bi isti bio a priori označen kao nepoželjan. Mislim da se tu svi slažemo.

Štaviše, može se reći da je biračko tijelo NS nešto osjetljivije u odnosu na ostale političke subjekte i da češće pribjegava takvoj "metodologiji": skoro da nema stranice ove teme gdje se ne raspreda da li je ovaj ili onaj pogodan za ovu ili onu funkciju unutar stranke, ili kao koalicioni partner.

I onda dolazi Marjanović, a sa njim i priča "mjerit ćemo učinjenom, a ne imenima". :D Pa što nismo isti standard, gospodo, citirali kada se išlo u zagrljaj Kifli?

Dakle, nije poenta ko je bolji, Suljagić ili Marjanović. Poenta je dvostruki standard. Kada nam se ime sviđa, onda mjerimo po učinjenom. Ali kada nam se ne sviđa, tada može i drugačije.
bunk

#41205 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by bunk »

Nije toliko ni do imena nego do strane.
Ako je protiv sda onda je dobar nek se zove medjed sumski.
A tu je najveca pogreska ns.
BH blok u kojemu nema stranke koja nosi 300k glasova Bosnjaka nikad ne moze legitimno nositi to ime.
pici
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

#41206 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by pici »

Inače, DF će imati pet potpredsjednika a preostala dva potpredsjednika bit će izabrana kada se stranka razvije u svim dijelovima BiH.

Na današnjoj Osnivačkoj skupštini izabrano je i deset članova predsjedništva stranke a preostalih deset bit će popunjeno dok se ne formiraju odbori u ostalim općinama, kantonima BiH.

Članovi predsjedništva stranke su Mensura Beganović, Maja Stapić, Stanko Vasić, Damir Marjanović, Munib Alibabić Munja, Ivica Šutalo, Konstantin Jovanović, Alija Šuko, Ekrem Prošić i Dejan Pavić.
Image

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
mrgreen

#41207 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by mrgreen »

Ekspertni ministar u SDA vladi, ex-DFovac... Ne vjerujem mu, nisam glasala za njega, "vrijeme ce pokazati". Mislim da je Pedja najbolje sto imamo na politickoj sceni, ali eto.
kmirsad

#41208 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by kmirsad »

plain vanilla wrote:
kmirsad wrote: Bez ikakvog ulaženja u lik... meni je bezobrazluk... nakon samo godinu dana ulaska u Našu Stranku nakon lutanja po strankama, pokretima i udruženjima i sve podrške koju je kao novajlija dobio od Kojovića i ekipe starih kuka, usuditi se istaknuti svoju kandidaturu za protiv kandidata Kojoviču... simpatičnost, Minjđuša, moderan izgled, poderane farmerke, naizgled ljutita a uglavnom jalova priča i nezamjeranje ikome, uglavnom o prosveti... nisu kvaliteti potrebni za predsjednika stranke kao što je NS...
pa to je smisao demokratije valjda
kandidujes se, pa ako tvoj kvalitet bude prepoznat, pobijedit ces
niko, ali niko ni u jednoj stranci, ne treba biti predsjednik zasticen ko medjed (ne mislim ovdje na NS nego na sve stranke)
svako treba imati konkurenciju i uvijek iznova se boriti za tu poziciju
inace dobijes Lagumdziju
Nema ništa protiv da se bilo ko kandiduje...Jedina demkratija je referndum svih članova partije. Ako biraju odbori ili kakvi delegati imenovani od strane Odbora, nema tu ni "d" od demokratije... Svi odbori su ""povezana lica" ...grupica i frakcija sa svojim povezanim interesema... za Predsjednika svoje stranke hoću ja da glasam, a ne neko u moje ime. Onda prihvatam bilo kojeg Predsjednika izabranog na taj način , da izaberemo slona...
wewa

#41209 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by wewa »

uvjerena sam da je promjena predsjednika NS u ovom trenutku kontraproduktivna, Pedja izvrsno radi svoj posao i zna komunicirati s medijima, prenosi ispravno informacije o radu stranke i ima pravu mjeru. nakon sto je izdrzao sve napade i ostao covjek, bilo bi bas ruzno naci mu zamjenika u ovom trenutku.
pici
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

#41210 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by pici »

kmirsad wrote:Nema ništa protiv da se bilo ko kandiduje...Jedina demkratija je referndum svih članova partije. Ako biraju odbori ili kakvi delegati imenovani od strane Odbora, nema tu ni "d" od demokratije... Svi odbori su ""povezana lica" ...grupica i frakcija sa svojim povezanim interesema... za Predsjednika svoje stranke hoću ja da glasam, a ne neko u moje ime. Onda prihvatam bilo kojeg Predsjednika izabranog na taj način , da izaberemo slona...
:thumbup:
pemanapemani

#41211 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by pemanapemani »

wewa wrote:uvjerena sam da je promjena predsjednika NS u ovom trenutku kontraproduktivna, Pedja izvrsno radi svoj posao i zna komunicirati s medijima, prenosi ispravno informacije o radu stranke i ima pravu mjeru. nakon sto je izdrzao sve napade i ostao covjek, bilo bi bas ruzno naci mu zamjenika u ovom trenutku.
:bih:
criticos

#41212 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by criticos »

kmirsad wrote:Nema ništa protiv da se bilo ko kandiduje...Jedina demkratija je referndum svih članova partije. Ako biraju odbori ili kakvi delegati imenovani od strane Odbora, nema tu ni "d" od demokratije... Svi odbori su ""povezana lica" ...grupica i frakcija sa svojim povezanim interesema... za Predsjednika svoje stranke hoću ja da glasam, a ne neko u moje ime. Onda prihvatam bilo kojeg Predsjednika izabranog na taj način , da izaberemo slona...
Ne valja ti ova logika. Pred Novu godinu ti se moglo učlaniti tisuću novih osoba iz Lukavice i da danas tvojom logikom biraju Dodikovog sina. :lol:
kmirsad

#41213 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by kmirsad »

criticos wrote:
Ne valja ti ova logika. Pred Novu godinu ti se moglo učlaniti tisuću novih osoba iz Lukavice i da danas tvojom logikom biraju Dodikovog sina. :lol:
Valja, nije se mogao ubaciti toliko veliki broj ljudi s podlim namjerama. Činjenica da je NS imala veliki broj učlanjenja. Ali ipk je to zahvaljijuči kontinuiranoj principjelnosti rukovodstva NS i PK, te katastrofalno štetnim potezima SDA i otkrivanju kriminalnih afera, te smanjivanju straha običnih ljudi da o njemu javno govori. Manji je strah kod običnih ljudi, a koji sve znaju.
kluz franjo

#41214 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by kluz franjo »

ExNihilo wrote:
kluz franjo wrote:Ova priča i špekulacije se vuku već preko godinu dana i svaki put se najave "razdora" u NS pokažu kao netačne.
Svaki put je unutarstranački proces bio transparentan i demokratski sa više kandidata.
Da zaključim. Delegati NS na kongresu sebi biraju novog predsjednika i definišu sljedeće pravce djelovanja.
Koja floskula.
Da sutra, lupam, Suljagić postane predsjednik NS - čekao bi rezultate rada ili bi mjerio po imenima?
Prihvatam da se moj stav može protumačiti kao floskula. Ali ja uvijek isto "floskulam".

I kada se po forumu prije više od godinu dana zbog ulaska Marjanovića pisalo o "raspadu NS" isto sam pisao.
Ako će jedna organizacija izgubiti ili promjeniti svoj identitet zbog dolaska/odlaska jednog čovjeka, onda ne treba ni da postoji.
Zašto bih se uzbuđivao ili vjerovao da bolje poznajem unutrašnje prilike u NS od ljudi koji su u NS.
Ako oni u transparentnom procesu donesu neku odluku, to je njihova odluka i oni snose sve negativne i pozitivne poslijedice.

Iako još uvijek ne postoji bilo kakva zvanična informacija, "dio javnosti" je iznenađen i strašno se uzbuđuje zbog informacije da se jedan od članova GO NS, nosilac kantonalne liste NS na izborima i zastupnik i delegat NS u kantonalnoj skupštini i federalnom domu naroda, pominje kao jedan od mogućih kandidata.

Ja svoje mišljenje o imenima imam. Opet bazirano na dosadašnjim rezultatima.
A koliko znam svaki član NS se može kandidirati i tražiti podršku lokalnih organizacija - pa tako i kolega forumaš KMirso.
Suljagić bi morao prvo podnijeti molbu za učlanjenje.
Pozdrav
ExNihilo

#41215 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by ExNihilo »

kluz franjo wrote:
ExNihilo wrote:
Koja floskula.
Prihvatam da se moj stav može protumačiti kao floskula. Ali ja uvijek isto "floskulam".

I kada se po forumu prije više od godinu dana zbog ulaska Marjanovića pisalo o "raspadu NS" isto sam pisao.
Ako će jedna organizacija izgubiti ili promjeniti svoj identitet zbog dolaska/odlaska jednog čovjeka, onda ne treba ni da postoji.
Zašto bih se uzbuđivao ili vjerovao da bolje poznajem unutrašnje prilike u NS od ljudi koji su u NS.
Ako oni u transparentnom procesu donesu neku odluku, to je njihova odluka i oni snose sve negativne i pozitivne poslijedice.

Iako još uvijek ne postoji bilo kakva zvanična informacija, "dio javnosti" je iznenađen i strašno se uzbuđuje zbog informacije da se jedan od članova GO NS, nosilac kantonalne liste NS na izborima i zastupnik i delegat NS u kantonalnoj skupštini i federalnom domu naroda, pominje kao jedan od mogućih kandidata.

Ja svoje mišljenje o imenima imam. Opet bazirano na dosadašnjim rezultatima.
A koliko znam svaki član NS se može kandidirati i tražiti podršku lokalnih organizacija - pa tako i kolega forumaš KMirso.
Pozdrav
Dolaskom ili odlaskom jednog čovjeka NS neće izgubiti identitet, ali postavljanjem čovjeka na svoje čelo jedna organizacija, ipak, signalizira svoje vrijednosti, a samim tim identitet. Ako govorimo o Marjanoviću to nisu vrijednosti s kojima se, barem ja, mogu identificirati.

I to je to.
drug_profi

#41216 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by drug_profi »

Bilo bi posteno navesti koje su to njegove mane sa kojima se ti ne mozes pomiriti.
Jer ovako izgleda kao da je licni animozitet.
A i da se drugi upoznaju sa eventualnim problemima.

Ja sam pri stavu da je Pedja bolji kandidat. Ali eto...
ExNihilo

#41217 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by ExNihilo »

drug_profi wrote:Bilo bi posteno navesti koje su to njegove mane sa kojima se ti ne mozes pomiriti.

Ako ti treba navoditi, onda ti je besmisleno navoditi. :thumbup:
drug_profi

#41218 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by drug_profi »

ExNihilo wrote:
drug_profi wrote:Bilo bi posteno navesti koje su to njegove mane sa kojima se ti ne mozes pomiriti.

Zašto ne?
Zar je to problem?
Dakle DM je takav i takav jer je uradio to i to, a nije ovo ili ono, ili rekao je ovo u radio ono...
Jednostavno je, probaj.
ExNihilo

#41219 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by ExNihilo »

drug_profi wrote:
ExNihilo wrote:

Zašto ne?
Zar je to problem?
Dakle DM je takav i takav jer je uradio to i to, a nije ovo ili ono, ili rekao je ovo u radio ono...
Jednostavno je, probaj.
Čovjek je javna ličnost i njegovo političko djelovanje je dostupno sudu javnosti. Taj sud zavisi od dvije stvari: informisanosti i vrijednosnog odnosa prema samom djelovanju.

Prema tome, kako rekoh, ako treba objašnjavati, onda ne vrijedi objašnjavati: ili osoba nije informisana, iako su informacije javno dostupne, pa ja nemam namjeru to ispravljati, ili jeste informirana, ali nam se vrijednosni sud o samom djelovanju razlikuje, pa je besmisleno raspravljati jer niti želim niti mogu ikome utjerivati vlastite vrijednosti.

:sax:
Kikibombona

#41220 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Kikibombona »

Damir je kompromitovan radi clanstva u ublehi zvanoj DF i koaliranja sa SDA.

Nadam se da je sa tim zavrsio.

Volio bih da Pedja ostane jos cetiri godine i da nakon njega preuzme Sabina Cudic.
drug_profi

#41221 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by drug_profi »

ExNihilo wrote: Čovjek je javna ličnost i njegovo političko djelovanje je dostupno sudu javnosti. Taj sud zavisi od dvije stvari: informisanosti i vrijednosnog odnosa prema samom djelovanju.

Prema tome, kako rekoh, ako treba objašnjavati, onda ne vrijedi objašnjavati: ili osoba nije informisana, iako su informacije javno dostupne, pa ja nemam namjeru to ispravljati, ili jeste informirana, ali nam se vrijednosni sud o samom djelovanju razlikuje, pa je besmisleno raspravljati jer niti želim niti mogu ikome utjerivati vlastite vrijednosti.

Ok. Znači moramo biti informisani da bi mogli ocijeniti kandidata.
A šta ako imaš jednu informaciju o jednom kandidatu i misliš da si informisan.
Dok o drugom nemaš ništa. Kako ćeš zanti da li si informisan ili ne?
kako ćeš onda ocijeniti nečiji post na forumu koji se sad sveo na "znao bi da hoćeš da znaš", ili "ako znaš ono što ja znam, onda se ne slažemo oko toga što ja mislim da ti znaš".

Mislim, upravo je tvoje lobiranje protiv DM postalo kontraproduktivno jer nemaš dvije smislene rečenice da napišeš protiv njega, a spreman si za filozofiranje.
Kikibombona wrote:Damir je kompromitovan radi clanstva u ublehi zvanoj DF i koaliranja sa SDA.

Nadam se da je sa tim zavrsio.

Volio bih da Pedja ostane jos cetiri godine i da nakon njega preuzme Sabina Cudic.
Pa evo ovo je već nešto.
Hakiz

#41222 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Hakiz »

pemanapemani wrote:
wewa wrote:uvjerena sam da je promjena predsjednika NS u ovom trenutku kontraproduktivna, Pedja izvrsno radi svoj posao i zna komunicirati s medijima, prenosi ispravno informacije o radu stranke i ima pravu mjeru. nakon sto je izdrzao sve napade i ostao covjek, bilo bi bas ruzno naci mu zamjenika u ovom trenutku.
:bih:
Upravo.

NS bi izgubila mnogo ako bi Marjanović zamijenio Kojovića.

Politički, Kojović mi izgleda obiljniji i sposobniji.

Uostalom, s obzirom na to koliko ih je promijenio, hoće li se Marjanović odlučiti u kojoj partiji će biti ili kod njega to zavisi od trenutne ponude?
kmirsad

#41223 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by kmirsad »

kluz franjo wrote: A koliko znam svaki član NS se može kandidirati i tražiti podršku lokalnih organizacija - pa tako i kolega forumaš KMirso.
Pozdrav
Ni u jednom momentu i ni jednom riječju nisam negirao da se "svaki član NS se može kandidirati i tražiti podršku lokalnih organizacija "
Naravno da može.
Nema potrebe da mi u usta stavljaš svoje pogrešno tumačenje mojih razmišljanja koje sam pretvorio u post.
Kada se neki član prijavi za protukandidata aktuelnom predsjedniku, šta mogu biti razlozi?
Nezadovoljstvo radom dosadašnjeg Predsjednika, sukobi, i nemogučnost napredovanja, marginalizacija, pasivizacija, drugačiji koncept, drugačiji principi koaliranja,
Uvjerenost člana/kandidata da on može bolje.... da ne nabrajamPrimjer SDP-a, Edin delić ne krije da je nezadovoljan kako NN vodi stranku i javno kaže da je ubijeđen da on može bolje. Nije zadovoljan ni što SDP neče u koaliciju sa SDA.Aferim.
Potpuno je druga situacija ako PK kaže da on dalje NEČE da bude Predsjednik...e onda, neče on, hoču ja...
Obzirom da si i mene pomenuo, ja se ne osječam sposobnim da budem ni 10% PK.Da smatram da mogu biti bolji u svakom pogledu, možda bih se i kandidovao.
S tim što sam uvjeren da ne bih dobio podršku Gradskog odbora kojem pripadam,
Dobrom dijelu njih dođe loše kad im naumpadnem.Najbolji sam u opoziciji. :-D
Dakle ni jednom riječju nisam osporio pravo DM da se kandiduje.
Govorio sam isključivo o načinu izbora. Ne odbori i delegati odbora. Isključivo članovi stranke imaju pravo da svojim direktnim glasom sebi izaberu Predsjednika.
A DM treba svojim dijelima da članove stranke uvjeri da je on bolji. ne odbore i delegate... ljudi kandidati na listama, posebno neuspješni,su kvarljiva roba.Govorim generalno.
Pa kom opanci, kom obojci.
Samo moje skromno mišljenje.
.
ExNihilo

#41224 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by ExNihilo »

drug_profi wrote:
ExNihilo wrote: Čovjek je javna ličnost i njegovo političko djelovanje je dostupno sudu javnosti. Taj sud zavisi od dvije stvari: informisanosti i vrijednosnog odnosa prema samom djelovanju.

Ok. Znači moramo biti informisani da bi mogli ocijeniti kandidata.
A šta ako imaš jednu informaciju o jednom kandidatu i misliš da si informisan.
Dok o drugom nemaš ništa. Kako ćeš zanti da li si informisan ili ne?
kako ćeš onda ocijeniti nečiji post na forumu koji se sad sveo na "znao bi da hoćeš da znaš", ili "ako znaš ono što ja znam, onda se ne slažemo oko toga što ja mislim da ti znaš".

Mislim, upravo je tvoje lobiranje protiv DM postalo kontraproduktivno jer nemaš dvije smislene rečenice da napišeš protiv njega, a spreman si za filozofiranje.
Informisati se nije nuklearna fizika, prijatelju, pa je nemoj ni predstavljati kao takvu.

Za početak otvoriš Klix, pročitaš članke sa tagom "Damir Marjanović" zadnjih nekoliko godina, i već će ti sve biti jasno.

Ili neće. Do tebe je.
drug_profi

#41225 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by drug_profi »

Koliko si samo slova potrosio za filozofiranje, mogao si natuknut 3 najveca grijeha DM.

Ali hajd.
Locked