Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Locked
Skijaš

#41151 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Skijaš »

Hafis wrote:http://www.klix.ba/vijesti/bih/lagumdzi ... /140530116
Lagumdžija: Usvajanje zakona u Domu naroda PSBiH ili slijedi katastrofa

Ovako je i Dragan 2010. jaukao kada se uspostavljala platformaška vlast :)
Dragan je mogao ući u vlast da je htio, problem je u tom što je tražio svih pet hrvatskih pozicija u entitetskoj Vladi, zato je plakao a kako izgleda, provešće još 4 godine u opoziciji, bar na entitetskom nivou. I tu su konkretne cifre, konkretne naknade za ministarske pozicije, mjesta savjetnika, članova nadzornih odbora itd. Normalno da će jaukati.

S druge strane, posljedice donošenja ili nedonošenja ovog zakona su iste i za Lagumdžiju i za Čovića i to što Lagumdžija djeluje kao da mu je kao stalo, nema veze sa stvarnošću. Njemu naime puca neka stvar i za tim zakonom, i za državom i za običnim čovjekom, on se javlja jer se bijednik pokušava predstaviti kao neko ko pokušava raditi u korist društva dok Čović je li radi kontra.

Kao da se Zlatku tek tako može zaboraviti njegove izdajničke poteze, pa da ga pet karcinoma napadne i muči par decenija, malo bi bilo, mamu mu četničku.
Danguba

#41152 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Danguba »

Skijaš wrote:
Hafis wrote:http://www.klix.ba/vijesti/bih/lagumdzi ... /140530116
Lagumdžija: Usvajanje zakona u Domu naroda PSBiH ili slijedi katastrofa

Ovako je i Dragan 2010. jaukao kada se uspostavljala platformaška vlast :)
Dragan je mogao ući u vlast da je htio, problem je u tom što je tražio svih pet hrvatskih pozicija u entitetskoj Vladi, zato je plakao a kako izgleda, provešće još 4 godine u opoziciji, bar na entitetskom nivou. I tu su konkretne cifre, konkretne naknade za ministarske pozicije, mjesta savjetnika, članova nadzornih odbora itd. Normalno da će jaukati.

S druge strane, posljedice donošenja ili nedonošenja ovog zakona su iste i za Lagumdžiju i za Čovića i to što Lagumdžija djeluje kao da mu je kao stalo, nema veze sa stvarnošću. Njemu naime puca neka stvar i za tim zakonom, i za državom i za običnim čovjekom, on se javlja jer se bijednik pokušava predstaviti kao neko ko pokušava raditi u korist društva dok Čović je li radi kontra.

Kao da se Zlatku tek tako može zaboraviti njegove izdajničke poteze, pa da ga pet karcinoma napadne i muči par decenija, malo bi bilo, mamu mu četničku.
:lol:

obojici, obojici...i ovome sto k'o fol hoce da radi i ovome sto nas k'o fol tjesi da to nije strasno. :D
Banksy

#41153 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Banksy »

Bila sam pesimista, znala otprilike šta nas čeka s ovom vlašću, pisala o tome, možda i previše, ali danas znam: nema Bosanca i Hercegovca koji se s tugom i nostalgijom neće sjećati vremena prije oktobra 2010. godine.
Skijaš

#41154 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Skijaš »

Banksy wrote:Bila sam pesimista, znala otprilike šta nas čeka s ovom vlašću, pisala o tome, možda i previše, ali danas znam: nema Bosanca i Hercegovca koji se s tugom i nostalgijom neće sjećati vremena prije oktobra 2010. godine.
Ja se ne sjećam tog perioda s nostalgijom. Prvo, razbijen je dosadašnji model podjele vlasti po kojem trojica plemenskih vođa podijele tal. I drugo, riješili smo se iluzija o smrdljivom Lagumdžiji. Možda nam se to ne sviđa, ali rastemo i kao društvo smo ipak zreliji.
radostan dan

#41155 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by radostan dan »

mašala, mašala, i lagumdžija postO velikosrbin...uz čovića, starog ćiriličara.
Banksy

#41156 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Banksy »

Skijaš wrote:
Banksy wrote:Bila sam pesimista, znala otprilike šta nas čeka s ovom vlašću, pisala o tome, možda i previše, ali danas znam: nema Bosanca i Hercegovca koji se s tugom i nostalgijom neće sjećati vremena prije oktobra 2010. godine.
Ja se ne sjećam tog perioda s nostalgijom. Prvo, razbijen je dosadašnji model podjele vlasti po kojem trojica plemenskih vođa podijele tal. I drugo, riješili smo se iluzija o smrdljivom Lagumdžiji. Možda nam se to ne sviđa, ali rastemo i kao društvo smo ipak zreliji.
Riješi se i te iluzije ... Umjesto trojica, sad su dvojica + 1+1+1. Na koliko dijelova ovaj treći dijeli svoj dio, nevažno je kad model i koncept ostaju isti.
Iluzije o Lagumdžiji sam definitivno izgubila još 2006. a kao društvo smo u svakom pogledu bliže dnu nego 2010.
StupskaBitanga

#41157 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by StupskaBitanga »

ali mislim da ćemo se ubrzo uvjeriti da može gore i od ovog
Danguba

#41158 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Danguba »

Sa ovim se slazem samo sto bih taj period produzio do 2006. god.
KatarinaKosaca
Location: Izmedju kurvinih sinova i pokvarenih kurvinih sinova

#41159 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by KatarinaKosaca »

Danguba wrote: Sa ovim se slazem samo sto bih taj period produzio do 2006. god.
Upravo tako. Od 2006 je pad. I jako se osjeti na tržištu svake vrste. Ekonomski pad, ali od 2010 je katastrofa.
Skijaš

#41160 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Skijaš »

Banksy wrote:
Skijaš wrote:
Riješi se i te iluzije ... Umjesto trojica, sad su dvojica + 1+1+1. Na koliko dijelova ovaj treći dijeli svoj dio, nevažno je kad model i koncept ostaju isti.
Kako je ostao isti ako HDZ nije u Vladi FBiH a ako ponovo i bude, neće imati monopol nad hrvatskom kvotom ?
Iluzije o Lagumdžiji sam definitivno izgubila još 2006. a kao društvo smo u svakom pogledu bliže dnu nego 2010.

Naprotiv, Dodik je tada bio jak k'o zemlja, pun love i otporan na pritiske. Sada će pjevati drugu pjesmu ili će ga sami Srbi nabiti na kolac. Lako je igrati se izolacionizma kada su debeli računi i trbusi.
Strahinja M

#41161 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Strahinja M »

radostan dan wrote:mašala, mašala, i lagumdžija postO velikosrbin...uz čovića, starog ćiriličara.
Kakav haos u patriJotskim glavama :mrgreen:
Danguba

#41162 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Danguba »

Strahinja M wrote:
radostan dan wrote:mašala, mašala, i lagumdžija postO velikosrbin...uz čovića, starog ćiriličara.
bez obzira na sve znamo s'kim imamo posla. :wink:
radostan dan

#41163 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by radostan dan »

Strahinja M wrote:
crni cerić... uđe li u predsjedništvo, za godinu - dvije ne gine mu titula vladike, minimum.
Skijaš

#41164 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Skijaš »

Strahinja M wrote:
:) nije haos, ima razočarenja u neke ljude ali je generalno svijest ipak zdravija nego kod onih koji se mire sa borovom korom na tanjiru, no šta bi ti i radosni bez pola lica znali o tome. Vaše je da podržavate gaju, raju, vlaju i jebavanje naroda a moje je da se bunim. Pričaćemo za pola godine kada se u zimu uđe sa praznim ambarima.
radostan dan

#41165 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by radostan dan »

da izvineš, za jebavanje naroda (bar ovog forumskog) si ti zadužen...još živo pamtim diskusiju sa tobom po pitanju lagumdžije i politike sdp-a, od prije par godina.
čini mi se da si im i avatare sa ponosom nosio.
a danas ti je lagumdžija četnik.
Hafis

#41166 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Hafis »

"Skijaš"

Kako je ostao isti ako HDZ nije u Vladi FBiH a ako ponovo i bude, neće imati monopol nad hrvatskom kvotom ?
To jest. Morat će ga podijeliti s HDZ 90 ako se pomire do tada i normalno, ako devedesetka pređe prag.
Danguba

#41167 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Danguba »

Hafis wrote:
"Skijaš"

To jest. Morat će ga podijeliti s HDZ 90 ako se pomire do tada i normalno, ako devedesetka pređe prag.
To jeste, opet nece biti u vlasti. :D
Skijaš

#41168 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Skijaš »

radostan dan wrote:da izvineš, za jebavanje naroda (bar ovog forumskog) si ti zadužen...još živo pamtim diskusiju sa tobom po pitanju lagumdžije i politike sdp-a, od prije par godina.
čini mi se da si im i avatare sa ponosom nosio.
a danas ti je lagumdžija četnik.
I šta je to, dokaz moje nedosljednosti ? Pa nisam ja Damir Hadžić, niti me je Lagumdžija nečim kupio niti može, vjeran sam ideji multietničkog društva i to je ono što definiše moj odnos i prema strankama i prema političarima. Ja bih se više zabrinuo za one koji slijepo podržavaju prevrtljive političare i čije poglede na zakonska rješenja definišu stranačke centrale.
Skijaš

#41169 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Skijaš »

Hafis wrote:
"Skijaš"

Izetbegović i Radončić ne mogu zajedno, a ni SDA ni SBB neće biti dovoljno jake da samostalno prave takav deal sa Čovićem.
Hafis

#41170 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Hafis »

Skijaš wrote: ni SDA ni SBB neće biti dovoljno jake da samostalno prave takav deal sa Čovićem.
Pa šta im ti preporučuješ? Da naprave deal sa DF i sklope federalnu vladu?
Skijaš

#41171 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Skijaš »

Hafis wrote:
Skijaš wrote: ni SDA ni SBB neće biti dovoljno jake da samostalno prave takav deal sa Čovićem.
Preporučujem im da uzmu pet pozicija ali da pored tri Hrvata imenuju i jednog ministra iz bošnjačke, te jednog iz srpske kvote. To je budućnost, priča o nekakvom ekskluzivnom pravu nad etničkim kvotama je prošlost.
Hafis

#41172 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Hafis »

Skijaš wrote:
Hafis wrote:
Preporučujem im da uzmu pet pozicija ali da pored tri Hrvata imenuju i jednog ministra iz bošnjačke, te jednog iz srpske kvote. To je budućnost, priča o nekakvom ekskluzivnom pravu nad etničkim kvotama je prošlost.
Nisam mislio što preporučuješ HDZ-u, već probošnjačkom bloku?
Čini mi se da će se barem tri od četiri bošnjačke stranke (SAD, SBB, SDP, DF) morati udružiti da bi bilu u poziciji u kojoj su bile 2010., to jest da uvjetuju nešto od HDZ-a.
Mada i taj prijedlog nije loš, jer nije problem iščeprkati jednog podobnog Bošnjaka za ministra, ako bude stani-pani. Ima i toga na lageru.
radostan dan

#41173 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by radostan dan »

Skijaš

I šta je to, dokaz moje nedosljednosti ?
u ovom slučaju ne.

pak, u slučaju kad si forsirao stvaranje većine uz pomoć stranke koja otvoreno baštini ustaštvo, a pri tom nosiš avatar koji nosiš, odgovor je - da.
Skijaš

#41174 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Skijaš »

Hafis wrote:
Skijaš wrote: Preporučujem im da uzmu pet pozicija ali da pored tri Hrvata imenuju i jednog ministra iz bošnjačke, te jednog iz srpske kvote. To je budućnost, priča o nekakvom ekskluzivnom pravu nad etničkim kvotama je prošlost.
Nisam mislio što preporučuješ HDZ-u, već probošnjačkom bloku?
Da počnu djelovati tako da ih se prestane smatrati kao "probošnjački" blok, odnosno da se bore za glasove svih ljudi širom BiH. Ili to ili da se pobacaju s Tabije. Ovakvi kakvi su sada samo otežavaju stvar.
Čini mi se da će se barem tri od četiri stranke (SAD, SBB, SDP, DF) morati udružiti da bi bilu u poziciji u kojoj su bile 2010., to jest da uvjetuju nešto od HDZ-a.
Dvije ili tri, svejedno, sve dok Izetbegović i Radončić ne mogu zajedno, HDZ neće dobiti monopol nad hrvatskom kvotom.
Mada i taj prijedlog nije loš, jer nije problem iščeprkati jednog podobnog Bošnjaka za ministra, ako bude stani-pani. Ima i toga na lageru.
:thumbup: sazrijevamo
vivaldi

#41175 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by vivaldi »

Skijaš wrote:Preporučujem im da uzmu pet pozicija ali da pored tri Hrvata imenuju i jednog ministra iz bošnjačke, te jednog iz srpske kvote. To je budućnost, priča o nekakvom ekskluzivnom pravu nad etničkim kvotama je prošlost.
buducnost bi trebala sposobnost, a ne vadjenje ibisevica da bi usao petar kunic jer je dzeko popunio kvotu.

tvoj prijedlog je presipanje supljeg u prazno
Locked