Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Moderator: O'zone

Locked
Hendrix

#41151 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Hendrix »

Dobijem vijest, komsija i blizak prijatelj umro od komplikacija obostrane upale pluca... uzrokovano Koronom naravno. Saljem poruku rodjaku i on ono mrtav hladan "A otkud znas da je umro od korone, imao je secer?" :roll:

Ja ne kontam vise sta treba ovim ljudima da shvate situaciju. Odjednom ko god ima hronicno oboljenje je osudjen na smrt... ko ga jebe, bio je bolestan... a ljudi zive decenijama sa oboljenjima. Zato imamo medicinu 21 vijeka... za nesto od cega se umiralo masovno danas imamo lijek. Moja nana rahmetli zivjela 40 godina sa secerom... danas bi bila svrstana u kategoriju otpisanih.

Ova situacija je meni isto kao tvrditi da je neko poginuo u saobracajnoj nesreci jer je imao slabo srce... a ono to sto ga je neko udario autom, to nema veze. Stoga ne treba smanjivati broj saobracajnih nesreca jer hronicni bolesnici ionako umiru.
nadezdakov

#41152 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by nadezdakov »

Imam dojam da na ovom podforumu pišu ljudi iz pogrebnog društva.
zubi

#41153 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by zubi »

nadezdakov wrote: 18/03/2021 22:52 Imam dojam da na ovom podforumu pišu ljudi iz pogrebnog društva.
Nego koju ces vakcinu, sta si odlucila?
animus

#41154 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by animus »

Dobro su ipak odluke donijeli danas. Jedino fali da su trzne centre zatvorili alu to mogu kontrolama dopuniti.
Slusam danas covjeka iz S.Mosta koji kaze da kod njih danima nema novozarazenih a da je tako u skoro cijelom kantonu. Glupo bi bilo u takvim sredinama uvoditi lokdaun. I. Sarajevo bi moralo istu mjeru uvesti jer i tamo je logicno isto sranje.
U pravu je i Novalic kad kaze da nema potrebe u industrijskim mjestima uvoditi neke stroge mjere jer bi oslabilo izvoz koji zadnju godinu super radi. Jbg mora se od neceg zivjezi. Od kafana nema velike koristi.
Samo vakcine mogu ludilo zaustaviti. Valjda dodju uskoro.
zubi

#41155 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by zubi »

animus wrote: 18/03/2021 23:22 Dobro su ipak odluke donijeli danas. Jedino fali da su trzne centre zatvorili alu to mogu kontrolama dopuniti.
Slusam danas covjeka iz S.Mosta koji kaze da kod njih danima nema novozarazenih a da je tako u skoro cijelom kantonu. Glupo bi bilo u takvim sredinama uvoditi lokdaun. I. Sarajevo bi moralo istu mjeru uvesti jer i tamo je logicno isto sranje.
U pravu je i Novalic kad kaze da nema potrebe u industrijskim mjestima uvoditi neke stroge mjere jer bi oslabilo izvoz koji zadnju godinu super radi. Jbg mora se od neceg zivjezi. Od kafana nema velike koristi.
Samo vakcine mogu ludilo zaustaviti. Valjda dodju uskoro.
Jasta radi, danas nemaju virusa i tako ce i ostati :thumbup:

Sto nama ne kazu koji je fazon da ih podjonimo :D
animus

#41156 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by animus »

Kad bude gorilo kod njih neka uvode mjere tada. Do tada cemo mi aBd moci da se vratimo normalnijem životu. Sad koliko gori svaku mheru opravdavam. Fakat smo postali Bergamo
nadezdakov

#41157 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by nadezdakov »

zubi wrote: 18/03/2021 23:19
nadezdakov wrote: 18/03/2021 22:52 Imam dojam da na ovom podforumu pišu ljudi iz pogrebnog društva.
Nego koju ces vakcinu, sta si odlucila?
Neodlučna i dalje.
Trappist

#41158 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Trappist »

Damir Marjanović: "-Karantin nije rješenje. Karantin je kupovanje vremena. Možete vi sprovesti strožije mjere, ali onda morate da napravite jasno planiranje i da imate jasnu ideju šta ćete tokom tim strožjih mjera da uradite. Samo zatvoriti nekoga, a ništa ne raditi je pogrešno. Ova borba protiv virusa traje već godinu dana. Ozbiljne države su za tih 365 dana napravile određene sisteme i modele. Mi smo i ovaj put pokazali da, kada treba nešto sistemski da uradimo, nerijetko zakažemo"

Evo covjek objasnio u par recenica sav moj stav prema mjerama protiv corone.
Industrialyzer

#41159 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Industrialyzer »

Trappist wrote: 19/03/2021 13:54 Damir Marjanović: "-Karantin nije rješenje. Karantin je kupovanje vremena. Možete vi sprovesti strožije mjere, ali onda morate da napravite jasno planiranje i da imate jasnu ideju šta ćete tokom tim strožjih mjera da uradite. Samo zatvoriti nekoga, a ništa ne raditi je pogrešno. Ova borba protiv virusa traje već godinu dana. Ozbiljne države su za tih 365 dana napravile određene sisteme i modele. Mi smo i ovaj put pokazali da, kada treba nešto sistemski da uradimo, nerijetko zakažemo"

Njegovo pismo preporuke jos uvijek cuvam medju dragim uspomenama :P :D

To je upravo ta sustina, mi ovakvim zatvaranjem prolongiramo novi val, dok se npr. Izrael zatvorio, i pokrenuo masovnu vakcinaciju i eto juce zatvorili posljednje Covid odjeljenje u Tel Avivu. Mi isti taj dan dizemo sve raspolozive medicinare sa godisnjih odmora, otvaramo nova covid odjeljenja, molimo ljude da nose maske i cekamo da nam doktori iz Turske donesu potvrdu o nekaznjavanju.
Lakat Jebić

#41160 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Lakat Jebić »

Trappist wrote: 19/03/2021 13:54 Damir Marjanović: "-Karantin nije rješenje. Karantin je kupovanje vremena. Možete vi sprovesti strožije mjere, ali onda morate da napravite jasno planiranje i da imate jasnu ideju šta ćete tokom tim strožjih mjera da uradite. Samo zatvoriti nekoga, a ništa ne raditi je pogrešno. Ova borba protiv virusa traje već godinu dana. Ozbiljne države su za tih 365 dana napravile određene sisteme i modele. Mi smo i ovaj put pokazali da, kada treba nešto sistemski da uradimo, nerijetko zakažemo"

Ublehas.
Ma sta su napravile ozbiljne drzave... pola evrope vec 5 mjeseci u lockdownu
JohnnyS

#41161 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by JohnnyS »

I jako im je učinkovit...
Iker C

#41162 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Iker C »

Damir Marjanovic je obicni teoreticar i kukavica koja bjezi od odgovornosti. Kao neki ekspert a u zivotu nista konkretno nije uradio, obicni uhljeb koji vazi za nekog strucnjaka, ja mu ne bi dao da vodi zgradu u kojoj zivi.
zubi

#41163 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by zubi »

JohnnyS wrote: 19/03/2021 14:21 I jako im je učinkovit...
Da. Zbog karantina imaju daleko manje smrtnih slucajeva nego mi, i kupuju vrijeme da urade vakcinaciju stanovnistva...

Sta mi radimo?? Cekamo da otopli i da se samo smiri i ohane ko i prosle godine.
biglebovski

#41164 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by biglebovski »

zubi wrote: 19/03/2021 18:41
Da. Zbog karantina imaju daleko manje smrtnih slucajeva nego mi, i kupuju vrijeme da urade vakcinaciju stanovnistva...

Conclusions
The findings indicate that 15 days after the lockdown, daily cases of COVID-19 and the growth factor of the disease showed a declined trend, but there was no significant decline in the prevalence and mortality.

https://eurjmedres.biomedcentral.com/ar ... 20-00456-9
zubi

#41165 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by zubi »

biglebovski wrote: 19/03/2021 18:56

Conclusions
The findings indicate that 15 days after the lockdown, daily cases of COVID-19 and the growth factor of the disease showed a declined trend, but there was no significant decline in the prevalence and mortality.

Ne citas.
biglebovski

#41166 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by biglebovski »

zubi wrote: 19/03/2021 18:57

Conclusions

Ne citas.
Lockdown, osim možda Wuhan-style, ne pomaže. Ovako dobijemo ovo:

Najmanje 26.000 ljudi više nego inače umrlo je kod kuće tokom pandemije koronavirusa u Engleskoj i Walesu potencijalno jer nisu mogli ili nisu željeli ići u bolnicu, prema službenim statistikama.

Između 20. marta, početka sedmičnog zaključavanja, i 11. septembra, ukupno je 85.400 ljudi umrlo u privatnim kućama, a ne u bolnicama ili domovima za njegu, otkriva danas izvještaj Ureda za nacionalnu statistiku. To je ekvivalent oko 100 dodatnih smrtnih slučajeva svakog dana.

Broj, što je porast od 43,8 posto u prosjeku za to doba godine, uključuje smrtne slučajeve iz bilo kog uzroka, a Covid-19 spominje se samo na 2,9 posto svih smrtnih listova. Šest od 10 umrlih kod kuće imalo je više od 70 godina.

https://www.dailymail.co.uk/news/articl ... ember.html
zubi

#41167 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by zubi »

biglebovski wrote: 19/03/2021 19:40

Conclusions

Ne citas.

Najmanje 26.000 ljudi više nego inače umrlo je kod kuće tokom pandemije koronavirusa u Engleskoj i Walesu potencijalno jer nisu mogli ili nisu željeli ići u bolnicu, prema službenim statistikama.

Između 20. marta, početka sedmičnog zaključavanja, i 11. septembra, ukupno je 85.400 ljudi umrlo u privatnim kućama, a ne u bolnicama ili domovima za njegu, otkriva danas izvještaj Ureda za nacionalnu statistiku. To je ekvivalent oko 100 dodatnih smrtnih slučajeva svakog dana.

Broj, što je porast od 43,8 posto u prosjeku za to doba godine, uključuje smrtne slučajeve iz bilo kog uzroka, a Covid-19 spominje se samo na 2,9 posto svih smrtnih listova. Šest od 10 umrlih kod kuće imalo je više od 70 godina.

Za sta ne pomaze? Da unisti virus?? Naravno da ne, to mu nije ni funkcija...

Sluzi za kupovinu vremena, da zastitis zdravstveni sistem od kraha i dobijes vrijeme za vakcinaciju stanovnistva.
biglebovski

#41168 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by biglebovski »

zubi wrote: 19/03/2021 19:50
biglebovski wrote: 19/03/2021 19:40
Ne citas.

Za sta ne pomaze? Da unisti virus?? Naravno da ne, to mu nije ni funkcija...

Sluzi za kupovinu vremena, da zastitis zdravstveni sistem od kraha i dobijes vrijeme za vakcinaciju stanovnistva.
Zaštitili su dobro, vidim, zdravstveni sistem.
Ali_G

#41169 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Ali_G »

Jel ti uopste razumijes to zastiti zdravstveni sistem? Trenutno je u OB i na UKCS 90% anesteziologa ukljuceno u rad na intenzivnin njegama. Veliki dio ostalog osoblja se preusmjerava u covid ako nista da prati parametre. Ako ovako nastavi jedno po jedno odjeljenje u OB ce prelaziti u covid oboljenje. Da ne pricamo o zarazenom medicinskom osoblju.
To sve povlaci da se najveci broj hronicnih oboljenja nece moci lijeciti bolnicki osim kad dodje 5do12. A veliki broj koji dodju u tih 5do12 ce doci jer nema kapaciteta da se prevenira na vrijeme jer je pola bolnice covid.
biglebovski

#41170 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by biglebovski »

Ali_G wrote: 20/03/2021 12:06
To sve povlaci da se najveci broj hronicnih oboljenja nece moci lijeciti bolnicki osim kad dodje 5do12. A veliki broj koji dodju u tih 5do12 ce doci jer nema kapaciteta da se prevenira na vrijeme jer je pola bolnice covid.
Tako nam je evo godinu dana. Nije to moja izmišljotina, doktori govore o tome, imaš par stranica unazad. Ljudi umiru jer ih je strah odlaska u bolnicu, jer im se snažno preporučuje da ne dolaze, smanjen broj pregleda, zapušteni ljudi, stres, strah, usamljenost, sve to rezultira povećanom ne-kovid smrtnošću. Drugi je par opanaka što ti ljudi nisu bitni ni medijima niti Forza Kovid ekipi.
Kina je za 14 dana izgradila kontejnersku bolnicu. Mi smo za šest mjeseci opremili 100 dodatnih kreveta.
Van Halen

#41171 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Van Halen »

Da i sta je konkretno predlozio ovaj pametnjakovic. Dosta mi je supljatora koji samo preko neta pricaju sta ne valja. Daj konkretan prijedlog. Ovo ovako ne valjda,ja bih ovako???
erentedia

#41172 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by erentedia »

A zna li se ko je djevojka što je onaj video snimala u Mostaru pa je prozvala Cenić?
Trappist

#41173 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Trappist »

Sta ovo nijedan portal ni A za proteste danas? U njemackoj u Kasselu se ocekuje 20 hiljada ljudi...
Latte

#41174 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Latte »

Trappist wrote: 20/03/2021 14:42 Sta ovo nijedan portal ni A za proteste danas? U njemackoj u Kasselu se ocekuje 20 hiljada ljudi...
a zasto bi neko prenosio ilegalne proteste desnice i ostalih teoreticara raznih zavjera?
MorningStar

#41175 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by MorningStar »

Latte wrote: 20/03/2021 14:52
Trappist wrote: 20/03/2021 14:42 Sta ovo nijedan portal ni A za proteste danas? U njemackoj u Kasselu se ocekuje 20 hiljada ljudi...
a zasto bi neko prenosio ilegalne proteste desnice i ostalih teoreticara raznih zavjera?
Ko odlucuje ko su desnicari i teoreticari zavjera ?
Locked