BHTelecom All About

Hardware, software, mobiteli, programiranje, internet...

Moderator: Benq

Locked
sabanss

#41026 Re: BHTelecom All About

Post by sabanss »

matrix2 wrote: još kad bi se ti razumio u finansije, dakle prihodi su opali, što govori o nastavku trenda
a smanjili su rashode, što i nije za neku pohvalu, jer to je jasno i pticama na grani, a konačno postalo džabaljebarima u samom bht, da su oni preveliki,
Da samo spomenem da je smanjenje rashoda imao i MTEL kada je prodat pa je ostvario u toj godini rast dobiti iako su ostala dva Telecoma padala.

Dugorocno takva politika nemoze biti odrziva sto pokazuje i rezultat istog tog MTEL-a za 2015. godinu.

Moze se stediti na svemu ali ne moze na tehnici i ljudima jer se to posljedicno pocne obijati o glavu...
sabanss

#41027 Re: BHTelecom All About

Post by sabanss »

Jesam namjerno izostavio zato sto ne mislim da su plate u BHT-u prevelike nego da su u ostatku drzave premale.

Politika kresanja plata je ista ova kojom je BHT ostvario ovoliku dobit. Dugorocno nije odrziva...

Daj Boze da svi imamo kao u Telecomu, a oni nek imaju jos vise.
mirza_15

#41028 Re: BHTelecom All About

Post by mirza_15 »

crnivrag wrote:
mirza_15 wrote: Nemam tu informaciju, ali pretpostavljam da ce se ici na CAT 6. BH Telecom u tehnoloskom smislu, nije nikada kaskao za regionom i uvijek je pratio trendove do problema oko 4G i digitalizacije rtv signala. Vjerujem da ce se i sada ici u implementaciju najboljih mogucih rjesenja, a i 5G vec lagano kuca na vrata. Izgubljene su godine zbog politickih zavrzlama, a BH Telecom je odavno spreman. Davno je to jos Residbegovic spominjao. Cak je i sa ericssonom bio vec napravljen neki predugovor ili tako nesto.
A znaš li možda da li trenutne SIM kartice mogu ostvariti pristup LTE mreži.

Nešto sam istraživao na ovu temu, pa sam naišao na podatak da mobilni operateri moraju izvršiti zamjenu SIM kartica za ISIM koje omogućavaju potpuni pristup LTE mreži, i korištenju svih pogodnosti koje ona nudi.

Također se navodi da se mogu koristiti i USIM kartice koje se koriste na 3G/UMTS mrežama, ali da USIM moduli imaju određene nedostatke u odnosu na ISIM module.

Pa me konkretno zanima koji se modul koristi na trenutnim SIM karticama, pošto sam prije nekoliko dana izvršio zamjenu postojeće SIM kartice za nano SIM.
Ne znam. Ne radim na mobilnoj, a nije me nesto posebno interesovalo da to istrazujem. Mogu se raspitati. ISIM i USIM su ustvari aplikacije na UICC kartici i mogu da rade zajedno. Generalno, prica oko IMS-a (ISIM omogucava spajanje na IMS) nije nova i trebalo bi da se ISIM nalazi na UICC karticama, ali ne znam to pouzdano, jer nemam dodira sa tim. ISIM se koristi i na 3G mrezama. Prvi standard za ISIM je objavljen jos 2002. godine. Pretpostavljam da je to sada standard i da bi sve novije kartice (UICC) morale da imaju i ISIM, ali ostavljam mogucnost da mozda nisam u pravu.
mirza_15

#41029 Re: BHTelecom All About

Post by mirza_15 »

SerijeSync wrote: Dakle da sumiramo doveo si uslugu do moje kuće ili stana, i ja potpišem ugovor itd, vi dođete da istu pustite i kažete nema tehničkih mogućnosti za istu, ili istu ne možeš koristiti u punom opsegu.Pa to je klasična prevara!!
Nista ti nisi skontao. Ko ti je rekao da ne moze! Lupas, a pojma nemas o cemu pricas! Ja ti kazem da ako se doslo do objekta optickim kablom mozes uzeti sve sto BH Telecom trenutno nudi po toj bakarnoj parici. Sada ti gore napisah da do 300 m Mozes imati 130, 150, cak i 200 Mbps u downstreamu trenutno.
mirza_15

#41030 Re: BHTelecom All About

Post by mirza_15 »

matrix2 wrote:
mirza_15 wrote:Za sve one sto tvrde kako BH Telecom propada:

Ukupni poslovni prihodi BH Telecoma u 2015. iznosili su 542,4 KM, što je za 4,8 posto ili 8,7 miliona KM manje nego 2014. godine. Rashodi su također smanjeni i u 2015. su iznosili oko 458 miliona KM, što je za oko 30 miliona KM manje nego u 2014. godini.
još kad bi se ti razumio u finansije, dakle prihodi su opali, što govori o nastavku trenda
a smanjili su rashode, što i nije za neku pohvalu, jer to je jasno i pticama na grani, a konačno postalo džabaljebarima u samom bht, da su oni preveliki,
još kad bi otpustili onih 1000 viška zaposlenih stranačkih jarana i drugova te njihovih familija, godinama krkanih zapošljavanih,
a ono što ostane smanjili plate jer niđe u svijetu ne postoji slučaj države u kojoj portir, čistačica i kafe kuharica u telekom firmi ima veću platu od prosječne u toj državi
Znaci smanjili rashode sto nije za pohvalu, a onda nastavak teksta o smanjenju rashoda :facepalm:
A jos kada bi ti shvatio da je pad prihoda generalni trend u telekomunikacijama (izmedju ostalog i zbog OTT servisa) i da tu BH Telecom nije nikakav izuzetak.....

Znaci dobit povecana, ali to je nije poslovni uspjeh. :lol:
SerijeSync

#41031 Re: BHTelecom All About

Post by SerijeSync »

mirza_15 wrote:
SerijeSync wrote: Dakle da sumiramo doveo si uslugu do moje kuće ili stana, i ja potpišem ugovor itd, vi dođete da istu pustite i kažete nema tehničkih mogućnosti za istu, ili istu ne možeš koristiti u punom opsegu.Pa to je klasična prevara!!
Nista ti nisi skontao. Ko ti je rekao da ne moze! Lupas, a pojma nemas o cemu pricas! Ja ti kazem da ako se doslo do objekta optickim kablom mozes uzeti sve sto BH Telecom trenutno nudi po toj bakarnoj parici. Sada ti gore napisah da do 300 m Mozes imati 130, 150, cak i 200 Mbps u downstreamu trenutno.
De bolan poštedi me svojih živaca, ako si 300 metara od centrale dobar si ako si dalje nema te :lol: , klasične seoske varalice.
made_in_sarajevo

#41032 Re: BHTelecom All About

Post by made_in_sarajevo »

SerijeSync wrote:
mirza_15 wrote:
De bolan poštedi me svojih živaca, ako si 300 metara od centrale dobar si ako si dalje nema te :lol: , klasične seoske varalice.
ne kontam te opet, telemach na 1km kabla gura 50/3mbita bez problema,a telekom to ne moze? prvo te natjeraju da ugovor potpises,uhvate te na 24 mjeseca i onda ti kazu ne mozemo mi to ali ces nam placati?
crnivrag

#41033 Re: BHTelecom All About

Post by crnivrag »

mirza_15 wrote: Ne znam. Ne radim na mobilnoj, a nije me nesto posebno interesovalo da to istrazujem. Mogu se raspitati. ISIM i USIM su ustvari aplikacije na UICC kartici i mogu da rade zajedno. Generalno, prica oko IMS-a (ISIM omogucava spajanje na IMS) nije nova i trebalo bi da se ISIM nalazi na UICC karticama, ali ne znam to pouzdano, jer nemam dodira sa tim. ISIM se koristi i na 3G mrezama. Prvi standard za ISIM je objavljen jos 2002. godine. Pretpostavljam da je to sada standard i da bi sve novije kartice (UICC) morale da imaju i ISIM, ali ostavljam mogucnost da mozda nisam u pravu.
Hvala na detaljnom odgovoru, evo samo još jedno pitanje i obećavam da te više neću gnjaviti.

Prije neke dvije godine je bila obavijest da je pušten testni signal LTE mreže na nekom lokalnom području (lokacija nije bila nevedena), te je pisalo da građani mogu testirati uslugu ako se nađu u zoni pokrivenosti.

Zanima me da li još uvijek postoji područje na kojem je dostupan LTE signal, i da li se naplaćuje prenos podataka putem LTE mreže.

Htio bih npr. uraditi speedtest na LTE mreži, a pošto su u pitanju velike brzine prenosa podataka, a ja koristim prepaid tarifu, ne bih baš htio potrošiti sav kredit na jedan speedtest.
mirza_15

#41034 Re: BHTelecom All About

Post by mirza_15 »

matrix2 wrote:ha ha koje palamuđenje
plate su u svakoj državi onakve kakva je razvijenost njene ekonomije
a bht ika drastično iznad. prosjeka.... nezasluženo, upravo kao što plaćamo i visoke cjjene struje da bi povlašteni degeni u jednoj termoelektrani imali enormno visoke plate, gdje inženjer izađe i 3 do 4 hiljade KM, a sljčno je i u cijeloj EP

i ponovo te pitam, ima li ijedna država na svijetu čak i banana afričke da čistačica i portir u telekom firmi ima veću platu od prosječne u datoj državi

by the way u BH je prosječna plata 830
Razlika u prosjecnoj plati u BH Telecomu u odnosu na prosjecnu platu u BiH je taman tolika kolika je razlika prosjecne plate u Hrvatskoj i prosjecne plate u HT-u. HT je da te podsjetim privatni.

Cistacica nema vecu platu od 830 KM jer SSS ima oko 1.000 KM. Lupetas napamet.
Trebam te

#41035 Re: BHTelecom All About

Post by Trebam te »

mirza_15

#41036 Re: BHTelecom All About

Post by mirza_15 »

crnivrag wrote:
mirza_15 wrote: Ne znam. Ne radim na mobilnoj, a nije me nesto posebno interesovalo da to istrazujem. Mogu se raspitati. ISIM i USIM su ustvari aplikacije na UICC kartici i mogu da rade zajedno. Generalno, prica oko IMS-a (ISIM omogucava spajanje na IMS) nije nova i trebalo bi da se ISIM nalazi na UICC karticama, ali ne znam to pouzdano, jer nemam dodira sa tim. ISIM se koristi i na 3G mrezama. Prvi standard za ISIM je objavljen jos 2002. godine. Pretpostavljam da je to sada standard i da bi sve novije kartice (UICC) morale da imaju i ISIM, ali ostavljam mogucnost da mozda nisam u pravu.
Hvala na detaljnom odgovoru, evo samo još jedno pitanje i obećavam da te više neću gnjaviti.

Prije neke dvije godine je bila obavijest da je pušten testni signal LTE mreže na nekom lokalnom području (lokacija nije bila nevedena), te je pisalo da građani mogu testirati uslugu ako se nađu u zoni pokrivenosti.

Zanima me da li još uvijek postoji područje na kojem je dostupan LTE signal, i da li se naplaćuje prenos podataka putem LTE mreže.

Htio bih npr. uraditi speedtest na LTE mreži, a pošto su u pitanju velike brzine prenosa podataka, a ja koristim prepaid tarifu, ne bih baš htio potrošiti sav kredit na jedan speedtest.
Koliko ja znam ne postoji podrucje na kojem je dostupan LTE signal. Mislim da ne bi smio ni biti pusten.

Vjerovatno mislis na ovo:
"Pored naše centralne manifestacije, obilježavanja dana BH Telecoma koji ujedno slavi i 20 godina poslovanja, imamo mogućnost da predstavimo LTE odnosno 4G tehnologiju koju smo radili sa naša dva najveća dobavljača mobilne mreže, a to su Ericsson Nikola Tesla i Nokia Siemens Networks. Pilot projekat će trajati 60 dana, a pred kraj ovog mjeseca očekujemo da ćemo moći podijeliti i testne kartice našim korisnicima. Pilot projekat se odvija od Sebilja do Parlamenta, dakle jedna veoma interesantna zona pokrivanja, urađena sa 200 baznih stanica i ono što smo uradili je da smo grad pokrili sa dva različita integratora, što do sada nije niko radio, istakao je Kovač.
http://www.akta.ba/Vijest/news/day-of-b ... ad-image-0

Samo ovo je bilo 2013. godine. Mislim da od toga nema nista, da nista trenutno ne radi i da ne smije ni raditi, odnosno da RAK takvo nesto ne bi dozvolio.
kolacodjagoda

#41037 Re: BHTelecom All About

Post by kolacodjagoda »

matrix2 wrote:čik uslikaj i postavi nečiju platnu listu gdje se vidi radno mjesto, sprema i neto plata
laži nekog drugog mene ne možeš jer pričam s ljudima koji rade u bht
Post prijavljen za vrijeđanje. Imaš psihologe za frustraciju a ne telekom i temu.
mirza_15

#41038 Re: BHTelecom All About

Post by mirza_15 »

matrix2 wrote:čik uslikaj i postavi nečiju platnu listu gdje se vidi radno mjesto, sprema i neto plata
Nemam ti sta slikati platnu listu. SSS u BH Telecomu ima 1920 bodova, a bod je oko pola marke (zavisi od broja radnih dana u mjesecu). Broj bodova je difinisan pravilnikom koji sam siguran da se moze naci. Jos manje imaju KV radnici (3 stepen), a NK radnici nema sanse da imaju 830 KM.
crnivrag

#41039 Re: BHTelecom All About

Post by crnivrag »

mirza_15 wrote: Samo ovo je bilo 2013. godine. Mislim da od toga nema nista, da nista trenutno ne radi i da ne smije ni raditi, odnosno da RAK takvo nesto ne bi dozvolio.
Mislio sam na ovu obavijest: https://www.bhtelecom.ba/portalnovost+M527bbcc04a5.html

Ovdje se navodi da postoji neko uže područje Sarajeva koje je pokriveno LTE mrežom, pa korisnici koji se nađu u zoni pokrivenosti mogu koristiti testnu LTE mrežu.
irac300

#41040 Re: BHTelecom All About

Post by irac300 »

Ne mogu da vjerujem da niste u ova dva nicka prepoznali @dileju. :D Još se jadan Mirza upustio u raspravu. :D
kolacodjagoda

#41041 Re: BHTelecom All About

Post by kolacodjagoda »

matrix2 wrote:
mirza_15 wrote:
Nemam ti sta slikati platnu listu. SSS u BH Telecomu ima 1920 bodova, a bod je oko pola marke (zavisi od broja radnih dana u mjesecu). Broj bodova je difinisan pravilnikom koji sam siguran da se moze naci. Jos manje imaju KV radnici (3 stepen), a NK radnici nema sanse da imaju 830 KM.
samo crno na bijelo sliku platne liste
prodavanje magle ostavi nekom drugom
dileja, dosta te, prijavljen si i zbog kloniranja
mirza_15

#41042 Re: BHTelecom All About

Post by mirza_15 »

irac300 wrote:Ne mogu da vjerujem da niste u ova dva nicka prepoznali @dileju. :D Još se jadan Mirza upustio u raspravu. :D
Nisam se naspavao :lol:
mirza_15

#41043 Re: BHTelecom All About

Post by mirza_15 »

crnivrag wrote:
mirza_15 wrote: Samo ovo je bilo 2013. godine. Mislim da od toga nema nista, da nista trenutno ne radi i da ne smije ni raditi, odnosno da RAK takvo nesto ne bi dozvolio.
Mislio sam na ovu obavijest: https://www.bhtelecom.ba/portalnovost+M527bbcc04a5.html

Ovdje se navodi da postoji neko uže područje Sarajeva koje je pokriveno LTE mrežom, pa korisnici koji se nađu u zoni pokrivenosti mogu koristiti testnu LTE mrežu.
To je u principu to. Datumi objave su tu negdje. Pretpostavljam da se u svoj toj prici tada nije uzela u obzir prica oko digitalizacije RTV signala. To sigurno trenutno ne radi. Te vijesti pokazuju da je BH Telecom tada bio spreman da ide u pricu oko LTE, ali je problem do procesa digitalizacije. Izgleda da je sada to ubrzano i da ce se brzo rijesiti. BH Telecom je spreman i samo ceka da se rijese te formalno-pravne stvari.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#41044 Re: BHTelecom All About

Post by Truba »

što da radimo
kad se vrši upload nekog videa od 150 mb npr.
cijela firma nema internet dok traje upload :?
probook

#41045 Re: BHTelecom All About

Post by probook »

mirza_15 wrote:
a bht ika drastično iznad. prosjeka.... nezasluženo, upravo kao što plaćamo i visoke cjjene struje da bi povlašteni degeni u jednoj termoelektrani imali enormno visoke plate, gdje inženjer izađe i 3 do 4 hiljade KM, a sljčno je i u cijeloj EP

i ponovo te pitam, ima li ijedna država na svijetu čak i banana afričke da čistačica i portir u telekom firmi ima veću platu od prosječne u datoj državi

Razlika u prosjecnoj plati u BH Telecomu u odnosu na prosjecnu platu u BiH je taman tolika kolika je razlika prosjecne plate u Hrvatskoj i prosjecne plate u HT-u. HT je da te podsjetim privatni.

A plata + topli obrok + prevoz i + regres = ? A svi doprinosi na vrijeme i osiguran na puni iznos plate, a ne kao u vecini firmi 370 KM!

To kod privatnika nema, nego je sve u jednom :)
made_in_sarajevo

#41046 Re: BHTelecom All About

Post by made_in_sarajevo »

probook wrote:
mirza_15 wrote:

A plata + topli obrok + prevoz i + regres = ? A svi doprinosi na vrijeme i osiguran na puni iznos plate, a ne kao u vecini firmi 370 KM!

To kod privatnika nema, nego je sve u jednom :)
kod privatnika ako se radi po zakonu ide plata koliko god da je + TO+ prevoz + doprinosi. to haman izadje kolika plata toliko drzavi ide. opet u normalnom sistemu svi bi trcali da rade kod privatnika pa bi mi mirzi govorili "cuj 2000KM ti plata, ja to za 15 dana uzmem" i krv bi mu na slamku pili sto iz kreveta na istocnoj strani gleda tekmu :mrgreen: .nije suplja niti je to moja neka masta nego znam,vidio,cuo,kucao,pisao sve to kod sebe u firmi. uostalom bila je aplikacija koju su hrvati napravili za sve drzave balkana i gdje ti se izracuna kolika ti je plata, to, doprinosi, drzavi. to jest koliko ti je bruto,koliko neto.

naravno da ogromna vecina,ja se usudim reci preko 50% privatnika ne jebe zivu silu oko zakona, zato se za 2 mjeseca i sa 2 posla moze kupiti auto od 50 000KM, prijete radnicima i slicno. opet i to je sve do jednom, poklopi te zakon (vidimo kako znaju hapsiti radi tih prevara), poklopi te konkurencija,ljudi skontaju da si varalica i jednostavno nece vise niko kod tebe. ko god je varalica nece uspjeti u bilo kojem poslu da radi. na to dodajte da ogromna vecina tih varalica koja preko noci hoce auta i kuce, nema pojma u koji posao ulazi i eto ga za kratko vrijeme firme nema. naravno da oni vazda isto vrte, firma na firmu, nema poreza, vozaju se skupa auta,a ustvari fukare obicne koje bukvalno sutra ne znaju hoce li zivjeti ili ce se prijaviti u narodnu kuhinju. da ne spominjem da te malo po malo svaka firma pocne pljuvati i sve najgore govoriti o tebi jer si varalica obicna. zaposlis ljude, rade ti 6 mjeseci ili 12, nabijes ih nogom, nazoves biro kao ti lafo fin, ti bi da zaposlis ljude sa biroa,a ni one sto si nogirao nisi skroz platio. opet vidio,cuo,gledao,slusao, nije napamet nista niti kad pricam ista napamet.

ne ubrajam firme koje su varalice obicne,a pokriva ih politika.
sencobih

#41047 Re: BHTelecom All About

Post by sencobih »

SerijeSync wrote:
mirza_15 wrote:
@ iza horizonta a sada (serijeSinc) misli da je u telekomu kao kod njega u telemahu. Tamo idu oni prodavači magle od kuće do kuće i koga nafataju s njim potpišu ugovor, onda čovjek čeka po dva-tri mjeseca da dođe neki od podizvođača da mu pusti uslugu.
ing-ecc

#41048 Re: BHTelecom All About

Post by ing-ecc »

SerijeSync wrote:
ing-ecc wrote:
Dakle da sumiramo, kakav ugovor ti potpisuješ? :?
nikakav ne pada mi na pamet s vama posla imat, nego diskusija obična, ne kontam šta ti nije jasno?
Nije jasno ovo što ti pišeš :?
probook

#41049 Re: BHTelecom All About

Post by probook »

sencobih wrote:

@ iza horizonta a sada (serijeSinc) misli da je u telekomu kao kod njega u telemahu. Tamo idu oni prodavači magle od kuće do kuće i koga nafataju s njim potpišu ugovor, onda čovjek čeka po dva-tri mjeseca da dođe neki od podizvođača da mu pusti uslugu.
:lol: :lol: :lol: :-) :-) :-) :lol: :lol: :lol:
Rugafet

#41050 Re: BHTelecom All About

Post by Rugafet »

Ah taj sencobih, sta bi mi bez njega...Uvijek nas, na sebi svojstven nacin nasmije i razveseli :lol:
Locked