probook wrote:mirza_15 wrote:matrix2 wrote:ha ha koje palamuđenje
plate su u svakoj državi onakve kakva je razvijenost njene ekonomije
a bht ika drastično iznad. prosjeka.... nezasluženo, upravo kao što plaćamo i visoke cjjene struje da bi povlašteni degeni u jednoj termoelektrani imali enormno visoke plate, gdje inženjer izađe i 3 do 4 hiljade KM, a sljčno je i u cijeloj EP
i ponovo te pitam, ima li ijedna država na svijetu čak i banana afričke da čistačica i portir u telekom firmi ima veću platu od prosječne u datoj državi
by the way u BH je prosječna plata 830
Razlika u prosjecnoj plati u BH Telecomu u odnosu na prosjecnu platu u BiH je taman tolika kolika je razlika prosjecne plate u Hrvatskoj i prosjecne plate u HT-u. HT je da te podsjetim privatni.
Cistacica nema vecu platu od 830 KM jer SSS ima oko 1.000 KM. Lupetas napamet.
A plata + topli obrok + prevoz i + regres = ? A svi doprinosi na vrijeme i osiguran na puni iznos plate, a ne kao u vecini firmi 370 KM!
To kod privatnika nema, nego je sve u jednom

kod privatnika ako se radi po zakonu ide plata koliko god da je + TO+ prevoz + doprinosi. to haman izadje kolika plata toliko drzavi ide. opet u normalnom sistemu svi bi trcali da rade kod privatnika pa bi mi mirzi govorili "cuj 2000KM ti plata, ja to za 15 dana uzmem" i krv bi mu na slamku pili sto iz kreveta na istocnoj strani gleda tekmu

.nije suplja niti je to moja neka masta nego znam,vidio,cuo,kucao,pisao sve to kod sebe u firmi. uostalom bila je aplikacija koju su hrvati napravili za sve drzave balkana i gdje ti se izracuna kolika ti je plata, to, doprinosi, drzavi. to jest koliko ti je bruto,koliko neto.
naravno da ogromna vecina,ja se usudim reci preko 50% privatnika ne jebe zivu silu oko zakona, zato se za 2 mjeseca i sa 2 posla moze kupiti auto od 50 000KM, prijete radnicima i slicno. opet i to je sve do jednom, poklopi te zakon (vidimo kako znaju hapsiti radi tih prevara), poklopi te konkurencija,ljudi skontaju da si varalica i jednostavno nece vise niko kod tebe. ko god je varalica nece uspjeti u bilo kojem poslu da radi. na to dodajte da ogromna vecina tih varalica koja preko noci hoce auta i kuce, nema pojma u koji posao ulazi i eto ga za kratko vrijeme firme nema. naravno da oni vazda isto vrte, firma na firmu, nema poreza, vozaju se skupa auta,a ustvari fukare obicne koje bukvalno sutra ne znaju hoce li zivjeti ili ce se prijaviti u narodnu kuhinju. da ne spominjem da te malo po malo svaka firma pocne pljuvati i sve najgore govoriti o tebi jer si varalica obicna. zaposlis ljude, rade ti 6 mjeseci ili 12, nabijes ih nogom, nazoves biro kao ti lafo fin, ti bi da zaposlis ljude sa biroa,a ni one sto si nogirao nisi skroz platio. opet vidio,cuo,gledao,slusao, nije napamet nista niti kad pricam ista napamet.
ne ubrajam firme koje su varalice obicne,a pokriva ih politika.