BHTelecom All About

Hardware, software, mobiteli, programiranje, internet...

Moderator: Benq

Locked
SerijeSync

#41001 Re: BHTelecom All About

Post by SerijeSync »

zateznistub wrote:
SerijeSync wrote:
made_in_sarajevo wrote:Opet ne kontam sta. Ljudi imaju aplikaciju, lanac oddgovornosti, internet radi. Moja tv radi, bazne stanice rade pa ne kontam sta je to ostalo iz 90 sto jos koriste? Ja koliko sam upoznat kad dodje vakat mjenjanja necega da to i urade. De mi fino objasni sta jr to od A do ž?
dakle nemaš odgovor kako zamjeniti titinu instalaciju i bakarne parice u 98% domaćinstava, ok onda je polemika suvišna!!
Bez zelje da ulazim u polemiku, parice i instalacije u domacinstvima nisu vlasnistvo ni odgovrnost BHT-a...ostalo je sve novo i moderno...
pa ne volim se ni ja prepirat uopšte ali džaba sve kada su parice u domaćinstvima bakarne i ne podržavaju puni opseg usluga!!
SerijeSync

#41002 Re: BHTelecom All About

Post by SerijeSync »

made_in_sarajevo wrote:Kao sto rece zatezni, ljudo optiku pustili do zgrade, neka novogradnja ima optiku i u stanu,a inace instalacija veze sa telekomom nema. Oni to koriste samo, oni su zajebavali LOL oko toga,a nisu smjeli. Ja se slazem da bi najbolje bilo da svi optiku imamo u stanovima ali ne moze. Opet se moze pojacati parica, dati vdsl i da imas uslugu. Sad ne kontam kakva je to modernizacija od A do Ž? Isti je to posao koji i telemach ima sa modernizacijom pa.ne kontam kako je telemach moderan,a telekom nije?
vidiš i ja bi volio da telemah izvadi sve ove kablove i postavi optiku, ali nema šanse jel tako, koji će ti optika kada je ne koristiš u punom opsegu?
zateznistub

#41003 Re: BHTelecom All About

Post by zateznistub »

SerijeSync wrote: pa ne volim se ni ja prepirat uopšte ali džaba sve kada su parice u domaćinstvima bakarne i ne podržavaju puni opseg usluga!!
Sve OK, ali te parice i njihovo stanje ne mozes prisivati BHT-u. U haustoru je za to odgovorna firma koja ga odzava a u kucama vlasnik...
SerijeSync

#41004 Re: BHTelecom All About

Post by SerijeSync »

zateznistub wrote:
SerijeSync wrote: pa ne volim se ni ja prepirat uopšte ali džaba sve kada su parice u domaćinstvima bakarne i ne podržavaju puni opseg usluga!!
Sve OK, ali te parice i njihovo stanje ne mozes prisivati BHT-u. U haustoru je za to odgovorna firma koja ga odzava a u kucama vlasnik...
znači trpi usluga, trpi krajni korisnik i na kraju ispada sve prevara!!
SerijeSync

#41005 Re: BHTelecom All About

Post by SerijeSync »

drugim riječima hoću da gledam HD i digitalu na televizoru guzonji e ne ide!!
zateznistub

#41006 Re: BHTelecom All About

Post by zateznistub »

SerijeSync wrote:
zateznistub wrote:
znači trpi usluga, trpi krajni korisnik i na kraju ispada sve prevara!!
Pazi, te ti stvari moze bolje mirza objasniti...imaju ta fttb i fttc rjesenja gdje nije toliko bitna bakrena parica u ulazu...ali vjerovatno nije svuda tako...
Cossack

#41007 Re: BHTelecom All About

Post by Cossack »

Ne znam je li se još ikome desilo ali bratu mi se maloprije pojavio problem. Kada hoće nekoga da nazove pojavi se: Connection problem or invalid mmi code. Ako jeste kako ste to riješili? Mobitel je HTC 620 uzet u BH Telecomu.
zateznistub

#41008 Re: BHTelecom All About

Post by zateznistub »

Cossack wrote:Ne znam je li se još ikome desilo ali bratu mi se maloprije pojavio problem. Kada hoće nekoga da nazove pojavi se: Connection problem or invalid mmi code. Ako jeste kako ste to riješili? Mobitel je HTC 620 uzet u BH Telecomu.
http://forums.androidcentral.com/htc-on ... ughts.html

glitch

#41009 Re: BHTelecom All About

Post by glitch »

Cossack wrote:Ne znam je li se još ikome desilo ali bratu mi se maloprije pojavio problem. Kada hoće nekoga da nazove pojavi se: Connection problem or invalid mmi code. Ako jeste kako ste to riješili? Mobitel je HTC 620 uzet u BH Telecomu.
do telekoma je i meni isto od maloprije
sasvim drugi mobitel i jos jedna osoba s kojom sam koja je isto na ultri
isto ne moze nazvati nit provjeriti kredit
Cossack

#41010 Re: BHTelecom All About

Post by Cossack »

glitch wrote:
do telekoma je i meni isto od maloprije
sasvim drugi mobitel i jos jedna osoba s kojom sam koja je isto na ultri
isto ne moze nazvati nit provjeriti kredit
Hvala na informaciji! I brat je na ultri.

@zateznizub reci cu bratu da to proba ali po negativnim ocjenama sumnjam da ce pomoci.
glitch

#41011 Re: BHTelecom All About

Post by glitch »

ma nema sta probavati do ultre je trenutno
Cossack

#41012 Re: BHTelecom All About

Post by Cossack »

glitch wrote:ma nema sta probavati do ultre je trenutno
bratu proradilo :) vjerujem da je i kod tebe.
glitch

#41013 Re: BHTelecom All About

Post by glitch »

jes :thumbup:
mirza_15

#41014 Re: BHTelecom All About

Post by mirza_15 »

crnivrag wrote:@mirza15

Pošto se čeka gašenje analogog zemaljskog emitiranja televizije da bi se izdale dozvole za LTE mrežu, znaš li možda da li će BH Telecom odmah pustiti LTE mrežu iz kategorije CAT.6, ili će prvo pustiti CAT.3 pa je postepeno nadograđivati.

Ovo me zanima iz razloga jer vidim da su ostale zemlje iz regiona od prošle godine prešle na CAT.6, pa rekoh da BH Telecom možda ne planira odmah pustiti LTE mrežu iz ovog spektra.
Nemam tu informaciju, ali pretpostavljam da ce se ici na CAT 6. BH Telecom u tehnoloskom smislu, nije nikada kaskao za regionom i uvijek je pratio trendove do problema oko 4G i digitalizacije rtv signala. Vjerujem da ce se i sada ici u implementaciju najboljih mogucih rjesenja, a i 5G vec lagano kuca na vrata. Izgubljene su godine zbog politickih zavrzlama, a BH Telecom je odavno spreman. Davno je to jos Residbegovic spominjao. Cak je i sa ericssonom bio vec napravljen neki predugovor ili tako nesto.
mirza_15

#41015 Re: BHTelecom All About

Post by mirza_15 »

Da ne citiram sve komentare. O pitanju pristupnih mreza sam hiljadu puta pisao na ovoj temi nadugo i nasiroko. Trenutno, fttb i fttc rjesenja mogu zadovoljiti sve potencijalne potrebe korisnika. Brate mili, ako nekoga zanima nije tesko proguglati pojmove vdsl npr. ili g.fast (to telecom jos nema implementirano, ali sa fttb rjesenjima potrebna je samo druga oprema). Vidis fino koje su maksimalne brzine za vdsl (recimo 30c). Brzine idu do 200 Mbps u nekim asimetricnim varijantama ili do 100 Mbps simetricno na duzinama do 300 metara nakon cega maksimalna brzina pocinje da pada. Sa takvom uslugom, po toj bakarnoj parici, mogu da rade 3 stb-a sa HD kanalima i 100 Mbps interneta bez ikakvih problema. G.fast tehnologiju je testirala optima u hrvatskoj i postigli su brzine 500/100 Mbps na duzinama do 100 m. Sa ovakvim brzinama se prica o ftth do svakog korisnika ne isplati. Pa to ne radi niko. U sloveniji su se za glavu fatali zbog troskova jednog takvog projekta. Uzmite Hrvatsku ili Srbiju. Tvrdim da BH Telecom ima bolju pristupnu mrezu nego Telecom Srbije, a vjerovatno bolju i od HT-a. Sto se tice optike malo je kasno pa mi mrsko traziti podatke koliki broj korisnika DT ima na optici (u procentima) u Njemackoj. Neki bas umislili da to samo pucnes prstima i hopa eto ga ftth. Nece, niti iko normalan o tome razmislja, biti ftth do svake kuce jos jako, jako dugo. A nema ni potrebe. Kao sto rekoh G.fast nudi 500/100 Mbps na duzinama do 100 m bakra. Sd kanal je neka 4 Mbps (cak i manje), a Hd nekih 7-8 Mbps. Bice ftth za neke korisnike, radi ce se i na tome, ali je totalna besmislica pricati o projektu ftth do svakog korisnika da bi se bakar, odnosno kucna instalacija izbacila iz upotrebe.
crnivrag

#41016 Re: BHTelecom All About

Post by crnivrag »

mirza_15 wrote: Nemam tu informaciju, ali pretpostavljam da ce se ici na CAT 6. BH Telecom u tehnoloskom smislu, nije nikada kaskao za regionom i uvijek je pratio trendove do problema oko 4G i digitalizacije rtv signala. Vjerujem da ce se i sada ici u implementaciju najboljih mogucih rjesenja, a i 5G vec lagano kuca na vrata. Izgubljene su godine zbog politickih zavrzlama, a BH Telecom je odavno spreman. Davno je to jos Residbegovic spominjao. Cak je i sa ericssonom bio vec napravljen neki predugovor ili tako nesto.
A znaš li možda da li trenutne SIM kartice mogu ostvariti pristup LTE mreži.

Nešto sam istraživao na ovu temu, pa sam naišao na podatak da mobilni operateri moraju izvršiti zamjenu SIM kartica za ISIM koje omogućavaju potpuni pristup LTE mreži, i korištenju svih pogodnosti koje ona nudi.

Također se navodi da se mogu koristiti i USIM kartice koje se koriste na 3G/UMTS mrežama, ali da USIM moduli imaju određene nedostatke u odnosu na ISIM module.

Pa me konkretno zanima koji se modul koristi na trenutnim SIM karticama, pošto sam prije nekoliko dana izvršio zamjenu postojeće SIM kartice za nano SIM.
SerijeSync

#41017 Re: BHTelecom All About

Post by SerijeSync »

mirza_15 wrote:Da ne citiram sve komentare. O pitanju pristupnih mreza sam hiljadu puta pisao na ovoj temi nadugo i nasiroko. Trenutno, fttb i fttc rjesenja mogu zadovoljiti sve potencijalne potrebe korisnika. Brate mili, ako nekoga zanima nije tesko proguglati pojmove vdsl npr. ili g.fast (to telecom jos nema implementirano, ali sa fttb rjesenjima potrebna je samo druga oprema). Vidis fino koje su maksimalne brzine za vdsl (recimo 30c). Brzine idu do 200 Mbps u nekim asimetricnim varijantama ili do 100 Mbps simetricno na duzinama do 300 metara nakon cega maksimalna brzina pocinje da pada. Sa takvom uslugom, po toj bakarnoj parici, mogu da rade 3 stb-a sa HD kanalima i 100 Mbps interneta bez ikakvih problema. G.fast tehnologiju je testirala optima u hrvatskoj i postigli su brzine 500/100 Mbps na duzinama do 100 m. Sa ovakvim brzinama se prica o ftth do svakog korisnika ne isplati. Pa to ne radi niko. U sloveniji su se za glavu fatali zbog troskova jednog takvog projekta. Uzmite Hrvatsku ili Srbiju. Tvrdim da BH Telecom ima bolju pristupnu mrezu nego Telecom Srbije, a vjerovatno bolju i od HT-a. Sto se tice optike malo je kasno pa mi mrsko traziti podatke koliki broj korisnika DT ima na optici (u procentima) u Njemackoj. Neki bas umislili da to samo pucnes prstima i hopa eto ga ftth. Nece, niti iko normalan o tome razmislja, biti ftth do svake kuce jos jako, jako dugo. A nema ni potrebe. Kao sto rekoh G.fast nudi 500/100 Mbps na duzinama do 100 m bakra. Sd kanal je neka 4 Mbps (cak i manje), a Hd nekih 7-8 Mbps. Bice ftth za neke korisnike, radi ce se i na tome, ali je totalna besmislica pricati o projektu ftth do svakog korisnika da bi se bakar, odnosno kucna instalacija izbacila iz upotrebe.
Dakle da sumiramo doveo si uslugu do moje kuće ili stana, i ja potpišem ugovor itd, vi dođete da istu pustite i kažete nema tehničkih mogućnosti za istu, ili istu ne možeš koristiti u punom opsegu.Pa to je klasična prevara!!
Adi-g

#41018 Re: BHTelecom All About

Post by Adi-g »

Nerealno je pricati o LTE kad je 500mb interneta 7KM
made_in_sarajevo

#41019 Re: BHTelecom All About

Post by made_in_sarajevo »

SerijeSync wrote:
mirza_15 wrote:Da ne citiram sve komentare. O pitanju pristupnih mreza sam hiljadu puta pisao na ovoj temi nadugo i nasiroko. Trenutno, fttb i fttc rjesenja mogu zadovoljiti sve potencijalne potrebe korisnika. Brate mili, ako nekoga zanima nije tesko proguglati pojmove vdsl npr. ili g.fast (to telecom jos nema implementirano, ali sa fttb rjesenjima potrebna je samo druga oprema). Vidis fino koje su maksimalne brzine za vdsl (recimo 30c). Brzine idu do 200 Mbps u nekim asimetricnim varijantama ili do 100 Mbps simetricno na duzinama do 300 metara nakon cega maksimalna brzina pocinje da pada. Sa takvom uslugom, po toj bakarnoj parici, mogu da rade 3 stb-a sa HD kanalima i 100 Mbps interneta bez ikakvih problema. G.fast tehnologiju je testirala optima u hrvatskoj i postigli su brzine 500/100 Mbps na duzinama do 100 m. Sa ovakvim brzinama se prica o ftth do svakog korisnika ne isplati. Pa to ne radi niko. U sloveniji su se za glavu fatali zbog troskova jednog takvog projekta. Uzmite Hrvatsku ili Srbiju. Tvrdim da BH Telecom ima bolju pristupnu mrezu nego Telecom Srbije, a vjerovatno bolju i od HT-a. Sto se tice optike malo je kasno pa mi mrsko traziti podatke koliki broj korisnika DT ima na optici (u procentima) u Njemackoj. Neki bas umislili da to samo pucnes prstima i hopa eto ga ftth. Nece, niti iko normalan o tome razmislja, biti ftth do svake kuce jos jako, jako dugo. A nema ni potrebe. Kao sto rekoh G.fast nudi 500/100 Mbps na duzinama do 100 m bakra. Sd kanal je neka 4 Mbps (cak i manje), a Hd nekih 7-8 Mbps. Bice ftth za neke korisnike, radi ce se i na tome, ali je totalna besmislica pricati o projektu ftth do svakog korisnika da bi se bakar, odnosno kucna instalacija izbacila iz upotrebe.
Dakle da sumiramo doveo si uslugu do moje kuće ili stana, i ja potpišem ugovor itd, vi dođete da istu pustite i kažete nema tehničkih mogućnosti za istu, ili istu ne možeš koristiti u punom opsegu.Pa to je klasična prevara!!

da sumiramo. ti podneses zahtjev, u telekomu ti testiraju parice i kazu ti ne moze ti parica podnjeti to i to,necete imati uslugu i necemo vas ni skopcati. imas mogucnost i skopcaju te,ti kazes hocu i HD,oni opet testiraju i ako ne moze to ti kazu,ako moze onda ti puste. naravno za sve ima varijanta da se pusti,samo treba zapeti malo kod njih da im nadodje iz guzice u glavu i onda ti izadje tehnicar telekoma i to napravi pa mozes gledati HD.

isto i telemach radi,ustvari gdje nemaju instalacije kaze nemamo zdravo. ja zvao telemach, nikakva vukojebina, na pofalicima zivim pored glavne ceste odma, kazu ljudi nemamo tu nista, moze jedino MMDS i to je to. evo i sad ih cekam do 9.3. da mi puste taj famozni novi signal na HS.
ing-ecc

#41020 Re: BHTelecom All About

Post by ing-ecc »

SerijeSync wrote: Dakle da sumiramo doveo si uslugu do moje kuće ili stana, i ja potpišem ugovor itd, vi dođete da istu pustite i kažete nema tehničkih mogućnosti za istu, ili istu ne možeš koristiti u punom opsegu.Pa to je klasična prevara!!
Dakle da sumiramo, kakav ugovor ti potpisuješ? :?
SerijeSync

#41021 Re: BHTelecom All About

Post by SerijeSync »

ing-ecc wrote:
SerijeSync wrote: Dakle da sumiramo doveo si uslugu do moje kuće ili stana, i ja potpišem ugovor itd, vi dođete da istu pustite i kažete nema tehničkih mogućnosti za istu, ili istu ne možeš koristiti u punom opsegu.Pa to je klasična prevara!!
Dakle da sumiramo, kakav ugovor ti potpisuješ? :?
nikakav ne pada mi na pamet s vama posla imat, nego diskusija obična, ne kontam šta ti nije jasno?
jasko__

#41022 Re: BHTelecom All About

Post by jasko__ »

Ljudi može mala pomoć
Koristim paket usluge MOJ MAXI 50
Već imam jedan mobitel koji sam kupio od Telecoma na rate...negdje trećinu sam otplatio...
Dal mogu uzeti još jedan uređaj na isti paket...i po kojoj bi mi ga cijeni sada dali???

Evo npr ovaj model
https://www.bhtelecom.ba/mobiteli_detal ... 35ce2.html
Dzontra_Volta

#41023 Re: BHTelecom All About

Post by Dzontra_Volta »

jasko__ wrote:Ljudi može mala pomoć
Već imam jedan mobitel koji sam kupio od Telecoma na rate...negdje trećinu sam otplatio...
Dal mogu uzeti još jedan uređaj na isti paket...i po kojoj bi mi ga cijeni sada dali???

Evo npr ovaj model
Možeš, ali po punoj cijeni, bez popusta.

Image
jasko__

#41024 Re: BHTelecom All About

Post by jasko__ »

Dzontra_Volta wrote:

Evo npr ovaj model

Image
OK HVALA :thumbup:
holowey

#41025 Re: BHTelecom All About

Post by holowey »

Dzontra_Volta wrote:

Evo npr ovaj model

Image
kad se kupuje po punoj cijeni bez obaveznog ugovornog odnosa, da li se i dalje dobije zakljucan telefon ili se moze odmah otkljucati?
Locked