Sta vas najvise nervira kod vozaca

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
bleee_sa

#4101 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by bleee_sa »

Kad na semaforu na Dalmatinskoj digne ručnu.
Sine, ako nisi naučio da držiš vagu vozi biciklo.
goran16v

#4102 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by goran16v »

L u c i f e r wrote:idem 80, ogranicenjem

lik u plavom polu, teleca glava sa trebicom pored sebe, pola sata vozi 2-3 metra iza mene

pred krivinom me prestignu na jedvite jade, ja prikoci da se hajvan ne bi sudario sa kamionom

iducih sat vremena on nastavlja da vozi ispred mene, 2 metra iza drugog lika

wtf

ne kontam, pocesto vidim takve hajvane

u cemi je fol, gust ili sta vec

sta postizu takvim nezakonitim i iritantnim ponasanjem u saobracaju
Da nije jedan od onih sto se krije od radara pa je uvjek drugi u koloni, cim ugleda sljedeceg pretice auto ispred sebe?
BadBoy

#4103 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by BadBoy »

bleee_sa wrote:Kad na semaforu na Dalmatinskoj digne ručnu.
Sine, ako nisi naučio da držiš vagu vozi biciklo.
Niđe veze. Šta fali kretanju pod ručnom?
bleee_sa

#4104 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by bleee_sa »

Ništa, to samo pravi vozači rade, školski.
I noga na kvačilu prilikom stajanja na semaforu je također poželjna. :mrgreen:
L u c i f e r

#4105 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by L u c i f e r »

@goran
ne bi reko

jer isli smo svi 80 i kusur

u svakom slucaju mu je idiotski drzati nos u necijem supku
sparky

#4106 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by sparky »

Sejtane da si ikad vozio formulu, znao bi da taj decko stedi gorivo i priprema se u zavjetrini za preticanje. :-D
cuj onog gore, smeta mu kad neko nece da ubija svoju lamelu :D
bas kul
goran16v

#4107 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by goran16v »

L u c i f e r wrote:@goran
ne bi reko

jer isli smo svi 80 i kusur

u svakom slucaju mu je idiotski drzati nos u necijem supku
Ja sam se takvih strucnjaka na potezu Mostar - Doljani nagledoa bezbroj, uvijek su drugi u koloni u necijem supku, cim prodje neko brzi oni preticu i prate ga.
L u c i f e r

#4108 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by L u c i f e r »

sparky wrote:Sejtane da si ikad vozio formulu, znao bi da taj decko stedi gorivo i priprema se u zavjetrini za preticanje. :-D
cuj onog gore, smeta mu kad neko nece da ubija svoju lamelu :D
bas kul
samo sto ovo nije formula vec javni saobracaj

gdje je to zabranjeno, iritantno i opasno

a i lola vozi tako sat vremena iza istog vozila, u ogranicenju, bez preticanja
Danguba

#4109 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Danguba »

lik u plavom polu, teleca glava sa trebicom pored sebe, pola sata vozi 2-3 metra iza mene

pred krivinom me prestignu na jedvite jade, ja prikoci da se hajvan ne bi sudario sa kamionom

wtf

jedna od tri najvece kazne... :izet:
Danguba

#4110 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Danguba »

bleee_sa wrote:Ništa, to samo pravi vozači rade, školski.
I noga na kvačilu prilikom stajanja na semaforu je također poželjna. :mrgreen:
DA, jer u nekim zemljama nema zutog. :wink:

:D
L u c i f e r

#4111 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by L u c i f e r »

Danguba wrote:

wtf

jedna od tri najvece kazne... :izet:
ha?
Danguba

#4112 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Danguba »

L u c i f e r wrote:
Danguba wrote: jedna od tri najvece kazne... :izet:
ha?
Zavisno od brzine kretanja i rastojanja kazne su razlicite ali idu otprilike ovako:
Bij een snelheid tot 80 km/u bedraagt de boete € 280. Rijd je tussen de 80 km/u en 100 km/u dan kost het je minimaal 430 euro.

Rijd je harder dan 100 km/u dan bedraagt de boete minimaal € 600, maar is de afstand tot je voorganger minder dan 3 meter dan komt dit op € 700.
:-) :D
Last edited by Danguba on 21/03/2015 20:02, edited 1 time in total.
L u c i f e r

#4113 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by L u c i f e r »

ahaa

super propis

samo nesto ne znam da je kod nas iko fasovo zbog tog, znal kogod...?
NoriDeNoir

#4114 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by NoriDeNoir »

A sta fali ovima sto nece da budu prvi u koloni tj voze iza nekoga?

Ako vam smeta sto se neko "krije" iza vas brate dragi uspori pa ce ovaj iza ili da te pretekne ili ce doci neko treci brzi od obojice.

Ja se povremeno "krijem" iza nekoga iz dva razloga:

1) Kada vozim na dionicama koje mi nisu poznate i ne znam standardne pozicije za nase kerove, a lola ispred mene ide dovoljno brzo.

2) Kada lola ispred mene vozi dovoljno brzo, tj. kada bi u slucaju da ga preteknem ja vozio mozda 10km/h brze, ali ako naidje drugi lola koji ce voziti i od mene i od njega brze a ucini mi se da i meni odgovara taj temopo, naravno da cu ici za njim. Ovo ne uvijek ali zna se desit :D

Ali sa ovim novim radarima, cini mi se da niti kad si drugi u koloni nije 100% da ces proci bez kazne jer valjda istovremeno mogu snimati dva auta, jedno iz drugog...
goran16v

#4115 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by goran16v »

NoriDeNoir wrote:A sta fali ovima sto nece da budu prvi u koloni tj voze iza nekoga?

Ako vam smeta sto se neko "krije" iza vas brate dragi uspori pa ce ovaj iza ili da te pretekne ili ce doci neko treci brzi od obojice.

Ja se povremeno "krijem" iza nekoga iz dva razloga:

1) Kada vozim na dionicama koje mi nisu poznate i ne znam standardne pozicije za nase kerove, a lola ispred mene ide dovoljno brzo.

2) Kada lola ispred mene vozi dovoljno brzo, tj. kada bi u slucaju da ga preteknem ja vozio mozda 10km/h brze, ali ako naidje drugi lola koji ce voziti i od mene i od njega brze a ucini mi se da i meni odgovara taj temopo, naravno da cu ici za njim. Ovo ne uvijek ali zna se desit :D

Ali sa ovim novim radarima, cini mi se da niti kad si drugi u koloni nije 100% da ces proci bez kazne jer valjda istovremeno mogu snimati dva auta, jedno iz drugog...
Ne fali nista dok drze rastojanje i ne nabijaju se u pakash...
Ne znam da radar moze snimati 2 auta odjedno? Ne znam imaju li ovi novi radari drugaciji princip rada, ali kod standardnih je slanje i odbijanje zraka od prepreku pa ne kontam kako se zraka moze odbiti od drugog auta u koloni koji je zaklonjen?
fidoremilienko

#4116 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by fidoremilienko »

Ne vjerujem da mogu snimati dva odjednom. Rade na principu odbijanja zraka, kao što reče @goran. Jedino da te kazni u koloni, na osnovu toga što je procijenio da si vozio isto kao i ovaj što je načinio prekršaj. Ali to je malo neozbiljno i na sudu nema težinu. Tako logički kontam, mada je kod nas sve moguće.
Ridjobrki

#4117 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Ridjobrki »

Čekaj malo... govorimo o onim pištolj radarima ili stacionarnim?
fidoremilienko

#4118 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by fidoremilienko »

Valjda o pištolju. Stacionarni je kamera ili?
L u c i f e r

#4119 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by L u c i f e r »

ne fali nista dok drze RASTOJANJE

mani se jednom desilo da sam isao cca 12-13 km preko ogranicenja, ali ne zaustavise mene nego upravo lika iz mog pakasa

kontam valjda bas zato jer je mislio ispast pametan, mozda grijesim....
fidoremilienko

#4120 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by fidoremilienko »

Odlično. Sad mene zanima, ako je iko od vas gledao u radar, šta se na radaru tačno može vidjeti? Da li pored brzine i vremena snimanja ima i broj tablica...ima li neki dokaz da je to baš moje auto ili kako oni to određuju?

Ako nema, onda je taj policajac zaustavio tipa iza tebe, a možda je to bila tvoja brzina vožnje? Dosta je slučajeva bilo, da su "podmetali" to snimanje.
goran16v

#4121 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by goran16v »

Ridjobrki wrote:Čekaj malo... govorimo o onim pištolj radarima ili stacionarnim?
Prica o skrivanju od radara iza vozila ispred sebe ima smisla samo kod rucnih radara koji rade na principu odbijanja zraka. Stacionarni rade na principu senzora na cesti koji mjere svako prekoracenje tako da mjeso u koloni i brzina 1. nemaju uticaja. Ne znam kako rade oni mobilni na tronoscima i u autima, ali ako nemaju senzore na cesti moraju raditi na mjerenju neke fiz velicina izmedju sebe i vozila koje se priblizava sto opet ostavlja problem skrivenog vozila, a na kraju ne znam kako je moguce da slika 2 vozila izmjerena istovremeno.
Ridjobrki

#4122 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Ridjobrki »

goran16v wrote:
Ridjobrki wrote:Čekaj malo... govorimo o onim pištolj radarima ili stacionarnim?
Prica o skrivanju od radara iza vozila ispred sebe ima smisla samo kod rucnih radara koji rade na principu odbijanja zraka. Stacionarni rade na principu senzora na cesti koji mjere svako prekoracenje tako da mjeso u koloni i brzina 1. nemaju uticaja. Ne znam kako rade oni mobilni na tronoscima i u autima, ali ako nemaju senzore na cesti moraju raditi na mjerenju neke fiz velicina izmedju sebe i vozila koje se priblizava sto opet ostavlja problem skrivenog vozila, a na kraju ne znam kako je moguce da slika 2 vozila izmjerena istovremeno.
Pa i ja to kontam, ja se redovno "provlačim" između senzora kad nema vozila iz suprotnog pravca i kontam kakvo skrivanje i kolone... :)
fidoremilienko

#4123 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by fidoremilienko »

goran16v wrote:
Kamere su čista fizika v=s/t

E sad oni u autima...jedino ako snimaju real time saobraćaj. Ili i oni rade na principu odbijanja zraka.
goran16v

#4124 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by goran16v »

fidoremilienko wrote:Odlično. Sad mene zanima, ako je iko od vas gledao u radar, šta se na radaru tačno može vidjeti? Da li pored brzine i vremena snimanja ima i broj tablica...ima li neki dokaz da je to baš moje auto ili kako oni to određuju?

Ako nema, onda je taj policajac zaustavio tipa iza tebe, a možda je to bila tvoja brzina vožnje? Dosta je slučajeva bilo, da su "podmetali" to snimanje.
Na koji radar mislis? Na obicnom rucnom tipa Traffipatrol kakve koristi nasa murija nema nista osim jednostavnog displeja na kojem je ispisana brzina, eventualno pored i daljina mjerenja na novijim. Pravilno mjerenje je da se poslije svakog predhodnog mjerenja ponisti izmjerena brzina, medjutim dzukele koriste jednu podlost. Na istom tom displeju se podesava min brzina na koju radar reaguje i onda promjene mode na displeju i umjesto mjerene brzine ti pokazu tu vrijednost. Nekad davno na bin.rec.ba auto postavio citavu listu kad se mjerenje rucnim radarom ne priznaje na sudu, kad mjeri kroz staklo, bez postolja, ispod odredjenje temp itd itd pa sve do markica kad je radar bazdaren.
Kad te mlatne radar s kamerom ili presretac vidi se sve, komplet auto s brojem, vrijeme i brzina.
fidoremilienko

#4125 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by fidoremilienko »

goran16v wrote:
fidoremilienko wrote:Odlično. Sad mene zanima, ako je iko od vas gledao u radar, šta se na radaru tačno može vidjeti? Da li pored brzine i vremena snimanja ima i broj tablica...ima li neki dokaz da je to baš moje auto ili kako oni to određuju?

Na koji radar mislis? Na obicnom rucnom tipa Traffipatrol kakve koristi nasa murija nema nista osim jednostavnog displeja na kojem je ispisana brzina, eventualno pored i daljina mjerenja na novijim. Pravilno mjerenje je da se poslije svakog predhodnog mjerenja ponisti izmjerena brzina, medjutim dzukele koriste jednu podlost. Na istom tom displeju se podesava min brzina na koju radar reaguje i onda promjene mode na displeju i umjesto mjerene brzine ti pokazu tu vrijednost. Nekad davno na bin.rec.ba auto postavio citavu listu kad se mjerenje rucnim radarom ne priznaje na sudu, kad mjeri kroz staklo, bez postolja, ispod odredjenje temp itd itd pa sve do markica kad je radar bazdaren.
Kad te mlatne radar s kamerom ili presretac vidi se sve, komplet auto s brojem, vrijeme i brzina.
Da. Mislio sam na taj ručni. :thumbup:

Ovo za presretače i kamere je jasno.
Post Reply