Bebe - ALL ABOUT!

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

Post Reply
bizet

#4101 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by bizet »

@danak, protiv tjemenjace je nama najbolje pomoglo obicno jestivo ulje, mustelinu kremu za te svrhe sam poklonila

@magarece godine, rupica na cuci se okrene gore...moja koristi nukove flasice, nista niti njoj niti njima ne fali

mame liljepe, ako vam nije mrsko da se malo raspisete o receptima, konkretnim, posebno mi fali ideja za dorucak
nece vise da jede one instant kasice kao sto su baby's first pap, i 5 zitarica i neka nocna jabuka...ostao mi je izbor griz, kojeg nije ljubitelj i pura...zadnjih dana joj u 10h ujutro dajem teletinu sa krompirom...ja stvarno nemam ideju sta da joj pravim za dorucak
u ishranu sam joj ukljucila sem pavlake i mladi sir i mlijeko, ali samo toknem malo u hranu, flasica je ostala Hipp combiotic 2...od mesa jede piletinu, puretinu, teletinu i jagnjetinu...od povrca mrkvu, brokulu, karfiol, spinat, krompir i rizu..jede i zumance...sta bih joj mogla jos od povrca uvesti u ishranu?

dajte koji recept, iz prve ruke i provjeren...pliz
duboka_misao

#4102 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by duboka_misao »

bizet wrote:@danak, protiv tjemenjace je nama najbolje pomoglo obicno jestivo ulje, mustelinu kremu za te svrhe sam poklonila

@magarece godine, rupica na cuci se okrene gore...moja koristi nukove flasice, nista niti njoj niti njima ne fali

mame liljepe, ako vam nije mrsko da se malo raspisete o receptima, konkretnim, posebno mi fali ideja za dorucak
nece vise da jede one instant kasice kao sto su baby's first pap, i 5 zitarica i neka nocna jabuka...ostao mi je izbor griz, kojeg nije ljubitelj i pura...zadnjih dana joj u 10h ujutro dajem teletinu sa krompirom...ja stvarno nemam ideju sta da joj pravim za dorucak
u ishranu sam joj ukljucila sem pavlake i mladi sir i mlijeko, ali samo toknem malo u hranu, flasica je ostala Hipp combiotic 2...od mesa jede piletinu, puretinu, teletinu i jagnjetinu...od povrca mrkvu, brokulu, karfiol, spinat, krompir i rizu..jede i zumance...sta bih joj mogla jos od povrca uvesti u ishranu?

imas onu grupu na fb domace kasice za bebe pa vidi jel dobijes inspiraciju, a ja ti predlazem uvedi joj tikvice i tikvu, tikvice mozes isprziti samo onako a tikvu ispeci ili skuhati da bude kasa ili napraviti corbu sa grizom ako vec jede jaje napravi joj one knedle od jajeta i griza u supi.
LieToMe

#4103 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by LieToMe »

bizet wrote:@danak, protiv tjemenjace je nama najbolje pomoglo obicno jestivo ulje, mustelinu kremu za te svrhe sam poklonila

Da se ukljucim na temu dorucka posto moja voli da papa :mrgreen: za dorucak obicno jede jaje (na sve moguce nacine -kajgana na puteru, kuhano s tim da u jaja obavezno ubacim i sireve, popije solju jogurta-nije ljubitelj slatkog mlijeka), pravim joj i poparu (prokuhas vodu i dodas hljebiskidan na komadice i kuhas tek toliko da hljeb upije vodu i onda dodas sve vrstama sireva, kajmaka, malo fete, pavlaka...), moja strasno voli da papa poparu :mrgreen: pura opet sa jogurtom, nekad za dorucak bude i nesto sto bi se moglo podvesti pod rucak (recimo pire sa nekim prilogom, cuspajz od zare). Pa onda mafine sa purom pa dodam recimo malo sira, persuna, naribam mrkvice (to moze i kao rucakproci)...

Predpostavljam da tvoje dijete ima manje od godinu jer jos ne jede bjelance ali nek te ne opterecuje. Ishrana u tom periodu i nije nesto bog zna sta raznovrsna samim tim sto si ogranicena sa namjernicama a i nekako se vrtis u tom zacaranom krugu :-) bitno je da joj uvodis lagano sve i da jede raznovrsno, a sad sto ti mislis da je to monotono to je drugo :lol:
Alhemicarkaa

#4104 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by Alhemicarkaa »

Za kupke - moja vala nije imala ni packe ni sa becutanom, nekih pet maraka :D Ja sam kupovala mustelu tek kasnije kad je imala problema sa licem - kao a je neko ožario, vjerovatno dermatitis bio.
A krema ja bi izbjegavala pavlovićevu, poteška je, meni se puno boljom pokazala dr. Paša, a sve je prirodno.
I ja losion nisam ni kupovala, ali baby ulje (opet becutan) mi je nazamjenjivo - i dan danas je masiram njime nakon kupanja, baš uživa u tome.
JanuaryJones

#4105 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by JanuaryJones »

Plivasept mi stoji neotpakovan, nije bilo potrebe za korištenjem. Bivacin prah sam na preporuku pedijatra izbacila prvi dan a umjesto toga koristila Octanisept sprej, pupak otpao osmi dan, patronažna prezadovoljna. Za 'higijenu' smo koristili (i koristimo) samo fiziološku otopinu, toplu vodu i mustelin sapun/tečni sapun. Krema bademova, pravljena u apoteci.

Sent from my iPad using Tapatalk
cocochanel

#4106 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by cocochanel »

Ne znam ni koliko je pametno dugo koristiti Plivasept..mislim da je agresivan, meni je jos u bolnici isusio ruke nakon 2 dana koristenja..postale potpuno bijele..ja bih par ga koristila max 2-3 puta i ne vise..
vanad

#4107 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by vanad »

kako citav ove vase preporuke sjetim se odmah Otherside i njene poznate 100 zena 200 sisa :D

Meni je oko izbora kozmetike najvise pomogao kofercic koji sam dobila u porodilistu sa primjercima razne kozmetike. Pa sam probala sve i svasta i ostalo je na tom da sam uglavnom koristila Bepanthen mast (curica grozno osjetljivu kozu ima i dan danas). Za kupanje Sebamed emulziju (bez sapuna). Puder mi nije nikad ni zatrebao, pupak mazala 60% alkoholom ali kod nas odrezu pupak u porodilistu tako da se samo ranica cisti. Vlazne maramice su mi sluzile za sve ostalo samo ne za dijete a koristila sam one Babylove blaznice natopljene obicnom vodom.
Kitonju sam mogla namazati i puterom. Nije se taj nikad po guzu osuo. Ali eto ostala sam na Bepanthenu ponovo iz navike.
ciki4

#4108 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by ciki4 »

Slazem se da je plivasept i bademova jedino potrebno prvih mjesec pa i dva. Kasnije mozes "uvoditi" kozmetiku. Ja sam isto nakupovala tih gluposti i nista nisam iskorstila odmah, tek od trećeg mjeseca pozela s mazalicama:) Za bradavice je najbolje svojim mlijekom mazati.
Moja beba od devetog mj. papa skoro sve, jedino bjelance i med uveli s godinu. Za doručak prvi (oko pola 8) jede bananu, borovnice, maline pomjesane sa 5cereals i to je uvijek isto. Drzi je do 11 h, a onda kombinujemo, nekad puru s mladim sirom, nekad sir i integralna kifla, barem jednom sedmično zeljanica ili špinat preliven jajetom, jaja kuhana ili kajgana, i obavezno aktivia u koju sameljem kasiku lana i susama. Od kad sam to uvela, nema problema sa stolicom. Ako je beba još mala i nema puno zubica kombinuj razno mixano voće i povrće sa zitaricama (nestle ili dr.).

Da i ja priupitam :) kad us vase bebe počele same zaspivati, bez ljuljuskanja, českanja i sl.? Ja vise ne osjetim ruke ni kicmu :sad:
Alhemicarkaa

#4109 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by Alhemicarkaa »

Mi smo plivasept koristili umjesto sapuna za posjetioce. Sa vrata mrs u banju i peri ruke plivaseptom. :D A kupke ja nisam koristila svki dan, samo ponekad, tako da one svakako dugo traju. Meni su bili neupotrebljivi rivanol i borna kiselina, kao i alkohol. A kao i vanad, vlažne maramice koristim za sve drugo osim za bebu. Odlično brišu prašinu :D
ciki4

#4110 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by ciki4 »

Alhemicarkaa wrote:Mi smo plivasept koristili umjesto sapuna za posjetioce. Sa vrata mrs u banju i peri ruke plivaseptom. :D A kupke ja nisam koristila svki dan, samo ponekad, tako da one svakako dugo traju. Meni su bili neupotrebljivi rivanol i borna kiselina, kao i alkohol. A kao i vanad, vlažne maramice koristim za sve drugo osim za bebu. Odlično brišu prašinu :D
i manje mrlje na odjeći i obući :-D
JanuaryJones

#4111 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by JanuaryJones »

Alhemicarkaa wrote:Mi smo plivasept koristili umjesto sapuna za posjetioce. Sa vrata mrs u banju i peri ruke plivaseptom. :D A kupke ja nisam koristila svki dan, samo ponekad, tako da one svakako dugo traju. Meni su bili neupotrebljivi rivanol i borna kiselina, kao i alkohol. A kao i vanad, vlažne maramice koristim za sve drugo osim za bebu. Odlično brišu prašinu :D
Alkoholom samo obrišem toplomjer nakon mjerenja temperature u guzi, dezinfekcija i to je to ;)

max07

#4112 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by max07 »

ciki4 wrote:
i manje mrlje na odjeći i obući :-D
ih, vi ste dobre. ja vlažnim maramicama često skidam šminku :D

a one babylove blaznice koje spomenu vanad su zakon. njih koristimo za sve živo.
dalmare

#4113 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by dalmare »

Koliko ja znam bebama se daje prvo bjelanac , pa onda žumanjac sa godinu dana .tako Počne dodavat po jedna žličica u obrok . Jaja se jedu najviše 2 na sedmicu , kako bebe tako i odrasli .
max07

#4114 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by max07 »

ciki4 wrote:Slazem se da je plivasept i bademova jedino potrebno prvih mjesec pa i dva. Kasnije mozes "uvoditi" kozmetiku. Ja sam isto nakupovala tih gluposti i nista nisam iskorstila odmah, tek od trećeg mjeseca pozela s mazalicama:) Za bradavice je najbolje svojim mlijekom mazati.
Moja beba od devetog mj. papa skoro sve, jedino bjelance i med uveli s godinu. Za doručak prvi (oko pola 8) jede bananu, borovnice, maline pomjesane sa 5cereals i to je uvijek isto. Drzi je do 11 h, a onda kombinujemo, nekad puru s mladim sirom, nekad sir i integralna kifla, barem jednom sedmično zeljanica ili špinat preliven jajetom, jaja kuhana ili kajgana, i obavezno aktivia u koju sameljem kasiku lana i susama. Od kad sam to uvela, nema problema sa stolicom. Ako je beba još mala i nema puno zubica kombinuj razno mixano voće i povrće sa zitaricama (nestle ili dr.).

Da i ja priupitam :) kad us vase bebe počele same zaspivati, bez ljuljuskanja, českanja i sl.? Ja vise ne osjetim ruke ni kicmu :sad:
moj mali za koji dan puni 19 mjeseci i još uvijek često ide dosta teško sa uspavljivanjem. ono što sam primijetila je da je bitno uhvatiti im "momenat" i tad samo leci pored njih. moj mali u tom slučaju zaspi u trenu. a ako slučajno fulim taj momenat, gotovo je, tad ne pomaže vise ni nosanje, ni ljuljanje, a bogami ni češkanje :D
znam da ima onih srećkovića koji dijete samo stave u krevetac i ono samo zaspi... koja to ljepota mora biti :wink:
ciki4

#4115 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by ciki4 »

Aha, moram upratiti ima li tih "momenata" kod nje. Ljepota jasta, pogotovo navečer

@dalmare, mislim da si zamijenila, prvo zumance pa onda bjlance, s godinu :wink:
JanuaryJones

#4116 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by JanuaryJones »

Koje ste povrće prvo uvele i koje su to baby pahuljice, marka, sastav?

Mis mekinjas

#4117 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by Mis mekinjas »

JanuaryJones wrote:Koje ste povrće prvo uvele i koje su to baby pahuljice, marka, sastav?

Kupila Hipp, mrkvu. Odustala drugi dan.
Kuham sama, mrkvu, krompir i karfiol. Pasiram, razrijedim sa malo Hipp vode. 3 sedmice smo na navikavanju
I ide mu super. Doktorici hvala jer je preporucila prvo povrce.
Uglavnom malisa to jede bez problema.
Zabranila je baby pahuljice, rekla kad dodjemo na vakcinu za mjesec da cemo
Onda dalje o hrani pricati. :)

Sad cemo brokulu probati.
ciki4

#4118 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by ciki4 »

Prva nam je bila mrkva, onda krompir, tikvica, sa 8 mj. luk, 9.grašak i odtad sve :D Prvo sam pravila nestle riza i kukuruz, mislim da od 8 mj. moze i nestle 8 zitarica, imaš s kakaom, ja sam kombinovala i hipp-ove, ali su mi otkriće Flory Baby King. Ima ih u merkatoru i interexu, sa voćem, sa tri vrste zitarica, meni najbolje 5 cereals
bai

#4119 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by bai »

JanuaryJones wrote:Koje ste povrće prvo uvele i koje su to baby pahuljice, marka, sastav?

Tikvice i tikva, a imaš odlične pahuljice od prosa i riže i DM-u, obrok gotov za 5 minuta u njih samo dodaš kuhanu jabuku, šljivu, za bebinu stolicu fantastično
Mis mekinjas

#4120 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by Mis mekinjas »

Zaboravila sam reci da sam bebi uvela hranu na zlicicu kad je imao punih 18 tjedana.
cocochanel

#4121 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by cocochanel »

za pocetak se moze bebama kuhati amaranth i proso (bez glutena)..ima u makroviti, oni i samelju pa bude kad se skuha tekstura kao griz, ima vjerovatno i u dm..u to doda se voce i to je to..a ne grizovi i baby hapice,zitarice..koje su pune secera..
JanuaryJones

#4122 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by JanuaryJones »

bai wrote:

Tikvice i tikva, a imaš odlične pahuljice od prosa i riže i DM-u, obrok gotov za 5 minuta u njih samo dodaš kuhanu jabuku, šljivu, za bebinu stolicu fantastično
Hvala svima na savjetima, prvo bismo uveli povrće pa voće jer mi imamo prirodnu sklonost prema slatkom a i majčino mlijeko je slatkasto pa da napravimo balans u startu.

safran

#4123 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by safran »

Moj drugi sin je počeo klopati sa 4 mjeseca a onda je narednih 4-5 mjeseci jeo tikvicu sa mrkvom i malo Hipp Baby Rice ili Babylove prosene pahuljice. Eh, da i za doručak voćku sa babyrice. Narastao je veeeliiiiikiiiii i uvijek se radovao klopi, nikad se nije žalio na monoton jelovnik. Starijem, pak, nema šta nisam kuhala, kupovala i nabavljala - taj nije jeo ništa. Do godine dana živio isključivo na mlijeku a onda počeo ponešto jesti ali isključivo izvan kuće. Mlađi i danas jede gotovo sve. Jednako rado će mlatnuti sirovu mrkvu, jabuku, keks, luk, kupus. Posebno mjesto u njegovom srcu imaju meso i riba. Stariji i dan danas zafrkava - raduje se samo ćevapima, viršlama, salami, pici, hamburgeru (ali da nije šaren, molim - tj. bez povrća), eurokremu, palačincima i sl. U zadnje vrijeme (skoro mu je 9) se popravio pa pojede i malo graha, musaku, crnu maslanicu, punjenje iz paprika i to bi bilo to.
Oko starijeg sam se polomila a on i dalje najviše voli junk. Sa mlađim sam unaprijed bila spremna položiti oružje i sve je išlo ko podmazano.
manekenka u penziji

#4124 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by manekenka u penziji »

Da vas ne citiram sve samo cu da se zahvalim na odgovorima.
Imamo i pliva sept a i bademovu kremu :) ostale potrepštine oko pupka mislimo nabaviti kasnije, jer čika doktor kaže da imamo još vremena dok se ne porodimo :)
radenska

#4125 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by radenska »

gdje kupujete te zitarice. Mogli smo malo promijeniti dorucak sad kako ima ovog voca.
Post Reply