Autoputevi u BiH - Koridor 5C
Moderator: anex
- golfiista
#4101 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Istina je da opcina Ilidza vodi postupak i usvaja zahtjev za eksproprijaciju, ali zahtjev za prijevremeni ulazak u posjed podnosi iskljucivo korisnik eksproprijacije, dakle ono sto je do opcine to je uradjeno, odnosno postupak je proveden.
Last edited by golfiista on 22/01/2014 16:13, edited 1 time in total.
- drug_profi
#4102 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Onda je sve jasno.StupskaBitanga wrote:da
-
StupskaBitanga
#4103 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Zašto se onda javno ne kaže koliko su miliona maraka dali ili daju Dalasu za privremeni objekat jer je Dalas privremeni objekaz. Vrijednost ove nekretnine koja je privremena ispade kao da se nalazi na sred Savske ceste u Zagrebudakle ono sto je do opcine to je uradjeno, odnosno postupak je proveden.
- golfiista
#4104 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Vrijednost procjenjuju ovlasteni sudski vjestaci iz oblasti gradjevine. Cuo sam da se spominje cifra od cca 2. miliona. Zbog velike vrijednosti se i radi nekoliko procjena mada ce o naknadi na kraju odlucivati sud vjerovatno.
-
Max Bunker
#4105 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Hvala ili dankešngolfiista wrote:ZAKON o DOPUNI ZAKONA 0 EKSPROPRIJACIJIMax Bunker wrote: Hajde, molim vas, otkud vam informacija da se nelegalno sagradjen objekat placa vlasniku ?
Zakon o ekspropiraciji F BiH
član 45.
Naknada za eksproprisanu nekretninu određuje se, po pravilu, davanjem druge odgovarajuće
nekretnine koja odgovara visini tržišne vrijednosti nekretnine koja se ekspropriše u istoj općini ili
gradu, kojom se vlasniku nekretnine koja se ekspropriše omogućavaju približno isti uvjeti korištenja
kakve je imao koristeći tu nekretninu.
Za bespravno izgrađene objekte graditelju ne pripada pravo na naknadu.
Graditelj može poručiti zgradu i odnijeti materijal od te zgrade u roku koji odredi općinska služba
za upravu, a u protivnom uklanjanje objekta će se izvršiti o njegovom trošku.
Clan 1.
U Zakonu 0 eksproprijaciji ("Sluzbene novine Federacije BiH", br.70/07 i 36/10), u elanu 45. iza stava 3. dodaju se novi st. 4. i 5., koji glase:
"Izuzetno od stava 2. ovog elana, za bespravno izgradene stambene objekte na trasi autoceste na Koridoru Vc i na trasama autocesta Tuzla - Breko - Orasje i Tuzla - Zepee, kaji su izgradeni do 31.12.2010. godine, graditelju pripada pravo na naknadu u visini gradevinske vrijednosti tog objekta.
Pravo na naknadu iz stava 4. ovog elana pripada samo graditelju koji je u bespravno izgradenom stambenom objektu na dan 31.12.2010. godine imao prijavljeno prebivaliste odnosno boraviste, sto se dokazuje potvrdom nadleznog organa.".
Sent from my GT-P5110 using Tapatalk 2
Samo me interesuje sto su ovo uradili jer po automatizmu ( sto je pogresno ) mislim da tu nije neka cista posla. Opet sa druge strane, istina je da na ovim dionicama zivi i dosta "socijalnih slucajeva" pa valjda da se tim ljudima obezbjedi novi krov nad glavom.
- golfiista
#4106 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Da, socijalni faktor je odlucujuci, ali mako sutra.
Nema ulaska u posjed kad je stambeni objekat u pitanju to je to, a kad ti se zuri, i Zakon mijenjas.
Nema ulaska u posjed kad je stambeni objekat u pitanju to je to, a kad ti se zuri, i Zakon mijenjas.
Last edited by golfiista on 22/01/2014 18:19, edited 1 time in total.
- Grean
#4107 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
I treba da placaju, sramota je sto je nadoknada samo naknada za gradjevinske radove a ne po trzisnoj cijeni.golfiista wrote:
ZAKON o DOPUNI ZAKONA 0 EKSPROPRIJACIJI
Clan 1.
U Zakonu 0 eksproprijaciji ("Sluzbene novine Federacije BiH", br.70/07 i 36/10), u elanu 45. iza stava 3. dodaju se novi st. 4. i 5., koji glase:
"Izuzetno od stava 2. ovog elana, za bespravno izgradene stambene objekte na trasi autoceste na Koridoru Vc i na trasama autocesta Tuzla - Breko - Orasje i Tuzla - Zepee, kaji su izgradeni do 31.12.2010. godine, graditelju pripada pravo na naknadu u visini gradevinske vrijednosti tog objekta.
Pravo na naknadu iz stava 4. ovog elana pripada samo graditelju koji je u bespravno izgradenom stambenom objektu na dan 31.12.2010. godine imao prijavljeno prebivaliste odnosno boraviste, sto se dokazuje potvrdom nadleznog organa.".
-
Max Bunker
#4108 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
A sta bi ti, da se obogatis na ilegalnoj gradnji ? Plati dozvolu.Grean wrote:I treba da placaju, sramota je sto je nadoknada samo naknada za gradjevinske radove a ne po trzisnoj cijeni.golfiista wrote:
ZAKON o DOPUNI ZAKONA 0 EKSPROPRIJACIJI
Clan 1.
- Grean
#4109 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Ja ne bih nista jer nista sto imam nije u planu za rusenje ali ima na hiljade ljudi cija imovina je blokirana a kapital umrtvljen zbog toga sto drzava ima planove gradnje stare po trideset godina a realizacije nema na mapi.Max Bunker wrote:
A sta bi ti, da se obogatis na ilegalnoj gradnji ? Plati dozvolu.
Pretpostavljam najveci kriticari ovog zakona su oni koji zive u stanovima dodijeljenim u socijalisticko doba, otkupljenim nakon 90' za par hiljada maraka. Kao sto kazu, lako je tudjim gloginje mlatiti.
A drzava ako planira gradnju i na konto toga izdaje zabrane za gradnju neka fino podigne kredit, isplati ljude pa neka gradi u u sljedecem vijeku ako joj je ceif.
-
Max Bunker
#4110 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Zna se kako se legalno gradi objekat i sta je sve neophodno da imas.Grean wrote:Ja ne bih nista jer nista sto imam nije u planu za rusenje ali ima na hiljade ljudi cija imovina je blokirana a kapital umrtvljen zbog toga sto drzava ima planove gradnje stare po trideset godina a realizacije nema na mapi.Max Bunker wrote:
A sta bi ti, da se obogatis na ilegalnoj gradnji ? Plati dozvolu.
Pretpostavljam najveci kriticari ovog zakona su oni koji zive u stanovima dodijeljenim u socijalisticko doba, otkupljenim nakon 90' za par hiljada maraka. Kao sto kazu, lako je tudjim gloginje mlatiti.
A drzava ako planira gradnju i na konto toga izdaje zabrane za gradnju neka fino podigne kredit, isplati ljude pa neka gradi u u sljedecem vijeku ako joj je ceif.
Ako je nekome blokiran LEGALAN objekat i tu imam problema sa drzavom, pravac na sud.
Oko ilegalnih objekata sva daljna komunikacija je, mislim, suvisna.
- Grean
#4111 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Ne radi se o legalnom ili ilegalnom objektu, radi se o imovini koja je blokirana i neupotrebljiva zbog nekakvih imaginarnih regulacionih planova i projekata koji se nikad ne sprovedu u djelo.Max Bunker wrote:
Zna se kako se legalno gradi objekat i sta je sve neophodno da imas.
Ako je nekome blokiran LEGALAN objekat i tu imam problema sa drzavom, pravac na sud.
Recimo u mom kvartu su planirali nekakvu zaobilaznicu trideset godina, moja komsinica samohrana majka ima tu nesrecu da joj je oronula kuca i okucnica vrijedna sredstava za koja bi mogla sebi obezbjediti stan kakav pozeli jednostavno neupotrebljiva. Ljudi dodju, vide, raspitaju se u opstini, saznaju da je gradnja zabranjena, da se obnavljanje kuce ne isplati i odustanu. Ona zivi tu i pati se pored svog (na papiru) bogastva i vjerovato ce i umrijeti a nece docekati da dahne dusom.
-
Max Bunker
#4112 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Cekaj, kuca bila izgradjena pa zabranili gradnju ili zabranjena bila gradnja pa ona izgradila kucu ?Grean wrote:Ne radi se o legalnom ili ilegalnom objektu, radi se o imovini koja je blokirana i neupotrebljiva zbog nekakvih imaginarnih regulacionih planova i projekata koji se nikad ne sprovedu u djelo.Max Bunker wrote:
Recimo u mom kvartu su planirali nekakvu zaobilaznicu trideset godina, moja komsinica samohrana majka ima tu nesrecu da joj je oronula kuca i okucnica vrijedna sredstava za koja bi mogla sebi obezbjediti stan kakav pozeli jednostavno neupotrebljiva. Ljudi dodju, vide, raspitaju se u opstini, saznaju da je gradnja zabranjena, da se obnavljanje kuce ne isplati i odustanu. Ona zivi tu i pati se pored svog (na papiru) bogastva i vjerovato ce i umrijeti a nece docekati da dahne dusom.
- Grean
#4113 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Kuca se nalazi tu od kad znam za sebe ali je stara i trosna, ona nema sredstava da je obnovi a prodati ne moze jer niko ne zeli da kupi nesto gdje ne mozes graditi i jos uz to znas da je u planu da se rusi. Drugim rijecima privatna svojina je obezvrijedjena na neodredjeno vrijeme.Max Bunker wrote:Cekaj, kuca bila izgradjena pa zabranili gradnju ili zabranjena bila gradnja pa ona izgradila kucu ?Grean wrote:Ne radi se o legalnom ili ilegalnom objektu, radi se o imovini koja je blokirana i neupotrebljiva zbog nekakvih imaginarnih regulacionih planova i projekata koji se nikad ne sprovedu u djelo.Max Bunker wrote:
Koliko je neodredjeno govori slika tunela na Ciglanama koji stoje kao spomenik ljudskoj gluposti, tj jedan od dva tunela koji nikad nije stavljen u upotrebu sem kao skladiste. Zaobilaznica koja treba da predje preko njene imovine je trebala biti povezana sa tim tunelima a znamo kad su oni napravljeni i da se pretpostaviti kad ce taj iracionalni plan biti sproveden u djelo. Vjerovatno nikada.
- drug_profi
#4114 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Cekaj, kuca nelegalno sagradjena.
I sad bi trebala drzava da uradi sta?
U nekoj drugoj zemlji, drzava bi to tretirala kao livadu. Ovo je kompromis koji je postignut radi toga sto je kod nas navika graditi bez dozole, ap bi zbog velikog broja ljudi koje bi ostavili bez krova, rizikovali nemire i proteste koji bi ugrzili gradnju. I sam imam kucu koja je bez dozvole i svjestan sam da ona ne postoji za drzavu, pa sam presretan sto sam uopste prikopcao komunalije.
Planirma da je legalizujem, samo drzava je tu jako halapljiva pa ce sacekati neko bolje vrijeme ako ikad dodje.
U nekoj drugoj zemlji, drzava bi to tretirala kao livadu. Ovo je kompromis koji je postignut radi toga sto je kod nas navika graditi bez dozole, ap bi zbog velikog broja ljudi koje bi ostavili bez krova, rizikovali nemire i proteste koji bi ugrzili gradnju. I sam imam kucu koja je bez dozvole i svjestan sam da ona ne postoji za drzavu, pa sam presretan sto sam uopste prikopcao komunalije.
Planirma da je legalizujem, samo drzava je tu jako halapljiva pa ce sacekati neko bolje vrijeme ako ikad dodje.
- studeni76
#4115 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Ako sam ja dobro shvatio, kuća je legalna ali je država u medjuvremenu napravila novi prostorni plan koji predviđa gradnju saobraćajnice koja bi dijelom zahvatila i tu kuću. I onda ti jednostavno zamrznu stanje, zabrane bilo kakvu daljnju gradnju na tom dijelu, ostaješ vlasnik i čekaš da se plan sprovede u djelo i država ti otkupi imovinu. a to može trajati desetljećima. Ako me sjećanje dobro služi ima toga još, nije to izolovan slučaj.drugi profil wrote:Cekaj, kuca nelegalno sagradjena.
Mnogi objekti su u starom sistemu građeni bez dozvole. Jednostavno su ljudi na svojoj zemlji gradili kuće za stanovanje, jeftinije bilo tako nego plaćat namete državi.
-
Max Bunker
#4116 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Tako sam i ja shvatiostudeni76 wrote:Ako sam ja dobro shvatio, kuća je legalna ali je država u medjuvremenu napravila novi prostorni plan koji predviđa gradnju saobraćajnice koja bi dijelom zahvatila i tu kuću. I onda ti jednostavno zamrznu stanje, zabrane bilo kakvu daljnju gradnju na tom dijelu, ostaješ vlasnik i čekaš da se plan sprovede u djelo i država ti otkupi imovinu. a to može trajati desetljećima. Ako me sjećanje dobro služi ima toga još, nije to izolovan slučaj.drugi profil wrote:Cekaj, kuca nelegalno sagradjena.
Mnogi objekti su u starom sistemu građeni bez dozvole. Jednostavno su ljudi na svojoj zemlji gradili kuće za stanovanje, jeftinije bilo tako nego plaćat namete državi.
-
fiko halimic
#4117 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
i tako... jos koji mjesec i vise necu biti prinudjen ulaziti u glavni grad sodomsko gomorskog kantona, tzv. sarajevo. umjesto da se sat i po drkam po slobodnoj teritoriji periferije pod kontrolom narodne republike kine, gledam ojebane tramvaje i divlje pijace na stupskoj petlji, cekam na semaforima dok mi pogled luta po kicavim fasadama, lagano navijem muziku nezagadjenu orijentalnim motivima, dam gas i za 10 minuta se vec penjem prema ivan sedlu.
life is good
life is good
Last edited by fiko halimic on 23/01/2014 00:19, edited 1 time in total.
- Hajvan
#4118 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
fiko halimic wrote:i tako…bla bla bla bla bla bla bla bla bla bla bla bla bla bla bla bla bla bla bla bla bla bla bla bla bla bla bla bla bla bla bla bla bla bla bla bla bla bla bla bla bla bla bla bla bla bla bla bla bla bla …ivan sedlu

- drug_profi
#4119 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Aha. Ok. Pa to je onda predmet o kojem bi trebalo razgovarati sa advokatima. Cinjenica da je djelovanjem drzave njegova nekretnina izgubila vrijednost, jer bi je lako prodao za neke male pare, ali po realnoj cijeni ne moze nikom upravo zato sto drzava ne dozvoljava nikakvu gradnju. Samo ne znam sta se tu bas moze uraditi, ali bi dobar advokat znao. A takvima je visok honorar, pa si opet donji.studeni76 wrote:Ako sam ja dobro shvatio, kuća je legalna ali je država u medjuvremenu napravila novi prostorni plan koji predviđa gradnju saobraćajnice koja bi dijelom zahvatila i tu kuću. I onda ti jednostavno zamrznu stanje, zabrane bilo kakvu daljnju gradnju na tom dijelu, ostaješ vlasnik i čekaš da se plan sprovede u djelo i država ti otkupi imovinu. a to može trajati desetljećima. Ako me sjećanje dobro služi ima toga još, nije to izolovan slučaj.drugi profil wrote:Cekaj, kuca nelegalno sagradjena.
- drug_profi
#4120 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
neka te ba. Nismo mi tako grdni....fiko halimic wrote:i tako... jos koji mjesec i vise necu biti prinudjen ulaziti u glavni grad sodomsko gomorskog kantona, tzv. sarajevo. umjesto da se sat i po drkam po slobodnoj teritoriji periferije pod kontrolom narodne republike kine, gledam ojebane tramvaje i divlje pijace na stupskoj petlji, cekam na semaforima dok mi pogled luta po kicavim fasadama, lagano navijem muziku nezagadjenu orijentalnim motivima, dam gas i za 10 minuta se vec penjem prema ivan sedlu.
life is good
-
fiko halimic
#4121 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
niste svi, necu grijesiti dusu, ima puno finog svijeta, ali sav sljam je u sarajevu.
-
doktor78
#4122 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Dobar...fiko halimic wrote:i tako... jos koji mjesec i vise necu biti prinudjen ulaziti u glavni grad sodomsko gomorskog kantona, tzv. sarajevo. umjesto da se sat i po drkam po slobodnoj teritoriji periferije pod kontrolom narodne republike kine, gledam ojebane tramvaje i divlje pijace na stupskoj petlji, cekam na semaforima dok mi pogled luta po kicavim fasadama, lagano navijem muziku nezagadjenu orijentalnim motivima, dam gas i za 10 minuta se vec penjem prema ivan sedlu.
life is good
- Alfons Kauders
#4123 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
ovo ko da je moj stari napisofiko halimic wrote:i tako... jos koji mjesec i vise necu biti prinudjen ulaziti u glavni grad sodomsko gomorskog kantona, tzv. sarajevo. umjesto da se sat i po drkam po slobodnoj teritoriji periferije pod kontrolom narodne republike kine, gledam ojebane tramvaje i divlje pijace na stupskoj petlji, cekam na semaforima dok mi pogled luta po kicavim fasadama, lagano navijem muziku nezagadjenu orijentalnim motivima, dam gas i za 10 minuta se vec penjem prema ivan sedlu.
life is good
- Qler
#4124 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Ma ja bi vozio bager za ove bespravne... uzmem kartu, i samo kazem, ovdje nema kuce.. vozi. A ako se neko zali, bujrum na sud, i neka mi dokaze da tu postoji kuca! Jer po svim papirima, dozvolama, planovima, i svemu, tu kuce nema. Samo tako se i narod moze nauciti pameti, i drzava poceti postovati.
- drug_profi
#4125 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Ima. Kuce su uglavnom ucrtane u katastru iako su nelegalne. Kad bi drzava malo manje udarala po dzepu za dozvole, a sve bez dozvole rusila bez obzira o kome je rijec, lakse bi bilo kontrolisati gradnju, izgradnju infrastrukture, saobracajnica, izbjegavanjeklizista, i na kraju krajeva ispostovati urbanisticke zahtjeve i estetiku radi kvalitetnijeg zivljenja, sto najvise utice na djecu koja tu odrastaju.Qler wrote:Ma ja bi vozio bager za ove bespravne... uzmem kartu, i samo kazem, ovdje nema kuce.. vozi. A ako se neko zali, bujrum na sud, i neka mi dokaze da tu postoji kuca! Jer po svim papirima, dozvolama, planovima, i svemu, tu kuce nema. Samo tako se i narod moze nauciti pameti, i drzava poceti postovati.