Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
PM72

#4101 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by PM72 »

Forumerrer wrote:Pa ako je prosla kroz vodomjer valjda je logicno da nije do Vik-a.

Nema zajednicke potrosnje, platis koliko potrosis (jedan mjesec dosao pausalan iznos, valjda zbog godisnjih, naredni se sve regulisalo).

A moram reci jos jednu stvar, nakon ugradnje vodomjera su svi ukucani poceli racionalnije trositi vodu.
Drago mi je kad vidim da ima ljudi koji imaju korektno razmišljanje i koji se ne pridružuju hajci i histeriji prema VIK-u.za razliku od mog druga Dozera koji bi i Boga okrivio. :D dakle,prošlo je toliko vode kroz vodomjer - izvoli račun.Ali,problem je što gospoda INAČE ne plaća vodu pa ni upravitelja pa misle da će histerijom i galamom natjerati VIK da popravi puknutu cijev u zgradi.A neće ni da se utale pa daju kakvom vodoinstalateru da to popravi.Oni ni pekaru hljeba ne plaćaju.Pa kao hoće na sud. :lol: :lol: :lol:
Dozer

#4102 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by Dozer »

Nemoj ti mene prozivati za nesto sto nisam rekao :D

Logicno da se treba platiti ono sto prodje kroz vodomjer. Ali - kroz vodomjer u zadnje vrijeme prolazi i nesto vise zraka, a zrak je, kao sto znamo, nesto manje gust od vode, pa shodno tome i nesto brze okrece onaj leptiric u vodomjeru.
Rezultat - sat se nesto vise okrece na manju kolicinu "fluida", pa se onda na racunu pojavi i nesto veca cifra, ali za nesto manje vode na pipi :D
Last edited by Dozer on 26/10/2015 14:33, edited 1 time in total.
O'zone
Globalni moderator

#4103 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by O'zone »

Evo još malo pa ćemo da pijemo vodu haman svaki dan

http://www.klix.ba/vijesti/bih/razmatra ... /151026056
PM72

#4104 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by PM72 »

Ja mislim da bismo za sve trebali optuziti gabo, a :D
Halali :D nisi "rekao" nego si napisao...
Ti si moj drug,šta god ti napisao ili mislio. :thumbup: I nisi ublehaš i sklon tračevima.
Dozer

#4105 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by Dozer »

Ahaaaa...ti na to mislio. E - to jesam napisao. I rekao 1000 puta :D
didgeridoo

#4106 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by didgeridoo »

bull21 wrote:
didgeridoo wrote:Nema zajednicke potrosnje... Sto potrosis (vodomjer pokaze) - to platis. Tako je kod mene u zgradi.
I nije mala vjerovatnoca da ti po vodomjeru dodju isti racuni jer mjesecne navike potrosnje u godisnjim dobima ne odudaraju puno za jednu istu porodicu.
Pa samo zato što kod tebe nema, ne znači da je kod drugih isto... kod mene je zajednička.
Pisem o vodomjeru kojeg sam licno ugradio kako bi se skinuo sa prokletih pausala.
sumirprimus

#4107 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by sumirprimus »

heh slicni problemi.
iz mjeseca u mjesec,isti racuni,samo oko nove god.il tacine iza nove godine dodje veci,izgleda podvuku refu :D
DaffyDuck

#4108 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by DaffyDuck »

izgubljena dusa wrote:
Ja zivim u zgradi i dobila sam racun reda velicine 500 KM. Mozes li zamisliti koliko je to kubnih metara vode???
Da su mi fakturisali godinu dana unaprijed - bilo bi previse.
Al' to cemo svakako rjesavati na Sudu.

Ovo da se "zajednicka potrosnja dodaje na racun ljudima koji imaji individualni vodomjer" su rijeci uposlenika VIK-a sa kojim sam razgovarala u vise navrata.

Za tvoju informaciju: VIK je drustvo ogranicene odgovornosti, za njih prihode predstavlja sve ono sto su fakturisali.
Oni nisu obrtnicka djelatnost pa da se prihodom smatra sve sto je naplaceno, bez obzira na izdate fakture.

Konakovic je ili nepismen pa prihodom smatra ono sto je naplaceno, ili je fakturisao koliko mu treba (odokativno) da bi se pohvalio kako je uspjesan.....
Srećo, prihod je povećana naplata. Nije promet. I stalno se hvale po vijestima, vrti se po radio stanicama kako su se eto, sjetili da ganjaju duznike pa naplatili 400.000. Javno objave da su TEK poceli da rade svoj posao, jos se hvale :roll:

I hvala VIK-u sto me obraduje svaku noc kad iz sna ustanem, otvorim vodu i kako nema nista valjda kontam nisam je ni otvorila pa me ujutru doceka mlaz vode na lavabou :run:
izgubljena dusa

#4109 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by izgubljena dusa »

PM72, nisi advokat, nisi uposlenik VIK-a.... kako onda imas pouzdane informacije i jos znas da su tacne :lol:
Samo ti njih brani :roll: sto se mene tice oni ce, u funkciji druge strane, svoju rijec moci da kazu na Sudu.
Toliko od mene.
Necu vise pisati. Nije dobro otkriti sve detalje koji ce biti predmet tuzbe.
PM72

#4110 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by PM72 »

izgubljena dusa wrote:PM72, nisi advokat, nisi uposlenik VIK-a.... kako onda imas pouzdane informacije i jos znas da su tacne :lol:
Samo ti njih brani :roll: sto se mene tice oni ce, u funkciji druge strane, svoju rijec moci da kazu na Sudu.
Toliko od mene.
Necu vise pisati. Nije dobro otkriti sve detalje koji ce biti predmet tuzbe.
Dušo izgubljena,

Tebi nije samo duša izgubljena nego će biti i spor protiv VIK-a.Svojim pisanjem si samo potvrdila moju priču.Rekao sam ti da mi je član porodice uposlenik VIK-a pa sam se raspitao.Vidim da je sve tačno.Tvoj ulaz ne plaća vodu i dug prema VIK-u kojeg ste stekli prije famoznog pucanja cijevi u zgradi od ljetos.Sedam stanara u zgradi i skoro 4 000 KM duga.Hoćete na seljačku foru da poništite neplaćanje vode u zadnjih desetak godina ?Galamom,drekom,prijetnjama tužbom? Nemoj me nasmijavati.Sav drugi narod budala jer plaća potrošeno samo vi pametni? Da sam ja uposlenik VIK-a i da se šta pitam,zatvorio bih vam vodu koliko je noćaš pa svi džematile idite ako treba u Strazbur pa tamo tumačite kako vam VIK naplaćuje vodu radi greške "prije sata".Argumenti su vam ravni nuli a manje bi para dali vodoinstalateru da vam to popravi nego što će vas koštati samo podizanje "tužbe".

P.S.E svako je i kupio stan u centru...naviklo da zahvata vodu iz čatrnje i da ne plaća nikom.Skup je život u gradu...
VjecitiStudent

#4111 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by VjecitiStudent »

PM72, kad si već na vrelu informacija, možeš li pogledati koliko su Budnjini hoteli mjesečno plaćali vodu i koliki je njihov dug?
AmirBaa

#4112 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by AmirBaa »

PM72 ja prethodnih par stranica psovao svima u vik-u tamo, dobro je da se nisi nasao uvrijedjen. Popravili su se, sad tek oko 1 zavrnu pipe. Malo mi je zivot bolji i ugodniji, kako promjena od sat vremena moze uticati na covjeka ehh. Vise sam i zaboravio ona vremena kad sam mogao u halu oko 2-3 i kad sam imao normalnu ,,boju" vode. Pa u ovoj vukojebini od bosne naucis stvarno cijeniti male stvari :thumbup: :bih:
tututuuuu

#4113 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by tututuuuu »

sreca (ili mozda steta) pa nema ni jedan ViK-ovac sad blizu. :) Evo izasao ispod tusa sav mjehuricav i mirislji, i naravno svrbljiv od sampona koji nisam mogao isprati (i ves mi je ostao u masini) jer su opet zatvorili vodu ranije. Kao da nisu dosta ni ove redukcije, vec je zavrnu kako kad, valjda kako se kome tamo kad nadigne pa zatvori prije, da ne bi morao poslije.

I zar se nisu sad stabilizirali ti izvori od mulja? Pa evo sunce je i bez padavina par dana... gdje je sad zapelo?

Sve me svrbi majku vam jebem.
walk_M-A-N

#4114 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by walk_M-A-N »

PM72 wrote:Redukcije su i počele kad su napravljena čitava naselja po sarajevskim padinama.Ista količina vode bila prije i sad.Uz opasku da novih kuća imaš na desetine hiljada,sve je to bespravno izgrađeno,pola ih krade vodu,tri frtalja ne plaća...samo u Dobroševićima ima 14 000 stanovnika a prije ih bilo 500.Valja to napojit',nije Dunav ispod Bačeva...
Niko neće realno da sagleda...
Stvar je mnogo ozbiljna, i pogoršava se svakodnevnom gradnjom, i još više novim prostornim planom : http://www.ekoakcija.org/content/ugroze ... odom#_edn2
Šta će biti sa ljudima koji žive negdje decenijama, ili što je još čudnije, kupe novi stan.. Mada, tamo gdje ima hidrofor, nema redukcija.

Izgleda da se 'vlast' ne želi tim baviti, i da su političko rješenje našli u ublehama, kao što je ovdje primijećeno za ovu neku kao akciju, a lično rješenje u gradnji kuća koje su na nezavisnom vodosnadbijevanju.
I naravno, kredit: http://vlada.ks.gov.ba/aktuelnosti/novo ... anspahic-i
“Cilj nam je da već u junu ili julu počnu konkretni radovi na terenu. Namjeravamo dio sredstava izdvojiti iz budžeta za 2016. godinu, kako bi što prije odabrali kredibilnu međunarodnu firmu koja će na najkvalitetniji način i uz primjenu najsavremenije tehnologije obaviti radove te tačno i precizno dijagnosticirati stanje i sve nedostatke na našoj vodovodnoj mreži, a od čega će ovisiti naredni traženi iznosi kreditnih sredstava od vaše banke”, istakao je premijer Konaković.
Ako dobro razumijem, bez prevodioca, Vlada i Vodovod veze nemaju gdje i zašto curi, a rješenje je da neko dođe i to nam sve uradi.

Ja sam zabrinut i ozbiljnošću stanja i ljudima koji bi se kao time trebali baviti. Naravno, važna je i visina plata, i struktura zaposlenih, i pronevjere i sve..
Znamo za stranačkog direktora, koji definitivno nema sposobnost da to bude, i još jednog člana uprave, sa onom velikom zastavom. A vidim neki dan izjavu daje i izvjesni Pamuk, također član uprave, za kojeg nema sumnje da je tu došao samo po jednom kriteriju: prezime i familija važnog člana ZaBiH, koji je očito ostao važan i kod onih tzv. 'nezavisnih' u Skupštini (a koji su se onda utopili u DF).
Capsicum wrote:Čvrsto stojim iza tvrdnje da u ViK-u ima jedna masa ljudi koji bi da postoji pravna država odavno robijali dugogodišnje kazne. Istina je da se uglavnom pitaju oni "odozgo", ali i u ViK-u krade ko stigne i sve je po sistemu pojeo vuk magarca. Za sve ima para osim za popravke vodovodne mreže. Tenderi su toliko ofirni postali da i državna revizija ne može više da zažmiri toliko. I tako godinama, ali situacija se ne mijenja.
Jedino drastične mjere tu mogu pomoći. Stečaj i onda dovesti kompetentnu osobu na čelo firme i zaposliti poštene, vrijedne i sposobne radnike. Ne možeš očekivati da će isti ovi koji su priključili stotine nelegalnih priključaka i za to vjerovatno dobili ko zna koliko para, sada odjednom postati pošteni. Bez kazne za takve, nema boljitka za ViK.
Krađa se interesantno širi u JP, jedni vide kako drugi pa i oni.... Ali ništa drastično nije opcija jer bi to "uznemirilo javnost", znači, neka sve ostane ovako.
Last edited by walk_M-A-N on 27/10/2015 12:18, edited 2 times in total.
Capsicum

#4115 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by Capsicum »

tututuuuu wrote:sreca (ili mozda steta) pa nema ni jedan ViK-ovac sad blizu. :) Evo izasao ispod tusa sav mjehuricav i mirislji, i naravno svrbljiv od sampona koji nisam mogao isprati (i ves mi je ostao u masini) jer su opet zatvorili vodu ranije. Kao da nisu dosta ni ove redukcije, vec je zavrnu kako kad, valjda kako se kome tamo kad nadigne pa zatvori prije, da ne bi morao poslije.

I zar se nisu sad stabilizirali ti izvori od mulja? Pa evo sunce je i bez padavina par dana... gdje je sad zapelo?

Sve me svrbi majku vam jebem.
Nemoj tako jarane, evo susa traje vec 4 dana, a prije toga su bila zamucena vrela. Ipak ljudi rade, evo nagurali su 400 hiljada KM vise prihoda nego prosli mjesec. Znas li ti koilko je trebalo zraka istisnut kroz vodomjere da bi dosli do ove cifre? Ne moze se rec da ljudi ne rade...
relativno84

#4116 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by relativno84 »

Opet nema :angry:
Dozer

#4117 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by Dozer »

walk_M-A-N wrote:
“Cilj nam je da već u junu ili julu počnu konkretni radovi na terenu. Namjeravamo dio sredstava izdvojiti iz budžeta za 2016. godinu, kako bi što prije odabrali kredibilnu međunarodnu firmu koja će na najkvalitetniji način i uz primjenu najsavremenije tehnologije obaviti radove te tačno i precizno dijagnosticirati stanje i sve nedostatke na našoj vodovodnoj mreži, a od čega će ovisiti naredni traženi iznosi kreditnih sredstava od vaše banke”, istakao je premijer Konaković.
Ako dobro razumijem, bez prevodioca, Vlada i Vodovod veze nemaju gdje i zašto curi, a rješenje je da neko dođe i to nam sve uradi.
Savrseno dobro si ti to razumio. Nemaju oni pojma ni o cemu, a ponajmanje o tome gdje sve tacno i koliko curi, kao i na koji nacin sve to popraviti.
Iz toga, onda, sasvim logicno proizilazi i pitanje - a kako znaju koliko im love treba za te popravke (navodono 100-injak miliona, ako ne i vise)?!
Mene samo zanima, ali fakat, gdje i sta radi skoro 1000 zaposlenih u ViK-u...
Zanemarimo strucne ljude koji rade na postrojenjima, a kojih sigurno nema vise od 200.
Zanemarimo i one na salterima, a kojih sigurno nema vise od 100.

Pitanje je - sta konkretno radi ostalih skoro 700 ljudi ?!
Last edited by Dozer on 27/10/2015 14:21, edited 1 time in total.
DaffyDuck

#4118 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by DaffyDuck »

Dozer wrote:
walk_M-A-N wrote:
Savrseno dobro si ti to razumio. Nemaju oni pojma ni o cemu, a ponajmanje o tome gdje sve tacno i koliko curi, kao i na koji nacin sve to popraviti.
Iz toga, onda, sasvim logicno proizilazi i pitanje - a kako znaju koliko ima love treba za te popravke (navodono 100-injak miliona, ako ne i vise)?
Mene samo zanima, ali fakat, gdje i sta radi skoro 1000 zaposlenih u ViK-u...
Zanemarimo strucne ljude koji rade na postrojenjima, a kojih sigurno nema vise od 200.
Zanemarimo i one na salterima, a kojih sigurno nema vise od 100.

Pitanje je - sta konkretno radi ostalih skoro 700 ljudi ?!
Znaju da ce izdvojiti pare za konsultantske usluge i istrazivanje :D
O'zone
Globalni moderator

#4119 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by O'zone »

Stigao danas račun za vodu. Trebao bi VIK uzeti od BHTelecoma slogan "Idemo prvi, dajemo više".

27,70 KM potrošeno
walk_M-A-N

#4120 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by walk_M-A-N »

http://m.klix.ba/vijesti/bih/konakovic- ... /151027102
"Zaustavili smo procese stranačkog primanja i načina zapošljavanja ljudi, a to smatram vrlo lošim menadžerisanjem ovim preduzećem u zadnjih nekoliko godina", istaknuo je Konaković.
Misli čovjek da svi padaju na njegovu priču o procesima koje je pokrenuo, i da se slaganjem sa novinarskim pitanjem približava malom čovjeku, vjernom glasaču.
Istovremeno ne objašnjava ima li kakvih krivičnih prijava za to što se zove 'nesvjestan rad', od direktora do radnika koji je priključivao nelegalno. Jer balansira da ne kaže da je i njegova stranka ta.. Beli su sad doveli pravog menadžera.
Ako u Vodovodu nema znanja gdje i zašto curi, a nema, onda ih nije 200 već mnogo više višak. I ako će sve određivati banka, hajde da pogasimo radna mjesta koja su samo trošak.
drndalo

#4121 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by drndalo »

Hajde da izvadimo ruke iz guzice i nesto pokusamo uraditi ! Ja sam uradio nesto sto se spremam vec mjesec dana, popisao sam sva mjesta, 5 za sad, za koja znam i vidim da voda curi vec preko mjesec dana, te sam to poslao redakciji Klixa, s prijedlogom da pocnu pratiti nase prijave, i foto dokumentovati te lokacije, te to objavljivati svakodnevno... Pa da Kifla, zeljanica, i sirnica ne mogu reci "nismo znali", "ne mozemo po osjecaju", itd...

Ukoliko bi se u inboxu Klixa naslo dnevno 100-tinjak e-mailova, a to nije neki problem, sumnjam da bi mogli dugo zmiriti na to...

Razmisljanja ?
VjecitiStudent

#4122 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by VjecitiStudent »

Pošalji im 100 maraka, onda će sigurno objaviti.
Dozer

#4123 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by Dozer »

Ako je tacna info da je SDA kupila Klix, tesko da ce tako nesto objaviti...cudo ne brisu i sve ovo po forumu :D
DaffyDuck

#4124 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by DaffyDuck »

VjecitiStudent wrote:Pošalji im 100 maraka, onda će sigurno objaviti.
:thumbup:
drndalo

#4125 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by drndalo »

Dozer wrote:Ako je tacna info da je SDA kupila Klix, tesko da ce tako nesto objaviti...cudo ne brisu i sve ovo po forumu :D
Razlog vise da im inbox stalno bude pun... 100 KM ne dam... :run:

Ja im mogu svaki dan slati e-mail, ali to je jedan... E sad, 100 takvih x 1 dnevno je vec posao i za obrisati...
Post Reply