Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

Post Reply
ketronsd1

#4101 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by ketronsd1 »

passiv wrote:Imam sada šporet na drva koji je do sada korišten i sa 6-7 m drva se gurala zima (doduše ova velika soba je bila dosta hladna a ostale su se grijale fino), kamin bih kupio kao jednu od alternativa koje razmatram. Izolacija nije ni super ali nije ni loša, a grijat će se sprat ispod što prije nije bio slučaj. Odlučio sam da ću ipak ići na jedan inverter pa vidjeti kako će to ići. Što se tiče drva radije bih da ih ne moram nikako koristiti ali bih mogao uzeti dogodine manji kamin za to ako zagusti. Koliko bih se trebao protegnut za inverter koji bi mogao ovo da grije?
Kollega rovac se bolje razumije u cijene i postojece modele u ponudi u bih
LP
rovac13

#4102 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by rovac13 »

Velicina 12 se krece nekako:
-fujitsu......od 1000 do 1800 KM otprilike (od najjeftinijeg modela do top modela)
-mitsubishi ....od oko 1100 do 2000-2100 KM
-toshiba cini mi se od 1200KM ...do oko 2800 KM

Stvar je licnog izbora........top modeli svih proizvodjaca su medjusobno slicni........isto tako srednja klasa je opet slicna izmedju svih proizvoidjaca........takodje jeftina klasa je kod svih opet slicna........razlike medju proizvodjacima iste klase su sitne......npr jedna mrvicu glasnija,druga mrvicu bolji cop,treca mrvicu veci kapacitet i slicno.

Sa daikinom bi bio oprezan.......inace je uvijek bio zara skup......a sad su se pojavile serije koje su jeftine.......ali cini mi se da je kineski brand gree kupio daikina.......tako da bi trebalo malo procackat sta je to i zasto je pojeftinilo.
passiv

#4103 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by passiv »

Pa eto da li bi neki fujitsu mogao oko 1500 da ovo grije? Ima li nekih generalnih zastupnika i sl. Gdje bi bilo najbolje uzeti da imaju i montažu? I ako može preporuka za konkretan model jer sam ja totalni laik :D
hvala i izvinjavam se na smaranju :D
rovac13

#4104 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by rovac13 »

mitsubishi radi ........otus sarajevo........servis jelic mislim citluk
fujitsu ..........termos top frigo mostar.....servis covic (negdje hercegovina)
toshiba..........matom banjaluka...........ne sjecam se ko u sarajevu ali ima vec neko

Nadje se jos tih firmi.

Posaljes njima upite......tako sve kvadratura izolacija raspored......pa nek oni daju ponudu......pa mozes onda postavit ovdje kakva je ponuda.......da vidimo sta je najbolje ulozeno-dobijeno.
Distortion

#4105 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Distortion »

U tom cjenovnom rangu imas Fujitsu ASYG12LUCA.
passiv

#4106 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by passiv »

Otprilike sam dobio neke odgovore od ovih spomenutih kompanija, svi predlažu 2 jedinice za grijanje i to jedna u ovu sobu od 14m2 i drugu u ovu veliku prostoriju od 20m2
.
1. DAIKIN FTX35J3V1B sa montažom oko 1400
2. Fujitsu ASYG14LUCA/AO sa montažom 2000 ( ovo mi je malo poskupo ali eto) i ASYG12LMC/AO sa montažom 1400

Ako još neko pošalje ponudu stavim je ovdje, a možete i vi napisati prijedlog :D
roki

#4107 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by roki »

Preporučivao sam ja na ovoj temi nekad davno termoakulacione peći. Napuniš po jeftinoj grije cijeli dan, i opet uveče pališ, ma ljepota. Međutim ta ljepota važi za stan u kojem sam stanovao. Griju se stanovi sa strana i stan ispod, odasvud toplo. Kada sam isto pokušao u kući( sa istim pećima po jačini) dobro sam se opekao. Temperatura bi se ujutru, kada su peći najtoplije poslije cjelonoćnog punjenja, podizala na 20 stepeni, do mraka bi padala na 16, nema termofasade,stolarija onako.
Prvo i osnovno je dobra stolarija i fasada a ako nešto troši 3kW troši 3kW pa bila klima,TA peć, uljani radijator, sve u pet deka.
Evo ja sam sad na drvima i mogu porediti par kuća koje su isto na drvima, neke sa fasadom neke bez. Ovima bez može biti nekih 6-8 metara drva za zimu (blagu) a ovima sa fasadom 4 do 5 komotno, da su u majicama kratkih rukava u kući.
nexteen

#4108 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by nexteen »

Da sam na tvom mestu , ja bih pre uzeo 2x Fujitsu ASYG 12LM nego dve razlicite klime , ako nista drugo jednog dana ti druga ostaje za delove , sto bi rekao moj majstor .. A i po kapacitetu na -15c je 2x LM isto kao LU i Daikin .. LM ti je jaci od Daikina a LU ti je jaca od LM , gde si tu si .
Distortion

#4109 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Distortion »

passiv wrote:Otprilike sam dobio neke odgovore od ovih spomenutih kompanija, svi predlažu 2 jedinice za grijanje i to jedna u ovu sobu od 14m2 i drugu u ovu veliku prostoriju od 20m2
.
1. DAIKIN FTX35J3V1B sa montažom oko 1400
2. Fujitsu ASYG14LUCA/AO sa montažom 2000 ( ovo mi je malo poskupo ali eto) i ASYG12LMC/AO sa montažom 1400

Ako još neko pošalje ponudu stavim je ovdje, a možete i vi napisati prijedlog :D
Ako ces davat 2000 a kazes da ti je to puno, bolje je kupiti Nocriu za te pare. Nekoliko puta su to govorili i nexteeen i rovac.
Trgovac ce uvijek gledat da ti proda sto ima na stanju i gdje moze vise zaradit. Ja trgovce nisam slusao kada sam kupovao inverter nego ljude s foruma koji imaju iskustva i znanja s inverterima.
starii

#4110 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by starii »

jedno pitanje za iskusne, da li svake godine treba provjeravati dopunjenost plinom klime, naime uzeo sam inverter prije dvije godine i jos nisam zvao servisera, klima za sada radi dobro...
nexteen

#4111 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by nexteen »

Nema spotrebe za proverom freona , on ili curi ili ne curi , bolje receno ili radi klima kako treba ili ne radi . Trebalo bi jednom godisnje ocistiti klimu tj oprati i dezinfikovati , ali neki to ne rade po nekoliko godina . Pranje filtera unutrasnje jedinice minimlano 2x mesecno , a pozeljno na svakih 10 dana radi boljeg grejanja i manje potrosnje .

Nemojte se toliko zanositi sa Nocriom , jeste da je ona majka svih klima tj ako vas ona ne ugreje tesko da ce ijedna druga. Medjutim ako mislite staviti Nocriu u 20m2 i odatle grejati ceo stan , pogotovo ako nema dobar raspored za to , onda ste u zabludi . Nocria trazi velike prostore , znaci za velike dnevne sobe , recimo , pa odatle sta ode u druge prostorije . Uvek je bolje uzeti dve manje klime nego jednu jacu , ukoliko je los raspored ili ima vise prostorija . Znaci dobro razmislite pre kupovine i nacitajte se , nece da vam skodi .
passiv

#4112 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by passiv »

nexteen wrote:Da sam na tvom mestu , ja bih pre uzeo 2x Fujitsu ASYG 12LM nego dve razlicite klime , ako nista drugo jednog dana ti druga ostaje za delove , sto bi rekao moj majstor .. A i po kapacitetu na -15c je 2x LM isto kao LU i Daikin .. LM ti je jaci od Daikina a LU ti je jaca od LM , gde si tu si .
Ovo su 2 različite ponude, planiram sada uzeti samo jednu pa bio to daikin, lm ili nesto trece to trebam da skontam.
Onda da ganjam ovaj Fujitsu ASYG 12LM pa ako se ove zime pokaze dobro (za ovih 20m2), onda bih dogodine mogao uzeti još jedan isti za ovu veću sobu i tako da grijem komplet sprat.
nexteen

#4113 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by nexteen »

Da uzmi LM ali vidi , postoji caka i nemoj tu pogresiti , pogotovo jer zelis grejati ceo stan sa dve klime . Koliko sam skontao prvu stavljas u dnevnu + kuhinja , ako je tako , onda ti je ovo najbolja pozicija za postvaljanje unutrasnjih jedinica . Dali mozes to izvesti , i neka je nesto duza instalacija , samo ako se moze izvesti . Bolje je da platis malo duzu instalaciju ali da ti izduv bude usmeren kako treba .

http://www.dodaj.rs/f/1t/Q0/mfNfHZe/xm4j1x.jpg
passiv

#4114 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by passiv »

Upravo sam ovako i mislio da postavim. Kako ide ovo za vanjsku jedinicu, da li mi trebaju dvije ili je moguće da dvije unutrašnje rade na jednoj vanjskoj? Mozda i glupo pitanje al hajd kad nezz :D Ako idu i dvije vanjske mislim da bih radi estetike vani mogao obje staviti na ćošak kuće bez da nešto puno doplaćujem instalaciju.
nexteen

#4115 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by nexteen »

S obzirom da patis od nedostatka novca , zaboravi na Multi , kosta to cak i nesto vise nego kad bi uzeo dve zasebne . Na kraju krajeva , kupi jednu , pa kad prodje zima ili kad budes stekao neko iskustvo znaces sta ti je ciniti . Ali obavezno da se ovde javis i kazes utiske , svako iskustvo zlata vredi :)
Ne bi bilo lose da kupis jedan merac potrosnje , i na taj nacin ces tacno znati koliko ti je potrosila klima , to je jedini nacin da znas tacno na cemu si .
rovac13

#4116 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by rovac13 »

starii wrote:jedno pitanje za iskusne, da li svake godine treba provjeravati dopunjenost plinom klime, naime uzeo sam inverter prije dvije godine i jos nisam zvao servisera, klima za sada radi dobro...
Nista ne diraj dok radi kako treba.......oni svejedno ne mogu provjerit koliko ima freona unutra......samo cisti redovno.
kakavdanakneiskustvu

#4117 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by kakavdanakneiskustvu »

ja sam trenutno zadovoljan konvektorima,nisam primijetio veliku potrosnju struje
Lalena

#4118 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Lalena »

kakavdanakneiskustvu wrote:ja sam trenutno zadovoljan konvektorima,nisam primijetio veliku potrosnju struje
Ja sam uljani radijator zamijenila konvektorom i nisam se pokajala. Mada su mi govorili da je u biti isto, primjetila sam da puno bolje grije, i da manje struje trosi. Jedino sto mi je trebalo vremena da mu nadjem mjesto, i sto se mora postaviti na zid, ali i za to se nadje lakse rjesenje....
kakavdanakneiskustvu

#4119 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by kakavdanakneiskustvu »

Lalena wrote:
kakavdanakneiskustvu wrote:ja sam trenutno zadovoljan konvektorima,nisam primijetio veliku potrosnju struje
Ja sam uljani radijator zamijenila konvektorom i nisam se pokajala. Mada su mi govorili da je u biti isto, primjetila sam da puno bolje grije, i da manje struje trosi. Jedino sto mi je trebalo vremena da mu nadjem mjesto, i sto se mora postaviti na zid, ali i za to se nadje lakse rjesenje....

kod mene to nije bio problem,jos jedan trebam kupiti,i vec mu je mjesto pripremljeno
hemy

#4120 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by hemy »

pozz
sada trenutno u stanu radi samo 12LECN (nordic)
temp na 23C,AUTO, krilca na dole, ECO i prvi utisci pozitivni,
potrosnja oko 300W s tim da se vrlo cesto zaustavlja(gasi).

LP
12LT + 12LECN
rida1976

#4121 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by rida1976 »

@hemy
ti zivis negdje u skandinaviji pretpostavljam?
hemy

#4122 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by hemy »

rida1976 wrote:@hemy
ti zivis negdje u skandinaviji pretpostavljam?
ma ne bosna SBK

LP
rida1976

#4123 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by rida1976 »

Gdje nabavi ovu lec-n verziju fujitsu?
Lalena

#4124 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Lalena »

kakavdanakneiskustvu wrote:
Lalena wrote:

kod mene to nije bio problem,jos jedan trebam kupiti,i vec mu je mjesto pripremljeno
Pa ako postujes sva ona pravila u uputstvu, ne znam - odozdo 25 cm, odozgo 15, sa strane 30, lupam, udaljenosti od namjestaja, prozora, nije bas jednostavno sve to ispostovati, plus ako imas tvrde zidove, s obzirom da treba busiti, plus dostupnost uticnice....
Plus, meni treba samo za ovaj prelazni period, pa sam nasla alternativno rjesenje, "nakacila" sam ga na radijator, tako da ga mogu spakovati kada mi ne treba.

Naravno, kada sam sve zavrsila, nenadano su nam pustili grijanje 15 dana ranije :mrgreen:
nexteen

#4125 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by nexteen »

Krenuo sa grejanjem i poceo sa evidencijom .. Klima podesena na 24c :)
Post Reply