E vidis super info.walk_M-A-N wrote:
Radi drugih kojima se to može desiti, bilo radi kamena ili poledice:
- ne mrdaš, zovneš policiju da napravi zapisnik, naravno da se dokazi više na slikama
- poslije ili sutra ideš u servis da popišu štetu i naprave procjenu popravke, te u svoje osiguranje da oni naprave zapisnik,
- sa svim papirima ideš advokatu (neki se bave samo ovim, znaju ih u osiguranjima) koji se ganja sa firmom za održavanje ceste
- ako je nadležnost KS možda se i nagodiš, ako je zahtjev razuman, a FBiH sve šalje na sud
- firma tvrdi da si vozio prebrzo i da si mogao izbjeći, a sud angažuje vještaka koji uzme u obzir ograničenje, znakove, dokaze..
Dakle, ko radi po sistemu naplatiće, na sudu i sa zateznim kamatama, a ko priča uprazno neka sam plati.
To što Ceste prave štetu suđenjem i kamatama za vozače iz KS, dok nagodbe u velikim iznosima idu u H kantonima je već priča o tome ko je jamio i kako se kapitalizira ..
Bilo bi dobro da piše gdje se to desilo, vjerovatno uvijek na istim mjestima.
Srecom meni se nije desilo nikad neki slican belaj. Znam da negdje stoji stavka koja kaze da ukoliko s desi da na nekoj "glavnoj dzadi" naletis na rupu na cesti i slomis nesto a nema znaka koji ukazuje na to na bilo koji nacin, ide osiguranje pa tuzba.....dobijeno.