Pitamo Mehanicare ?

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
zdruzdjo

#4101 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by zdruzdjo »

walk_M-A-N wrote:
Radi drugih kojima se to može desiti, bilo radi kamena ili poledice:
- ne mrdaš, zovneš policiju da napravi zapisnik, naravno da se dokazi više na slikama
- poslije ili sutra ideš u servis da popišu štetu i naprave procjenu popravke, te u svoje osiguranje da oni naprave zapisnik,
- sa svim papirima ideš advokatu (neki se bave samo ovim, znaju ih u osiguranjima) koji se ganja sa firmom za održavanje ceste
- ako je nadležnost KS možda se i nagodiš, ako je zahtjev razuman, a FBiH sve šalje na sud
- firma tvrdi da si vozio prebrzo i da si mogao izbjeći, a sud angažuje vještaka koji uzme u obzir ograničenje, znakove, dokaze..

Dakle, ko radi po sistemu naplatiće, na sudu i sa zateznim kamatama, a ko priča uprazno neka sam plati.
To što Ceste prave štetu suđenjem i kamatama za vozače iz KS, dok nagodbe u velikim iznosima idu u H kantonima je već priča o tome ko je jamio i kako se kapitalizira ..
Bilo bi dobro da piše gdje se to desilo, vjerovatno uvijek na istim mjestima.
E vidis super info.
Srecom meni se nije desilo nikad neki slican belaj. Znam da negdje stoji stavka koja kaze da ukoliko s desi da na nekoj "glavnoj dzadi" naletis na rupu na cesti i slomis nesto a nema znaka koji ukazuje na to na bilo koji nacin, ide osiguranje pa tuzba.....dobijeno.
direstraits0078

#4102 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by direstraits0078 »

bitanga_sa_otesa wrote:nikakav ,jbga...nemam pojma.... :(
Jednostavno je, staviš ECU u ovu spravu i pumpaš dok kazaljka ne dohvati 250 kN. :mrgreen:

Image
bitanga_sa_otesa
Grijem se na: drva
Vozim: pezejca
Horoskop: ne vjerujem

#4103 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by bitanga_sa_otesa »

jel onda ima 250 konja?
NediM17

#4104 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by NediM17 »

Evo jedan primjer.

Golf 4 1.9 TDI 90ks, kupljen sa 80.000km, koristen za obuku u autoskoli, cipovan, prodan sa skoro 400kkm. Na autu nikada nista nije mijenjano oko motora i mjenjaca, jedino je izderao par setova kvacila, i dan danas vozi na taxiju, doduse neki dan sam ga vidio, pusi i zvizi, vjerovatno je turbo na izdisaju, zamisli, nakon skoro pola miliona. :lol:

I provozajte fabricki i cipovan auto pa onda pricajte, ima razlike na papiru, a Boga mi i u praksi, koliko je samo mlitav fabircki auto, niste ni svjesni dok ne sjedete u isti poslije cipovanog (isti auto, isti motor, jedan cipovan, jedan ne).
direstraits0078

#4105 Re: Pitamo Mehanicare ?

bitanga_sa_otesa wrote:jel onda ima 250 konja?
Neeeee, to je optimum mapa s 250 ks. Ako hoćeš stejđ 2 ili 3 onda moraš kazaljku u crveno otjerati. :oops:
dgL_

#4106 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by dgL_ »

brisaci poludili, i prednji i zadnji... na istoj rucki se ppale... nemam kontrolu nad njima, pale se sami i jedva se ugase a onda se opet upale ubrzo... nema pravila... da li elektricar moze rijesit problem pobrkana masa ili se mora kupiti nova rucka... ibiza 2001.g. LP
zdruzdjo

#4107 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by zdruzdjo »

NediM17 wrote:Evo jedan primjer.

Golf 4 1.9 TDI 90ks, kupljen sa 80.000km, koristen za obuku u autoskoli, cipovan, prodan sa skoro 400kkm. Na autu nikada nista nije mijenjano oko motora i mjenjaca, jedino je izderao par setova kvacila, i dan danas vozi na taxiju, doduse neki dan sam ga vidio, pusi i zvizi, vjerovatno je turbo na izdisaju, zamisli, nakon skoro pola miliona. :lol:

I provozajte fabricki i cipovan auto pa onda pricajte, ima razlike na papiru, a Boga mi i u praksi, koliko je samo mlitav fabircki auto, niste ni svjesni dok ne sjedete u isti poslije cipovanog (isti auto, isti motor, jedan cipovan, jedan ne).

sjooooo
nisam rekao da ce sigurno riknuti nabrojano. samo se mora znati sa kakvim rizicima se susrece. znam normalno da je razlika. ne bi se to radilo u tunerskim kucama da nema razlike.

a sto se cudis sto pusi. pa jarane 400kkm i neka je narezao jos 100kkm od prodaje pa huuuuu.
e sad stavis na vagu sta ti treba i sta hoces a koliko to kosta trenutno i dugorocno i dodjes do racunice "da li, da li, da da ili da ne".
Mislim meni bi fakat bilo pisanje uz vjetar da trazim nesto vise preko 85 kw sa rizicima koje to nosi. namlatim na auto putu do 200 km/h (vjerovatno laze 10-ak) sa njim i sta ce mi vise. preteknem bez problema gdje zatreba, uz ivan se popenjem ko flak, natrpam puno auto ljudstva i ne osjetim neko gusenje.
Ned071

#4108 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by Ned071 »

dgL_ wrote:brisaci poludili, i prednji i zadnji... na istoj rucki se ppale... nemam kontrolu nad njima, pale se sami i jedva se ugase a onda se opet upale ubrzo... nema pravila... da li elektricar moze rijesit problem pobrkana masa ili se mora kupiti nova rucka... ibiza 2001.g. LP
Jarane imal ista na tom autu ispravno? Ovo je 276 kvar kojeg spominjes... Rjesavaj se ti tog sto prije
NediM17

#4109 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by NediM17 »

zdruzdjo wrote: sjooooo
nisam rekao da ce sigurno riknuti nabrojano. samo se mora znati sa kakvim rizicima se susrece. znam normalno da je razlika. ne bi se to radilo u tunerskim kucama da nema razlike.

a sto se cudis sto pusi. pa jarane 400kkm i neka je narezao jos 100kkm od prodaje pa huuuuu.
e sad stavis na vagu sta ti treba i sta hoces a koliko to kosta trenutno i dugorocno i dodjes do racunice "da li, da li, da da ili da ne".
Mislim meni bi fakat bilo pisanje uz vjetar da trazim nesto vise preko 85 kw sa rizicima koje to nosi. namlatim na auto putu do 200 km/h (vjerovatno laze 10-ak) sa njim i sta ce mi vise. preteknem bez problema gdje zatreba, uz ivan se popenjem ko flak, natrpam puno auto ljudstva i ne osjetim neko gusenje.
Po mom misljenju tu je najvise do vozaca (iako naravno ima i do te nove mape). Ako si ti cipovao auto da se izviljavas i da svaku brzinu zavrces do 4.5k rpm (dizel), ganjas ga hladnog, i gasis uzarenog, normalno da nece dugo trajati, ali isto tako nece dugo trajati ni motor koji nije diran sa takvom voznjom (konkretno turbina).

Uopce se ne cudim sto pusi, to sam namjerno naveo, cipovani TDI odvrtio pola miliona, i zamisli krenuo pusiti. Koliko hoces motora koji nisu dirani pa turbo zvekne na 200kkm ili ranije. To je poenta price, da cip ne mora znaciti nista ruzno po motor.

Moj auto ima fabricki 85kw i 260NM. I upravu si ti, ide to sasvim pristojno, medjutim, sa cipom i sa 103kw i 310NM prica je drugacija. Necu reci da auto ide kao oluja, ali mislim da necu pretjerati ako kazem, ono sto je prije islo iz cetvrte, sada ide iz pete. Preticanja su postala puno lagodnija, preci neki sleper sad pa sad... Uglavnom, i sa "rizicima" koje nosi chip, vise se ne bih vratio na fabricki setup.

Sace doci pametnjakovici da kazu isto se moze uraditi i sa 66 i sa 85kw... Moze, ali ne vidim nista lose u tome izvuci iz motora jos malo kada se vec moze i voziti se ljepse i lagodnije.

I meni je u nekim slucajevima cip besmislen, dizanje sa 250kw na 270kw, ionako imas zvijer i tih 20kw i 50-80NM te ne vadi skoro nista, vjerovatno neosjetno, ali kada dignes masinu sa 85kw i 260NM na 103kw i 310NM, to se dobro osjeti. ;-)
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#4110 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by konektovan »

Ned071 wrote:
dgL_ wrote:brisaci poludili, i prednji i zadnji... na istoj rucki se ppale... nemam kontrolu nad njima, pale se sami i jedva se ugase a onda se opet upale ubrzo... nema pravila... da li elektricar moze rijesit problem pobrkana masa ili se mora kupiti nova rucka... ibiza 2001.g. LP
Jarane imal ista na tom autu ispravno? Ovo je 276 kvar kojeg spominjes... Rjesavaj se ti tog sto prije
Vala bas, pa ja bi ga polio benzinom i onda sibicu, i zik.. :mrgreen:
basicm

#4111 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by basicm »

Sibicu na Ibicu :D
miralem_XJ

#4112 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by miralem_XJ »

Pozdraaaaaaaaaaaaaav forume,

kupio sam skoro Audi 80 (nekad bio benzin 1.8 ili 2.0 pa atestiran) 1.6 D. Eh sad, imam problem sa istrument satom ili kako se zove ne znam (da znam nebi pito Vas na forumu :P). Znači radi se o više problema a to je, ne mjeri mi kilometre ukupno pređene, one kilometre koji se mogu resetovati, ne radi mi kazaljka temperature, pala je skroz. Dali je neko imao ovaj problem i kako je riješio, ili je u pitanju više kvarova. Takođe sam htio pitati imali neko sliku gdje bude termoprekidač, gdje indikator (temperature) za sata a gdje indikator za lampicu. Slika bi najbolje došla, pomagajteeee ! :D
dgL_

#4113 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by dgL_ »

konektovan wrote:
Ned071 wrote:
Vala bas, pa ja bi ga polio benzinom i onda sibicu, i zik.. :mrgreen:
dobro drugovi vi bi. ja nebi jbg... ako ima neko da odg. ako nema nije frka.. nisam ja krov sto me jebe svako malo nesto drugo
mousstapha

#4114 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by mousstapha »

Ima li strucnjaka za Renault? :)

Otisle su mi rucice od brisaca na Cliu 3. Posto je malo teze naci, zamjenske sam nasao tek na piku. Sad me zbunjuje sto neko tvrdi da treba pogledati kataloski broj i da samo tako zamjenski dio odgovara, dok jedan tvrdi da se kataloski brojevi ne trebaju slagati, bitno da su komande iste.

Ako ima neko ko se bolje razumije u ove stvari, zamolio bih da prokomentarise. Nije lako kad je covjek duduk. :D
530i

#4115 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by 530i »

mousstapha wrote:Ima li strucnjaka za Renault? :)

Otisle su mi rucice od brisaca na Cliu 3. Posto je malo teze naci, zamjenske sam nasao tek na piku. Sad me zbunjuje sto neko tvrdi da treba pogledati kataloski broj i da samo tako zamjenski dio odgovara, dok jedan tvrdi da se kataloski brojevi ne trebaju slagati, bitno da su komande iste.

Ako ima neko ko se bolje razumije u ove stvari, zamolio bih da prokomentarise. Nije lako kad je covjek duduk. :D
Nije ih teško naći u ovlaštenom, samo je i cijena ovlaštena. Različiti kataloški brojevi nisu bezveze različiti.
direstraits0078

#4116 Re: Pitamo Mehanicare ?

530i wrote:
mousstapha wrote:Ima li strucnjaka za Renault? :)

Nije ih teško naći u ovlaštenom, samo je i cijena ovlaštena. Različiti kataloški brojevi nisu bezveze različiti.
U principu, imas dvije razlicite rucice brisaca: Valeo i Delphi. Ova potonja crkava cesce. Pasuje i rucica s Modusa, Kangooa, ima ih na otpadima.
NediM17

#4117 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by NediM17 »

Govna su te rucice na Renaultima. I ja sam imao problem na Daciji (isto sranje), samo se ne sjecam da li je bio problem sa svjetlima, brisacima cime li...

Uglavnom znam da sam rucicu skinuo, otvorio, nasao puknutu zicu, zalemio i da je poslije toga sve radilo.
direstraits0078

#4118 Re: Pitamo Mehanicare ?

NediM17 wrote:Govna su te rucice na Renaultima. I ja sam imao problem na Daciji (isto sranje), samo se ne sjecam da li je bio problem sa svjetlima, brisacima cime li...

Uglavnom znam da sam rucicu skinuo, otvorio, nasao puknutu zicu, zalemio i da je poslije toga sve radilo.
Ovdje nije takav slucaj, ovdje se radi o kliznom kontaktu, plastika se zapali.
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#4119 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by konektovan »

direstraits0078 wrote:
NediM17 wrote:Govna su te rucice na Renaultima. I ja sam imao problem na Daciji (isto sranje), samo se ne sjecam da li je bio problem sa svjetlima, brisacima cime li...

Moze li se reparirati, kakav elektronicar da to pretabiri??
Ned071

#4120 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by Ned071 »

Ima moj kolega video. Da kontakt dimi se iz tog dijela. Mijenja se komplet mehanizam. Poskupa igranka...
hopi

#4121 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by hopi »

Sodom1 wrote:
hopi wrote:pitanjce
prozovah jedan auto, 5 min, i primjetih dok sa čekao, kada radi u leru da se čuje nekakv zvuk (treskanje, udaranje, zveckanje) koje prestaje kada se do pola prtisine kvačilo i dakako do kraja. Zvuk nije preglasan ali opet dovoljno da sam ga primjetio. E sada, davno sam sličnu stvar imao na merc. 190D ali koji je 20god star i milion km, a čudno je da ovaj dotični auto nije niti godinu star i prešao je oko 10 hiljada km , šta je moguće da se tu desilo, odakle zvuk, čudno mi pravo.
I u mene je to isto slicno i to samo zimi kad je leden . Kad je toplije sve ok. Inace sam auto kupio u junu i tako vec 2-3 godine kad je zima imam te simptome
pa eto to je bilo prošle sedmice kada je bilo malo toplije, a i auto je bio zagrijan, jedno 20 tak min vožnje, na mom vozilu iz 98god se to recimo ne dešava
direstraits0078

#4122 Re: Pitamo Mehanicare ?

konektovan wrote:
direstraits0078 wrote:

Moze li se reparirati, kakav elektronicar da to pretabiri??
Nema se sta reparirati, izgori klizni kontakt i plastika oko njega. Delphi quality by Renault. :D
NediM17

#4123 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by NediM17 »

direstraits0078 wrote:

Znam da je ova moja rucica bila Valeo, a cini mi se da je od svjetala. Lagano jedan vikend skinem rucicu, vidim pukla zica, lemilicu u sake, zalemim, spakujem, radi.
mousstapha

#4124 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by mousstapha »

Na drugom forumu je momak rastavio rucicu sa istim kvarom i sa slika se vidi zasto se ne reparira.

http://postimg.org/image/lyz0kekrp/full/

http://postimg.org/image/5cm1p2h7p/full/

Uzrok je navodno prskanje po sofersajbni. Treba sto rijedje to raditi.
direstraits0078

#4125 Re: Pitamo Mehanicare ?

NediM17 wrote:
direstraits0078 wrote:

Znam da je ova moja rucica bila Valeo, a cini mi se da je od svjetala. Lagano jedan vikend skinem rucicu, vidim pukla zica, lemilicu u sake, zalemim, spakujem, radi.
Ta na svjetlima nije toliki problem, ona zna stopati, nece da prebaci kratko/dugo. Ali ova druga se zapali, zadimi, ugusi ljude.
Post Reply