Biti "BiH proizvod" i proizvoditi se u BiH, dva su različita pojma. G2 godinama se proizvodio u BiH, ali nikad nije bio BiH proizvod, jer proizvodnja podrazumijeva i ideju i dizajn i odabir materijala i tehnologiju, proces proizvodnje, ambalažu, itd., itd. U konkretnom slučaju, izuzetak može biti upotreba materijala u procesu proizvodnje ovog oružja i spec. mašina u njihovoj obradi. Ali, i materijali se mogu kupiti na drugom mjestu, mašina ima na raznim stranama svijeta, dok su projekat i dizajn jedinstveni i zaštićeni porijeklom, a oni vjerovatno nisu BiH.Nuken wrote:Na šta misliš pod tim "nije bh. proizvod". Prozivodi se u BiH, kompletna. Pitanje dizajna je jedino upitno. Vjerovatno se radi o bosansko-slovenskoj suradnji. Očigledno da AC ne želi izaći u javnost sa detaljima oko puške. Slovenci su to radili još dok je protutip bio aktualan. Ni sada ne bi imali ove detalje oko puške da se nije iskopalo preko nekih ljudi na IDEFu. Na pištolju stoji "Made in BiH". Ne vidim zašto ne bi stojalo i na AK1bh.tornjak wrote:ne bih da vam kvarim slavljenicko raspolozenje....ali ja jos nigdje nisam nasao gdje stoji da je ta puska BiH proizvod.
gdje god da sam pogledao govori se o Sloveniji
bilo bi mi drago da nije tako...
medjutim, raduje me cinjenica da je nasa vojna industrija sposobna tj. da je ovladala tehnologijom da tako nesto proizvodi..
BH vojna industrija i naoruzanje
- orinoco
#4101 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
-
kockakockica
#4102 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Nuken wrote:Puškakockakockica wrote:OK
Znaci imamo AC1, AC5, ostaje jos da se utvrdi postoje li proizvodi AC2, AC3 i AC4![]()
Bez zezze, ovo je velika stvar kako god okrenes. Vazno je da se formira konstrukcija jednoj ovakvoj firmi, kasnije mogu oni razvijati proizvode kakve hoce.
Da zalaufaju masine, a onda, ONDA je sve moguce![]()
Prije nekoliko mjeseci je bilo govora o 10 projekata, evo vidimo da se puno toga desava u zadnjih godinu dana.
SMG
Pištolj
Samohotka
Povećanje dometa granate na 42 km (ne znam je li samo u pitanju 155mm ili)
Dake, ima stvari, radi se
Fadil je kod Senada spomenuo samo 155mm, za drugo ne znam. Bilo je jednom govora o stavljanju u funkciju pogona baruta Vitezit, to sam isto vidio
-
Nuken
#4103 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Imamo nešto što puca, ima dugu cijev i izloženo je kao proizvod bh. kompanije
Imamo nešto što puca, ima kratku cijev, natpis kompanije ACU, "Made in BiH" i izoženo je kao proizvod bh. kompanije
Imamo nešto što puca, SMG, vjerovatno 9mm, za kojeg nema nikakvih online tragova o samom proizvodu, dakle, vjerovatno 100% made in BiH, izloženo kao proizvod bh. kompanije
mogli su ništa ne praviti i ne zajebavati pošten narod da konta šta i kako
Početak je, kakav god da je, odličan je 
Imamo nešto što puca, ima kratku cijev, natpis kompanije ACU, "Made in BiH" i izoženo je kao proizvod bh. kompanije
Imamo nešto što puca, SMG, vjerovatno 9mm, za kojeg nema nikakvih online tragova o samom proizvodu, dakle, vjerovatno 100% made in BiH, izloženo kao proizvod bh. kompanije
mogli su ništa ne praviti i ne zajebavati pošten narod da konta šta i kako
-
Seawolf
#4104 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Ne zahatori, ali ne nađoh među postovima na ovoj stranici odgovor na moje pitanje.krater wrote:http://forum.klix.ba/bh-vojna-industrij ... #p13606437Seawolf wrote:Gdje se proizvodi cijev puške kalibra 7,62x39, o kojoj se ovdje piše?Nuken wrote: Na šta misliš pod tim "nije bh. proizvod". Prozivodi se u BiH, kompletna. Pitanje dizajna je jedino upitno. Vjerovatno se radi o bosansko-slovenskoj suradnji. Očigledno da AC ne želi izaći u javnost sa detaljima oko puške. Slovenci su to radili još dok je protutip bio aktualan. Ni sada ne bi imali ove detalje oko puške da se nije iskopalo preko nekih ljudi na IDEFu. Na pištolju stoji "Made in BiH". Ne vidim zašto ne bi stojalo i na AK1
- bh.tornjak
#4105 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
ono sto mene zanima je to da se,u ovom slucaju, "ono sto puca" proizvodi u BiH....orinoco wrote:Biti "BiH proizvod" i proizvoditi se u BiH, dva su različita pojma. G2 godinama se proizvodio u BiH, ali nikad nije bio BiH proizvod, jer proizvodnja podrazumijeva i ideju i dizajn i odabir materijala i tehnologiju, proces proizvodnje, ambalažu, itd., itd. U konkretnom slučaju, izuzetak može biti upotreba materijala u procesu proizvodnje ovog oružja i spec. mašina u njihovoj obradi. Ali, i materijali se mogu kupiti na drugom mjestu, mašina ima na raznim stranama svijeta, dok su projekat i dizajn jedinstveni i zaštićeni porijeklom, a oni vjerovatno nisu BiH.Nuken wrote:Na šta misliš pod tim "nije bh. proizvod". Prozivodi se u BiH, kompletna. Pitanje dizajna je jedino upitno. Vjerovatno se radi o bosansko-slovenskoj suradnji. Očigledno da AC ne želi izaći u javnost sa detaljima oko puške. Slovenci su to radili još dok je protutip bio aktualan. Ni sada ne bi imali ove detalje oko puške da se nije iskopalo preko nekih ljudi na IDEFu. Na pištolju stoji "Made in BiH". Ne vidim zašto ne bi stojalo i na AK1bh.tornjak wrote:ne bih da vam kvarim slavljenicko raspolozenje....ali ja jos nigdje nisam nasao gdje stoji da je ta puska BiH proizvod.
medjutim, raduje me cinjenica da je nasa vojna industrija sposobna tj. da je ovladala tehnologijom da tako nesto proizvodi..
ko je idejni tvorac,dizajner...itd...nije ni najmanje bitno...
znaci....fabrika(e) je/su u BiH....za ne daj Boze ne moram se nikoga moliti za ovo ili ono...i to je jako vazno...
-
racionalista
#4106 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
ono sto mene zanima je to da se,u ovom slucaju, "ono sto puca" proizvodi u BiH....orinoco wrote:Biti "BiH proizvod" i proizvoditi se u BiH, dva su različita pojma. G2 godinama se proizvodio u BiH, ali nikad nije bio BiH proizvod, jer proizvodnja podrazumijeva i ideju i dizajn i odabir materijala i tehnologiju, proces proizvodnje, ambalažu, itd., itd. U konkretnom slučaju, izuzetak može biti upotreba materijala u procesu proizvodnje ovog oružja i spec. mašina u njihovoj obradi. Ali, i materijali se mogu kupiti na drugom mjestu, mašina ima na raznim stranama svijeta, dok su projekat i dizajn jedinstveni i zaštićeni porijeklom, a oni vjerovatno nisu BiH.Nuken wrote:Na šta misliš pod tim "nije bh. proizvod". Prozivodi se u BiH, kompletna. Pitanje dizajna je jedino upitno. Vjerovatno se radi o bosansko-slovenskoj suradnji. Očigledno da AC ne želi izaći u javnost sa detaljima oko puške. Slovenci su to radili još dok je protutip bio aktualan. Ni sada ne bi imali ove detalje oko puške da se nije iskopalo preko nekih ljudi na IDEFu. Na pištolju stoji "Made in BiH". Ne vidim zašto ne bi stojalo i na AK1bh.tornjak wrote:ne bih da vam kvarim slavljenicko raspolozenje....ali ja jos nigdje nisam nasao gdje stoji da je ta puska BiH proizvod.
ko je idejni tvorac,dizajner...itd...nije ni najmanje bitno...
znaci....fabrika(e) je/su u BiH....za ne daj Boze ne moram se nikoga moliti za ovo ili ono...i to je jako vazno...[/quote]
Za ne daj Boze valjalo bi preko Grebka do Gorazda po oruzje
-
155_mm
#4107 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
ljudi bre o kakvim zasticenim projektima i dizajnima se bre ovdje guslari?
AC1 tj. ARB15 je bre gola M70 upakovana u malo aluminijuma i polimera.
ono sto ce biti interesantno po pitanju dizajna je SMG6.
AC1 tj. ARB15 je bre gola M70 upakovana u malo aluminijuma i polimera.
ono sto ce biti interesantno po pitanju dizajna je SMG6.
-
155_mm
#4108 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
evo vam jos jedan "zasticeni" dizajn i projekat.
na hiljade ovakvih prepravljanja a ovdje se gusla cija je pamet i ciji je "zasticeni" dizajn.

na hiljade ovakvih prepravljanja a ovdje se gusla cija je pamet i ciji je "zasticeni" dizajn.
-
archi_a
#4109 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Zar je bitno? 
-
155_mm
#4110 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
ma znam da nije. ali neki ovdje guslaju stvari na koje je tesko precutati.archi_a wrote:Zar je bitno?
-
Nuken
#4111 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Nije bitno šta je, ali bitno je da je Made in BiH i da puca razoran metak155_mm wrote:ma znam da nije. ali neki ovdje guslaju stvari na koje je tesko precutati.archi_a wrote:Zar je bitno?
izostavljam RS iz spomena jer oni prave pištolj RS-9 što nije bi blizu nama, sila su
-
kockakockica
#4112 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Po forumima se pise da je ovaj Zero vrhunski proizvod, vjerujem da AC5 moze biti jos bolji. Navodno je po kvaliteti iza sebe ostavio puno jace igrace.
Torture Test! Sig Legion P226 vs Rex Zero 1
Isto tako ne smijemo zaboraviti da Bekto pomjera granice kvalitetom, inovativnoscu i novitetima. Bekto radi za Lamborghini, dok je recimo Bekto prva firma izvan Njemacke koja radi za Porsche ikada.
"Očekujemo da će u Vitkovićima raditi 2.500 ljudi. To je više nego što je prije rata radilo. Mislim da je to ogroman uspjeh. Postigli smo ga zahvaljujući ljudima kao što je Enisa Bekto, njen otac Redžo Bekto, dakle, onima koji su nosili privredni razvoj ovog kantona. S njima je došla i 'Emka Bosnia'. Da nije bilo 'Bekto Precise' ništa od toga ne bi bilo. Oni su imali hrabrosti da dođu i otvore ovdje u određenim momentima 1996.godine kad niko nije radio. Takođe, kada su bili počeci kriza u BiH oni su doveli stranog investitora u naš kanton i time opet pobudili nadu svih građana, svih nas, a i dalje su nosioci privrednog razvoja. S te strane, mi zaokružujemo jednu a otvaramo nove, industrijske zone", naglasio je premijer BPK Emir Frašto, nakon potpisivanja ugovora.
Piše se historija
Torture Test! Sig Legion P226 vs Rex Zero 1
Isto tako ne smijemo zaboraviti da Bekto pomjera granice kvalitetom, inovativnoscu i novitetima. Bekto radi za Lamborghini, dok je recimo Bekto prva firma izvan Njemacke koja radi za Porsche ikada.
"Očekujemo da će u Vitkovićima raditi 2.500 ljudi. To je više nego što je prije rata radilo. Mislim da je to ogroman uspjeh. Postigli smo ga zahvaljujući ljudima kao što je Enisa Bekto, njen otac Redžo Bekto, dakle, onima koji su nosili privredni razvoj ovog kantona. S njima je došla i 'Emka Bosnia'. Da nije bilo 'Bekto Precise' ništa od toga ne bi bilo. Oni su imali hrabrosti da dođu i otvore ovdje u određenim momentima 1996.godine kad niko nije radio. Takođe, kada su bili počeci kriza u BiH oni su doveli stranog investitora u naš kanton i time opet pobudili nadu svih građana, svih nas, a i dalje su nosioci privrednog razvoja. S te strane, mi zaokružujemo jednu a otvaramo nove, industrijske zone", naglasio je premijer BPK Emir Frašto, nakon potpisivanja ugovora.
Piše se historija
-
Nuken
#4113 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Treba znati da se na ovom komadu zemlje nikad prije nije pravila puška/pištolj ili automat. Dakle, nešto potpuno novo za nas. Upravo u tome čuči sva sreća. Ovo je mali korak za nas, ali veliki za BiH 
-
archi_a
#4114 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Zato sam i napisao zar je bitno.
Važno je da nema zapreka da se pravi. I važno je da će se praviti.
Važno je da nema zapreka da se pravi. I važno je da će se praviti.
-
krater
#4115 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Posjeta studenata kovačnici CIMOS i preduzeću za proizvodnju auto dizaličnih komponenti ADK d.o.o. Novi Travnik

http://mf.unze.ba/posjeta-studenata-kov ... i-travnik/

http://mf.unze.ba/posjeta-studenata-kov ... i-travnik/
-
krater
#4116 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Saniteks na putu da postane vodeći proizvođač medicinskih sredstava u regiji

Firma Saniteks d.d. iz Velike Kladuše više od 50 posto ukupnog prihoda od prodaje realizuje na izvoznim tržištima, među kojima je najzastupljenije tržište Europske unije.
Firma Saniteks d.d. iz Velike Kladuše više od 50 posto ukupnog prihoda od prodaje realizuje na izvoznim tržištima, među kojima je najzastupljenije tržište Europske unije.
"U prvom kvartalu ove godini Saniteks je ostvario značajan rast prometa. Ukupno ostvareni promet veći je za 35% u odnosu na isti period prošle godine, dok je samo u aprilu ostvareno povećanje od 53 posto", izjavio je za Fenu direktor kompanije Nedžad Pita.
Nakon što je Grupacija Prevent prije više od godinu i pol postala većinski vlasnik Saniteksa, u ovoj firmi u segmentu razvoja poslovanja kao jedan od značajnijih izdvajaju novi projekt pokretanja proizvodnje u pogonu Bužim. Radi se o proizvodnji opreme za bezbjednosne snage širom svijeta vodećeg brenda u ovoj oblasti NFM. Saniteks danas na obje lokacije, Bužim i Velika Kladuša, zapošljava blizu 350 uposlenika.
Također, ugovorena je saradnja sa novim kupcima, kao što su Troge Gmbh. (Njemačka), One Med group (Češka), Orthopaedic Suppliers (Južna Afrika), Koslabor (Kosovo), Phoenix Pharma (Makedonija), te Glosarij (Crna Gora).
"Pored osvajanja novih tržišta uspjeli smo ojačati pozicije na tržištima Mađarske, Češke i Italije na kojima ostvarujemo značajan rast prometa", kaže direktor Saniteksa.
Krajem 2015. godine, uslijed promjena u vlasničkoj strukturi, došlo je do promjena i u upravi Saniteksa d.d. te su pokrenute značajne aktivnosti na zaustavljanju negativnog trenda u poslovanju društva koje je obilježilo raniji period.
Takve aktivnosti, koje se provode i danas, omogućile su da Saniteks redovno isplaćuje plate uposlenicima i izmiruje obaveze prema institucijama, dobavljačima i slično. Kako ističu u Saniteksu, postignut je i iskorak u racionalizaciji troškova, poboljšanju uslova rada, modernizaciji proizvodnih pogona (osposobljavanje tkačnice, renoviranje objekata itd.) uz planove za proširenje proizvodnih kapaciteta, povećanje rezultata prodaje i širenje distributivne mreže.
Pored značajnog izvoza u zemlje zahtjevnih tržišnih standarda, Saniteks je dugi niz godina lider u snabdijevanju bosanskohercegovačkog tržišta proizvodima za medicinsku upotrebu. Osnovni dio njihovog proizvodnog asortimana čine sirova gaza, sterilni i nesterilni proizvodi od gaze, zavojni materijal, gipsani zavoji i flasteri, vata, proizvodi od vate, kompleti prve pomoći, kao i proizvodi od flisa i tekstila. Pored širokog postojećeg asortimana, u mogućnosti su, kako ističu , prilagoditi se specifičnim zahtjevima njihovih kupaca i izrađivati razne dimenzije i pakovanja proizvoda.
"Kao dio vodećeg poslovnog sistema u BiH kontinuirano ulažemo u razvoj poslovanja i nove tehnologije. U svim procesima proizvodnje, sterilizacije i kontrole kvaliteta proizvoda primjenjuju se smjernice dobre proizvođačke prakse (GMP) i dobre laboratorijske prakse (GLP). Primjena savremenih principa poslovanja i izuzetna kvaliteta naših proizvoda predstavljaju temelj uspostavljanja pozicije vodećeg proizvođača medicinskih sredstava u regiji", kaže Pita.
Saniteks je jedini proizvođač medicinskih sredstava, sanitetskih i higijenskih proizvoda u Bosni i Hercegovini.

"U prvom kvartalu ove godini Saniteks je ostvario značajan rast prometa. Ukupno ostvareni promet veći je za 35% u odnosu na isti period prošle godine, dok je samo u aprilu ostvareno povećanje od 53 posto", izjavio je za Fenu direktor kompanije Nedžad Pita.
Nakon što je Grupacija Prevent prije više od godinu i pol postala većinski vlasnik Saniteksa, u ovoj firmi u segmentu razvoja poslovanja kao jedan od značajnijih izdvajaju novi projekt pokretanja proizvodnje u pogonu Bužim. Radi se o proizvodnji opreme za bezbjednosne snage širom svijeta vodećeg brenda u ovoj oblasti NFM. Saniteks danas na obje lokacije, Bužim i Velika Kladuša, zapošljava blizu 350 uposlenika.
Također, ugovorena je saradnja sa novim kupcima, kao što su Troge Gmbh. (Njemačka), One Med group (Češka), Orthopaedic Suppliers (Južna Afrika), Koslabor (Kosovo), Phoenix Pharma (Makedonija), te Glosarij (Crna Gora).
"Pored osvajanja novih tržišta uspjeli smo ojačati pozicije na tržištima Mađarske, Češke i Italije na kojima ostvarujemo značajan rast prometa", kaže direktor Saniteksa.
Krajem 2015. godine, uslijed promjena u vlasničkoj strukturi, došlo je do promjena i u upravi Saniteksa d.d. te su pokrenute značajne aktivnosti na zaustavljanju negativnog trenda u poslovanju društva koje je obilježilo raniji period.
Takve aktivnosti, koje se provode i danas, omogućile su da Saniteks redovno isplaćuje plate uposlenicima i izmiruje obaveze prema institucijama, dobavljačima i slično. Kako ističu u Saniteksu, postignut je i iskorak u racionalizaciji troškova, poboljšanju uslova rada, modernizaciji proizvodnih pogona (osposobljavanje tkačnice, renoviranje objekata itd.) uz planove za proširenje proizvodnih kapaciteta, povećanje rezultata prodaje i širenje distributivne mreže.
Pored značajnog izvoza u zemlje zahtjevnih tržišnih standarda, Saniteks je dugi niz godina lider u snabdijevanju bosanskohercegovačkog tržišta proizvodima za medicinsku upotrebu. Osnovni dio njihovog proizvodnog asortimana čine sirova gaza, sterilni i nesterilni proizvodi od gaze, zavojni materijal, gipsani zavoji i flasteri, vata, proizvodi od vate, kompleti prve pomoći, kao i proizvodi od flisa i tekstila. Pored širokog postojećeg asortimana, u mogućnosti su, kako ističu , prilagoditi se specifičnim zahtjevima njihovih kupaca i izrađivati razne dimenzije i pakovanja proizvoda.
"Kao dio vodećeg poslovnog sistema u BiH kontinuirano ulažemo u razvoj poslovanja i nove tehnologije. U svim procesima proizvodnje, sterilizacije i kontrole kvaliteta proizvoda primjenjuju se smjernice dobre proizvođačke prakse (GMP) i dobre laboratorijske prakse (GLP). Primjena savremenih principa poslovanja i izuzetna kvaliteta naših proizvoda predstavljaju temelj uspostavljanja pozicije vodećeg proizvođača medicinskih sredstava u regiji", kaže Pita.
Saniteks je jedini proizvođač medicinskih sredstava, sanitetskih i higijenskih proizvoda u Bosni i Hercegovini.
-
155_mm
#4117 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
vec dva dana kako je IDEF 2017 zavrsen a najaktuelnije vijesti i dalje kako ce neke firme iz NI BiH ucestvovati u istom.
da nam nije bilo kolege Nukena i njegove raje sa bosfora nista vise izgleda ne bi saznali od toga.
a ovako imamo informacije od kojih je nekima srce poraslo ko jahorina.

da nam nije bilo kolege Nukena i njegove raje sa bosfora nista vise izgleda ne bi saznali od toga.
a ovako imamo informacije od kojih je nekima srce poraslo ko jahorina.
- madner
#4118 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Prva puska proizvedena na Balkanu je sa ovih prostora, tako da nije bas skroz novo. Jedan primjerak je u Becu a drugi u Beogradu, vojni muzeji u oba slucaja. 
-
155_mm
#4119 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
e sad si nam unistio ugodjaj.madner wrote:Prva puska proizvedena na Balkanu je sa ovih prostora, tako da nije bas skroz novo. Jedan primjerak je u Becu a drugi u Beogradu, vojni muzeji u oba slucaja.
nego imas vise ti infornacija o tim "modelima" pusaka.
neki govore da su se i topovi pravili u srednjom vijeku ali to bi bilo previse.
- madner
#4120 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Stranica 42 i 43.155_mm wrote:e sad si nam unistio ugodjaj.madner wrote:Prva puska proizvedena na Balkanu je sa ovih prostora, tako da nije bas skroz novo. Jedan primjerak je u Becu a drugi u Beogradu, vojni muzeji u oba slucaja.![]()
https://issuu.com/adnanadocolo/docs/bil ... d194800e51
Ova puska sto je zavrsila u Becu je zaista puska. Zarobljena je nakon bitke na Romaniji prilikom ulaska Austrije.
-
Juliuscezar
#4121 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Pikal se u to strana investicija, izllijevanje topova pri opsadi Bobovca155_mm wrote:e sad si nam unistio ugodjaj.madner wrote:Prva puska proizvedena na Balkanu je sa ovih prostora, tako da nije bas skroz novo. Jedan primjerak je u Becu a drugi u Beogradu, vojni muzeji u oba slucaja.![]()
-
155_mm
#4122 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
@madner
hvala za ovaj info. ovo za pusku dupovku iz hadzica nisam znao.
@napoleon
zavisi jel investitor imao vise od 49% vlasnistva u tom srednjovjekovnom BNT-u. vidis da ovi strucnjaci za intelektualno vlasnistvo samo vrebaju na ovoj temi.
nego daj nam podatke pa ce mo da vidimo hocemol prihvatiti.
mislim da bi mogli na ovoj temi i da ubacimo i historijski dio o bosanskoj namjenskoj industriji. o tom dijelu se nikako nije govorilo a trebalo bi. jer izgleda da se ima o cemu i pisati.
hvala za ovaj info. ovo za pusku dupovku iz hadzica nisam znao.
@napoleon
zavisi jel investitor imao vise od 49% vlasnistva u tom srednjovjekovnom BNT-u. vidis da ovi strucnjaci za intelektualno vlasnistvo samo vrebaju na ovoj temi.
nego daj nam podatke pa ce mo da vidimo hocemol prihvatiti.
mislim da bi mogli na ovoj temi i da ubacimo i historijski dio o bosanskoj namjenskoj industriji. o tom dijelu se nikako nije govorilo a trebalo bi. jer izgleda da se ima o cemu i pisati.
-
Nuken
#4123 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Proizveli prvu bh. haubicu i prešli iz minusa u plus
Kompanija Bratstvo Novi Travnik – Tvornica mašina i hidraulike (BNT-TMiH), koja je dospjela u žižu javnost nakon što se krajem prošle godine pojavila informacija da je napravila prvu bh. samohodnu haubicu, zabilježila je lani još jedan uspjeh.
Kompanija je, naime, nakon dugog niza godina lani poslovala pozitivno i ostvarila dobit, saznaje BiznisInfo.
Kompanija koja ima oko 300 zaposlenih godinama je nizala višemilionske gubitka. No, lani je povećala svoje ukupne prihode na 10,5 miliona maraka te uspjela godinu završiti pozitivno sa dobiti od 436 hiljada KM.
Većinski vlasnik kompanije je Vlada Federacije. Na ovaj način je nastavljen uspjeh na samo Bratstva, već i cijele namjenske industrije u BiH, koja je u velikom usponu, i skoro sve kompanije bilježe sjajne rezultate.
Podsjetimo, kompanija je krajem decembra saopštila da je proizvela prvo moderno artiljerijsko oružje poslije rata u našoj zemlji – samohodnu haubicu kalibra 155 milimetara, te da se spremaju testiranja. Prema posljednjoj informaciji iz marta ove godine, iz Češke je nabavljena municija za testiranje, a u ovom trenutku nije poznato da li su testiranja izvršena.
Haubica iz Novog Travnika koštat će oko milion maraka, 20 posto jeftinije od konkurencije. Haubica bi trebala biti lakša i mobilnija nego druge u istoj klasi.
Sad opet prema nekim nezvaničnim informacijama koje je imam. Haubica prolazi neka testiranja u posljednje vrijeme, ali ima tu još posla da se radi
Kompanija Bratstvo Novi Travnik – Tvornica mašina i hidraulike (BNT-TMiH), koja je dospjela u žižu javnost nakon što se krajem prošle godine pojavila informacija da je napravila prvu bh. samohodnu haubicu, zabilježila je lani još jedan uspjeh.
Kompanija je, naime, nakon dugog niza godina lani poslovala pozitivno i ostvarila dobit, saznaje BiznisInfo.
Kompanija koja ima oko 300 zaposlenih godinama je nizala višemilionske gubitka. No, lani je povećala svoje ukupne prihode na 10,5 miliona maraka te uspjela godinu završiti pozitivno sa dobiti od 436 hiljada KM.
Većinski vlasnik kompanije je Vlada Federacije. Na ovaj način je nastavljen uspjeh na samo Bratstva, već i cijele namjenske industrije u BiH, koja je u velikom usponu, i skoro sve kompanije bilježe sjajne rezultate.
Podsjetimo, kompanija je krajem decembra saopštila da je proizvela prvo moderno artiljerijsko oružje poslije rata u našoj zemlji – samohodnu haubicu kalibra 155 milimetara, te da se spremaju testiranja. Prema posljednjoj informaciji iz marta ove godine, iz Češke je nabavljena municija za testiranje, a u ovom trenutku nije poznato da li su testiranja izvršena.
Haubica iz Novog Travnika koštat će oko milion maraka, 20 posto jeftinije od konkurencije. Haubica bi trebala biti lakša i mobilnija nego druge u istoj klasi.
Sad opet prema nekim nezvaničnim informacijama koje je imam. Haubica prolazi neka testiranja u posljednje vrijeme, ali ima tu još posla da se radi
- supercali
#4124 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Nama bi najbolje bilo da otvaramo fabrike samo namjenske industrije
Hoces metke imas hoces artiljeriju imas puske imas samo jos da pocnemo sa oklopnjacima tenkovima i sl da zaokruzimo
Mozda jos avione iz soko mostara
Ne bi samo pravili ratne brodove jer nemamo gdje
Hoces metke imas hoces artiljeriju imas puske imas samo jos da pocnemo sa oklopnjacima tenkovima i sl da zaokruzimo
Mozda jos avione iz soko mostara
Ne bi samo pravili ratne brodove jer nemamo gdje
-
Nuken
#4125 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Zanimljiv video iz 1996. Očigledno je neko želio da iz BNT-a ukloni VBR-ove i svu dokumentaciju potrebnu za proizvodnju istih.
Nego, opet nezvanično i neki moji izvori. BNT radi na razvoju novog VBR-a. Kako i šta, pojema nemam. Samo dobio takvu informaciju. Možda već u narednih par mjeseci saznamo neke stvari vezane za to
Nego, opet nezvanično i neki moji izvori. BNT radi na razvoju novog VBR-a. Kako i šta, pojema nemam. Samo dobio takvu informaciju. Možda već u narednih par mjeseci saznamo neke stvari vezane za to