Bášča

Očuvanje čovjekove okoline.

Moderator: anex

Post Reply
armin_jocker

#4101 Re: Bášča

Post by armin_jocker »

Djeco, fino se igrajte :D
kerima1

#4102 Re: Bášča

Post by kerima1 »

Nista ja nisam ruzno napisala,samo sam usmjeravala cvjecare da predju na SVOJU temu o cvijecu. :-D Ja i Ratarka smo ok ima pp za nesporazume.
Ma jeli ono i mene spominjala k`o cvjećara
:zzzz:
flag

#4103 Re: Bášča

Post by flag »

kerima1 wrote:Nista ja nisam ruzno napisala,samo sam usmjeravala cvjecare da predju na SVOJU temu o cvijecu. :-D Ja i Ratarka smo ok ima pp za nesporazume.
Opet ne kontam što mene trpate u društvo anamo onih cvjećara?

I izvinjavam se... ono o cvijeću... to je tema @andr0ida - nije oazina.
kerima1

#4104 Re: Bášča

Post by kerima1 »

Za one koji sakupljaju ljekovito bilje.http://prirodni-lijek.blogspot.com/2013 ... ljaka.html[/url]
fatamorgana

#4105 Re: Bášča

Post by fatamorgana »

samo da pozdravim kerimu .... šejtanov sluga, :kravata:
CvjetnaOaza

#4106 Re: Bášča

Post by CvjetnaOaza »

flag wrote:
kerima1 wrote:Nista ja nisam ruzno napisala,samo sam usmjeravala cvjecare da predju na SVOJU temu o cvijecu. :-D Ja i Ratarka smo ok ima pp za nesporazume.
Opet ne kontam što mene trpate u društvo anamo onih cvjećara?

I izvinjavam se... ono o cvijeću... to je tema @andr0ida - nije oazina.
A ja baš mislim, otkud moja tema :? .
Od onolikog cvijeća ispade da su mi kadifice vrhunac. Volim ih između povrća, a u cvjetnjaku dajem prednost ipak nekim drugim primjercima :-D
kerima1

#4107 Re: Bášča

Post by kerima1 »

..
Last edited by kerima1 on 19/04/2013 19:00, edited 2 times in total.
Mu'min

#4108 OF

Post by Mu'min »

Zamolio bi moderatora da komentare od fatamorgana i kerime izbriše jer nemaju veze sa temom.
Ako imate šta lično, bujrum preko PP. Hvala na razumijevanju.
Ratarka

#4109 Re: Bášča

Post by Ratarka »

flag wrote:
Mu'min wrote:Jeste muški posao al duga je to priča.

RATARKA, šta ti ono tamo napisa? Kao da si mi naljuti nješto. :)

FLAG, daj sliku tih tvojih kadifica nek vidi amater iz CH kako Bosanci uzgajaju kadificu i karanfil. :lol:
Hoću l` ovdje ili tamo gdje je tema cvjetne oaze?! Bojim se ako onaj cvjeć.. vrtlar vidi moje cvijeće... eto mi belaja za vratom :D :lol: .
Ma ne skontah ni ja šta je Kerima problematično tamo napisala? Ja sam to shvatio kao šalu na vaš račun - tebe i vrtlara. Ma jeli ono i mene spominjala k`o cvjećara :?
ne sjecam se da sam rekla da je iko ista ruzno napisao, ono sto me zanimalo pitala sam, dobila odgovor i to je to
a da sam ljuta - nemam ja vremena da se ljutim, ko ce onda one krastavice koje sam posijala a nisam trebala regulisat :)
mumine, feferoni su jos zivi iako su na balkonu, super napreduju, moras mi reci kad da ih prebacim u vecu saksiju? (moras - ako hoces naravno :-) )
fatamorgana

#4110 Re: Bášča

Post by fatamorgana »

kerima1 wrote:..
:wink:
safran

#4111 Re: Bášča

Post by safran »

kerima1 wrote:
safran wrote:Javna zahvala drugarici Oticon na gomoljima čičoke. Zasađeni su i akobogda biće je.
Jesil kad to konzumirala ?Ja jesam i mogu ga samo sirovog i to malo,jer me zaboli glava od toga.Kuhano mi ne dolazi u obzir zbog prejakog mirisa.
Nisam ga nikad probala. Nego imam prijateljice dijabetičarke koje su me zamolile da je posadim i ja posadila. Ja ću probati pa kako bude bude. A čitala sam na nekim drugim forumima - nekome je odlična, nekom se ne sviđa .... sigurno ima i do načina pripreme a možda i do vremena berbe. Polako, vidjećemo šta ćemo s njom.
kerima1

#4112 Re: Bášča

Post by kerima1 »

Ja sam je probala sirovu i staru i mladu isti je fin okus,kao d agrickas ljesnjake.Moja mama koja je dijabeticar kad pojede sirovu en zaboli je glava valjda sto snizava secer,dok ja kad je pojedem odmah protiv bolova glave moram piti.Kuhana nemam drugog opisa nego da kazem smrdi :cry:
Ratarka

#4113 Re: Bášča

Post by Ratarka »

nisam imala priliku da probam cicoku, ali sam citala o mnogo pozitivnih dejstava, radi tate (inzulin) sam jako, jako zainteresovana da kupim sadnice iste, ima li neko to? nemam gdje da je "nafatam"......
safran

#4114 Re: Bášča

Post by safran »

Ratarka wrote:nisam imala priliku da probam cicoku, ali sam citala o mnogo pozitivnih dejstava, radi tate (inzulin) sam jako, jako zainteresovana da kupim sadnice iste, ima li neko to? nemam gdje da je "nafatam"......
Sadnice su u stvari gomolji. Ja zamolila Oti (vidjela sam na drugoj temi da ima) i ona mi je prilično poslala ali su već posađeni. Ako meni uspije (a valjda hoće, svi se slažu da nije osobito zahtjevna) imaš za dogodine.
flag

#4115 Re: Bášča

Post by flag »

Bilo je u Merkatoru kupiti. Pustis je da proklija kao krompir i jednostavno posadis
A znate li da cicoka pravi magnet za voluharice? Ja je nisam sadio.
Ratarka

#4116 Re: Bášča

Post by Ratarka »

safran wrote:
Ratarka wrote:nisam imala priliku da probam cicoku, ali sam citala o mnogo pozitivnih dejstava, radi tate (inzulin) sam jako, jako zainteresovana da kupim sadnice iste, ima li neko to? nemam gdje da je "nafatam"......
Sadnice su u stvari gomolji. Ja zamolila Oti (vidjela sam na drugoj temi da ima) i ona mi je prilično poslala ali su već posađeni. Ako meni uspije (a valjda hoće, svi se slažu da nije osobito zahtjevna) imaš za dogodine.
hvala dje cula i ne cula :)
kerima1

#4117 Re: Bášča

Post by kerima1 »

Jel ti blizu neka rijeka? To rate kraj rijeke ko ludo,vidis kako kaze cvjecar Flag navabit ces voluharice u vrt. :o
Ratarka

#4118 Re: Bášča

Post by Ratarka »

flag wrote:Bilo je u Merkatoru kupiti. Pustis je da proklija kao krompir i jednostavno posadis
A znate li da cicoka pravi magnet za voluharice? Ja je nisam sadio.
u kojem (moram priznat da mi dodje ko bjelosvjetsko cudo da se ti oglasis na nesto sto ja pitam) merk? nisam stvrno vidjela, na kojem odjelu?
ne znam nista o tome da je magnet, ovo je super info, posadim je mimo njivice i rijesim se napasti "onako" :)
Ratarka

#4119 Re: Bášča

Post by Ratarka »

kerima1 wrote:
Jel ti blizu neka rijeka? To rate kraj rijeke ko ludo,vidis kako kaze cvjecar Flag navabit ces voluharice u vrt. :o
nemam nazalost nikakvu rijeku blizu, ima puno potocica, a ove dame imam svakako, pa bi mi super bilo da se "stave" na jedno mjesto :)
CvjetnaOaza

#4120 Re: Bášča

Post by CvjetnaOaza »

Ratarka možda si i vidjela tu biljku, ali ne znaš da je to ta.
I ja sam prije nekoliko godina na obali Vrbasa primjetila biljku koja do tad nije bila tu (imamo zemlju uz Vrbas). Tad nisam znala šta je to, ali sam tražeći na netu vidjela da je to Helianthus tuberosus/topinambur/čičoka. Pošto izraste prilično visoko ne može se previdjeti, pogotovo zbog žutih cvjetova.
Oticon

#4121 Re: Bášča

Post by Oticon »

safran wrote:Javna zahvala drugarici Oticon na gomoljima čičoke. Zasađeni su i akobogda biće je.
Draga Safran, nemas se na cemu zahvaljivati. Tu smo valjda da pored znanja dijelimo sjeme, sadnice, reznice, gromolje...
Oticon

#4122 Re: Bášča

Post by Oticon »

Ratarka, javi se na pp, imam gromolje cicoke i za tebe.
Senći

#4123 Re: Bášča

Post by Senći »

Otikon jesi li prije sadila ove čičoke? Kažu da se od čičoke teško čisti njiva širi se kao korov pa se ljudi ojadu zabave dok je riješe.
fortaleza

#4124 Re: Bášča

Post by fortaleza »

Pozdrav svim bastovanima. :) Procackao sam temu i nisam primjetio da se vele pise o malinama pa da priupitam. Prosle godine sam usadio jednu koja naravno nije mogla dati puno plodova, jedna ko nijedna. :) Ove godine su pored prve krenule nicati jos 8-10, prosirila se bas gusto pa sam danas iscupao vecinu i presadio na novo s razmakom od pola metra, korijen je bio spojen pa sam ih razdvajao...e sad ne znam jesam li to trebao raditi, hoce li se uopce primiti, nisam prije radio s njima? S druge strane kupina se bas ne razmozava, koja je razlika izmedju njih?
Oticon

#4125 Re: Bášča

Post by Oticon »

Senći wrote:Otikon jesi li prije sadila ove čičoke? Kažu da se od čičoke teško čisti njiva širi se kao korov pa se ljudi ojadu zabave dok je riješe.
Da, Senci...i sad ih imam. Ja ih nisam sadila u dijelu gdje mi je basta....bas iz razloga jer se sire kao korov. Kod mene su posadjene uz ogradu...pa izgledaju kao cvjece. A dovoljno je posaditi samo oljustinu...ne mora imati ni klica..ona ce rasti i tako. Tebi barem nije problem posaditi negdje gdje ne obradjujes zemlju...ti barem imas dosta zemlje. A ljudi se ojadu zabave jer je posade a ne koriste. Kad redovno vadis cicoke za upotrebu...nece te ojaditi.
Post Reply