"Majstori" parkiranja

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Locked
žulijan asanž

#4101 Re: "Majstori" parkiranja

Post by žulijan asanž »

ajd ovo je ništa kad stavi zabranjeno parkiranje. al juce sam vidio jednog bisera koji je stavio natpis:

"parkiranje dozvoljeno maksimalno po 20 minuta"

:D :D
Cholina_Lokica

#4102 Re: "Majstori" parkiranja

Post by Cholina_Lokica »

bpsang wrote:moze se uvjek mjesto naci,sad trenitno ima bar 25 praznih mjesta takodje i noču bude,al kad je čoban navikao da krši pravilo on ce i pored praznog parkinga ostaviti vozilo na sred puta ili na sred trotoara.
Da se razumijemo ovo je dvosmjerna ulica i na pocetku stoji znak da je zaustavljanje i parkiranje zabranjeno, sve bi drugačije bilo da postoji podznak na kome bi pisalo osim u nocnim satima od 22h-07h ujutro
I delegati napravili cestu sa jednom trakom, pa se snalazite ako se treba mimoici :x
vjesticanametli

#4103 Re: "Majstori" parkiranja

Post by vjesticanametli »

e stavicu i ja sliku svoje rampe :lol: letva i zakacem papir molim vas ne parkirajte a lopatu cu vam rado posuditi

ne kontam sto smeta :D kad je zapadalo svako je sebi cistio i bar kod mene u koNsiluku svako na "svoje" mjesto i parkira...........nema svaĐŽe i svima dobro :)
Ateista

#4104 Re: "Majstori" parkiranja

Post by Ateista »

goran16v wrote:
Pogledaj malo bolje,
slika 1: Passat, Clio, Skoda, 206,
Slika 2: 2x Golf IV, 407
Slika 3: Octavija Jetta, Scenic
svi parkirani na ociscenoj traci!
Za sliku 5: da li si ikad razmislio da desna traka nije ociscena zbog nepropisno parkiranih automobila, a ne da su auti parkirano zato sto traka nije ocoscena.
Nakon sto su ocistili 2 trake H. Cemerlica jedna je odmah pretvorena u parking - cesta ociscena.
Ulicom 0-og prioriteta kojom vozila H. pomoci preko tunela na Ciglanama voze pacijente u CUM je danima bila prohodna samo jedna traka, pa se i hitna s pacijenom morala vracati u rikverc, jer niko nije imao namjeru da je ocisti pa su se parkirali u nju, a ne zato sto zbog tih idiota nije mogla biti ociscena.
Slike 1,2 i 3, ovo koliko se moze vidjeti, obje trake su prohodne jer su parkirani tamo gdje ima svakako prosirenje. Naravno, i to prosirenje necemu sluzi, ali u onakvim uslovima vecina tih prosirenja nije bila ociscena, dosta cesta ima kod kojih nisu sve trake bile ociscene, eno put zivota tek prije par dana ocistili obje trake u drugom smjeru, jednostavno je vanredno stanje i ne znam sta neki ocekuju, da neko cijelu noc vozi auto kako bi nasao propisno parking mjesto? Bitno je samo omoguciti prolaz, nikog ne zagraditi i ne biti papak pa jos u oavkim uslovmia zauzimati dva "mjesta", bila to prava parking mjesta ili improvizovana.

Slika 5, sad je pitanje sta je starije, kokoska ili jaje? Vec sam pomenuo kako je to u mojoj ulici bilo organizovano, bila su obavjestenja da ce se cistiti, pa je onda taj dan kad sam krenuo sa "parking mjesta" (trotoara koji svakako nije bio prohodan) covjek mi rece da sklonim auto i ako znam slucajno ostale vlasnike auta koji su bili pored da im kazem da pomjere jer ce se cistiti, cuo sam da su one koji nisu pomjerili premjestali paukom bez naplate kazne, i slicno. Sve se moze organizovati.

Naravno, sve se ovo odnosi na ulice nizeg reda i prioriteta, ne mislim da je normalno tako ostaviti auto na glavnim cestama, a u svakom slucaju se totreba raditi tako da ostane prostora za prolaz oba smjera ako je ulica dvosmjerna.

Prolazim jedan dan onom kruznom jednosmjernom ulicom na grbavici sto ima dvije trake, naravno, jedna traka je postala parking sto je jedino logicno rjesenje i ne vidim tu problem jer je ulica svakako jednosmjera i nije nesto previse prometna.

U svemu tome stoji problem da mnogi voze auta i ako im nije neophodno i stvaraju bezveze guzvu, ali pitanje je ko ima pravo da procijeni kome je auto stvarno neophodno a kome ne, ko je tu papak a ko ne i slicno.
Last edited by Ateista on 21/02/2012 11:33, edited 1 time in total.
madner

#4105 Re: "Majstori" parkiranja

Post by madner »

Pa kada pokrenes svoju vozilicu i odes gdje se parkiras? Ili platis ili na mjesto koje je neko drugi izlopatao :roll:

Dakle ako je tvoje mjesto izvoli plati i da ti stave tablicu sa registracijom.
vjesticanametli

#4106 Re: "Majstori" parkiranja

ja trenutno samo na posao s autom idem i imam parking u krugu firme............ne pada mi napamet da se vozam po gradu jer znam da nemam gdje ostaviti auto...........usput pokupim kojeg pjesaka da ne ide pjeske i et
madner

#4107 Re: "Majstori" parkiranja

Post by madner »

I ja isto, nekad pokupim a nekad okupam. :D
vjesticanametli

#4108 Re: "Majstori" parkiranja

nalete :D
Filter

#4109 Re: "Majstori" parkiranja

Post by Filter »

sutra skola pocinje (mada se suska da bi mogli odgoditi) bice auta okacenih po banderama
vjesticanametli

#4110 Re: "Majstori" parkiranja

ja zaista razmisljam da li da sina pustim u skolu :? nema kuda ici do skole osim po ulici
gdje se suska ko suska :D
Filter

#4111 Re: "Majstori" parkiranja

Post by Filter »

vjesticanametli wrote:ja zaista razmisljam da li da sina pustim u skolu :? nema kuda ici do skole osim po ulici
:lol: ama babe kao i ja sto sam. :lol: :lol:
rekla/kazala prica.

nisam ni ja nesto sretan sto moram sutra kcerku poslati u skolu.
i kad je normalno vrijeme, gutavo je ispreskakati auta.
sa ovako frljavo ociscenim cestama bez trotoara :roll:
bpsang

#4112 Re: "Majstori" parkiranja

Post by bpsang »

Evo kad vec govorimo o parkiranju, i o vremenskim uvjetima kad su ovakve zimske nepogode al ,sta se desava sa ljetnjim danima, ista stvar, on ili bilo ko da sad ne govorim o kulturi ponasanja na putu, hoce jednostavno da mu auto bude na vidiku, pa ako neko hoce da mu ga obije ili ukrade to ce uraditi njemu pred nosom, ovaj nece ni trepnuti ,ode mu ljubimac, drugo Mi sarajlije nema ko nije bio u Merkuru, u kojem ima najveca i najprostranija i to grijana garaza, Molim vas koliko ste se puta provlačili od parkiranih automobila i to pored samog TUŠ -marketa i to je dvosmjerni prilaz garazi, al neče PAPAK U GARAŽU HOČE NAPOLJU...
Mi nemamo trunke kulture u ponasanju u saobracaju...koliko mi se puta desilo da stojim na semaforu i pali se zuto a STOKA TRI ČETIRI AUTA IZA MENE TRUBI DA KRENEM ...
drndalo

#4113 Re: "Majstori" parkiranja

Post by drndalo »

bpsang wrote:nema ko nije bio u Merkuru, u kojem ima najveca i najprostranija i to grijana garaza, Molim vas koliko ste se puta provlačili od parkiranih automobila i to pored samog TUŠ -marketa i to je dvosmjerni prilaz garazi, al neče PAPAK U GARAŽU HOČE NAPOLJU...
Mi nemamo trunke kulture u ponasanju u saobracaju...koliko mi se puta desilo da stojim na semaforu i pali se zuto a STOKA TRI ČETIRI AUTA IZA MENE TRUBI DA KRENEM ...
Upavo tako... :thumbup: Vecina onih drugih su izuzeci...
vjesticanametli

#4114 Re: "Majstori" parkiranja

Filter wrote:
vjesticanametli wrote:ja zaista razmisljam da li da sina pustim u skolu :? nema kuda ici do skole osim po ulici
:lol: ama babe kao i ja sto sam. :lol: :lol:
rekla/kazala prica.

nisam ni ja nesto sretan sto moram sutra kcerku poslati u skolu.
i kad je normalno vrijeme, gutavo je ispreskakati auta.
sa ovako frljavo ociscenim cestama bez trotoara :roll:
necu ga ni pustiti u skolu sutra..........vidi sta se desilo u mehmeda spahe a 3 dana mozes opravdati
Ateista

#4115 Re: "Majstori" parkiranja

Post by Ateista »

madner wrote:Pa kada pokrenes svoju vozilicu i odes gdje se parkiras? Ili platis ili na mjesto koje je neko drugi izlopatao :roll:

Dakle ako je tvoje mjesto izvoli plati i da ti stave tablicu sa registracijom.
Jel ovo meni upuceno, posto je iza mog posta?
Ako jeste, ne vidim kakve veze pitanje ima sa onim sto sam napisao?
Ateista

#4116 Re: "Majstori" parkiranja

Post by Ateista »

bpsang wrote:Evo kad vec govorimo o parkiranju, i o vremenskim uvjetima kad su ovakve zimske nepogode al ,sta se desava sa ljetnjim danima, ista stvar, on ili bilo ko da sad ne govorim o kulturi ponasanja na putu, hoce jednostavno da mu auto bude na vidiku, pa ako neko hoce da mu ga obije ili ukrade to ce uraditi njemu pred nosom, ovaj nece ni trepnuti ,ode mu ljubimac, drugo Mi sarajlije nema ko nije bio u Merkuru, u kojem ima najveca i najprostranija i to grijana garaza, Molim vas koliko ste se puta provlačili od parkiranih automobila i to pored samog TUŠ -marketa i to je dvosmjerni prilaz garazi, al neče PAPAK U GARAŽU HOČE NAPOLJU...
Sa tim se slazem, nekultura parkiranja je jako izrazena i u normalnim uslovima, od zauzimanja dva mjesta, blokiranja drugih vozila na parkingu, do parkiranja po trotoarima, ulicama i slicno, i za to nema nikakvog opravdanja.

E sad, nekima ova vanredna situacija dodje kao izgovor, neki bi i nasli gdje da parkiraju ali im mrsko pa idu na prvi trotoar ili na sred ulice, ali isto tako ima onih koji stvarno ne mogu naci nigdje drugo, situacija je takva da ima vise vozila nego parking mjesta, neki su u vrijeme onog snijega bili u javnim garazama a neki su ostali parkirani na ulici jer je fizicki bilo nemoguce uci na vecinu parkinga, neka mjesta sa kojih su vozila izasla vise nisu u upotrebi jer sluze kao prolaz ili je na njih nabacan snijeg, i jos puno toga, ali cinjenica je da ima vise vozila nego parking mjesta i da ne mozes imati iste kriterije po normalnim i po ovim uslovima, iako se pravi papak i normalan vozac mogu prepoznati i u vanrednim situacijama.
Filter

#4117 Re: "Majstori" parkiranja

Post by Filter »

vjesticanametli wrote: necu ga ni pustiti u skolu sutra..........vidi sta se desilo u mehmeda spahe a 3 dana mozes opravdati
bas sam u dumanu :roll:
arslanica

#4118 Re: "Majstori" parkiranja

Post by arslanica »

vjesticanametli wrote:e stavicu i ja sliku svoje rampe :lol: letva i zakacem papir molim vas ne parkirajte a lopatu cu vam rado posuditi

ne kontam sto smeta :D kad je zapadalo svako je sebi cistio i bar kod mene u koNsiluku svako na "svoje" mjesto i parkira...........nema svaĐŽe i svima dobro :)
djes' kono ;-)

Image
goran16v

#4119 Re: "Majstori" parkiranja

Post by goran16v »

Ateista wrote:
goran16v wrote:
Slike 1,2 i 3, ovo koliko se moze vidjeti, obje trake su prohodne jer su parkirani tamo gdje ima svakako prosirenje. Naravno, i to prosirenje necemu sluzi, ali u onakvim uslovima vecina tih prosirenja nije bila ociscena, dosta cesta ima kod kojih nisu sve trake bile ociscene, eno put zivota tek prije par dana ocistili obje trake u drugom smjeru, jednostavno je vanredno stanje i ne znam sta neki ocekuju, da neko cijelu noc vozi auto kako bi nasao propisno parking mjesto? Bitno je samo omoguciti prolaz, nikog ne zagraditi i ne biti papak pa jos u oavkim uslovmia zauzimati dva "mjesta", bila to prava parking mjesta ili improvizovana.

Slika 5, sad je pitanje sta je starije, kokoska ili jaje? Vec sam pomenuo kako je to u mojoj ulici bilo organizovano, bila su obavjestenja da ce se cistiti, pa je onda taj dan kad sam krenuo sa "parking mjesta" (trotoara koji svakako nije bio prohodan) covjek mi rece da sklonim auto i ako znam slucajno ostale vlasnike auta koji su bili pored da im kazem da pomjere jer ce se cistiti, cuo sam da su one koji nisu pomjerili premjestali paukom bez naplate kazne, i slicno. Sve se moze organizovati.

Naravno, sve se ovo odnosi na ulice nizeg reda i prioriteta, ne mislim da je normalno tako ostaviti auto na glavnim cestama, a u svakom slucaju se totreba raditi tako da ostane prostora za prolaz oba smjera ako je ulica dvosmjerna.

Prolazim jedan dan onom kruznom jednosmjernom ulicom na grbavici sto ima dvije trake, naravno, jedna traka je postala parking sto je jedino logicno rjesenje i ne vidim tu problem jer je ulica svakako jednosmjera i nije nesto previse prometna.

U svemu tome stoji problem da mnogi voze auta i ako im nije neophodno i stvaraju bezveze guzvu, ali pitanje je ko ima pravo da procijeni kome je auto stvarno neophodno a kome ne, ko je tu papak a ko ne i slicno.
Buraz, pusti suplji i filozofiju... Ono nisu prosirenja nego ulivne i izlivne trake i njih je ocistio RAD da bi se prometovalo njima i da bi sluzili pravoj svrsi, a ne da bi se papci koje podrzavas parkirali. Po ovoj genijalnog logici, od 6 traka koliko ima u Z. od Bosne u parking treba pretvoriti 4 jer su ostale 2 prohodne???? Budi siguran da nijedan od tvojih sticenika nije ocistio cm2 tog "prosirenja".

Upravu si, vozi auto cijelu noc dok ne nadjes propisno parking mjesto jer si u svakom drugom slucaju papak i primitivac. Niko te ne tjera da vozis auto, voznja auta je tvoje pravo iz kojeg pristicu odgovornosti i obaveze. Kao vozac si odgovoran da postujes propise tj. da obavezan si auto parkirati propisno. Nema tu ni snijega, ni vandrednih oklnosti, ni ovoga ni onoga, ima samo papnluka i primitivizma. Ja ni usred ljeta cesto ne mogu naci parking, tako da je meni situacija ista sa snijegom ili bez, pa to opet ne znaci da je ispravno da parkiram negdje gdje nije dozvoljeno ali pod uslovom da nikog ne zagradim i da pjesaci mogu prolaziti. Nidje veze...

Ulice na potezu od Hitne to CUM-a tj.do KCUS-a su nulti prioritet (znaci ciste se prije glavnih cesta) pa je zbog idiota koji su parkirali u desnoj traci u ul. Stjepana Tomica 15 dana do kapije CUM-a, kuda svako 5 min dolaze kola H. pomoci, bila prohodna samo jedna traka, tako da je bilo vracanja u rikverc sve sa rotacijama i pacijentom unutra. Buraz, tu samo za idiota moze postojati pitanje "sta je prije nastalo, koka ili jaje?".
Ateista

#4120 Re: "Majstori" parkiranja

Post by Ateista »

goran16v wrote:
Buraz, pusti suplji i filozofiju... Ono nisu prosirenja nego ulivne i izlivne trake i njih je ocistio RAD da bi se prometovalo njima, a ne da bi se papci koje podrzavas parkirali. Budi siguran da nijedan od tvojih sticenika nije ocistio cm2 tog "prosirenja".

Upravu si, vozi auto cijelu noc dok ne nadjes propisno parking mjesto jer si u svakom drugom slucaju papak i primitivac. Niko te ne tjera da vozis auto, voznja auta je tvoje pravo iz kojeg pristicu odgovornosti i obaveze. Kao vozac si odgovoran da postujes propise tj. da obavezan si auto parkirati propisno. Nema tu ni snijega, ni vandrednih oklnosti, ni ovoga ni onoga, ima samo papnluka i primitivizma. Ja ni usred ljeta cesto ne mogu naci parking, tako da je meni situacija ista sa snijegom ili bez, pa to opet ne znaci da je ispravno da parkiram negdje gdje nije dozvoljeno ali pod uslovom da nikog ne zagradim i da pjesaci mogu prolaziti. Nidje veze...

Ulice na potezu od Hitne to CUM-a tj.do KCUS-a su nulti prioritet (znaci ciste se prije glavnih cesta) pa je zbog idiota koji su parkirali u desnoj traci u ul. Stjepana Tomica 15 dana do kapije CUM-a, kuda svako 5 min dolaze kola H. pomoci, bila prohodna samo jedna traka, tako da je bilo vracanja u rikverc sve sa rotacijama i pacijentom unutra. Buraz, tu samo za idiota moze postojati pitanje "sta je prije nastalo, koka ili jaje?".
Hajmo ici tvojom logikom: Do prije nekoliko dana, ulica Zmaja od Bosne koja inace ima tri trake je imala na vecem dijelu sirinu za samo dvije trake, a posto je snijeg sa strana to znaci da je samo srednja traka cijela a vanjske su popolovljene. Ako idemo tvojom logikom da uvijek treba slijepo slijediti zakon, to znaci da bi se vozilo samo srednjom trakom a ne kao sto se radi da se raja rasporede u dvije trake jer to znaci voziti po linijama - protivzakonito. Dalje, vecina traka za skretanje lijevo ili desno nisu bile ociscene, tvojom logikom ne bi smio ni skrenuti lijevo ili desno jer traka koja je ociscena nije predvidjena za skretanje. Onda, uske dvosmjerne ulice, cesto je kako treba ociscena jedna strana ili sredina, po tvojoj logici jedan smjer ne bi smio nikako voziti, a ako su obje skracene sa strana onda ne bi se smjelo voziti ni jednom, jer kako god vozis moras ici suprotnom trakom, i tako jos hiljadu primjera gdje potpuno postovanje propisa znacilo jos veci kolaps.

Nije niko od njih moj sticenik niti ja ikog branim, i mene prvog nerviraju papci koji ne znaju parkirati i podrzavam ovu temu (malo pogledaj moje postove na ovoj temi od ranije), ali mi je besmisleno u ovakvoj situaciji kaciti sve sto bi se kacilo u normalnoj, sto ne znaci da i sada nema papaka, od onih sto nekog zagrade, do onih sto stanu na sred ulice, rezervisu sebi mjesto i slicno, samo ne treba pretjerivati.

Fino sam objasnio, nije nikakva suplja ni filozofija, vise je auta nego parking mjesta, a vjerovatno ne bi bilo dovoljno parking mjesta ni kada se uzmu u obzir javne garaze u gradu koje se naplacuju. Nije problem platiti par sati parking, ali zamisli da moras mjesec dana tako, ako je sat 2KM to bi bilo 1440KM za citav mjesec, vise od prosjecne plate samo za parkiranje. Ti ne znas ko je od onih koji su na slici cistio snijeg a ko ne, kome je auto stvarno potrebno a kome je preseravanje, ko je parkirao kod bolnice zbog nekog svog hira a ko zato sto je nekog svog morao hitno odvesti u bolnicu, ima vjerovatno i jednih i drugih.
Last edited by Ateista on 21/02/2012 14:27, edited 1 time in total.
ljubav_aha

#4121 Re: "Majstori" parkiranja

Post by ljubav_aha »

arslanica wrote:
vjesticanametli wrote:e stavicu i ja sliku svoje rampe :lol: letva i zakacem papir molim vas ne parkirajte a lopatu cu vam rado posuditi

djes' kono ;-)

Image
deal :lol:
goran16v

#4122 Re: "Majstori" parkiranja

Post by goran16v »

Ateista wrote:
goran16v wrote:

Hajmo ici tvojom logikom: Do prije nekoliko dana, ulica Zmaja od Bosne koja inace ima tri trake je imala na vecem dijelu sirinu za samo dvije trake, a posto je snijeg sa strana to znaci da je samo srednja traka cijela a vanjske su popolovljene. Ako idemo tvojom logikom da uvijek treba slijepo slijediti zakon, to znaci da bi se vozilo samo srednjom trakom a ne kao sto se radi da se raja rasporede u dvije trake jer to znaci voziti po linijama - protivzakonito. Dalje, vecina traka za skretanje lijevo ili desno nisu bile ociscene, tvojom logikom ne bi smio ni skrenuti lijevo ili desno jer traka koja je ociscena nije predvidjena za skretanje. Onda, uske dvosmjerne ulice, cesto je kako treba ociscena jedna strana ili sredina, po tvojoj logici jedan smjer ne bi smio nikako voziti, a ako su obje skracene sa strana onda ne bi se smjelo voziti ni jednom, jer kako god vozis moras ici suprotnom trakom, i tako jos hiljadu primjera gdje potpuno postovanje propisa znacilo jos veci kolaps.

Nije niko od njih moj sticenik niti ja ikog branim, i mene prvog nerviraju papci koji ne znaju parkirati i podrzavam ovu temu (malo pogledaj moje postove na ovoj temi od ranije), ali mi je besmisleno u ovakvoj situaciji kaciti sve sto bi se kacilo u normalnoj, sto ne znaci da i sada nema papaka, od onih sto nekog zagrade, do onih sto stanu na sred ulice, rezervisu sebi mjesto i slicno, samo ne treba pretjerivati.

Fino sam objasnio, nije nikakva suplja ni filozofija, vise je auta nego parking mjesta, a vjerovatno ne bi bilo dovoljno parking mjesta ni kada se uzmu u obzir javne garaze u gradu koje se naplacuju. Nije problem platiti par sati parking, ali zamisli da moras mjesec dana tako, ako je sat 2KM to bi bilo 1440KM za citav mjesec, vise od prosjecne plate samo za parkiranje. Ti ne znas ko je od onih koji su na slici cistio snijeg a ko ne, kome je auto stvarno potrebno a kome je preseravanje, ko je parkirao kod bolnice zbog nekog svog hira a ko zato sto je nekog svog morao hitno odvesti u bolnicu, ima vjerovatno i jednih i drugih.
Kakav nevjerovatan rezon... Fizicki je bilo menoguice ocistiti svih 6 traka i normalno je da je jedna traka sluzila za sve ALI upravo ti branis nekoga ko je auto prakirao na izlivnu i ulivnu traku koja je ociscena da bi se olaksao protoka saobracaja jer je za tebe dovoljna po samo jedne i ti si jedini covjek na svijetu koji je u stanju napisati sljedece:
i tako jos hiljadu primjera gdje potpuno postovanje propisa znacilo jos veci kolaps
Svaki auto je do ovog snijega bio negdje parkiran samo tj bilo je parking mesta koliko i auta je fol sto papci i tvoji istomisljenici nece da parkiraju auto tamo odakle su ga izvukli da se ne bi slucajno zaglavili nego ga spakuju jal na ocicenu kolovoznu traku jal na ociscen trotoar. Da li je tvoj auto bio neporpisno parkiran u trenutku kad je poceo snijeg? Predpostavljam da nije. Zasto si ga onda parkirao na neprohodan trotoar, a ne na parking mjesto odakle si ga iskopao? E tu tome je fol...
Cijena parkinga je apsolutno nebitna ovdje. Prije svega, u poredjenju sa okolinom nas parking je relativno jeftin, takodjer, nas grad ima jako puno besplatnog parkinga cak i u samom centru. Sta bi da zivis u gradu, kao sto je vecina europskih, gdje ne postoji besplatno parking mjesto? To sto se za prosjecnu platu u FBiH moze kupiti tek 300-njak lit goriva i to sto mnogi bas zbog toga ne idu autom na posao, ne znaci da ga trebamo krasti. Ako nemas para nemoj da vozis. Voznja auta nije obaveza nego sloboda izbora koja kosta... Stoga...
Ateista

#4123 Re: "Majstori" parkiranja

Post by Ateista »

goran16v wrote:
Ateista wrote:
goran16v wrote:

Kakav nevjerovatan rezon... Fizicki je bilo menoguice ocistiti svih 6 traka i normalno je da je jedna traka sluzila za sve ALI upravo ti branis nekoga ko je auto prakirao na izlivnu i ulivnu traku koja je ociscena da bi se olaksao protoka saobracaja jer je za tebe dovoljna po samo jedne i ti si jedini covjek na svijetu koji je u stanju napisati sljedece:
i tako jos hiljadu primjera gdje potpuno postovanje propisa znacilo jos veci kolaps
Svaki auto je do ovog snijega bio negdje parkiran samo tj bilo je parking mesta koliko i auta je fol sto papci i tvoji istomisljenici nece da parkiraju auto tamo odakle su ga izvukli da se ne bi slucajno zaglavili nego ga spakuju jal na ocicenu kolovoznu traku jal na ociscen trotoar. Da li je tvoj auto bio neporpisno parkiran u trenutku kad je poceo snijeg? Predpostavljam da nije. Zasto si ga onda parkirao na neprohodan trotoar, a ne na parking mjesto odakle si ga iskopao? E tu tome je fol...
Cijena parkinga je apsolutno nebitna ovdje. Prije svega, u poredjenju sa okolinom nas parking je relativno jeftin, takodjer, nas grad ima jako puno besplatnog parkinga cak i u samom centru. Sta bi da zivis u gradu, kao sto je vecina europskih, gdje ne postoji besplatno parking mjesto? To sto se za prosjecnu platu u FBiH moze kupiti tek 300-njak lit goriva i to sto mnogi bas zbog toga ne idu autom na posao, ne znaci da ga trebamo krasti. Ako nemas para nemoj da vozis. Voznja auta nije obaveza nego sloboda izbora koja kosta... Stoga...
S tobmo uvijek isto... :-)

Nije poenta jeli bilo moguce ocistiti sve trake odjednom, nego da one tada nisu bile ociscene, i da su tada svi svjesno krsili zakon da bi saobracaj bolje funkcionisao, znaci svi su vozili onako kako u normalnim uslovima voze samo papci - otprilike sredinom linije, da omogucili da bar dvije trake budu funkcionalne, kao sto su neki blokirali jednu traku dok cekaju semafor za lijevo jer njihova traka ne postoji. Jesi li i protiv toga da se radi?

ja ne branim one koji parkiraju u bilo koju traku, nego one koji zauzmu dio trake i ostave dovoljno prostora da pored njih mogu proci jos dva auta (ako je dvosmjera ulica).

Da, bio je svaki negdje parkiran, ali, nije svaki bio propisno parkiran, neki nisu uspjeli uci na parking, ja sam recimo nasao mjesto na parkingu koje je bilo blizu izlaza i do kojeg sam mogao doci jer sam kad je taj snijeg poceo jos uvijek vozio, a dublje na parking nisam uspio uci iako sam poksuao, i mnogi tako nisu uspjeli uopste uci na parking jer je snijeg vec previse napadao i nije im ostalo nista drugo nego da parkiraju negdje uz ulicu, na trotoar i slicno.

Ja sam svoje mjesto ocistio i nisam bio papak da ga rezervisem (iako sam tad bio skoro jedini koji je ocistio svoje mjesto i napravio prolaz da mogu izaci) tako da mi ga je neko vrlo brzo zauzeo kad sam izasao, a ostatak parkinga je bio pod snijegom i nije mu bilo moguce prici.

Dalje, konkretno na mom parkingu, kako su raja polako cistila auta, doslo je do situacije da neki koji izadju omoguce drugima da izadju preko njihovog mjesta i onda to mjesto ostane neupotrebljivo jer vodi do ostalih auta.

Sto se tice javnih garaza, nije bitno jeli jeftin ili nije jer se to odnosi na povremeno parkiranje mjereno u satima a ne u danima i mjesecima. Ako cemo tvojom logikom, posto nemam nigdje da parkiram, otici cu recimo u BBI i ostaviti tamo auto. Posto mi se ne isplati pjesaciti 7-8 km do auta pa ici na posao, ostavicu ga tamo narednih mjesec dok ne otopli i ici busom, te bih cijelu platu dao samo za parking iako ne koristim auto, a da ne govorim o tome sto to opet ne bi bilo dovoljno za sva auta za koja ne postoji parking mjesto.
Druga su prica oni koji zive u centru grada, samim tim sto hoces da zivis u centru trebas biti spreman na problem sa parkingom i ostaje opcija ili ne kupovati auto, ili iznajmiti garazu, zakupiti parking mjesto i slicno.
goran16v

#4124 Re: "Majstori" parkiranja

Post by goran16v »

Ateista wrote:

ja ne branim one koji parkiraju u bilo koju traku, nego one koji zauzmu dio trake i ostave dovoljno prostora da pored njih mogu proci jos dva auta (ako je dvosmjera ulica).

Ocigledno ne znas da istim ulicama kojima prometuju automobili istovremeno prometuju i autobusi, i trojelbusi, i kamioni i radne masine i da se sa takvim vozilima niko ne moze mimoici ukoliko obje trake nisu slobodne u punoj sirini. Standardna sirina saobracajne trake je nekih 3,25m, ukupno 6,5m, sirina gradskog autobusa je 2,5m, sirina kamiona 2,5 - 2,6m, sirina putnickog automobila srednje klase 1,8m. Prosta matematika ti kaze da, uzevsi u obzir prostora izmedju vozila obavezan za sigurno mimoilazenje od ukupno cca 1,2m za 3 vozila, u dvije saobracajne trake, pri cemu je na jednoj parkiran auto, putnicki auto i gradski autobus se nece moci mimioici. Nejednacina kaze: 1,8 + 1,8 + 2,5 + 1,2 = 7,3 > 6,5m. O mimoilazenju dva autobusa da ne govorimo. Problem tvoje logike i folozofije je sto je porazi primarna matematicka operacija.

Ja sam svoje mjesto ocistio i nisam bio papak da ga rezervisem (iako sam tad bio skoro jedini koji je ocistio svoje mjesto i napravio prolaz da mogu izaci) tako da mi ga je neko vrlo brzo zauzeo kad sam izasao, a ostatak parkinga je bio pod snijegom i nije mu bilo moguce prici.

I ti si vrlo mudro zakljucio da je ispravno parkirati na trotoar? Po cemu bi to bio ispaavn rezon, da ja parkiram u augustu na trotoar kad mi je parking ispred zgrade pun ne bi? Pametno, nema sta...
Ateista

#4125 Re: "Majstori" parkiranja

Post by Ateista »

goran16v wrote:
Ocigledno ne znas da istim ulicama kojima prometuju automobili istovremeno prometuju i autobusi, i trojelbusi, i kamioni i radne masine i da se sa takvim vozilima niko ne moze mimoici ukoliko obje trake nisu slobodne u punoj sirini. Standardna sirina saobracajne trake je nekih 3,25m, ukupno 6,5m, sirina gradskog autobusa je 2,5m, sirina kamiona 2,5 - 2,6m, sirina putnickog automobila srednje klase 1,8m. Prosta matematika ti kaze da, uzevsi u obzir prostora izmedju vozila obavezan za sigurno mimoilazenje od ukupno cca 1,2m za 3 vozila, u dvije saobracajne trake, pri cemu je na jednoj parkiran auto, putnicki auto i gradski autobus se nece moci mimioici. Nejednacina kaze: 1,8 + 1,8 + 2,5 + 1,2 = 7,3 > 6,5m. O mimoilazenju dva autobusa da ne govorimo. Problem tvoje logike i folozofije je sto je porazi primarna matematicka operacija.

I ti si vrlo mudro zakljucio da je ispravno parkirati na trotoar? Po cemu bi to bio ispaavn rezon, da ja parkiram u augustu na trotoar kad mi je parking ispred zgrade pun ne bi? Pametno, nema sta...
Ja tebe fakat ne kontam, gdje ti uopste zivis, gledas li malo oko sebe?
U Novom Sarajevu gdje imda dosta parkinga, trotoari skoro svih ulicica su zauzeti autima a parkinzi popunjeni ili im se upste ne moze prici. Znaci, ta prica da ima dovoljno regularnih parking mjesta jednostavno ne pije vode. Hajd da se nadje nekoliko papaka kojima je mrsko traziti mjesto na parkingu, ali sigurno se toliki broj auta ne moze smjestiti na regularne parkinge jer da moze ne bi ih bilo toliko, nisu to dva tri papka, to su na stotine i stotine auta koja nemaju gdje da se parkiraju.

Isto tako, ja imam utisak da ti uopste nisi svjestan kakva je situacija, odnosno kakva je bila (ide na bolje), kad govoris o razmaku od 1,2m za mimoilazenje, to je mozda kada se govori o normalnim uslovima kako bi se moglo voziti predvidjenom brzinom, ali realnost je totalno drugacija. Cak i tamo gdje nema auta ali gdje ulice nemaju punu sirinu raja se mimoilaze u centimetar a ti govoris o 1,2m, neko se malo vrati u rivkerc, skloni u stranu, snalaze se na razne nacine, niko ni ne pokusava da ide brzinom koja je predvidjena za normalne okolnosti nego se trude da bilo kako prodju, vanredna je situacija, prihvati to vec jednom, kao sto i ja prihvatam da ne mogu voziti normalnom brzinom kojom inace vozim, kako zbog same podloge tako i zbog sirine ceste, pjesaka koji uglavnom moraju ici cestom i slicno.

Ono, fakat te ne kontam, sta je tvoj prijedlog, gdje ljudi da parkiraju kada je cinjenica da je auta daleko vise nego regularnih parknig mjesta? Ne mozes ovo porediti sa normalnom situacijom u kojoj nema dovoljno parking mjesta, cinjenica je da ga je i tad tesko za naci, ali ipak se moze, medjutim kao sto sam vec pomenuo, veliki broj parking mjesta je trenutno zatrpan snijegom koji je gotovo nemoguce ocistiti, veliki broj je nedostupan i ne moze mu se prici, i slicno.

I vidim, opet izbjegavas odgovoriti na neka pitanja, sta cemo sa drugim propisima koje niko ne postuje da bi saobracaj bolje funkcionisao, jeli trebamo voziti samo srednjom trakom i time onemoguciti da se ostavi prostor za bar jos jednu, ili cemo voziti linijom kako bi bar dvije trake bile funkcionalne, i druge stvari, ili se zalazes za selektivno postivanje zakona, kako kad i gdje ti odgovara?
Locked