Kosovo ALL ABOUT - Preko 80 drzava priznalo nezavisnost!

Post Reply
Smail Aga

#4101 Re: Kosovo ALL ABOUT - Preko 80 drzava priznalo nezavisnost!

Post by Smail Aga »

Helikopter wrote:
radostan dan wrote:star ti snimak. zabranjena je ova zakletva, ili ukinuta, kako god...
Aktuelna je i dalje ta njihova himna samo je za sada iz politickih razloga zamrznuta do daljnjeg. Ali nije vazno, vazno je cuti u sta se zaklinju, sta misle i kakve su im namjere.
Namjere su im casne i postene :D :D
Nikad se Srbija nece odreci Kosova. To sto nisu imali muda,da se ko ljudi pobiju 99-12,ne znaci da ce odustati . Ceka se povoljna situacija na medjunarodnom planu. Prvi put su cekali 523 godine i docekali. Cekace se opet.
Stvarno je potrebno totalno nepoznavanje Srba,kako u Srbiji,tako i precana,pa da se uopste pomisli da ce se odreci Kosova. Kao da su Srbi marsovci a ne ljudi pored kojih zivimo :-) :-)
CSKA

#4102 Re: Kosovo ALL ABOUT - Preko 80 drzava priznalo nezavisnost!

Post by CSKA »

To je ona cuvena,dogodine u Jerusalimu.
radostan dan

#4103 Re: Kosovo ALL ABOUT - Preko 80 drzava priznalo nezavisnost!

Post by radostan dan »

Smail Aga wrote: Nikad se Srbija nece odreci Kosova. To sto nisu imali muda,da se ko ljudi pobiju 99-12,ne znaci da ce odustati .
na dosta postova koji su u formi pitanja upućeni meni nisam odgovorio, jer se odgovor nalazio u tvojim postovima.
ipak, sa ovim citiranim se ne mogu složiti.
Smail Aga

#4104 Re: Kosovo ALL ABOUT - Preko 80 drzava priznalo nezavisnost!

Post by Smail Aga »

radostan dan wrote:
Smail Aga wrote: Nikad se Srbija nece odreci Kosova. To sto nisu imali muda,da se ko ljudi pobiju 99-12,ne znaci da ce odustati .
na dosta postova koji su u formi pitanja upućeni meni nisam odgovorio, jer se odgovor nalazio u tvojim postovima.
ipak, sa ovim citiranim se ne mogu složiti.
U tom citiranom djelu imaju dvije tvrdnje ,jedna da se Srbija nece odreci Kosova. Ko iole poznaje Srbe od Vardara do Triglava,kao i svako ko ima pojma o srpskoj politici od 1815 do danas,zna da je to tako.
Druga tvrdnja je da Srbi nisu imali muda da se suprostave NATO agresiji 99-e. Imam dobre kucne prijatelje Bosnjake sa Kosova,bili su u JA,branili Kosovo. Povjerljivi,pouzdani,posteni i sposobni ljudi,kojima beskrajno vjerujem,kazu da su im gubici bili smijesni i da bezze pobjegli. Osim tog licnoga iskustva,opste je poznato da su zracni udari NATO bili totalni fijasko i da nisu prouzrokovali nikakve znacajne gubitke JA. Povlacenje sa Kosova je politicka a ne vojna odluka. Ocito da vlast kao i narod Srbije,nije bio spreman na zrtvu i na borbu. A borba bi sigurno bila strasna i zrtva velika ali bi danas drugacije izgledalo sve. No,ocito da srpsko vodstvo radije ide na cekanje povoljnoga medjunarodnoga momenta i odugovlacenje,na politikanstvo i diplomatsku borbu,nego na otvoreni rat. To je opet njihova odluka,postujem ali se ne moze tako postupati i hvaliti hrabroscu. Zelim im ( vam ) svu srecu oko Kosova i inace.
radostan dan

#4105 Re: Kosovo ALL ABOUT - Preko 80 drzava priznalo nezavisnost!

Post by radostan dan »

prvo, nisam bio precizan. primjedba se trebala odnositi na drugu rečenicu posta.

drugo, opet si napisao ono što sam i ja htio, ni manje, ni više.

vidim kod tebe, a nadam se da i ti primjećuješ u mojim postovima odsustvo emocija. mislim da se problem bolje sagledava na taj način.
da, kosovo je završena priča. cijena njegovog branjenja bila je ogromna, ali bi cijena njegovog zadržavanja u sastavu srbije bila - katastrofična.
volio bih dalje nastaviti raspravu sa tobom, ali sada će da uslijedi paljba, pa se od nje neće čuti ništa.
kao što srbi ne poznaju mentalitet albanaca, propuštajući fantastičnu priliku 1995. kada im je ovdje ozloglašeni lik rekao - kupite što još možete, poslije će vam biti kasno, i jedva pretekao linč od strane slobodana miloševića,
tako ni albanci izgleda ne poznaju mentalni sklop srba, i u fantastičnim pol. uslovima za njih, ne znaju da završe partiju u svoju korist za vjeki vjekova, dajući srbima jedan andol protiv bolova.

doduše, možda i znaju, ali ne mogu da završe, jer su dio slagalice.
Smail Aga

#4106 Re: Kosovo ALL ABOUT - Preko 80 drzava priznalo nezavisnost!

Post by Smail Aga »

FrankSlade wrote:
p206 wrote:troll... , rekao bih sa hercegbosna foruma. Niš i ti momenti su te odali.
Jasno
:D :D :D
Da li ovo pricas sam sa sobom :D :D :D
@ p206 za ovoga @balistu kaze da je trol,mada je meni @balista cool,samo malo nervozan :D :D
Vrli Bosnjace ne odgovori to meni na pitanje :
Broj 1 Koji su politicko-ekonomski interesi BiH i Bosnjaka za bezuslovnom podrskom Albancima i protektoratu Kosovo ????
Hajde odgovori na pitanje,pa evo pitanje broj 2 : Da li postujes drzavu BiH ,koja priznanje Kosova ne uzima u mogucnost ni pod razno ??
Pitanje broj 3 Da li Bosnjaci na Kosovu imaju prava po EU standardima za nacionalne manjine ??
Pitanje broj 4 Ako si ti Bosnjak kao nasi vitezovi na Kosovu,da li bi sinu dao ime Vlatko,po nasem vojskovodzi,Vojvodi Vlatku Vukovicu ??
Ako se umjesto odgovora na pitanja ,budes bavio mojim etnicitetom i prosipanjem nesuvislih parola,smatracu te nedoraslim i neozbiljnim sagovornikom i staviti te na ignore.
ocammog

#4107 Re: Kosovo ALL ABOUT - Preko 80 drzava priznalo nezavisnost!

Post by ocammog »

Po meni je tranutno najbolje rješenje nastavak nadzirane/nadgledane nezavisnosti, dok se i albanske i srpske institucije i civilna društva malo bolje ne uhodaju praktično u Ljudska prava, Demokratiju i naročito pluralizam, jer su i jedni i drugi ( što je posebno bruka za one koje misle da su malo "napredniji" u tom smislu) još uvijek nedovoljno uvježbani na tom polju.

Ako bih stvari posmatrao sa onog naivnog moralističkog stanovišta, postavio bih stvari ovako. onaj ko ima više, svoju dobrotu pokazuje time što daje nešto svog onome ko ima manje.

Srbija očigledno ima desetine puta više teritorija, ljudi i resursa od kosovskih Albanaca, pa da živimo u nekoj utopiji, njene vođe bi rado poklonile dio uslovneo rečeno "svoje" teritorijje onima koji imaju daleko manje, tj. Albancima. Isto vrijedi i za Hrvatsku, koja ima toliko više od BiH, da bi u tom nekom utopijskom moralu, svoju veličinu pokazala time što bi Bosni i Herc. i Sloveniji dala još malo jadranske obale.

Sama činjenica sa navedeni moralni potezi vrijede samo na indvivudalnom nivou ( u onim ličnim medjuljudksim odnosima) i eventualno u obdaništima, školama i pojedinim kompanijama, ali nikako na političkom nivou, goroi da ljudski rod zapravo još nije evoluriao do tog moralnog nivoa na političkom polju. Još uvijek moć lako krompira ljudsko biće, pa će se rijetko vidjeti da neko pokloni dio teritorije zaarad mira i miroljubivih odnosa...

Na političkom nivou, zakon koji vrijedi je zakon jačeg....a onaj slabij ise snalazi kako zna i umije...

A kako bi konkreto ovdje onaj slabiji trebao da zna i umije?..
kao što rekoh kroz nadgledanu nezavisnost, ali pravednu za svakog podjednako, dok se jedni i drugi uče pravilima pluralizma, demkratije i ljudskih prava.....

pozdrav

Occa

ActionWoman wrote:Hajmo malo konstruktivno. Kakvo rjesenje je po vama idealno za sve strane na Kosovu?
FrankSlade

#4108 Re: Kosovo ALL ABOUT - Preko 80 drzava priznalo nezavisnost!

Post by FrankSlade »

Jadni, miroljubivi diskriminovani Srbi na Kosovu :(

Image

Image

Image
nemoguce vruce

#4109 Re: Kosovo ALL ABOUT - Preko 80 drzava priznalo nezavisnost!

Post by nemoguce vruce »

FrankSlade wrote:Jadni, miroljubivi diskriminovani Srbi na Kosovu :(

Image

Image

Image
:thumbup: :thumbup: :thumbup:
radostan dan

#4110 Re: Kosovo ALL ABOUT - Preko 80 drzava priznalo nezavisnost!

Post by radostan dan »

nadgledana nezavisnost

U kosovskom selu Talinovac ubijen bračni par Jevtić

Tanjug, Beta | 07. 07. 2012. - 00:00h 00:22h | Foto: Ilustracija | Komentara: 0
Supružnici Milovan i Ljiljana Jevtić iz povratničkog sela Talinovac, u kosovskoj opštini Uroševac, ubijeni su u petak uveče nešto posle 22 sata u tom mestu.

Iz Ministarstva za Kosovo i Metohiju su naveli da su ubijeni Jevtići imali oko 55 godina. Koordinator opštine Uroševac Milan Janjić rekao je agenciji Beta da još nije poznato kako su stradali supružnici.

On je rekao da ih je policija našla mrtve u kući, u selu Talinovac, i da je u toku uviđaj. Janjić je rekao i da su se supružnici u to selo na KiM vratili 2004. godine.

On je potvrdio da su večeras predstavnik povratničkog sela Talinovac Milovan Jevtić i njegova supruga Ljiljana pronađeni mrtvi u svojoj porodičnoj kući. Janjić je rekao da je Ljiljana doputovala u Talinovac pre nekoliko dana, te da od meštana niko ništa nije čuo jer se kuća Jevtića nalazi izdvojena na kraju sela.

- Supružnike je ubijene pronašao komšija koji je došao u posetu. Euleks i kosovska policija su blokirali kuću i ne puštaju nikoga unutra - rekao je Janjić za Kim radio.

Jedan od predstavnika seoskog odbora Branislav Milenković izjavio je da su oko 22:10 u njegovu kuću došli policajci.

- Došao je i komandir kog poznajem i pitao me kad sam poslednji put video Jevtiće. Video sam ih juče, išli smo kombijem u Štrpce - odgovorio sam. Onda mi je on rekao da su njih dvoje ubijeni - rekao je on.

Milenković je tražio da se pet-šest srpskih porodica evakuišu iz sela u Štrpce, na šta mu je policajac odgovorio da je selo puno policije i da ne brine za bezbednost.

ovo se u nenadgledanoj ne bi desilo...
FrankSlade

#4111 Re: Kosovo ALL ABOUT - Preko 80 drzava priznalo nezavisnost!

Post by FrankSlade »

ovo se u nenadgledanoj ne bi desilo...
A sta se to tacno desilo? Vidim policija jos ne zna, ali ti ocigledno imas neke informacije koje oni nemaju
radostan dan

#4112 Re: Kosovo ALL ABOUT - Preko 80 drzava priznalo nezavisnost!

Post by radostan dan »

čućeš sutra, osim ako se psydelija ne pojavi da objasni noćas.
Liria1

#4114 Re: Kosovo ALL ABOUT - Preko 80 drzava priznalo nezavisnost!

Post by Liria1 »

Ocammog,

I ja bih ti htjela zahvaliti na onom postu u kojem govoriš o albanofobiji (http://sh.wikipedia.org/wiki/Albanofobija) i što ukazuješ na izvjesne zablude, predrasude i pogrdne izraze, koji se nažalost i dalje mogu čuti čak i u BiH, zemlji koja zapravo u svojoj suštini i prirodi nosi najači potencijal za istinsku toleranciju, a zbog nekih ksenofobnih pojedinaca, ali i onih koji to nisu ali ko "pijan plota" koriste tuđe ksenofobizme, vrline BiH (kao što je tolerancija) često ne mogu doći do izražaja.

Ja sam Bosanka albanskog porijekla, smatram se Bosankom i ponosna sam na to, ali se pitam zbog čega neki moji sugrađani, pa čak i prijatelji, koriste izraze" šipac" i "šiptari", iako znaju kako to pogrdno zvuči. Razumijem zašto ga koriste maloumnici koji ne znaju dalje od plemenskog način razmišljanja, nacionalizma i ksenofobije, ali mi nije jasno da u BiH još uvijek nakon svega što je BiH prošla još neko koristi takve jezičke relikte. Sve mislim da je to, kako neko ovdje reče, zapravo samo stvar navike, ostatak iz onog vremena kad su nam neki papci sapirali mozak kako "šipci" imaju repove, siluje žene i truju nealbance, pa nam je eto, "osto" taj izraz, iako znamo da je pogrdan.

Dobro se sjećam kad je prije rata čak i jedna nazovi nastavnica matematike u jednoj sarajevskoj osnovnoj školi djeci pričala jedan diskriminatorski vic u kojem se jedan "šiptar" obraća pilotu aviona riječima: "Piljot, piljot, zaus-tavi avi-jon, moj ko-ljega hoće da ba-ljega" i grohotom se smijala tom "vicu". Dakle, nastavnica matematike, prosvjetna radnica.

Nedavno isto tako slušam jednu poznanicu koja je u društvu vjerovatno na trenatak zaboravila da sam i ja porijeklom "šiptarka" reče: "Ma lijepo je u onom Ulcinju samo brate smeta mi što oni Šiptari govore šiptarksi jedni s drugima, a znaju naš, to je ipak Crna Gora...".

Nisam htjela kvariti ugodjaj ali sam ju ostala dužna upitati zašto joj ne smeta što npr.Turci, Španci, Talijani i drugi "stranci" kod kojih idemo na more medjusobno govore na svom maternjem jeziku. Zašto joj baš smeta kada "šiptari "medjusobno govore "šiptarski". Da li je i to preuzeta navika, relikt doba sapranog mozga, opšta neinformisanost (npr. nepoznavanje činjenice da Albanci zapravo imaju jezik koji je drugačiji od našeg, bosanskog, i da imaju pravo govoriti na svom maternjem jeziku) ili prirodni nedostatak osjećaja za toleranciju i uvažavanje nečeg što je drukčije? ...ili možda nije znala da su stanovnici Ulcinja Albanci i da Albanci ne žive samo u Albaniji, pa se začudila što jedni s drugima razgovaraju na albanskom?

A možda sam joj prije toga ipak morala objasniti jedan kulturološki element u albanskoj kulturi kojeg očigledno mnogi nisu svjesni (greškom Albanaca koji se nisu potrudili da to objasne onima koji nisu upoznati sa Albanskom kulturom).

Naime, u albanskoj je tradiciji da se Albanci jedni drugima obraćaju na albanskom jeziku, jer na taj način izražavaju poštivanje prema svom albanskom sugovorniku. To je jednostavno dio tradicije, i to govorim iz prve ruke, takoreći, jer sama potičem iz albanske kulturne baštine. To vrijedi i za mnoge druge kulture, naravno. Milion puta sam vidjela i naše ljude kako u Americi pred Amerikancima govore naš jezik (Bosanski), pa se Amerikanci nisu naljutili.

Primijetila sam da neki misle da Albanci to rade kako bi nešto skrili pred onima koji ne razumiju njihov jezik, što je potpuno netačno, a također sam nedavno primijetila da postoje i oni koji nisu ni znali da Albanci imaju svoj jezik i da taj jezik nije ni sličan našem (bosanskom, ili bilo kojem drugom slavenskom jeziku).

Dakle, rješenje za one malo manje upućene je da se malo više informišu generalno i da imaju na umu da je tolerancija ne samo vrlina, nego i prijeka potreba življenja.

Srdačno

Liria

ocammog wrote:Što se mene tiče, sve da nijedna država nije priznala Kosovo, dovoljna je sva ona antialbanska diskriminacija (jedan od najagresivnijih oblika diskriminacije na Balkanu i Evropi, uz diskriminaciju Roma) kojoj su Albanci decenijama izloženi u bivšoj jugoslaviji, da se izbore da više ne budu pod nogama ekspanzionističkih i albanofobnih političara iz Srbije i njihovih na žalost mnogobrojnih sljedbenika (ali i nekih iz drugih republika bivše Jugoslavije).

Naravno, svako razumno biće, bilo ono iz Sarajeva, Beograda, Zagreba, Banjaluke, Pala, čiji je mozak dovoljno evoluirao da razumije pojmove ljudsko dostojanstvo, ljudska prava i diskriminacija razumije o čemu govorim.

Za one koji ne razumiju te pojmove, i konkretno, ne razumiju još uvijek da Albanaci ( kao i svaki drugi narod na planeti) imaju pravo na dostojanstvo ( i da zo to pravo ne moraju moliti druge, one "civilizovanije", nego ga imaju automatski time što su živa bića), pokušaću im objasniti to sljedećim tekstom sa wikipedije:

" Albanofobija (ili antialbansko osećanje) predstavlja osećaj neprijateljstva ili mržnje prema Albancima ili Albaniji. Albanofobija se ispoljava u negativnim stereotipima, predrasudama i diskriminaciji prema pripadnicima albanskog naroda.

Albanofobija može poprimiti i oblik rasizma ukoliko je povezana sa verovanjem da su Albanci neka vrsta niže rase.Anti-albanska osećanja se ogledaju i u korišćenju naziva Šiptari, koji se usled negativne konotacije u srpsko-hrvatskom jeziku smatra smatra uvredljivim.

Albanofobija u Srbiji je počela da narasta početkom 20. veka i usko je povezana sa spoljno-političkim ciljem Kraljevine Srbije da izađe na Jadransko more (luka Drač) preko albanskih oblasti. U tom cilju, srpska štampa je širila stereotipe o Albancima kao o "divljacima" nesposobnim za samostalan državni život. Čak i mnogi srpski naučnici su, pre nastanka nezavisne Albanije 1912. godine, pokušavali da dokažu nesposobnost Albanaca za stvaranje sopstvene države, tvrdeći da albanska plemena nemaju potrebu za državom ni sposobnost da se konstituišu u naciju te im je stoga potrebno tutorstvo.Smatralo se da bi tek kolonizatorskim uticajima, odnosno uključenjem Albanaca i njihovih teritorija u srpsku državu, bilo omogućeno njihovo obučavanje za civilizovan život. Dimitrije Tucović u vreme Balkanskih ratova beleži da je šovinistička štampa u Srbiji „mesecima i godinama rasprostirala o arbanaskom narodu tendenciozna mišljenja“, izazivajući kod srpskog naroda „mržnju prema divljim Arnautima, prikrivajući kao guja noge divljaštva koja je srpska vojska prema njima počinila“

Nakon nemira na Kosovu 1981. godine, u Srbiji započinje organizovana propaganda o genocidu nad Srbima na Kosovu (fabrikuju se izveštaji o silovanju Srpkinja, iseljavanju Srba i sl).Srpski nacionalisti iseljavanje Srba sa Kosova prikazuju kao rezultat pritiska i uzimaju kao potvrdu da Albanci Srbima čine ogromnu nepravdu u sopstvenoj državi.Sredinom 1980ih, govor mržnje u srpski medijima se koncentriše na Albance. Uz albansko ime su od sredine 1980-ih korišćene reči “genocid”, “zulum”, “razbojništvo”, “silovanje”, čime je pominjanje Albanaca i u privatnom govoru steklo negativnu konotaciju. 1986. godine je objavljen uticajni Memorandum Srpske akademije nauka i umetnosti, koji demonstracije Albanaca na Kosovu 1981. godine naziva „neofašističkom agresijom“ i navodi da se na Kosovu i Metohiji sprovodi „fizički, politički, pravni i kulturni genocid nad srpskim stanovništvom“. Ovaj Memorandum je ekspertska komisija Ujedinjenih nacija nekoliko godina kasnije ocenila kao „sredstvo širenja anti-albanskih osećanja“.

Od 1990-ih godina, zahvaljujući propagandi Miloševićevog režima, Albanci postaju najveći srpski „neprijatelji“. Savremeni srpski intelektualci pišu o Albancima uglavnom u okviru stereotipa o njihovoj „urođenoj“ mržnji prema Srbima, koja je proizvod njihovih dominantnih „osobina“, „primitivizma“ i „razbojništva“.

“ Taj socijalni, politički i moralni talog tribalnog, varvarskog Balkana, uzima za saveznika Ameriku i Evropsku uniju u borbi protiv najdemokratskijeg, najcivilizovanijeg, najprosvećenijeg balkanskog naroda - srpskog naroda.”
— Dobrica Ćosić o Albancima

Veliki broj štampanih i elektronskih medija u Srbiji i dalje kontinuirano širi govor mržnje prema Albancima. Prema istraživanju Stratedžik marketinga iz 2009. godine, o diskriminaciji i socijalnoj distanci u Srbiji, Albanci su „dosledno na dnu liste“ u odnosu na druge etničke grupe. Naime, tek 39% građana Srbije smatra da bi Albanci mogli sa uspehom da rade posao učitelja, 34% posao njihovog šefa, 30% posao predsednika opštine i 23% posao predsednika vlade.

Generatori mržnje prema Albancima u Srbiji su i razna ekstremistička udruženja i navijačke grupe. Ekstremna mržnja prema Albancima se javno ispoljava na skupovima pro-fašističkih organizacija, kao što je Otačastveni pokret Obraz, u vidu parola: „Ubij, zakolji da Šiptar ne postoji", „Srbija Srbima, Šiptarima sekira" i tome slično. Eksplicitni govor mržnje se može čuti i na tribinama fudbalskih stadiona, gde se takođe uzvikuju parole „Ubi, zakolji, da Šiptar ne postoji“ i „Ubij Šiptara"..."

Da ne bih oduzimao previše prostora ovdje, ostatak tektsa o albanofobiji možete pročitati na: http://sh.wikipedia.org/wiki/Albanofobija

Inače, iako znam da je Šiptar izvorno albanska riječ, kod njih se to drugačije izgovara (samoglasnik "a" je razvučen), dok na slavenskim jezicima ta riječ stvarno zvuči grubo i automatski ima neki negativan prizvuk, sve i da se uz tu riječ ne vežu nikakvi negativni stereotipi, kakvi se uglavnom vežu.

Stoga je i meni ok što oni insistiraju da ih slaveni nazivaju "Albanci" a ne "Šiptari" iako "Šiptari" izvorno nije degorativ. Na našim (slavenskim) jezicima jednostavno to zvuči grubo, na način kako to mi izgovaramo.

S druge strane, postoje ljudi iz starijih generacija koji koriste izraz" Šiptari" ali ne vjerujem da to gore iz diskriminacijeskih pobuda....jednostavno kad se izgovori na slavesnkim jezicima, ta riječ zvuči derogativno.

Korištenje riječi "Šiptar" ( osim kada ga koriste stariji i nepismeniji ljudi) je ipak jasan indikator diskrimacije prema tom narodu, jer niko nije toliko glup da ne zna da postoji izraz "Albanac".

Dalje, ja koliko znam oni imaju dva nobelovca, i pregršt eminentnih i uspješnih ljudi u svojetu za kjoe nismo znali da su "Šiptari" dok slučajno to nismo saznali iz stranih medija....
Last edited by Liria1 on 09/07/2012 15:02, edited 13 times in total.
Helikopter

#4115 Re: Kosovo ALL ABOUT - Preko 80 drzava priznalo nezavisnost!

Post by Helikopter »

Historijski gest: Tadić se rukovao sa Tačijem u Dubrovniku

Ne treba naglašavati da se dosad niti jedan srbijanski visoki dužnosnik nije sastao s legitimno izabranim kosovskim premijerom

Autor A. Du. | Objavljeno 07.07.2012. u 04:27

Image
Foto: Index.hr

Nakon prekjučerašnjeg dana, kada se niko od zvaničnika Srbije nije pojavio na ovoj međunarodnoj konferenciji koja se održava u hotelu "Palace", jučer je na jednoj od terasa ovog hotela, odakle se proteže prekrasan pogled na Jadran, viđen predsjednik Demokratske stranke Boris Tadić.

Iako se nije zvanično susreo sa kosovskim premijerom Hašimom Tačijem Tadić njih dvojica su se ipak u jednom trenutku rukovali i izmijenili nekoliko kurtoaznih rečenica.

Ne treba naglašavati da se dosad niti jedan srbijanski visoki dužnosnik nije sastao s legitimno izabranim kosovskim premijerom.

http://www.dnevniavaz.ba/globus/region/ ... vniku.html
trafa

#4116 Re: Kosovo ALL ABOUT - Preko 80 drzava priznalo nezavisnost!

Post by trafa »

Koliko dajete Tadiću vremena?
SprecoM

#4117 Re: Kosovo ALL ABOUT - Preko 80 drzava priznalo nezavisnost!

Post by SprecoM »

Jel' po metodu:
„Проблем человек - нет человека и нет проблем“?!
Pokušaj čišćenja Kosova (S. Milošević i JNA) nije prošao, sada treba priznati "faktičko stanje"?!
Last edited by SprecoM on 08/07/2012 07:17, edited 1 time in total.
Helikopter

#4118 Re: Kosovo ALL ABOUT - Preko 80 drzava priznalo nezavisnost!

Post by Helikopter »

KROACIJA SAMIT

Tadić: Tačija znam odranije

Image

Nije istorijsko rukovanje, već znak pristojnost, naglasio je lider DS
Ne propustite...
Tadić: Rukovanje s Tačijem nije istorijsko, ali je dobro
Dačić: Enigma je šta Tadić radi na skupu gde je i Tači
Tadić i Tači se rukovali u Dubrovniku

BEOGRAD - Lider Demokratske stranke Boris Tadić izjavio je da rukovanje sa kosovskim premijerom Hašijem Tačijem na Kroacija samitu nema nikakav istorijski značaja,dodajući da ga poznaje od ranije.

Tadić je naglasio da je to bilo pristojno rukovanje sa predstavnicima Albanaca sa Kosova, da tom rukovanju ne daje nikakav istorijski značaj i da ga ne treba precenjivati i dodao da bi bilo licemerno da se nije rukovao s Tačijem jer se poznaju od ranije.

Gostujući na Prvoj televiziji, Tadić je rekao da taj trenutak ipak ima "jednu simboličku dimenziju".

"Ne treba ga ni potcenjivati, to nije akt jednog tako velikog dosega. Mnogo je važnije konačno dovršiti pregovore i pronaći rešenje za Kosovo i Metohiju", rekao je Tadić.

Po Tadićevim rečima, na samit ga je pozvao hrvatski premijer Zoran Milanović, a - kako je istakao - važno je i da Srbija učestvuje na međunarodnim forumima na kojima se donose odluke.

"Ako neko misli da ne treba da učestvujemo tamo gde se donose odluke, onda on ima problem sa logikom. Naša muka oko Kosova limitirala je učešće na međunarodnim forumima", primetio je on.

Lider demokrata je napomenuo da se ne bi bunio ni da je neko drugi iz opozicije učestvovao na trakvom forumu dok je on bio predsednik.

"U Srbiji svi znaju da je Kosovo veliki problem i da nasrasta dok se ne rešava. Još je Zoran Đinđić rekao da taj problem mora da bude napadnut odmah", objasnio je Tadić.

http://www.kurir-info.rs/tadic-nije-ist ... nak-309471
Helikopter

#4119 Re: Kosovo ALL ABOUT - Preko 80 drzava priznalo nezavisnost!

Post by Helikopter »

Jahjaga poziva Nikolića na razgovor

POLITIKA, 12:59, 08.07.2012.Autor: Tanjug

Image

Kroz taj razgovor trebalo naći čvrsta i postojana rešenja, za dobrobit naših građana i naših država, ali koja znače i mir i stabilnost u regiji i šire, rekla je Jahjaga

BEOGRAD - Kosovska predsednica Atifete Jahjaga izjavila je danas da je spremna da razgovara sa predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem i dodala da jedino oni, kao legalni i legitimni lideri država, izražavajući volju građana, mogu da razgovaraju.

U intervjuu novosadskom "Dnevniku", Jahjaga je istakla da bi kroz taj razgovor trebalo naći "čvrsta i postojana rešenja, za dobrobit naših građana i naših država, ali koja znače i mir i stabilnost u regiji i šire".

Po njenom mišljenju, novi lideri Srbije trebalo bi da "prihvate realnost i što pre priznaju Republiku Kosovo" i da kao "dve susedne države" uspostave diplomatske odnose i sarađuju na putu evroatlantskih integracija.

"Ne vidim drugu alternativu, sem nastavka dijaloga i poštovanja međunarodnih normi u odnosima među državama, te priznavanja realnosti i okretanja ka dobrosusedskoj suradnji, koja će svakako biti za dobrobit naših dvaju država, naših naroda, kao i za dobrobit nacionalnih manjina koje vekovima žive na ovom tlu i koje treba da budu most saradnje, most spajanja a ne razdvajanja", istakla je Jahjaga.

Ona smatra da je Kosovo kao država realnost i da je postala faktor mira i stabilnosti.

"Mi već imamo dobre odnose sa svim susedima. Ja želim da takve odnose imamo i sa Republikom Srbijom, uz međusobno uvažavanje i poštovanje samostalnosti, teritorijalne celovitosti i suverenosti. Tako će se pomoći i svim građanima koji žive u našim državama, a manjine će biti most saradnje i dobrosusedskih odnosa", rekla je Jahjaga.

Jahjaga je ocenila i da se dijalog između Prištine i Beograda sporo sprovodi, uglavnom, zbog kako kaže, "toga što srpska strana nije voljna da ostvaruje ono što je dogovoreno".

Ona je dodala da veruje da će se naći najbolji način za njihovo sprovođenje kako bi se prešlo na novu rundu razgovora za, kako je istakla, "uređenje sveobuhvatnih odnosa između naših dveju zemalja.

"Lideri Srbije do sada se nisu javno izjasnili po tom pitanju. Njihova briga i njihovi zahtevi se odnose samo na tobožnju zaštitu srpskog interesa na Kosovu", kazala je Jahjaga.

Komentarišući izbor šefa srpske diplomatije Vuka Jeremića za predsedavajućeg Generalne skupštine UN, Jahjaga je rekla da to neće usporiti nova priznavanja države Kosovo.

"Kosovo razvija bilateralne odnose sa većinom zemalja i ima primerne dobrosusedske odnose sa svim okolnim zemljama, izuzev sa Srbijom. I tu povratka nema, a usporavanje i osporavanje procesa priznanja štetiće na kraju samoj Srbiji, kao našem susedu, i razvoju dobrih odnosa između naroda i zemalja u regionu", zaključila je.

http://www.kurir-info.rs/jahjaga-za-raz ... nak-309343
burgundy

#4120 Re: Kosovo ALL ABOUT - Preko 80 drzava priznalo nezavisnost!

Post by burgundy »

Vrijeme je da pocnu razgovori na drzavnom nivou.
ANTIDAYTONAC

#4121 Re: Kosovo ALL ABOUT - Preko 80 drzava priznalo nezavisnost!

Post by ANTIDAYTONAC »

Podrska Kosovu od saveznicko bratske Bosne koja dijeli zajednickog neprijatelja regiona sa Kosovom i kosovarima kao i druge drzave i narodi u okruzenju,zadnjih 150 godina jos od vremena NACERTANIJA,....Parola treba biti "Sto manja i slabija Srbija time mirniji i prosperitetniji Balkan ali i Evropa pa i svijet",....
andromeda101

#4122 Re: Kosovo ALL ABOUT - Preko 80 drzava priznalo nezavisnost!

Post by andromeda101 »

Nikolić obavestio patrijarha: Srbija gubi Kosovo

http://pressonline.rs/sr/vesti/vesti_da ... osovo.html

Da li ovo sad znači političku ofanzivu Srbije za RS, ili su ih pustili niz vodu, ili dešavanje naroda?

Ništa, sad gledati dali će se i koliko dugo natezati oko RS-a.

Ili će odmah poslije Kosova, samo preskočiti RS i direkt ka EU.

Za vidjeti je.
burgundy

#4123 Re: Kosovo ALL ABOUT - Preko 80 drzava priznalo nezavisnost!

Post by burgundy »

andromeda101 wrote:Nikolić obavestio patrijarha: Srbija gubi Kosovo

Da li ovo sad znači političku ofanzivu Srbije za RS, ili su ih pustili niz vodu, ili dešavanje naroda?

Za vidjeti je.
Srbija je 99-te izgubila Kosovo,a Nikolic je izgleda tek sada to shvatio.Srbi zele uporno povezati RS i Kosovo,a to nema nikakve poveznice.Ne vjerujem da ce biti ikakve politicke ofanzive iz Srbije,jer je i njima stalo da se sto prije ukrcaju u evropski voz i EU integracije.Hrvatska sljedece godine postaje clanica EU,tako da je i vecini srpskog naroda u Srbiji stalo da i oni postanu dio civilizovane Evrope.Prica da zelimo u EU,ali ne po cijenu Kosova je razumljiva,jer treba obicnom puku u Srbiji pricati i lijepe stvari iako su one nerealne.Kosovo je u zadnjih 13 godina koliko nije pod Srbijom vise nego ikad napredovalo.Kad bi Kosovo imalo autoput ili novi aerodrom da je jos ostala pokrajina? Odgovor je nikad.Znam samo da je ostalo kao prije, Trepca bi radila punom parom a sve pare bi isle u Beograd na uljepsavanje fasada i puteva po Beogradu.
zavrzlama

#4124 Re: Kosovo ALL ABOUT - Preko 80 drzava priznalo nezavisnost!

Post by zavrzlama »

andromeda101 wrote:Nikolić obavestio patrijarha: Srbija gubi Kosovo

Za vidjeti je.
Velikosrpska ideologija ima problem sto su srbi u srbiji emotivno vezani za Kosovo,a ne interesuje ih mali ausvic i BIH,a velikosrpska politika strateski vise zeli pola BIH nego Kosovo i tu je zesci zajeb,jer srbija jednostavno ne moze motivirati srpsko drustvo u srbiji za jaci moralno-militantni odnos prema pretenziji na teritoriju BIH...zbog toga fasista dodik radi na odrzavanju velikosrpske ideje u tri smjene,da bi odrzao pozornost srba u srbiji na mali ausvic ....predstoji postepeno prebacivanje pozornosti srpskog drustva sa problema Kosova na problem srpske brace u BIH,a SANU tradicionalno raspolaze jakim resursima da izvrsi taj preokret(Radio,TV,Medije,skole,vrtice,crkve i svaku pogodnu priliku)

Sto god Kosovo bude bilo dalje od srbije,to ce dodik ili neki njegov naslednik jace udarati na BIH,trenutno je zapad razvucen na dva fronta(BIH i Kosovo),vjerovatno ce se nesto lazno obecati srbiji za pustanje Kosova,da bi ostala BIH kao posljednji ekser u velikosprski kovceg...
ANTIDAYTONAC

#4125 Re: Kosovo ALL ABOUT - Preko 80 drzava priznalo nezavisnost!

Post by ANTIDAYTONAC »

Nije ovo salto mortale velikosrpske politike,vec samo prilagodavanje realnosti izgubljenog Kosova, kao kada pacijent MORA pristati na amputaciju noge da bi bio spasen.

Slijedi dodatno pojacano prebacivanje velikosrpske politike zapadno od Drine.Genocidna tvorevina Sumska ce zamjeniti guslarsku mitologiju izgubljene kolijevke. :wink:
Ćosić: Vreme je da civilizovano predamo Kosovo http://www.pressonline.rs/sr/vesti/vest ... osovo.html
Jedan od komentara na ovu vijest
....znaci dugovekovni program SANU o kosovu je propao.Cedomir Jovanovic je srbijanski Nostradamus....
Post Reply