Cijene stanova All about

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
kindlas

#4101 Re: Cijene stanova All about

Post by kindlas »

Tuzla111 wrote:
zijancer wrote:
kindlas wrote:HAVANA moze li brzinski misljenje o ovom stanu, za zivjeti (ne za rentanje) vrijedi li 200.000 po tvom misljenju (kad bi se mogao spustiti na 200)? Meni ovaj tavan izgleda dobro za radnu sobu ali cetvrti sprat bez lifta, jos ne znam na sta lici ovo stanovanje pod krovom :)

https://www.olx.ba/artikal/28329476/pro ... ijin-dvor/
Ne vrijedi 200.000, ali obzirom na krejzi logiku tržišta ipak vrijedi.
Gradnja solidno djeluje, po stilu sudeći osamdesete - sredina osamdesetih. To pak znači monolitna a.b. ploča kao međuspratna konstrukcija, nema zafrkancija sa prastarim slojevima ispod parketa...eventualno nekad u budućnosti za 20 godina srediti estrih (parket na tavanu skroz dobro izgleda), samo ovaj u dnevnoj provjeriš radi li negdje dok hodaš PO SREDINI! :mrgreen: Zidovi super.
Spratnost je četvrta etaža što je sasvim okej za pjehe, naročito jer prizemlje nije visoko.
Plin, odlično za grijanje i kuhanje, sam regulišeš sve, a vjerovatno zgrada ima termiku (zbog godišta). Krov bi trebalo da ima termiku također.
Ovdje treba srediti kupatilo i stolariju, i pločice na balkonima.
Ovakva gradnja neće postati jeftinija, a extra je dobra.

Dispozicija: kuhinja, trpezarija i dnevni gledaju na jug, odlično..spavaće gledaju na sjever u zelenu parkovsku površinu u kojoj ti niko neće napraviti novu zgradu pred nosom (našla sam je na geopregledniku :P ) ..jedino ova južna strana..gleda u neke sitne kuće na uglu ulice..pa bi tu neko mogao nešto poželiti da pravi..ali to možeš provjeriti, ali četvrta je etaža.
Ako ti se može, i ako skineš na 200 pa i 205 zbog bladi lokacije :cry: :| furaj! Kako je krenulo izaći će novogradnja na 3000 po kvadratu, a ovo je bolje od novogradnje.
Uglavnom ..zaboravi na parkiranje :P
S obzirom na ludost trzista neko bi na sekundu pomislio da vrijedi tolike pare al kad se bolje razmisli taj stan vrijedi 170k brat bratu. Ja bi uvijek novogradnju kakva god da je u odnosu na nesto sto je staro 40 godina. Jos ovo cetvrti sprat bez lifta, jako je malo kupaca kojima treba ovoliki stan na cetvrtom spratu bez lifta a u svim razvijenim ekonomijama svijeta potraznja diktira cijenu, samo kod nas je drugacije. Manji stanovi na tim lokacijama su ispod 2k ne renovirani, a veci stanovi bi jos trebali jeftiniji da budu po kvadratu, jer manje je ljudi koji imaju tolike pare i trebaju im toliki stanovi.
Tako nekako bih i ja procijenio, 170k s obzirom da treba jos nekih 30k za adekvatno renoviranje (jer je povelik stan).
james28

#4102 Re: Cijene stanova All about

Post by james28 »

kindlas wrote:
james28 wrote:ja sam lično kupio stan kešom, bez kredita i slično, a kome je drago na uzetih 100.000 KM kredita za stan (minimalno) vraćati 160.000 KM, bujrum brate
Nema potrebe za izmisljotinama kako bi se opravdali neki vlastiti postupci, odete na stranice od banaka i izracunate koliko cete vratiti. Cuj 160.000, kakva izmisljotina, fino sam vec objasnio da se vrati maximalno 130.000 (a kirije das 60.000) pa sad skontaj. Ako si ti skupljao keš 10 godina i dao na kiriju jos 50.000 to je tvoja odluka, ali necemo se sad lagati o nekih 160.000 i slicno.

A to da rentanje stana mozes otkazati u svakom trenutku, pa mozes i kredit, ko kaze da ne mozes samo si izgubio vise nego s kirijom ako otkazes, kao sto si i dobio vise nego s kirijom ako otplatis kredit do kraja.
hahaha prijatelju nisi ti mene shvatio, imam riješeno stambeno pitanje od mladosti, dakle niti sam bio podstanar, niti sam imao ikakvih kredita, tako da ni ne znam koliko se vraća niti me zanima ali znam da moraš vratiti više nego što si uzeo sigurno pa eto nek je tih 30.000 KM što kažeš, i to je puno, dakle umjesto 100.000 ti stan platiš faktički 130.000 a kad plaćaš kešom dođe te 100.000 KM, valjda je to jasno majku mu haha :lol:
Tuzla111

#4103 Re: Cijene stanova All about

Post by Tuzla111 »

kindlas wrote:
Tuzla111 wrote:
zijancer wrote: Ne vrijedi 200.000, ali obzirom na krejzi logiku tržišta ipak vrijedi.
Gradnja solidno djeluje, po stilu sudeći osamdesete - sredina osamdesetih. To pak znači monolitna a.b. ploča kao međuspratna konstrukcija, nema zafrkancija sa prastarim slojevima ispod parketa...eventualno nekad u budućnosti za 20 godina srediti estrih (parket na tavanu skroz dobro izgleda), samo ovaj u dnevnoj provjeriš radi li negdje dok hodaš PO SREDINI! :mrgreen: Zidovi super.
Spratnost je četvrta etaža što je sasvim okej za pjehe, naročito jer prizemlje nije visoko.
Plin, odlično za grijanje i kuhanje, sam regulišeš sve, a vjerovatno zgrada ima termiku (zbog godišta). Krov bi trebalo da ima termiku također.
Ovdje treba srediti kupatilo i stolariju, i pločice na balkonima.
Ovakva gradnja neće postati jeftinija, a extra je dobra.

Dispozicija: kuhinja, trpezarija i dnevni gledaju na jug, odlično..spavaće gledaju na sjever u zelenu parkovsku površinu u kojoj ti niko neće napraviti novu zgradu pred nosom (našla sam je na geopregledniku :P ) ..jedino ova južna strana..gleda u neke sitne kuće na uglu ulice..pa bi tu neko mogao nešto poželiti da pravi..ali to možeš provjeriti, ali četvrta je etaža.
Ako ti se može, i ako skineš na 200 pa i 205 zbog bladi lokacije :cry: :| furaj! Kako je krenulo izaći će novogradnja na 3000 po kvadratu, a ovo je bolje od novogradnje.
Uglavnom ..zaboravi na parkiranje :P
S obzirom na ludost trzista neko bi na sekundu pomislio da vrijedi tolike pare al kad se bolje razmisli taj stan vrijedi 170k brat bratu. Ja bi uvijek novogradnju kakva god da je u odnosu na nesto sto je staro 40 godina. Jos ovo cetvrti sprat bez lifta, jako je malo kupaca kojima treba ovoliki stan na cetvrtom spratu bez lifta a u svim razvijenim ekonomijama svijeta potraznja diktira cijenu, samo kod nas je drugacije. Manji stanovi na tim lokacijama su ispod 2k ne renovirani, a veci stanovi bi jos trebali jeftiniji da budu po kvadratu, jer manje je ljudi koji imaju tolike pare i trebaju im toliki stanovi.
Tako nekako bih i ja procijenio, 170k s obzirom da treba jos nekih 30k za adekvatno renoviranje (jer je povelik stan).
I tih 170k bi bilo da se nadje bas neka budala. Pratim cijene stanova, 2k po kvadratu ljudi traze na boljim lokacijama i stanovi se ne prodaju, jos ni jedan stan koji sam pratio se nije prodao. Znaci trziste se NE KRECE nikako kad su stanovi u pitanju, ko je htio i imao para uzeo je stan, ovo sad mnogi pokusavaju da povuku brzu da zarade na arapi i sta vec ne. evo sad naletih na stan i lik ga prodaje 5 godina a trazi ispod 2k po kvadratu, stan je odmah iznad Zetre.
zijancer

#4104 Re: Cijene stanova All about

Post by zijancer »

tuzla111 nemoj me pogrešno shvatit, isto tako mislim..ali me zbunjuje divljanje tržišta i agencija
lično sam protiv stanovanja u velikim stanovima
i sve više raste moje poštovanje za klasični raspored- sve prostorije odvojeno :mrgreen:
Last edited by zijancer on 08/05/2018 22:24, edited 1 time in total.
madner

#4105 Re: Cijene stanova All about

Post by madner »

Najbolje bi bilo da ti njemu objasnis koju cjenu da stavi da tebi bude ok.

I da nema potraznje, mada nema vise povoljnih kredita. :D
kindlas

#4106 Re: Cijene stanova All about

Post by kindlas »

james28 wrote: hahaha prijatelju nisi ti mene shvatio, imam riješeno stambeno pitanje od mladosti, dakle niti sam bio podstanar, niti sam imao ikakvih kredita, tako da ni ne znam koliko se vraća niti me zanima ali znam da moraš vratiti više nego što si uzeo sigurno pa eto nek je tih 30.000 KM što kažeš, i to je puno, dakle umjesto 100.000 ti stan platiš faktički 130.000 a kad plaćaš kešom dođe te 100.000 KM, valjda je to jasno majku mu haha :lol:
Kad imas rijeseno stambeno pitanje onda nema uopste rasprave o tome da li je bolji kredit ili kirija, onda si hadzija :)
Takodjer i ako neko ima keš nema dileme sta uraditi. Dilema je jedino za nas koji nemamo ni keš a ni dovoljno velik stan za zivotne potrebe porodice, pa onda imas opciju vucati se po tudjim stanovima dok te ne istjeraju i tako redom ili dignuti kredit i dati banci 30k za nekih 10-15 godina. Ja sam uvijek za opciju #2.
Velkoski
ModeratorNaBezCenzure
Vozim: Golf 7 GTI

#4107 Re: Cijene stanova All about

Post by Velkoski »

ne prodaju se stanovi, a cijene se drže, nadasve zanimljivo

:-) :lol:
madner

#4108 Re: Cijene stanova All about

Post by madner »

kindlas wrote:
james28 wrote: hahaha prijatelju nisi ti mene shvatio, imam riješeno stambeno pitanje od mladosti, dakle niti sam bio podstanar, niti sam imao ikakvih kredita, tako da ni ne znam koliko se vraća niti me zanima ali znam da moraš vratiti više nego što si uzeo sigurno pa eto nek je tih 30.000 KM što kažeš, i to je puno, dakle umjesto 100.000 ti stan platiš faktički 130.000 a kad plaćaš kešom dođe te 100.000 KM, valjda je to jasno majku mu haha :lol:
Kad imas rijeseno stambeno pitanje onda nema uopste rasprave o tome da li je bolji kredit ili kirija, onda si hadzija :)
Takodjer i ako neko ima keš nema dileme sta uraditi. Dilema je jedino za nas koji nemamo ni keš a ni dovoljno velik stan za zivotne potrebe porodice, pa onda imas opciju vucati se po tudjim stanovima dok te ne istjeraju i tako redom ili dignuti kredit i dati banci 30k za nekih 10-15 godina. Ja sam uvijek za opciju #2.
Naravno da imas dilemu i kada imas kes. Mozes uzeti kredit po boljim uslovima za pola cifre a drugo pola pokusati investirati. :D
Velkoski
ModeratorNaBezCenzure

#4109 Re: Cijene stanova All about

Post by Velkoski »

ko je bio pametan danas je investir'o u belgiju protiv bih :sad: :mrgreen:
Tuzla111

#4110 Re: Cijene stanova All about

Post by Tuzla111 »

Velkoski wrote:ne prodaju se stanovi, a cijene se drže, nadasve zanimljivo

Pa to ti je nas mentalitet. Ljudi se zacjeniti i ne zuri im se nigdje, ako prodaju prodaju. Da se ovako kuce sporo prodaju u Americi ekonomija bi im pala za 2 dana. doduse jeftinije kuce 2 sata od Los Angeles nego u okolici Sarajeva gdje je prosjek plata 5 puta nizi. Evo lik pored mene prodaje kucu(znam da je prije 10 tak godina to bila kuca u veoma losem stanju), jeste poprilicno velika, udario joj fasadu, 6 duluma, 600 hiljada. Brat bratu, ne vrijedi ni marke preko 300. jos pruga prolazi odmah iza kuce.
Tuzla111

#4111 Re: Cijene stanova All about

Post by Tuzla111 »

zijancer wrote:tuzla111 nemoj me pogrešno shvatit, isto tako mislim..ali me zbunjuje divljanje tržišta i agencija
i sve više raste moje poštovanje za klasični raspored- sve prostorije odvojeno :mrgreen:
ma agencije nafuraju vlasnike kako bi ovi potpisali ugovore. a i vlasnici proculi da arapi placaju 300k za dulum, pa sad svi se ponadali da ce se svaki dulum u BIH prodati po 300k.

Evo stan je mrak samo se zeznu visok sprat a bez lifta.
https://www.olx.ba/artikal/29523590/pro ... /#detaljno
Tuzla111

#4112 Re: Cijene stanova All about

Post by Tuzla111 »

KO ima vecu porodicu i treba mu stan od 90 kvadratu, mislim da je bolja investicija uzeti zemljiste i napraviti kucu po zelji.
Ne kontam ko moze dati 200 hiljada i svaki dan se penjati na cetvrti sprat u haustoru koji nikad nece biti cist kao kuca, slusati kad mu komsija ide da sere u po noci iznad njeg, nekakva baba prosipa vodu kroz prozor, kaci gace da se suse i tako to. Mislim ipak je razlika kuca i stan, i razumijem potrebe i za stan, ono mladji par, radi u gradu i to.
Velkoski
ModeratorNaBezCenzure

#4113 Re: Cijene stanova All about

Post by Velkoski »

Tuzla111 wrote:

Pa to ti je nas mentalitet. Ljudi se zacjeniti i ne zuri im se nigdje, ako prodaju prodaju. Da se ovako kuce sporo prodaju u Americi ekonomija bi im pala za 2 dana. doduse jeftinije kuce 2 sata od Los Angeles nego u okolici Sarajeva gdje je prosjek plata 5 puta nizi. Evo lik pored mene prodaje kucu(znam da je prije 10 tak godina to bila kuca u veoma losem stanju), jeste poprilicno velika, udario joj fasadu, 6 duluma, 600 hiljada. Brat bratu, ne vrijedi ni marke preko 300. jos pruga prolazi odmah iza kuce.
Bolan, ko čeka pet godina da proda nešto ako mu se zaista prodaje?
HAVANA

#4114 Re: Cijene stanova All about

Post by HAVANA »

Sta se ba ne prodaje? Sve sto je interesantno momentalno ode.Novogradnje 30% prodaju ,nisu ni zakopali kako treba...Ne prodaju se veliki stanovi u losem stanju gdje je vlasnik iz nekog njemu znanog razloga zamislio cijenu koju bi kao trebao dobiti.Dobro sredjen stan,na top lokaciji ,pogotovo sto se uklapa u pricu dnevnog najma,nije problem prodati ni 3500 km po m2.Grbavicu za 2 milje po m2 skoro pa nemoguce naci a da je spratnost dobra.Ja prodao garsonjeru od starog u aleji lipa za 60000 km 30 m2,oglasio u 8 ujutro,u 9 prodao.Kad nisam telefon zapalio.4000 mi zena vise davala to popodne ali vec uzeo kaparu.Nema smisla.Punica nije ni oglasila stan u grbavickoj,komsinica ga kupila za 210000 100m2....Haj pokazite mi stan dobre spratnosti i sa liftom u lorisu,metalci...da stoji i da nije prodan,za iole smislenu cijenu.Il strogi centar 50 m2 po 3 milje m2 a da je sredjen,da moze odma na buking...Nema.
james28

#4115 Re: Cijene stanova All about

Post by james28 »

Tuzla111 wrote:
zijancer wrote:tuzla111 nemoj me pogrešno shvatit, isto tako mislim..ali me zbunjuje divljanje tržišta i agencija
ma agencije nafuraju vlasnike kako bi ovi potpisali ugovore. a i vlasnici proculi da arapi placaju 300k za dulum, pa sad svi se ponadali da ce se svaki dulum u BIH prodati po 300k.

auu i ovaj ga je zacijenio, ali ne valjaju stanovi u ovim niskim zgradama na Grbavici, ova cijena bi možda bila za stanove u ona tri žuta nebodera, i to niži spratovi ili oni bliže tamo Parlamentu, SCC-u, doduše tamo zna biti i preko 3.000 kvadrat
Tuzla111

#4116 Re: Cijene stanova All about

Post by Tuzla111 »

james28 wrote:
Tuzla111 wrote:

auu i ovaj ga je zacijenio, ali ne valjaju stanovi u ovim niskim zgradama na Grbavici, ova cijena bi možda bila za stanove u ona tri žuta nebodera, i to niži spratovi
Zivot u neboderima je prica za sebe.Meni je lokacija i zgrada mrak, da je na drugom spratu otisao bi da ga pogledam.
A te niske zgrade na Grbavici su bas zacjenjene, kazu jednog od boljih naselja za zivot. Nisam ni jedan stan vidio da je ispod 2k po kvadratu tu a dosta ih niti ima lift nit centralno toplane.
Tuzla111

#4117 Re: Cijene stanova All about

Post by Tuzla111 »

HAVANA wrote:Sta se ba ne prodaje? Sve sto je interesantno momentalno ode.Novogradnje 30% prodaju ,nisu ni zakopali kako treba...Ne prodaju se veliki stanovi u losem stanju gdje je vlasnik iz nekog njemu znanog razloga zamislio cijenu koju bi kao trebao dobiti.Dobro sredjen stan,na top lokaciji ,pogotovo sto se uklapa u pricu dnevnog najma,nije problem prodati ni 3500 km po m2.Grbavicu za 2 milje po m2 skoro pa nemoguce naci a da je spratnost dobra.Ja prodao garsonjeru od starog u aleji lipa za 60000 km 30 m2,oglasio u 8 ujutro,u 9 prodao.Kad nisam telefon zapalio.4000 mi zena vise davala to popodne ali vec uzeo kaparu.Nema smisla.Punica nije ni oglasila stan u grbavickoj,komsinica ga kupila za 210000 100m2....Haj pokazite mi stan dobre spratnosti i sa liftom u lorisu,metalci...da stoji i da nije prodan,za iole smislenu cijenu.Il strogi centar 50 m2 po 3 milje m2 a da je sredjen,da moze odma na buking...Nema.
pa naravno da se prodaju sto valjaju i sto vrijede. Mali je procenat takvih. U vecini slucajeva ljudi su procjenili stanove i zato i jesu na marketu duze.
Tuzla111

#4118 Re: Cijene stanova All about

Post by Tuzla111 »

Velkoski wrote:
Tuzla111 wrote:

Bolan, ko čeka pet godina da proda nešto ako mu se zaista prodaje?
Rijetko je kome ono bas nuzda da proda stan ovdje, ljudi imaju gdje biti i ne zuri im se.
https://www.olx.ba/artikal/2384141/stan-sarajevo/
panda_grizli

#4119 Re: Cijene stanova All about

Post by panda_grizli »

Sto se tice rasprave kredit ili rentanje, ko misli da moze rentati i stediti 500mjesecno narednih bar 10 god ocito zeli u tom periodu zivjeti sam. Jer imati porodicu i toliko stediti moze neko ko bas ima jaka primanja. Za pocetak odmah treba imati na umu sko imas dijete da ces davati za vrtic/ tetu cuvalicu 300-500 a o ostalim troskovima da ne govorim.
Moje dijete je igrajuci se isparalo namjestaj, parket ali je u svom stsnu i sta me briga, a ne zelim ni misliti sta bi bilo da xmo podstanari.
Imam iskustva i u postanarstvu i nikome ga iskreno ne bih pozelila.
Ali dobro opet svako ima svoju logiku i neks zivi i uziva po tome
james28

#4120 Re: Cijene stanova All about

Post by james28 »

Grbavica je generalno top naselje za život, vjerovatno najbolje u gradu, Vilsonovo šetalište, škole, tržni centri, ma sve je blizu, ali su i cijene stanova žara, žuti neboderi su mi onako interesantni, kažu da su super stanovi, ali nema stana ispod 2.500 KM po kvadratu
james28

#4121 Re: Cijene stanova All about

Post by james28 »

HAVANA wrote:Sta se ba ne prodaje? Sve sto je interesantno momentalno ode.Novogradnje 30% prodaju ,nisu ni zakopali kako treba...Ne prodaju se veliki stanovi u losem stanju gdje je vlasnik iz nekog njemu znanog razloga zamislio cijenu koju bi kao trebao dobiti.Dobro sredjen stan,na top lokaciji ,pogotovo sto se uklapa u pricu dnevnog najma,nije problem prodati ni 3500 km po m2.Grbavicu za 2 milje po m2 skoro pa nemoguce naci a da je spratnost dobra.Ja prodao garsonjeru od starog u aleji lipa za 60000 km 30 m2,oglasio u 8 ujutro,u 9 prodao.Kad nisam telefon zapalio.4000 mi zena vise davala to popodne ali vec uzeo kaparu.Nema smisla.Punica nije ni oglasila stan u grbavickoj,komsinica ga kupila za 210000 100m2....Haj pokazite mi stan dobre spratnosti i sa liftom u lorisu,metalci...da stoji i da nije prodan,za iole smislenu cijenu.Il strogi centar 50 m2 po 3 milje m2 a da je sredjen,da moze odma na buking...Nema.
u Grbavičkoj je kvadrat i preko 3.000 KM, zavisno od sprata, sređenosti, veličine stana, godine izgradnje zgrade/nebodera, ja sam gledao bi li se kako mogao uklopit, da prodam svoj stan i da tamo nešto kupim, ali nema šanse
Tuzla111

#4122 Re: Cijene stanova All about

Post by Tuzla111 »

james28 wrote:Grbavica je generalno top naselje za život, vjerovatno najbolje u gradu, Vilsonovo šetalište, škole, tržni centri, ma sve je blizu, ali su i cijene stanova žara, žuti neboderi su mi onako interesantni, kažu da su super stanovi, ali nema stana ispod 2.500 KM po kvadratu
bio je meni se cini na predzadnjem spratu stan u tom jednom neboderu, vidi da li se jos prodaje. bio je nesto i relativno povoljno ako vec volis to kao sto kazes. Meni se ovaj svidja, mozda ga odem i pogledati.
https://www.olx.ba/artikal/26566613/dvo ... ica-53-m2/
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#4123 Re: Cijene stanova All about

Post by _BataZiv_0809 »

Tuzla pokupova ti pola Sarajeva kako si krenuo :D

I meni je Grbavica dobra i o njoj bih razmslio ali isključivo potez Kovačići pa najdalje do pilićare.
Velkoski
ModeratorNaBezCenzure

#4124 Re: Cijene stanova All about

Post by Velkoski »

Ja bi' na toj Grbavici samo ček'o kad će mi neko iz mraka izletit' :mrgreen:
Tuzla111

#4125 Re: Cijene stanova All about

Post by Tuzla111 »

Velkoski wrote:Ja bi' na toj Grbavici samo ček'o kad će mi neko iz mraka izletit' :mrgreen:
Koliko sam mogao vidjeti poprilicno sigurno naselje, mnogo se smirilo od ranije.
Post Reply