Obama i SAD (2008-2016)

Post Reply
_veleposlanik

#4101 Re: President Barack Hussein Obama!!!

Post by _veleposlanik »

zonbirile wrote:jeza
ja niti hoću,niti mogu nešto,ne kontam što me pitaš.E ovako ti je sa tom lijevo,desno,centar demokratijom.Prvo novine/mediji su markentiški ovisne od velikih oglašivača,a evo sada vidiš ,ko kome klekne(Monika style)pa kamči pare.Znači vlasnik kapitala,ne u firmi oglašivači ni u novini,nego globalni vlasnik je na kraju taj kome se dođe.On kreira vijesti,a kao u svakom lažiranju treba najmanje dva učesnika.Tako sada lijevi napadaju rat u Iraku,desni ga brane,a centar niti bi kakio ni piškio,ali jebi ga ima svoju publiku.Lijevi svjesno lažu /zanemarimo žrtve ,jer ni jedne ne interesuju ni na jednoj strani)navodeći tačno troškove rata,ali znaju da recimo utrošena municija i oružje,nije trošak.Ono se ugovara i avansno plaća tokom proizvodnje,tako npr.tenk je proizvođaču plačen,prije napuštanja kapije.E desni ovo ne navode,kao autogol lijevih,da se vlasi ne dosjete,pa ne upitaju-pa stani onda je proizvođaču u interesu da neko u borbi taj tenk rokne pa da proda novi.Tako se presipa iz praznog u šuplje,rat što duže traje lova,sve veća.Isti fol i sa profesionalnom vojskom.Ona košto,ali košta i stacionirana u Americi.E,onda desni preouzmu priču o troškovima u cilju smanjenja poreza kompanijama,da se pomogne ratni napor,a lijevi šute iako znaju da to nije tako,a nije jer te ratove plača cijeli svijet,a ne američka vlada/samo američki narod.Kako.Fino.Pa zamisli da svi novčani tokovi godinama se obračunavaju u dolarima,također i nafta,krediti MMF ,svjetske banke i ostale ublehe.Jedina štamparija tih isih dolara je u Americi.Amerika jesta najzaduženija zemlja sa dugom od 10 triliona dolara-kome je to ona dužna?Još fol na fol,90% mase izdatih dolara od 1913g nalazi se van SAD,a dospjeli su tamo stalnim štampanjem,i uzimanjem robe koja ima realnu vrijednost.E onda preuzmu lijevi pa forsiraju Obamu,a desni šute,jer znaju da je to samo igrai da će se završiti kako se i završilo.Izbor nove administracije,sada je kao razočarenje za lijeve,a desni likuju jer je potpisan dil sa Irakom za ostanak trupa do 2011g.
svaka cast zonbirile :thumbup:

ja fakat chekam iz dana u dan nekoga da ozbiljno prokomentira tvoje navode, da dokaze (iako znam da je nemoguce) da nisi u pravu. i uvijek, na ovako sjajne komentare dobijes kao odgovor prostoprosirenu recenicu, naglasi se uzrecica "teorija zavjere" (obavezno), spomenu se "slobode" u Iranu i americka pomoc Bosni za vrijeme rata. ali nikada nesto konkretno!!!

ja bih nadovezao, ono sto ja shvatam kao konacna slika ili vam "big picture", da je potreba proizvodnje tih tenkova, pored dobiti, i invazija tudjih zemalja radi resursa (ovo svi, jeli, znamo) bez kojih mi "ne mozemo zivjeti", gdje ujedno obavljaju cilj stagniranja rasta svjetske populacije (eugenezija), i tako odrzavaju neki svoj bolesni balans. krajnji cilj jeste ova prokleta eugenezija, a likovi, poput Turnera, Rockefellera i kompanije "doniraju milione u humanitarne svrhe, poput vakcinacija (!!!) u Africi"... nakon njihovog "humanitarnog djela", statistike su ukazale znatno pogorsenje (u ovom slucaju smrtnost) u regijama djelovanja...

dok se ovakav horor film odigrava, mnogi i dalje bulje u "stars and stripes", jedu u McDonaldsu, gledaju najnovije Hollywood produkcije u sve savremenijim kinima, i ponosno govore kako je sve u redu kod njih, a tamo gdje nije, Amerika ce prijateljski da pomogne... i sada se nadjemo mi, teoreticari, koji nismo zakoracili Amerikom, da oborimo taj "Americki San"...

svjetska panorama je slika koju Amerika (i Evropa), kroz globalizaciju (amerikanizaciju) sprovodi, svidjelo se to svijetu ili ne. sve u ime slobode i demokratije, ko god se usprotivi, on je fashista ili antisemita (a ne znaju sta znace te dvije rijeci :-) )...

i tako prolazi jos jedan dan na ovom bolesnom svijetu.....
jefferson

#4102 Re: President Barack Hussein Obama!!!

Post by jefferson »

_veleposlanik wrote:
zonbirile wrote:jeza
ja niti hoću,niti mogu nešto,ne kontam što me pitaš.E ovako ti je sa tom lijevo,desno,centar demokratijom.Prvo novine/mediji su markentiški ovisne od velikih oglašivača,a evo sada vidiš ,ko kome klekne(Monika style)pa kamči pare.Znači vlasnik kapitala,ne u firmi oglašivači ni u novini,nego globalni vlasnik je na kraju taj kome se dođe.On kreira vijesti,a kao u svakom lažiranju treba najmanje dva učesnika.Tako sada lijevi napadaju rat u Iraku,desni ga brane,a centar niti bi kakio ni piškio,ali jebi ga ima svoju publiku.Lijevi svjesno lažu /zanemarimo žrtve ,jer ni jedne ne interesuju ni na jednoj strani)navodeći tačno troškove rata,ali znaju da recimo utrošena municija i oružje,nije trošak.Ono se ugovara i avansno plaća tokom proizvodnje,tako npr.tenk je proizvođaču plačen,prije napuštanja kapije.E desni ovo ne navode,kao autogol lijevih,da se vlasi ne dosjete,pa ne upitaju-pa stani onda je proizvođaču u interesu da neko u borbi taj tenk rokne pa da proda novi.Tako se presipa iz praznog u šuplje,rat što duže traje lova,sve veća.Isti fol i sa profesionalnom vojskom.Ona košto,ali košta i stacionirana u Americi.E,onda desni preouzmu priču o troškovima u cilju smanjenja poreza kompanijama,da se pomogne ratni napor,a lijevi šute iako znaju da to nije tako,a nije jer te ratove plača cijeli svijet,a ne američka vlada/samo američki narod.Kako.Fino.Pa zamisli da svi novčani tokovi godinama se obračunavaju u dolarima,također i nafta,krediti MMF ,svjetske banke i ostale ublehe.Jedina štamparija tih isih dolara je u Americi.Amerika jesta najzaduženija zemlja sa dugom od 10 triliona dolara-kome je to ona dužna?Još fol na fol,90% mase izdatih dolara od 1913g nalazi se van SAD,a dospjeli su tamo stalnim štampanjem,i uzimanjem robe koja ima realnu vrijednost.E onda preuzmu lijevi pa forsiraju Obamu,a desni šute,jer znaju da je to samo igrai da će se završiti kako se i završilo.Izbor nove administracije,sada je kao razočarenje za lijeve,a desni likuju jer je potpisan dil sa Irakom za ostanak trupa do 2011g.
svaka cast zonbirile :thumbup:

ja fakat chekam iz dana u dan nekoga da ozbiljno prokomentira tvoje navode, da dokaze (iako znam da je nemoguce) da nisi u pravu. i uvijek, na ovako sjajne komentare dobijes kao odgovor prostoprosirenu recenicu, naglasi se uzrecica "teorija zavjere" (obavezno), spomenu se "slobode" u Iranu i americka pomoc Bosni za vrijeme rata. ali nikada nesto konkretno!!!

ja bih nadovezao, ono sto ja shvatam kao konacna slika ili vam "big picture", da je potreba proizvodnje tih tenkova, pored dobiti, i invazija tudjih zemalja radi resursa (ovo svi, jeli, znamo) bez kojih mi "ne mozemo zivjeti", gdje ujedno obavljaju cilj stagniranja rasta svjetske populacije (eugenezija), i tako odrzavaju neki svoj bolesni balans. krajnji cilj jeste ova prokleta eugenezija, a likovi, poput Turnera, Rockefellera i kompanije "doniraju milione u humanitarne svrhe, poput vakcinacija (!!!) u Africi"... nakon njihovog "humanitarnog djela", statistike su ukazale znatno pogorsenje (u ovom slucaju smrtnost) u regijama djelovanja...

dok se ovakav horor film odigrava, mnogi i dalje bulje u "stars and stripes", jedu u McDonaldsu, gledaju najnovije Hollywood produkcije u sve savremenijim kinima, i ponosno govore kako je sve u redu kod njih, a tamo gdje nije, Amerika ce prijateljski da pomogne... i sada se nadjemo mi, teoreticari, koji nismo zakoracili Amerikom, da oborimo taj "Americki San"...

svjetska panorama je slika koju Amerika (i Evropa), kroz globalizaciju (amerikanizaciju) sprovodi, svidjelo se to svijetu ili ne. sve u ime slobode i demokratije, ko god se usprotivi, on je fashista ili antisemita (a ne znaju sta znace te dvije rijeci :-) )...

i tako prolazi jos jedan dan na ovom bolesnom svijetu.....
Prosto-prosirena recenica je zato sto imaju knjige koje se bave istorijom i u njima ima objasnjenje zasto se danas nafta itd, obracunavaju u dolarima!
@Veleposlanik, ja mislim da to imas i na wikipediji, fino objasnjeno, a mozda i na youtube posto se tamo lakse snalazis!
jeza u ledja

#4103 Re: President Barack Hussein Obama!!!

Post by jeza u ledja »

_veleposlanik wrote:jezu, i dalje tvrdim da malo znas ko je Ted Turner, i da, prema tome, kao i prema "self-promoting" intervjuom, govoris o dobroti tajkuna tog kalibra.

psenica ili kukuruz, zaista je manje bitno od cinjenice da se etanol u Brazilu proizvodi kao nikada do sada dok u isto vrijeme narod gine od gladi - a glavni pokretachi i dobavljachi tog proizvoda su "americki ekoloski chuvari"... poput filantropa Turnera (a slucajno je najveci posjednik zemljista u USA)...

http://www.iht.com/articles/2006/09/25/ ... iofuel.php
http://www.ajc.com/metro/content/news/s ... _0404.html

kada na ova dva clanka uvezes Turnerove izjave poput: "Ukupna populacija od 250 do 300 miliona ljudi, 95% manje od sadasnje brojke bi bila idealna" (izjava iz 1996.), pa i clanak iz Baltimore Sun-a: "...veliki dio Turnerovih donacija za Fundaciju UN-a, oko 22 miliona dolara, su zavrsili u programima za paraliziranje rasta svjetske populacije"....

da prevedem: covjek svojim sharmom otvoreno sprovodi eugeneziju po svijetu, dok u isto vrijeme kritikuje rat u Iraqu i brani Iran... :-)

ovo se moze nazvati vecom psihologijom, tesko je za razluciti... a zapamti i ovo, rekao je neko mnogo pametniji od mene i tebe: "sistemu je prijeko potrebna autokritika, bez nje ne bi mogao opstati"...

nije tema o Turneru, ali ne moze to tako jezu... ne da moje glediste ima vise smisla i logike od tvog, vec da govorim o faktima bez licemjerja, nesto sto ti ne mozes reci za sebe (odnosno svoja sredstva informisanja)...
De mi reci gdje tacno u dva clanka koja si naveo pise da je Turner dobavljac/da ima koristi od nabavke etanola iz Brazila? Nadji mi uopste izvor koji govori bilo sta o povezanosti biogoriva sa Turnerovim interesima? Kazes ima zemljiste. Znas gdje je to zemljiste? U New Mexicu, Montani, Wyomingu. Tamo ne raste kukuruz. Brazilska ekonomija cvjeta vise nego ikad ranije. Odakle ti podaci da narod u Brazilu kao nikad do sada gine od gladi? To nije tacno. A taj isti etanol je omogucio Brazilcima da na svakoj stanici sipaju jeftini 'alcool', to jest etanol u cemu su napredniji od bilo koje zemlje na svijetu. Pitaj Brazilce sta misle o tome. Je li znas ijednog Brazilca?
Dalje, de mi nadji gdje Turner kaze da se treba pobiti stotine miliona ljudi? (valjda si to htio reci, inace rijec 'eugenezija' ne postoji u nasem jeziku, ako mozes probaj nam objasniti sta ti je to). Ne on kaze da nas ima previse za resurse koje imamo. Jel to nije tacno? Ja imam gomilu prijatelja koji se s tim slazu i zbog toga usvajaju djecu iz treceg svijeta umjesto da ih prave. Ja mislim da je to plemenita ideja, a ti?
Cuj 'paralisanje' rasta populacije. A sta treba, da nas ima 20 milijardi sutra?
_veleposlanik

#4104 Re: President Barack Hussein Obama!!!

Post by _veleposlanik »

povrsno na sve gledas jezu. Turner je direktno povezan sa novonastalim biznisom bioetanola i njegovom promocijom, posebno u UN-u. naveo sam Brazil kao drzava koja se spremala (a slobodno zakljucio da je vec spremna) za masovno uzgajanje kukuruza za proizvodnju bioetanola. zaboravio si navesti vlasnistvo i velikih povrsina po Argentini, a vjerujem da toga ima mnogo vise. podatak da su ljudi gladni u cijelom svijetu - pa i samom Brazilu, mozes i sam shvatiti bez ikakvog "konkretnog" izvjestaja, ili pak kojim slucajem idemo ka boljem? mozda sam se tu negdje izgubio?

Eugeneziju, koja vjerovatno ne postoji u nasem jeziku, tu se izvinjavam, bih komentirao drugom prilikom uz vise vremena. bitno je da si me makar ti razumio. niko, pa cak ni Bush, nikada nije rekao da ce napasti i ubiti na hiljade nevinih stanovnika, mislim, zar tu treba da raspravljamo? ovaj govori kako nas je previse (za sto se mogu i sloziti), ali niko na ovoj planeti nije Bog da odredjuje prioritete i kroji drugima sudbinu. pa ni sam Turner niti Rockefeller... Turner govori kako je jedno, eventualno dvoje djece sasvim dovoljno dan danas, dok on ima petero :-) ... al hajde, ipak je to svemoguci Turner, zasto ne bi mogao biti toliko licemjeran?

iskreno, i ja smatram da je broj populacije u svijetu visok i da se to odrazava na samoj planeti, ali, molim te, reci mi koliko se prosjecnih amerikanaca zaista zapita oko toga i osjeca da treba nesto uciniti po tom pitanju? obzirom da trose(ite) 40% svjetskih resursa a predstavljate samo 3% stanovnistva planete Zemlje, meni to nikako ne ide u glavu... i jos smrcu i ponosom branite te svoje konzumisticke "vrijednosti" namaskirane u "slobodama" i "ljudskim pravima"... i govorite kako su moguli poput Turnera potrebni u svijetu - covjek koji posjeduje dovoljno zemljista da napravi sam sebi vlastitu drzavu, dok na istoj planeti o kojoj se toliko brine dnevno umire na hiljade djece od gladi...

ako cemo plemenitih ideja, prosjecni amerikanci, pocnite se pravo obrazovati, posteno sagledajte kompletnu globalnu situaciju iz nekog covjecijeg ugla, bez jebenog TVa i stampe... zamisli sebe makar na dan u Keniji, Sierra Leonu ili Kongu... zamisli da je tim ljudima smrt iza coska zbog naseg "lifestyle-a"... i konacno zamisli da su dirigenti ovakve svjetske pozorisne drame upravo ljudi poput Turnera (da ne odvaljujem sada spisak ostalih)...

ne kazem da sve treba da bude po "nasem", "svjetskom" (dakle, ostatak svijeta pored Amerike, Evrope i pojedinih saveznika), ali nije posteno ni da bude kao do sada, vjecito po "vasem"... a to "vase" uopste nije "vase", jer ipak vjerujem da ti nisi za nevina ubijanja koja sprovodi "tvoja" nova domovina, vec je mnogo vece, rekao bih kolosalno, do mjere da ga je skoro nemoguce zaustaviti...
jefferson

#4105 Re: President Barack Hussein Obama!!!

Post by jefferson »

_veleposlanik wrote:povrsno na sve gledas jezu. Turner je direktno povezan sa novonastalim biznisom bioetanola i njegovom promocijom, posebno u UN-u. naveo sam Brazil kao drzava koja se spremala (a slobodno zakljucio da je vec spremna) za masovno uzgajanje kukuruza za proizvodnju bioetanola. zaboravio si navesti vlasnistvo i velikih povrsina po Argentini, a vjerujem da toga ima mnogo vise. podatak da su ljudi gladni u cijelom svijetu - pa i samom Brazilu, mozes i sam shvatiti bez ikakvog "konkretnog" izvjestaja, ili pak kojim slucajem idemo ka boljem? mozda sam se tu negdje izgubio?

Eugeneziju, koja vjerovatno ne postoji u nasem jeziku, tu se izvinjavam, bih komentirao drugom prilikom uz vise vremena. bitno je da si me makar ti razumio. niko, pa cak ni Bush, nikada nije rekao da ce napasti i ubiti na hiljade nevinih stanovnika, mislim, zar tu treba da raspravljamo? ovaj govori kako nas je previse (za sto se mogu i sloziti), ali niko na ovoj planeti nije Bog da odredjuje prioritete i kroji drugima sudbinu. pa ni sam Turner niti Rockefeller... Turner govori kako je jedno, eventualno dvoje djece sasvim dovoljno dan danas, dok on ima petero :-) ... al hajde, ipak je to svemoguci Turner, zasto ne bi mogao biti toliko licemjeran?

iskreno, i ja smatram da je broj populacije u svijetu visok i da se to odrazava na samoj planeti, ali, molim te, reci mi koliko se prosjecnih amerikanaca zaista zapita oko toga i osjeca da treba nesto uciniti po tom pitanju? obzirom da trose(ite) 40% svjetskih resursa a predstavljate samo 3% stanovnistva planete Zemlje, meni to nikako ne ide u glavu... i jos smrcu i ponosom branite te svoje konzumisticke "vrijednosti" namaskirane u "slobodama" i "ljudskim pravima"... i govorite kako su moguli poput Turnera potrebni u svijetu - covjek koji posjeduje dovoljno zemljista da napravi sam sebi vlastitu drzavu, dok na istoj planeti o kojoj se toliko brine dnevno umire na hiljade djece od gladi...

ako cemo plemenitih ideja, prosjecni amerikanci, pocnite se pravo obrazovati, posteno sagledajte kompletnu globalnu situaciju iz nekog covjecijeg ugla, bez jebenog TVa i stampe... zamisli sebe makar na dan u Keniji, Sierra Leonu ili Kongu... zamisli da je tim ljudima smrt iza coska zbog naseg "lifestyle-a"... i konacno zamisli da su dirigenti ovakve svjetske pozorisne drame upravo ljudi poput Turnera (da ne odvaljujem sada spisak ostalih)...

ne kazem da sve treba da bude po "nasem", "svjetskom" (dakle, ostatak svijeta pored Amerike, Evrope i pojedinih saveznika), ali nije posteno ni da bude kao do sada, vjecito po "vasem"... a to "vase" uopste nije "vase", jer ipak vjerujem da ti nisi za nevina ubijanja koja sprovodi "tvoja" nova domovina, vec je mnogo vece, rekao bih kolosalno, do mjere da ga je skoro nemoguce zaustaviti...
Jel se ti ikad zapita da informacije koje kupis sa wikipedije mogu biti netacne?
Brazil je jedina 100% energetski nezavisna drzava na svijetu jer je Brazil nakon naftnog soka iz 1973 poceo da razvija etanol kao alternativno gorivo dok im se cijeli svijet smijao. Vrsni poznavaoce svega i svacega brazilci ne dobijaju etanol iz kukuruza kako sto to rade amerikanci nego iz secerne repe koja je dosta efikasnija kada je u pitanju proizvodnja etanola i dosta energetski bogatija. Prednost koristenja secerne repe je sto ne utice u tolikom omjeru na balans cijena u svijetu. Takodje, Petrobras je pocetkom godine otkrio naftni bazen oko 400 milja ispred obale Rio de janiera sa procjenjenih 33 miljarde barela nafte, medjutim problem je sto se nafta nalazi na 9km dubine i ispod 1km kompresovanog sloja soli.
Gospodine, jeza (a ne Jezu) se nema sta zamisliti u keniji jer Kenija ima daleko vise obiljezja drzave nego BiH i daleko uredjeniju strukturu. Mi smo svi svjesni stanja u africi, a ako te bas interesuje ta ista "zlocinacka" amerika je odobrila 3o milijardi dolara za pomoc oko AIDS-a u narednih 10 g. To sto ce zaraditi na tim parama farmaceutske kompanije iz USA je sasvim logicno jer su to pare americkih PORSKIH OBVEZNIKA, stoga, ja kao osoba koja placa taj porez hocu da farmaceutske kompanije iz SAD zarade na tom a ne iz njemacke ilis vicarske. Problem koji ces ti navesti jeste da je to namjerno uradjeno da te farmaceutske kompanije zarade. Stoga, ja ti postavljam pitanje sta umjesto toga? Mozda da se lijek za AIDS razvija u Adis Abebi ili da konezi ili rusi dadnu te pare, ili ce mozda BiH dati te pare, ili da mozda niko ne da te pare da ne bi slucajno uzbudilo strasti paranoika i dezurnih trubaca ao sto si ti.
Amerikanac prosjecni trosi 25% svjetske potrosnje nafte, sto je najvecio procentualni dio kada je u pitanju potrosnja svjetskih resursa, dok Kina upravo prelazi ameriku kada je u pitanju potrosnja. Amerikanci nikome ne brane da povecaju potrosnju, najbolji primjer su Indija i kina, medjutim, problem je u tome sto ti imas ideoloski problem sa tom zemljom u kojoj nikada nisi bio i sto Ted Turnure smatras licemjernim, sto je to izjavio. kakve veze to bolan ima?
I to sto su amerikanci pobili hiljade nevinih ljudi! Jel to mozda Iranci nisu? ili Kinezi. ili crveni kmeri, ili Rusi, ili japanci itd, itd. Znaci poenta ove rasprave i jeste sto amerika smeta ideoloski jer je najjaca i time najeksponiranija, a to sto drzave koje optuzuju ameriku sa ljudskim pravima imaju isto kao ja sa letom Neila Armstronga na mjesec nije bitno, bitno je par familija.
Ovo je tuga iz zalost da na ovoj temi ima forumasa koji se samo javljaju na teme o americi dok sve teme vezane za sredinu gdje zive im nisu vazne, ili su vrlo zadovoljni sa time kako se zivi u BiH!
zonbirile

#4106 Re: President Barack Hussein Obama!!!

Post by zonbirile »

jefferson
e moj jeff,koliko si ti daleko od svega.Kao što nafta nastaje pod zemljom usljed velikog pritiska,bez prisustva zraka,na velikoj dubini,truljenjem organskih materija,tako je i dolar usljed velikog sveukupnog pritiska postao obračunska jedinica za sve na svijetu.Te knjige koje spominješ očito nisi čitao,pa čitaj bar novine,koje pišu da je i onaj Sadam htjeo prodavati naftu za eure.Kako će to šupak uraditi,kada mi u FED-u nemamo klišeje za štampanje Eura.Nego,od iduće godine Ameri bi mogli uvesti AMERO,zajednički novac i za Kanadu i Mexico i USA,naravno deminovan za 90%.Znači ako imaš milju,dobičeš sto amero,i put pod noge.Jest malo iznenađujuće,ali i tridesetih si morao predati svo zlato uz pretnju zatvora od 10g.Analitičari kažu problem je veliki debalans u trgovini sa Kinom,jer bi moglo pući,da ih izrade za 90%.
jefferson

#4107 Re: President Barack Hussein Obama!!!

Post by jefferson »

zonbirile wrote:jefferson
e moj jeff,koliko si ti daleko od svega.Kao što nafta nastaje pod zemljom usljed velikog pritiska,bez prisustva zraka,na velikoj dubini,truljenjem organskih materija,tako je i dolar usljed velikog sveukupnog pritiska postao obračunska jedinica za sve na svijetu.Te knjige koje spominješ očito nisi čitao,pa čitaj bar novine,koje pišu da je i onaj Sadam htjeo prodavati naftu za eure.Kako će to šupak uraditi,kada mi u FED-u nemamo klišeje za štampanje Eura.Nego,od iduće godine Ameri bi mogli uvesti AMERO,zajednički novac i za Kanadu i Mexico i USA,naravno deminovan za 90%.Znači ako imaš milju,dobičeš sto amero,i put pod noge.Jest malo iznenađujuće,ali i tridesetih si morao predati svo zlato uz pretnju zatvora od 10g.Analitičari kažu problem je veliki debalans u trgovini sa Kinom,jer bi moglo pući,da ih izrade za 90%.
De ti meni samo reci kakve veze sad Irak ili Venecuela imaju sa razlogom zasto je uveden dolar kao platezno sredstvo i garant?
Jesil s eikada zapitao sto Chavez, Medvedev (putin) Ahmedinedzad i kompanija vazda frku dignu, pocnu pricati o euru i sl kada cijena nafte padne?
UnscarD
Location: Na granici koja polako nestaje, tamo izmedju atoma i bita.

#4108 Re: President Barack Hussein Obama!!!

Post by UnscarD »

jefferson wrote:
zonbirile wrote:jefferson
De ti meni samo reci kakve veze sad Irak ili Venecuela imaju sa razlogom zasto je uveden dolar kao platezno sredstvo i garant?
Jesil s eikada zapitao sto Chavez, Medvedev (putin) Ahmedinedzad i kompanija vazda frku dignu, pocnu pricati o euru i sl kada cijena nafte padne?
Pa pocnu pricati zato sto im bude frka jer neznaju kako ce vracati dug i kamate na dug MMF-u (a lako je ustanoviti porijeklo tih para i kome ih ustvari vracaju) a te pare bi radje ulozili u bolje programe socijalne zastite svojih gradjana ili edukaciju. Najnoviji primjer je Peru koji je proglasio nelegitimnim dug i samim tim odbija da ga plati i tuzit ce sve osobe povezane sa tim dugom. Posto ste vi u USA, obratite paznju sada na predstojece blacenje/satanizovanje Correa-e predsjednika Peru-a.
Kada saberes 2 i 2, stvar je na primjeru Perua potpuno jasna a takvih primjera je koliko hocete. Americki instalirane (treba li reci nedemokratskim metodama sto samo po sebi govori koliko licemjerna je Americka politika jer propagira demokratiju samo kada joj treba izgovor za intervenciju) predhodne vlade su generisale dug koji Peru ne moze nikada vratiti i samim tim je kompletna nacija porobljena. Kompletna populacija Peru-a treba da radi i gladuje da bi se pare vracale sacici bankara koja im je dug nametnula onako demokratski. Nece moci.
Last edited by UnscarD on 02/12/2008 09:13, edited 1 time in total.
UnscarD

#4109 Re: President Barack Hussein Obama!!!

Post by UnscarD »

2407 wrote:
UnscarD wrote: Vazno je da se i Americki gradjani napokon bude...

http://forum.cromalternativemoney.org/v ... .php?t=353

(all credits to Danica - original poster)
Ne bi me cudilo da uskoro bude skupova podrske FED-u i da se sa jedne od tih govornica onako gromoglasno zacuje:"Don't end the Fed, ba ...khm!!!" :zoka: :lol:
:lol: :lol: :lol:
UnscarD

#4110 Re: President Barack Hussein Obama!!!

Post by UnscarD »

jeza u ledja wrote:
jefferson wrote: U tome i jeste poenta. Moze NBC biti lijevo ili FOX desno, a CNN manje vise balansirati, medjutim, niti jedan nije dvoljno jak da utice na izbore.
Upravo tako. U tome je i smisao demokratije.
veleposlanik i ostale tvrde suprotno - da su svi ovi u stvari isti, isto sranje drugo pakovanje. Ja tvrdim da oni ne poznaju dovoljno americku politiku i da im zbog toga sve to izgleda isto ili vrlo slicno.
Pokazao sam vam na egzaktnom primjeru Nikaragve da u americkoj politici ne postoji desno i lijevo nego samo desno i vise desno.
Da podsjetim i pojasnim : Krajnji desni stav bi bio, idemo intervenisati u Nikaragvi, umjereni desni stav bi bio hajmo im nametnuti sankcije i blokirati na svaki nacin, a lijevi (ujedno i jedini legitiman po medjunarodnom pravu u ovoj situaciji) bi bio - Nikaragva ??? Demokratski je izabrana vlada na korektno ocjenjenim izborima. Nemamo pravo zbog toga da se mjesamo u unutrasnje stvari suverene drzave.
Lijeva opcija se nije NITI JEDNOM CULA.Polticka debata kao i debata u medijima se iskljucivo vodila oko krajnje desne i desne opcije. O ovome postoje studije i sve je veoma dobro dokumentovano. Jeli u tome smisao demokratije ? Izvini ali ako ti ne vidis razliku izmedju lijevo i desno, ostatak svijeta je srecom vidi pa je Amerika osudjena zbog svoje intervencije. Naravno, u tom slucaju se ne priznaje medjunarodni sud. To je ta demokratska tradicija.
Koliko je Americkih gradjana uslo u detaljnu analizu ove situacije? Promili. Ogromna vecina se povela za medijima i svoj stav formirala u okviru desne i krajnje desne opcije, odnosno jedinim opcijama koje su prezentirane odnosno otvorene za debatu. To je nametnuto jednoumlje. To je usmjeravanje javnog mjenja putem medija.
jefferson

#4111 Re: President Barack Hussein Obama!!!

Post by jefferson »

UnscarD wrote:
jeza u ledja wrote:
jefferson wrote: U tome i jeste poenta. Moze NBC biti lijevo ili FOX desno, a CNN manje vise balansirati, medjutim, niti jedan nije dvoljno jak da utice na izbore.
Upravo tako. U tome je i smisao demokratije.
veleposlanik i ostale tvrde suprotno - da su svi ovi u stvari isti, isto sranje drugo pakovanje. Ja tvrdim da oni ne poznaju dovoljno americku politiku i da im zbog toga sve to izgleda isto ili vrlo slicno.
Pokazao sam vam na egzaktnom primjeru Nikaragve da u americkoj politici ne postoji desno i lijevo nego samo desno i vise desno.
Da podsjetim i pojasnim : Krajnji desni stav bi bio, idemo intervenisati u Nikaragvi, umjereni desni stav bi bio hajmo im nametnuti sankcije i blokirati na svaki nacin, a lijevi (ujedno i jedini legitiman po medjunarodnom pravu u ovoj situaciji) bi bio - Nikaragva ??? Demokratski je izabrana vlada na korektno ocjenjenim izborima. Nemamo pravo zbog toga da se mjesamo u unutrasnje stvari suverene drzave.
Lijeva opcija se nije NITI JEDNOM CULA.Polticka debata kao i debata u medijima se iskljucivo vodila oko krajnje desne i desne opcije. O ovome postoje studije i sve je veoma dobro dokumentovano. Jeli u tome smisao demokratije ? Izvini ali ako ti ne vidis razliku izmedju lijevo i desno, ostatak svijeta je srecom vidi pa je Amerika osudjena zbog svoje intervencije. Naravno, u tom slucaju se ne priznaje medjunarodni sud. To je ta demokratska tradicija.
Koliko je Americkih gradjana uslo u detaljnu analizu ove situacije? Promili. Ogromna vecina se povela za medijima i svoj stav formirala u okviru desne i krajnje desne opcije, odnosno jedinim opcijama koje su prezentirane odnosno otvorene za debatu. To je nametnuto jednoumlje. To je usmjeravanje javnog mjenja putem medija.
Ono sto ti spominjes krajnje desno, desno pa malo lijevo itd, ili kako vec. E zato postoji ime u americkoj politici, samo treba iskopat to! malo detaljnije wikipediju pretrazi!
UnscarD

#4112 Re: President Barack Hussein Obama!!!

Post by UnscarD »

To je sav tvoj komentar?
zonbirile

#4113 Re: President Barack Hussein Obama!!!

Post by zonbirile »

jeff
slab ti je izvor wilkopedija
2407

#4114 Re: President Barack Hussein Obama!!!

Post by 2407 »

UnscarD wrote:To je sav tvoj komentar?
Pa to je ta konstruktivna rasprava koju on non-stop potencira, samo mi to ne vidimo jer ne poznajemo dovoljno amricku politiku, odnosno ne poznajemo primjenu pojma dvomisli ili ti doublethink.
zonbirile

#4115 Re: President Barack Hussein Obama!!!

Post by zonbirile »

2407 wrote:
Pa to je ta konstruktivna rasprava koju on non-stop potencira, samo mi to ne vidimo jer ne poznajemo dovoljno amricku politiku, odnosno ne poznajemo primjenu pojma dvomisli ili ti doublethink.
To je taj bezobrazluk,dozvolio sam si da me iznerviraju toliko,da budem banovan.Ima njih još-little omar,Huoston,a najveći fol je bio da u žaru najjače diskusije odem na radiosarajevo.ba,kad tamo frajer na sličnu temu prosipa priču skinutu sa mojih postova.Čak ni nik nije promjenuo.Tek toliko da te ne iznenade.
omar little

#4116 Re: President Barack Hussein Obama!!!

Post by omar little »

_veleposlanik wrote:omar little - nadri intelektualka :) vise smajlica nabaca neg jakih stavova i validnih ideja :)

izvinjavam se, kada ga ti zbombas onda moram i ja :)

_veleposlanik - sinonim za jake stavove i validne ideje :) i youtube kao baza za iste :)
zonbirile

#4117 Re: President Barack Hussein Obama!!!

Post by zonbirile »

omar little wrote:
_veleposlanik wrote:omar little - nadri intelektualka :) vise smajlica nabaca neg jakih stavova i validnih ideja :)

izvinjavam se, kada ga ti zbombas onda moram i ja :)

_veleposlanik - sinonim za jake stavove i validne ideje :) i youtube kao baza za iste :)

ustvari šta si ti rekla,na ovih 166 stranica.Imaš dernek.ba,pa prosipaj pamet.
Šeha

#4118 Re: President Barack Hussein Obama!!!

Post by Šeha »

zonbirile wrote: ustvari šta si ti rekla,na ovih 166 stranica.Imaš dernek.ba,pa prosipaj pamet.
[sarkazam]Ti si ocigledno pratio ovaj forum dugo... [/sarkazam]
zonbirile

#4119 Re: President Barack Hussein Obama!!!

Post by zonbirile »

Šeha wrote:
zonbirile wrote: ustvari šta si ti rekla,na ovih 166 stranica.Imaš dernek.ba,pa prosipaj pamet.
[sarkazam]Ti si ocigledno pratio ovaj forum dugo... [/sarkazam]

U pravu si,ja imam svega 200 postova,ti 800 i valjda ti više znaš.Kapa dole.
Šeha

#4120 Re: President Barack Hussein Obama!!!

Post by Šeha »

Opet pokazujes da ne pratis forum... Kad god reinstaliraju PHPBB moje se ime resetuje... valjda zbog Š u imenu sta li...

800 postova od zadnje instalacije :) :D

A preporucujem ti da pretabiris malo teme o ekonomiji i pogledas sta i kako pise gdjica Omar. Prije nego je svrstas u "Dernekusu"
zonbirile

#4121 Re: President Barack Hussein Obama!!!

Post by zonbirile »

Šeha wrote:Opet pokazujes da ne pratis forum... Kad god reinstaliraju PHPBB moje se ime resetuje... valjda zbog Š u imenu sta li...

800 postova od zadnje instalacije :) :D

A preporucujem ti da pretabiris malo teme o ekonomiji i pogledas sta i kako pise gdjica Omar. Prije nego je svrstas u "Dernekusu"
na 166 stranica ja ne nađoh komentar o temi,nego mahalanje o drugima.Reci nešto o Obami,pusti šuopljaka.Što se little,tiče pogledaću.
Šeha

#4122 Re: President Barack Hussein Obama!!!

Post by Šeha »

zonbirile wrote: na 166 stranica ja ne nađoh komentar o temi,nego mahalanje o drugima.Reci nešto o Obami,pusti šuopljaka.Što se little,tiče pogledaću.
Ozbiljne teme zasluzuju ozbiljne komentare. To je objasnjenje sto nema ozbiljnih postova. :)

Recimo ovu sam pratio kao relativno ozbiljnu dok je niste zagadili glupostima ti i ostali teoreticari zavjere.
UnscarD

#4123 Re: President Barack Hussein Obama!!!

Post by UnscarD »

zonbirile wrote:
2407 wrote:
To je taj bezobrazluk,dozvolio sam si da me iznerviraju toliko,da budem banovan.Ima njih još-little omar,Huoston,a najveći fol je bio da u žaru najjače diskusije odem na radiosarajevo.ba,kad tamo frajer na sličnu temu prosipa priču skinutu sa mojih postova.Čak ni nik nije promjenuo.Tek toliko da te ne iznenade.
Ma ne uzbudjujem se ja oko toga puno. Ja stvarno iskreno vjerujem :
da je Americki gradjanin u dobroj mjeri i previse cesto izmanipulisan,
da je Americka politika samo instrument onih 1% ljudi i da zbog toga mnogi u svijetu pate
da su mediji u sprezi sa tih 1% ljudi
da tih 1% nema nikakava moralna nacela i da se vode samo pohlepom
itd...

Kada vidim neke od stavova, bude mi samo jasnije koliko je svijet postao polarizovan kada mi koji poticemo fakticki iz iste zemlje, sa istom kulturoloskom pozadinom imamo ovako razlicite stavove po pitanju svjetskih desavanja. Mahom su branioci Amerike u Americi a mi (mada ne volim da se svrstavam ali sada je tako) koji Americku politiku napadamo van Amerike...to je stvarno interesantno i meni govori dosta o efikasnosti te masine jer nisam siguran da bi oni imali te stavove da nisu u Americi. To se sada moze posmatrati na dva nacina. Prvi je da su oni pametniji jer zive tamo pa su sada sagledali stvari iz druge (prave) perspektive a mi smo ostali skucenih pogleda a drugi je upravo obratan, da su oni postali zrtva te masinerije koja im je vidike umjesto prosirenja, ustvari suzila.

Moje iskreno misljenje, iako ne znam sa sigurnoscu odakle je ko od njih, jeste da su oni vecinom iz Balkanskih provincija (a oni ce se prepoznati ako sam u pravu) otisli u svijet i taj kulturoloski sok je tako dijelovao na njih da im je ustavri zasljepio vidike.
Poredeci sjaj Manhatena sa svojom kasabom, kreirao je neminovno poredjenje sa komsijom koji je ostao u zavicaju i koji nije vidjeo svijeta i onda mora da je on taj koji je skucenih pogleda. Takav stav otprilike provejava kroz vecinu njihovih postova. Upoznavanje novih zivotnih vrijednosti i besuspjesan pokusaj kalemljenja na one koje su sa sobom ponjeli, po meni, je dovelo do jednog laznog osjecaja nadmoci, koji mozda jos uvijek pali u slucaju tinejderki kada se Amerikanac vrati ljeti u svoju kasabu ali izgleda i tada sve manje.
Naravno nije mi zelja ni izbliza da vrijedjam dijasporu jer mi je i samom dosta rodbine i prijatelja "vani" ali nekako mi je za ovu diskusiju i za ove diskutanante ovo nekako najblize tumacenje. Svi oni komentari tipa, "pa ja nisam ovde vidjeo ozbljan naucni rad" komentari, jer valjda po Americkim formumima pisu disertaciju kada raspravljaju o Superbowl-u ili " sram te bilo ti koristis Wikipediu" jer valjda oni svi imaju Larouso ili Brittanicu u full izdanjima, edicija 2008 a wikipedija je za raju sa kojom gotovo da ne vrijedi razgovarati, naveli su me na ovakav zakljucak. Mozda i grijesim, samo kazem sta mi je na dusi...a ja znam da vi jos uvijek znate sta je to :wink:
Last edited by UnscarD on 02/12/2008 15:50, edited 3 times in total.
zonbirile

#4124 Re: President Barack Hussein Obama!!!

Post by zonbirile »

Šeha wrote:
zonbirile wrote: na 166 stranica ja ne nađoh komentar o temi,nego mahalanje o drugima.Reci nešto o Obami,pusti šuopljaka.Što se little,tiče pogledaću.
Ozbiljne teme zasluzuju ozbiljne komentare. To je objasnjenje sto nema ozbiljnih postova. :)

Recimo ovu sam pratio kao relativno ozbiljnu dok je niste zagadili glupostima ti i ostali teoreticari zavjere.
Molim te c/p gdje ja pričam o zavjeri,a usput priljepi neku svoju smislenu diskusiju.
Sada tema je bila ozbiljna dok god se Obama nije ukakio,da svi vide,kamo sad ono oduševljenje.Pričaj mi malo o tome.
jefferson

#4125 Re: President Barack Hussein Obama!!!

Post by jefferson »

zonbirile wrote:jeff
slab ti je izvor wilkopedija
:lol: :lol: :lol: :lol: Mislim da uopce nisi skontao sto sam to rekao al hajde :D
Post Reply