S obzirom na izgled balkona i terasa, na Ciglanama vise elita ne živi, trg je jos i dobrog izgleda kakve su fasade..breuer wrote:ne bude lijepo već zakrpljeno, bilo je lijepo samo kad se trg tek izgradioP308 wrote:Na Ciglanama su 50 puta pokusavali taj trg dovesti u neki red i bude lijepo par mjeseci a onda ploce popucaju zbog brojnih automobila koji istim prolaze i bude gore nego sto je bilo prije.
a ovaj seljački pokušaj uljepšavanja trga je samo pokazatelj sveopšteg poseljačenja centralne gradske opštine i jednog od njenih elitnih dijelova
a ljutili se mnogi ili ne, i sama gradnja džamije na onom mjestu sugeriše isto...
Sarajevo Construction
-
neki
#4101 Re: Sarajevo Construction
-
BadBoy
#4102 Re: Sarajevo Construction
Ista situacija je i sa Ferhadijom. Prije devet sati ujutro, Ferhadija je doslovno autoput za dostavljače i gazde kafanaLogovan wrote:Bojim se da će opet uraditi tako da će ploče brzo pucati ili će uraditi nekakvo ruglo od trga ili jednostavno preko neke stvari. Mislim nisam optimističan nikako. Recimo možda sve bude urađeno kako treba, a po trgu se vozi ko hoće.
- JThomas
#4103 Re: Sarajevo Construction
savršeni krug habanja i popravljanja 
- Thorgerson
#4104 Re: Sarajevo Construction
Trg asfaltirati i cao.
Ionako trg u istom omjeru koriste i pjesaci i vozaci.
Ionako trg u istom omjeru koriste i pjesaci i vozaci.
- So What!
#4105 Re: Sarajevo Construction
Ilidža Towers - 02. 07. 2017.

- So What!
#4106 Re: Sarajevo Construction
SRC Safet Zajko - novi sadržaji - 03. 07. 2017.

- DaysleepeR
#4107 Re: Sarajevo Construction
visoki standardi stanovanja, barake, tepih centar, smrad Željeznice, pacovi i bjelouške
koja šizofrenija...

koja šizofrenija...
- So What!
#4108 Re: Sarajevo Construction
Općina Centar objavila tender za izgradnju stambenog objekta na Šipu
AktaOpćina Centar raspisala je tender za izvođenje radova na izgradnji stambeno-poslovnog objekta K-79 na lokalitetu Šip.
Procijenjena vrijednost građevinskih radova je 1,6 miliona KM, a rok za prijem ponuda je 24. juli 2017. godine.
Inače, prošle je godine na sjednici Gradskog vijeća Sarajeva usvojen Regulacioni plan ''Stambena zona Šip'' (područje općine Centar) sa odlukom o njegovom provođenju.
Regulacionim planom ''Stambena zona Šip'' predviđena je izgradnja 28 individualnih stambenih objekata i četiri stambeno-poslovna objekta gdje bi u prizemlju i nižim etažama bili smješteni sadržaji koji nedostaju ovom naselju (edukativni, kulturni, uslužni i drugi). Stambeno-poslovni objekti bili bi visine do četiri sprata, sa ukupnim stambenim prostorom od 15.485 m2 te 4.026 m2 za komercijalne i sadržaje društvene infrastrukture.
Procjena je da bi u 28 individualnih stambenih objekata i četiri stambeno-poslovna objekta živjelo oko 740 stanovnika.
Za objekte koji se Planom zadržavaju, predviđena je mogućnost rekonstrukcije, sanacije, redizajna, dogradnje, nadziđivanja ili izgradnje zamjenskih objekata, ukoliko za to postoje prostorne mogućnosti, odnosno ukoliko se planiranom intervencijom ne ugrožavaju uslovi stanovanja u susjednim objektima.
Nosilac izrade Plana je Zavod za planiranje razvoja Kantona Sarajevo. Izradu Regulacionog plana ''Stambena zona Šip'' je finansirala Općina Centar sa 75.500 KM.
- P308
#4109 Re: Sarajevo Construction
To je predvidjeno za rusenje. Cini mi se da se taj tepih centar seli u Towers nakon zavrsetka radova. Ima li tebi ista da se dopada u gradu?DaysleepeR wrote:visoki standardi stanovanja, barake, tepih centar, smrad Željeznice, pacovi i bjelouške
koja šizofrenija...
- DaysleepeR
#4110 Re: Sarajevo Construction
ovo nije grad, ovo je Ilidža, i ovdje nikad nije trebalo da se gradi visokogradnjaP308 wrote:To je predvidjeno za rusenje. Cini mi se da se taj tepih centar seli u Towers nakon zavrsetka radova. Ima li tebi ista da se dopada u gradu?DaysleepeR wrote:visoki standardi stanovanja, barake, tepih centar, smrad Željeznice, pacovi i bjelouške
koja šizofrenija...
Onako pitam
ako je i imala šarm prigradskog naselja sa privatnim kućama, vrtovima, i niskim zgradama na fazon pravog zapadnog suburba više ga nema...
naravno da mi se ne dopada, otići će Tepih Centar ostaće one poluizgradnje iza, i ostale barake okolo, kao i pacovi i zmije iz Željeznice...
u gradu ima super projekata koje ne komentarišem negativno, Ilidža Towers (kako malograđanski nakaradno) je ruglo, odron i nije im tu mjesto nikako
- Haris.ba
#4111 Re: Sarajevo Construction
Rušiće se čitav onaj poslovni dio i neće biti baraka. Biće lijepo uređeno ono. Šteta što neće biti novi Lužani - ali tako je kako je.DaysleepeR wrote:
ovo nije grad, ovo je Ilidža, i ovdje nikad nije trebalo da se gradi visokogradnja
ako je i imala šarm prigradskog naselja sa privatnim kućama, vrtovima, i niskim zgradama na fazon pravog zapadnog suburba više ga nema...
naravno da mi se ne dopada, otići će Tepih Centar ostaće one poluizgradnje iza, i ostale barake okolo, kao i pacovi i zmije iz Željeznice...
u gradu ima super projekata koje ne komentarišem negativno, Ilidža Towers (kako malograđanski nakaradno) je ruglo, odron i nije im tu mjesto nikako
Ali, ne znam ni ja je li trebalo dopustiti onoliki objekat. Ono je prije rata bila poslovna zona (i sada je, ali nema neke velike aktivnosti). Ako ne smeta avionima - ne znam u čemu je problem.
I u biti je ista priča ko Sarajevo Tower u staroj poslovnoj zoni. Ne razumijem zašto onoj zgradi ondje nije mjesto. Što je visoka? Šta ima veze što je visoka? Što je stara poslovna zona? Pa pun primjer prostora koji mijenjanju namjenu.
Ilidža je bila prije prigradsko naselje. Sada je zasebna urbana cjelina.
- DaysleepeR
#4112 Re: Sarajevo Construction
postoje određeni standardi urbanog planiranja, pa tako u ozbiljnim gradovima postoje dijelovi grada gdje je zakonski propisana spratnost
nije ni Sarajevo izuzetak, ali kod nas se mijenja u papirima kako ko plati...
i dalje ostaje činjenica da je ruglo i da mu tu nije mjesto što vidi svako ko ima oči
svugdje u Evropi se ovakve akrobacije smatraju ruglom
i dalje ostaje činjenica da je ruglo i da mu tu nije mjesto što vidi svako ko ima oči
- Haris.ba
#4113 Re: Sarajevo Construction
Pa pitam koji standard vodi da ondje je ruglo visoka zgrada.DaysleepeR wrote:postoje određeni standardi urbanog planiranja, pa tako u ozbiljnim gradovima postoje dijelovi grada gdje je zakonski propisana spratnost
Kad sam pitao arhitektu zašto je neka soba velika koliko jeste, izvadio mi je knjigu od 2000 hiljade stranica i pokazao mjere u skladu sa padom sunca, namještajem koji će ići, položaju zgrade, klimi, zagrijavanju, načinu korištenja sobe....
Kada planiraju koja će visina zgrade ići, ima neki standard bacanja sjene na susjedne objekte. Je li taj standard?
Ako smo u Parizu, pa zgrada mora imati 6 spratova, i kose krovove od 45 stepeni - opet ima logika iza svega toga. Ako smo u Londonu, i imamo duguljaste etažne kućice - opet ima logika.
Samo me zanima logika negradnje visokih zgrada na Ilidži.
- DaysleepeR
#4114 Re: Sarajevo Construction
nema smisla, ako tebi ne smeta, neću te ja uvjeriti...
- Haris.ba
#4115 Re: Sarajevo Construction
Pa nudim ti šansu da me razuvjeriš. Zašto nema smisla? Koji je smisao da na Ilidži ne treba ona zgrada na onoj lokaciji? Jednostavno.DaysleepeR wrote:nema smisla, ako tebi ne smeta, neću te ja uvjeriti...
Napisao si zbog štakora u rijeci. Znači, urbanistički je zbog štakora u rijeci niska zgrada potrebna?
Napisao si zbog susjedne rustikalne poslovne zone (barake). Pa neće tako ostati.
Nije Ilidža ostala prigradsko naselje? Pa što mora ostati?
Ako ti se projekat ne sviđa. Ne mora. Meni je nekako svejedno. Vidio sam recimo da baca preveliku sjenu na susjedne zgrade. Ali, ni prva ni zadnja zgrada u Sarajevu.
- agent_zero
#4116 Re: Sarajevo Construction
DaysleepeR wrote:ovo nije grad, ovo je Ilidža, i ovdje nikad nije trebalo da se gradi visokogradnjaP308 wrote:To je predvidjeno za rusenje. Cini mi se da se taj tepih centar seli u Towers nakon zavrsetka radova. Ima li tebi ista da se dopada u gradu?DaysleepeR wrote:visoki standardi stanovanja, barake, tepih centar, smrad Željeznice, pacovi i bjelouške
koja šizofrenija...
Onako pitam
SDA grooodnja i arhitetooora, nooorod zna
Btw, gledam jučer napreduje gradnja veneto kompleksa i one butmirove lokacije za zgrade na otoci.
- DaysleepeR
#4117 Re: Sarajevo Construction
dobar je Veneto i Nova Otoka, barem je bolji od bivše industrijske zone. ne smeta mi to uopšte, taj dio grada je taman za to.
- Thorgerson
#4118 Re: Sarajevo Construction
Nova Otoka i taj dio je dokaz da se moze kad se hoce, jer od poslijeratne gradnje na prste jedne ruke se mogu izbrojati neki smisleni projetki, da su planski radjeni. Bilo bi mi draze da su zgrade samo koji sprat nize, dakle nekih 7 spratova, 8 max.
Meni se samo ne svidja sada buckuris preko puta. Bazen - Dvorana - Dzamija - Stadion i sada poslovni objekat. Nista ni sa cim, razbacano. Onako lijepa parcela, ne znam. Moralo se ono bolje malo srediti, ali sta je tu je.
Meni se samo ne svidja sada buckuris preko puta. Bazen - Dvorana - Dzamija - Stadion i sada poslovni objekat. Nista ni sa cim, razbacano. Onako lijepa parcela, ne znam. Moralo se ono bolje malo srediti, ali sta je tu je.
- Haris.ba
#4119 Re: Sarajevo Construction
Negdje sam čitao, ne mogu se sjetiti gdje, da problem kritike novogradnje jeste u biti estetički problem.
Da ljudi imaju problem sa novogradnjom koja im je ružna. Pa povezuju sa prostorom na kojemu se gradi. Otprilike je veza između toga da građevina bude ljepša od praznog prostora.
A estetika koliko bila relativna, od osobe do osobe sto mišljenja, opet ima i neke zakonitosti.
Tako da razumijem kad neko kaže da mu se nešta ne sviđa, da može biti validan argument.
Dobar primjer su Valovi u Otesu. Skoro nikoga nisam čuo da je imao neku kritiku, osim lokacije (u smislu da je daleko od grada, što u biti i nije kritika) i cijene (teško da je i to kritika).
Da ljudi imaju problem sa novogradnjom koja im je ružna. Pa povezuju sa prostorom na kojemu se gradi. Otprilike je veza između toga da građevina bude ljepša od praznog prostora.
A estetika koliko bila relativna, od osobe do osobe sto mišljenja, opet ima i neke zakonitosti.
Tako da razumijem kad neko kaže da mu se nešta ne sviđa, da može biti validan argument.
Dobar primjer su Valovi u Otesu. Skoro nikoga nisam čuo da je imao neku kritiku, osim lokacije (u smislu da je daleko od grada, što u biti i nije kritika) i cijene (teško da je i to kritika).
- DaysleepeR
#4120 Re: Sarajevo Construction
glavni problem novogradnje je korupcija i nedostatak nadzora
nedostatak nadzora u projektu, spratnosti, uklopljenosti u okolinu, kvaliteta izvedbe i korištenja materijala koji su reklamirani
korupcija, podmazivanje inspekcija i šefova od inspekcije (čitaj općinskih vlasti) i generalna logika "čovjek svoje pare uložio, može raditi šta hoće" dovodi do toga da privatni, često sumnjivi kapital izrodi preružnu građevinu čiji zidovi popucaju odmah, vlaga izjeda podove i plafone, pola instalacija brzo pocrka, a sreća je pa nemamo velikih zemljotresa...
nedostatak nadzora u projektu, spratnosti, uklopljenosti u okolinu, kvaliteta izvedbe i korištenja materijala koji su reklamirani
korupcija, podmazivanje inspekcija i šefova od inspekcije (čitaj općinskih vlasti) i generalna logika "čovjek svoje pare uložio, može raditi šta hoće" dovodi do toga da privatni, često sumnjivi kapital izrodi preružnu građevinu čiji zidovi popucaju odmah, vlaga izjeda podove i plafone, pola instalacija brzo pocrka, a sreća je pa nemamo velikih zemljotresa...
-
BadBoy
#4121 Re: Sarajevo Construction
Koliko ja znam spratnost, između ostalog, se utvrđuje regulacionim planom i urbanističkim projektima. Znači neko sjede i kaže, ovo naselje će se sastojati iz manjih stambenih jedinica sa max 2 sprata. U normalnim zemljama to bi značilo da ako investitor zatraži urbanističku saglasnost za izgradnju višespratnice (od npr 12 spratova) u tom naselju, bude odbijen obzirom da regulaconim planom nije predviđena gradnja te vrste objekta na toj lokaciji.
Eh onda dođe investitor sa bruku para, potkupi općinsko vijeće koje potom donese izmjene regulacionog plana i onda, gle čuda, urbanistička i sve ostale dozvole se mogu izdati. Čemu onda služi regulacioni plan ako će se tako lako mijenjati čim neko ima malo više para?
Posebna priča je u općinama u kojima nije donesena odgovarajuća prostorno-planska dokumentacija. Tu se onda na osnovu stručnog mišljenja raznoraznih komisija može izgraditi i brodogradilište na sred pašnjaka
(tipa Burj Ozone u Trnovu)
Eh onda dođe investitor sa bruku para, potkupi općinsko vijeće koje potom donese izmjene regulacionog plana i onda, gle čuda, urbanistička i sve ostale dozvole se mogu izdati. Čemu onda služi regulacioni plan ako će se tako lako mijenjati čim neko ima malo više para?
Posebna priča je u općinama u kojima nije donesena odgovarajuća prostorno-planska dokumentacija. Tu se onda na osnovu stručnog mišljenja raznoraznih komisija može izgraditi i brodogradilište na sred pašnjaka
- So What!
#4122 Re: Sarajevo Construction
Ilidža Sky - 02. 07. 2017.

- So What!
#4123 Re: Sarajevo Construction
SPO Centar Oaza - 02. 07. 2017

- So What!
#4124 Re: Sarajevo Construction
Akademija scenskih umjetnosti - 02. 07. 2017.

- So What!
#4125 Re: Sarajevo Construction
Poljine Hills - 05. 07. 2017.