Dozer wrote:..
Smrle...da li mi mozes objasniti zasto je ono pod 1. i ovo pod 2. u direktnoj koliziji...? Pod 1. se direktno kaze da Allah tim nekim ne da da vjeruju, a onda se pod 2. kaze da treba da se pate jer nisu vjerovali...
odgovor na ovo tematiku sam dao ja71 jucer
Zasto bi neko bio osudjivan zbog nevjerovanja ako mu je vec unaprijed oduzeta sposobnost da ne vjeruje ?
ako je stavljen zastor to je zbog nekog razloga , jer nece Bog stavaljati zastor na necije srce da nerazumije Kur'ana i da uopste mu dokazi ne dolazi do srca
pa da vidimo kakav moze biti razlog da Allah stavi zastor na srce:
7:146. Odvratiću od znamenja Mojih one koji se budu bez ikakva osnova na Zemlji oholili. I kakav god oni dokaz vide neće ga vjerovati: ako vide pravi put – neće ga kao put prihvatiti, a ako vide stranputicu – kao put će je prihvatiti. To zato što će dokaze Naše poricati i što će prema njima ravnodušni biti.
znaci ovo je samo jedan od razloga spomenut ovdje, ima ih sigurno vise.
znaci Covjek namjerno koji si protivi Bogu, koji nema ponizan stav prema Bogu, da trazi od Boga uputu, nego onako bahato se razbaciva izjavama, ponasaju se oholo prema bozijim dokazima i njegovoj vjeri.
Znaci nevjerovanje moze da bude produkt svojih vlastiti djela, gdje ti Bog zbog tih losih djela, lose naravi, ponasanja, oholosti, namjerne borbe protiv njegovih dokaza da ih ucine nevazecim i laznim , kad covjek dodje u takvu situaciju, jednostavno te Bog prepusta sejtanu koji te zavarava i predstavljati lose kao dobro, a dobro kao lose, i ti mislis da radis dobro a u sustini krenuo si putem koji vodi u provaliju. jako opasna situacija. Sejtan znaci samo djeuluje kroz ideje i misli i na taj nacin te odvodi u zabludu.
Ali ako si ti covjek, koji trazi uputu iskreno, i cak i zamoli Boga da mu pokaze put, takvim Bog daje uputu, znaci kad covjek ima ponizan stav, jer kad imalo oholosti pokazes pred NJim, ima da te nema, gotov si ako nepreuredis svoj nefs/dusu, da je drzis u lancima da ne divlja.
jer ako je nevjerovanje
Allah kaze:
83:14. ...Ono što su radili prekrilo je srca njihova,
kad covjek radi grijehe u raznim oblicima, tad se stvaraju crne tacke na srcu u nekom duhovnom simslu, i kad te tacke prekriju srce, svjetlo nedolazi do njega, tj. uputa ne dolazi do takvog srca, jer covjek nit trazi oprost da bi se to sklonilo pa da prodre uputa do srca nit uopste hoce uputu
tako da nemoze sreci
Zasto bi neko bio osudjivan zbog nevjerovanja ako mu je vec unaprijed oduzeta sposobnost da ne vjeruje ? jer ako ti oduzeta sposobnost da vjerujes i prepusten si nevjerovanju to je zato sto si sam svojim djelima prouzrokovao to, a ne sto Allah iz svog nekog ceifa to radi prema tebi, Allah nije nepravedan ni prema kome.
jer dokazi su samo sredstvo preko koga Allah upucuje neke ljude, ali ako Allah nece da uvede nekoga u svoju milost jer covjek nit trazi oprost od njega nit trazi milost od njega ni uputu, ama bas nista netrazi nego cak mozda i bori se protiv Njega na ovaj ili onaj nacin.
A Allah kaze za to:
111. Kada bismo im andjele/meleke poslali, i kad bi im mrtvi progovorili, i kad bismo pred njih očigledno sve dokaze sabrali, - oni opet ne bi vjerovali, osim ako bi Allah htio, ali većina njih ne zna.
jeli ti sad jasna situacija ?
Dakle, prvo im je namjerno zabranio da vjeruju tako sto ih je ucinio gluhim, slijepim i bezosjecajnim, a onda ce ih kasnije kazniti jer nisu vjerovali?
nikome nije zabranio nista iz svog nekog ceifa, nego su to sve posljedice nasih ruka
pravi problem je u stav, tu lezi srz svih problema
ako je tebi stav, poninost prema stvoritelju, trazenje uputue od njega, ovbjektivno receno, ako mi se ponudi dokaz vjerovat cu, ako nevidi dokaz necu vjerovati, ok to je neki objektivan stav, ovakvi vrlo je vjerovatno da ce Bog dati uputu, osim ako koci ngdje drugi, a to je da ima lose naravi osobine nekakve koje ga odvracaju od upute, mozzda recimo lose se ponasa prema roditeljima, ohol prema drugima itd to su mozda neke stvari kje mogu da zakoce uputu covjeku.
a isto tako imamo i jedan drugi stav, a to je , nema Boga i tacka, borba na sve moguce nacin da se ospori bilo kakav dokaz koji se prilozi, znaci stav je onemoguciti i sebi i drugima vjerovanje u Boga, i na taj nacin sami sebe uporpastavaju i druge za sobom u vatru dzehenemsku vode. tu je problem.
evo sta Allah kaze za to:
13.On vam propisuje u vjeri isto ono što je propisao Nuhu i ono što objavljujemo tebi, i ono što smo naredili Abrahamu i Mojsiju i Isusu: “Pravu vjeru ispovijedajte i u tome se ne podvajajte!” Teško je onima koji Allahu druge ravnim smatraju da se tvome pozivu odazovu. Allah odabire za Svoju vjeru onoga koga On hoće i upućuje u nju onoga ko Mu se iskreno obrati.
obrati paznju na ovo
upućuje u nju onoga ko Mu se iskreno obrati
znaci stav je iskrenost, tj. otvorenost za vjkerovanje , samo dokazi su potrebni, takvim Bog ukazuje na pravi put
dok oholost je suprotnost iskrenosti
Pod 3. i 4. opet dolazimo na onu "miroljubivost" i "blagost" punu oprosta, a koja glasi - ima da se rostiljate nemilice, jer niste vjerovali.
Da sve bude tragikomicnije, i tu se ponavlja da se Allaha treba bojati. Zasto?
Takodjer, prijeti se uzasnim kaznama kroz "uzas koji ce se prtiti"... Zasto i to? Cemu prijetnje?
ta bojaznost treba da bude produktivna, a to jeste da te odvraca od zlih djela jer znas da mozes dobiti po guzi za to.
Cemu prijetnje , pa jednostavno da se covjek kloni grijeha i zla. nekim ljudi funka kandzija, nekim ljudima vise funka mrkva namamljivanje lijepom rijecu i obecanjima nagrada
Pri svemu tome, a iako je ranije receno da je upravo Allah mnogima onemogucio da vjeruju, istovremeno ih se poziva "da se opamete". Kako cemo se opametiti ako nam je vec ranije Allah sam oduzeo moc da se opametimo i "zabranio da ga osjetimo, vidimo, cujemo...?
onemogucio im zato sto su oni predhodno svojim djelima, rijecima stavom prouzrokovali to da im Allah zastor stavi, jer im onemogucuje pristup milost na taj nacin, razumijes li sad.
Nije to kako ti to hoces da prestavis, da Allah zabrani vjerovanje iz svog ceifa pa onda kaznjava gdje koga stigne, nije to tako braco moj