Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
skupljac_zeljeza

#4101 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by skupljac_zeljeza »

Tešanj, Goražde, Gračanica, Srebrenik......?
Cybernetic

#4102 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Cybernetic »

.
Last edited by Cybernetic on 09/10/2015 21:30, edited 1 time in total.
Avetinho

#4103 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Avetinho »

Cybernetic wrote:
Gojeni H wrote:
Cybernetic wrote:
Navodni borac iz proteklog rata i trzisni handzar se izrazava kako jedino zna: vrijedjanjem. Kada god ugledas moj nick, samo sto se ne slagiras. Nabavi kakve cvike da me ne vidis.
Pa covjece sta cu nego se smijati kad izvalis da "Sovjetski Savez nije imao problema sa nacionalizmom".
Nije, raseli citave narode i nema problema. :D

Kmer odavno nije uvreda za ubijedjene komuniste kakav si ti ... valjda. Nije mi bila namjera da vrijedjam.

:D Nego, sta je "trzisni handzar"?
Ne, Sovjetski savez nije imao problema sa nacionalizmom kao Jugoslavija. To ne znaci da u njemu nije bilo nacionalizma, jer ga je bilo, ali on nikada nije mogao prerasti u opasnost po samu egzistenciju drzave. SU se nije krvavo raspao kao Jugoslavija i cak je nakon kolapsa donekle opstao kao Zajednica neovisnih drzava.

Sto 'trzisni handzar' znaci, protumaci sam. Nemam volje za daljnim vrijedjanjem kulturom komunikacije koja nalikuje zidovima javnog WC-a.
Ne bih previse da se petljam u ovo prijateljsko ubjedjivanje, samo bih postavio link na spisak ratova Rusije nakon raspada CCCP-a, uglavnom nacionalistickih, i zbog "zastite ruskih manjina".

https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_w ... present.29
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#4104 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by _BataZiv_0809 »

Wikipedijo neznalicama si draga :D
Avetinho

#4105 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Avetinho »

_BataZiv_0809 wrote:Wikipedijo neznalicama si draga :D
Zato sam i postavio link, da neznalice nesto nauce.
mg

#4106 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by mg »

Pa jebote, njima kao bilo loše u socijalizmu a svi danas lete u državnu službu, jer je tamo još uvjek socijalizam.

Ako je socijalizam tako loš, zašto svi bježe od reforme uprave?

Čak i SDA premijer je komunjara koja bi da bogati plaćaju struju za siromašne. Al na Prošnjački način!

Ne mogu ovi da okreče, što je ona država napravila.

Kakav god da je sistem bio, bio je bolji od ovog.
Gojeni H

#4107 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Gojeni H »

madner wrote:Crveni su tokom borbe stvorili takvu bazu simpatizera da su bili debela vecina na kraju.

Nije ni Hico 1928 imao vecinu, no 1938 jeste.
Slazem se. To ne mijenja cinjenicu da nista nisu prepustali slucaju. Ukrali su vlast.
Gojeni H

#4108 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Gojeni H »

skupljac_zeljeza wrote:
Banksy wrote:
Gojeni H wrote: Bosna je bila pravi tamni vilajet.
Pa, stvarno ... :lol:
Nije Bosna bila samo Tuzla, Zenica i Sarajevo.
Kada sam govorio o vilajetu mislio sam na intelektualni. Alternativa apsolutno nije postojala. Cak i u jednom socijalistickom rezimu kakav je bio jugoslovenski, rezim je s vremena na vrijeme dopustao raznim krugovima da se sastaju i iznose svoje vidjenje o dogadjajima.
Nije nimalo slucajno sto se Mladina desila Sloveniji.
Srnija je bila ekstremna a njihova alternativa tipa SANU i klub knjizevnika je izrodila najgori nacional-socijalizam, ali se isto ne moze reci za HR i SLO.
Takvo nesto je bilo apsolutno nemoguce u Bosni.

Eksplozija kulturne scene u BiH se desila tek 80-ih kada su stege pocele popustati, ali cak i tada se desio Sarajevski proces, afera Mosevac, itd.

Dokle god su Bosnjaci bili rudari i seljaci, Muje i Sulje, bili su dobri i svi su im se kreveljili.
Kad su odlucili da participiraju u politickom zivotu, onda su bili meta za politicku likvidaciju ... nekada ne samo politicku.
Gojeni H

#4109 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Gojeni H »

madner wrote:Nego nakon sto je dosla sloboda, koje institucije su Bosnjaci u Bosni osnovali kako bi nadoknadili propusteno?
VKBI! :D

Bosnjaci nastavljaju trend. Zele da ih drugi usmjere, definisu pravac ...
Ja sam pozitivac. Po prirodnim zakonima, oni koji ostaju ili postanu prirodnom selekcijom jaci, hrabriji i pametniji ... ili propadnu.
Do nas je.
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#4110 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by _BataZiv_0809 »

I dobijemo ovakve:

Gojeni H

#4111 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Gojeni H »

_BataZiv_0809 wrote:I dobijemo ovakve:

:lol:

S druge strane, neka ba. I Amerikanci su reklamirali Marlboro kroz lik onog kauboja ... avantura, sloboda, prostranstvo ...
madner

#4112 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by madner »

Gojeni H wrote:
madner wrote:Nego nakon sto je dosla sloboda, koje institucije su Bosnjaci u Bosni osnovali kako bi nadoknadili propusteno?

Ja sam pozitivac. Po prirodnim zakonima, oni koji ostaju ili postanu prirodnom selekcijom jaci, hrabriji i pametniji ... ili propadnu.
Do nas je.
Pa pada teorija da smo sputani ako nista nije uradjeno.

To kao da se odselis od svojih jer nemas svoja cetri zida i onda placas rentu a visis kod kuce. :D
skupljac_zeljeza

#4113 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by skupljac_zeljeza »

Gojeni H wrote:
Kada sam govorio o vilajetu mislio sam na intelektualni. Alternativa apsolutno nije postojala.
Na drugom zasjedanju ZAVNOBiH-a donesena je deklaracija o pravima građana u BiH, ali nije prepisana na državni grb što nas je činilo inferiornim u odnosu na ostale narode. Da li baš slučajno....ne znam.

Image
Husaga Ćišić koji je glasovao protiv takvoga saveznoga Ustava FNRJ obratio se dvjema predstavkama, od 5. prosinca 1945. i 6. siječnja 1946. godine, Ministarstvu za Konstituantu (Ustavotvornu skupštinu) zahtjevom za dopunu državnoga grba šestom bakljom kao obilježem bošnjačke ravnopravnosti.[1]

Na novomu državnom grbu proglašenomu 1946. ipak se nalazio plamen sastavljen od petero baklji – kao simbol bratstva i jedinstva – pet naroda: Crnogoraca, Hrvata, Makedonaca, Slovenaca i Srba. Šesta baklja, koja je predstavljala Muslimane kao narodnost (danas Bošnjake), ili pak šest jugoslavenskih republika, pridružena je plamenu tek dva desetljeća kasnije.

[1] Ibrahimagić, Osman (ur.) Bosanska srednjovjekovna država i suvremenost: zbornik radova, Fakultet političkih nauka Univerziteta u Sarajevu, Sarajevo, 1996., str. 15.
prog321

#4114 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by prog321 »

Kao da Bosnjaci vode sami ovu drzavu i oni su krivi za ovakvo stanje ? :-)

Niko ne vidi velikosrpski i velikohrvatski faktor koji ne zeli nista drugo osim smrti ovoj drzavi.
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#4115 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by _BataZiv_0809 »

Gojeni H wrote: :lol:

S druge strane, neka ba. I Amerikanci su reklamirali Marlboro kroz lik onog kauboja ... avantura, sloboda, prostranstvo ...
Samo je smijesno jaro sto se ovakav kalibar zove uglednim profesorom, zove ga se u emisije, a gledaj majke ti 3 recenice nije mogao sastaviti bez curokota i Poslanika, a reklamirajuci Colu :lol:
madner

#4116 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by madner »

Hoces reci da su u proslom sistemu Bosnjaci imali vecu mogucnost uredjenja republike nego danas?

Ako je tako, sah mat. :D
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#4117 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by _BataZiv_0809 »

skupljac_zeljeza wrote:
Gojeni H wrote:
Kada sam govorio o vilajetu mislio sam na intelektualni. Alternativa apsolutno nije postojala.
Na drugom zasjedanju ZAVNOBiH-a donesena je deklaracija o pravima građana u BiH, ali nije prepisana na državni grb što nas je činilo inferiornim u odnosu na ostale narode. Da li baš slučajno....ne znam.

Image
Husaga Ćišić koji je glasovao protiv takvoga saveznoga Ustava FNRJ obratio se dvjema predstavkama, od 5. prosinca 1945. i 6. siječnja 1946. godine, Ministarstvu za Konstituantu (Ustavotvornu skupštinu) zahtjevom za dopunu državnoga grba šestom bakljom kao obilježem bošnjačke ravnopravnosti.[1]

Na novomu državnom grbu proglašenomu 1946. ipak se nalazio plamen sastavljen od petero baklji – kao simbol bratstva i jedinstva – pet naroda: Crnogoraca, Hrvata, Makedonaca, Slovenaca i Srba. Šesta baklja, koja je predstavljala Muslimane kao narodnost (danas Bošnjake), ili pak šest jugoslavenskih republika, pridružena je plamenu tek dva desetljeća kasnije.

[1] Ibrahimagić, Osman (ur.) Bosanska srednjovjekovna država i suvremenost: zbornik radova, Fakultet političkih nauka Univerziteta u Sarajevu, Sarajevo, 1996., str. 15.

Mozda je bolje da su vam dali baklju, a da nisu republiku :lol:
Gojeni H

#4118 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Gojeni H »

madner wrote:
Gojeni H wrote:

Do nas je.
Kako pada? Da li postoji prilika? Naravno da postoji. Nema vise fermana iz Beograda.
Da li je drustvo zrelo za radikalne promjene? - Nisam ni sam siguran. Jos je vece pitanje da li postoji neko ko bi ih poveo.
Vidis da drugarica Banksy jos uvijek smatra da neko "dize fabrike". Doduse tako i jeste bilo, ali se danas mora stvoriti podneblje primamljivo investicijama.
Ali, puk je puk ... hljeba i igara. Jos ga ubijedis da je poseban, niko nije kao mi, i svi dobri.
I Finci su do prije nekoliko decenija palili sumu da dodju do plodne zemlje.
Ali, onda intelektualno-politicka zemlja usmjeri zemlju u odgovarajucem pravcu i onda nikome ne pada na pamet da baci papir, a kamoli pali sumu.
prog321

#4119 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by prog321 »

Bosnjaci nisu imali nikakve odgovornosti za Jugu. Bili su ikebane tu.
I sjebali su je Srbi i Hrvati.
Mohamad Sissoko

#4120 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Mohamad Sissoko »

prog321 wrote:Kao da Bosnjaci vode sami ovu drzavu i oni su krivi za ovakvo stanje ? :-)

Niko ne vidi velikosrpski i velikohrvatski faktor koji ne zeli nista drugo osim smrti ovoj drzavi.
Zamisli Jugu nakon svjetskog rata, Tito i drugovi moraju dijelit vlast sa Pavelicem i Drazom i da grade gotivnu zemlju :lol:
Last edited by Mohamad Sissoko on 01/10/2015 19:14, edited 1 time in total.
madner

#4121 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by madner »

Gojeni H wrote:
madner wrote:
Gojeni H wrote:

Do nas je.
Kako pada? Da li postoji prilika? Naravno da postoji. Nema vise fermana iz Beograda.
Da li je drustvo zrelo za radikalne promjene? - Nisam ni sam siguran. Jos je vece pitanje da li postoji neko ko bi ih poveo.
Vidis da drugarica Banksy jos uvijek smatra da neko "dize fabrike". Doduse tako i jeste bilo, ali se danas mora stvoriti podneblje primamljivo investicijama.
Ali, puk je puk ... hljeba i igara. Jos ga ubijedis da je poseban, niko nije kao mi, i svi dobri.
I Finci su do prije nekoliko decenija palili sumu da dodju do plodne zemlje.
Ali, onda intelektualno-politicka zemlja usmjeri zemlju u odgovarajucem pravcu i onda nikome ne pada na pamet da baci papir, a kamoli pali sumu.
Ko je govorio o radikalnim promjenama, govorim o tome da je teza da je KPJ bio limitirajuci faktor.
Da je tako, da Bosnjaci imaju viziju, dosad bi nesto proveli.

Osim vizije 200 familija, ne vidim drugu ideologiju na sceni, tako da ipak mislim da nije do trenera sto se grije klupa cesto. :D
madner

#4122 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by madner »

Mohamad Sissoko wrote:
prog321 wrote:Kao da Bosnjaci vode sami ovu drzavu i oni su krivi za ovakvo stanje ? :-)

Zamisli Jugu nakon svjetskog rata, tito i drugovi moraju dijelit vlast sa Pavelicem i Drazom i da grade gotivnu zemlju :lol:
Da su bili vojno nesposobniji, to bi se i desilo.
No veliki igraci povlace jake poteze, dok drugi zamisljaju sta bi bilo kad bi bilo. :D
Gojeni H

#4123 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Gojeni H »

_BataZiv_0809 wrote:
Gojeni H wrote: :lol:

Samo je smijesno jaro sto se ovakav kalibar zove uglednim profesorom, zove ga se u emisije, a gledaj majke ti 3 recenice nije mogao sastaviti bez curokota i Poslanika, a reklamirajuci Colu :lol:
Neke stvari su do nas a neke ne.
Isto tako se raja lozi na Pinkove, Farme, i ove drolje sto su sa asfalta i iz drumskih kafana dosle pred kamere.
To se zove kontrola svjetine.

Isto tako su ljudi skoro utvrdili da su moderni tekstovi pop i hip-hop pjesama na nivou djeteta u osnovnoj skoli. Neke se stvari desavaju na globalnom nivou.
Zipa ovo :D, skoro kao "Oni sto dolaze za nama" od Atomaca. :D

prog321

#4124 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by prog321 »

.

50% vlasti dijelis sa ljudima koji ti rade o glavi. I onda kazes, samo Bosnjaci krivi. Bullshit. :-D
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#4125 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by _BataZiv_0809 »

Gojeni H wrote: Neke stvari su do nas a neke ne.
Isto tako se raja lozi na Pinkove, Farme, i ove drolje sto su sa asfalta i iz drumskih kafana dosle pred kamere.
To se zove kontrola svjetine.

Isto tako su ljudi skoro utvrdili da su moderni tekstovi pop i hip-hop pjesama na nivou djeteta u osnovnoj skoli. Neke se stvari desavaju na globalnom nivou.

Zipa ovo :D, skoro kao "Oni sto dolaze za nama" od Atomaca. :D

Ovaj post ti je sjajan :thumbup:

Nedavno na tviteru naletim na neki zajebantski profil pod imenom Slobodan Milosevic i vidim tvit :"kud se ne setih da vam pustam ove rijalitije, vladao bih sto godina" :lol:

Sto se tice tekstova Lady Gage, Beyonce , you name it... za neke od tih tekstova mozes reci da Sandra Afrika ima smislenije, i to uvijek govorim kada se diskutuje o turbo folku.

P.S. Ja sta je ovo na klipu sunce ti poljubim zarko.
Post Reply