Genelec je prije desetak godina bio sinonim za kvalitetu i nisku cijenu. Auu kako su ti ljudi razvaljivali s poslom kad se sjetim, radila dostava po BiH 24/7 a cijene bile nize nego u Sa za nekih 20-30% u to vrijemeferratilis wrote:Moram priznat, kad sam kupovao racunar od Mikija, bilo me strah da li cu zapravo dobit ono sto sam narucio i kakva ce biti kvaliteta toga. Ali bio je maksimalno korektan, pogotovo jer sam ga prije kupovine mrcvario sa pitanjima, ali na svako je odgovorio brzo i detaljno. Da je skup, jeste, i mislim da mi ne bi trebali placati dostavu ako vec kupujemo racunar od 1500KM, ali sta je tu je. Kako god, bolje je iskustvo kupit bilo sta kod njega nego jednu spajalicu u Genelecu ili Imelu. Neki dan odem u Genelec da kupim dzojstik, ko da kupujem atomsku bombu. Morao sam cekat jedno 15 minuta da proradi kasa i da nadju artikal u skladistu. Trebamo dobro iskoristit ove pik prodavce dok i nas EU ne pritisne sa regulativama i porezima. Ili EU ili Novalic, sta god prije dodje
PC gamerske konfiguracije
Moderator: Benq
-
caseytron
#4101 Re: PC gamerske konfiguracije
- AhmetShabo
#4102 Re: PC gamerske konfiguracije
Prvo cu napisati sta trenutno imam da svima bude jasno sta trazim.Meda_s_kasike wrote:Pucaj drug, šta treba?AhmetShabo wrote:Ima li neko voljan da pomogne oko kupovine desktop racunara?
Dakle racunar je AMD athlon 4200+, 2 gb rama, ati 5670 hd graficka ( kupljen 2007. godine) za 900 KM
Vise ni format ne pomaze, jer chrome stopa. hd video stopa, puno mu treba za sve, od paljenja do gasenja, i pogotovo nakon nekih operacija.
Drugo, nisam pri parama nesto
Trece, vidim po piku dosta uredskih racunara sa i5 procesorima, 4-8 GB rama, bez graficke ili sa integrisanom grafickom. Ima ih od 240 pa do 500 KM zavisi od prodavaca
Znam da je taj i5 jako dobar procesor i da mu se cijena krece na ebayu i do 100 dolara.
Meni racunar treba jos neke 3 godine, da malo isfuram dayz, bf3 , bf4, eventualno da mogu novi mass effect igrat kad izadje i to je to. sve ovo iznad izmedju 40-50 fps. Ne moa biti ultra, moze medium high postavke
Je li mi preporucljivo da dam pare za jedan ovakav uredski racunar i stavim mu neku graficku do 150-200 KM, ili da cekam ryzen da izadje da vidim sta ce se desiti sa cijenama, ili da idem na novo za te naredne 3 godine koliko ce mi trebati.
- SanskiBiser
#4103 Re: PC gamerske konfiguracije
caseytron wrote:Genelec je prije desetak godina bio sinonim za kvalitetu i nisku cijenu. Auu kako su ti ljudi razvaljivali s poslom kad se sjetim, radila dostava po BiH 24/7 a cijene bile nize nego u Sa za nekih 20-30% u to vrijemeferratilis wrote:Moram priznat, kad sam kupovao racunar od Mikija, bilo me strah da li cu zapravo dobit ono sto sam narucio i kakva ce biti kvaliteta toga. Ali bio je maksimalno korektan, pogotovo jer sam ga prije kupovine mrcvario sa pitanjima, ali na svako je odgovorio brzo i detaljno. Da je skup, jeste, i mislim da mi ne bi trebali placati dostavu ako vec kupujemo racunar od 1500KM, ali sta je tu je. Kako god, bolje je iskustvo kupit bilo sta kod njega nego jednu spajalicu u Genelecu ili Imelu. Neki dan odem u Genelec da kupim dzojstik, ko da kupujem atomsku bombu. Morao sam cekat jedno 15 minuta da proradi kasa i da nadju artikal u skladistu. Trebamo dobro iskoristit ove pik prodavce dok i nas EU ne pritisne sa regulativama i porezima. Ili EU ili Novalic, sta god prije dodje
tad sam ja od njih uzeo komponente, 2009te, i sklopio masinu bilo je bas povoljno i imali su odlican izbor ploca, nekih 5-6 proizvodjaca, grafickih isto, uzeo Sapphire HD 5750 1 GB, Athlon X4, 4 gb ram, Silverstone napajanje, kuciste CM, Asus maticna, bila je cijena sve oko 1100 KM, tad je ista konfiguracija sa Phenom II procesorom bila oko 300 KM skuplja. I danas masina kod druga fercera, prodao mu 2013, komp doslovno radio kod mene 24 sata non stop a i kod njega isto ne gasi se i jos sve radi bez problema
- Maharadza
#4104 Re: PC gamerske konfiguracije
Svakako da se isplati čekati ryzen i vidjeti da li će povratak konkurencije uticati na cijene i3, i5 procesora!AhmetShabo wrote:Prvo cu napisati sta trenutno imam da svima bude jasno sta trazim.Meda_s_kasike wrote:Pucaj drug, šta treba?AhmetShabo wrote:Ima li neko voljan da pomogne oko kupovine desktop racunara?
Dakle racunar je AMD athlon 4200+, 2 gb rama, ati 5670 hd graficka ( kupljen 2007. godine) za 900 KM
Vise ni format ne pomaze, jer chrome stopa. hd video stopa, puno mu treba za sve, od paljenja do gasenja, i pogotovo nakon nekih operacija.
Trece, vidim po piku dosta uredskih racunara sa i5 procesorima, 4-8 GB rama, bez graficke ili sa integrisanom grafickom. Ima ih od 240 pa do 500 KM zavisi od prodavaca
Znam da je taj i5 jako dobar procesor i da mu se cijena krece na ebayu i do 100 dolara.
Meni racunar treba jos neke 3 godine, da malo isfuram dayz, bf3 , bf4, eventualno da mogu novi mass effect igrat kad izadje i to je to. sve ovo iznad izmedju 40-50 fps. Ne moa biti ultra, moze medium high postavke
Je li mi preporucljivo da dam pare za jedan ovakav uredski racunar i stavim mu neku graficku do 150-200 KM, ili da cekam ryzen da izadje da vidim sta ce se desiti sa cijenama, ili da idem na novo za te naredne 3 godine koliko ce mi trebati.
Last edited by Maharadza on 24/01/2017 23:49, edited 1 time in total.
- SanskiBiser
-
Mega Man X
#4106 Re: PC gamerske konfiguracije
Capcom se desio.
- drugtito2011
#4107 Re: PC gamerske konfiguracije
Zna li neko gdje mogu naći MB socket 1155?
Imao sam Asus P8P67-M.
Imao sam Asus P8P67-M.
-
profesor71
#4108 Re: PC gamerske konfiguracije
Imas u PC plusudrugtito2011 wrote:Zna li neko gdje mogu naći MB socket 1155?
Imao sam Asus P8P67-M.
http://pcplus.ba/naslovna/355-mb-asus-h ... n8csb.html
i ovu
http://pcplus.ba/naslovna/362-mb-asus-p ... ihdmi.html
- drugtito2011
#4109 Re: PC gamerske konfiguracije
nema niko, plus, comtrade, kimtec, winwin, terabajt, firme iz banjaluke, tuzle, bijeljine, mostara...nema ni na mapi..ima nesto na piku, ali su cijene nenormalne..nasao sam u beogradu dobar izbor i dobre cijene, a probao i preko amazona, cijena+ 45$ handling+shipping+carina+pdvprofesor71 wrote:Imas u PC plusudrugtito2011 wrote:Zna li neko gdje mogu naći MB socket 1155?
Imao sam Asus P8P67-M.
http://pcplus.ba/naslovna/355-mb-asus-h ... n8csb.html
i ovu
http://pcplus.ba/naslovna/362-mb-asus-p ... ihdmi.html
-
Meda_s_kasike
#4110 Re: PC gamerske konfiguracije
Prvo, to može biti od banalnih stvari do nekih malo težih. Počevši od banalnih.. Jesi li čistio unutra ventilatore i prašinu? Jesi li mijenjao kad termalnu pastu? Sve to može uticati na performanse. Aplikacije su ovih dana sve zahtjevnije i zahtjevnije.AhmetShabo wrote:Prvo cu napisati sta trenutno imam da svima bude jasno sta trazim.Meda_s_kasike wrote:Pucaj drug, šta treba?AhmetShabo wrote:Ima li neko voljan da pomogne oko kupovine desktop racunara?
Drugo, reci neki budžet koji imaš, pa ćemo nešto skuckati
- aditon
#4111 Re: PC gamerske konfiguracije
desilo se to da na AMD karticama igra radi savršeno, dok na nvidia, izuzev titana i 1080 radi dosta lošije. ove nvidia kartice su jednostavno prejake tako da i kad je igra optimizovana za AMD njima to ne predstavlja problem. Meni su čudni rezultati koje ima fury x i npd 390x 8GB...ova druga ubi jedan fury x?
- aditon
-
Mega Man X
#4113 Re: PC gamerske konfiguracije
Onako da raja vidi.
-
Arkec Zgotiva
#4114 Re: PC gamerske konfiguracije
Pozdrav ljudi! Pratim temu vec duze vrijeme ali nisam mogao doprinijeti jer sam zadnji racunar sklopio prije 8 godina, te sam u tom periodu bio laptop gamer
Doslo je vrijeme da sklopim novu konfiguraciju, pa bih trebao vasu pomoc, jer znam da znate znanje
U pocetku sam planirao da sklopim nesto za 1200-1400 KM, ali kako sam krenuo da biram komponente, lagano se zanesem pa cesto zavrsim sa konfiguracijom od > 2500 KM...
Da se osiguram odmah, vec sam kupio Sapphire Nitro+ RX480 8GB OC. Racunar ce sluziti pretezno za gaming (BF4, GTA5, WoW, MOBAs) i nesto rada u photoshopu/illustratoru.Ne planiram raditi overclocking. Mozda je grafa overkill (jer planiram u 1080p igrati, na 1080p monitoru), al eto, mislio sam da se osiguram za par godina.
Ostale komponente koje sam zamislio:
i5 6500 - ako je i ovo overkill za moje potrebe, da li mozda da uzmem 6400?
H170m pro4 - trazio sam sto jeftiniju sa podrskom za m.2 & ddr4 ramom, da li je ok ova?
8GB Fury DDR4 2133 - mislim da je ok
250GB EVO 850 SSD - ili je 120gb dovoljno? Svakako igre mislim storeati na hdd
1TB HDD- ne znam koju marku i model, mozda WD Blue o kojem se pricalo?
Thermaltake versa n21 - Meni jako lijepo kuciste, samo ne znam da li ce biti guzva zbog maticne i graficke, jer bi volio fin protok zraka
Nemam ideje koja mi napojna i cooleri trebaju.
Jos jedna stvar oko koje se lomim je monitor, uzeo bi vjerovatno 23-24''. Prvo sam gledao Dell U2414H, ali nije toliko dobar za gaming koliko sam skontao. Da li su TN paneli toliko losi sto se tice boja? Monitor ce bit na stolu stalno, tako da mi ne trebaju viewing angles, ali bi mozda height adjustment bio potreban. Gledao sam i Asus VC239H i LG 24MP48HQ-P.
Sve sugestije su dobrodosle! Hvalaaa
Doslo je vrijeme da sklopim novu konfiguraciju, pa bih trebao vasu pomoc, jer znam da znate znanje
U pocetku sam planirao da sklopim nesto za 1200-1400 KM, ali kako sam krenuo da biram komponente, lagano se zanesem pa cesto zavrsim sa konfiguracijom od > 2500 KM...
Da se osiguram odmah, vec sam kupio Sapphire Nitro+ RX480 8GB OC. Racunar ce sluziti pretezno za gaming (BF4, GTA5, WoW, MOBAs) i nesto rada u photoshopu/illustratoru.Ne planiram raditi overclocking. Mozda je grafa overkill (jer planiram u 1080p igrati, na 1080p monitoru), al eto, mislio sam da se osiguram za par godina.
H170m pro4 - trazio sam sto jeftiniju sa podrskom za m.2 & ddr4 ramom, da li je ok ova?
Thermaltake versa n21 - Meni jako lijepo kuciste, samo ne znam da li ce biti guzva zbog maticne i graficke, jer bi volio fin protok zraka
Jos jedna stvar oko koje se lomim je monitor, uzeo bi vjerovatno 23-24''. Prvo sam gledao Dell U2414H, ali nije toliko dobar za gaming koliko sam skontao. Da li su TN paneli toliko losi sto se tice boja? Monitor ce bit na stolu stalno, tako da mi ne trebaju viewing angles, ali bi mozda height adjustment bio potreban. Gledao sam i Asus VC239H i LG 24MP48HQ-P.
-
Mega Man X
#4115 Re: PC gamerske konfiguracije
Stigao 850 Evo SSD. Čudno mi je bilo što malo pakovanje dođe. I ja otvorim kad ono nema one latice (oni to zovu bracket) da zašarafim u kućište, a nema ni SATA kabla.
-
AmirBaa
#4116 Re: PC gamerske konfiguracije
da, meni to ni u jednom pakovanju ssd-da nije dosloMega Man X wrote:Stigao 850 Evo SSD. Čudno mi je bilo što malo pakovanje dođe. I ja otvorim kad ono nema one latice (oni to zovu bracket) da zašarafim u kućište, a nema ni SATA kabla.
- Chmoljo
- Administrativni siledžija u penziji
#4117 Re: PC gamerske konfiguracije
svašta...
- zforumas
#4118 Re: PC gamerske konfiguracije
Chmoljo wrote:svašta...
tollas ljude
- SanskiBiser
#4119 Re: PC gamerske konfiguracije
Mega Man X wrote:Stigao 850 Evo SSD. Čudno mi je bilo što malo pakovanje dođe. I ja otvorim kad ono nema one latice (oni to zovu bracket) da zašarafim u kućište, a nema ni SATA kabla.
-
Mega Man X
#4120 Re: PC gamerske konfiguracije
Upravo isti scenario. Papiri, CD, SSD i to je to. Kontam Samsunge jarane gdje je bracket i SATA kabal.SanskiBiser wrote:
-
DonieBrasco
#4121 Re: PC gamerske konfiguracije
Ja nisam do sada vidio da Samsung SSD dolazi sa SATA kablom pa i tim "drzacem - bracketom".
Znam da dobijes CD za softverom (koji svejedno mozes skinuti sa interneta - novu verziju), uputstvo (papire) i to je to.
Znam da dobijes CD za softverom (koji svejedno mozes skinuti sa interneta - novu verziju), uputstvo (papire) i to je to.
Last edited by DonieBrasco on 25/01/2017 13:14, edited 1 time in total.
-
Mega Man X
#4122 Re: PC gamerske konfiguracije
http://www.samsung.com/au/support/skp/faq/1060368DonieBrasco wrote:Ja nisam do sada vidio da Samsung SSD dolazi sa SATA kablom pa i tim "drzacem - bracketom".
Znam da dobijes CD za softver (koji svejedno mozes skinuti sa interneta - novu verziju) uz njega, uputstvo (papire) i to je to.
Izgleda da 840 Evo dođe sa svime, dok 850 ne. Jer vidim da Samsungov sajt (link iznad) ima sliku sa 840 Evo i ima sve što bi otprilike trebalo da dođe.
A 850 sam gledo po Youtube i ostalim sajtovima i vidim da apsolutno ne dođe nikakav bracket i SATA Data kabal uz kutiju, što je veoma čudno od strane Samsunga.
- aditon
#4123 Re: PC gamerske konfiguracije
u pakovanju s SSD diskom se isporučujue - SSD. Kućište bi trebalo da ima bracket ili eventualno da ga uvrneš šarafima za donji dio istog, međutim govorimo o kućištima novije generacije. SATA kabal također ne dolazi uz pakovanje SSD-a. Možda kod nekih proizvođača ali kod Samsunga ne dolaze.
-
Mega Man X
#4124 Re: PC gamerske konfiguracije
Onda ću otić nabavit i bracket i SATA Data kabal. 
- aditon
#4125 Re: PC gamerske konfiguracije
Za pobrojane igre ti ne treba hardware koji si naveo, možeš kupiti mašinu za 600 KM koja će ove igre pojesti. Ako gledaš u budućnost, 5+ godina, onda ova konfiguracija će sigurno biti dostatna, a novo je novo. Sve što si naveo je ok, a kod hardware-a ti je što više - to bolje. Ako imaš novca, onda uzmi ovaj 6500 CPU, SSD 250 GB sigurno prije nego 120, HDD može WD Blue ali ja bi prije uzeo Black, 16 GB RAM za budućnost, telefoni nam danas rade na (skoro) 8GB RAMA. Kućište je stvar ukusa a ja bi se vodio funkcionalnošću. Ploča je možda i najbitniji dio a ova koju si odabrao bi trebalo da zadovolji tvoje potrebe. Uzeo si dobru grafičku a za gaming je ona i najbitnija. Cooler za CPU ti ne treba neki spektakularan obzirom da nećeš kupiti Intela koji se može clockat. A napojna od 600W će biti dovoljna za ovu konfiguraciju. Još samo da se osvrnem na SSD...kapacitet od 120 GB je sasvim dovoljan za sistem i programe koje bi koristio, ali ako misliš na SSD i neke igre instalirati, onda ti je veći kapacitet pod MUSTArkec Zgotiva wrote:Pozdrav ljudi! Pratim temu vec duze vrijeme ali nisam mogao doprinijeti jer sam zadnji racunar sklopio prije 8 godina, te sam u tom periodu bio laptop gamer![]()
Doslo je vrijeme da sklopim novu konfiguraciju, pa bih trebao vasu pomoc, jer znam da znate znanje![]()