Sirija

Locked
arman1
Grijem se na: ljubav bližnjih svoj
Vozim: šta klepim
Horoskop: BOG

#40976 Re: Sirija

Post by arman1 »

"Umjereni" i "Sekularni" kozojebi pokušali da upotrijebe bojne otrove u okolini Sarina(koja ironija). Prilikom aktiviranja ispaljivanja projektila došlo je do ispuštanja otrova i za sad nepoznat broj ""rebela"" je ostao nasmješen da čeka djevice.
sumirprimus

#40977 Re: Sirija

Post by sumirprimus »

arman1 wrote:"Umjereni" i "Sekularni" kozojebi pokušali da upotrijebe bojne otrove u okolini Sarina(koja ironija). Prilikom aktiviranja ispaljivanja projektila došlo je do ispuštanja otrova i za sad nepoznat broj ""rebela"" je ostao nasmješen da čeka djevice.
da ti to nisi nesto pomjeso?ne bi ti bilo prvi put :D
arman1
Grijem se na: ljubav bližnjih svoj
Vozim: šta klepim
Horoskop: BOG

#40978 Re: Sirija

Post by arman1 »

Kako javljaju ljekari volonteri koji ordiniraju u izbjegličkim kampovima izuzetno visok broj zaraznih bolesti za koje nemaju adekvatan tretman budući da jako malo ljekova stiže u Siriju.
Herr Flick

#40979 Re: Sirija

Post by Herr Flick »

ISIL se izgleda povukao iz Jarmuka
insomnia78

#40980 Re: Sirija

Post by insomnia78 »

Herr Flick wrote:ISIL se izgleda povukao iz Jarmuka
Koji put vec?
Istjerali ih Palestinci dovama i lugom u oči?
dragma
Vozim: Pješe

#40981 Re: Sirija

Post by dragma »

.
walter kurtz

#40982 Re: Sirija

Post by walter kurtz »

zna li se kakav je to syaf unistila konvoj iz turske?
walter kurtz

#40983 Re: Sirija

Post by walter kurtz »

:jbt: opet orke napadaju zor ne kontam :-)
Co0l

#40984 Re: Sirija

Post by Co0l »

Kikibombona wrote:
sumirprimus wrote:
Kikibombona wrote:
...!
bog te,kako uspijes sve pogresno povezat,al ozbiljno,jel opet losa gudrovina ?
Nije sukob Kurda i ISILa poceo u novembru 2014, vec puno puno ranije.....

ISIL ga je pusio cijelo vrijeme, dok nije dosao sa americkim oruzjem!
Jebo ti tu vojsku kojoj je prevaga nekoliko haubica i hamvija.Sta kontas ti kolko su to 'americkog oruzja' dovukli u Kobani,kolko ponavljas reko bi covjek najmanje 4 oklopne divizije :zzzz:
Co0l

#40985 Re: Sirija

Post by Co0l »

sumirprimus wrote:
arman1 wrote:"Umjereni" i "Sekularni" kozojebi pokušali da upotrijebe bojne otrove u okolini Sarina(koja ironija). Prilikom aktiviranja ispaljivanja projektila došlo je do ispuštanja otrova i za sad nepoznat broj ""rebela"" je ostao nasmješen da čeka djevice.
Stipu versacija,sam pise vijesti :D
japin_mutapi
Location: Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#40986 Re: Sirija

Post by japin_mutapi »

Co0l wrote:
sumirprimus wrote:
asurbanipal

#40987 Re: Sirija

Post by asurbanipal »

Co0l wrote:

Image
Kikibombona

#40988 Re: Sirija

Post by Kikibombona »

Alepo

Image

France 24 sa zarobljenim ISILovcima u Rojavi

http://www.france24.com/en/20150414-mid ... ce=twitter

Otvorena skola u Kobaniju, zivot se polako vraca

Image

Kaze drug Erdo, dzaba ste ga oslobodili, tamo se vise zivjeti ne moze! :lol: :lol:
insomnia78

#40989 Re: Sirija

Post by insomnia78 »

Vidi sta je malih :thumbup:
walter kurtz

#40990 Re: Sirija

Post by walter kurtz »

ko ce ostati od saxxxa nusra i ostali teroristi tvrde da assad baca kemijske bareluse na idlib :roll:
Fantassin

#40991 Re: Sirija

Post by Fantassin »

Nije sukob Kurda i ISILa poceo u novembru 2014, vec puno puno ranije.....

ISIL ga je pusio cijelo vrijeme, dok nije dosao sa americkim oruzjem![/quote]

Evo ga... sad su o Kurdima Amerikanci krivi :lol: vatikan,CIA,HAARP :lol:
sumirprimus

#40992 Re: Sirija

Post by sumirprimus »

Challenger__ wrote:
sumirprimus wrote:pa objasni sta znaci nije strateski cilj?
i koji je glavni razlog sto nije pao?
To pitaj Konjsku Facu i Martina, ne mene. Oni su rekli da će grad pasti i da njegova odbrana "nije strateški cilj". Ja imam svoje mišljenje, ali ono je nebitno u čitavoj priči.
nema potrebe za takvim rijecnikom,pogotovu neko ko drzi do svog multidimenzionalnog intelektualnog pristupa problematici,ne? zahvaljujem :)
laicki receno,strategija je cilj,a taktika nacin na koji ce neka armija doci do zadatog cilja.(definicija je malo sira :D)
koaliciji sa ovim bombardovanjem,nije cilj oslobadjanje kobanija negoli slamanje isila.
Opetja033

#40993 Re: Sirija

Post by Opetja033 »

Nova mapa stanja u Siriji:
Image

Nusra tvrdi da je jucer zauzela grad Falitah u zapadnom Kalamunu i na granici sa Libanom. Grad je okupiran od strane pripadnika sitske teroristicko-militantne organizacije Hizbollat. Grad se moze vidjeti i na ovoj karti, obojen narandzastom bojom (Hizbollat). Ukoliko je ovo istina, zaista se radi o zestokom udarcu rezimu i teroristima iz Libana. Medjutim jos uvijek nema potvrde.

Halep: Prema informacijama lokalnih aktivista, pobunjenici u Halepu pripremaju veliku ofanzivu.

Damask: Odred "Aknaf Beit al-Maqdis" (blizak Hamasu) napreduju u Yarmouku. Dobili su municiju i naoruzanje od strane pobunjenika iz Tadomuna.
Guverner ruralnih dijelova Damaska Hussein Makhlouf ubijen u zasjedi u zapadnom Kalamunu: https://www.youtube.com/watch?v=UOaXSNPYXkY

List "al Akhbar": prorezimske sigurnosne snage uhapsile Munther al Assada, Basharovog rodjaka, zbog sumnje da je pripremao drzavni udar.
Image
Kikibombona

#40994 Re: Sirija

Post by Kikibombona »

Je li istina da Tigar i njegovi napreduju u Idlibu?
Opetja033

#40995 Re: Sirija

Post by Opetja033 »

Kikibombona wrote:Je li istina da Tigar i njegovi napreduju u Idlibu?
Zauzeli Kafr Najd, al Maqlbah i usli u Nahlayu, gdje su se juce i sinoc vodile borbe. Ne znam kakva je trenutna situacija. Mada su jos jucer poslijepodne neki pobunjenicki izvori tvrdili da su se Tigrovi povukli i iz Kafr Najda i iz Nahlaye, medjutim koliko sam vidio i dosta neutralnih izvora tvrdi da su Tigrovi jos uvijek u Kafr Najdu. Napadali su zestoko i Kurin i Qmenas ali iako prorezimski izvori tvrde da su zauzeli i ta mjesta, svi ostali (i propobunjenicki i nezavisni) tvrde da je napad odbijen. Naletio sam bio negdje na kartu tog dijela fronta, ako nadjem postavicu ovdje.
Dakle ono sto je vjerovatno istina jeste moja prva recenica.
madner

#40996 Re: Sirija

Post by madner »

Koji sou od armije, jedni prodaju grad, drugi ga vracaju.
Kikibombona

#40997 Re: Sirija

Post by Kikibombona »

madner wrote:Koji sou od armije, jedni prodaju grad, drugi ga vracaju.
Hahaha, fakat...

Ma jebo ti tu armiju ako ima jednog uticajnog generala sposobnog motivisati ekipu i pokrenuti uspjesnu ofanzivu... Gdje god zapne salju Tigra... Cirkus!

Trebali su znati za ofanzivu pobunjenika, pa Tigra poslati dok su jos drzali grad, ako mora tako, ako nema ko drugi....
Opetja033

#40998 Re: Sirija

Post by Opetja033 »

Ma Idlib je izgubljen za Assada, ne moze ni 10 Tigrova promjeniti stvar. Zivi bili pa vidjeli.
Kikibombona

#40999 Re: Sirija

Post by Kikibombona »

Opetja033 wrote:Ma Idlib je izgubljen za Assada, ne moze ni 10 Tigrova promjeniti stvar. Zivi bili pa vidjeli.
Smatram da je ofanziva na Idlib naredjena od politickih krugova, mozda i Asada licno. Sigurno da vlada u Damasku ne zeli formiranje pobunjenicke vlade u Idlibu. Taj grad je jedini veci centar koji kontrolisu pobunjenici. Sa Idlibom pobunjenici imaju znatno bolju pregovaracku poziciju. Asad im vjerovatno zeli izbiti taj novi adut iz ruku..... Zbog toga Tigar i njegova ekipa u Idlibu....

A iz vojne perspektive mislim da ima puno vaznijih ratista od Idliba. Sta dobijaju ako se ponovo zavuku u provinciju koju cvrsto drze pobunjenici? Trebju velike snage da bi se uspjesno utvrdili na tako malom prostoru.... Smatram da bi za ishod rata bilo bolje da su Tigra poslali da zavrsi obruc oko Alepa.....
Opetja033

#41000 Re: Sirija

Post by Opetja033 »

Kikibombona wrote:
Opetja033 wrote:Ma Idlib je izgubljen za Assada, ne moze ni 10 Tigrova promjeniti stvar. Zivi bili pa vidjeli.
Smatram da je ofanziva na Idlib naredjena od politickih krugova, mozda i Asada licno. Sigurno da vlada u Damasku ne zeli formiranje pobunjenicke vlade u Idlibu. Taj grad je jedini veci centar koji kontrolisu pobunjenici. Sa Idlibom pobunjenici imaju znatno bolju pregovaracku poziciju. Asad im vjerovatno zeli izbiti taj novi adut iz ruku..... Zbog toga Tigar i njegova ekipa u Idlibu....

A iz vojne perspektive mislim da ima puno vaznijih ratista od Idliba. Sta dobijaju ako se ponovo zavuku u provinciju koju cvrsto drze pobunjenici? Trebju velike snage da bi se uspjesno utvrdili na tako malom prostoru.... Smatram da bi za ishod rata bilo bolje da su Tigra poslali da zavrsi obruc oko Alepa.....
"Stalemate" u Halepu se tesko moze pomjeriti na bilo koju stranu. Zimus su Assadovci bacili sve karte na ofanzivu kojom bi zavrsili obruc ali su na kraju izgubili i dijelove koje su drzali prije ofanzive. Pa onda ofanziva od prije cca 2 mjeseca koja je vrlo neslavno zavrsila. Sa druge strane ni pobunjenici ne mogu napraviti nesto vise. Prije 2-3 dana su po prvi put probili linije u zapadnom dijelu Halepa i zauzeli mjesto gdje je bila zgrada zracne obavjestajne sluzbe, dzamiju i sirotiste. Vise od dvije godine su pokusavali da probiju te linije. Vidjecemo da li su ove price o velikoj ofanzivi pobunjenika koja se priprema u Halepu istinite i ako jesu sta mogu napraviti. Nisam bas nesto optimista po tom pitanju. Previse ljudstva treba i jednima i drugima, taj manjak ljudstva bi se itekako osjetio na drugim frontovima. Pa evo, nisam imao vremena bas da pisem i pratim forum ali cini mi se da je promaklo da se u samom gradu vode zestoke borbe zadnjih 5-6 dana, pobunjenici napadaju dijelove Starog Grada. Bukvalno su napredovali par metara, u najboljem slucaju koju desetinu metara. Utvrdjeni su i jedni i drugi, pobunjenici su se, nakon napredovanja prekjuce u zapadnom Halepu, morali zaustaviti - ne prvenstveno zbog aviona - nego zbog cinjenice da je kompletan teren prema naselju al Zahra miniran.
Locked