Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Locked
drug_profi

#40951 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by drug_profi »

palermo wrote:
drug_profi wrote:
A sada kao nije unisteno Palermo?
Samo bi bilo prisiljeno da se unaprijedi sa uslugom, inace nema plate. Sirotinja svakako ima ZZ u nasoj zemlji, pa ne znam zasto je ne bi imala i ubuduce. Ja sigurno ne potrosim 4000 maraka godisnje, tako da pretice itekako za sirotinju.

Tema je Naša stranka pa da ne trolamo puno...

i nije uništeno javno zdravstvo....ako bude uništeno vidjet ćeš kako to izgleda.....

sasvim je druga stvar na koji način se upravlja fondovima....i onda se opet vraćamo na korijen problema, partiokratija kao temeljni sistem življenja i nefunkcionisanje pravne države.....
Ma đe nije unisteno?
Bjez ba Palermo.
JThomas

#40952 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by JThomas »

nešto si nadrkan danas, i meni pobijaš nešto što s glave ne pišem. ja ti samo kažem da bez zakona (i provođenja zakona) ne možeš nikoga ni na šta natjerati. a natjerati se mora, upravo zato jer sad nemamo sistem, i jer se ovako dijele velike nezaslužene pare nauštrb građana.
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#40953 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Chmoljo »

Ono sto se vrlo lako zaboravlja: zdravlje je skupo.

Tesko da ste izdvojili tolilo novca za zzo da mozete biti mirni sto se tice bolestina koje ce vas pogoditi ili pogadjaju.

Jos je na sceni solidarnost, jer se lijecenje bolenika placa parama svih nas. Ne treba biti bahat i zazivati trzisnu ekonomiju u zdravstvu jer bi nam se moglo okrutno vratiti.
JThomas

#40954 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by JThomas »

ono što treba tražiti je odgovorno i regularno trošenje javnog novca. a to suštinski neće biti dok se za suprotno ne počne stvarno ići u zatvor.
julisiz es grant

#40955 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by julisiz es grant »

Nikad ljudi da shvate da novac koji uplaćuju u ZZO ne služi da bi se samo oni liječili, već da bi se liječili oni koji iz bilo kog razloga ne mogu da privređuju pa i ne plaćaju. Da to nisu njihove pare koje su oni uplatili i negdje ih čekaju kad im zatreba zdravstvena usluga.
Fondovi funkcionišu na principu solidarnosti. To je Bizmarkov sistem koji je koristila i SFRJ. Propast tog sistema i stavljanje u ruke privatnika doveo bi do toga da se djeca, penzioneri, invalidi, nezaposleni...ne bi imali o čega liječiti.
A finansiranje zdravstva iz budžeta, kao u Engleskoj recimo, tek bi nas srušilo.
Tako da je ovo, uz neke modifikacije, za naše uslove još dobar sistem. Omogućava ZZ da opstaje, a veća ulaganja svakako i ne idu iz fonda, već preko različitih kapitalnih i manje kapitalnih projekata. Neophodna je veća kontrola i priliva doprinosa, i zloupotreba trošenja u vidu viška zaposlenih i nenamjenskih usmjeravanja novca i nedomaćinskog poslovanja.
paleoconservative

#40956 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by paleoconservative »

palermo wrote: a šta ako te noću zaboli stomak jer si se prejeo kalje i trebaš pomoć ljekara......a privatnik ne radi....
Konkurencija. Drugi doktor otvori kliniku sa obrazovanim osobljem, radi 24/7 i naplati tih 5 KM vise...
JThomas

#40957 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by JThomas »

jeste da smo u njujorku i da je tržište od nekoliko naših GDPova. i vi ste izolovani od realnosti skoro koliko i budžetlije...
palermo

#40958 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by palermo »

paleoconservative wrote:
palermo wrote: a šta ako te noću zaboli stomak jer si se prejeo kalje i trebaš pomoć ljekara......a privatnik ne radi....
Konkurencija. Drugi doktor otvori kliniku sa obrazovanim osobljem, radi 24/7 i naplati tih 5 KM vise...
Kojih 5 KM više......da bi imao obrazovano osoblje koje će raidti od jutra do sutra treba ga masno platiti....a ako će ga platiti onda to neće biti 5 KM više.....

Dobro je rekao Thomas , vratite se u realnost.....
Hakiz

#40959 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Hakiz »

nije tema
drug_profi

#40960 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by drug_profi »

Chmoljo wrote:Ono sto se vrlo lako zaboravlja: zdravlje je skupo.

Tesko da ste izdvojili tolilo novca za zzo da mozete biti mirni sto se tice bolestina koje ce vas pogoditi ili pogadjaju.

Jos je na sceni solidarnost, jer se lijecenje bolenika placa parama svih nas. Ne treba biti bahat i zazivati trzisnu ekonomiju u zdravstvu jer bi nam se moglo okrutno vratiti.
Nije tema i ne bih da dalje razvlacimo, ali NS je imala u planu reformu ZZO na nacin koji ja pominjem. Nesuđeni ministar je zastupao upravo ovo.
Zbog toga pisem ovdje, mada je ministarstvo na kraju pripalo onoj maloj SDA privjesak stranci.

Ne ukidamo solidarnost sa time sto kapacitete privatnih klinika koristimo da SVI građani imaju zdravstvenu uslugu na vrijeme.
Dakle sve sto treba je napraviti ugovore da se specijalisticki i dijagnosticki pregledi mogu raditi u privatnim klinikama na teret ZZO, djelomicno ili potpuno, ovisno od procjene koliko ima novca u kasi.
Zasto je to problem? Zar Sebija ne naplati od ZZO svakog koji gore proviri? I hvali se da ima profit. :shock:
Zasto isti cjenovnik ne ponuditi PZU? Pa ako je malo, doplacivacemo razliku. Ali nema smisla da ja dajem 300 maraka mjesecno i da moram izgubiti dva dana da obavim kontrolu kod ljekara i to ako gospodin/gospođa nije na bolovanju ili na godisnjem ili simpoziju ili kongresu ili uzela izlaz...
Tek kad im plata bude zavisila od toga koliko su pacijenata primili, onda ce poceti i raditi kako treba. A to se moze postici samo ako im napravis bar privid od konkurencije.
MK81

#40961 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by MK81 »

meme_machine wrote:Kad bi NS mogao iskontrolirati Damira nakon sto bi dosao u stranku, to bi im bio pun pogodak.
On sa svojim medijskim istupima privlaci lijevo orijentirane glasace, dosta ima interakcije sa gradjanima i na drustvenim mrezama.

Tako da, ako NS zeli da evoluira u neku vecu stranku lijevog centra, Damir bi im zacementirao prvo mjesto medju lijevim strankama na KS, a ne moze im naciniti neku stetu jer NS nema korupcijskih afera ili pro-SDA igraca kao SDP.
Ne znam da li je tačno radi se o neprovjerenoj glasini pa bi volio i kada bi neko blizak NS odgovorio. Damir Nikšić se nudio NS prije nego SDP ali je postavljao i uslove i neke zahtjeve i na kraju je otisao u SDP. Ako je to tačno onda nema razloga da bude u NS sada. Drugo, smatram da on uopšte nije za NS, a ako i jeste onda se treba držati principa da nisu poželjni članovi drugih stranaka. To jeste maraton ali mislim da će na kraju principijelnost odnijeti pobjedu.
JoseMujica
Grijem se na: malograDŽane
Vozim: Tuarega
Horoskop: Poskok

#40962 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by JoseMujica »

MK81 wrote:
meme_machine wrote:Kad bi NS mogao iskontrolirati Damira nakon sto bi dosao u stranku, to bi im bio pun pogodak.
On sa svojim medijskim istupima privlaci lijevo orijentirane glasace, dosta ima interakcije sa gradjanima i na drustvenim mrezama.

Tako da, ako NS zeli da evoluira u neku vecu stranku lijevog centra, Damir bi im zacementirao prvo mjesto medju lijevim strankama na KS, a ne moze im naciniti neku stetu jer NS nema korupcijskih afera ili pro-SDA igraca kao SDP.
Ne znam da li je tačno radi se o neprovjerenoj glasini pa bi volio i kada bi neko blizak NS odgovorio. Damir Nikšić se nudio NS prije nego SDP ali je postavljao i uslove i neke zahtjeve i na kraju je otisao u SDP. Ako je to tačno onda nema razloga da bude u NS sada. Drugo, smatram da on uopšte nije za NS, a ako i jeste onda se treba držati principa da nisu poželjni članovi drugih stranaka. To jeste maraton ali mislim da će na kraju principijelnost odnijeti pobjedu.
političku "snagu" ovog klovna najbolje pokazuje rezultat koji je ostvario u Općini Centar kada se kandidovao za načelnika

ovo sad što je dobio u KS su glasovi SDP-a, a ne Damira Nikšića
Banksy

#40963 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Banksy »

DN nije potreban NS-u, niti je NS potreban njemu.
Nema nikakvog razloga da u svoj prostor unosiš tempiranu bombu od koje nemaš baš nikakve koristi.
Vjerujem da i NS to razumije.
MK81

#40964 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by MK81 »

JoseMujica wrote:
MK81 wrote:

političku "snagu" ovog klovna najbolje pokazuje rezultat koji je ostvario u Općini Centar kada se kandidovao za načelnika

Ima tu istine. Ja njega smatram budalom. Jednostavno imam neki čip u glavi da neko ko ima blizu 50 godina a nema nikakvo iskustvo koje bi napisao u CV u svojoj struci ( bez obzira gdje i kada) nije kvalitetan. Mislim možemo se mi zamajavati, ali znam stotine ljudi koji su radili u svojoj struci, nisko plaćene poslove, skupljali neko znanje iskustvo pa polako napredovali. Ne kažem da je društvo naše pošteno, naprotiv smatram ga izopačenim i da ne poštuje trud, znanje i zalaganje ali ipak dosta to govori o karakteru. On ima neki film da niko ne valja a da on sve zna i da jedini valja. E sad, činjenica je isto tako da dosta stvari koje govori imaju smisla i dosta "normalnih" se slaže sa tim stavovima ali ja jednostavno bi volio da na odgovorne pozicije dolaze ljudi koji imaju iskustvo-koliko toliko.
madner

#40965 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by madner »

Ne znam po kojoj metrici je on imao slab rezultat kada je nastupio sam ili na izborima.

Mislim ok je ne slagati se sa stavovima, ili nacinom iznosenja istih, ali reci da su rezultati slabi nema smisla.
MK81

#40966 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by MK81 »

JoseMujica wrote:
MK81 wrote:

I još nešto, u životu sam se nagledao ljudi raznih profila, koji samo kritikuju ali ne znaju ništa riješiti niti znaju koga pitati niti su sposobni da bilo sta riješe. Uopštena priča ne rješava probleme svakodnevnice. Drugo, velika greška ljudi je kada ulaze u neku organizaciju, što misle da će je promjeniti preko noći, da će "povući " neke mase za sobom. Tih primjera ima jako mnogo i svi su završili na isti način. Mnogi aplaudiraju ali kada treba konkretno svi u suštini gledaju sebe i svoj mali sitni "šićar". Ako želiš promjeniti organizaciju moraš raditi na duge staze.
MK81

#40967 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by MK81 »

madner wrote:Ne znam po kojoj metrici je on imao slab rezultat kada je nastupio sam ili na izborima.

Mislim ok je ne slagati se sa stavovima, ili nacinom iznosenja istih, ali reci da su rezultati slabi nema smisla.
Da li ti smatraš da je neko njegovog kalibra uopšte da vodi bilo koju opštinu? Zanemarimo ostale kandidate drugih opcija jer znamo ko su i šta su. Ako se zalažemo za kvalitet i iskustvo on nije za tu poziciju i to je jasno. mene u životu samo to interesuje i vodi. Odgovorne pozicije, za ljude sa iskustvom i znanjem.
izvrsni direktor
Vozim: Premium

#40968 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by izvrsni direktor »

JoseMujica wrote:
MK81 wrote:

Nadji mi klovna koji ce kao kandidat za nacelnika bez ikakve prethodne politicke karijere niti stanacke podrske osvojiti 12% glasova iliti ostaviti iza sebe nekoliko stranackih kandidata.
Kakav god da je. Promasaj je reci da je imao los rezultat 2016te.
Isto kao kad bi rekao da je hadzikadic politicki klovn jer je etp imao samo 50 000 glasova, i nije pobijedio. Glupost.
julisiz es grant

#40969 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by julisiz es grant »

Hadžikadić jeste POLITIČKI klovn.

Kao i Damir.
madner

#40970 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by madner »

MK81 wrote:
madner wrote:Ne znam po kojoj metrici je on imao slab rezultat kada je nastupio sam ili na izborima.

Da li ti smatraš da je neko njegovog kalibra uopšte da vodi bilo koju opštinu? Zanemarimo ostale kandidate drugih opcija jer znamo ko su i šta su. Ako se zalažemo za kvalitet i iskustvo on nije za tu poziciju i to je jasno. mene u životu samo to interesuje i vodi. Odgovorne pozicije, za ljude sa iskustvom i znanjem.
Nije moj kandidat, ali bio bi odlican za bar jedan mandat. Neko ko nije u talu, ko bi ofirao ove sto bi da budu u talu, volio bi to viditi.

Ovi sposobni kandidati se nisu bas proslavili, za par mandata dio ekipe.
Banksy

#40971 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Banksy »

Nikšić je imao dobar rezultat, ali oni koji ga danas poturaju NS-u, nisu prijatelji NS-a.
JoseMujica
Grijem se na: malograDŽane
Vozim: Tuarega
Horoskop: Poskok

#40972 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by JoseMujica »

madner wrote:
MK81 wrote:

Nije moj kandidat, ali bio bi odlican za bar jedan mandat. Neko ko nije u talu, ko bi ofirao ove sto bi da budu u talu, volio bi to viditi.

pa imali smo takvog pobogu si! :shock:

našeg Poslanika i Zlatnu ruku Esseda a.s.
starisalko

#40973 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by starisalko »

julisiz es grant wrote:Hadžikadić jeste POLITIČKI klovn.

Kao i Damir.
Jebiga tamam jednog da prime u stranku a sa drugim da prave koaliciju
MK81

#40974 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by MK81 »

madner wrote:
MK81 wrote:

Po meni ne bi bio odličan ni za pola mandata. Zašto? zato ššto čovjek nema iskustvo niti formalno obrazovanje za tu poziciju. Nikad nigdje nije radio ni približno sličan posao. Nema dana radnog staža koji se može povezati sa takvim poslom. Mene interesuje samo znanje i iskustvo i samo bih takvog kandidata podržao. Naravno, podrazumjeva se da ne želim nekoga ko je hohstapler sa prethodnim kvalifikacijama sumnjivo stečenim. Znači neko ko nije "isprovaljivan" od prije. naše društvo previše daje šansu ljudima koji grade karijeru preko jako ozbiljnih pozicija. Pogledajte samo biografije direktora i ministara i sve je jasno. Sumnjivi fakulteti, sumnjivo ili nikakvo iskustvo radno koje odgovara poziciji na koju se imenuje i slično... Da ne pričamo o stranačkim kandidatima. Oni na svoje pozicije postavljaju neodgovarajuće kadrove i čude se što su takvi kakvi su. Ne može prvi posao biti da si faktički direktor ozbiljne političke partije. Ne može prvi ozbiljniji posao biti ministarstki, načelnički, savjetnički, delegatski... jednostavno nemaš iskustva da rješavaš probleme svakodnevnice. Tu ima ljudi koji ne bi znali uplatnicu popuniti, žalosno i tužno ali vjeruj da je tako.
Locked