Sirija

Locked
Kikibombona

#40951 Re: Sirija

Post by Kikibombona »

madner wrote:
Realno, prije dvije godine su imali iste startne pozicije. Dok su jedni stasali u ozbiljnu vojnu formaciju, koja je bila u stanju da ratuje na vise frontova, Kurdi su ostali vojni invalidi koji bez USAF ne mogu usloboditi samoposlugu, cementaru ili veci hangar.

Razlog za to je sto ispod ISILove propagande postoji vojna podloga koja je znatno bolja od ovih Kurdskih smijurija. To je objektivna situacija, ko ne zeli da shvati da bi bez ogromne zracne pomoci Kobaja pala i da bi se borbe vodile oko Bagdada, taj je vojno nepismen.
Pa smijesan si covjece!

U istoj poziciji nisu bili nikada! ISIL je imao finansijsku i vojnu podrsku dok su bili zajedno sa ostalim pobunjenicima. Pred ISILom su pobjegli drugi pobunjenici kada su zakuhali, ostavili im sve sto su od Amera i ekipe dobili.... Sada recimo imamo slican primjer, pun q oruzja koje Amerika salje 'umjerenim' na ovaj ili onaj nacin zavrsi kod Nusre. Kobani je ostao potpuno okruzen neprijateljima sa svih strana. Ni u cemu nisu imali prednost u odnosu na ISIL. Sirija je dominatno sunitska. Imali su puno vecu bazu za regrutaciju novih borca, pokrivali su neuporedivo veci teritorij itd itd itd itd..... Sve je bilo na njihovoj strani i opet nista nisu mogli napraviti iako su konstantno vodili borbu sa YPG u Kobaniju. Prednost su ostvarili tek kada su na Kobane krenuli AMERICKIM oruzjem! Pa Kurdi su se zalili da nemaju ni jebeni RPG, da ne mogu uraditi nista kako bi zaustavili pomahnitale zombije koji se teretnim vozilima napunjenim eksplozivom raznose po kvartovima Kobanija. Sta mislis kako se boriti u takvim okolnostima, kada ti kamioni bombe probijaju linije, dizu cijeli kvart u zgrad, a ti ih nemas cime zaustaviti?

Odbrana Kobanija je primjer herojstva!

Zasto ISIL nista nije napravio u Hasaki koja nije SASVIM okruzena? Napadali su i tamo konstantno i dobijali po usima svaki put.

Uhvatio si se Kobanija, malog gradica, okruzenog sa svih strana visestruko brojnijim i bolje naoruzanim neprijateljima.
Kikibombona

#40952 Re: Sirija

Post by Kikibombona »

sumirprimus wrote:
Kikibombona wrote:
ISIL ga je pusio cijelo vrijeme, dok nije dosao sa americkim oruzjem!
realno,isil postoji godinu dvije,i ne sjecam se sukoba sa kurdima do ove proslogodisnje avanture na erbil?ispravi me ako grijesim upuceniji si?i u siriji na kobani.
Red bi bio da se prvo informises malo pa napises nesto na temu....

http://en.wikipedia.org/wiki/Syrian_Kur ... 93present)
sumirprimus

#40953 Re: Sirija

Post by sumirprimus »

AleksoMKD wrote:
sumirprimus wrote: mislis objektivno i nepristrasno vezano za glednu tocku? :D
:lol:
We can only hope.
hua!
hu aaaaaaaaaa :D
sumirprimus

#40954 Re: Sirija

Post by sumirprimus »

Kikibombona wrote:
sumirprimus wrote:
Kikibombona wrote:
ISIL ga je pusio cijelo vrijeme, dok nije dosao sa americkim oruzjem!
realno,isil postoji godinu dvije,i ne sjecam se sukoba sa kurdima do ove proslogodisnje avanture na erbil?ispravi me ako grijesim upuceniji si?i u siriji na kobani.
Red bi bio da se prvo informises malo pa napises nesto na temu....

http://en.wikipedia.org/wiki/Syrian_Kur ... 93present)
nema dalje :D
madner

#40955 Re: Sirija

Post by madner »

Kikibombona wrote:
madner wrote:
Realno, prije dvije godine su imali iste startne pozicije. Dok su jedni stasali u ozbiljnu vojnu formaciju, koja je bila u stanju da ratuje na vise frontova, Kurdi su ostali vojni invalidi koji bez USAF ne mogu usloboditi samoposlugu, cementaru ili veci hangar.

Razlog za to je sto ispod ISILove propagande postoji vojna podloga koja je znatno bolja od ovih Kurdskih smijurija. To je objektivna situacija, ko ne zeli da shvati da bi bez ogromne zracne pomoci Kobaja pala i da bi se borbe vodile oko Bagdada, taj je vojno nepismen.
Pa smijesan si covjece!

U istoj poziciji nisu bili nikada! ISIL je imao finansijsku i vojnu podrsku dok su bili zajedno sa ostalim pobunjenicima. Pred ISILom su pobjegli drugi pobunjenici kada su zakuhali, ostavili im sve sto su od Amera i ekipe dobili.... Sada recimo imamo slican primjer, pun q oruzja koje Amerika salje 'umjerenim' na ovaj ili onaj nacin zavrsi kod Nusre. Kobani je ostao potpuno okruzen neprijateljima sa svih strana. Ni u cemu nisu imali prednost u odnosu na ISIL. Sirija je dominatno sunitska. Imali su puno vecu bazu za regrutaciju novih borca, pokrivali su neuporedivo veci teritorij itd itd itd itd..... Sve je bilo na njihovoj strani i opet nista nisu mogli napraviti iako su konstantno vodili borbu sa YPG u Kobaniju. Prednost su ostvarili tek kada su na Kobane krenuli AMERICKIM oruzjem! Pa Kurdi su se zalili da nemaju ni jebeni RPG, da ne mogu uraditi nista kako bi zaustavili pomahnitale zombije koji se teretnim vozilima napunjenim eksplozivom raznose po kvartovima Kobanija. Sta mislis kako se boriti u takvim okolnostima, kada ti kamioni bombe probijaju linije, dizu cijeli kvart u zgrad, a ti ih nemas cime zaustaviti?

Odbrana Kobanija je primjer herojstva!

Zasto ISIL nista nije napravio u Hasaki koja nije SASVIM okruzena? Napadali su i tamo konstantno i dobijali po usima svaki put.

Uhvatio si se Kobanija, malog gradica, okruzenog sa svih strana visestruko brojnijim i bolje naoruzanim neprijateljima.
Kazem vojna nepismenost uparena sa kurdskim cvikama.
sumirprimus

#40956 Re: Sirija

Post by sumirprimus »

madner wrote: Kazem vojna nepismenost uparena sa kurdskim cvikama.
e sad si nahebo,jes spremio bijele zastavice? :D
insomnia78

#40957 Re: Sirija

Post by insomnia78 »

madner wrote:I dokle su dosli?
Do turske granice :lol:
Challenger__

#40958 Re: Sirija

Post by Challenger__ »

1. ratna mapa Sirija-Irak:

Image

2. ratna mapa rejon Kobane:

Image
Kikibombona

#40959 Re: Sirija

Post by Kikibombona »

madner wrote:
07.10.2014.
- Problem Islamske države nije moguće riješiti bacanjem bombi iz zraka. U ovome trenutku može se reći da je Kobani pred padom.
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

22.10.2014.

"Ja sam njima predložio tu ideju. Rekli smo da nećemo prihvatiti nikakvu podršku Radničkoj partiji Kurdistana i pripadnicima Stranke demokratske unije, već da je s naše strane prihvatljiva podrška Oslobodilačkoj vojsci Sirije i moguća je takva saradnja s Pešmergama. I njihov stav je da je u procesu došlo do zastoja. Posebno u Kobaniju, gdje postoje snage koje grad mogu držati još dva dana", rekao je Erdogan.

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

"Imam problem da razumijem zašto je Kobani tako strateški važan za njih, jer tamo nema nijednog civila, samo oko 2.000 boraca

2000 supermena, izgleda.... :D

I da ne navodim dalje, silne bisre i nebuloze.....

Cak su i Ameri porucili da ce grad vjerovatno pasti.....

Pametnom dosta!
madner

#40960 Re: Sirija

Post by madner »

Tvrdis da grad ne bi pao bez intervencije? :roll:
Naravno da je bio pred padom, zauzeli su preko pola grada.
Challenger__

#40961 Re: Sirija

Post by Challenger__ »

John Konjska Faca je rekao da "Kobani nije strateški interes USA", a famozni Martin je rekao da će Kobani pasti, odnosno da ne vidi način da se zaustavi ISIL.

:mrgreen:
Kikibombona

#40962 Re: Sirija

Post by Kikibombona »

madner wrote:Tvrdis da grad ne bi pao bez intervencije? :roll:
Naravno da je bio pred padom, zauzeli su preko pola grada.
NE!

Tvrdim da je odbrana grada bila herojska!

Erdogan je 10 puta izjavio da ce grad sigurno pasti. 22.10. Erdogan je izjavio da ce grad pasti za dva (2) dana. Znas li sta to znaci? Nije lupio tek tako..... Odbrana Kobanija je fenomen, cisto herojstvo!

I Ameri su bili skeptici, u par navrata su rekli da ce se grad tesko odbraniti.....

YPG je iznenadio sve, neke i razocarao, poput Erdogana, recimo.....

I naravno da bi Kobani pao bez avio napada. Pa nisu terminatori, ipak.... ISILovaca je bilo znantno vise, imali su znatno bolju opremu, sve je bilo na njihovoj strani! Naravno da bi grad pao.....
insomnia78

#40963 Re: Sirija

Post by insomnia78 »

Kikibombona wrote:
madner wrote:
07.10.2014.
- Problem Islamske države nije moguće riješiti bacanjem bombi iz zraka. U ovome trenutku može se reći da je Kobani pred padom.

22.10.2014.

"Ja sam njima predložio tu ideju. Rekli smo da nećemo prihvatiti nikakvu podršku Radničkoj partiji Kurdistana i pripadnicima Stranke demokratske unije, već da je s naše strane prihvatljiva podrška Oslobodilačkoj vojsci Sirije i moguća je takva saradnja s Pešmergama. I njihov stav je da je u procesu došlo do zastoja. Posebno u Kobaniju, gdje postoje snage koje grad mogu držati još dva dana", rekao je Erdogan.

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

"Imam problem da razumijem zašto je Kobani tako strateški važan za njih, jer tamo nema nijednog civila, samo oko 2.000 boraca

2000 supermena, izgleda.... :D

I da ne navodim dalje, silne bisre i nebuloze.....

Cak su i Ameri porucili da ce grad vjerovatno pasti.....

Pametnom dosta!
Eto te ko Daesh
200 lavova u Tikritu protiv 30 000 sija i US avijacije
Vise nije ni zabavno, postaje zalosno
sumirprimus

#40964 Re: Sirija

Post by sumirprimus »

kategoricno,velkim slovom stlajinu ne,uzvicnik tacka ba,enter.nema dalje.
Challenger__

#40965 Re: Sirija

Post by Challenger__ »

Joint Chiefs of Staff Chairman Gen. Martin Dempsey said Tuesday that he's 'fearful that Kobane will fall'
Isis in Kobani: John Kerry says preventing the fall of the town is 'not a strategic objective'
:arrow: LINK

insomnia78

#40966 Re: Sirija

Post by insomnia78 »

Challenger__ wrote:John Konjska Faca je rekao da "Kobani nije strateški interes USA", a famozni Martin je rekao da će Kobani pasti, odnosno da ne vidi način da se zaustavi ISIL.

I ti si reko da ce SAA odbraniti Idlib, da se mora, da je strateski prebitan...
sumirprimus

#40967 Re: Sirija

Post by sumirprimus »

pa objasni sta znaci nije strateski cilj?
i koji je glavni razlog sto nije pao?
Kikibombona

#40968 Re: Sirija

Post by Kikibombona »

insomnia78 wrote: Eto te ko Daesh
200 lavova u Tikritu protiv 30 000 sija i US avijacije
Vise nije ni zabavno, postaje zalosno
To nisam rekao ja nego ludi Erdogan, citaj malo! :D

Naravno da YPG ima znatno vise borca u Kobaniju.....

I ova ofanziva i siroki front to potvrdjuju! Nema teorije da bi sa 2 000 mogli siriti front na par stotina kilometara. :D

Vidis da ismijavam izjavu i cifru od 2 000.
sumirprimus

#40969 Re: Sirija

Post by sumirprimus »

kiki,razumijes da si neozbiljan?valjda to razumijes?
Challenger__

#40970 Re: Sirija

Post by Challenger__ »

insomnia78 wrote:I ti si reko da ce SAA odbraniti Idlib, da se mora, da je strateski prebitan...
Naprotiv! Jedini sam pisao da grad visi o koncu, a o lošem stanju u tri provincije (Dara, Kuneitra, Idlib) pišem godinama. Izmišljaš.
Challenger__

#40971 Re: Sirija

Post by Challenger__ »

sumirprimus wrote:pa objasni sta znaci nije strateski cilj?
To pitaj Konjsku Facu i Martina, ne mene. Oni su rekli da će grad pasti i da njegova odbrana "nije strateški cilj". Ja imam svoje mišljenje, ali ono je nebitno u čitavoj priči.
insomnia78

#40972 Re: Sirija

Post by insomnia78 »

Challenger__ wrote:
insomnia78 wrote:I ti si reko da ce SAA odbraniti Idlib, da se mora, da je strateski prebitan...
Naprotiv! Jedini sam pisao da grad visi o koncu, a o lošem stanju u tri provincije (Dara, Kuneitra, Idlib) pišem godinama. Izmišljaš.
Dobro, nebitno
Last edited by insomnia78 on 15/04/2015 14:57, edited 1 time in total.
sumirprimus

#40973 Re: Sirija

Post by sumirprimus »

Challenger__ wrote:
sumirprimus wrote:pa objasni sta znaci nije strateski cilj?
To pitaj Konjsku Facu i Martina, ne mene. Oni su rekli da će grad pasti i da njegova odbrana "nije strateški cilj". Ja imam svoje mišljenje, ali ono je nebitno u čitavoj priči.

udri celi bato,enter enter tacka ba... :D
sumirprimus

#40974 Re: Sirija

Post by sumirprimus »

insomnia78 wrote: Dobro, ne bitno
ha jebiga utrenirani su ,sinoc su igrali na male do 2 do 3 ujtro.. :D
insomnia78

#40975 Re: Sirija

Post by insomnia78 »

sumirprimus wrote:
insomnia78 wrote: Dobro, ne bitno
ha jebiga utrenirani su ,sinoc su igrali na male do 2 do 3 ujtro.. :D