Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Locked
kmirsad

#40926 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by kmirsad »

izvrsni direktor wrote:
Hakiz wrote:Evo prijedlog za vlasti u Kantonu Sarajevo i Našu stranku koja je bitan dio te vlasti. Da malo rade konkretno, a ne da gledamo "Dinastiju" o opstanku bloka ili neopstanku.

Da riješe ovo: https://www.klix.ba/vijesti/bih/taksist ... /190313059

I generalno riješe pitanje taksi prevoza (GRAS ću sada preskočiti, to je drugi par rukava) koji je osim zbog funkcije bitan i zbog imidža grada.

Mislim, ako imaju znanja i "cojones" da to riješe. Ili ako im je uopšte stalo da se takvim "banalnostima" bave.
Preko 20 godina su sistematski pravljeni uslovi da se ovako nesto ukorijeni u sistem. Stvoren je sistem da su prevare kradje i kriminal predstavljaju kao uspjeh.
Ocekujes da se nesto tako brzo prmijeni?

U kratkom vremenu mozes nesto dobro pokvariti ali da bi nesto pokvareno popravio trrbas puno vise vremena. Pogotovo ako se to pokvareno zove "sistem" i povezsno sa "sda".
:thumbup:Vidljivo je večina i Vlada u KS pokušava vrlo intezivno da popravlja stvari. Ali mislim da će im sve zapeti kada dođe do tužilaštva i suda. Tu je "strateška greška" zatečenog, grešnog sistema, a bojim se da nemaju uticaj na te stvari... nadam se da se varam...
Hakiz

#40927 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Hakiz »

Nema veze.
Last edited by Hakiz on 18/03/2019 13:59, edited 2 times in total.
drug_profi

#40928 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by drug_profi »

Mislim da bi se zdravstvo najlakse rijesilo. Izjednaciti JZU i PZU. Omoguciti potpisivanje ugovora sa ZZO po cjenovniku ZZO, a razliku ako postoji placati po usluzi.
Pa da makar ljudi koriste svoj novac koji im se oduzima iz plata za ZO.

Ja ne vidim ovdje neki veći problem, osim ako se ovakvim stanjem ne čuva nečija guzica.
mrgreen

#40929 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by mrgreen »

Hakiz wrote:Mnistar saobraćaja da sa ministrom MUP-a dogovori da sa revizorima u kontrolu ide i policija, ili da je policija blizu da mogu reagovati na poziv revizora ili vozača kojem neko prijeti, barem neko vrijeme dok se narod ne natjera da plaća karte za prevoz, i to se moža uraditi odmah. Kamere u vozilima će trebati sačekati i zbog novca i zbog tenderskih procedura, ali rečeno je samo stvar dogovora.
Ovo je u nekim uređenim gradovima sasvim normalna stvar. Ujedno i puno brze i efikasnije od kamera i naknadnog ganjanja osobe koja nije platila kartu.

MEĐUTIM, to je normalno u gradovima sa vrhunski uređenim prevozom u koji se jako puno ulagalo.
Nivo našeg javnog prevoza je sramotan, i bilo bi sramotno i licemjerno fokusirati se na uspostavljanje "sile" nad gradjanima uz tako lošu uslugu.

Kada dovedu javni prevoz na jedan prihvatljiv nivo, ponude dnevne, sedmicne i mjesečne karte za SVA prevozna sredstva i kada počnu vršiti kontrolu nad SVIMA (a ne samo maltretirati djevojke i žene na stanici, dok nekom glavonji od 2 metra ne smiju prici), onda apsolutno podržavam policiju u i oko javnog prevoza.
JThomas

#40930 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by JThomas »

drug_profi wrote:Mislim da bi se zdravstvo najlakse rijesilo. Izjednaciti JZU i PZU. Omoguciti potpisivanje ugovora sa ZZO po cjenovniku ZZO, a razliku ako postoji placati po usluzi.

Ja ne vidim ovdje neki veći problem, osim ako se ovakvim stanjem ne čuva nečija guzica.
problem je što su pzu velikim dijelom osnovane upravo da se uzme kajmak od katastrofalnog stanja u jzu. nerijetko od onih, ili u talu sa onima upravo zaslužnim za ovo drugo...
Hakiz

#40931 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Hakiz »

mrgreen wrote:
Hakiz wrote:Mnistar saobraćaja da sa ministrom MUP-a dogovori da sa revizorima u kontrolu ide i policija, ili da je policija blizu da mogu reagovati na poziv revizora ili vozača kojem neko prijeti, barem neko vrijeme dok se narod ne natjera da plaća karte za prevoz, i to se moža uraditi odmah. Kamere u vozilima će trebati sačekati i zbog novca i zbog tenderskih procedura, ali rečeno je samo stvar dogovora.
Ovo je u nekim uređenim gradovima sasvim normalna stvar. Ujedno i puno brze i efikasnije od kamera i naknadnog ganjanja osobe koja nije platila kartu.

MEĐUTIM, to je normalno u gradovima sa vrhunski uređenim prevozom u koji se jako puno ulagalo.
Nivo našeg javnog prevoza je sramotan, i bilo bi sramotno i licemjerno fokusirati se na uspostavljanje "sile" nad gradjanima uz tako lošu uslugu.

Kada dovedu javni prevoz na jedan prihvatljiv nivo, ponude dnevne, sedmicne i mjesečne karte za SVA prevozna sredstva i kada počnu vršiti kontrolu nad SVIMA (a ne samo maltretirati djevojke i žene na stanici, dok nekom glavonji od 2 metra ne smiju prici), onda apsolutno podržavam policiju u i oko javnog prevoza.
Policija je upravo u službi kontrole glavonje od 2 metra. Ne možeš očekivati od revizora da primjenjuju silu, štaviše ja bih prvi bio protiv da revizor primjenjuje silu. Njegova zakonska i ustavna ovlaštenja mu to ne smiju dozvoliti, zna se ko u uređenoj državi ima pravo da trenira strogoću nad neposlušnim.

Zato u uređenim državama posao revizora rade i bakice. Jer sa glavonjom od 2 metra neće ona da se raspravlja, to će raditi policija.

Za karte i uređenje prevoza se potpuno slažem, ali to će zahtijevati vrijeme. Da se prodaja karata izmjesti iz GRAS-a i bude u nadležnosti neke kanmtonalne institucije i karta koju kupiš vrijedi ne samo za sve oblike transporta, nego i za sve prevoznike, dakle uđeš u GRAS ili Centrotrans ili sutra neki treći sa istom kartom. A onda jednom mjesečno ta institucija iz mašina za poništavanje downloaduje podatke koliko karata je poništeno kod kojeg prevoznika i na osnovu toga im alocira sredstva od prodatih karata.

A ne smijem ni pomisliti na tramvaj ili trolejbus u kojem grijanje radi zimi (i samo zimi), a klimatizacija radi ljeti. E to je već utopija...
Hakiz

#40932 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Hakiz »

JThomas wrote:
drug_profi wrote:Mislim da bi se zdravstvo najlakse rijesilo. Izjednaciti JZU i PZU. Omoguciti potpisivanje ugovora sa ZZO po cjenovniku ZZO, a razliku ako postoji placati po usluzi.

problem je što su pzu velikim dijelom osnovane upravo da se uzme kajmak od katastrofalnog stanja u jzu. nerijetko od onih, ili u talu sa onima upravo zaslužnim za ovo drugo...
Upravo.
drug_profi

#40933 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by drug_profi »

Hakiz wrote:
JThomas wrote:

Upravo.
Jasno je da je tako. Ali zasto je to problem? Hajmo to sad staviti u sistem ZZ i nek uzimaju jos veci kajmak, ali da mi koji placamo to jadno ZO imamo nesto od tih uzasno puno novaca koje dajemo.
Pa jel svrha tih novaca da neko uzima ili ne uzima kajmak, ili da se zastiti zdravlje populacije? Dok sad veci kajmak uzimaju JZU za nikakvu uslugu, a pacijenta tretiraju ko malo bolje smeće. Posisu sav novac iz doprinosa.
Sad nemamo nista, niti cemo imati ikad dok se PZU u ne izjednace sa JZU u ZZO.
izvrsni direktor
Vozim: Premium

#40934 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by izvrsni direktor »

JThomas wrote:

Briga me za to. Ja hocu dobru zdravstvenu zastitu, hoce li sda kadar ili neki privatnik kupiti kajmak od mojih para koje sam obavezan da dajem, je meni svejedno.
JThomas

#40935 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by JThomas »

ne razumijete, "kajmak" potiče upravo iz toga što masovno plaćamo i na mostu i na ćupriji, tj. i javni sistem i privatnika čim nam nešto iole hitnije treba, ili naprosto nećemo da se peglamo. a u suštini svega je naravno korupcija. ništa se to neće stvarno riješiti bez normalnog pravosuđa prije svega.
kmirsad

#40936 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by kmirsad »

JThomas wrote:ne razumijete, "kajmak" potiče upravo iz toga što masovno plaćamo i na mostu i na ćupriji, tj. i javni sistem i privatnika čim nam nešto iole hitnije treba, ili naprosto nećemo da se peglamo. a u suštini svega je naravno korupcija. ništa se to neće stvarno riješiti bez normalnog pravosuđa prije svega.
:thumbup:
drug_profi

#40937 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by drug_profi »

Pa ako je rendgen pluca 30 maraka kod privatnika, koliko se isto fakturise iz JZU prema ZZO?
Ako je, lupam, EKG kod privatnika 30 maraka, a u JZU naprimjer 25, dajte da uradim kod privatnika i doplaticu 5 maraka umjesto svih 30. Imam pravo na to da iskoristim svoj novac za lijecenje tamo gdje ja to hocu i kod ljekara kojim ja vjerujem.

Dakle sad imate minsitarstvo zdravlja kantona, i fond ZZO.
Imate sve poluge da razbatalite te talove, da se novac en baca u vrecu bez dna a radno stanovnistvo ne moze dobiti uslugu na vrijeme jer ne moze doci na red u JZU, niti moze priustiti dane i dane odsustva sa posla radi toga.
Odes poslije radnog vremena u PZU, uradis preglede i dobijes rezultate mailom, uz misljenje ljekara sta treba dalje.
Potpuno se izgubila svrha ZZ. Prvenstveni cilj treba biti zastita zdravlja radno sposobnog stanovnistva i djece.
Last edited by drug_profi on 18/03/2019 15:44, edited 1 time in total.
palermo

#40938 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by palermo »

drug_profi wrote:Pa ako je rendgen pluca 30 maraka kod privatnika, koliko se isto fakturise iz JZU prema ZZO?
Ako je, lupam, EKG kod privatnika 30 maraka, a u JZU naprimjer 25, dajte da uradim kod privatnika i doplaticu 5 maraka umjesto svih 30. Imam pravo na to da iskoristim svoj novac za lijecenje tamo gdje ja to hocu i kod ljekara kojim ja vjerujem.
a šta ako te noću zaboli stomak jer si se prejeo kalje i trebaš pomoć ljekara......a privatnik ne radi....

hoću reći, nije to baš tako jednostavno kao što narod misli.......što dobiješ na ćupriji, izgubit ćeš na mostu.....

Bila je ona jedna tema o ovome, i vivaldi je to vrlo lijepo elaborirao
JThomas

#40939 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by JThomas »

a ovako ako ti se žuri (u suštini, kad je zdravlje u pitanju 99% stvari se žuri) plaćaš sve još jednom. e to je "kajmak".

ništa se neće riješiti dok krivi ne počnu stvarno ići u zatvor. ništa. sve drugo je kozmetika. samo će se mijenjati načini varanja.
drug_profi

#40940 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by drug_profi »

palermo wrote:
drug_profi wrote:Pa ako je rendgen pluca 30 maraka kod privatnika, koliko se isto fakturise iz JZU prema ZZO?
a šta ako te noću zaboli stomak jer si se prejeo kalje i trebaš pomoć ljekara......a privatnik ne radi....

hoću reći, nije to baš tako jednostavno kao što narod misli.......što dobiješ na ćupriji, izgubit ćeš na mostu.....

Bila je ona jedna tema o ovome, i vivaldi je to vrlo lijepo elaborirao
Palermo, ja u klin ti u plocu.
Cilj je da mozes sa knjizicom gdje hoces, u hitnu, u javnu ustanovu, u privatnu, nebitno... za svoje pare mozes da biras. Placas osiguranje, ima tamo guta para sa tvojim imenom. Treba ti hitna ides u hitnu, pokazes karticu zdravstvenog i kraj price. Hoces internisti, nazoves kliniku kojoj vjerujes odes, pokazes karticu. Dobijes uslugu besplatno ili uz neku manju doplatu razlike u cjenovniku. Sta tu nije vise jasno?
JThomas

#40941 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by JThomas »

i zafali ruka u kantonu i oni daju radeljašu da upravlja tom tvojom gutom :mrgreen:
drug_profi

#40942 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by drug_profi »

JThomas wrote:a ovako ako ti se žuri (u suštini, kad je zdravlje u pitanju 99% stvari se žuri) plaćaš sve još jednom. e to je "kajmak".

ništa se neće riješiti dok krivi ne počnu stvarno ići u zatvor. ništa. sve drugo je kozmetika. samo će se mijenjati načini varanja.
Ne kontam te.
Kad bi se izjednacili JZU i PZU upravo bi to sto govoris bilo onemoguceno.
SAD vlast u kantonu ima poluge u svojim rukama da to uradi.
drug_profi

#40943 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by drug_profi »

JThomas wrote:i zafali ruka u kantonu i oni daju radeljašu da upravlja tom tvojom gutom :mrgreen:
a u pm, i ti postade demagog.
Uzmi snikers jbt.
Ili priznaj da zivis od te moje gute pa je tako branis srcano.
JThomas

#40944 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by JThomas »

a šta ja to branim? ja samo kažem da se to neće desiti, jer su u igri goleme nezaslužene pare. upravo onih koji odlučuju, i sa njima povezanih lica. što ti treba od lijekova a nema na listi, ima povoljno u apoteci kod sekine najbolje jaranice. i tako dalje.
palermo

#40945 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by palermo »

drug_profi wrote:
Cilj je da mozes sa knjizicom gdje hoces, u hitnu, u javnu ustanovu, u privatnu, nebitno... za svoje pare mozes da biras. Placas osiguranje, ima tamo guta para sa tvojim imenom. Treba ti hitna ides u hitnu, pokazes karticu zdravstvenog i kraj price. Hoces internisti, nazoves kliniku kojoj vjerujes odes, pokazes karticu. Dobijes uslugu besplatno ili uz neku manju doplatu razlike u cjenovniku. Sta tu nije vise jasno?
Ma jasno je sve, na takav način bi se apsolutno uništilo javno zdravstvo i došlo bi se u situaciju da praktički samo bogati imaju mogućnost kvalitetne zdravstve zaštite.

Ne bi to bila novost u svijetu, samo je pitanje opredjeljenja
drug_profi

#40946 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by drug_profi »

JThomas wrote:a šta ja to branim? ja samo kažem da se to neće desiti, jer su u igri goleme nezaslužene pare. upravo onih koji odlučuju, i sa njima povezanih lica. što ti treba od lijekova a nema na listi, ima povoljno u apoteci kod sekine najbolje jaranice. i tako dalje.
Pa ko se sad pita? Seka ili NS+ partneri?
Ti pricas isto kao da nije bilo promjene vlasti u kantonu.

Govorili smo o promjenama koje bi poboljsale zivot gradjanima kantona. Ni jedna od mjer ili reformi ne bi bila laksa, a istovremeno povoljno uticala na najsiru mogucu bazu.

Znaci ogroman napredak koji bi zapoceo konacno rjesavanje ZZ građana. otvorile bi se onda mogucnosti za dopunska zdravstvena osiguranja, privatne bolnice, hirurgije... i sigurno bi sve to bilo jeftinije nego ici u Zagreb, Minhen i sl. jer je lakse dovesti vrhunskog hirurga u Sarajevo na nekoliko dana, nego pacijenta odvesti u Berlin.
Naravno da ne mislim da se sve moze placati iz postojeceg fonda ZZO, ali on mora biti osnova jer se tu uzimaju bezobrazno velike pare - za nista!
JThomas

#40947 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by JThomas »

zakon o zdravstvenom osiguranju je federalni. bez velike promjene tog zakona, ti ne možeš na kantonu narediti privatniku da prihvati taj aranžman. ne možeš ni kliničkom centru, kao najvećoj i najvažnijoj instituciji javnog zdravstva. a svakako ne možeš ni zaista poplaćati to sve iz kantonalnog fonda.
drug_profi

#40948 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by drug_profi »

palermo wrote:
drug_profi wrote:
Ma jasno je sve, na takav način bi se apsolutno uništilo javno zdravstvo i došlo bi se u situaciju da praktički samo bogati imaju mogućnost kvalitetne zdravstve zaštite.

Ne bi to bila novost u svijetu, samo je pitanje opredjeljenja
A sada kao nije unisteno Palermo?
Samo bi bilo prisiljeno da se unaprijedi sa uslugom, inace nema plate. Sirotinja svakako ima ZZ u nasoj zemlji, pa ne znam zasto je ne bi imala i ubuduce. Ja sigurno ne potrosim 4000 maraka godisnje, tako da pretice itekako za sirotinju.
drug_profi

#40949 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by drug_profi »

JThomas wrote:zakon o zdravstvenom osiguranju je federalni. bez velike promjene tog zakona, ti ne možeš na kantonu narediti privatniku da prihvati taj aranžman. ne možeš ni kliničkom centru, kao najvećoj i najvažnijoj instituciji javnog zdravstva. a svakako ne možeš ni zaista poplaćati to sve iz kantonalnog fonda.
Ma jebo lud zbunjenog. Kako ba federalni kad ja sa knjizciom iz KS mogu samo racun dobiti u Mostaru ili Zenici? Da platim. A meni ce onda mozda kantonalni fond ZZO refundirati, a mozda i nece.
Znaci lova je u kantonalnom fondu.

Privatnik bi jedva docekao da moze raditi preko osiguranja, imao bi garantovan rast broja usluga i zaposljavanje boljih doktora.
Znaci mislis da ne moze da se poplaca sve to? A gdje su onda moje pare?
To treba istjerati na cistac. Mi sada nemamo sistem ZZ. Ne zanosite se!
Ovo nije sistem, ovo je prevara.
Vrlo lako je doci do racunice koliko KCU i DZ povuku para na ime pruzenih usluga. Ako je problem stabilnost sistema, neka se uvede participacija kod PZU. I to je bolje nego nista. Znaci kod privatnika ces platiti npr. 50% cijene usluge, a u JZU ces dobiti besplatno pa eto ko ima nek bira.
palermo

#40950 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by palermo »

drug_profi wrote:
A sada kao nije unisteno Palermo?
Samo bi bilo prisiljeno da se unaprijedi sa uslugom, inace nema plate. Sirotinja svakako ima ZZ u nasoj zemlji, pa ne znam zasto je ne bi imala i ubuduce. Ja sigurno ne potrosim 4000 maraka godisnje, tako da pretice itekako za sirotinju.

Tema je Naša stranka pa da ne trolamo puno...

i nije uništeno javno zdravstvo....ako bude uništeno vidjet ćeš kako to izgleda.....

sasvim je druga stvar na koji način se upravlja fondovima....i onda se opet vraćamo na korijen problema, partiokratija kao temeljni sistem življenja i nefunkcionisanje pravne države.....
Locked