ovo je glavni problem.seln wrote:Ama, nisu svi izbjeglice...niti su svi koji sad imaju pravo glasa nepismeni.sinuhe wrote:Slabo ko iz dijaspore glasa. 96 su sirile glasine da se glasanjem na BeHa izborima gubi izbjeglicki status.
Nedokucivosti naseg naroda.
Znaju svi da s emoze glasati, poznaju i proceduru, ali im se ne da...tesko podici guzicu i zatraziti formular.
bas iz tog razloga mislim, da na tom polju koalicija prvi mart cini najvise dobrog posla. ova prepucavanja oko zakona u rs-u je manje vise sekundarno. dosta bitniji je onaj zakon iz federacije, jer vecina ljudi koji su nekad zivjeli u rs-u imaju makar nekakvo imanje u rs-u ili neko iz njihove familije. veliki dio tih ljudi i zivi u rs-u a prijavljeno prebivaliste u fbih.
a naravno i pored prvog marta, nadam se da ce se dijaspora ovaj put sto bolje organizovati i glasati. za koga, to je manje vise nebitno, samo nek je iz one koalicije. ako pokaze dobre rezultate, a ne bi trebalo biti tesko popraviti rezultat od 2010, onda moguce da u buducnost ova koalicije dobije jos vise podrske. gledao sam rezultate izbora 2010. sasvim je realno da se u skupstini rs dobije nekoliko zastupnika vise. nije mi se dalo racunati koliko bi teoretski imali vise, da je bilo 2010. koalicije prvi mart. steta sto sdp nije u koaliciji, oni imaju dosta glasova, ali pretpostavljam, da ce veliki procenat (u rs-u!) sada glasati za df.
jos ima jedna interesantna stvar, a to je brcko distrikt. tamo ljudi mogu birati u kojem entitetu ce glasati, samo mi nije jasno, da li to odluce "ispred glasacke kutije ili je to npr. ovisno od entitetskog drzavljanstva ili nesto trece..???
mislim da bi koalicija prvi mart i u brckom trebala pokrenuti jednu jaku inicijativu...