Vidim ja ti se bas zadao da pricas o ekonomijiAli Kemal wrote:Ja sam rodjen u BiH i autohtoni sam Bosanac, tako da to nije ni teoretski mogucespreca wrote:Za BiH bi najbolje bilo,kad bi se ti i takvi ko ti odrekli BiH drzavljanstva
Da su svi ljudi kao ja u Bosna bi bila sretna drzava, ljudi bi se brinuli kako da imaju bolji zivot, pricalo bi se o ekonomiji, porezima, investicijama...
Ne bi se prebrojavali prvacici i rodjene bebe po nacionalnosti.
Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
- Havatar
#40751 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
- spreca
#40752 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Havatar wrote:Vidim ja ti se bas zadao da pricas o ekonomijiAli Kemal wrote:Ja sam rodjen u BiH i autohtoni sam Bosanac, tako da to nije ni teoretski mogucespreca wrote:Za BiH bi najbolje bilo,kad bi se ti i takvi ko ti odrekli BiH drzavljanstva
Da su svi ljudi kao ja u Bosna bi bila sretna drzava, ljudi bi se brinuli kako da imaju bolji zivot, pricalo bi se o ekonomiji, porezima, investicijama...
- Ali Kemal
#40753 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
A s kim da pricam o ekonomij, kada to nikoga ne interesuje.Havatar wrote:Vidim ja ti se bas zadao da pricas o ekonomijiAli Kemal wrote:Ja sam rodjen u BiH i autohtoni sam Bosanac, tako da to nije ni teoretski mogucespreca wrote:Za BiH bi najbolje bilo,kad bi se ti i takvi ko ti odrekli BiH drzavljanstva
Na zalost vecina vise volu rahat patnju nego veci standard.
-
cindrlimindrli
#40754 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Odlicno, cim to izganjate mozemo o statusu dijaspore.Ali Kemal wrote:To sto imaju drzavljanstvo hrvatske i srbije ne znaci da nemaju drzavljanstvo Bosne, to se valjda podrazumijeva. Ako nista bi se trebao postici dogovor sa Srbijom i Hrvatskom da ti ljudi mogu da glasaju samo u jednoj drzavi, pa nek biraju.
- res publica
#40755 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Pa ni to ne bi bilo dozvoljeno, mislim na Minhen i Štutgart. Pogotovo ako se radi o masovnoj pojavi praćenoj čak medijskom kampanjom.ILVIIR wrote: bolje bi ti bilo da si uporedio bayern i baden wurtemberg sa fbih i rs nego ono gore poredjenje.
i sta se desi kad neko ode iz minhena u stutgart i prijavi tu prebivaliste? normalno je da glasa i na lokalnim i "entitetskim" izborima tamo gdje mu je prebivaliste!
Jer bi onda Minhenčani mogli da kroje sudbinu Štutagarćanima.
U krajnjoj linjiji, mnoga kršenja pravde i pravičnosti mogu da se uviju u okvire legalizma. To može biti jednaka poreska stopa za sve građane, pa onda siromašni budu više pogođeni od bogatih - što je nepravda, a ipak sve po zakonu.
A to može biti i biranje člana predsjedništva iz reda Hrvata, bez hrvatskih glasova - sve po zakonu, ali nepravda jer Bošnjaci biraju dva a Hrvati nijednog. I to je na kraju krajeva ovo manipulisanje glasovima, po važećem zakonu moguće, ali nije pravdeno. S tim što Srbi se ne natežu u nekim pregovorima i beskrajnim razjašnjavanjima, kao što to rade Hrvati, nego reaguju odmah.
- spreca
#40756 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Uz zbranu glasanja ja bih zabranio i da dijaspora salje ili donosi pare u bih......a kemice
- Ali Kemal
#40757 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Ako neko salje pare majci da bi mogao da glasa, onda ne treba ni da saljespreca wrote:Uz zbranu glasanja ja bih zabranio i da dijaspora salje ili donosi pare u bih......a kemice
-
cindrlimindrli
#40758 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Pusti Andjelka aka Kemuru, taman posla da njemu zelje ispunjavam.spreca wrote:Uz zbranu glasanja ja bih zabranio i da dijaspora salje ili donosi pare u bih......a kemice
Znaci, glasam i tacka.
- spreca
#40759 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
raskoraci se propasces od humanostiAli Kemal wrote:Ako neko salje pare majci da bi mogao da glasa, onda ne treba ni da saljespreca wrote:Uz zbranu glasanja ja bih zabranio i da dijaspora salje ili donosi pare u bih......a kemice
- spreca
#40760 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Ali Andjelko nezna da ja maksuz dolazim da glasamcindrlimindrli wrote:Pusti Andjelka aka Kemuru, taman posla da njemu zelje ispunjavam.spreca wrote:Uz zbranu glasanja ja bih zabranio i da dijaspora salje ili donosi pare u bih......a kemice
Znaci, glasam i tacka.
-
detroit-mercy
#40761 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Sta je Goran MIlic u BiHAli Kemal wrote:Kako moze biti gradjanin BiH ako ne zivi u BiHmadner wrote:Gradjani BiH imaju pravo glasa, to je sasvim logicno i normalno.
Ili mozda Dzekson
-
detroit-mercy
#40762 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Ode drzavljanstvo za vise od pola repke jeboteAli Kemal wrote:Drzavljanstvo bi se trebalo oduzeti svim naturalizovanim drzavljanima BiH, tj koji nisu rodjeni u BiH i ciji roditelji nisu rodjeni u BiH, a koji ne zive u BiH vise od 5 godina.
Jarane, malj u ruke i presudi si
-
detroit-mercy
#40763 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
To sto imaju drzavljanstvo hrvatske i srbije ne znaci da nemaju drzavljanstvo Bosne, to se valjda podrazumijeva.Ali Kemal wrote:cindrlimindrli wrote:Ali Kemal wrote:Samo jos da pokazes gdje sam ja rekao da strani drzavljani mogu da glasaju Nemoj izmisljat.
Stvarno? A sta je ovo?
Moze, ako ne zive u BiH.Ali Kemal wrote:
u BiH. Moze li ovo?
Poenta nije da se ljudi prebrojavaju, nego da o sudbini BiH odlucuju ljudi koji zive u BiH.
Ako nista bi se trebao postici dogovor sa Srbijom i Hrvatskom da ti ljudi mogu da glasaju samo u jednoj drzavi, pa nek biraju.[/quote]
Znaci to sto neko ima americko drzavljanstvo ne znaci da nema i bosansko
Jos da je treceg entiteta i referenduma, sve bi bilo ko u bajci
-
Blizanac
#40764 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Na pdf-u "Ekonomija" imaš jako puno sagovornika na ovu temu, od onih prosječnog znanja pa do onih baš potkovanih.Ali Kemal wrote: A s kim da pricam o ekonomij, kada to nikoga ne interesuje.![]()
Da zaista želiš o tome razgovarati, išao bi na taj forum a ne bi penziju zarađivao na "Politici".
-
detroit-mercy
#40765 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
I to na tezi, daj treci daj ovima da se otcepe i ekonomija ce da procvetaBlizanac wrote:Na pdf-u "Ekonomija" imaš jako puno sagovornika na ovu temu, od onih prosječnog znanja pa do onih baš potkovanih.Ali Kemal wrote: A s kim da pricam o ekonomij, kada to nikoga ne interesuje.![]()
Da zaista želiš o tome razgovarati, išao bi na taj forum a ne bi penziju zarađivao na "Politici".
-
belfy
#40766 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
ma ja...gdje je pravedno da je porez isti za sve. trebalo bi to mozda po narodima, etnijama ili vjeri... cestitam strucnjace.res publica wrote:Pa ni to ne bi bilo dozvoljeno, mislim na Minhen i Štutgart. Pogotovo ako se radi o masovnoj pojavi praćenoj čak medijskom kampanjom.ILVIIR wrote: bolje bi ti bilo da si uporedio bayern i baden wurtemberg sa fbih i rs nego ono gore poredjenje.
i sta se desi kad neko ode iz minhena u stutgart i prijavi tu prebivaliste? normalno je da glasa i na lokalnim i "entitetskim" izborima tamo gdje mu je prebivaliste!
U krajnjoj linjiji, mnoga kršenja pravde i pravičnosti mogu da se uviju u okvire legalizma. To može biti jednaka poreska stopa za sve građane, pa onda siromašni budu više pogođeni od bogatih - što je nepravda, a ipak sve po zakonu.
A to može biti i biranje člana predsjedništva iz reda Hrvata, bez hrvatskih glasova - sve po zakonu, ali nepravda jer Bošnjaci biraju dva a Hrvati nijednog. I to je na kraju krajeva ovo manipulisanje glasovima, po važećem zakonu moguće, ali nije pravdeno. S tim što Srbi se ne natežu u nekim pregovorima i beskrajnim razjašnjavanjima, kao što to rade Hrvati, nego reaguju odmah.
- Ali Kemal
#40767 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
U pravu si, ali to su vise teme Kako zatvoriti ziro racun, Ebay, Posao u Njemackoj, Grijanje na struju, tekuci problemi gradjana, neka se raspravlja, ne kazem, ali sa ovakvim politickim stavovima, dzaba to sve.Blizanac wrote:Na pdf-u "Ekonomija" imaš jako puno sagovornika na ovu temu, od onih prosječnog znanja pa do onih baš potkovanih.Ali Kemal wrote: A s kim da pricam o ekonomij, kada to nikoga ne interesuje.![]()
Ljudi ne razlikuju sta znaci biti drzavljanin jedne zemlje, a sta znaci biti gradjanin. Za vecinu je to ovde jedno te isto.
Pogotovu za nacionaliste koji i dalje vladaju Bosnom, koji potpiruju fasizam da bi ostali na vlasti itd.
- ILVIIR
#40768 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
izvini, ali ovaj post je definicja sovinizma!Ali Kemal wrote:Zasto bi neko uopste zelio da glasa tamo gdje ne zivi, te se zna da se prijavljuje fiktivno?
Dijasporcima treba takodje ukinuti pravo glasa. Ne zivis U Bosni, rat je zavrsio prije skoro 20 godina, nema nikakvog opravdanja da se tim ljudima dozvoli da glasaju, jer su obicno oni najveci ekstremisti, glasaju za ludake, ali im ne pada na pamet da se vrate u Bosnu i zive pod vlascu tih ludaka.
- ILVIIR
#40769 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
ma ja. treba im uzeti drzavljanstvo, a svedjani im ne daju njihovo.. pa nek se snalaze kako znaju..Ali Kemal wrote:Nema ko nije drzavljanin Bosne i Hercegovinecindrlimindrli wrote:...i drzavljani Bosne i Hercegovine.Ali Kemal wrote:Mislim na dijasporce, oni su gradjani SveCke, Austrije, Njemacke, USA...![]()
Dijasporci zele da glasaju, a ne zele da zive u Bosni. To je prije svega jedno moralno pitanje.
valjas bukve dijete drago
- ILVIIR
#40770 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
hahahha.. vidi sad ovo... a maloprije si napisao nesto sasvim drugo..Ali Kemal wrote:Drzavljanstvo bi se trebalo oduzeti svim naturalizovanim drzavljanima BiH, tj koji nisu rodjeni u BiH i ciji roditelji nisu rodjeni u BiH, a koji ne zive u BiH vise od 5 godina.
odluci se vise!
- ILVIIR
#40771 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Havatar wrote:Vidim ja ti se bas zadao da pricas o ekonomijiAli Kemal wrote:Ja sam rodjen u BiH i autohtoni sam Bosanac, tako da to nije ni teoretski mogucespreca wrote:Za BiH bi najbolje bilo,kad bi se ti i takvi ko ti odrekli BiH drzavljanstva
nemoj ga molim te izazivati
- ILVIIR
#40772 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
apsolutno pogresno.res publica wrote:Pa ni to ne bi bilo dozvoljeno, mislim na Minhen i Štutgart. Pogotovo ako se radi o masovnoj pojavi praćenoj čak medijskom kampanjom.ILVIIR wrote: bolje bi ti bilo da si uporedio bayern i baden wurtemberg sa fbih i rs nego ono gore poredjenje.
to se upravo desava u njemackoj (informisi se malo o njihovim unutrasnjim migracijama!), samo njemci imaju dvije velike prednosti:
1) imaju dosta jacu demokratsku svijest nego mi
2) kod njih je postalo porilicno nebitno da li si mihencanin ili stutgacanin
- ILVIIR
#40773 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
evo sa ovima.. http://www.klix.ba/forum/ekonomija-f38.htmlAli Kemal wrote:A s kim da pricam o ekonomij, kada to nikoga ne interesuje.Havatar wrote:Vidim ja ti se bas zadao da pricas o ekonomijiAli Kemal wrote: Ja sam rodjen u BiH i autohtoni sam Bosanac, tako da to nije ni teoretski moguce
Ne bi se prebrojavali prvacici i rodjene bebe po nacionalnosti.![]()
dovidjenja.
- ILVIIR
#40774 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Ali Kemal wrote:U pravu si, ali to su vise teme Kako zatvoriti ziro racun, Ebay, Posao u Njemackoj, Grijanje na struju, tekuci problemi gradjana, neka se raspravlja, ne kazem, ali sa ovakvim politickim stavovima, dzaba to sve.Blizanac wrote:Na pdf-u "Ekonomija" imaš jako puno sagovornika na ovu temu, od onih prosječnog znanja pa do onih baš potkovanih.Ali Kemal wrote: A s kim da pricam o ekonomij, kada to nikoga ne interesuje.![]()
Ljudi ne razlikuju sta znaci biti drzavljanin jedne zemlje, a sta znaci biti gradjanin. Za vecinu je to ovde jedno te isto.
Pogotovu za nacionaliste koji i dalje vladaju Bosnom, koji potpiruju fasizam da bi ostali na vlasti itd.
ipak samo nastavi "dulje". zabavan si.
- Grover
#40775 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Za Zapad, Visokog predstavnika, itd., Republika Srpska je veća svetinja nego za Milorada Dodika.