Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
The BEN10 wrote:Razgovor mobitelom u toku vožnje je zabranjen. Ali, jel zabranjeno korištenje slikanje? Ako jeste, interesuje me kako je to recimo opasnije od pušenja i svega što dolazi uz to...
Unaprijed hvala upućenima na informaciji koju dostave.
samo znam da u sloveniji nije dozvoljeno niti pusenje za volanom nabrali su love prve godine kad su uveli, stane lola kod naplatne rampe iza maribora i odatle ima preglednost na duzoj dionici i samo peati dvogledom, kao i oni za vinjete
edit: u portugalu je zabranjeno prije par godina i na slusalicu razgovarati, dali se sta mjenjalo neznam
The BEN10 wrote:E super, hvala za početnu info. http://www.mkt.gov.ba/Aktuelno/default. ... gTag=bs-BA
Pa da, baš tako: recimo, na mom telefonu je proizvođač ugradio aplikaciju namijenjenu korištenju telefona u autu. E sad, kako bi se tretiralo korištenje te aplikacije ako bi me policija zaustavila? Da li se to može podvesti pod: "mobilni telefon prilagođen upotrebi u vozilu"?
Također - pitanje korištenja kamere. Ako već postoji klauzula koja dozvoljava upotrebu prilagođenog telefona, šta je sa kamerom, koja zahtijeva jedan jedini klik za upotrebu iste?
@goran - možeš li nam ti pomoći?
Zakon ne prati razvoj tehnologije i prakticno je pisan kad je telefon bio samo telefon, a ne multipraktik.
Zakon je jasno napisao "vozač ne smije koristiti mobilni telefon" i ako ce se dosljedno tumaciti slikanje ili snimanje mobilnim telefonom se takodjer smatra koristenjem mobilnog telefona i nije bitno da li ga koristis za razgovor ili slikanje.
U praksi vjerujem da ce te kazniti za svaku opciju koristenja telefona, bez obzira da li pricas, slikas,tipkas SMS, koristis Viber ili Skp, citas mail, podesavas navigaciju, play listu itd, koja podrazumjeva drzanje telefona u ruci. Ako tvoj aplikacija podrazumjeva da mozes pricati, a ne drzati tel. u ruci onda ne bi trebao imati problema.
Gorane, hvala na iscrpnom objašnjenju.
Međutim, nisam baš zadovoljan - obično budeš detaljniji i precizniji. Naime, nisi komentarisao ovaj dio: "mobilni telefon prilagođen upotrebi u vozilu" - šta bi to moglo biti? Velim ti, na mom telefonu proizvođač je instalirao aplikaciju koja kad se upali sve tipke postaju ogromne, baš namijenjene upotrebi u autu.
Hvala još jednom.
Pa ne mozes biti precizniji kad je zakon zaostao u odnosu na tehnologiju, "mobilni telefon prilagođen upotrebi u vozilu" valjda znaci bilo kakav sistem koji podrazumjeva koristenje telefona bez upotrebe ruku, nekad klasicni hands free kit (nosac, mikrofon, zvucnik, metar kablova), kasnije BT hands free ili BT slusalica, a zapravo je to i mobitel sa speakerphoneom. Zakon nigdje ne razmatra dio kad moras utipkati broj, a prvi hands free nisu imali glasovno biranje (sta ako biras broj koji nema u imeniku?) - doduse to jednako odvlaci paznju kao trazenju stanice na radiju ili podesavanje klime, tako da bez obzira na velicinu brojeva, ako moras drzati telefon na uhu tokom razgovora tvoj telefon nije dozvoljen.
Do mene mislim na kamion pisem kombi
Ovaj znak stop je okrenut prema sandoprcu tako da ne vidim da on ima stop
Doduse ovaj stop sto se vidi je tu od pamtivjeka zbog pruge tako da izgleda nema ni jedan znak
Mada je tamo prema velepekari pravo prvenstva ova paralelna sa sandoprcom
Prosle zime sa lijeve strane leti mercedes taksista kroz stop znak, i pravo na mene, srecom sam zakocio da bi on proletio na 30cm... magla se neka bila spustila a lola bez kocenja 60 kmh kroz raskrsnicu. Nesto se kao izvinjava kasnije...
Jučer mi je taksista uzeo prvenstvo prolaza i ne bi bio to problem da nije ulicom kojom ne bi smio voziti više od 30 km na stat proletio manijački kao da je na autoputu.
Prosle zime sa lijeve strane leti mercedes taksista kroz stop znak, i pravo na mene, srecom sam zakocio da bi on proletio na 30cm... magla se neka bila spustila a lola bez kocenja 60 kmh kroz raskrsnicu. Nesto se kao izvinjava kasnije...
Ja mnogo volim kad na kratkim semaforima vrsni vozaci izbace iz brzine i potegnu rucnu, pa tek kad vide zeleno sa odgodom od par desetinki krenu sa procedurom pokretanja svog ukopanog vozila.
basicm wrote:Ja mnogo volim kad na kratkim semaforima vrsni vozaci izbace iz brzine i potegnu rucnu, pa tek kad vide zeleno sa odgodom od par desetinki krenu sa procedurom pokretanja svog ukopanog vozila.
Takvim treba rucnu iscupati pa onda nek se rolaju po ulici, jer ne mogu kocnicu lagano drzati tih par sekundi ocito
Jebo majku narodu nikad ugoditi. Ovome smeta rucna, a onome prije par stranica smeta svjetlost štopki i naziva debilima one koji ne odmaraju nogu na semaforima