Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...
-
trifrtalja
#4076 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...
Vazno za napad na debelo brdo od 16tog maja 95te je da je od sveukupno navedena 43 poginula placenika u knjizi Aziza Tafre, za 7 njih se navodi u opisu samo to da su poginuli 1995te godine. Nema detaljnijih opisa o mjestu, datumu ili nacinu pogibije. To otvara mogucnost da je moguce da je njih 7 moglo biti ubijeno u toku pokusaja proboja preko debelog brda 16tog maja 1995te. Ali i ne iskljucuje ni mogucnost da su poginuli negdje drugo. Za sve ostale navedene u knjizi se moze reci da su negdje ili nekad prije ili poslije poginuli u Bosni i Hercegovini. Naravno ako su detalji opisani stoposto tacni. Za njih ima ili datum ili mjest pogibije tako da su podaci vjeerovatno preuzeti i korektnih izvora.
Last edited by trifrtalja on 14/02/2021 18:55, edited 1 time in total.
-
trifrtalja
#4077 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...
Napad na debelo brdo (antene) 16tog maja 1995 odnosno mozda bolje receno odbrana debelog brda je opisana od branioca i pripadnik ARBIH, "dezurni kriticar" prije nekoliko godina ovdje na forumu. To je slicno ili cak isto opisao i na stranici slavicnet, gdje se cak negdje u vezu dovodi 16 i 17 Juni, ali mislim da je to vec razjasnjeno i da se ustvari radi o 16tom maju 1995, kada su srbi izvrsili napad na debelo brdo i privremeno zauzeli rov na antenama.
Na slavicnet je napisao da je imao informaciju, odnosno da je na televiziji neko dao izjavu da je prilikom neuspjelog napada poginulo 27 vojnika srpske vojske. Prije toga je 6 pripadnika radnog voda prebjeglo na nasu stranu i uspjelo dati neke informacije o predstojecim pripremama i kopanju transeje od srpske strane prema nasim rovovima.
Sa suprotne strane je odgovoreno da je poginulo 9 vojnika.
"Prema informacijama kojima ja raspolažem, u akciji (napadu) na Debelo brdo, koja se desila 16. i 17. juna 1995. godine poginulo je devet pripadnika VRS:
• Gulija (Milenko) Spasoje
• Đurđić (Đorđe) Stojan
• Đukić (Milan) Žarko
• Dragičević (Stevan) Milan
• Samardžić (Milorad) Novo
• Džebo (Stevan) Branko
• Topalović (Branko) Milisav
• Petrović (Milan) Vitko - umro sledećeg dana u bolnici Kasindo
• Savić (Jovan) Savo
Izbrisao sam ime osobe za koju si napisao da je dao intervju za televiziju jer pouzdano znam da ta informacija nije tačna."
Na slavicnet je napisao da je imao informaciju, odnosno da je na televiziji neko dao izjavu da je prilikom neuspjelog napada poginulo 27 vojnika srpske vojske. Prije toga je 6 pripadnika radnog voda prebjeglo na nasu stranu i uspjelo dati neke informacije o predstojecim pripremama i kopanju transeje od srpske strane prema nasim rovovima.
"Prema informacijama kojima ja raspolažem, u akciji (napadu) na Debelo brdo, koja se desila 16. i 17. juna 1995. godine poginulo je devet pripadnika VRS:
• Đurđić (Đorđe) Stojan
• Đukić (Milan) Žarko
• Džebo (Stevan) Branko
• Savić (Jovan) Savo
Izbrisao sam ime osobe za koju si napisao da je dao intervju za televiziju jer pouzdano znam da ta informacija nije tačna."
-
Valter Gustav
#4078 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...
Taj komentar sam ja stavio na slavic forum sa ovog foruma.trifrtalja wrote: ↑14/02/2021 14:34 Napad na debelo brdo (antene) 16tog maja 1995 odnosno mozda bolje receno odbrana debelog brda je opisana od branioca i pripadnik ARBIH, "dezurni kriticar" prije nekoliko godina ovdje na forumu. To je slicno ili cak isto opisao i na stranici slavicnet, gdje se cak negdje u vezu dovodi 16 i 17 Juni, ali mislim da je to vec razjasnjeno i da se ustvari radi o 16tom maju 1995, kada su srbi izvrsili napad na debelo brdo i privremeno zauzeli rov na antenama.
• Đurđić (Đorđe) Stojan
• Đukić (Milan) Žarko
• Džebo (Stevan) Branko
• Savić (Jovan) Savo
-
trifrtalja
#4079 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...
Oprosti, koji komentar?
Da nije poginulo 27 nego 9 vojnika srpske vojske?
Da nije poginulo 27 nego 9 vojnika srpske vojske?
-
trifrtalja
#4080 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...
Ili mislis na to da si ti kopirao opis od dezurnog kriticara na ovom forumu i stavio na slavicnet forum?Valter Gustav wrote: ↑14/02/2021 14:37Taj komentar sam ja stavio na slavic forum sa ovog foruma.trifrtalja wrote: ↑14/02/2021 14:34 Napad na debelo brdo (antene) 16tog maja 1995 odnosno mozda bolje receno odbrana debelog brda je opisana od branioca i pripadnik ARBIH, "dezurni kriticar" prije nekoliko godina ovdje na forumu. To je slicno ili cak isto opisao i na stranici slavicnet, gdje se cak negdje u vezu dovodi 16 i 17 Juni, ali mislim da je to vec razjasnjeno i da se ustvari radi o 16tom maju 1995, kada su srbi izvrsili napad na debelo brdo i privremeno zauzeli rov na antenama.
• Đurđić (Đorđe) Stojan
• Đukić (Milan) Žarko
• Džebo (Stevan) Branko
• Savić (Jovan) Savo
- Nekako s proljeća
#4081 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...
Hvala @trifrtalja na korisnim saznajima, drago mi je da ne odustaješ od potrage za istinom, a primarno za onim dijelom tvog srca što je u tom napadu ubijen.
-
Valter Gustav
#4082 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...
Datrifrtalja wrote: ↑14/02/2021 14:51Ili mislis na to da si ti kopirao opis od dezurnog kriticara na ovom forumu i stavio na slavicnet forum?Valter Gustav wrote: ↑14/02/2021 14:37Taj komentar sam ja stavio na slavic forum sa ovog foruma.trifrtalja wrote: ↑14/02/2021 14:34 Napad na debelo brdo (antene) 16tog maja 1995 odnosno mozda bolje receno odbrana debelog brda je opisana od branioca i pripadnik ARBIH, "dezurni kriticar" prije nekoliko godina ovdje na forumu. To je slicno ili cak isto opisao i na stranici slavicnet, gdje se cak negdje u vezu dovodi 16 i 17 Juni, ali mislim da je to vec razjasnjeno i da se ustvari radi o 16tom maju 1995, kada su srbi izvrsili napad na debelo brdo i privremeno zauzeli rov na antenama.
• Đurđić (Đorđe) Stojan
• Đukić (Milan) Žarko
• Džebo (Stevan) Branko
• Savić (Jovan) Savo
- eltroxin
#4083 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...
Sasvim netacno. Nije u rangu zlocinca Batka, ali je i dalje ratni zlocinac. Prasenje sijacima po raskrsnicama grada, snajperisanje, pljacka i paljenje, radni vodovi, slanje civila u niciju zemlju da se izvlace mrtvi i oruzje.. Sve su to ratni zlocini. Da nije klao i maltretirao ratne zarobljenike je istina, samo iz razloga sto nisu nikada nikoga zorobili.Aida_Beba wrote: ↑14/02/2021 09:08Tačno, i ne samo to nego je bio i oličenje pravog borca, bez mučenja, maltetiranja i klanja zarobljenika i to je prenosio i na svoje borcePM72 wrote: ↑14/02/2021 09:02 Od pojedinih ljudi što su bili tokom rata na Grbavici slušao sam o vojvodi Aleksiću sa Jevrejskog.Četnik sa folklornim detaljima iz partizanskih filmova.Kažu da je bio dobar borac,drzao je pod kontrolom liniju oko Jevrejskog i da je kod njega bilo i rusa.Navodno nije maltretirao Bošnjake i Hrvate koji su živjeli na Grbavici a nije dao ni svojim ljudima da to rade. Batko Baričanin,krompir i ostali koljači što su ubijali po Grbavici nisu bili pod njegovom komandom.
Tako sam bar čuo o njemu.
-
Emiremir33
#4084 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...
Jesuli njegovi bili na Jevrejskom groblju?eltroxin wrote: ↑14/02/2021 18:17Sasvim netacno. Nije u rangu zlocinca Batka, ali je i dalje ratni zlocinac. Prasenje sijacima po raskrsnicama grada, snajperisanje, pljacka i paljenje, radni vodovi, slanje civila u niciju zemlju da se izvlace mrtvi i oruzje.. Sve su to ratni zlocini. Da nije klao i maltretirao ratne zarobljenike je istina, samo iz razloga sto nisu nikada nikoga zorobili.Aida_Beba wrote: ↑14/02/2021 09:08Tačno, i ne samo to nego je bio i oličenje pravog borca, bez mučenja, maltetiranja i klanja zarobljenika i to je prenosio i na svoje borcePM72 wrote: ↑14/02/2021 09:02 Od pojedinih ljudi što su bili tokom rata na Grbavici slušao sam o vojvodi Aleksiću sa Jevrejskog.Četnik sa folklornim detaljima iz partizanskih filmova.Kažu da je bio dobar borac,drzao je pod kontrolom liniju oko Jevrejskog i da je kod njega bilo i rusa.Navodno nije maltretirao Bošnjake i Hrvate koji su živjeli na Grbavici a nije dao ni svojim ljudima da to rade. Batko Baričanin,krompir i ostali koljači što su ubijali po Grbavici nisu bili pod njegovom komandom.
Tako sam bar čuo o njemu.
-
trifrtalja
#4085 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...
Prije spomenuti strani dobrovoljci koji su 1995 poginuli, a za koje nema detaljnijeg datuma i mjesta pogibije u knjizi Aziza T., se spominju i informacije o njima se podudaraju sa informacijama na forumu slavicnet. Imena, prezimena, itd...Znaci da se ta informacija moze smatrati kao fakat. S tim sto se ne moze reci gdje i kad su tacno poginuli.Nekako s proljeća wrote: ↑14/02/2021 15:31 Hvala @trifrtalja na korisnim saznajima, drago mi je da ne odustaješ od potrage za istinom, a primarno za onim dijelom tvog srca što je u tom napadu ubijen.
Onih 9 pripadnika srpske vojske su vjerovatno 16tog i poginuli jer to piše u izvorima na slavicnet. A niko to dosad nije demantovao ili korigovo...nazalost uz popis ne pise kojim jedinicama su pripadali. Mada, koga i ti detalji zanimaju, sigurno moze doci do njih...
- eltroxin
#4086 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...
JesuEmiremir33 wrote: ↑14/02/2021 18:20Jesuli njegovi bili na Jevrejskom groblju?eltroxin wrote: ↑14/02/2021 18:17Sasvim netacno. Nije u rangu zlocinca Batka, ali je i dalje ratni zlocinac. Prasenje sijacima po raskrsnicama grada, snajperisanje, pljacka i paljenje, radni vodovi, slanje civila u niciju zemlju da se izvlace mrtvi i oruzje.. Sve su to ratni zlocini. Da nije klao i maltretirao ratne zarobljenike je istina, samo iz razloga sto nisu nikada nikoga zorobili.
-
Dimu1927
#4087 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...
Rek'o bi covjek bio med i mlijeko sa njim i njegovom jedinicom, na marijin dvoru i okolici u dometu sa jevrejskog se mirno setalo, normalno zivjelo...
-
Emiremir33
#4088 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...
Dovoljno koliko je građana ubijeno snajeperom i M 84 sa Jevrejskog groblja...eltroxin wrote: ↑14/02/2021 19:23JesuEmiremir33 wrote: ↑14/02/2021 18:20Jesuli njegovi bili na Jevrejskom groblju?eltroxin wrote: ↑14/02/2021 18:17
Sasvim netacno. Nije u rangu zlocinca Batka, ali je i dalje ratni zlocinac. Prasenje sijacima po raskrsnicama grada, snajperisanje, pljacka i paljenje, radni vodovi, slanje civila u niciju zemlju da se izvlace mrtvi i oruzje.. Sve su to ratni zlocini. Da nije klao i maltretirao ratne zarobljenike je istina, samo iz razloga sto nisu nikada nikoga zorobili.
-
Valter Gustav
#4089 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...
Bila je prica u ratu da je Seselj rekao na TV ili radiju da je u napadu na Debelo brdo poginulo 25 cetnika.@dezurnikriticar je pisao "Kosili smo ih padali su".Jedino oni sa druge strane znaju odgovor,ili oni koji su bili tamo znaju, mozda @dezurnikriticar zna.
- Nekako s proljeća
#4090 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...
U četničkom napadu 1995. je osim Drljevića ubijen i Čolić, Haris mislim da se zvao brat od novinara Ajdina, jedino nisam siguran u kojem napadu jer su u priči onaj sredinom maja 1995. ili drugi u junu iste godine. Napadači su uspjeli zarobiti jednog našeg borca, zanimljivo pravoslavne vjeroispovijesti, koji je po mojim saznanjima razmijenjen, što je vjerovatno jer je i neprijatelj imao gubitke i tijela su zatim postala predmet razmjene.
Štokholmski sindrom je zahvatio one koji prema nemilosrdnom neprijatelju ispoljavaju određene simpatije.
Štokholmski sindrom je zahvatio one koji prema nemilosrdnom neprijatelju ispoljavaju određene simpatije.
- zforumas
#4091 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...
Evo ti ovdje od 06:30 se spominju ruski dobrovoljci na podrucju Maglaja. Jedan poginuli je spomenut imenom i prezimenom.trifrtalja wrote: ↑14/02/2021 12:51 Sveukupan broj poginulih ruskih placenika se dosta razlikuje zavisno od izvora. Po nekim srpskim izvorima, poginulo ih je oko 37. Drugi izvori navode 47.
Aziz Tafro u svojoj knjizi kaze: "popis poginulih rusa je ocito velik i jos je skriven velom tajne. Da nije grobova sirom Bosne i Hercegovine vjerovatno ni ova imena poginulih ruskih placenika ne bi nam bila dostupna:
Evo nekih:
1...
2.
...
43."
Dakle 43 pripadnika dobrovoljackih odreda su imenom, prezimenom, djelimicno i "biografijom" i slikama spomenuti u knjizi. Mnogi placenici su ekshumirani i posmrtni ostaci su odneseni u rusiju, bugarsku, ukrajinu, rumuniju... Groblja gdje se mogu naci grobovi rusa su u DOnjim Miljevicima, Visegradu, Sokocu, Zvorniku, Bileci, Palama, Priboju kod Lopara, Hresi...
-
PM72
#4092 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...
Reci ti nama konkretno,ko je nosilac tog sindroma,da se ostali pripaze...Nekako s proljeća wrote: ↑15/02/2021 07:38
- Nekako s proljeća
#4093 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...
Hoću, čim saznam jesu li svi prebjegli pripadnici HVO-a preko Miljacke na Grbavicu preživjeli. Oni što su išli u sječu drvne građe gore po šumama i gorama, vjerujem da jesu dobacili do npr Kobiljače ili Kiseljaka, ne znam gdje se razmjena obavljala između VRS i HVO a. Znači, zanima me da li je neko od zarobljenih prebjega tj dezertera bio i na području Jevrejskog groblja.
-
PM72
#4094 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...
Ja znam za jednog što je preživio i sad je u USA.A znaš ga i ti dobro.Predrag S.On je bio u HVO-u i prebjegao je preko Miljacke
- Nekako s proljeća
#4095 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...
Ma neka je, uvijek je priča bolja kada neko ipak preživi. U HVO-prebjezima nisu bili isključivo katolici, bilo je vjerujem i pripadnika HVO-a pravoslavne vjeroispovijesti, što je kada se pređe Miljacka i dođe na teritorij pod kontrolom VRS neprijatelja itekakva bitna razlika u pristupu za organe bezbjednosti koji ih svakako moraju predhodno ''obraditi''. Nisu svi bili slobodni da idu kuda bi željeli, od tih koji nisu, zanima me ima li i jedan da nije preživio. Nekada davno na hercegbosanskom forumu je bila rasprava nekoliko forumaša, neki od njih su navodni i sami bili dio tih prebjega i te priče, nisu svi bili dobre sreće, to sam kao neki zaključak ostavio u memoriji, ali nemam neki jači argument. Ali je sigurno da su pominjani da je manji dio njih bio na Jevrejskom groblju, možda da čiste tranšeje ili nemampojma šta. Koliko su bili kivni na nas ne bi me iznenadilo da bi k'o Limonov srokali redenik ako bi bili u prilici.
-
PM72
#4096 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...
Slažem se s tim.Mnogi pripadnici HVO-a bili su neprijateno iznenađeni "dočekom" na Grbavici.Skidane su im dobre uniforme,dokumenti,uzimane pare ,satovi i nakit.A napričano im je da će ih dočekati ko najrođenije.
Prvoslavci iz HVO-a morali su uzet pušku pa namirit' staž na linijama,ovaj put pod komandom VRS.Rijetko koji pripadnik HVO-a a Hrvat po nacionalnosti je direktno išao na Kobiljaču (oni za koje se zauzeo neko bitan iz Kiseljaka).Ostali su bili predmet istrage organa bezbjednosti VRS.Čitao sam i ja neka svjedočenja kako su cjepali drva po Romaniji i kopali rovove.
Prvoslavci iz HVO-a morali su uzet pušku pa namirit' staž na linijama,ovaj put pod komandom VRS.Rijetko koji pripadnik HVO-a a Hrvat po nacionalnosti je direktno išao na Kobiljaču (oni za koje se zauzeo neko bitan iz Kiseljaka).Ostali su bili predmet istrage organa bezbjednosti VRS.Čitao sam i ja neka svjedočenja kako su cjepali drva po Romaniji i kopali rovove.
-
jefff
#4097 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...
Bilo je mnogo poginulih boraca na Jevrejskom ali ne znam ko je prvi izgubio zivot.

https://digital.avaz.ba/smrtovnica/haris-colic/38667

-
jefff
#4098 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...
Prvi poginuli pripadnik ZB na Jevrejskom. Rahmetli Dževad.

-
trifrtalja
#4099 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...
@jefffjefff wrote: ↑15/02/2021 12:58 Bilo je mnogo poginulih boraca na Jevrejskom ali ne znam ko je prvi izgubio zivot.
Mozes li provjeriti i postaviti ko je sve poginuo 16.05.1995 na debelom brdu, vranjača, jevrejsko groblje. Dosada znamo za dvojicu branilaca, Colic i Drljevic. Eventualno i od 17.05.1995.
- eltroxin
#4100 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...
[youtube]http://www.youtube.com/watch?app=desktop&v=etcEsxmq2ss[/youtube]Nekako s proljeća wrote: ↑15/02/2021 12:30 Ma neka je, uvijek je priča bolja kada neko ipak preživi. U HVO-prebjezima nisu bili isključivo katolici, bilo je vjerujem i pripadnika HVO-a pravoslavne vjeroispovijesti, što je kada se pređe Miljacka i dođe na teritorij pod kontrolom VRS neprijatelja itekakva bitna razlika u pristupu za organe bezbjednosti koji ih svakako moraju predhodno ''obraditi''. Nisu svi bili slobodni da idu kuda bi željeli, od tih koji nisu, zanima me ima li i jedan da nije preživio. Nekada davno na hercegbosanskom forumu je bila rasprava nekoliko forumaša, neki od njih su navodni i sami bili dio tih prebjega i te priče, nisu svi bili dobre sreće, to sam kao neki zaključak ostavio u memoriji, ali nemam neki jači argument. Ali je sigurno da su pominjani da je manji dio njih bio na Jevrejskom groblju, možda da čiste tranšeje ili nemampojma šta. Koliko su bili kivni na nas ne bi me iznenadilo da bi k'o Limonov srokali redenik ako bi bili u prilici.