Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
OldMayor

#4076 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by OldMayor »

Haris033 wrote:
OldMayor wrote:Brijesce Butile nova trasa ja prakticno gotova, treba se jos napraviti vijadukt od 700m cija je izgradnja u toku
ekapija.ba

Kako smo već pisali JP Ceste FBiH d.o.o. su raskinule ugovor za izvođenje radova na Sarajevskoj obilaznici, LOT 2 koji je bio sklopljen sa kompanijom Osijek-Koteks d.d. te će zbog toga doći do prekida radova na ovoj dionici, odnosno na vijaduktu Briješće.

...
Zar nije bila vijest da je Hidrogradnji vraceno da zavrse ovaj posao? Ono kad su zavrsili sa strajkom.

Jer koliko vidim jos samo treba vijadukt zavrsiti i to je to sto se tice ovog dijela, spojen je ovamo na petlju Butila?
Je li izliven asfalt na ovom dijelu, taj finalni sloj ili sta vec?

Image
tm84

#4077 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by tm84 »

posto pratim ovo oko sarajevske zaobilaznice... moze li iko reci sta je svrha sjeverne longitudinale? onda je direktno ispod sarajevskog autoputa a spaja se tamo kod zeljeznicke? zar nije moglo da sar.autoput i sj.lonigutudinala budu jedno te isto jer zauzimaju dosta prostora a izmedju njih nema ni 500 metara... :-)
tec

#4078 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by tec »

tm84 wrote:posto pratim ovo oko sarajevske zaobilaznice... moze li iko reci sta je svrha sjeverne longitudinale? onda je direktno ispod sarajevskog autoputa a spaja se tamo kod zeljeznicke? zar nije moglo da sar.autoput i sj.lonigutudinala budu jedno te isto jer zauzimaju dosta prostora a izmedju njih nema ni 500 metara... :-)
Jedan je obična gradska ulica (sj.lonigutudinala) a druga je brza cesta (gradski autoput) on se spaja na sarajevske zaobilaznice na Butilama. Ulice imaju semafore, pješačke prelaze, ulaze/izlaze u parking za poslovne ili stambene prostore. Brza cesta mogu koristiti samo motorna vozila bez zastoja i sa denivelirane raskrsnicama.
Sj.lonigutudinala će možda raditi još jedan komad od oko 500/600 metara a gradski autoput (Vijadukt Briješče - grad) još dugo neće ništa raditi iako započet 1981.
tec

#4079 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by tec »

OldMayor wrote: Zar nije bila vijest da je Hidrogradnji vraceno da zavrse ovaj posao? Ono kad su zavrsili sa strajkom.

Jer koliko vidim jos samo treba vijadukt zavrsiti i to je to sto se tice ovog dijela, spojen je ovamo na petlju Butila?
Je li izliven asfalt na ovom dijelu, taj finalni sloj ili sta vec?
Hidrogradnja treba da završi samo započete poslove kao dio vijadukta koji ide preko pruge, načete stupove (ne sve) i završi započete radove na XII transverzali koji su bili dio tog projekta. Naravno u iščekivanju novog izvođača (kod JP Ceste to ipak malo dulje traje nego 3 mjeseca) svi su nadi da će Hidrogradnja stvarno to i uraditi . :run:
Za završni sloj se treba pričekati novog izvođača.
Last edited by tec on 21/01/2014 17:07, edited 1 time in total.
Alfons Kauders

#4080 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Alfons Kauders »

tec

da ne znas slucajno dokle je stigla procedura za tunel karaula na m18? prije par mjeseci su trebali otvoriti ponude...
tec

#4081 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by tec »

Alfons Kauders wrote:tec

da ne znas slucajno dokle je stigla procedura za tunel karaula na m18? prije par mjeseci su trebali otvoriti ponude...
tec wrote: Informacije koje sam ja postavljao se mogu pronaći na internetu.
Znači znam isto kao i ti puno priče ljetos a od tada tišina.
Alfons Kauders

#4082 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Alfons Kauders »

tec wrote:

tec wrote: Informacije koje sam ja postavljao se mogu pronaći na internetu.
Znači znam isto kao i ti puno priče ljetos a od tada tišina.
zbunilo me to kad sam citao... izasli ljudi davno na teren, super sve krenulo... a prosli put kad sam prolazio nidje nikog... vijadukt stoji, fali asflat... i to je to

ja sam mislio da je sve vec spremno, zato sam i bio iznenadjen kad je bila ta prica oko tunela - mislio sam da je to davno rijeseno...

s tehnicke strane, koliko je uopste potrebno za izgradnju tunela od 900 metara? 12 - 18 mjeseci?
tec

#4083 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by tec »

Alfons Kauders wrote: zbunilo me to kad sam citao... izasli ljudi davno na teren, super sve krenulo... a prosli put kad sam prolazio nidje nikog... vijadukt stoji, fali asflat... i to je to

ja sam mislio da je sve vec spremno, zato sam i bio iznenadjen kad je bila ta prica oko tunela - mislio sam da je to davno rijeseno...

s tehnicke strane, koliko je uopste potrebno za izgradnju tunela od 900 metara? 12 - 18 mjeseci?
Mora da su ponuđene cijene bile puno vise nego očekivanih.
SSemir

#4084 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by SSemir »

koliko sam ja upucen, bog zna sta ce biti od toga. projekat je uradjen tako da je cijena za izgradnju tog tunela nenormalno velika, sve je stalo, ne znaju sta ce. a ako bi se radila izmjena projekta, ova dosadasnja dva mosta su uradjena prema tom projektu, onda bi lako boglo se desiti da su oni dzaba napravljeni...bosanski stil
fiko halimic

#4085 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by fiko halimic »

SSemir wrote:
koliko sam ja upucen, bog zna sta ce biti od toga.

bravo majstore. steta sto nisi pisac.
Max Bunker

#4086 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Max Bunker »

OldMayor wrote:
Haris033 wrote:Od prije par dana počele su kružiti informacije kako se neće rušiti objekat "Dallas". Ima li neko konkretna saznanja?
Nema sanse da Dallas ostane.

Ja koliko znam radi se o privremenoj dozvoli. Sad druga je stvar sto pederacija ima zakon onaj po kojem se mora isplatiti i troskovi gradnje, bez obzira sto se nema dozvola. Ako se sjecam tako je nekako isao onaj novi zakon.

I nije mi jasno ko je uopste dopustio da Dallas ili ko vec ondje napravi objekat?! Pa prije 50 godina se znalo da ce ondje ici petlja i nadje se neki tokmak i to dopusti. Sad treba naci ko je to potpisao i nek on fino plati Dallasu i nek plati rusenje objekta.

Kakogod, zalosno. Sjecam se mostarskog kruznog, i zapadnog prilaza u Blazuju gdje su 2-3 covjeka kocili tako jedan vazan projekat pa sigurno dvije tri godine. Sramota.
Hajde, molim vas, otkud vam informacija da se nelegalno sagradjen objekat placa vlasniku ?

Zakon o ekspropiraciji F BiH

član 45.
Naknada za eksproprisanu nekretninu određuje se, po pravilu, davanjem druge odgovarajuće
nekretnine koja odgovara visini tržišne vrijednosti nekretnine koja se ekspropriše u istoj općini ili
gradu, kojom se vlasniku nekretnine koja se ekspropriše omogućavaju približno isti uvjeti korištenja
kakve je imao koristeći tu nekretninu.
Za bespravno izgrađene objekte graditelju ne pripada pravo na naknadu.
Graditelj može poručiti zgradu i odnijeti materijal od te zgrade u roku koji odredi općinska služba
za upravu, a u protivnom uklanjanje objekta će se izvršiti o njegovom trošku.
Alfons Kauders

#4087 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Alfons Kauders »

SSemir wrote:

koliko sam ja upucen, bog zna sta ce biti od toga. projekat je uradjen tako da je cijena za izgradnju tog tunela nenormalno velika, sve je stalo, ne znaju sta ce. a ako bi se radila izmjena projekta, ova dosadasnja dva mosta su uradjena prema tom projektu, onda bi lako boglo se desiti da su oni dzaba napravljeni...bosanski stil
hvala obojici

fakat ne kontam kako se to moglo desiti... pa vec su potrosene OGROMNE pare, kako su onda uopste radili projekat pobogu, ako nisu znali cijenu tunela? mislim hajde da je neko odstupanje pa da ispadne skuplje, ali ako je cijena takva da se ne moze raditi... wtf?! u sta su gledali? :shock: i uradili dva mosta, prokrcili trasu, i tek onda otvorili ponude za jebeni tunel koji je najveci objekat u cijelom projektu :-) pa domacini na selu bolje planiraju kad prave stalu

kako je moguce da se o tome ne prica, da mediji nista nisu pisali? rijec je o prvorazrednom skandalu radi kojeg bi se trebale kotrljati glave, a mjesecima ni rijeci... svakakve gluposti sam cuo i malo sta me moze iznenaditi al to fakat nevjerovatno... taj nivo nesposobnosti i GLUPOSTI je kriminalan
drug_profi

#4088 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by drug_profi »

Moj alfonse, kao da te nesto iznenadilo.
Jbt. meni ovako dodje da si prosviram glavu rafalom kad vidim gdje zivim i kakvi bilmezi odlucuju o buducnosti moje djece....
Alfons Kauders

#4089 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Alfons Kauders »

drugi profil wrote:Moj alfonse, kao da te nesto iznenadilo.
Jbt. meni ovako dodje da si prosviram glavu rafalom kad vidim gdje zivim i kakvi bilmezi odlucuju o buducnosti moje djece....
ma rekoh ja da me malo sta moze iznenaditi, ali ovo je fakat vrh... ulupaju tolike pare i tek onda skontaju da bi eto mogli i provjeriti koliko kosta tunel od 900 metara... sta su kontali u picku materinu, da ce im ga neko pokloniti?

u kini bi za nesto slicno bili strijeljani, a kod nas nikom nista... nit pisu novine, nit se buni struka, nit iko preuzima odgovornost
drug_profi

#4090 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by drug_profi »

Sad je u toku zataskavanje, trazenje kompromisnih rjesenja, svaljivanje krivice, pravljenje odstupnice...
The BEN10

#4091 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by The BEN10 »

Alfons Kauders wrote:
ma rekoh ja da me malo sta moze iznenaditi, ali ovo je fakat vrh... ulupaju tolike pare i tek onda skontaju da bi eto mogli i provjeriti koliko kosta tunel od 900 metara... sta su kontali u picku materinu, da ce im ga neko pokloniti?

u kini bi za nesto slicno bili strijeljani, a kod nas nikom nista... nit pisu novine, nit se buni struka, nit iko preuzima odgovornost
Joj Alfonse, fkt si me iznenadio koliko se čudiš. Doduše, možda si više ljut i razočaran, što je sasvim normalno.Šta ćeš jarane, izgleda da je moguće. Nažalost...
Alfons Kauders

#4092 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Alfons Kauders »

The BEN10 wrote:
Alfons Kauders wrote:

Joj Alfonse, fkt si me iznenadio koliko se čudiš. Doduše, možda si više ljut i razočaran, što je sasvim normalno.Šta ćeš jarane, izgleda da je moguće. Nažalost...
ma ne cudi me toliko sto su imbecili fakat napravili takvu gresku, vec sto se o njoj nigdje ne prica...

jebo im sejdic-finci mamu, to je top vijest, a mediji nista... politicke stranke nista (a super tema za ubiranje poena)
Altsa

#4093 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Altsa »

Alfons Kauders wrote:
karanana wrote:malo je ovih 40 kilometara za neke pumpe i odmorista. eno ima petrol kod visokog pa zjapi prazan. ja kad sam god prosao nisam vidio vise od jednog auta. jednostavno jer onaj ko uleti na ovih 40 kilometara sigurno ima dovoljno goriva da ih predje i da onda eventualno naspe gorivo u sarajevu odnosno sa druge strane u zenici kada se ukljuci na m17.
ok 40, al sta cemo kad bude 100? pa malo guzve na naplatnim kucicama, a mjehur puca? :D a tek ko ima malu djecu, jah meraka :D u slavoniji benzinske i odmorista su svakih 25-40 kilometara... 40km zvuci kao malo kad vozis 120, to je 20 minuta voznje, ali opet za djecu ili bolesne ljude to i nije bas malo... plus sto je dosta vise ako je prosjecna brzina manja radi magle, snijega itd

izmedju sarajeva i zenice trebali bi imati barem jedno odmoriste/benzinsku iz oba pravca... i radi sigurnosti i radi komfora... nije samo benzinska radi goriva, ako "pukne kvar" bolje je da se raja nekako dovuce do benzinske nego da ostanu na zaustavnoj traci, pa onda npr. tecnost za sajbu i slicne gluposti...

stvarno ne vidim sta je tu problem... necemo valjda napraviti sve, pa tek onda kontati gdje da se rade odmorista i benzinske
odmoriste svakako treba da postoji pogotovo kada se poveca duzina autoputa....lijepo sredeno sa mokrim cvorom da ti je merak da stanes i ako ne moras
golfiista

#4094 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by golfiista »

Max Bunker wrote:
OldMayor wrote:
Haris033 wrote:Od prije par dana počele su kružiti informacije kako se neće rušiti objekat "Dallas". Ima li neko konkretna saznanja?
Nema sanse da Dallas ostane.

Ja koliko znam radi se o privremenoj dozvoli. Sad druga je stvar sto pederacija ima zakon onaj po kojem se mora isplatiti i troskovi gradnje, bez obzira sto se nema dozvola. Ako se sjecam tako je nekako isao onaj novi zakon.

I nije mi jasno ko je uopste dopustio da Dallas ili ko vec ondje napravi objekat?! Pa prije 50 godina se znalo da ce ondje ici petlja i nadje se neki tokmak i to dopusti. Sad treba naci ko je to potpisao i nek on fino plati Dallasu i nek plati rusenje objekta.

Kakogod, zalosno. Sjecam se mostarskog kruznog, i zapadnog prilaza u Blazuju gdje su 2-3 covjeka kocili tako jedan vazan projekat pa sigurno dvije tri godine. Sramota.
Hajde, molim vas, otkud vam informacija da se nelegalno sagradjen objekat placa vlasniku ?

Zakon o ekspropiraciji F BiH

član 45.
Naknada za eksproprisanu nekretninu određuje se, po pravilu, davanjem druge odgovarajuće
nekretnine koja odgovara visini tržišne vrijednosti nekretnine koja se ekspropriše u istoj općini ili
gradu, kojom se vlasniku nekretnine koja se ekspropriše omogućavaju približno isti uvjeti korištenja
kakve je imao koristeći tu nekretninu.
Za bespravno izgrađene objekte graditelju ne pripada pravo na naknadu.
Graditelj može poručiti zgradu i odnijeti materijal od te zgrade u roku koji odredi općinska služba
za upravu, a u protivnom uklanjanje objekta će se izvršiti o njegovom trošku.
ZAKON o DOPUNI ZAKONA 0 EKSPROPRIJACIJI
Clan 1.
U Zakonu 0 eksproprijaciji ("Sluzbene novine Federacije BiH", br.70/07 i 36/10), u elanu 45. iza stava 3. dodaju se novi st. 4. i 5., koji glase:
"Izuzetno od stava 2. ovog elana, za bespravno izgradene stambene objekte na trasi autoceste na Koridoru Vc i na trasama autocesta Tuzla - Breko - Orasje i Tuzla - Zepee, kaji su izgradeni do 31.12.2010. godine, graditelju pripada pravo na naknadu u visini gradevinske vrijednosti tog objekta.
Pravo na naknadu iz stava 4. ovog elana pripada samo graditelju koji je u bespravno izgradenom stambenom objektu na dan 31.12.2010. godine imao prijavljeno prebivaliste odnosno boraviste, sto se dokazuje potvrdom nadleznog organa.".

Sent from my GT-P5110 using Tapatalk 2
The BEN10

#4095 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by The BEN10 »

Alfons Kauders wrote:ma ne cudi me toliko sto su imbecili fakat napravili takvu gresku, vec sto se o njoj nigdje ne prica...
jebo im sejdic-finci mamu, to je top vijest, a mediji nista... politicke stranke nista (a super tema za ubiranje poena)
A ko će da priča ? Boga pitaj ko je sve umiješan u to - možda ne smiju jedni druge da prozivaju...
OldMayor

#4096 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by OldMayor »

golfiista wrote:ZAKON o DOPUNI ZAKONA 0 EKSPROPRIJACIJI
Clan 1.
U Zakonu 0 eksproprijaciji ("Sluzbene novine Federacije BiH", br.70/07 i 36/10), u elanu 45. iza stava 3. dodaju se novi st. 4. i 5., koji glase:
"Izuzetno od stava 2. ovog elana, za bespravno izgradene stambene objekte na trasi autoceste na Koridoru Vc i na trasama autocesta Tuzla - Breko - Orasje i Tuzla - Zepee, kaji su izgradeni do 31.12.2010. godine, graditelju pripada pravo na naknadu u visini gradevinske vrijednosti tog objekta.
Pravo na naknadu iz stava 4. ovog elana pripada samo graditelju koji je u bespravno izgradenom stambenom objektu na dan 31.12.2010. godine imao prijavljeno prebivaliste odnosno boraviste, sto se dokazuje potvrdom nadleznog organa.".

Sent from my GT-P5110 using Tapatalk 2
E to je to, znam negdje sam cuo. Mada po ovome stupska petlja u to ne ulazi.

Rok za petlju je 12 mjeseci, sto znaci da bi u junu trebalo biti gotovo. Jos ih je vrijeme posluzilo ko nikad. Ali sumnjam nesto da ce uspjeti zavrsiti, jer taj dio prema dallasu je netaknut.
golfiista

#4097 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by golfiista »

Isplata naknada bespravnim graditeljima na s. Petlji je uslovljena kreditorima. Pa tako da bi ste dobili novac morate obestetiti besp. Graditelja, a sto sa Zakonom nema blage veze, iako je pravicno, jer ako imate bespravni objekat sa mahovinom na krovu ko je kriv, Vlasnik ili drzava koja ga tu gleda godinama?
golfiista

#4098 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by golfiista »

A pod ovaj clan se moze podvesti i S.petlja, jer ce nadlezno ministarstvo u svom misljenju rado istaci da je i petlja sastavni dio koridora :)

Problem Dallasa je samo i iskljucivo visina naknade, jer se objekat vjestaci, pa nadvjestaci, pa opet iznova itd. Nisam siguran da li je donijeto rjesenje o eksproprijaciji, ali ako jeste odlukom nadleznog organa moze se uci u posjed i prije pravosnaznosti istog, dok se o naknadi moze i kasnije odlucivati jer su dokazi obezbjedjeni. Bojim se da se iza svega krije iskljucivo aljkavost, bahatost i neizaintereisiranost ljudi koji su involvirani u cijeli projekat.
drug_profi

#4099 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by drug_profi »

Ima li to kakve veze sa opstinom Ilidza?
Post Reply