OldMayor wrote:Haris033 wrote:Od prije par dana počele su kružiti informacije kako se neće rušiti objekat "Dallas". Ima li neko konkretna saznanja?
Nema sanse da Dallas ostane.
Ja koliko znam radi se o privremenoj dozvoli. Sad druga je stvar sto pederacija ima zakon onaj po kojem se mora isplatiti i troskovi gradnje, bez obzira sto se nema dozvola. Ako se sjecam tako je nekako isao onaj novi zakon.
I nije mi jasno ko je uopste dopustio da Dallas ili ko vec ondje napravi objekat?! Pa prije 50 godina se znalo da ce ondje ici petlja i nadje se neki tokmak i to dopusti. Sad treba naci ko je to potpisao i nek on fino plati Dallasu i nek plati rusenje objekta.
Kakogod, zalosno. Sjecam se mostarskog kruznog, i zapadnog prilaza u Blazuju gdje su 2-3 covjeka kocili tako jedan vazan projekat pa sigurno dvije tri godine. Sramota.
Hajde, molim vas, otkud vam informacija da se nelegalno sagradjen objekat placa vlasniku ?
Zakon o ekspropiraciji F BiH
član 45.
Naknada za eksproprisanu nekretninu određuje se, po pravilu, davanjem druge odgovarajuće
nekretnine koja odgovara visini tržišne vrijednosti nekretnine koja se ekspropriše u istoj općini ili
gradu, kojom se vlasniku nekretnine koja se ekspropriše omogućavaju približno isti uvjeti korištenja
kakve je imao koristeći tu nekretninu.
Za bespravno izgrađene objekte graditelju ne pripada pravo na naknadu.
Graditelj može poručiti zgradu i odnijeti materijal od te zgrade u roku koji odredi općinska služba
za upravu, a u protivnom uklanjanje objekta će se izvršiti o njegovom trošku.