Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
PM72

#4076 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by PM72 »

Pa zar treba formirati komisiju da ode na Vrelo Bosne i da ona ustanovi kako voda jedva curi iz izvora? Mutnoća se maltene vidi tako da ne treba biti golem stručnjak da se to zaključi.

I ja san također revoltiran VIK-om i pored sukoba interesa :D jer mi član porodice radi u toj firmi.Samo,ne istresajte gaće na RADNICIMA VIK-a,onima koji dođu da oprave kvar,onima što otvaraju i zatvaraju vodu,onima što očepljavaju vodomjere i kanale itd oni svoj hljeb pošteno zarade.Istresajte svoje frustracije na politici i političarima.Hoteli na Ilidži kradu više vode nego što troše recimo Velešići a ko će njima naplatiti dug ili spriječiti krađu? Onaj radnik sa ventilskim ključem? :-) Ko će im naplatiti lopovluk kad su to istaknuti članovi SDA a rukovodstvo firme SDA? Sad na naplatu dolaze lopovluci SDA od prije 20 ili 15 godina,kad je bilo para i donacija a rekonstrukcije nije bilo.Dođu vozila za Vodovod kao donacija pa se proslijede u centralu SDA.Bilo 5 ili 10 bagera koje su sjebali kopajući temelje za kuće i vikendice političara i cisterne koje su pokvarene vozeći vodu u bazene tajkuna...šta je tu radnik kriv? je li mogao odbiti naredbu ili otići u tužilaštvo? nemojte biti smiješni...

Kretenska informativna glasila poput Avaza su dodatno doljevali ulje na vatru.Pisali su proitv VIK-a skoro u feljtonima a sad toga nema.Kad ste pročitali tekst protiv VIK-a u zadnjih 15 dana? Izbacivali su gluposti o kojekakvim pozajmicama radnicima????(za koje niko nije čuo) ili cifre o stotinama hiljada maraka datih za odjela???? koja niko nije ni vidio ni obukao a radnici u iskopima nemaju čizama ni HTZ odjela...

Prava adresa je u centralama SDA i SDP-a.Oni su fermanima zapošljavali nepotrebne kadrove i trošili pare za svoje potrebe a prikazivali ih u planovima poslovanja svih firmi pod njihovom kontrolom.Djelili su direktorska mjesta ko da su im babovina i svaki direktor je doveo svoje ljude a onaj radnik u kanalu ga je pušio kao i uvijek.Konaković laže ko pas za ovih 400 000 KM više u VIK-ovoj kasi potezima koje je kao on i njegov tim uradio.Možda nisu zavukli ruke u kasu ovaj mjesec?
Capsicum

#4077 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by Capsicum »

Capsicum wrote:Evo malo zanimljivosti iz izvjestaja Ureda za reviziju institucija u FBiH iz 2012. godine. Ako ko moze doci do novijih izvjestaja nek postavi...

Evo malo kredita zaposlenima:
Image

Evo malo o kancelarijskom materijalu...
Image

Evo i regresa bez obzira na dugogodisnje gubitke:
Image

Namjestene tendere necu ni da postavljam, jer bi zaglavio forum, koliko ih ima... I sve to je utvrdjeno od strane organa drzave, znaci onih istih koji su postavili i ove ljude u ViK-u. Zamislite sta bi tek neka nezavisna institucija otkrila, da se malo zarovi u njihovu papirologiju...
Toliko o "glupostima"...
PM72

#4078 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by PM72 »

Nisam advokat VIK-a ali od svih ovih silnih tračeva jedino je tačan onaj o davanju kredita uposlenima kojima su porušene stambene jedinice.Njih 28 u ratu je ostalo bez svega,ljudi uselili u tuđe i trabala ih je firma na ulicu nogirati? Porodicu jednog Zlatnog ljiljana i dva 100% RVI-a trebalo je istjerati na ulicu? Firma im izašla u susret,dala KREDIT kad ga nisu davale ni banke ( a to je nekih 20 - 25 000 KM) i uredno ih vratili.Šta ima tu loše? Loše je to kad napišeš - davali sebi pozajmice a ne znati šta je to u stvari...Ja tu podržavam rukovodstvo VIK-a i onoga ko je to potpisao - u ruku bih poljubio.

Ostalo ne vrijedi ni komentarisati.Izvještaj iz 2012,dali ljudima regres po 3 stoje i to je problem a nije problem što su od tih silnih stotina hiljada maraka koje se vode kao "kancelarijski materijal" u stvari otišli na predizborne kampanje vladajućih stranaka...radnik to nije vidio a Bogami ni narod...

Uglavnom,stanje može biti samo gore...zahvaljujući "narod zna" i "država za čovjeka".
tututuuuu

#4079 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by tututuuuu »

PM72 wrote:Kad ljudi prave kuće na padinama na kojima ovce pasu pod ručnom,niko od njih ne pita tehničku službu vodovoda može li imati vodu.Kad prave nadgradnje stanova - također.Kad ilegalno priključe vodu,da li uz pomoć radnika VIK-a ili u sopstvenoj režiji,onda tumače kako VIK mora isporučiti vodu jer je to osnovna životna potreba i slične nebuloze.Puno mu je platiti 20 KM vode za 15 000 litara ali ima novac za dva auta ili pretplatu BH telecomu kojem ne ronda što je impuls poskupio desetak puta...
Znaju tumačiti odredbe iz nepostojećeg ugovora a ne plaćaju račune jer su tu stavku u nepostojećem ugovoru - preskočili.
Ja zivim u centru grada, u stanu, a ne u nekakvoj ilegalnoj gradjevini na brdu, i opet imam redukcije vode koje traju vec godinama, a do tad sam i sve uredno placao.
Capsicum

#4080 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by Capsicum »

Ljubi ruku onih koji ti daju iz svog džepa, a ne onih koji bez pravnog osnova daju pozajmice iz kase javnih preduzeća. Ima koliko hoćeš ugroženih građana ovog grada koji pored svog siromaštva plaćaju uredno vodu i nema nikakvog smisla da neko te pare dijeli kako je njemu ćeif. Nije to privatna prćija! Za takve stvari se ide u zatvor! Što bi samo radnici vodovoda koje je ova vlast uhljebila mogli dobijati pozajmice? Što ne raspišu konkurs da vidimo ko to najviše zaslužuje? U ostalom, u situaciji kada kukaju da nema para za popravke vodovodne mreže dijeliti neke pozajmice je čisti bezobrazluk! I kakav je to regres kad godinama ostvaruješ samo gubitke?! Gdje to ima?

Čvrsto stojim iza tvrdnje da u ViK-u ima jedna masa ljudi koji bi da postoji pravna država odavno robijali dugogodišnje kazne. Istina je da se uglavnom pitaju oni "odozgo", ali i u ViK-u krade ko stigne i sve je po sistemu pojeo vuk magarca. Za sve ima para osim za popravke vodovodne mreže. Tenderi su toliko ofirni postali da i državna revizija ne može više da zažmiri toliko. I tako godinama, ali situacija se ne mijenja.

Jedino drastične mjere tu mogu pomoći. Stečaj i onda dovesti kompetentnu osobu na čelo firme i zaposliti poštene, vrijedne i sposobne radnike. Ne možeš očekivati da će isti ovi koji su priključili stotine nelegalnih priključaka i za to vjerovatno dobili ko zna koliko para, sada odjednom postati pošteni. Bez kazne za takve, nema boljitka za ViK.
PM72

#4081 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by PM72 »

Redukcije su i počele kad su napravljena čitava naselja po sarajevskim padinama.Ista količina vode bila prije i sad.Uz opasku da novih kuća imaš na desetine hiljada,sve je to bespravno izgrađeno,pola ih krade vodu,tri frtalja ne plaća...samo u Dobroševićima ima 14 000 stanovnika a prije ih bilo 500.Valja to napojit',nije Dunav ispod Bačeva...
Niko neće realno da sagleda...
PM72

#4082 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by PM72 »

Capsicum wrote:Ljubi ruku onih koji ti daju iz svog džepa, a ne onih koji bez pravnog osnova daju pozajmice iz kase javnih preduzeća. Ima koliko hoćeš ugroženih građana ovog grada koji pored svog siromaštva plaćaju uredno vodu i nema nikakvog smisla da neko te pare dijeli kako je njemu ćeif. Nije to privatna prćija! Za takve stvari se ide u zatvor! Što bi samo radnici vodovoda koje je ova vlast uhljebila mogli dobijati pozajmice? Što ne raspišu konkurs da vidimo ko to najviše zaslužuje? U ostalom, u situaciji kada kukaju da nema para za popravke vodovodne mreže dijeliti neke pozajmice je čisti bezobrazluk! I kakav je to regres kad godinama ostvaruješ samo gubitke?! Gdje to ima?

Čvrsto stojim iza tvrdnje da u ViK-u ima jedna masa ljudi koji bi da postoji pravna država odavno robijali dugogodišnje kazne. Istina je da se uglavnom pitaju oni "odozgo", ali i u ViK-u krade ko stigne i sve je po sistemu pojeo vuk magarca. Za sve ima para osim za popravke vodovodne mreže. Tenderi su toliko ofirni postali da i državna revizija ne može više da zažmiri toliko. I tako godinama, ali situacija se ne mijenja.

Jedino drastične mjere tu mogu pomoći. Stečaj i onda dovesti kompetentnu osobu na čelo firme i zaposliti poštene, vrijedne i sposobne radnike. Ne možeš očekivati da će isti ovi koji su priključili stotine nelegalnih priključaka i za to vjerovatno dobili ko zna koliko para, sada odjednom postati pošteni. Bez kazne za takve, nema boljitka za ViK.

Meni niko ništa nije dao niti imam veze s tim samo ljudski potez rukovodstva VIK-a bio je da se pomogne ljudima u nevolji.To nisu hiljade ljudi nego 28 i postojao je konkurs za dodjelu.Sve su to bili borci.Za tih 180 000 koliko je podjeljeno kredita ne možeš zamjeniti ni 300 metara cijevi,prema tome,ne piši svašta.regres dobijaju skoro svi uposleni u Federaciji a nešto ne znam da je iko sem Telekoma i EP u dobitku.Radnici VIK-a nisu dobili regres...

I ja stojim iza tvoje tvrdnje da postoji masa ljudi u VIK-u koje treba za muda objesiti.Radnika tu nema...
The BEN10

#4083 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by The BEN10 »

Ma neka su davali pozajmice trebali su i više jadnim radnicima koji rade povazdan. Šta vi mislite kako je dobit posao u državnoj firmi - valja kredit podići samo za radno mjesto ili lijepiti plakate dva mandata. Mora se ta žrtva ljudima nekako isplatiti. A vi nemojte biti zavidni što su ljudi izganjali pozajmicu. Nije lijepo.
Tomahawk11
Globalni moderator

#4084 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by Tomahawk11 »

PM72 wrote:Redukcije su i počele kad su napravljena čitava naselja po sarajevskim padinama.Ista količina vode bila prije i sad.Uz opasku da novih kuća imaš na desetine hiljada,sve je to bespravno izgrađeno,pola ih krade vodu,tri frtalja ne plaća...samo u Dobroševićima ima 14 000 stanovnika a prije ih bilo 500.Valja to napojit',nije Dunav ispod Bačeva...
Pa da nema gubitaka koliko ima, onda ne bi bilo redukcija, onda bi se svi mogli napojiti.
Realno kad sagledam, nemam vode u 01:00 ujutro. Racun platim uredno. Nisam ja kriv sto je neko dopustio nelegalne prikljucke i sta vec ne.
Nek se aktivira Kanton sa Vodovodom i nek pocnu vec jednom raditi na rekonstrukciji mreze. Puci ce ovo jednog dana na vise mjesta, pa ce tek biti belaj.
privremeni

#4085 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by privremeni »

Tomahawk11 wrote:
PM72 wrote:Redukcije su i počele kad su napravljena čitava naselja po sarajevskim padinama.Ista količina vode bila prije i sad.Uz opasku da novih kuća imaš na desetine hiljada,sve je to bespravno izgrađeno,pola ih krade vodu,tri frtalja ne plaća...samo u Dobroševićima ima 14 000 stanovnika a prije ih bilo 500.Valja to napojit',nije Dunav ispod Bačeva...
Pa da nema gubitaka koliko ima, onda ne bi bilo redukcija, onda bi se svi mogli napojiti.
Realno kad sagledam, nemam vode u 01:00 ujutro. Racun platim uredno. Nisam ja kriv sto je neko dopustio nelegalne prikljucke i sta vec ne.
Nek se aktivira Kanton sa Vodovodom i nek pocnu vec jednom raditi na rekonstrukciji mreze. Puci ce ovo jednog dana na vise mjesta, pa ce tek biti belaj.
Samo mi reci zakonski osnov po kojem ViK vrsi prikljucak bespravno izgradjenog objekta na vodovodnu ili kanalizacionu mrezu.
Tomahawk11
Globalni moderator

#4086 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by Tomahawk11 »

Valjda ako kazemo da je bespravni, nema zakonskog osnova.
Dozer

#4087 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by Dozer »

Mislim da "zatezete" na nebitnoj stvari. Svaka firma, privatna ili drzavna, uvijek ima neki namjenski fond za pomoc svojim uposlenicima, tako da tu nema nista cudno.
S druge strane, radi se o pozajmici, tj. kreditu, a ne donaciji. A to znaci da su ti radnici to morali vracati ili jos uvijek vracaju, jasno, ako vracaju i ako se ne radi o nekim "podobnim". Ali, mislim da se ipak radi o obicnim radnicima.

Svi smo mi manje ili vise ogorceni na sve sta se i kako se radi, pogotovo u tom vlastelinsko-drzavnom administrativnom aparatu i pripadajucim firmama, ali ne mozemo pljuvati bas na sve redom. Ne ide. I to kazem ja, koji sigurno nemam pardona ni prema kome.
Capsicum

#4088 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by Capsicum »

Sve nebitna do nebitne stvari, pa se onda nabere do tolike cifre da vec decenijama malo ili nimalo rade na popravci vodovodne mreze. Fondovi za humanitarne namjene postoje i nije to nista cudno, ali u situaciji kad ostvarujes milionske gubitke tako dijeliti novac je za zatvora! Znaci sine, posluj pozitivno pa onda dijeli regrese, daj pozajmice radnicima itd. Treba se stati u kraj takvom olakom razbacivanju sa novcem u javnim preduzecima.

S druge strane imamo Konakovica koji se hvali da su uspjeli ostvariti za 400 hiljada KM veci prihod u zadnjem mjesecu u odnosu na prethodni. Pitam se kako? Znaci moze biti samo da su pumpanjem zraka kroz cijevi neregularno ocitali vecu potrosnju vode ili su poceli naplacivati vodu od nekih koji je ranije nisu placali. Ako je u pitanju ovo prvo, to je kriminal, a ako je u pitanju drugo onda treba javno neko da visi jer su samo radnici ViK-a mogli da prikljuce nekoga na vodovodnu mrezu, a da isti ne placa vodu te su time ostetili firmu ostetili za oko 5 miliona KM godisnje, odnosno 50 miliona KM za 10 godina itd. S tolikim novcem mogli bi sasvim komotno uzeti dugorocni kredit i popraviti kompletnu vodovodnu mrezu u gradu i osavremeniti je tako da nemamo problema s vodosnabdijevanjem u narednih 100 godina. Ko zna koliko bi se tu jos ustedilo kada bi se racionalno poslovalo. Vjerujem da bi posten i strog direktor smanjio troskove za jos koji milioncic godisnje.

Jedino sto je sigurno je da opet niko nece odgovarati za kriminal u ovom javnom preduzecu. Samo jos cekam da se objavi kako ce dici taj neki ogromni kredit i podici cijenu vode jer ova "nije ekonomska" kako oni to cesto znaju reci.
izgubljena dusa

#4089 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by izgubljena dusa »

PM72, da li u kategoriju traceva spadaju racuni koji su pisani u skladu (u visini) sa prosjekom potrosnje u Kantonu iako ima vodomjer za zgradu, ili odluka Vlade da se zabrani ugradnja individualnih vodomjera.... racun od 500 KM.... Ako je to trac, dugujem javno izvinjenje VIK-u.

Pitanje za pravnike: Moze li Vlada svojom odlukom staviti zakon van snage, odnosno derogirati zakon?

Mozda radnici VIK-a ocitaju vodomjere na ulazu zgrade (mozda), ali onda te podatke uzmu velemajstori matematike i upotrebom mnozenja i sabiranja dodju do cifre koja pise na nasim racunima.
Kako su mogli povecati prihode, ako su uvedene redukcije vode. Znaci "smanjena potrosnja = veci prihodi"... Halo, sta se obracunava i naplacuje????

Sjecam se da je ciko iz VIK-a rekao da ni ugradnja individualnog vodomjera nece smanjiti moj racun, jer ce oni morati da dodaju "zajednicku potrosnju" pa cu na kraju dobiti isto. Taj lik i sada radi u VIK-u i prica iste lazi.
PM72

#4090 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by PM72 »

izgubljena dusa wrote:PM72, da li u kategoriju traceva spadaju racuni koji su pisani u skladu (u visini) sa prosjekom potrosnje u Kantonu iako ima vodomjer za zgradu, ili odluka Vlade da se zabrani ugradnja individualnih vodomjera.... racun od 500 KM.... Ako je to trac, dugujem javno izvinjenje VIK-u.

Pitanje za pravnike: Moze li Vlada svojom odlukom staviti zakon van snage, odnosno derogirati zakon?

Mozda radnici VIK-a ocitaju vodomjere na ulazu zgrade (mozda), ali onda te podatke uzmu velemajstori matematike i upotrebom mnozenja i sabiranja dodju do cifre koja pise na nasim racunima.
Kako su mogli povecati prihode, ako su uvedene redukcije vode. Znaci "smanjena potrosnja = veci prihodi"... Halo, sta se obracunava i naplacuje????

Sjecam se da je ciko iz VIK-a rekao da ni ugradnja individualnog vodomjera nece smanjiti moj racun, jer ce oni morati da dodaju "zajednicku potrosnju" pa cu na kraju dobiti isto. Taj lik i sada radi u VIK-u i prica iste lazi.
A kome to u zgradi došao račun - 500 KM a da nije "potrošio" tj. da ta količina vode nije prošla kroz mjerač? To je klasični trač i laž.Prihodi su povećani jer su velikim dužnicima isključivali vodu pa ovi požurili da plate dugove.Ne širi tračeve bez potrebe.I ne dodaje se zajednička potrošnja na vodomjere ugrađene u stanu.
izgubljena dusa

#4091 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by izgubljena dusa »

PM72 wrote:
izgubljena dusa wrote:PM72, da li u kategoriju traceva spadaju racuni koji su pisani u skladu (u visini) sa prosjekom potrosnje u Kantonu iako ima vodomjer za zgradu, ili odluka Vlade da se zabrani ugradnja individualnih vodomjera.... racun od 500 KM.... Ako je to trac, dugujem javno izvinjenje VIK-u.

A kome to u zgradi došao račun - 500 KM a da nije "potrošio" tj. da ta količina vode nije prošla kroz mjerač? To je klasični trač i laž.Prihodi su povećani jer su velikim dužnicima isključivali vodu pa ovi požurili da plate dugove.Ne širi tračeve bez potrebe.I ne dodaje se zajednička potrošnja na vodomjere ugrađene u stanu.
Ja zivim u zgradi i dobila sam racun reda velicine 500 KM. Mozes li zamisliti koliko je to kubnih metara vode???
Da su mi fakturisali godinu dana unaprijed - bilo bi previse.
Al' to cemo svakako rjesavati na Sudu.

Ovo da se "zajednicka potrosnja dodaje na racun ljudima koji imaji individualni vodomjer" su rijeci uposlenika VIK-a sa kojim sam razgovarala u vise navrata.

Za tvoju informaciju: VIK je drustvo ogranicene odgovornosti, za njih prihode predstavlja sve ono sto su fakturisali.
Oni nisu obrtnicka djelatnost pa da se prihodom smatra sve sto je naplaceno, bez obzira na izdate fakture.

Konakovic je ili nepismen pa prihodom smatra ono sto je naplaceno, ili je fakturisao koliko mu treba (odokativno) da bi se pohvalio kako je uspjesan.....
Forumerrer

#4092 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by Forumerrer »

Osoba koja je radila u Vik-u mi je pricala da ovi sto ocitavaju vodomjere cesto sjede na kafi i ofrlje napisu ocitavanja. Ja sam se urahatio sa vodomjerima u stanu. Isplatit ce se u roku od godine dana pa mozete misliti koje su razlike u racunima.

A cak i ako je ovo laz sto sam cuo, kako objasniti da sam po 2-3 mjeseca dobijao IDENTICNE iznose, znaci tokom godine sam dobijao 4-5 razlicitih iznosa za uplatit. Vece su sanse da loto osvojim.
Nepass

#4093 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by Nepass »

Forumerrer wrote:Osoba koja je radila u Vik-u mi je pricala da ovi sto ocitavaju vodomjere cesto sjede na kafi i ofrlje napisu ocitavanja. Ja sam se urahatio sa vodomjerima u stanu. Isplatit ce se u roku od godine dana pa mozete misliti koje su razlike u racunima.

A cak i ako je ovo laz sto sam cuo, kako objasniti da sam po 2-3 mjeseca dobijao IDENTICNE iznose, znaci tokom godine sam dobijao 4-5 razlicitih iznosa za uplatit. Vece su sanse da loto osvojim.
Pa to je oduvjek tako pogotoo zimi
PM72

#4094 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by PM72 »

izgubljena dusa wrote:
PM72 wrote:

Ja zivim u zgradi i dobila sam racun reda velicine 500 KM. Mozes li zamisliti koliko je to kubnih metara vode???
Da su mi fakturisali godinu dana unaprijed - bilo bi previse.
Al' to cemo svakako rjesavati na Sudu.

Ovo da se "zajednicka potrosnja dodaje na racun ljudima koji imaji individualni vodomjer" su rijeci uposlenika VIK-a sa kojim sam razgovarala u vise navrata.

Za tvoju informaciju: VIK je drustvo ogranicene odgovornosti, za njih prihode predstavlja sve ono sto su fakturisali.
Oni nisu obrtnicka djelatnost pa da se prihodom smatra sve sto je naplaceno, bez obzira na izdate fakture.

Konakovic je ili nepismen pa prihodom smatra ono sto je naplaceno, ili je fakturisao koliko mu treba (odokativno) da bi se pohvalio kako je uspjesan.....
Uvijek treba saslušati obje strane.Raspitao sam se pa potvrdio sam onu svoju kako je to klasični trač.To je vjerovatno u ulici Patriotske lige...i tačno je da su stanari dobili velike račune.Vodovod isporuči vodu do vodomjera i tu njegove ingerencije prestaju.Poslije vodomjera o instalacijama se brinu upravitelji.To što je pukla cijev u zgradi nije problem vodovoda nego upravitelja i stanara.Sat vrtio do besvjesti ali to stanare nije zanimalo jer njih 7 ili 8 ionako ne plaćaju vodu jer su dužni nekoliko hiljada KM.Kad su im počeli stizati "nenormalni" računi- digla se halabuka.Pošto ni upravitelja ne plaćaju - onda je kriv vodovod.Vodovod neće popraviti kvar u zgradi nego će riješiti problem tako što će im zavrnuti vodu na priključku.Kad gospoda (kakva gospoda,sve go došljo) plate dugove i vodovodu i upravitelju- onda će isti reagovati.Ili neka skupe pare,privatno zovnu vodoinstalatera pa porave kvar.U toj zgradi stanuje profesor (i on je kupio stan poslije rata),ugradio vlastiti vodomjer i plaća samo ono što potroši.To je nekih 15 - 20 KM.Za razliku od vas i tih famoznih 500 KM a to nije 500 KM nego nekoliko hiljada KM koje je uzaludno prošlo kroz vodomjer.Ta cifra se djeli na broj stanara.

Stanari su plasirali u javnosti nebulozu kako je "prije vodomjera pukla cijev" pa vodovod njima isporučuje račun za kvar??? a u to ni malo dijete ne vjeruje.Da rezimiramo,ta voda je prošla kroz mjerač a koji je razlog tome,stado krava,pukla cijev ili olimpijski bazen,to vodovod ne interesuje.Sve što prođe kroz mjerač,bilo električna energija,plin,impulsi...mora se platiti.To što se komšija nakačio na tvoju utičnicu na balkonu- elektrodistribuciju ne interesuje.

I još nešto.Neka ti ovaj diskutant što ima vlastiti vodomjer kaže naplaćuje li se "zajednička potrošnja".
didgeridoo

#4095 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by didgeridoo »

Nema zajednicke potrosnje... Sto potrosis (vodomjer pokaze) - to platis. Tako je kod mene u zgradi.
I nije mala vjerovatnoca da ti po vodomjeru dodju isti racuni jer mjesecne navike potrosnje u godisnjim dobima ne odudaraju puno za jednu istu porodicu.
bull21

#4096 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by bull21 »

didgeridoo wrote:Nema zajednicke potrosnje... Sto potrosis (vodomjer pokaze) - to platis. Tako je kod mene u zgradi.
I nije mala vjerovatnoca da ti po vodomjeru dodju isti racuni jer mjesecne navike potrosnje u godisnjim dobima ne odudaraju puno za jednu istu porodicu.
Pa samo zato što kod tebe nema, ne znači da je kod drugih isto... kod mene je zajednička.
Capsicum

#4097 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by Capsicum »

Odmutise li se vrela? :lol:
Doduse vec smo usli u novi susni period, kise nema vec 2 dana. Ja se vec spremam, pored nocnih i na nove dnevne redukcije. Sto ti je globalno zagrijavanje, klima nas bas ne pazi... :lol:
Haris.ba

#4098 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by Haris.ba »

privremeni wrote:Samo mi reci zakonski osnov po kojem ViK vrsi prikljucak bespravno izgradjenog objekta na vodovodnu ili kanalizacionu mrezu.
Kupovina socijalnog mira. Vrši se priključak na osnovu urbanističke dozvole, pa se prestane sa procesom i nikada ne završi sa građevinskom. Jer urbanistička je cca. 50 KM. A za građevinsku već idu hiljade. Malo naopako, al' tako je. Niko neće da prepiše (neko mi reče da je u Njemačkoj npr. tako - nisam provjeravao), da se prvo na plac dovedu sve komunalije, pa onda se u kreće proces izgradnje objekta.

P.S.
Nedavno mi kuka komšinica kako ne radi sijalica u stubištu, i niko je ne mijenja. Zraknem na spisak - 300 KM duga za upravitelja. Kaže, počeće plaćati kad upravitelj počne da radi. :D
Dozer

#4099 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by Dozer »

Capsicum wrote:Odmutise li se vrela? :lol:
Doduse vec smo usli u novi susni period, kise nema vec 2 dana. Ja se vec spremam, pored nocnih i na nove dnevne redukcije. Sto ti je globalno zagrijavanje, klima nas bas ne pazi... :lol:
Ja mislim da bismo za sve trebali optuziti gabo, a :D
Forumerrer

#4100 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by Forumerrer »

Pa ako je prosla kroz vodomjer valjda je logicno da nije do Vik-a.

Nema zajednicke potrosnje, platis koliko potrosis (jedan mjesec dosao pausalan iznos, valjda zbog godisnjih, naredni se sve regulisalo).

A moram reci jos jednu stvar, nakon ugradnje vodomjera su svi ukucani poceli racionalnije trositi vodu.
Post Reply