rovac13 wrote:Ne bih da citiram posebno sve ono sa cim se ne slazem......evo ovo citirano je dovoljno da te ne shvatim ozbiljno......inace svake godine naleti bar jedan takav na temu......kad iznova zeli da proturi pricu o konvektorima i o ustedi struje.
bilic wrote: Najbolje mi se pokazalo sa konvektorima ... Po sobi ne moze potrošiti 15 Km do 18.
Tih 15-18 KM struje znaci oko 100 kwh .
Po njegovoj matematici konvektor od 2kw u jednoj sobi potrosi 100kw mjesecno.......odnosno 3,3kw dnevno.
Znaci u 24 sata taj konvektor grije ukupno 1h i 40 min.......ostalih 22h i 20 min stoji ugasen.
Pa vi zakljucite jel to vama dovoljno da vam odrzava toplo.Nekom mozda jeste.Za pasivnu kucu ne treba ni toliko toplote.
Inace konvektor grije tako sto ima grijac koji pretvara el energiju u toplotnu......nema ventilator (10-ak wati) pa stedi struju

....ima termostat koji pali i gasi taj grijac.
Inace grijac je izmisljen davno....evo sta kaze wikipedia...pazi na podvuceno
Inace grijac se nalazi i u grijalici od 20KM....i u radijatoru......i u konvektoru....i u tapeci.....i uvijek mu je ista efikasnost....koliko struje toliko toplote.
Klimu sam prvo u radnju montirao davne
1998 godine Tošibu 5 kw . pa u stan 2002 ili 2003 . Kad u Sarajevu nije bilo toliko pobornika za klima uređaje , a nije se ni para imalo za te stvari...
Prije tri godine u novom stanu skinuo običnu ( NOVU klimu ) i montirao INVERTER klimu . Znam vrlo dobro kako rede i kolike uštede rade . Obične tri puta a inverter više od četri puta iskoristivosti...
Nemam ništa protiv klima . Poredite konvektore sa starim običnim grijalicama , to bi bilo da poredimo prozorske klime sa inverterom , pa i gore od tog poređenja...
Nađite ako možete nekog izvođaća zgrada da je grijanje na klime . I da je tako projektovano.
Posjeduju centralno grijanje i dodatno klime...
Nismo svi isti i ne bi valjalo.. Hiljadu ljudi hiljadu čudi ... Pozdrav