Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

Post Reply
nexteen

#4076 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by nexteen »

Podrzavam sve sto ti je rovac napisao :izet:

Sve zavisi koliko para imas za klimu , ali kao sto sam vec i napisao najjeftiniji japanac ti je 1100 KM Fujitsu ASYG 12LLCC, sve ostalo je skuplje ako bas nemas para . 12LLCC bi trebao pokriti tih 20m2 do nekih -10c bez problema , a mozda i do -15c kako je i deklarisana . Sto bi rovac rekao niko ne moze da kaze kako ce to kod tebe raditi . Iznad tebe je negrejan prostor , jel stan ili tavan ?

Fujitsu ASYG12 LLCC

Pdesignh kW 3,20
SCOP 3,80
Klasa A
Sezonska potrosnja 1179kw
na -7c daje 2.83kw sa COP 2,38
na -15c daje 1.64kw sa COP 2,21
na +7C daje 5.00kw sa COP 3,1

-----------------------------------

Fujitsu ASYG 12LM

Pdesignh kW 3,50
SCOP 4,00
Klasa A+
Sezonska potrosnja 1225kw
na -7c daje 3,10kw sa COP 2,43
na -15c daje 2.60kw sa COP 1.91
na +7 daje 4,00 kw sa COP 3.92
passiv

#4077 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by passiv »

Zahvaljujem, vjerovatno ću onda uzeti jednu pa vidjeti kako će izgurati ovu zimu. Iznad je tavan, bez betonske ploče, nez tačno koji je prvi materijal na kojem je malter, ali ima ona staklena vuna i daske iznad, koje su pod tavana. Mislim da je bitno reći i da sprat ispod ima isti raspored i grijat će se dnevni + kuhinja na kamin, a koristit će se isti ovaj dimnjak.
Hvala na savjetima :sax:
bilic

#4078 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by bilic »

Ci-Nick wrote:
passiv wrote:Pozz, malo sam čitao ovu temu i ovi inverteri su me zainteresovali. Razmišljam kupiti kamin i grijati se tako ( i sada se grijem na drva), ali razmišljam i o opciji sa inverterima, sprat je oko 60 kvadrata. Evo otprilike samo izgled stana, dimenzije sam otprilike uzeo.
Image

Crveno je dimnjak koji ce se koristiti. Kuća je sa fasadom ali je stolarija malo starija, ipak onaj sporet na drva bez problema ugrije ove dvije prostorije u dnu, što su spojene (kuhinja i dnevni boravak) ali ova velika soba (gornji desni ugao) dosta slabije. Dakle da li bi mogao grijati inverterom ove spomenute prostorije (preostale dvije u lijevom uglu nisu sada bitne) i da li bi bila potrebna 2 invertera ili kako vec ide to? Malo mi je tesko povjerovat da je isplativije se grijat na ovo nego na drva? Sada zimi trošim na grijanje oko 600 KM, dakle šporet na drva, ali od ove zime će se grijati i prizemlje kuće.

Osim ove dvije zasebne opcije dakle ili kamin i drva ili inverter, je kombinacija tj, kamin bih palio kada sam kuci (dakle od nekih 17h do 23h) a inverter da radi od 6 do 8 i da počne grijati oko 15h pa dok kamin ne počne ( da li ima mogućnost da se ovako programira rad?). Ne bih inverterom išao da podignem temperaturu kao sa kaminom već jednostavno da bude ugodnije kada se ujutru ustaje i dolazi sa posla.

Lovu bih mogao skontati za jedan inverter sada nekih 1000 KM.

Hvala unaprijed i na čitanju i savjetima
Nisi napisao najbitnije,... da li se grije sprat iznad tebe, kakva je izolacija poda ili postoji stan i ispod ovog stana.
Ukoliko su gubici na podu i plafonu veliki ( uz one gubitke na vanjskim zidovima i prozorima ) nema tu nikakve računice grijati se na struju pa ni na inverter, možda dogrijavati uz kamin kao osnovni izvor toplote.
Moji roditelji imaju kuću, sprat je oko 100 m2, novi prozori, fasada, stiropor 10 cm i opet potroše 300 KM mjesečno ako se griju na struju (radijatori sa električnim bojlerom) zbog gubitaka na plafonu i podu jer se sprat iznad ne grije.
NAJBOLJE OVE GODINE PRVO PROZORE :izet: ZAMJENI .

A SA KLIMAMA ČE TE SE TEŠKO UGRIJATI.
Imao sam vikendicu i mali kamin , kad naložiš nema BOLJE . ALI valja čistit , ložit...

Sad u novom stanu ( 110 kvadrata ) / 3 godine star / ...
Imam centralno grijanje na kalolimetar .
Ugradio jednu Inverter 12 ku u dnevni boravak
I imam dva konvektora u dvije sobe / dodao da bih ugasio radijatore /

Kombinovao sam svašta po deset - petnaest dana... I na kraju male razlike dobijam .. Najbolje mi se pokazalo sa konvektorima ... Po sobi ne moze potrošiti 15 Km do 18.
A ako upalim radijatore / kalolimetar / izađe 22 do 25 KM mjesećno ...
Ali znaći nova zgrada , novi prozori , estrih itd...
Klimu kad uključim lijepo jedno vrijeme ali čitavu zimu da se samo na nju grijem ne bih volio. Valjda zbog konstantnog duvanja , cirkulacije zraka ...

Moj savjet . prvo izolacija .... I kupi kvalitetne konvektore .. 5 konvektora ne izađe 1000 KM . SAMO AKO TI JE INSTALACIJA ELEKTRO OK...

I bujrmum kod mene dođi da palimo sve i da vidiš . SRETNO :-D
rovac13

#4079 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by rovac13 »

Od svih varijanti koje sam ja imao.....konvektori su bili najgora varijanta.......5 konvektora kosta 1000KM.......a trose isto kao i 5 grijalica koje kostaju 100-200KM.

U jednom te istom prostoru ako grijem konvektorom trosim oko 5 puta vise nego inverterom.........naravno svaki uredjaj spojen na watmetar.......na invertere namontirana po dva ista termometra na usis i na izduv........naravno samo kad se testiralo. :-D :-D :-D
Distortion

#4080 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Distortion »

Ovi sto predlazu konvektore ili su trgovci konvektorima ili im matematika nije jaca strana. (Izvinjavam se sto spominjem to ali morao sam)
Rovac je mnogo puta objasnio oko konvektora i potrosnje. Mislim da bi ljudi trebali dobro da obrate paznju na to. Ja znam neke prijatelje koji imaju konvektor i priznaju da im je velika potrosnja. Neki su imali problema s vlagom a neki ne.

Ja sam se odlucio za invertere a vrijeme ce pokazati da li se isplati. Mislim da sam napravio dobar izbor jer ne vjerujem da ce ove zime funkcionisati grijanje u Zenici. Svake sezone smo minimalno 40-50 dana bez grijanja i to onda kad je najhladnije a grijanje placamo svih 12 mjeseci, 1,40 KM po m2. Covjek bi mozda i halalio te pare da imamo normalno grijanje ali kad se desi kvar kad je -10 onda....trosi struju na grijalicu pa placaj EPBIH...
bilic

#4081 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by bilic »

rovac13 wrote:Od svih varijanti koje sam ja imao.....konvektori su bili najgora varijanta.......5 konvektora kosta 1000KM.......a trose isto kao i 5 grijalica koje kostaju 100-200KM.

U jednom te istom prostoru ako grijem konvektorom trosim oko 5 puta vise nego inverterom.........naravno svaki uredjaj spojen na watmetar.......na invertere namontirana po dva ista termometra na usis i na izduv........naravno samo kad se testiralo. :-D :-D :-D
watmetar KAKAV JE TO UREĐAJ ..
Valjda ampermetar .. Sa mjim možete izmjeriti koliko vuće struje pa koliki je napon da bi dobili WATE / watmwtar / hahhaha
Ako kupujete konvetkore DIVLJIH MARKI SLAŽEM SE SA VAMA. Ostalo niste u pravu ...
Normalna cirkulacija zraka u prostoriji je od dna sobe gdje je najhladniji zrak prema gore GDJE JE NAJTOPLIJI ...
TAKO DA SA KLIMOM VEĆ IMA PROBLEM KUPI SA VRHA SOBE ZRAK... A noge hladne .
Porazgovarajte malo sa ljudima ..

Napisao sam da imam svakakve kombinacije u stanu . I GOVORIM IZ SVOG ISKUSTVA ..
problemnatravunu

#4082 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by problemnatravunu »

bilic wrote:
rovac13 wrote:Od svih varijanti koje sam ja imao.....konvektori su bili najgora varijanta.......5 konvektora kosta 1000KM.......a trose isto kao i 5 grijalica koje kostaju 100-200KM.

Valjda ampermetar .. Sa mjim možete izmjeriti koliko vuće struje pa koliki je napon da bi dobili WATE / watmwtar / hahhaha
Ako kupujete konvetkore DIVLJIH MARKI SLAŽEM SE SA VAMA. Ostalo niste u pravu ...
Normalna cirkulacija zraka u prostoriji je od dna sobe gdje je najhladniji zrak prema gore GDJE JE NAJTOPLIJI ...

Napisao sam da imam svakakve kombinacije u stanu . I GOVORIM IZ SVOG ISKUSTVA ..
Samo sto kod konvektora na ulozenih 1000 W struje, dobijamo u najboljem slucaju toliko toplote, a kod klima uredjaja, na ulozenih 1000 W za pokretanje kompresora dobijemo od 3-5 puta vise toplotne energije.....
rovac13

#4083 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by rovac13 »

problemnatravunu wrote:Samo sto kod konvektora na ulozenih 1000 W struje, dobijamo u najboljem slucaju toliko toplote, a kod klima uredjaja, na ulozenih 1000 W za pokretanje kompresora dobijemo od 3-5 puta vise toplotne energije.....
:thumbup: :thumbup: :thumbup:

Cist racun duga ljubav :D
rovac13

#4084 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by rovac13 »

bilic wrote:
rovac13 wrote: watmetar KAKAV JE TO UREĐAJ ..
Covjek ne zna sta je watmetar......pa se smije.....pretpostavljam sam sebi :lol:
ketronsd1

#4085 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by ketronsd1 »

bilic wrote:

Uz svo poštovanje prema svim tvojim kombinacijama za ovo boldirano mogu reci da nisi u pravu.Loviš u mutnom skroz ili su ti gubitci prema podu veliki.
Ovom kolegi što je dao skicu stana
Koliko ti je širok i dugačak hodnik.
Pozzz
rovac13

#4086 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by rovac13 »

Ne bih da citiram posebno sve ono sa cim se ne slazem......evo ovo citirano je dovoljno da te ne shvatim ozbiljno......inace svake godine naleti bar jedan takav na temu......kad iznova zeli da proturi pricu o konvektorima i o ustedi struje.
bilic wrote: Najbolje mi se pokazalo sa konvektorima ... Po sobi ne moze potrošiti 15 Km do 18.
Tih 15-18 KM struje znaci oko 100 kwh .
Po njegovoj matematici konvektor od 2kw u jednoj sobi potrosi 100kw mjesecno.......odnosno 3,3kw dnevno.
Znaci u 24 sata taj konvektor grije ukupno 1h i 40 min.......ostalih 22h i 20 min stoji ugasen.
Pa vi zakljucite jel to vama dovoljno da vam odrzava toplo.Nekom mozda jeste.Za pasivnu kucu ne treba ni toliko toplote.

Inace konvektor grije tako sto ima grijac koji pretvara el energiju u toplotnu......nema ventilator (10-ak wati) pa stedi struju :lol: ....ima termostat koji pali i gasi taj grijac.

Inace grijac je izmisljen davno....evo sta kaze wikipedia...pazi na podvuceno

Image

Inace grijac se nalazi i u grijalici od 20KM....i u radijatoru......i u konvektoru....i u tapeci.....i uvijek mu je ista efikasnost....koliko struje toliko toplote.

Evo kako reklamiraju konvektor.....opet pazi na podvuceno :-D
Image

Meni nije jasno.......konvektore vise hvale prodavci nego proizvodjac.......sam proizvodjac kaze da konvektor pretvara el energiju u toplotnu gotovo 100%.......a prodavci kazu da stedi 25%.....40%.....50% pa i 60 %.....nisu se usaglasili :lol:

A kad smo kod invertera....to je toplotna pumpa koja nema grijac......koja energiju izvana skuplja i ubacuje u prostor......i imamo deklarisane podatke......da ima prosjecni cop za cijelu sezonu preko 5......a pojedinacni cop se krece od 3 do 8 npr.........inace cop = toplota / potrosnja

Image

I lik iz vlastitog iskustva stavi konvektor ispred toplotne pumpe :pisnuo:

Bravo :thumbup:
rovac13

#4087 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by rovac13 »

Kolega bas te dugo nije bilo :-D ......moram ti se pohvalit,kratko......da sam donio ketron audya 5 na probu,pa mozda ju i ostavim kod sebe......strasna je :-D
ketronsd1

#4088 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by ketronsd1 »

rovac13 wrote:Kolega bas te dugo nije bilo :-D ......moram ti se pohvalit,kratko......da sam donio ketron audya 5 na probu,pa mozda ju i ostavim kod sebe......strasna je :-D
Tu sam ja,pratim sve :-D
Probavao sam ga prije nekih par mjeseci i zvijer je
Velika šteta što se ljudi ne angažuju malo vise oko njega i da malo vise materijala ima u ponudi za ketron uopšte
Veliki Pozz iz hladne swe( minus počeo šamarati :-D)
bilic

#4089 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by bilic »

rovac13 wrote:
bilic wrote:
rovac13 wrote: watmetar KAKAV JE TO UREĐAJ ..
Covjek ne zna sta je watmetar......pa se smije.....pretpostavljam sam sebi :lol:
HAJ MI NAĐI MOLIM TE , WATMETAR DA GA KUPIM ... SLIKU AKO MOŽE. KAD GA VEČ IMAŠ ... :idea:
probook

#4090 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by probook »

Na poslu klima: kada se grijemo na nju osjevaj kada udjes u prostoriju je da je unutra prevruce, malo sjednes - hladno nogama.
Upalimo radijatore (centralno) udjes u prostoriju rekao bi nije ni blizu toplo kao kada klima radi, sjednes malo i nogama toplo.
rovac13

#4091 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by rovac13 »

probook wrote:Na poslu klima: kada se grijemo na nju osjevaj kada udjes u prostoriju je da je unutra prevruce, malo sjednes - hladno nogama.
Upalimo radijatore (centralno) udjes u prostoriju rekao bi nije ni blizu toplo kao kada klima radi, sjednes malo i nogama toplo.
Da je podno umjesto radijatora bilo bi jos bolje :thumbup:

Kad je rijec o konforu......toplotne pumpe zrak-zrak (klime) malo zaostaju za centralnim grijanjem pogotovo podnim......ali zato postoje toplotne pumpe zrak-voda.

Kada je rijec o potrosnji onda haman svi zaostaju za pumpapa zrak-zrak.......ajd sto manje trose nego je i jeftinija ugradnja od centralnog.

Mi kuci ne gasimo vise klime uopce......rade 24h dnevno......potrosnja izrazito mala......a uz takvo koristenje konfor nije los uopce.........cak.......ko ima problema sa tim on moze da bira klimu inverter sa podnom unutrasnjom jedinicom.
Last edited by rovac13 on 07/10/2015 18:01, edited 1 time in total.
rovac13

#4092 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by rovac13 »

bilic wrote:HAJ MI NAĐI MOLIM TE , WATMETAR DA GA KUPIM ... SLIKU AKO MOŽE. KAD GA VEČ IMAŠ ... :idea:
Procitaj temu pa onda pisi s nama.....imas na temi ko zna koliko puta spomenuto......jedni ga zovu watmetar......jedni ga zovu mjerac potrosnje struje.....ima i slika i cijena i svega.......ima se svakako puno korisnih stvari procitat.........malo procitaj pa onda dodji da zajedno komentarisemo .......da jos vise unaprijedimo temu.......a ne tako kao padobranac .
bilic

#4093 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by bilic »

rovac13 wrote:Ne bih da citiram posebno sve ono sa cim se ne slazem......evo ovo citirano je dovoljno da te ne shvatim ozbiljno......inace svake godine naleti bar jedan takav na temu......kad iznova zeli da proturi pricu o konvektorima i o ustedi struje.
bilic wrote: Najbolje mi se pokazalo sa konvektorima ... Po sobi ne moze potrošiti 15 Km do 18.
Tih 15-18 KM struje znaci oko 100 kwh .
Po njegovoj matematici konvektor od 2kw u jednoj sobi potrosi 100kw mjesecno.......odnosno 3,3kw dnevno.
Znaci u 24 sata taj konvektor grije ukupno 1h i 40 min.......ostalih 22h i 20 min stoji ugasen.
Pa vi zakljucite jel to vama dovoljno da vam odrzava toplo.Nekom mozda jeste.Za pasivnu kucu ne treba ni toliko toplote.

Inace konvektor grije tako sto ima grijac koji pretvara el energiju u toplotnu......nema ventilator (10-ak wati) pa stedi struju :lol: ....ima termostat koji pali i gasi taj grijac.

Inace grijac je izmisljen davno....evo sta kaze wikipedia...pazi na podvuceno

Image

Inace grijac se nalazi i u grijalici od 20KM....i u radijatoru......i u konvektoru....i u tapeci.....i uvijek mu je ista efikasnost....koliko struje toliko toplote.

Klimu sam prvo u radnju montirao davne 1998 godine Tošibu 5 kw . pa u stan 2002 ili 2003 . Kad u Sarajevu nije bilo toliko pobornika za klima uređaje , a nije se ni para imalo za te stvari...

Prije tri godine u novom stanu skinuo običnu ( NOVU klimu ) i montirao INVERTER klimu . Znam vrlo dobro kako rede i kolike uštede rade . Obične tri puta a inverter više od četri puta iskoristivosti...

Nemam ništa protiv klima . Poredite konvektore sa starim običnim grijalicama , to bi bilo da poredimo prozorske klime sa inverterom , pa i gore od tog poređenja...

Nađite ako možete nekog izvođaća zgrada da je grijanje na klime . I da je tako projektovano.
Posjeduju centralno grijanje i dodatno klime...

Nismo svi isti i ne bi valjalo.. Hiljadu ljudi hiljadu čudi ... Pozdrav :bih:
passiv

#4094 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by passiv »

ketronsd1 wrote: Ovom kolegi što je dao skicu stana
Pozzz
3,56 m dužina od ulaznih vrata do vrata za dnevnu 1,1 m širina, vrata za dnevnu se nalaze na ovom mjestu gdje je ucrtan dimnjak i dužina ovog zida je 1,1 m (dakle od vrata pa prema unutrašnjosti dnevne sobe)
rovac13

#4095 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by rovac13 »

bilic wrote: Prije tri godine u novom stanu skinuo običnu ( NOVU klimu ) i montirao INVERTER klimu . Znam vrlo dobro kako rede i kolike uštede rade . Obične tri puta a inverter više od četri puta iskoristivosti...
Na zalost.....cini mi se da ti imas LG inverter......ja svima preporucim da izbjegnu lg,samsung i slicno......da ako hoce grijanje da gledaju nabavit japanca toshiba mitsubishi fujitsu daikin......imam i lg imam i japanca......istina sa lg em bi se tesko ogrijao........cini mi se da bolje odradjuje grijanje kinez gree nego lg.
rovac13

#4096 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by rovac13 »

bilic wrote: Nađite ako možete nekog izvođaća zgrada da je grijanje na klime . I da je tako projektovano.
Posjeduju centralno grijanje i dodatno klime...
Danas bas nemas srece :lol:

Image

Evo ti malo pa citaj......postoji mnogo sistema za razlicite namjene.......mono split modeli su namijenjeni za nas,za stan,za kucu.......a ti bi sad htio u zgradu stavit mono split :lol:

Evo ti pa malo citaj prije nego lupis dalje.

http://www.toshiba-carrier.co.jp/global ... /index.htm
ketronsd1

#4097 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by ketronsd1 »

passiv wrote:
ketronsd1 wrote: Ovom kolegi što je dao skicu stana
Pozzz
3,56 m dužina od ulaznih vrata do vrata za dnevnu 1,1 m širina, vrata za dnevnu se nalaze na ovom mjestu gdje je ucrtan dimnjak i dužina ovog zida je 1,1 m (dakle od vrata pa prema unutrašnjosti dnevne sobe)
Ok
Sad ću ti reći šta bih ja uradio
Pošto je hodnik sasvim dovoljno sirok ja bi unutarnju jedinicu smjestio iznad ulaza. Kažeš da ti je izolacija dobra. S obzirom da prostor i nije tako veliki a da imas i kamin ili sta već jedna jača toplotna pumpa bi bez ikakvih problema mogla da grije sav taj prostor. Imas jako pogodan raspored za jednu toplotnu pumpu. U slučaju da i zagusti ponekad imaš kamin i dovoljno je jedna ili dvije vatre na dan da se ulazna temperatura u unutrašnju jedinicu poveća za nekoliko stepeni a što rezultira traženom-zadanom izlaznom temperaturom i većem komforu
Imamo skoro identičan raspored stim što je kod mene 90 mkv i grijem bez problema "a nije mi hladno på nogama " :-D
rovac13

#4098 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by rovac13 »

Malo je cupavo to sto moze dat 1000KM za klimu
ketronsd1

#4099 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by ketronsd1 »

rovac13 wrote:Malo je cupavo to sto moze dat 1000KM za klimu
Taj sam detalj propustio :-D
Kako god, ovo je po meni idealno rjesenje
passiv

#4100 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by passiv »

Imam sada šporet na drva koji je do sada korišten i sa 6-7 m drva se gurala zima (doduše ova velika soba je bila dosta hladna a ostale su se grijale fino), kamin bih kupio kao jednu od alternativa koje razmatram. Izolacija nije ni super ali nije ni loša, a grijat će se sprat ispod što prije nije bio slučaj. Odlučio sam da ću ipak ići na jedan inverter pa vidjeti kako će to ići. Što se tiče drva radije bih da ih ne moram nikako koristiti ali bih mogao uzeti dogodine manji kamin za to ako zagusti. Koliko bih se trebao protegnut za inverter koji bi mogao ovo da grije?
Post Reply