Pitamo Mehanicare ?
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- Optimist
#4076 Re: Pitamo Mehanicare ?
Simanic u Buca Potoku radi chip. Kontaktiraj njega i pitaj za savjet. Duplo su jeftiniji od ovog iz Gradiske.
- ned424
#4077 Re: Pitamo Mehanicare ?
https://www.facebook.com/ASchiptuning/?fref=tsundefined007 wrote:Razmišljam da čipujem motor 1.9 TDI od 90 KS čipom od 20 KS da se "digne" na 110KS. Kakve su prednosti i nedostatci toga? Koliko to košta u totalu?
Vidi pa pitaj za cijene...
- konektovan
- Vozim: Francusku kantu
#4078 Re: Pitamo Mehanicare ?
Ja ne znam da su duplo jeftiniji, posto ovi iz SM-a imaju akciju vec odavno, gdje su cijene za 50 % nize.Optimist wrote:Simanic u Buca Potoku radi chip. Kontaktiraj njega i pitaj za savjet. Duplo su jeftiniji od ovog iz Gradiske.
-
zdruzdjo
#4079 Re: Pitamo Mehanicare ?
Ja imam stila sa 85 kw i rasitao sam se za remap-iranje, jer mi je simanic u komsiluku pa sam htio raditi to bas kod njega.
Znaci auto treba biti 100% ispravno i dobro. Ali bas da si siguran da je sve 100% a ne onako "ma dobar je".
Dobije se nekih 30-ks, potrosnja moze otici i malo dole, auto je eksplozivnije...... Imas na njihovoj stranici kako i sta.
ali prva stvar koja trpi je mjenjac. Drugo trpi zamajc, trece trpi turbina najvise i svi djelovi koji rade u skladu sa njom. Ulje mora biti jako kvalitetno jer auto radi sa vecim opterecenjem. E sad iz svega mozes vidjeti da to zadovoljstvo koje kosta nekih 250 km moze izaci puno vise ukoliko ode nesto od nabrojanog.
Skontaj sam da li ti se isplati i koji su rizici.
Znaci auto treba biti 100% ispravno i dobro. Ali bas da si siguran da je sve 100% a ne onako "ma dobar je".
Dobije se nekih 30-ks, potrosnja moze otici i malo dole, auto je eksplozivnije...... Imas na njihovoj stranici kako i sta.
ali prva stvar koja trpi je mjenjac. Drugo trpi zamajc, trece trpi turbina najvise i svi djelovi koji rade u skladu sa njom. Ulje mora biti jako kvalitetno jer auto radi sa vecim opterecenjem. E sad iz svega mozes vidjeti da to zadovoljstvo koje kosta nekih 250 km moze izaci puno vise ukoliko ode nesto od nabrojanog.
Skontaj sam da li ti se isplati i koji su rizici.
- amar1994
#4080 Re: Pitamo Mehanicare ?
to sam mu i rekao, 20% povecanje, tj. 5% bolje ubrzanje i odziv na gas nisu vrijedni dodatnih troskova,jedino ako covjek uz taj remap zeli izdvojiti jos 1000KM,a mozda i vise za neke popratne dijelove,onda je ok,ovako nije vrijedno

na kraju krajeva,dizel je,sta god ti njemu uradis opet nije to to,jer je mrtav konj poslije 3500 obrtaja
, kapa dole BMW sestacima 
na kraju krajeva,dizel je,sta god ti njemu uradis opet nije to to,jer je mrtav konj poslije 3500 obrtaja
-
direstraits0078
#4081 Re: Pitamo Mehanicare ?
Odvezi kod bitange da ti to naćipa, on ima dobar alat za naćipovati truhlog narodnjaka.undefined007 wrote:Razmišljam da čipujem motor 1.9 TDI od 90 KS čipom od 20 KS da se "digne" na 110KS. Kakve su prednosti i nedostatci toga? Koliko to košta u totalu?
-
SaPnA
#4082 Re: Pitamo Mehanicare ?
Ne, desilo mi se nekoliko puta sa manje od pola rezervoara, zadnji put se uspio ugasiti 4 puta u svega 2 kilometraDanguba wrote:prvo sto mi pada na pamet, pumpa goriva a i ne mora znaciti.SaPnA wrote:Imam passata 5 karavan, u zadnje vrijeme mi se desava da se gasi u sred voznje bez ikakve najave, samo zatrza dva tri puta i gasi se nakon cega pali tek od 5.-6. pokusaja, sta moze biti problem
je li se ikada ugasio kada je rezervoar pun ili preko pola?
koliko bi kostala pumpa goriva?
-
SaPnA
#4083 Re: Pitamo Mehanicare ?
dijagnostika je pokazivala problem na 4. klipuned424 wrote:Dijagnostiku uradi ali ja mislim senzor radilice, meni je tako isto se desilo.SaPnA wrote:Imam passata 5 karavan, u zadnje vrijeme mi se desava da se gasi u sred voznje bez ikakve najave, samo zatrza dva tri puta i gasi se nakon cega pali tek od 5.-6. pokusaja, sta moze biti problem
- bitanga_sa_otesa
- Grijem se na: drva
- Vozim: pezejca
- Horoskop: ne vjerujem
#4084 Re: Pitamo Mehanicare ?
ja samo rašĆipavam...direstraits0078 wrote: Odvezi kod bitange da ti to naćipa, on ima dobar alat za naćipovati truhlog narodnjaka.
- amar1994
- hopi
#4086 Re: Pitamo Mehanicare ?
pitanjce
prozovah jedan auto, 5 min, i primjetih dok sa čekao, kada radi u leru da se čuje nekakv zvuk (treskanje, udaranje, zveckanje) koje prestaje kada se do pola prtisine kvačilo i dakako do kraja. Zvuk nije preglasan ali opet dovoljno da sam ga primjetio. E sada, davno sam sličnu stvar imao na merc. 190D ali koji je 20god star i milion km, a čudno je da ovaj dotični auto nije niti godinu star i prešao je oko 10 hiljada km , šta je moguće da se tu desilo, odakle zvuk, čudno mi pravo.
prozovah jedan auto, 5 min, i primjetih dok sa čekao, kada radi u leru da se čuje nekakv zvuk (treskanje, udaranje, zveckanje) koje prestaje kada se do pola prtisine kvačilo i dakako do kraja. Zvuk nije preglasan ali opet dovoljno da sam ga primjetio. E sada, davno sam sličnu stvar imao na merc. 190D ali koji je 20god star i milion km, a čudno je da ovaj dotični auto nije niti godinu star i prešao je oko 10 hiljada km , šta je moguće da se tu desilo, odakle zvuk, čudno mi pravo.
-
senturk
#4087 Re: Pitamo Mehanicare ?
Imam jedno pitanje. Naime,kupio sam auto(golf V) skoro,prije mjesec dana i tada mi je covjek dao onaj nastavak,džek,za dijagnostiku. Medjutim sad ne mogu da ga nadjem,negdje sam ga zagubio. Da li ce mi to predstavljat pro lem za ubuduce sto se tice auta.
- Danguba
#4088 Re: Pitamo Mehanicare ?
I ne ugasio se kuda sve vozisSaPnA wrote:Ne, desilo mi se nekoliko puta sa manje od pola rezervoara, zadnji put se uspio ugasiti 4 puta u svega 2 kilometraDanguba wrote:prvo sto mi pada na pamet, pumpa goriva a i ne mora znaciti.SaPnA wrote:Imam passata 5 karavan, u zadnje vrijeme mi se desava da se gasi u sred voznje bez ikakve najave, samo zatrza dva tri puta i gasi se nakon cega pali tek od 5.-6. pokusaja, sta moze biti problem
je li se ikada ugasio kada je rezervoar pun ili preko pola?
koliko bi kostala pumpa goriva?
Vjerovatno je(ali opet sve provjeri) pumpa u rezervoaru. Ispod zanjeg sjedista nalazi se poklopac koji se skine. Ispod se nalazi komplet plovak sa pumpom.
moze se sama zamijeniti iako neki odmad mijenjaju taj komplet.
Provjeri da li cujes iza sebe ono bzzzzz kada das kontakt. Ako da, nije pumpa.
-
SaPnA
#4089 Re: Pitamo Mehanicare ?
ma ne ide on uzbrdoDanguba wrote: I ne ugasio se kuda sve vozisa pogotovo uzbrdo.
Vjerovatno je(ali opet sve provjeri) pumpa u rezervoaru. Ispod zanjeg sjedista nalazi se poklopac koji se skine. Ispod se nalazi komplet plovak sa pumpom.
Provjeri da li cujes iza sebe ono bzzzzz kada das kontakt. Ako da, nije pumpa.
nista se ne cuje, sve normala, i onda vergla 5-6 puta, kada upalim dok drzim gas u redu sve, cim pustim gasi se
a nekada zna voziti 20-30-50 kilometara bez greske
-
zdruzdjo
#4090 Re: Pitamo Mehanicare ?
Hocesenturk wrote:Imam jedno pitanje. Naime,kupio sam auto(golf V) skoro,prije mjesec dana i tada mi je covjek dao onaj nastavak,džek,za dijagnostiku. Medjutim sad ne mogu da ga nadjem,negdje sam ga zagubio. Da li ce mi to predstavljat pro lem za ubuduce sto se tice auta.
Taj dzek je vjerovatno uradio neko kao zastitu da se ne moze pristupiti obd-u. Znaci taj koji ti imas je adapter za normalan pristup. Da ti neko ukljuci neku dijagnostiku u tvoj konektor, ne bi mogao nista.
Ili nadji taj ili kod nekoga ko radi to pa da ti prelemi ponovo obd ili da ti ponovo uradi tu zastitu. Kod gras-a u krugu onih firmi ima jneka firma koja radi ugradnju alarma i rade i to.
- Danguba
#4091 Re: Pitamo Mehanicare ?
SaPnA wrote:ma ne ide on uzbrdoDanguba wrote: I ne ugasio se kuda sve vozisa pogotovo uzbrdo.
Provjeri da li cujes iza sebe ono bzzzzz kada das kontakt. Ako da, nije pumpa.![]()
nista se ne cuje, sve normala, i onda vergla 5-6 puta, kada upalim dok drzim gas u redu sve, cim pustim gasi se
a nekada zna voziti 20-30-50 kilometara bez greske
Onda nije normala ako se ne cuje ukljucivanje pumpe.
Za svaki slucaj odi ti kod majstora neka ti sve pregleda. Mozda se samo filter zaprljao ili nesto ozbiljnije.
-
Bernstein
#4092 Re: Pitamo Mehanicare ?
Planiram raditi veliki servis Golf IV 85 kw, na sta da obratim paznju prilikom kupovine, neka preporuka proizvodaca ili je svjedno, imam majstora kojem vjerujem ali bih volio da se malo raspitam sto se tice samih djelova jer ne bih da ugradivam najjeftinije djelove.
- amar1994
#4093 Re: Pitamo Mehanicare ?
Remenje - Continental ako se moze naciBernstein wrote:Planiram raditi veliki servis Golf IV 85 kw, na sta da obratim paznju prilikom kupovine, neka preporuka proizvodaca ili je svjedno, imam majstora kojem vjerujem ali bih volio da se malo raspitam sto se tice samih djelova jer ne bih da ugradivam najjeftinije djelove.
Filteri : Man, Mahle, Hengst
Ulje : Liqui Moly ili neko drugo ali original
- sve na kvadrat
#4094 Re: Pitamo Mehanicare ?
A valja li Ruville , čitav set sa vodenom pumpom, španeri, roleri, remenje?amar1994 wrote:Remenje - Continental ako se moze naciBernstein wrote:Planiram raditi veliki servis Golf IV 85 kw, na sta da obratim paznju prilikom kupovine, neka preporuka proizvodaca ili je svjedno, imam majstora kojem vjerujem ali bih volio da se malo raspitam sto se tice samih djelova jer ne bih da ugradivam najjeftinije djelove.
- Sodom1
#4095 Re: Pitamo Mehanicare ?
I u mene je to isto slicno i to samo zimi kad je leden . Kad je toplije sve ok. Inace sam auto kupio u junu i tako vec 2-3 godine kad je zima imam te simptomehopi wrote:pitanjce
- amar1994
#4096 Re: Pitamo Mehanicare ?
valjasve na kvadrat wrote:A valja li Ruville , čitav set sa vodenom pumpom, španeri, roleri, remenje?amar1994 wrote:Remenje - Continental ako se moze naciBernstein wrote:Planiram raditi veliki servis Golf IV 85 kw, na sta da obratim paznju prilikom kupovine, neka preporuka proizvodaca ili je svjedno, imam majstora kojem vjerujem ali bih volio da se malo raspitam sto se tice samih djelova jer ne bih da ugradivam najjeftinije djelove.
-
SaPnA
#4097 Re: Pitamo Mehanicare ?
Ma radi to ba, mozda samo ne pumpa lijepo, hvala uglavnom, ovih dana cu to provjeritiDanguba wrote:SaPnA wrote:ma ne ide on uzbrdoDanguba wrote: I ne ugasio se kuda sve vozisa pogotovo uzbrdo.
Provjeri da li cujes iza sebe ono bzzzzz kada das kontakt. Ako da, nije pumpa.![]()
a nekada zna voziti 20-30-50 kilometara bez greske![]()
![]()
Onda nije normala ako se ne cuje ukljucivanje pumpe.
Za svaki slucaj odi ti kod majstora neka ti sve pregleda. Mozda se samo filter zaprljao ili nesto ozbiljnije.
-
direstraits0078
#4098 Re: Pitamo Mehanicare ?
Ne možeš neki reverzibilni inžinjering napraviti, da umjesto rašĆipavanja ispadne naĆipavanje? Pa kakav si ti majstor ako ne znaš i sastaviti i rastaviti.bitanga_sa_otesa wrote:ja samo rašĆipavam...direstraits0078 wrote: Odvezi kod bitange da ti to naćipa, on ima dobar alat za naćipovati truhlog narodnjaka.
- bitanga_sa_otesa
- Grijem se na: drva
- Vozim: pezejca
- Horoskop: ne vjerujem
#4099 Re: Pitamo Mehanicare ?
nikakav ,jbga...nemam pojma.... 
-
walk_M-A-N
#4100 Re: Pitamo Mehanicare ?
Radi drugih kojima se to može desiti, bilo radi kamena ili poledice:zdruzdjo wrote:E vidis to je greska. Trebao si zvati policiju u to bi se tretiralo kao saobracajka. Malo bi se natezalo ali bolje ikad nego nikad.mobile9 wrote:A šanse su ko i za sve u ovoj državi bijeda VS korupirani lopovi na vlasti i u firmama. BIHAMK i auto mi je u njihovom servisu, nisam zvao policiju.channel10 wrote:Kakve su šanse da tuži onu firmu za održavanje te ceste?
Ko te je odslepao, ima li kakav zapisnik?
- ne mrdaš, zovneš policiju da napravi zapisnik, naravno da se dokazi više na slikama
- poslije ili sutra ideš u servis da popišu štetu i naprave procjenu popravke, te u svoje osiguranje da oni naprave zapisnik,
- sa svim papirima ideš advokatu (neki se bave samo ovim, znaju ih u osiguranjima) koji se ganja sa firmom za održavanje ceste
- ako je nadležnost KS možda se i nagodiš, ako je zahtjev razuman, a FBiH sve šalje na sud
- firma tvrdi da si vozio prebrzo i da si mogao izbjeći, a sud angažuje vještaka koji uzme u obzir ograničenje, znakove, dokaze..
Dakle, ko radi po sistemu naplatiće, na sudu i sa zateznim kamatama, a ko priča uprazno neka sam plati.
To što Ceste prave štetu suđenjem i kamatama za vozače iz KS, dok nagodbe u velikim iznosima idu u H kantonima je već priča o tome ko je jamio i kako se kapitalizira ..
Bilo bi dobro da piše gdje se to desilo, vjerovatno uvijek na istim mjestima.