Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Locked
vee-jay

#4076 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by vee-jay »

buzzer wrote:
vee-jay wrote:
buzzer wrote: ma nisi ti zglajzao druze, britanci su. pa dozvolili tamo nekakav scottish national identity, umjesto da se skotima objasni da su veliki britanci. nekakav wales national football team, umjesto da ljudima jasno kazu da je to jedna od 4 velikobritanske reprezentacije... nenormalna neka drzava ta velika britanija.

kakvoj se prici ns priblizava? hoces li im to i ti poceti podmetati da su velikosrpsko kukavicje jaje/alijini unitaristi? haj bolan pusti to, nicemu ne vodi.
Jel ti to poredis BiHi Veliku Britaniju?
:? :? :? :? :? :?
sto da ne? kolega dozer zastupa tvrdnju da su svi stanovnici jedne drzave pripadnici jedne nacionalne grupe i da reprezentacije svake normalne drzave na planeti, predstavlja samo jednu naciju. u gb cetiri nacionalnosti, cetiri reprezentacije, a penzioneri ne kopaju po kontejnerima, a roditelji bolesne djece ne skupljaju pare za injekcije preko facebooka, nego se obrate zdravsvenom osiguranju.
ne bih ja vise na ovoj temi nastavljao ovu bespredmetnu diskusiju.
znaci ako @dozer kaze jedno ti ces njemu inata radi reci drugo? :?
ne znam, prepirajte se koliko hocete ali porediti BiH i GB je nonsens. Jedino ako si ti uistinu misljenja da je BiH nastala spajanjem Federacije i RSa.
buzzer

#4077 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by buzzer »

vee-jay wrote: znaci ako @dozer kaze jedno ti ces njemu inata radi reci drugo? :?
ne znam, prepirajte se koliko hocete ali porediti BiH i GB je nonsens. Jedino ako si ti uistinu misljenja da je BiH nastala spajanjem Federacije i RSa.
ne znaci. to znaci da cu odgovoriti svakom ko s ciljem diskreditiranja nase stranke koristi konstrukcije, poluistine, lazi ili jednostavno prebacuje ns nesto za sto ona nije odgovorna. ne iz inata, nego argumentovano i zbog istine. poredjenje sa gb u kontekstu dozerove tvrdnje da su svi stanovnici svake "normalne" drzave na svijetu pripadnici jedne nacije nema veze sa istorijom bih ili gb. situacija je takva da i u jednoj i u drugoj drzavi zive pripadnici vise kolektiviteta koji sebe smatraju nacijama. traziti od ns da taj fakat ignorise ili da se programski orjentira protiv toga je jednako zahtjevu ns da se samoukine. ns je jasno kazala da se zalaze za drzavu u kojoj niko nece biti obespravljen zbog nacionalnog, vjerskog, sexsualnog ili bilo kakvog drugog ubjedjenja, a na principu nacionalnog nadjebavanja djeluju oni koji bosnjake smatraju srbima muhamedanske vere, hrvatskim cvijecem, ili koji bosanske srbe smatraju bosanskim pravoslavcima (cak i ako su ateisti)... naveo sam i primjer kine u kojoj egzistira 56 nacija. takodje sam naveo i link za tekst sa wikipedie u kojem se vrlo jasno objasnjava da se pojam nacionalnost shvata dvojako. negdje se veze za pripadnost drzavi, a negdje narodu. cak je i na dozerovom primjeru sa licnom kartom jasno vidljivo i razumljivo da fr. nationalite, eng. nationality na b/s/h znaci drzavljanstvo, suprotno njegovoj tvrdnji. u nasem slucaju je nemoguce promjeniti cinjenicu da se velika vecina stanovnistva drzave smatra pripadnicim srpske, bosnjacke ili hrvatske nacije. i meni bi bilo draze da to nije tako, ali je nonsens podmetati ns da je prihvatanjem ove realnosti krenula u u pokusaj laganog infiltriranja u vlast .
a tvoju zadnju recenicu necu komentarisati. prenijelo te valjda.
Suti i trpi

#4078 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Suti i trpi »

Dozer

U velikoj si zabludi ako mislis da je pogresno tumacenje pojma 'nacionalnost' najveci kamen spoticanja za BiH. Rjesavanje tog 'problema' ne bi napravilo bitan pomak u odnosu Srba i Hrvata spram BiH. Problem lezi u glavama ljudi, a ne u gozmetici. Tvrdim da je najveci problem za BiH vjerska netrepeljivost i zaziranje od drugog i drugacijeg. Dosta se krecem, zivim u Federaciji, cesto sam u RS, tako da mogu tvrditi da je zaziranje (najblaze receno) od pripadnika drugih religija dosta izrazeno. Mnogi to prikrivaju, ali se osjeti negativni naboj. Dakle, smatram da se nista ne bi promjenilo ako bi se Bosnjaci, Srbi i Hrvati UBJEDILI (borba sa vjetrenjacama) da su u stavri Bosanci i Hercegovci po nacionalnosti. Moje je misljenje da lose medjuljudske odnose i nedostatak osjecaja pripadnosti nasoj zajednickoj BiH mogu rjesiti jedino vjerski vjerodostojnici. Nazalost, oni su jednako truli kao i politicari, tako da cemo se nacekati dok se ne pojave neki normalni ljudi u vjerskim odorama.

Velika Britanija nije registrovana u FIFAi ili FIBAi, ali kao cjelina nastupa na Olimpijskim igrama ili u tenisu (vjerovatno postoji jos neki sport u kojem Englezi, Skoti i Velsani nastupaju pod zastavom VB).

I da, da li mislite da se Irci u Skotskoj (ima ih jako puno, posebno u Glazgovu) smatraju Skotima po nacionalnosti?
Pedja Kojovic

#4079 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Pedja Kojovic »

Ja sam u Nasoj stranci jer vjerujem da su politicki principi i vizija koja je izrazena u Manifestu i drugim dokumentima stranke, na neki nacin, opis drustva/zemlje u kakvoj bih ja zelio da zivim.Ja se niti stidim niti krijem svoj politicki svjetonazor i angazman i ohrabrujem koga god mogu da se isto tako izjasni/ponasa bez obzira na politicku opciju koju ce izabrati.Meni je najvaznije da glasaci imaju priliku - i da shvate da imaju pravo - da se upoznaju sa stavovima stranaka i ljudi za koje ce imati priliku glasati 3. oktobra.
Sto se moje kandidature tice...na primjer.
Ukoliko smatrate da su fekalije na izvoru rijeke Bosne rezultat dejtonskog sporazuma, entiteskog glasanja ili Dodikovog fasizma onda nemojte glasati za mene. Ja mislim da je to odgovornost vlade u KS.

Svaki glasac, naravno, ima svoje politicke i zivotne prioritete i treba da glasa za onu stranku za koju vjeruje da ce ih najbolje zastupati.Oni koji smatraju da su rasprave o tome kako se ko izjasnjava po nacionalnom ili vjerskom pitanju najvaznija ili barem jako vazna stvar imaju mogucnost da glasaju za jednu od nekoliko stranaka ciji se programi iskljucivo bave tim pitanjima. Ponuda je, cini mi se, bogata. Takodje - ukoliko medju strankama ne nadjete onu koja vam manje vise odgovara, administrativni proces osnivanja nove stranke je vrlo jednostavan, jednostavniji od, recimo, registracije preduzeca.

Nasa stranka je politicka opcija za one glasace koji smatraju da su nasi najveci problemi, kolaps moralnog sistema i konsekventna gradjanska apatija,medjuetnicke tenzije koje, po svojoj prirodi, podsticu etnicke stranke, kriminal i korupcija, ekonomsko siromastvo, katastrofalno obrazovanje, srednjovjekovno zdravstvo...To je opcija za one koji vjeruju da ovu zemlju nece reintegrisati i obnoviti oni koji su je podijelili i koji je pljackaju, za one koji vjeruju da je BiH kao drzava ravnopravnih gradjana i naroda ne samo moguca, nego jedino moguca.

Dakle, ako zelite da nam bude isto kao do sada, onda glasajte isto kao do sada.
Ako zelite promjene, glasajte za nove ljude.
U svakom slucaju, izadjite i glasajte

p.k.
hercegovac_pravi

#4080 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by hercegovac_pravi »

bahnuh malo na "komšijske portale"...kad nu čuda..i tamo ova tema o NS. Pomislih, pohvalno nema šta ...kad na jednom portalu tema je dospjela do 8 stranica a na dugom do 4 stranice. NA sa-xu 166. Ništa, samo kontam interesantan podatak :dance:
Real Khan

#4081 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Real Khan »

Trenutno korisnika/ca: / i 15 gostiju.
:D
nosara

#4082 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by nosara »

Banksy wrote:
Pedja Kojovic wrote: banksy
Ja predlazem da se vi predstavite imenom i prezimenom i da onda sacekamo odluku suda.
p.k.
:lol: :lol:
Pedja Kojovic wrote: Tuzba protiv Avaza je podnesena i sud ce utvrditi istinitost vasih navoda.
p.k.
navoda nezavisnih medija

finansijske knjige su pod ključem, a izvještaji o trošenju donacija dostupni su samo Dizdareviću.

Dizdarević je, navodno, zaista namjeravao okončati aktivnosti u HK-u, međutim, nakon Izbornog kongresa Naše stranke održanog u Sarajevu sredinom aprila ostao je bez ijedne značajne funkcije u vrhu ove političke stranke. Uvidjevši kako su njegove zamisli o ulasku u politiku na velika vrata izigrane na izbornom kongresu, požurio je za svaki slučaj osigurati sebi sinekure u HK-u.
Nakon imenovanja za koordinatora i dalje će primati redovnu mjesečnu naknadu od blizu 3.000 KM.

Slobodna Bosna

Jeste li tužili i Slobodnu Bosnu?
Ovo za naknadu od 3000 neki dan potvrdio je sam dizdarevic u nekakvoj predizbornoj debati... Dakle, tacno 100%... Il' je i srle prolup'o...?
odiol

#4083 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by odiol »

Pedja,

Moram priznati da sam jako razocaran pasivnim pristupom Nase stranke ovim izborima. Nigdje se ne reklamirate, nema velikih skupova, nema vas u medijima... Nazalost, jedini nacin da se nesto postigne jeste da se galami na sve strane, a vi to ne radite. Tesko da cete tako privuci nove glasace, a oni koji znaju za vas i vas program predstavljaju nazalost premali broj. Znam da je kampanja skupa stvar, ali morali ste uciniti mnogo vise na eksponiranju u javnosti. Nazalost, istupi povodom odredjenih dogadjaja nisu dovoljni. Cini se kao da se ni vi jos niste odlucili "hocete li ili necete".
felipe kajetano

#4084 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by felipe kajetano »

hercegovac_pravi wrote:bahnuh malo na "komšijske portale"...kad nu čuda..i tamo ova tema o NS. Pomislih, pohvalno nema šta ...kad na jednom portalu tema je dospjela do 8 stranica a na dugom do 4 stranice. NA sa-xu 166. Ništa, samo kontam interesantan podatak :dance:
stvarno iznenadjujuce ako se uzme u obzir da je SA-X inace dosta posjeceniji portal od ovog na koji aludiras :-?
odo uzet casu vode i kilu cukera koliko me ovo iznenadi :o

Bola ajde ti lagano na domicilne ti teme, one prekoentitetske :D
Pedja Kojovic

#4085 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Pedja Kojovic »

Odiol

Mi radimo koliko i sta mozemo.
Mi nemamo 3-4 miliona maraka da potrosimona kampanju i nemamo svoje medije.
Nacini na koje smo ih mogli imati su nam bili i ostali neprihvatljivi.
Ako su izbori demonstracija finansijske moci partija i ako je pobjednik ona sa najvise para i najjacom kontrolom medija, neka i pobjedi. (Sav potroseni novac ce ionako platiti oni gradjani koji stvaraju dohodak).
Mi na ovim izborima nudimo novu, reintegrirajucu, viziju BiH, nudimo moralne i strucne ljude i programe koje su radili domaci i strani strucnjaci za ekonomiju, zdravstvo, obrazovanje, itd.

Ja se slazem da nas u marketinskom smislu nema...i da se u tome ne mozemo nositi sa strankama koje u ovo ulazu milione i milione maraka, ali...
Jesam li spreman za veliku donaciju stranci obecati vlasniku negradjevinskog zemljista da cu mu kad dodjem na vlast dati gradjevinsku dozvolu?
Nisam i necu.
Jesam li spreman od audiovizuelnih firmi traziti da mi kampanju rade dzaba a da ce kasnije dobiti sve tendere?
Nisam i necu.

p.k.
nosara

#4086 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by nosara »

Pedja Kojovic wrote:Odiol

Ako su izbori demonstracija finansijske moci partija i ako je pobjednik ona sa najvise para i najjacom kontrolom medija, neka i pobjedi. (Sav potroseni novac ce ionako platiti oni gradjani koji stvaraju dohodak).
Mi na ovim izborima nudimo novu, reintegrirajucu, viziju BiH, nudimo moralne i strucne ljude i programe koje su radili domaci i strani strucnjaci za ekonomiju, zdravstvo, obrazovanje, itd.

Ja se slazem da nas u marketinskom smislu nema...i da se u tome ne mozemo nositi sa strankama koje u ovo ulazu milione i milione maraka, ali...
Jesam li spreman za veliku donaciju stranci obecati vlasniku negradjevinskog zemljista da cu mu kad dodjem na vlast dati gradjevinsku dozvolu?
Nisam i necu.
Jesam li spreman od audiovizuelnih firmi traziti da mi kampanju rade dzaba a da ce kasnije dobiti sve tendere?
Nisam i necu.

p.k.
Pa ti si svetac... :lol:
VjecitiStudent

#4087 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by VjecitiStudent »

...
p.k.
Zar nemate "Dane" na svojoj strani, ako se dobro sjecam Pecanin je bio prvi potpisnik ankete za Danisa prije par godina.

PS. Doduse, moguce je da Pecanin u ugovoru sa novim gospodarom ima klauzulu da u svojoj novini smije podrzavati iskljucivo SBiH i nikoga vishe :D
VjecitiStudent

#4088 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by VjecitiStudent »

nosara wrote:
...
...
p.k.
Jah, sto se niste ugledali na D. Hadzica, da naucite malo raditi posao kako treba :D
nosara

#4089 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by nosara »

VjecitiStudent wrote:
nosara wrote:
...
...
p.k.
Jah, sto se niste ugledali na D. Hadzica, da naucite malo raditi posao kako treba :D
Ne znam o cemu govoris... 8-)
Real Khan

#4090 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Real Khan »

Nisam i necu.
Nisam i necu.

p.k.
Pa majka mu stara...evo, nije beg cicija :mrgreen: dajem vam besplatan savjet iz političkog marketinga (nije valjda da nemate niti jednog politologa među tim vajnim stručnjacima iz ovog-onog resora):

Nije uspješna kampanja samo video clipovi i veliki plakati na banderama (sva relevantna istraživanja nedvojbeno kažu da taj oblik marketinga donosi svega 5% od ukupnog broja glasova a guta preko 80% fondova za izborne kampanje). Plakatiranje je suviše pasivan i preskup oblik kampanje i gotovo se ne isplati, pogotovo kada je riječ o malim strankama poput vaše. Puno je bolja DIREKTNA i AKTIVNA komunikacija, dakle, interaktivna komunikacija direktno sa građanima (javne debate, tribine i mitinzi). Ti si na forumu pokušao jedan oblik interaktivne komunikacije, ali moram vam iskreno reći da je sve ispalo veliki ćorak. To je zato što su vam ideja i stranački program jednostavno nedorečena priča, a to u narodu jednostavno "ne pije vode". A i sama osnovna komunikacija vam baš ne ide od ruke, jer ko vas je god ovdje kritikovao odmah je popljuvan, a da stranka ništa nije pametno izvukla iz toga...
Savjet za naredne (općinske) izbore 2012. godine (ove nemate nikakvih šansi jer ste zakasnili): odlučite se jednom šta konkretno hoćete i šta možete i otjerajte Bojana Bajića i Fadila Šeru (a boga mi i ti bi mogao rahat otići).
:D
VjecitiStudent

#4091 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by VjecitiStudent »

nosara wrote:
VjecitiStudent wrote: Jah, sto se niste ugledali na D. Hadzica, da naucite malo raditi posao kako treba :D
http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtop ... &sk=t&sd=a
Dozer

#4092 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Dozer »

buzzer wrote: ne znaci. to znaci da cu odgovoriti svakom ko s ciljem diskreditiranja nase stranke B1: koristi konstrukcije, poluistine, lazi ili jednostavno prebacuje ns nesto za sto ona nije odgovorna. ne iz inata, nego argumentovano i zbog istine. poredjenje sa gb u kontekstu dozerove tvrdnje da su svi stanovnici svake "normalne" drzave na svijetu pripadnici jedne nacije nema veze sa istorijom bih ili gb. B2: situacija je takva da i u jednoj i u drugoj drzavi zive pripadnici vise kolektiviteta koji sebe smatraju nacijama. traziti od ns da taj fakat ignorise ili da se programski orjentira protiv toga je jednako zahtjevu ns da se samoukine. B3: ns je jasno kazala da se zalaze za drzavu u kojoj niko nece biti obespravljen zbog nacionalnog, vjerskog, sexsualnog ili bilo kakvog drugog ubjedjenja, a na principu nacionalnog nadjebavanja djeluju oni koji bosnjake smatraju srbima muhamedanske vere, hrvatskim cvijecem, ili koji bosanske srbe smatraju bosanskim pravoslavcima (cak i ako su ateisti)... naveo sam i primjer kine u kojoj egzistira 56 nacija. takodje sam naveo i link za tekst sa wikipedie u kojem se vrlo jasno objasnjava da se pojam nacionalnost shvata dvojako. negdje se veze za pripadnost drzavi, a negdje narodu. B4: cak je i na dozerovom primjeru sa licnom kartom jasno vidljivo i razumljivo da fr. nationalite, eng. nationality na b/s/h znaci drzavljanstvo, suprotno njegovoj tvrdnji. u nasem slucaju je nemoguce promjeniti cinjenicu da se velika vecina stanovnistva drzave smatra pripadnicim srpske, bosnjacke ili hrvatske nacije. i meni bi bilo draze da to nije tako, ali je nonsens podmetati ns da je prihvatanjem ove realnosti krenula u u pokusaj laganog infiltriranja u vlast .
a tvoju zadnju recenicu necu komentarisati. prenijelo te valjda.
Ja stvarno ne znam da li mi pricamo razlicitim jezikom ili se ti pravis blesav... Ali, s obzirom da me optuzujes za neke stvari, onda bi valjda bio red i odraz pristojnosti da te tvrdnje i potkrijepis nekim cinjenicama. Recimo, u prvom boldu si naveo 4 stavke, a ostaje jos samo i da mi na nekom primjeru i pokazes da sam ja nesto takvo i rekao.

U drugom boldu si opet malo, tacnije momacki fulio pri poredjenju GB i BiH - GB nije jedna zemlja dragi Buzzeru, nego 3 (slovima: tri) zasebne zemlje od kojih je jedna od njih (Engleska) stavila pod svoju sapu ostale dvije (Irsku i Skotsku). Nisam se bavio proucavanjem GB, ali ovo su svima poznate cinjenice. Na ovakvo poredjenje bi ti sad neko mogao spocitati velikosrpsku politiku u BiH, jer ispada da ti smatras da je BiH nastala spajanjem dvije odvojene drzave - FBiH i RS. A znamo da nije tako, i ni izbliza slicno GB.

Treci bold je vrlo interesantan, upravo sa stanovista javno i opetovano proklamovanih pravaca djelovanja NS koje si ti ovdje naveo samo jednim dijelom. Drugi dio se odnosi na ono famozno "u skladu sa postojecim Ustavom BiH". O ovome je vec bilo price i na ovom forumu, pa ako ti nije mrsko vrati se i pregledaj. Ukratko, ova formulacija je divna, ali potpuno neostvariva na platformi postojeceg Ustava, a vi iz NS ste nama ostalima ovdje ostali duzni objasnjenje na koji nacin mislite postici tu ravnopravnost na bazi etnicki...pardon - "nacionalno" "podesenog" Ustava... Zaista bih volio vidjeti tu metafizicku "formulu"...

Cetvrti bold je jos interesantniji samo iz razloga sto se ti pozivas na neku "jasnocu" iz mog primjera, a u stvari opet grijesis, i to debelo, pa kazes da je "fr. nationalite, eng. nationality na b/s/h znaci drzavljanstvo". Mislim da je nas jezik prilicno bogat i da je jasno da vrlo precizno razdvaja i izraze i kategorije kao sto su nacionalnost i drzavljanstvo. A na primjeru LK je, u stvari, pokazano da su drzavljanstvo i nacionalnost usko vezani pojmovi, tj. kao sto je receno vec X puta ovdje - nema drzave, nema ni nacije. I obrnuto. Da je tako kako ti tvrdis, zar onda ne bi bilo normalno da ljudima u LK umjesto "BiH" pise "SRB", "HR" ili "BOS"? U skladu s tim "kako se pojedinci smatraju u nacionalnom smislu", jer nacionalnost je svakome na slobodnu volju? I ti meni sad reci da po ovom pitanju ne pricas istu pricu kao i SDA, SBiH, SDS, SNSD, i sl., koji svi redom i godinama unazad protivustavno filuju narod pricom da je nacionalnost stvar licnog izbora.
Opet kazem - ako je tako, onda hajde eto ti otidji u neku ambasadu da trazis vizu, a u formularu u polje "Nationality" upisi "Irish". Cisto da vidimo kako ces tu vizu dobiti, s obzirom da ces priloziti BH (ili bilo koji drugi), a ne Irski pasos.

Evo i pitanje za NS, u skladu sa gornjom pricom - da li smatrate da je termin/institucija "Vitalni nacionalni interes", i sve sto ga prati u okviru BiH, u skladu sa postojecim Ustavom, kao i da li se NS slaze sa postojanjem istog?
Last edited by Dozer on 14/09/2010 10:41, edited 2 times in total.
nosara

#4093 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by nosara »

VjecitiStudent wrote:
nosara wrote:
VjecitiStudent wrote: Jah, sto se niste ugledali na D. Hadzica, da naucite malo raditi posao kako treba :D
http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtop ... &sk=t&sd=a
Sekiras nam Pedju, ovo je njegov cirkus... A osim toga, beton se ne mora zalijevat... :wink:
nosara

#4094 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by nosara »

Dozer wrote:
Ja stvarno ne znam da li mi pricamo razlicitim jezikom ili se ti pravis blesav... Ali, s obzirom da me optuzujes za neke stvari, onda bi valjda bio red i odraz pristojnosti da te tvrdnje i potkrijepis nekim cinjenicama. Recimo, u prvom boldu si naveo 4 stavke, a ostaje jos samo i da mi na nekom primjeru i pokazes da sam ja nesto takvo i rekao.

U drugom boldu si opet malo, tacnije momacki fulio pri poredjenju GB i BiH - GB nije jedna zemlja dragi Buzzeru, nego 3 (slovima: tri) zasebne zemlje od kojih je jedna od njih (Engleska) stavila pod svoju sapu ostale dvije (Irsku i Skotsku). Nisam se bavio proucavanjem GB, ali ovo su svima poznate cinjenice. Na ovakvo poredjenje bi ti sad neko mogao spocitati velikosrpsku politiku u BiH, jer ispada da ti smatras da je BiH nastala spajanjem dvije odvojene drzave - FBiH i RS. A znamo da nije tako, i ni izbliza slicno GB.

Treci bold je vrlo interesantan, upravo sa stanovista javno i opetovano proklamovanih pravaca djelovanja NS koje si ti ovdje naveo samo jednim dijelom. Drugi dio se odnosi na ono famozno "u skladu sa postojecim Ustavom BiH". O ovome je vec bilo price i na ovom forumu, pa ako ti nije mrsko vrati se i pregledaj. Ukratko, ova formulacija je divna, ali potpuno neostvariva na platformi postojeceg Ustava, a vi iz NS ste nama ostalima ovdje ostali duzni objasnjenje na koji nacin mislite postici tu ravnopravnost na bazi etnicki...pardon - "nacionalno" "podesenog" Ustava... Zaista bih volio vidjeti tu metafizicku "formulu"...

Cetvrti bold je jos interesantniji samo iz razloga sto se ti pozivas na neku "jasnocu" iz mog primjera, a u stvari opet grijesis, i to debelo, pa kazes da je "fr. nationalite, eng. nationality na b/s/h znaci drzavljanstvo". Mislim da je nas jezik prilicno bogat i da je jasno da vrlo precizno razdvaja i izraze i kategorije kao sto su nacionalnost i drzavljanstvo. A na primjeru LK je, u stvari, pokazano da su drzavljanstvo i nacionalnost usko vezani pojmovi, tj. kao sto je receno vec X puta ovdje - nema drzave, nema ni nacije. I obrnuto. Da je tako kako ti tvrdis, zar onda ne bi bilo normalno da ljudima u LK umjesto "BiH" pise "SRB", "HR" ili "BOS"? U skladu s tim "kako se pojedinci smatraju u nacionalnom smislu", jer nacionalnost je svakome na slobodnu volju? I ti meni sad reci da po ovom pitanju ne pricas istu pricu kao i SDA, SBiH, SDS, SNSD, i sl., koji svi redom i godinama unazad protivustavno filuju narod pricom da je nacionalnost stvar licnog izbora.
Opet kazem - ako je tako, onda hajde eto ti otidji u neku ambasadu da trazis vizu, a u formularu u polje "Nationality" upisi "Irish". Cisto da vidimo kako ces tu vizu dobiti, s obzirom da ces priloziti BH (ili bilo koji drugi), a ne Irski pasos.

Evo i pitanje za NS, u skaldu sa gornjom pricom - da li smatrate da je termin/institucija "Vitalni nacionalni interes", i sve sto ga prati u okviru BiH, u skladu sa postojecim Ustavom, kao i da li se NS slaze sa postojanjem istog?
:-)

Na popravni ces ti meni, nema druge... :lol:
Dozer

#4095 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Dozer »

Bas moram? :-)
nosara

#4096 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by nosara »

Dozer wrote:Bas moram? :-)
Ma pustam te ovaj put, nesto sam dobre volje... :wink:
Dozer

#4097 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Dozer »

Pa necemo sad cjepidlacit sa odvajanjima, nezavisnostima, IRA-om, Velsovima i ostalim sto se tice GB :-D
buzzer

#4098 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by buzzer »

Dozer wrote: Ja stvarno ne znam da li mi pricamo razlicitim jezikom ili se ti pravis blesav...
nevoljko odgovaram. volio bih da ste i ti i svi koji se javljate na ovu temu tek da "suknete" pedji i ns makar malo fer pa da ovaj spam preselite na teme o vasim politickim favoritima, umjesto da jedinom politicaru i jedinoj stranci u drzavi koja se je otvorila za ovakav vid komunikacije sabotirate temu. nepristojno, nefer, hinjski.
nevoljko dakle i zakljucno.

B1: ne odnose se sve cetiri stavke na tebe. tvoje su prva i cetvrta (reaal khan, seln, abacija i drugi sto placenici, sto volonteri na braniku statusa quo nenadjebivi su u disciplinama iz druge i trece stavke). konstrukcija je tvoj zakljucak da je ns krenula u u pokusaj laganog infiltriranja u vlast , a prebacivanje ns nesto za sta nije odgovorna je "kritika ns" zbog fakta da je nacionalni id najveceg broja gradjana bih bio oblikovan mnogo prije osnivanja ns.
B2: mogao bih se sloziti da gb nije jedna zemlja, ali nije ni tri, nego cetiri (brojem: 4), svima poznata stvar ;-) . to, medjutim, nema veze sa mojim poredjenjem dviju drzava koje na vrlo jasan nacin pobija tvoju tvrdnju da unutar granica jedne drzave samo jedna nacija moze postojati. mozes ti meni sada spocitavati da sam cetnik, ustasa i vehabija istovremeno (3in1), ali to ne mjenja cinjenicu si fulio sa svojom tvrdnjom s kojom spamas ovu temu vec stranicama.
B3: bezbeli je ns trebala prvo promjeniti ustav, ukinuti rs, srediti n/fsbih, isposlovati vracanje okupiranih teritorija palestincima, zaustaviti globalno zagrijavanje..., pa onda doci kod tebe po cetifikat da smiju osnovati stranku, pa otici kod real khana da ga ovjeri, skupiti potpise od selna, abacije i bosnologa, da bi se na kraju mogla registrovati i poceti djelovati.
B4: ponovo pises nebuloze.
licna karta:
prvo ide ime drzave na b/h/s, fr., eng.
pa onda pise licna karta, pa osobna, pa licna karta cirilicom, pa certe nationale d'identite, pa national identity card
prezime, cirilica, nom, surname
...
skonto? sve stoji na b/h/s, francuskom i engleskom.
te se na tvom primjeru (puco si sam sebi u nogu jarane) vidi da nationality na b/h/s znaci drzavljanstvo.
i ne bi bilo logicnije da drzavljanima bih pise da su drzavljani srb, hr ili bos, jer oni to nisu, nego su, kao sto stoji u licnim kartama drzavljani (eng. nationality) bosanci i hercegovci, skraceno bih.
a kad ispunjavam formulare za vizu, ja pod nationality upisem svoje drzavljanstvo i svaki put, vidi djavla!, radi.

a vitalni nacionalni interes..., ma bjezi bolan, ti mene zajebavas.
suncica24

#4099 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by suncica24 »

Nisam i necu.
Nisam i necu.

p.k.
Nije istina.
Sad jos ispade da radiosarajevo nije medij? :roll:
A Fabrika nije marketinska agencija...
A tek Dani i Gracia... nisu novine ( doduse tu se dijeli medijski prostor sa SBiH...)...
Dozer

#4100 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Dozer »

Preskacem (namjerno) sve prethodno...nema svrhe...ionako nisi konkretno odgovorio ni na sta...

Samo jedno sitno primjecivanje - ako je na eng. nationality = drzavljanstvo, sta li je onda citizenship...
Samo mi nemoj reci da je u prijevodu nationality = citizenship...

A sto se "spamanja" teme tice...vidim da ispada da je spamanje sve sto se ne poklapa sa pricom na koju postoje koliko-toliko spremni odgovori... na ono na sta se nema konkretnog i suvislog odgovora, odgovara se napadima...
Locked