BH vojna industrija i naoruzanje

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply

Vojna industrija BiH

Treba se razvijati prvenstveno radi ekonomskih razloga
399
31%
Treba se razvijati prvenstveno radi sigurnosnih razloga
781
60%
Ne treba da se razvija jer rat je zlo
77
6%
Nemam stav
11
1%
Briga me
39
3%

Total votes: 1307

Nuken

#4076 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Nuken »

Evo i malo bliže slike AC1. Da se ima za kačenja po društvenim mrežama :D
Image
krater

#4077 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by krater »

http://manager.ba/mob/clanak/jos-jedna- ... e-tajlanda
Olakšice na privremeni uvoz

"Osim ovog problema postoje i barijere prilikom ulaganja u domaće kompanije kada je riječ o inostranim partnerima bh. kompanija koji žele proširiti proizvodne kapacitete. Tako na primjer, ako imate stranog partnera koji želi proširiti proizvodnju i dovesti tehničku opremu u vaše proizvodne pogone, to možete uraditi tako da privremeno uvezete mašine i opremu, a da biste to realizirali morate imati bankovnu carinsku garanciju što iziskuje velike troškove, koji su toliki da veći dio profita iz tih poslova ode na financiranje troškova vezanih za garancije i kamate", kaže on, dodajući da ovi troškovi predstavljaju veliki problem domaćim kompanijama koje su dužne osigurati bankovnu carinsku garanciju na uvezenu opremu i mašine putem privremenog uvoza.

"Ako želimo da se bh. privreda razvija i da privučemo investitore, izvršna i zakonodavna vlast u BiH mora hitno pojednostaviti uvozno-izvozne procedure, kao što je privremeni uvoz pa da se npr. umjesto bankovnih carinskih garancija koriste bjanko mjenice, kako bi se troškovi domaćih kompanija sveli u realne okvire. Uvođenjem olakšica na privremeni uvoz, novac bi se preusmjerio za druge potrebe poduzeća, proširenju kapaciteta i zapošljavanju novog broja radnika", smatra Ćoralić.

Kada su u pitanju planovi za ovu godinu, po njegovim riječima, Bekto Precisa nastavlja pregovore koji su započeti krajem prošle godine i to s inozemnim poslovnim partnerima koji su prepoznavši izuzetan kvalitet proizvoda i usluga ove kompanije zainteresirani da dio proizvodnje iz Europske Unije premjeste u pogone Bekto Precise u Goraždu.
155_mm

#4078 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by 155_mm »

Nuken wrote:Evo i malo bliže slike AC1. Da se ima za kačenja po društvenim mrežama :D
Image
e da su jos stavili onaj teleskopski kundak umjesto ovog "lovackog" e to bi bilo ku..enje.

:D
jao_situacije

#4079 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by jao_situacije »

zamjerke koje sam našao čitajući po netu

puška je teška
jao_situacije

#4080 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by jao_situacije »

Kod Arexa je nov samo gornji deo što se tiće sanduka kako si napomenuo, dok su amerikanci radili potpuno nov sanduk iz polimera i neke druge stvari oko mehanizma pa je pitanje koliko je to uopšte još Ak-47? Zahvati su toliko osebujni kao na izraelskom Galilu ECE.

Arex je uradio samo čvrst gornji deo od aluminija koji povezuje picantinny šinu i kundak jer labav poklopac sanduka od lima na M70 ne dopušta čvrsto učvrščivanje pucantinny šine iznad sanduka. Sanduk sa nekim malim popravcima i verovatno mehanizam osim gornjeg dela ostaje od M70 .

Zbog toga mora da su amerikanski hibridi lakši od Arexove modernizacije.
Nuken

#4081 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Nuken »

jao_situacije wrote:zamjerke koje sam našao čitajući po netu

puška je teška
Bh. kalašnjikov ilitiga AC1 (kako lijepo zvuči :D ) težak je 3.5 kg

Srbijanska M70 u prosjeku ima težinu od oko 3.9kg

Njemački G36 negdje oko 3.4 kg (što, je l se to ne možemo porediti švabom :D )

Hrvatski VHS2 negdje oko 4 kg

Nepšto kontam. Može se na onu donju šinu montirati i podcijevni bacač :izet:
jao_situacije

#4082 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by jao_situacije »

Nuken wrote:
jao_situacije wrote:zamjerke koje sam našao čitajući po netu

puška je teška
Bh. kalašnjikov ilitiga AC1 (kako lijepo zvuči :D ) težak je 3.5 kg

Srbijanska M70 u prosjeku ima težinu od oko 3.9kg

Njemački G36 negdje oko 3.4 kg (što, je l se to ne možemo porediti švabom :D )

Hrvatski VHS2 negdje oko 4 kg

Nepšto kontam. Može se na onu donju šinu montirati i podcijevni bacač :izet:
može, može
možda su mislili na balans i težinu, haj ga znaj, ima malo info jer je puška predstavljena kao prototip 2016.
155_mm

#4083 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by 155_mm »

tezina od 3.5 kg je standard za puske AK familije. interesantno je da je AC1 veoma kratka. ako sam dobro procitao duzina sa kundakom na onoj slici je 63 cm. galil ace sa cijevi od 216 mm je sa izvucenim teleskopskim kundakom dug 73 cm a sa uvucenim kundakom 65 cm.

znaci AC1 je sa ca. 10 cm duzom cijevi kraci za ca. 10 cm od galila ace.
Nuken

#4084 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Nuken »

Vraga bi vi imali ikakve informacije da mene nije bilo :P

Mislim da je tu najteži sanduk. Svakako sve ostalo rade od polimera većinom, ili aluminijuma. Dakle, najveća težina je negdje iznad ruke kojom se vrši opaljenje. Kontam da to ne bi trebao biti problem, naprotiv. Još ova naša ima kraću cijev pa je voerovatno kompaktnija

Dužina

cijev ukupna dužina (mm)

AC1 314 600
Zastava M70 415 940
G36 480 999
VHS2 410 760

Sve mi se čini da je ova naša pucaljka mini kalašnjikov na steroidima :lol:
jao_situacije

#4085 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by jao_situacije »

Nuken wrote:Vraga bi vi imali ikakve informacije da mene nije bilo :P

Mislim da je tu najteži sanduk. Svakako sve ostalo rade od polimera većinom, ili aluminijuma. Dakle, najveća težina je negdje iznad ruke kojom se vrši opaljenje. Kontam da to ne bi trebao biti problem, naprotiv. Još ova naša ima kraću cijev pa je voerovatno kompaktnija

Dužina

cijev ukupna dužina (mm)

AC1 314 600
Zastava M70 415 940
G36 480 999
VHS2 410 760

ima duža verzija arex
sad imaju li u ac-u to ne znam

Image
Nuken

#4086 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Nuken »

jao_situacije wrote:
Nuken wrote:Vraga bi vi imali ikakve informacije da mene nije bilo :P

Dužina

cijev ukupna dužina (mm)

AC1 314 600
Zastava M70 415 940
G36 480 999
VHS2 410 760

ima duža verzija arex
sad imaju li u ac-u to ne znam

Image
Prvi put vidim da slovneci imaju obje. Mislio sam da imaju samo ovu pušku s dužom cijevi. Ova iznad, to je naša :razz:
155_mm

#4087 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by 155_mm »

mislim da bi bilo najpravednije AC1 porediti sa zastavinom m-21 smg 5.56.

http://www.zastava-arms.rs/en/militaryp ... ne-gun-m21

duzina cijevi 29 cm, duzina puske 82.5 cm i tezina 3.91 kg.
155_mm

#4088 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by 155_mm »

i jos jedna interesantna stvar. na arexovoj stranici nisam uspio medju proizvodima pronaci ovaj AKB15. :shock:

pistolji imaju.
Nuken

#4089 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Nuken »

155_mm wrote:mislim da bi bilo najpravednije AC1 porediti sa zastavinom m-21 smg 5.56.

Stoji to. Ali s 5.56 svaki metal ili štaveć možeš samo pomilovati, ogrebati. 7.62 napravi švicarski sir od mete :roll:
mirsek

#4090 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by mirsek »

Nuken wrote:
155_mm wrote:mislim da bi bilo najpravednije AC1 porediti sa zastavinom m-21 smg 5.56.

Stoji to. Ali s 5.56 svaki metal ili štaveć možeš samo pomilovati, ogrebati. 7.62 napravi švicarski sir od mete :roll:
Mada bi na taj kalibar trebalo da bude i opcija ove duze cijevi radi vece preciznosti i brzine zrna.
Mislim da to 100% imamo u varijanti jer je na modelu sve isto osim duzine cijevi a ta se varijacija lako u fabrici napravi.
155_mm

#4091 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by 155_mm »

i jos samo ovo ka`em!

prvi video koji prikazuje arex akb15 je izasao 24.12.2015.

otprilike 4 mjeseca kasnije 18.4.2016 izlazi u javnost vijest da ce BiH praviti svoju pusku. i zamisli ispade ova akb15. :D

https://www.faktor.ba/vijest/namjenska- ... oto-201145

izgleda da se je na ovome radilo sa janezima od pocetka. samo sto su se janezi morali prvi pohvaliti. :D
155_mm

#4092 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by 155_mm »

Nuken wrote:

pod poredjenje mislio sam na gabarite duzinu i tezinu. mislio sam reci da AC1 ima cak malo duzu cijev a laksa je za 0.4 kg i kraca za 20 cm.
Nuken

#4093 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Nuken »

Slovenci i bosanci rade na razvoju pištolja i jurišne puške. Pored toga postoji i SMG, vjerovatno 100% made in BiH
Turci i bosanci surađuju na projektu samohodne haubice. (vidjeti karakteristike BNT samohotke i nove turske, iste takorekoć :D )
Pakistanci se navadili svako malo u posjetu da obiđu vojnu industriju
Izlažemo na nekim jako velikim i bitnim sajmovima
Broj ugovora i radnika u vojnoj industriji konstantno raste. Vidjeti neke početne stranice teme. Tugu, jad i čemer.
Nadam se da ćemo za par godina na temi diskutovati o tome da li je naša vođena raketa bolja od konkurenta dok su specijalci FUP-a naoružani domaćim snajperom i ZRAK-ovom optikom. I da, da dušmanu više ne padne na pamet da dirne u Bosnu! :thumbup: :bih:
bh.tornjak

#4094 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by bh.tornjak »

ne bih da vam kvarim slavljenicko raspolozenje....ali ja jos nigdje nisam nasao gdje stoji da je ta puska BiH proizvod.
gdje god da sam pogledao govori se o Sloveniji

bilo bi mi drago da nije tako...
medjutim, raduje me cinjenica da je nasa vojna industrija sposobna tj. da je ovladala tehnologijom da tako nesto proizvodi..
Nuken

#4095 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Nuken »

bh.tornjak wrote:ne bih da vam kvarim slavljenicko raspolozenje....ali ja jos nigdje nisam nasao gdje stoji da je ta puska BiH proizvod.

medjutim, raduje me cinjenica da je nasa vojna industrija sposobna tj. da je ovladala tehnologijom da tako nesto proizvodi..
Na šta misliš pod tim "nije bh. proizvod". Prozivodi se u BiH, kompletna. Pitanje dizajna je jedino upitno. Vjerovatno se radi o bosansko-slovenskoj suradnji. Očigledno da AC ne želi izaći u javnost sa detaljima oko puške. Slovenci su to radili još dok je protutip bio aktualan. Ni sada ne bi imali ove detalje oko puške da se nije iskopalo preko nekih ljudi na IDEFu. Na pištolju stoji "Made in BiH". Ne vidim zašto ne bi stojalo i na AK1 :D
bh.tornjak

#4096 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by bh.tornjak »

Nuken wrote:
bh.tornjak wrote:ne bih da vam kvarim slavljenicko raspolozenje....ali ja jos nigdje nisam nasao gdje stoji da je ta puska BiH proizvod.

Na šta misliš pod tim "nije bh. proizvod". Prozivodi se u BiH, kompletna. Pitanje dizajna je jedino upitno. Vjerovatno se radi o bosansko-slovenskoj suradnji. Očigledno da AC ne želi izaći u javnost sa detaljima oko puške. Slovenci su to radili još dok je protutip bio aktualan. Ni sada ne bi imali ove detalje oko puške da se nije iskopalo preko nekih ljudi na IDEFu. Na pištolju stoji "Made in BiH". Ne vidim zašto ne bi stojalo i na AK1 :D
na pistolju sam vidio da to stoji...a stoji i "logo" proizvodjaca tj. AC Unity.
kao sto rekoh malo me zbunjuje to oko puske....ali to nije ni vazno...vano je da se moze proizvoditi i da se proizvodi u BiH :bih:
Nuken

#4097 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Nuken »

bh.tornjak wrote:
Nuken wrote:

na pistolju sam vidio da to stoji...a stoji i "logo" proizvodjaca tj. AC Unity.
kao sto rekoh malo me zbunjuje to oko puske....ali to nije ni vazno...vano je da se moze proizvoditi i da se proizvodi u BiH :bih:
Pa evo. Ja ti garantujem da se sve proizvodi u BiH. Vidio sam slike izrade cijevi i ostalih metalnih dijelova za AC1 (sumnjam da Bekto ne može raditi plastiku :D ). Slike nažalost ne mogu postaviti jer su privatne i neko bi mogao letjeti s posla. Drug je u vezi izrade ovih oružja u AC spomenuo i Tešanj. Sad, da li je nešto zamjenio ili greška, saznaće se. Ali valjda i Tešanj ima neke veze s izradom
Seawolf

#4098 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Seawolf »

Nuken wrote:

Gdje se proizvodi cijev puške kalibra 7,62x39, o kojoj se ovdje piše?
krater

#4099 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by krater »

Seawolf wrote:
Nuken wrote:

Gdje se proizvodi cijev puške kalibra 7,62x39, o kojoj se ovdje piše?
http://forum.klix.ba/bh-vojna-industrij ... #p13606437
155_mm

#4100 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by 155_mm »

ljudi ova puska trenutno nije niciji proizvod jer ne postoji ni jedna tvornica koja je ima zvanicno u ponudi. eno pokusao sam da nadjem tu pusku na AREXovoj stranici i nisam uspio. ACU stranica jos u izradi. one video snimke na jubitu nisu nista zvanicno. na snimku iz 2017 onaj slovenac pominje pojavljivanje na aamerickom trzistu mozda u toku ove godine. cijena nesto rece 1000-1500 eura ili dolara ne zna ni on sam.

i ovo nije nikakva nova puska neko jedan od hiljade koncepta za AK. prakticno slovenci su "izmislili" poklopac a bosanci kundak i rukohvat. ostatak je mehanizam ugradjen u ca. 100 miliona komada pusaka i ispitan u svim mogucim klimatskim uslovina na ovoj planeti.

puska ce nejvjerovatnije imati dva imena ARB15 i AC1 i dva proizvodjaca AREX i ACU. i vjerovatno ce biti u ponudi sa razlicitim vrstama kundaka i duzine cijevi a sve po zelji kupca.
Post Reply