Eto me kod tebe veceras , spremi prepecenicu ,krusku naravno.
Snajperisti u Sarajevu..
-
trocadero
#4076 Re: Snajperisti u Sarajevu..
E usta ti se pozlatila gazda.
- Nekako s proljeća
#4077 Re: Snajperisti u Sarajevu..
Kada nam je u fokusu snajpersko/antisnajpersko djelovanje u Sarajevu, tada se sve žrtve dijele na legitimnu metu i civilno stanovništvo. Objavio sam slučaj ranjavanja civila u decembru 1992. u području Nedzarića, svjesno prihvatajući taj slučaj kao primjer koji ide na dušu nepoznatom pripadniku OS BIH koji je na njega tada otvorio vatru. Onako laički, mogao je biti pogođen sa područja Butmira ili Vojničkog polja... ne usuđujem se reći sa dobrinjskih položaja. Vidim iz ove serije fotografija da je i helikopter bio dostupan, pa je vjerovatno riječ o ranjavanju i sramota je tako manja. Sve je u tom smislu relativno i može biti predmet razmjene mišljenja. Žestoke , al' fakat žestoke borbe su se istovremeno vodile na Otesu, znate to i sami, a oni koje ne znaju mogu se upoznati putem teme, link:
http://forum.klix.ba/otes-04-12-1992-04 ... 06809.html
Ali ono u šta nema sumnje je da je riječ o civilnoj žrtvi, i da ta činjenica treba da bude signal za minimum ljudskog respekta. Razlike između ovog slučaja i ovog ispod koji ću navesti ima samo u smislu epiloga.

The corpse of a woman lies in the road known as "sniper alley" next to a United Nations vehicle. Since April 1992, Sarajevo was surrounded by the Yugoslav National Army and Serb militias. The siege of Sarajevo lasted until October 1995.
Stock Photo ID:
42-15149666
Date Photographed:
January 20, 1993
Izvor: http://www.corbisimages.com/images/Corb ... 7f44bad5a2
http://forum.klix.ba/otes-04-12-1992-04 ... 06809.html
Ali ono u šta nema sumnje je da je riječ o civilnoj žrtvi, i da ta činjenica treba da bude signal za minimum ljudskog respekta. Razlike između ovog slučaja i ovog ispod koji ću navesti ima samo u smislu epiloga.

The corpse of a woman lies in the road known as "sniper alley" next to a United Nations vehicle. Since April 1992, Sarajevo was surrounded by the Yugoslav National Army and Serb militias. The siege of Sarajevo lasted until October 1995.
Stock Photo ID:
42-15149666
Date Photographed:
January 20, 1993
Izvor: http://www.corbisimages.com/images/Corb ... 7f44bad5a2
- Dozer
#4078 Re: Snajperisti u Sarajevu..
Ama, bolan ne bio...shvatio sam ja tebe sve do u bobu... Zajebavam se malo ba... c,c,c... Haj', nema vezetrocadero wrote:Ja sam napisao da je COVJEK zbog slike koju je postavio jer znam razlog zasto i zbog cega je to uradio.
Tvoj komentar na to "kreha u glavu" sa smajlijem bi za nekoga bio prilicno neumjesan zanemarivsi crni humor kojem si ti vican.Moglo bi se pomisliti da trazis nekakvo opravdanje.
I Sarajmen je COVJEK veci nego i ja i ti zajedno.
Pritom ne mislim na visinu da me ne bi opet pogresno shvatio.
A opravdanja mi ne trebaju. Takvi ljudi nisu bili moje mete, niti ce biti.
A rekoh "kreha" jer se vidi da je ziv, i samo ranjen... Samo realan komentar...
Jbg...nisam rekao nista slicno nebulozi "kud ga ne ohladi", "kud mu ne prosu mozak kako treba" i sl. Niti mi je palo na pamet....
A crni humor... pa sta da radim... Takav sam. Nije mi stran. Ne bjezim od njega. I, najcesce je realan... Ne samo moj, nego generalno.
- Sokol31
#4079 Re: Snajperisti u Sarajevu..
Komentar moderatora: Svi navedeni prilozi su već obrađivani na temi, preporučujem da je isčitaš od kraja, prije ćeš naći taj dio.
- Thorgerson
#4080 Re: Snajperisti u Sarajevu..
Jbt kad skontas sta su oni nama poslali, ove plave sljemove, mirovne lafo snage...a trebali su poslati najopremljeniju mogucu vojsku...Sto je najgore i ovim ljudima su stavljali glavu u torbu...Ripicipi wrote:Prvi put vidim ovaj video, cini se Dobrinja
- Dozer
#4081 Re: Snajperisti u Sarajevu..
Ne, nego su samo nama trebali dati oruzje.
- Izlija
#4082 Re: Snajperisti u Sarajevu..
Proklet bio onaj što barut izmisli, ništa nam nije trebalo jer nam je bilo fino i prije rata.
- Ramzess Veliki
#4083 Re: Snajperisti u Sarajevu..
Isto nas odradiše kao Libiju, Irak, Afghanistan, Siriju ... isti scenario, isti režiseri ...Izlija wrote:Proklet bio onaj što barut izmisli, ništa nam nije trebalo jer nam je bilo fino i prije rata.
- Dozer
#4084 Re: Snajperisti u Sarajevu..
Ih...ja to govorim vec 10-15 godina, a niko mi ne vjeruje...
Nazalost, imali su, i morali su imati pomoc i medju domacim akterima. Kao i svugdje...
Nazalost, imali su, i morali su imati pomoc i medju domacim akterima. Kao i svugdje...
-
jadranom plovim
#4085 Re: Snajperisti u Sarajevu..
Jos je i isto da su sve te zamlje kao i Juga bile primjer jednopartijskog sistema gdje je vladalo jednoumlje, korupcija, zaostali ekonomski sistem, gdje su vladali liberalni giganti u vidu Tita, Gadafija, Sadama i Asada koji su dovodili te zemlje u stanje iz kojeg je nastao haos i krvoprolice ...ali uvijek je neko drugi kriv .Ramzess Veliki wrote:Isto nas odradiše kao Libiju, Irak, Afghanistan, Siriju ... isti scenario, isti režiseri ...Izlija wrote:Proklet bio onaj što barut izmisli, ništa nam nije trebalo jer nam je bilo fino i prije rata.
Ali i sve to nije tema pa da se vratimo na nju.
- Ramzess Veliki
#4086 Re: Snajperisti u Sarajevu..
Tema je ... dva muškarca jedan naspram drugog, ko će prvi onom drugom da složi metak.jadranom plovim wrote:Ali i sve to nije tema pa da se vratimo na nju.
--- ima tu neke erotske konotacije ...
- Izlija
#4087 Re: Snajperisti u Sarajevu..
Vidim da su nekome duge noći u rovu promjenile pogled na sekualnu orjentaciju

- Dozer
#4088 Re: Snajperisti u Sarajevu..
Obozavam ove BHS etno-nacionalisticke mantre pokrenute '92jadranom plovim wrote:Jos je i isto da su sve te zamlje kao i Juga bile primjer jednopartijskog sistema gdje je vladalo jednoumlje, korupcija, zaostali ekonomski sistem, gdje su vladali liberalni giganti u vidu Tita, Gadafija, Sadama i Asada koji su dovodili te zemlje u stanje iz kojeg je nastao haos i krvoprolice ...ali uvijek je neko drugi kriv .Ramzess Veliki wrote:Isto nas odradiše kao Libiju, Irak, Afghanistan, Siriju ... isti scenario, isti režiseri ...Izlija wrote:Proklet bio onaj što barut izmisli, ništa nam nije trebalo jer nam je bilo fino i prije rata.
Ali i sve to nije tema pa da se vratimo na nju.
@ebo cinjenice
- Ramzess Veliki
#4089 Re: Snajperisti u Sarajevu..
Ne zamjeri mu, mlad je pa nije živio sa tim velikanima.Dozer wrote:Obozavam ove BHS etno-nacionalisticke mantre pokrenute '92jadranom plovim wrote: Jos je i isto da su sve te zamlje kao i Juga bile primjer jednopartijskog sistema gdje je vladalo jednoumlje, korupcija, zaostali ekonomski sistem, gdje su vladali liberalni giganti u vidu Tita, Gadafija, Sadama i Asada koji su dovodili te zemlje u stanje iz kojeg je nastao haos i krvoprolice ...ali uvijek je neko drugi kriv .
Ali i sve to nije tema pa da se vratimo na nju.- Onda nije nista valjalo, danas je sve vrh vrhova
@ebo cinjenice
A možda piše po partijskoj zapovijedi.
Ja sam upravo htio reći da su uništili navedene zemlje jer je u njima radnik imao prava, a kapitalista nije mogao gazdovati tuđim životima.
- Izlija
#4090 Re: Snajperisti u Sarajevu..
Još se jadan zakačio na moj komentar koji nije ni skontao, ja sam mislio na fini period prije izuma bilo kakvog vatrenog oružja. Fino na livadu pa se pomaraš i onda ko ostane na nogama je kralj.
- Nekako s proljeća
#4091 Re: Snajperisti u Sarajevu..
6 .4.1992.

- Nekako s proljeća
#4092 Re: Snajperisti u Sarajevu..
6.4.1992.

-
Area_51
#4093 Re: Snajperisti u Sarajevu..
Sad se nesto sjetih price o Misi Cuku, najboljem prijatelju i krivcu za slucaj "Bosko i Admira" jer mu bivsa zena navodno jos zivi u Sarajevu, preudala se i postala aktivista SDP-a. Zna li neko vise o tome, ko je, sta je, sta radi.
- Dozer
#4094 Re: Snajperisti u Sarajevu..
Ove zadnje slike jos ne vidjeh... Jesmo bili opremljeni, jbt... Sve lovacki karabini, po neka AP i HK 
U uniformama samo specijalna, i Celo
U uniformama samo specijalna, i Celo
- holowey
#4095 Re: Snajperisti u Sarajevu..
ma suplja, vidis tog desno na slici i hk i karabin, ima se moze se 
-
Area_51
#4096 Re: Snajperisti u Sarajevu..
Ako neko zna volio bih znati ime bivse zene, ljubavnice ili sta god, Mise Cuka sa kojim ima dijete. Miso je odgovoran za slucaj Bosko i Admira, neke se stvari valjaju tu oko blokiranja ideje za izgradnju spomenika tim mladim nesretno ubijenim ljudima.
- Dozer
#4097 Re: Snajperisti u Sarajevu..
Nisu oni nimalo "nesretno ubijeni", nego namjerno i sa svrhom...
Bez obzira da li je ona prica o lovi istinita ili ne, druge stvari u onom momentu su i te kako igrale ulogu, tipa - "sta ce nama na vjekovnoj srpskoj Grbavici jedan izdajnik, i to jos u vezi s balinkurom".
Bez obzira da li je ona prica o lovi istinita ili ne, druge stvari u onom momentu su i te kako igrale ulogu, tipa - "sta ce nama na vjekovnoj srpskoj Grbavici jedan izdajnik, i to jos u vezi s balinkurom".
- pirpa
#4098 Re: Snajperisti u Sarajevu..
Kad sam vidio ovu sliku odma mi na um pade @Dozer

- Dozer
#4099 Re: Snajperisti u Sarajevu..
Sto ja...
Nisam ja Rus...
Nisam ja Rus...
- pirpa
#4100 Re: Snajperisti u Sarajevu..
nisi rus al ste dužili istu puškuDozer wrote:Sto ja...![]()
Nisam ja Rus...