najbolji domaci proizvodDioda wrote:Ovo u sredini (sljiva) cu da jedem dok mi se ne smuciMislim da sam u zadnjih par mjeseci potamanila jedno par kila
![]()
Ovaj sa visnjom (lijevo) mi je malo presladak (vjerovatno stvar ukusa).
Desno - nisam probala.
![]()
BiH proizvodi (domaće je najbolje)
Moderator: anex
- madesa
#4076 Re: Bh. proizvodi široke potrošnje
- AmADin_gospo
#4077 Re: Bh. proizvodi široke potrošnje
domače? povrče od uvoznog sjemena, uvoznog gnjojiva na domačoj zemlji upitnog kvaliteta raslo je kvalitetan domači proizvod ??? de baa.artime wrote: Plus moram naglasiti da se u domace proizvode ubraja i voce i povrce proizedeno u BiH, a ne po deafultu milke.
zamoli tog "domačeg" da ti pokaže livadu gdje sadi i traži mu analizu zemljišta pa češ vidjeti koliko je domače zdravo (svaka čast brojnim izuzetcima)
nema večih lopova od naših trgovaca.
što se tiče kvaliteta uvozne robe, to opet nije kriv stranac, jer mu naš trgovac traži robu niše kvaliteta jer je jeftinija, pa ima veču maržu.
što se tiče mesnih proizvoda, NIJEDNA fabrika u BiH ne pravi domače proizvode, jer je uvozna sirovina, uvozna ambalaža, mehanizovana proizvodnja.
svu stoku u BiH da pokupiš, nebi mogao samo potrebe Akove zadovoljiti za mjesec dana, kamo li ostale proizvođače
prestanite padati na priče o patriotizmu jer ispadate budale
-
kox
#4078 Re: Bh. proizvodi široke potrošnje
Te mesne industrije u BiH zapošljavaju hiljade radnika. Sama Akova zapošljava par stotina ljudi. Otkupljuju onoliko domaćih sirovina koliko ih ima, vremenom će otkupljivati više. Meni je to dovoljan razlog da kupujem njihove proizvode.AmADin_gospo wrote:domače? povrče od uvoznog sjemena, uvoznog gnjojiva na domačoj zemlji upitnog kvaliteta raslo je kvalitetan domači proizvod ??? de baa.artime wrote: Plus moram naglasiti da se u domace proizvode ubraja i voce i povrce proizedeno u BiH, a ne po deafultu milke.
zamoli tog "domačeg" da ti pokaže livadu gdje sadi i traži mu analizu zemljišta pa češ vidjeti koliko je domače zdravo (svaka čast brojnim izuzetcima)
nema večih lopova od naših trgovaca.
što se tiče kvaliteta uvozne robe, to opet nije kriv stranac, jer mu naš trgovac traži robu niše kvaliteta jer je jeftinija, pa ima veču maržu.
što se tiče mesnih proizvoda, NIJEDNA fabrika u BiH ne pravi domače proizvode, jer je uvozna sirovina, uvozna ambalaža, mehanizovana proizvodnja.
svu stoku u BiH da pokupiš, nebi mogao samo potrebe Akove zadovoljiti za mjesec dana, kamo li ostale proizvođače
prestanite padati na priče o patriotizmu jer ispadate budale
- AmADin_gospo
#4079 Re: Bh. proizvodi široke potrošnje
otkupljuju? HAHAHHAHA
jao u kakvim vi iluzijama živite ljudi...
jao u kakvim vi iluzijama živite ljudi...
- MOSALJOZE
#4080 Re: Bh. proizvodi široke potrošnje
Ljudi imaju farme ne vidis im kraj,i nesto prica 
- Nisrin
#4081 Re: Bh. proizvodi široke potrošnje
Meso u Konzumu je sve uvoz iz Madjarske, a jedan dio iz Srbije, tek toliko da znate!!! I da, drze ga u hladnjacama duzi period...
-
nikimostar
#4082 Re: Bh. proizvodi široke potrošnje
A zasto mislis da u drugim centrima i mesnicama nije uvozNisrin wrote:Meso u Konzumu je sve uvoz iz Madjarske, a jedan dio iz Srbije, tek toliko da znate!!! I da, drze ga u hladnjacama duzi period...
- JThomas
#4083 Re: Bh. proizvodi široke potrošnje
a očito ni šta se ne proizvodi u BiH...kox wrote:Veliki je problem i što ljudi uopšte ne znaju šta se sve proizvodi u BiH. Npr. sokovi, kad si ih već spomenuo - postoje najmanje tri a vjerovatno i više proizvođača prirodnih sokova u BiH koji su kvalitetniji od bilo kojeg uvoznog, ali ljudi za njih ne znaju. Tako je sa dosta proizvoda. Pa i to Dukat mlijeko se vjerovatno proizvodi u Gradačcu.musicman80 wrote:Mlijeko Dukat, najbolje, samo njega pijem. Voda Prolom, odlicna voda. Kore za pitu, Sprind, odlicne itd. Ima par stvari domace proizvodnje sto su dobre, Sprind, Violeta I jos par brandova, ovo ostalo sve smece. To niti ukusa nema, sokovi sve sami otrov vjestacko sve. Ne zelim posto-poto kupovati domace samo zato sto je nesto domace. Zelim kupovati kvalitetno. Kada vecina domacih proizvoda bude kvalitetno kao I oni iz susjednih I evropskih zemalja, vrlo rado cu kao potrosac dati prednost domacem proizvodu. Vecina domacih proizvoda danas nisu ni do koljena onima iz EU, po ukusu, kvalitetu I ambalazi.
-
StupskaBitanga
#4084 Re: Bh. proizvodi široke potrošnje
Samo ispeci pa reciNisrin wrote:Meso u Konzumu je sve uvoz iz Madjarske, a jedan dio iz Srbije, tek toliko da znate!!! I da, drze ga u hladnjacama duzi period...
- Nisrin
#4085 Re: Bh. proizvodi široke potrošnje
StupskaBitanga wrote:Samo ispeci pa reciNisrin wrote:Meso u Konzumu je sve uvoz iz Madjarske, a jedan dio iz Srbije, tek toliko da znate!!! I da, drze ga u hladnjacama duzi period...
Ma ovo je provjerena informacija od kolega koji rade tamo...vjerujem da uvoze i ostali, ne kupujem meso po trznim centrima, ali informacija za one koji kupuju!
- nivla
#4086 Re: Bh. proizvodi široke potrošnje
u konzumu sam vidjao meso koje proizvodi sisovic rakitno i vision rogatica od domacih, od stranih koliko znam u deklaracijama je pisalo srbija i holandija, pise na svakom odjelu mesnice deklaracija odakle je meso
u bingu sam vidio mahom da je zemlja porijekla mesa poljska
svi oni uvoze jer mi ipak ne proizvodimo dovoljno stoke koja bi se mogla prodavati u mesnicama
na temu stanic sad proizvodi i svoje sokove pod brandom TO, cijene nisu visoke, a nisu losi i nemaju onaj plasticni okus, probao narandzu 1,35KM 50% nije losa

u bingu sam vidio mahom da je zemlja porijekla mesa poljska
svi oni uvoze jer mi ipak ne proizvodimo dovoljno stoke koja bi se mogla prodavati u mesnicama
na temu stanic sad proizvodi i svoje sokove pod brandom TO, cijene nisu visoke, a nisu losi i nemaju onaj plasticni okus, probao narandzu 1,35KM 50% nije losa

-
StupskaBitanga
#4087 Re: Bh. proizvodi široke potrošnje
taj TO multivitamin je nešto najgore što sam probao
- JThomas
#4088 Re: Bh. proizvodi široke potrošnje
krava i teladi nema ni blizu dovoljno. da nema uvoza šnicla bi bila 100 KM.
-
artime
#4089 Re: Bh. proizvodi široke potrošnje
Dakle, ja govorim u svoje ime. Dijelom nesto svoje sadim, ostalo kupujem od ljudi koji to isto rade. Da, ne mogu to nadgledati 24/7, to je istina ali sad to je debata koju moze trajati dugo.AmADin_gospo wrote: domače? povrče od uvoznog sjemena, uvoznog gnjojiva na domačoj zemlji upitnog kvaliteta raslo je kvalitetan domači proizvod ??? de baa.
Poenta je da to nema nikave veze sa patriotizmom? Kao sto se svakom obicnom smrtniku fucka za ganjanja ideala za koje su morali krv, imovinu, porodicu itd. zrtvovati...
A domace je posmatram drugacije, i da podrzavam koliko mogu, jer smatram da je donekle kvalitetnije od smeca koje nam plasiraju izvana. Ovdje sada mislim na artikle pakovane, dakle raznorazne milke itd.
Ali opet, skepticizmu nikada kraj
- AmADin_gospo
#4090 Re: Bh. proizvodi široke potrošnje
poenta u svemu je kvalitet.
2 proizvoda istog kvaliteta, uvijek ću uzeti domači, ali samo budala bira domači proizvod dokazano upitnog kvaliteta koji je iste pa i čak skuplje cijene, od stranog prozvoda provjerenog kvaliteta. ko voli da je budala, bujrum.
99% uvoznih proizvoda ima "sljednost" tj. da je isti kvatitet i okus bio i prije 10 god, i prije 5 i jučer i bit če sljedeče godine, dok se kod domačih to ne zna nit garantuje.
da domači proizvodi mogu biti kvalitetni, itekako mogu i to dokazuju pojedini proizvođači, a ovi fušeri to MOGU ali NEČE. oni zarađuju od ovih "patriota".
jel koji patriota predložio ili tražio od kojeg domačeg prerađivača, da počne svoju stoku da uzgaja ili svoju domaču sirovinu da ima? jes al u limburgu.
svima je izgovor "eto ima domače radnike" što je budalaština neviđenih granica. dobro se zna šta znači etiketa "Domače".
2 proizvoda istog kvaliteta, uvijek ću uzeti domači, ali samo budala bira domači proizvod dokazano upitnog kvaliteta koji je iste pa i čak skuplje cijene, od stranog prozvoda provjerenog kvaliteta. ko voli da je budala, bujrum.
99% uvoznih proizvoda ima "sljednost" tj. da je isti kvatitet i okus bio i prije 10 god, i prije 5 i jučer i bit če sljedeče godine, dok se kod domačih to ne zna nit garantuje.
da domači proizvodi mogu biti kvalitetni, itekako mogu i to dokazuju pojedini proizvođači, a ovi fušeri to MOGU ali NEČE. oni zarađuju od ovih "patriota".
jel koji patriota predložio ili tražio od kojeg domačeg prerađivača, da počne svoju stoku da uzgaja ili svoju domaču sirovinu da ima? jes al u limburgu.
svima je izgovor "eto ima domače radnike" što je budalaština neviđenih granica. dobro se zna šta znači etiketa "Domače".
-
N-E regija
#4091 Re: Bh. proizvodi široke potrošnje
Ako je sad situacija da uvozimo repromaterijal za proizvodnju nečeg nemora značiti ako mi podržimo tu proizvodnju da sutra neće kupvati domaći repromaterijal odnosno praviti 100% domaći proizvod. I ja bih volio da dođem do spiska domaćih proizvodnih kompanija, napravio sam neki svoj spisak a ko zna više dodajite da imamo potpunu sliku, jer po mom spisku gotovo sve imamo svoje osim automobila i sl.
Prehrana:
Tjestenina- Coly i ima ih još puno
Brašno- Nezic, Majić, Klas,MiP Ljubače itd.
Jestivo ulje-Bimal
SO - Solana Tuzla
Voda-Tešanjske vode razne, Vlašićka rosa, BH2O, Majvički studenac,Aquavita, Vitinka, Tuzlanski kiseljak, Sarajevski kiseljak itd.
Piletna i ostale prerađevine od pilećeg mesa-Ovako,Memprom, Bajra čuo sam da se i Argeta kod nas pravi i onaj PP Extra
Govedina,junetina i slično- otprilike gore navedeni su proizvođači i ovog mesa
Sokovi- Bony, Vitalis, Bona, Hepok, Sarajevska, Tuzlanska, Bihaćka pivara, Sarajevski kiseljak
Keksovi- Kent, Rampart,Aleksandrija,Mira
Čokolade i proizvodi od čokolade- Vispak, Barpeh, Corn flips
Mliječni prizvodi- MIG Gradačac, Smajić, Noćko, Milkos, Poljorad, Livjanska mljekara i vjerovatno jos puno tih mljekara
i firme koje se bave proizvodnjom sladoleda, kolača, meda, jaja, svježeg mesa, džemova, salata za zimnicu, svježeg voća i povrća,smrznutih proizvoda, ribe, začina, kafe, čipsa,smokija, štapića, krekera, biberi i ostali praškasti proizvodi, čajeva, gotovih jela, koncentrata za supe
Lijekovi i kreme- Bosnalijek, Pharmamed itd.
Hemijski proizvodi-DITA, Tisal, Violeta
Graditeljstvo- Siporex, cigle, crijep, cement, šljunak, pijesak (obični i kvarcni), oluci, limeni krovovi, armaturne žice itd.
Gnojivo- KHK Lukavac ISPAT
Prirodni resursi-šume, ugalj, hidropotencijal itd
Turizam-Sarajevo, Mostar, Travnik, Tajan, Olovo Orlja,Tuzla,Gradačac,Etno selo Bijeljina, Doboj, Banjaluka,Bihać,Konjic, Višegrad
Autodijelovi-Prevent, TMD Gradačac, UNICO Tešanj
Bijela tehnika- BIRA (ne sve)
Obuća- Fortuna, Aida, Bema, Sanino, BMF Travnik itd
Odjeća- KTK Visoko, Kaletks, Borac, Alma Ras itd
Papir-Natron-Hajat Maglaj, Violeta
Bicikli- UNIS, GS-TMT Travnik
Namjenska industrija-Goražde, Konjic, Travnik,Bugojno, Pretis, Zrak
Prerađevine od nafte- Rafinerija Bosanski brod, Optima Modriča
Poljoprivredni alati- Elektroagent
Namještaj- KONJUH, Standard i sl.
Alminijumski proizvodi- Aluminijum Mostar, Birač Milići
HTZ oprema- čuo sam da ih ima mnogo ali mi je nekako najpoznatiji Kotex i KTK
imamo i proizvodnju boja i lakova (LIMPIO), spužvaste krpe, sanke, radijatori(TERMAL),ljuljaške, proizvodi od plastike(ima ih desetine u Gračanici), tende i žaluzine, kožarstvo
Ako ima još nekih proizvođača treba dopuniti listu, jer ovo je samo ono što sam ja čuo i probao. I ovo nije nikakva reklama za ove firme već potreba da znamo šta je naše iz BiH. I sad nećemo spominjati naplatu od intelektualno-obrazovnih usluga već pričamo o ovim opipljivim stvarima
Prehrana:
Tjestenina- Coly i ima ih još puno
Brašno- Nezic, Majić, Klas,MiP Ljubače itd.
Jestivo ulje-Bimal
SO - Solana Tuzla
Voda-Tešanjske vode razne, Vlašićka rosa, BH2O, Majvički studenac,Aquavita, Vitinka, Tuzlanski kiseljak, Sarajevski kiseljak itd.
Piletna i ostale prerađevine od pilećeg mesa-Ovako,Memprom, Bajra čuo sam da se i Argeta kod nas pravi i onaj PP Extra
Govedina,junetina i slično- otprilike gore navedeni su proizvođači i ovog mesa
Sokovi- Bony, Vitalis, Bona, Hepok, Sarajevska, Tuzlanska, Bihaćka pivara, Sarajevski kiseljak
Keksovi- Kent, Rampart,Aleksandrija,Mira
Čokolade i proizvodi od čokolade- Vispak, Barpeh, Corn flips
Mliječni prizvodi- MIG Gradačac, Smajić, Noćko, Milkos, Poljorad, Livjanska mljekara i vjerovatno jos puno tih mljekara
i firme koje se bave proizvodnjom sladoleda, kolača, meda, jaja, svježeg mesa, džemova, salata za zimnicu, svježeg voća i povrća,smrznutih proizvoda, ribe, začina, kafe, čipsa,smokija, štapića, krekera, biberi i ostali praškasti proizvodi, čajeva, gotovih jela, koncentrata za supe
Lijekovi i kreme- Bosnalijek, Pharmamed itd.
Hemijski proizvodi-DITA, Tisal, Violeta
Graditeljstvo- Siporex, cigle, crijep, cement, šljunak, pijesak (obični i kvarcni), oluci, limeni krovovi, armaturne žice itd.
Gnojivo- KHK Lukavac ISPAT
Prirodni resursi-šume, ugalj, hidropotencijal itd
Turizam-Sarajevo, Mostar, Travnik, Tajan, Olovo Orlja,Tuzla,Gradačac,Etno selo Bijeljina, Doboj, Banjaluka,Bihać,Konjic, Višegrad
Autodijelovi-Prevent, TMD Gradačac, UNICO Tešanj
Bijela tehnika- BIRA (ne sve)
Obuća- Fortuna, Aida, Bema, Sanino, BMF Travnik itd
Odjeća- KTK Visoko, Kaletks, Borac, Alma Ras itd
Papir-Natron-Hajat Maglaj, Violeta
Bicikli- UNIS, GS-TMT Travnik
Namjenska industrija-Goražde, Konjic, Travnik,Bugojno, Pretis, Zrak
Prerađevine od nafte- Rafinerija Bosanski brod, Optima Modriča
Poljoprivredni alati- Elektroagent
Namještaj- KONJUH, Standard i sl.
Alminijumski proizvodi- Aluminijum Mostar, Birač Milići
HTZ oprema- čuo sam da ih ima mnogo ali mi je nekako najpoznatiji Kotex i KTK
imamo i proizvodnju boja i lakova (LIMPIO), spužvaste krpe, sanke, radijatori(TERMAL),ljuljaške, proizvodi od plastike(ima ih desetine u Gračanici), tende i žaluzine, kožarstvo
Ako ima još nekih proizvođača treba dopuniti listu, jer ovo je samo ono što sam ja čuo i probao. I ovo nije nikakva reklama za ove firme već potreba da znamo šta je naše iz BiH. I sad nećemo spominjati naplatu od intelektualno-obrazovnih usluga već pričamo o ovim opipljivim stvarima
-
probook
#4092 Re: Bh. proizvodi široke potrošnje
Igrom slucaja prijatelj radi u Konzumu u mesari, a ja ne kupujem meso u Konzumu jer imam svog mesara. I priupitam ga ja o mesu u Konzumu kaze da dolazi iz Madjarske i Srbije i ponekad iz Holandije, ali da je uvijek meso svjeze tj nije neko staro koje je bilo po zamrzivacima.Nisrin wrote:Meso u Konzumu je sve uvoz iz Madjarske, a jedan dio iz Srbije, tek toliko da znate!!! I da, drze ga u hladnjacama duzi period...
-
suntek
#4093 Re: Bh. proizvodi široke potrošnje
Brajlović je Bosanska firma sa proizvodnjom u Austriji za trziste EU (zbog ocitih razloga). Brend i receptura su 100% bosanski i to je ono sto je vazno.SSP wrote: Brajlovic je austrijska kompanija sa proizvodnjom u Austriji. Imaju veze s Bosnom ko i Nutella.
Za tvoj info, ako već veze nemas sta je (ol'ti ko je) Brajlović:
http://www.brajlovic.ba/onama.html
- otherside
#4094 Re: Bh. proizvodi široke potrošnje
ahaaaaa.....probook wrote:Igrom slucaja prijatelj radi u Konzumu u mesari, a ja ne kupujem meso u Konzumu jer imam svog mesara. I priupitam ga ja o mesu u Konzumu kaze da dolazi iz Madjarske i Srbije i ponekad iz Holandije, ali da je uvijek meso svjeze tj nije neko staro koje je bilo po zamrzivacima.Nisrin wrote:Meso u Konzumu je sve uvoz iz Madjarske, a jedan dio iz Srbije, tek toliko da znate!!! I da, drze ga u hladnjacama duzi period...
udjoh ja u konzum kad u mesari radi moj poznanik.
dje si, sta si, chu cha....
reko' daj mi pola kilograma puretine.
covjek samo odricno par puta mahnu glavom. kontam nema...
haj' dobro....reko' daj mi onda piletine.
ovaj opet isti pokret glavom.
pogledam u frizider, vidim stoji i piletina i puretina tamo.
tu se ja zahvalim poznaniku i pozdravim s konzumom.
- Nisrin
#4095 Re: Bh. proizvodi široke potrošnje
otherside wrote:
ahaaaaa.....
Ma bude nekad i mesa iz Gorazda, ali rijetko...sce je to uvoz i jao upitnog kvaliteta!!! I meni su skrenuli paznju da ne uzimam, iako sam znala uzeti samo piletinu jer je OVAKO!
-
probook
#4096 Re: Bh. proizvodi široke potrošnje
Dobro eto nije u Bingu ti je sa Bjelasniceotherside wrote:ahaaaaa.....probook wrote:Igrom slucaja prijatelj radi u Konzumu u mesari, a ja ne kupujem meso u Konzumu jer imam svog mesara. I priupitam ga ja o mesu u Konzumu kaze da dolazi iz Madjarske i Srbije i ponekad iz Holandije, ali da je uvijek meso svjeze tj nije neko staro koje je bilo po zamrzivacima.Nisrin wrote:Meso u Konzumu je sve uvoz iz Madjarske, a jedan dio iz Srbije, tek toliko da znate!!! I da, drze ga u hladnjacama duzi period...
- ElRe
#4097 Re: Bh. proizvodi široke potrošnje
Prije 2-3 mjeseca sam poceo da kupujem Ovaku kulen i sudzuku, novo pakovanje, i bilo je OK. Zadnjih par puta dobijem vise zacina, masti i ko zna cega vec nego mesa. Nejerovatno im je opao kvalitet za kratko vrijeme i trenutno su kod mene prekrizeni.
- otherside
#4098 Re: Bh. proizvodi široke potrošnje
nisam za bingo nista rekla.probook wrote: Dobro eto nije u Bingu ti je sa Bjelasnice
jednostavno ne vjerujem u kvalitet mesa po hipermarketima.
inace, crveno meso nikad ne kupujem po konzumima i slicnim lancima ali znalo mi se nekad zalomiti bijelo.
vise ne. eventualno uzmem ono u originalnom pakovanju ali i to rijetko.
-
probook
#4099 Re: Bh. proizvodi široke potrošnje
Ne kupujem ni ja, samo kazem sta mi je covjek rekao, a ne bi me lagao. Doduse mozda nije tako u svakom hipermarketu, ali ja vise volim platiti 2 KM vise u maloj mesari gdje isto covjeka znam da ima svoja stadaotherside wrote:nisam za bingo nista rekla.probook wrote: Dobro eto nije u Bingu ti je sa Bjelasnice
jednostavno ne vjerujem u kvalitet mesa po hipermarketima.
inace, crveno meso nikad ne kupujem po konzumima i slicnim lancima ali znalo mi se nekad zalomiti bijelo.
vise ne. eventualno uzmem ono u originalnom pakovanju ali i to rijetko.
- holowey
#4100 Re: Bh. proizvodi široke potrošnje
meggle, mljekara livno, milkos i mlijekoprodukt dobili dozvolu za izvoz u evropsku uniju... dukat nicht, zott nicht, milkos jaaaaaa
eeeeeee milkos koji raja obozava da pljuje jer su kao loseg kvaliteta... a u sustini problem do distributera, trgovca ili sabotaza...
eeeeeee milkos koji raja obozava da pljuje jer su kao loseg kvaliteta... a u sustini problem do distributera, trgovca ili sabotaza...