osa wrote:ne bih baš žurio s zaključcima, treba prvo vidjeti da li je bilo oružja na brodovima, da li je bilo napada na izraelske vojnike( inače humanitarci se time ne bave, oni bi pružili pasivni otpor i probali preko međunarodne zajednice izazvati reakciju svjetske javnosti), nadalje izrael nije opasnost za svjetski mir, za mir u jednoj regiji svjeta to da, vjeruj da u ubiju"amerikanca" svijet tj. usa , pretpostavljam da si na nju mislio ne bi djelovao, bar ne učinkovito, europske vlasti nikad ne bi preporučile svojim građanima da se upuštaju u ovakve avanture na ovom području, dapače mislim da bi ih odgovarale i na kraju zaključike "svako djelovanje je na vlastitu odgovornost".BSn wrote:
Kada vec ne pristupas kao zinteresirana strana, da te pitam: Je li prirodno ocekivati da sada reaguju MZ, ili bilo koja druga zemlja Evropa ili regiona i ako treba vojno da obezbijedi sigurnost tog podrucja i banuje Izrael iz medjunarodnih voda gdje provode svoju volju protivno svim zakonima i gdje direktno udara na prava svih svjetskih drzava? Nije li sada Izrael opasnost po svjestki mir kao i Irak onomad, ili Iran trenutno? Mislim, provode silu, ubijaju strance i odredjuju prava u medjunarodnim vodama... Je li potrebno da ubiju Amerikanca, pa da svijet djeluje, jer smo mi Evropljani obicna stoka koju mogu valjati i ubijati kako hoce u medjunarodnim vodama, jer se EU na celu sa Engleskom, Njemackom i Francuskom boji Izraela. Zar nije sada trenutak da abdiciraju vlasti u EU, jer ne mogu zastiti svoje gradjane i jer im gradjani ginu tamo gdje imaju svako pravo da budu? Znam da je ovo filozofiranje, ali zar nisam upravu?
vrlo je opasno kad se humanirani rad počne miješati sa političkim, a to je ovdje čini mi se slučaj, naime postoje uhodani mehanizmi, kako humanitarna pomoć može dolaziti u gazu, zašto je nekom bilo stalo da izazove incident, a mogao je biti siguran kako će izrael reagirati, to baš i nije način na koji rade humanitarni radnici, njihov prevenstveni cilj je pomoći ugroženima, bar bi trebao biti, ne znam, možda ovo stvarno dovede do većeg otvaranja gaze, vidjet ćemo, ali osobno sam skeptičan prema tome, dapače mislim da bi moglo uslijediti nešto sasvim drukčije.....
Koliko je Irak bio opasan po svjetski mir, toliko je i Izrael, s tim sto je on u trusnijem podrucju, pa je jos i opasniji.
Sto se tice toga da li su bili naoruzani - do sada je samo Izrael rekao da jesu, svi ostali poricu. Takodjer, ovo nije neki padobranski projekt, nego nesto sto postoji duzi period i nije prvi put da ovi humanitarci idu u Gazu - dakle, znali su o kome se radi. Opet kazem, neko ko se igra policajca u medjunarodnim vodama i puca po volji je opasnost za svjetski mir, jer su oni danas pucali na medjunarodni brod. Neko ko nema pravo sprjecavati prilaze Gazi to radi - dakle, neka verzija samovolje nad prostorom i onemogucavanje slobode kretanja Evropljanima koji su isli dolje.
Britanska kraljevska mornarica patrolira medjunarodnim vodama trazeci prevoznike droge, ali ne daju sebi za pravo (jer nemaju to pravo) da pucaju cim vide brod, ili pucaju po njemu ukoliko vide da su ovi naoruzani (sto humanitarci najcesce nisu). Neki dan sam gledao jednu akciju britanske kraljevske mornarice koja je potrajala prek 10 sati gdje je helikopter ganjao camac sa drogom. Letjeli su nisko iznad njih ne bi li ih zaustavili, pratili ih i po mrako, no ovi nisu odustali. Cini mi se nakon 12 sati dobili su dozvolu da pucaju u zrak ne bi li zaplasili camdzije i ne bi li se ovi predali. Izrael sebi daje za pravo da puca na humanitrne brodove u medjunarodnim ne pitajuci nista. Ne usudi li se Evropa da sprijeci samovolju rezima koji svojim djelima i nacinom funkcionisanja podsjeca na nacisticku Njemacku, kad-tad ce ovo zestoko iskihati. Vec su poceli zivote gubiti njeni gradjani. Ne osudi li se ovo i ne sankcionise li se, Izrael se moze samo jos vise osiliti.