Ilegalni migranti u BiH

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Locked
O'zone
Globalni moderator

#4076 Re: Migranti u BiH

Post by O'zone »

Tara the River wrote:Ovo je cenzura slobodnog izrazavanja u demokratskoj drzavi.

Problem ilegalnih migranata nije izoliran samo na nasu drzavu nego je usko vezan i za ostatak Evrope. Mi nismo ostrvo na Pacifiku da na nas ne uticu i dasavanja na ostatku kontinenta, stoga sto se tice ove teme ne mozemo se fokusirati samo na BiH.

I dok se dozvoljavaju teme o podjeli Bosne ili kakvu RSBiH srbi zele, ovdje se zabranjuje da se govori o kriminalu koji provode migranti u Evropi a koji se pocinje desavati i u BiH.
Tema se fokusira na BiH. Spremnost Bosne i Hercegovine, njenih institucija, kao i stanovnika da se nosi sa aktuelnom situacijom tranzita i boravka migranata na njenom području.

OVA tema je striktno vezana za baš taj sadržaj a NE za Srbe, Hrvate, Bošnjake, Bosance, Bosance i Hercegovce i na njoj se NEĆE diskutovati o istima.

Banned user for reason “Kršenje pravila foruma”
» Tara the River

15 dana
O'zone
Globalni moderator

#4077 Re: Migranti u BiH

Post by O'zone »

Banned user for reason “Kršenje pravila foruma”
» CPT

7 Dana

"bošnjo" i njegove migracije nisu tema, po ko zna koji put
biscanka2

#4079 Re: Migranti u BiH

Post by biscanka2 »

Migranti u Bihaću: Nazad ne žele, a novca za dalje nemaju
oslobodjenje.ba
01.09.2018. u 12:45

Tokom jučerašnjeg obilaska gotovo svih migrantskih lokacija u Krajini i razgovora sa predstavnicima humanitarnih organizacija, samim migrantima i domaćim stanovništvom, nismo mogli doći do odgovora da li se njihov broj stvarno smanjuje. Predstavnici državnih vlasti govore o stagnaciji priliva migranata, međutim, u Bihać neprestano stižu novi, čemu smo i jučer svjedočili.

Brojanica i suze

Ali, oni koji imaju novaca odlaze, dok ih većina, pogotovo oni siromašni, ostaje zaglavljena u Bihaću po tri, četiri mjeseca, pa i duže.

– Deset puta sam pokušavao preći granice da dođem u Evropu, dva puta me je uhvatila slovenska policija i vratila, osam puta hrvatska. Ne znam više šta da radim. Oni koji idu sa krijumčarima lakše prođu, ali krijumčari traže 2.500 eura po osobi. Ja ih nemam, pokušavam pješke kroz šume, sa drugima koji pokušavaju preći na taj način. Potrebno je preći oko 300 kilometara i putovati oko sedam dana do Italije. Muka je to, iscrpljen sam i razočaran, ispričao nam je Shahzad Iqbal iz Pakistana.

On je oženjen i ima dvoje djece. Porodica je ostala u Pakistanu. Kaže da bježi, jer je stanje u Pakistanu teško, te da kao kršćanska porodica nemaju nikakve sigurnosti. U očima su mu suze a oko vrata brojanica sa križom. Od hrvatskih policajaca nije dobio suosjećanje, kaže da su mu razbili mobitel.

Na hrvatsku policiju žale se gotovo svi, za bosansku šute jer još ovise od njihove milosti.

Trče kroz betonsku ruinu Đačkog doma i viču: “Police raid, police raid”. I zaista, dvojac iz Ministarstva sigurnosti uz pratnju lokalnih policajaca krene ih legitimisati, strpaše i odvezoše dvojicu.

Da li zbog očaja, nakon neuspješna tri pokušaja proboja do zapadne Evrope ili zbog drugih razloga, svejedno, Hasan iz Pakistana je odlučio da ostane u Bosni.

– Riješio sam sve u uredu za strance, podnio zahtjev za azil i rekli su mi da će za 15 dana biti gotov moj žuti karton. Tada ću moći naći posao, imam već prijatelja koji će mi pomoći, pa ću moći naći i stan. Ja ostajem ovdje, volim Bosnu, lijepa je to zemlja, a pogotovo su mi se svidjeli ljudi, priča nam Pakistanac Hasan, možda i prvi budući naturalizirani Bosanac, s obzirom na to da su sve donedavno iz Ministarstva tvrdili da nikome neće odobriti azil.

A to je šteta, jer ima mnogo finih i vrijednih ljudi.

Svakodnevni život migranata se nastavlja, jučer ujutro su im podijelili tri suha obroka za dan, jer je Crveni križ radio dezinfekciju javne kuhinje. Kako nam je kazao predsjednik Crvenog križa Selam Midžić, očekuju da 3. septembra konačno počnu radovi na rekonstrukciji ove grozne zgrade, kako bi se stvorili uslovi za boravak izbjeglica tokom zime.

– Najavili su da će staviti krov i plastične prozore i vrata, kako će riješiti problem grijanja, ne znam, ali to je komplikovanije. Da ne govorimo o toaletu i kupatilima na svakom spratu. Za sada, sve ovo ovdje je naša odgovornost i Crveni križ je već dao maksimum, ispričao nam je Midžić.

Nemilosrdni Mađari

Međutim, ti radovi su trebali biti provedeni još jučer. Ali, vjeruje se da je to sve dio državne politike prema migrantima, ovakve države koja ne može zatvoriti granice na području RS-a, bar ne efikasno kao što to Hrvatska čini. Jedino je izgleda preostalo da se zadržavaju ovako grozni uvjeti, ne bi li to odvratilo migrante od bihaćke rute.

– Ovi uslovi jesu katastrofalni, ali nama je opet bolje ovuda nego da idemo preko Mađarske. Kada nas oni uhvate, pošalju nas 12 mjeseci u zatvor, povjerila nam se grupica Afganistanaca.

U usporedbi sa jednogodišnjom robijom, šuplji betonski kreveti i livada u Borićima su mila majka. Zasad, a kada dođe zima, moglo bi biti obrnuto.
Ironman_88

#4080 Re: Migranti u BiH

Post by Ironman_88 »

Bišćanko, šta je bilo sa onom pucnjavom kod Stensa tamo negdje sredinom Augusta?
Bio sam lično na tribinama gledao neku utakmicu kad su se dole u mraku sukobili migranti međusobno. Nakon prepirki i galame čula su se dva pucnja, ljudi koji su bili na igralištu su svi stali i zanijemili, svjedoka je najmanje 40ak bilo (na dva fudbalska terena i oko njih). Nisam ekspert, ali pucanje je po meni dosta više asocirao na vatreno oružje nego na neku improviziranu napravu, petarde ili slično. Policija se pojavila 20ak minuta nakon incidenta, došla na tribine i odvela neka dva lika migranta što su sjedili tu i nisu nikakve veze imali sa incidentnom. :-)
Nailazio sam nakon toga na pojedine komentare na FB gdje se narod žalio na tu pucnjavu, ali nisam naletio nigdje da je bilo koji portal to prenio.
biscanka2

#4081 Re: Migranti u BiH

Post by biscanka2 »

Ironman_88 wrote:Bišćanko, šta je bilo sa onom pucnjavom kod Stensa tamo negdje sredinom Augusta?
Bio sam lično na tribinama gledao neku utakmicu kad su se dole u mraku sukobili migranti međusobno. Nakon prepirki i galame čula su se dva pucnja, ljudi koji su bili na igralištu su svi stali i zanijemili, svjedoka je najmanje 40ak bilo (na dva fudbalska terena i oko njih). Nisam ekspert, ali pucanje je po meni dosta više asocirao na vatreno oružje nego na neku improviziranu napravu, petarde ili slično. Policija se pojavila 20ak minuta nakon incidenta, došla na tribine i odvela neka dva lika migranta što su sjedili tu i nisu nikakve veze imali sa incidentnom. :-)
Nailazio sam nakon toga na pojedine komentare na FB gdje se narod žalio na tu pucnjavu, ali nisam naletio nigdje da je bilo koji portal to prenio.
Neznam ni ja ( nisam bila u Bihacu). :?
Ma ima tu incidenata ali mislim da se toga dosta i prikriva - da gradjanima strah ne pojacava. :cry:
Mislim da su avganistanci veci problem od ostalih. To se ,po pitanju problematike i u Njemackoj pokazalo.
CPT

#4082 Re: Migranti u BiH

Post by CPT »

biscanka2 wrote:
Ironman_88 wrote:Bišćanko, šta je bilo sa onom pucnjavom kod Stensa tamo negdje sredinom Augusta?
Ma ima tu incidenata ali mislim da se toga dosta i prikriva - da gradjanima strah ne pojacava. :cry:
Mislim da su avganistanci veci problem od ostalih. To se ,po pitanju problematike i u Njemackoj pokazalo.
Ja ba... zbog toga se svaka racija objavi na svakom portalu skupa sa kompletnim "arsenalom", sve planski da se strah "ne pojaca"

a zrtve silovanja/ubistava/pljacke se usput sakriju jer Bihac je ipak u velegradu u kojem se to moze... :run:
CPT

#4083 Re: Migranti u BiH

Post by CPT »

samo muskarci (kao da to ima veze al eto) u agresivnoj pozi prije kriminalnih radnji....

Image

Image

Image
Ironman_88

#4084 Re: Migranti u BiH

Post by Ironman_88 »

CPT wrote:
biscanka2 wrote:
Ja ba... zbog toga se svaka racija objavi na svakom portalu skupa sa kompletnim "arsenalom", sve planski da se strah "ne pojaca"

a zrtve silovanja/ubistava/pljacke se usput sakriju jer Bihac je ipak u velegradu u kojem se to moze... :run:
Fascinatno je kako neko sa strane uvijek ima bolju sliku i zna sve bolje od lokalnog stanovništva. I ti i @Maraschino umanjite malo sarkazam, ne ide vam od ruke. Umjesto toga ako ne vjerujete meni, pravac Bihać i igrajte se malo Sherlock Holmesa. Fino u sportsko-rekreacioni centar Stens i pitajte tamo ljude jesu li upoznati sa kakvom pucnjavom pored Stensa 15. Augusta između 21:30 i 22:00. U slučaju da imate opravdanu sumnju da su tamo moji plaćenici koji imaju nalog da vode negativnu kampanju protiv migranata, proširite istragu na okolne kuće i zgrade, možda naletite i na stručnjaka balistike koji vam može preciznije reći da li se je radilo o zolji ili ipak o nečemu manjem :-)

Po pitanju migranata, očito da u BiH postoje samo dvije strane - jedna koja će se iskrviti ako treba da opravda sve negativno vezano za migrante i druga kojoj su migranti krivi i kad zapada kiša ili sunce previše ugrije. Neki centar koji pokušava kritično sagledati situaciju i preupitati neke stvari bude ubrzo ismijan i etiketiran, ponajviše od strane "zaštitnika".

Neko je tad pucao na lokaciji gdje borave migranti, iz čega se je pucalo i ko je pucao, ne mogu potvrditi. U špekulacije i teorije zavjere o namjernom prikrivanju incidenata vezanih za migrante od strane policijce ne ulazim, samo smatram da je taj incident bio od interesa javnosti (šta god da se dogodilo), a nije izašao u javnost.
CPT

#4085 Re: Migranti u BiH

Post by CPT »

Nakon sto je "lokalno stanovnistvo" uhvaceno u lazi (vise puta) u ovoj temi to bas i nije neka garancija. Osim toga, sta to uopste znaci u 2018? Kao da se informacije prenose mjesecima dimnim signalima. Neko je nesto negdje nekad nekome.... I ta prica.

A da je pucnjava u Krajini (pogotovo u ljetnim mjescima) nesto uberhebeno neobicno, jeste.... :roll:
Ta prica kako Policija zataskava ubistva/silovanja/pljacku lokalnog stanovnistva bas i nema nekog smisla ako ista Policija redovno objavljuje arsenal iz svake racije? Zrtve gore pomenutih aktivnosti vjerovanto dobiju novi identitet u EU. Da ne sire "paniku" u USK. :roll:
Ironman_88

#4086 Re: Migranti u BiH

Post by Ironman_88 »

CPT wrote:Nakon sto je "lokalno stanovnistvo" uhvaceno u lazi (vise puta) u ovoj temi to bas i nije neka garancija. Osim toga, sta to uopste znaci u 2018? Kao da se informacije prenose mjesecima dimnim signalima. Neko je nesto negdje nekad nekome.... I ta prica.

A da je pucnjava u Krajini (pogotovo u ljetnim mjescima) nesto uberhebeno neobicno, jeste.... :roll:
Ta prica kako Policija zataskava ubistva/silovanja/pljacku lokalnog stanovnistva bas i nema nekog smisla ako ista Policija redovno objavljuje arsenal iz svake racije? Zrtve gore pomenutih aktivnosti vjerovanto dobiju novi identitet u EU. Da ne sire "paniku" u USK. :roll:
Da, u Krajini smo svi zapasani pištoljima i gledamo samo kako da pucamo okolo. Na lokaciji se je pucalo zato što se je slavila svadba, policija je izašla na teren da svi zajedno igraju kolo. :roll: Važno je da si ti na osnovu slika ljudi kako klanjaju zaključio da ja lažem i meni ponovo nabacivaš teorije zavjere iako sam gore objasnio da se sam ne ulazim u te navode.
Racija je obavljena već iduće jutro i uredno plasirana u medije, ali uopšte ne na toj lokaciji gdje se je pucalo, nego na sasvim drugoj kod stadiona Jedinstva - iz meni nelogičnih razloga, ali ponovo ne mogu da tvrdim da postoji neki plan prikrivanja.
O'zone
Globalni moderator

#4087 Re: Migranti u BiH

Post by O'zone »

O'zone
Globalni moderator

#4088 Re: Migranti u BiH

Post by O'zone »

CPT

#4089 Re: Migranti u BiH

Post by CPT »

Ironman_88 wrote:
CPT wrote:Nakon sto je "lokalno stanovnistvo" uhvaceno u lazi (vise puta) u ovoj temi to bas i nije neka garancija. Osim toga, sta to uopste znaci u 2018? Kao da se informacije prenose mjesecima dimnim signalima. Neko je nesto negdje nekad nekome.... I ta prica.

Da, u Krajini smo svi zapasani pištoljima i gledamo samo kako da pucamo okolo. Na lokaciji se je pucalo zato što se je slavila svadba, policija je izašla na teren da svi zajedno igraju kolo. :roll: Važno je da si ti na osnovu slika ljudi kako klanjaju zaključio da ja lažem i meni ponovo nabacivaš teorije zavjere iako sam gore objasnio da se sam ne ulazim u te navode.
Racija je obavljena već iduće jutro i uredno plasirana u medije, ali uopšte ne na toj lokaciji gdje se je pucalo, nego na sasvim drugoj kod stadiona Jedinstva - iz meni nelogičnih razloga, ali ponovo ne mogu da tvrdim da postoji neki plan prikrivanja.
Da... U Krajini je to u ljetnim mjesecma nesto sasvim "normalno" jer se ti mjesec koriste za svatove i razna veselja. Svaka pucnjava se redovno prijavi i oko toga se napravi citava znanost. Proveo sam dopust u Krajini i bilo je bar 5 konkretnih "pucnjava". Iz toga zakljucujem da se neko zenio ili da je migranti okupirali moj kraj? Inace imas masu pucnjava iz Krajine na YT pa izvoli. Ako ti bude trebala pomoc oko toga, javi!

Racije i arsenal migranta se plasiraju u medije zbog ... Da se zataska stvari?! Logicno.

p.s.: prebaci par stranica nazad pa ces vidjeti da "lokalno stanovnistvo" zna prenositi i lazi
Ironman_88

#4090 Re: Migranti u BiH

Post by Ironman_88 »

Složit ćemo se da si upravu i da znaš sve o situaciji u Bihaću i o Krajini općenito jer si bio na dopustu nekad u Krajini i vidio kako se puca okolo i na osnovu toga očito rekonstruirao slučaj. Argumentacija ti na nivou kao i zaključci, iskreno se nadam da je to s namjerom provokacije, preko toga mogu preći, sve ostalo je zabrinjavajuće.

I lokalno stanovništvo pod navodnim znakovima možes komotno da obrišeš - ne impliciraš s tim sigurno na ništa pozitivno. Ja nisam upao s bombastičnim pričama kontra migranata, već sam sugrađanku pitao da li zna šta o pomenutom incidentu kojem sam lično svjedočio. Ti si se očito osjećao prozvanim da uletiš i optužiš me da lažem, iako kao što vidimo nemaš nikakvih dodirnih tačaka s Bihaćem a još si manje upućen u stanje na terenu. Nemamo o čemu više nas dvojica voditi diskusiju na ovoj temi, sve najbolje.
Last edited by Ironman_88 on 04/09/2018 12:33, edited 1 time in total.
O'zone
Globalni moderator

#4091 Re: Migranti u BiH

Post by O'zone »

O'zone
Globalni moderator

#4092 Re: Migranti u BiH

Post by O'zone »

https://www.klix.ba/vijesti/bih/djeca-i ... /180904026

Kad vidiš da se Srbija bolje brine o nadolazećim migrantima....
bluesjunior

#4093 Re: Migranti u BiH

Post by bluesjunior »

O'zone wrote:https://www.klix.ba/vijesti/bih/djeca-i ... /180904026

Možda su to azilanti? Kako upisati djecu bez ikakvih dokumenata?
CPT

#4094 Re: Migranti u BiH

Post by CPT »

bluesjunior wrote:
O'zone wrote:https://www.klix.ba/vijesti/bih/djeca-i ... /180904026

Možda su to azilanti? Kako upisati djecu bez ikakvih dokumenata?
Za pocetak, manje generalizirati... Pa kad procitas clanak u kojem vec na pocetku pise
"ne podliježu obaveznom osnovnom obrazovanju" skontas da problem nije u dokumentima

A na kraju pise:
"U Srbiji je to sistemski uređeno i djeca su sastvni dio redovnog školskog sistema od prošle godine. Prvobitno su prošli pripremnu nastavu u kojoj je naglasak bio na učenju jezika, a potom su djeca raspoređena po školskim odjeljenjima."

Inace problemi sa dokumente vaze za "migrante" i ne NE za "azilante".
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#4095 Re: Migranti u BiH

Post by Truba »

zašto pričamo o srbiji kad je tema bih
onda možemo i o njemačkoj austriji...

hoće li ih učiti svetosavlju i čojstvu :D
CPT

#4096 Re: Migranti u BiH

Post by CPT »

Black swan wrote:zašto pričamo o srbiji kad je tema bih
onda možemo i o njemačkoj austriji...

hoće li ih učiti svetosavlju i čojstvu :D
kKako od EU pokupiti novac :wink: cak ida kasiraju samo "tecaj" to nece biti ispod 500€...

a vecina tih ljudi nece docekati ni zimu u Srbiji :wink:

usput ce pokupiti pohvale kako su kooperativni, liberalni, itd, itd...
muzicar_iz_parka

#4097 Re: Migranti u BiH

Post by muzicar_iz_parka »

BiH je zemlja blagostanja pa od opšte prisutnog luksuza nema pametnija posla nego zbrinjavati migrante.
Da je pameti, samo staviti na avion pa prebaciti u demokratskije države poput Njemačke, Austrije, Slovenije, itd. Ne treba ljude mučiti u nedemokratskom okruzenju kakva je BiH.
A treba pooštriti kontrolu granice, kad se pročuje da nije tako lako proći, onda će manje i pokušavati iz Srbije prijeći u BiH.
Meni je stvarno tragikomično da pripadnici NVO sektora ubjeđuju narod da bi BiH trebala prihvaćati izbjeglice, neka ih prihvaća USA i ostale države u kojima je sjedište tih organizacija.
Maraschino

#4098 Re: Migranti u BiH

Post by Maraschino »

muzicar_iz_parka wrote:BiH je zemlja blagostanja pa od opšte prisutnog luksuza nema pametnija posla nego zbrinjavati migrante.
Da je pameti, samo staviti na avion pa prebaciti u demokratskije države poput Njemačke, Austrije, Slovenije, itd. Ne treba ljude mučiti u nedemokratskom okruzenju kakva je BiH.
A treba pooštriti kontrolu granice, kad se pročuje da nije tako lako proći, onda će manje i pokušavati iz Srbije prijeći u BiH.
Meni je stvarno tragikomično da pripadnici NVO sektora ubjeđuju narod da bi BiH trebala prihvaćati izbjeglice, neka ih prihvaća USA i ostale države u kojima je sjedište tih organizacija.
I to je dokaz kome odgovara ova izbjeglicka kriza.
Granicna policija nema kapacitete a manji entitet im ne dozvoljava da se pojacaju drugim agencijama. MUP manjeg entiteta svjesno(to je moje misljenje) stvara prolaze da se migranti iz Srbije prebace u BiH jer da je suprotno, sve bi uradili da ih u tome sprijece.

Niko migrante ne poziva u BiH ali kada su se zadesili, valja im omoguciti minimum uslova da prezive jer oni ionako idu dalje.
Readmisija ne funkcionise a da ih tek tako strpas u avion, niko ih ne zeli primiti.
muzicar_iz_parka

#4099 Re: Migranti u BiH

Post by muzicar_iz_parka »

Šta fali njima na zapadu da prime još 10 000 izbjeglica, to nije ni 1% koje su primili 2015.
Čemu služi Granična policija ako nisu u stanju obezbjediti granicu?
Valjda postoje mehanizmi za slučaj poput ovoga da se pojača kontrola granice.
CPT

#4100 Re: Migranti u BiH

Post by CPT »

muzicar_iz_parka wrote:Šta fali njima na zapadu da prime još 10 000 izbjeglica, to nije ni 1% koje su primili 2015.
Čemu služi Granična policija ako nisu u stanju obezbjediti granicu?
Valjda postoje mehanizmi za slučaj poput ovoga da se pojača kontrola granice.
Zapad ce primiti (ili nece) i tih 10.000. Niko od tih 10.000 nece ostati u BIH. Sve i da hoce neko ostati (a nece) to nije moguce zbog ekonomske situacije. U medjuvremenu se za tih nekoliko ljudi treba pobrinuti da human i civilizovan nacin. Ona kako mislis da bi ti zelio da neko tebe tretira u slicnoj situaciji. Ako je to tebi visak nemoj kukati kad i tvoj narod neko bude tretirao kako visak.

Igra oko fizicke granice stanje pogorsava. Ono kad procitas da je neko 5x vracen in nastavis pricu o granici :roll: Trosak zbrinjavanja ove populacije je simbolican (cak i ne dolazi novac od EU). A dolazi....
Locked