Čekaj, sad ozbiljno, u Sarajevu od rata na ovamo izgrađeno 48 džamija ??????????Milenkov buraz wrote:U stvari zna se egzaktan podatak izgrađenih džamija, do danas tačno 48 džamija, dakle daleko manje od "preko 100" ali ko bi to tebi utuvio u glavu jer baš onako bombastično i naučno zvuči preko 100. Može biti 101 a može biti i 199, zar je bitno što je "samo" 48". Zadnji izbori su rekli svoje i opredjeljenje Sarajelija, veći dio stanovništva je izabrao lijevu opciju a nekakvu mladomuslimansku ideologiju kako ti pokušavaš podmetnuti. Zar si nakon 4 godine opsade Sarajeva mislio da ćemo davati nazive ulica po Vojvodi Putniku?ernestalic wrote:Bošnjaci su najviše stradali i nisu stradali samo u zadnjem ratu. Zato su u nezavisnoj BiH kada su dobili mogućnost i slobodu izražavanja, stvorili vlastite mitove i počeli lagati po ugledu na Srbe i nešto manje Hrvate. Naravno, prije svega mislim na političare, novinare i akademski dio. Ali, evo vidimo na forumu da i obični, mali, anonimni diskutanti lažu. Kažu da sam troll i budala. E sad možete misliti šta bi bilo da se ne krijem iza anonimnosti. A ja govorim istinu i nisam ni slijep ni gluh da ne vidim kako mladomuslimanska ideologija širi pipke, malo uz pomoć arapskih para, malo uz rad skrivenih struja u SDA. Da li je u Sarajevu nakon rata izgradjeno preko 100 dzamija? Da li je ezan pre pre glasan? Da li je selamanje spontano ili se podstiče. Da li je pokrivanje žena spontano ili se podstiče? Da li su tzv. arapske investicije stvarno investicije ili možda projekt? Da li slučajno jedna veoma duga ulica u Sarajevu (zaobilaznica) ima naziv Put mladih muslimana, a druga isto veoma duga ulica se zove po supruzi i mladomuslimanki istaknutog mladomuslimana, Ulica Azize šačirbegović. Da li je tačno da svi pripadnici mladomuslimanske organizacije imaju svoje ulice i zbog čega? Čime su to zaslužili i da li je time poslata poruka narodu? Da li su vehabije imale i imaju i neku zaštitu sa vrha, a zna se kakva im je ideologija i kakvu opasnost predstavljaju?
Sve se na prvi pogled čini bezazlenim i neki duskutanti Bošnjaci sve pokušaju okrenuti na šalu ili na slične primjere i pojave kod Srba ili Hrvata. Ja tvrdim, kao i oni rijetki naši malo hrabriji intelektualci da sve to nama jako šteti, a koristi srpskom i hrvatskom nacionalizmu. To nas pretvara u vjersku grupu, pruža argumente našim neprijateljima da smo od početka to i htjeli, osporava nam se pravo da budemo Bošnjaci. Bosna je naša, ali nije samo naša. Moramo se osloboditi madomuslimanstva iako dobar dio naroda i ne zna šta je to. Ali, oni postoje i djeluju. Vidite, kako kada zatreba lijepo spriječe promjenu naziva školi po Mustafi Busuladziću. Sekularna, pravna država zasnovana na vladavini zakona je spas za sve nas, Bošnjake, Hrvate i Srbe.Jes da mi na *urac ide i Aziza i sve te minder efendije ali opet manje nego četnička ideologija. Nek stoji Aziza još dok ne vratimo imena slavnih lijevo orjentisanih i imena antifašista, što bi rek'o Skaka fašista.
Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima
- Kolinda
#4076 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima
- Alfons Kauders
#4077 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima
U Sarajevu ukupno ima 100 i kusur dzamija, eto recimo 105. Treba biti zesce glup pa lagati o ciframa koje je lako provjeriti, ako nista brojanjem na Google maps.
Ustase smatraju da su sve izgradjene nakon rata, odnosno da prije rata u Sarajevu nije bilo dzamija i da ih ne treba biti.
Ustase smatraju da su sve izgradjene nakon rata, odnosno da prije rata u Sarajevu nije bilo dzamija i da ih ne treba biti.
-
Milenkov buraz
#4078 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima
Treba pomenuti i imati na umu da je u zadnjem ratu u BiH porušeno 614 džamija, 218 mesdžida, 69 mekteba, četiri tekije, 37 turbeta i 405 drugih vaufskih objekata. Da, nedavno je bio podatak IZ da je u Sarajevu izgrađeno 45 ( eto i ja sam pretjerao za 3 džamijeKolinda wrote:Čekaj, sad ozbiljno, u Sarajevu od rata na ovamo izgrađeno 48 džamija ??????????Milenkov buraz wrote:U stvari zna se egzaktan podatak izgrađenih džamija, do danas tačno 48 džamija, dakle daleko manje od "preko 100" ali ko bi to tebi utuvio u glavu jer baš onako bombastično i naučno zvuči preko 100. Može biti 101 a može biti i 199, zar je bitno što je "samo" 48". Zadnji izbori su rekli svoje i opredjeljenje Sarajelija, veći dio stanovništva je izabrao lijevu opciju a nekakvu mladomuslimansku ideologiju kako ti pokušavaš podmetnuti. Zar si nakon 4 godine opsade Sarajeva mislio da ćemo davati nazive ulica po Vojvodi Putniku?ernestalic wrote:Bošnjaci su najviše stradali i nisu stradali samo u zadnjem ratu. Zato su u nezavisnoj BiH kada su dobili mogućnost i slobodu izražavanja, stvorili vlastite mitove i počeli lagati po ugledu na Srbe i nešto manje Hrvate. Naravno, prije svega mislim na političare, novinare i akademski dio. Ali, evo vidimo na forumu da i obični, mali, anonimni diskutanti lažu. Kažu da sam troll i budala. E sad možete misliti šta bi bilo da se ne krijem iza anonimnosti. A ja govorim istinu i nisam ni slijep ni gluh da ne vidim kako mladomuslimanska ideologija širi pipke, malo uz pomoć arapskih para, malo uz rad skrivenih struja u SDA. Da li je u Sarajevu nakon rata izgradjeno preko 100 dzamija? Da li je ezan pre pre glasan? Da li je selamanje spontano ili se podstiče. Da li je pokrivanje žena spontano ili se podstiče? Da li su tzv. arapske investicije stvarno investicije ili možda projekt? Da li slučajno jedna veoma duga ulica u Sarajevu (zaobilaznica) ima naziv Put mladih muslimana, a druga isto veoma duga ulica se zove po supruzi i mladomuslimanki istaknutog mladomuslimana, Ulica Azize šačirbegović. Da li je tačno da svi pripadnici mladomuslimanske organizacije imaju svoje ulice i zbog čega? Čime su to zaslužili i da li je time poslata poruka narodu? Da li su vehabije imale i imaju i neku zaštitu sa vrha, a zna se kakva im je ideologija i kakvu opasnost predstavljaju?
Sve se na prvi pogled čini bezazlenim i neki duskutanti Bošnjaci sve pokušaju okrenuti na šalu ili na slične primjere i pojave kod Srba ili Hrvata. Ja tvrdim, kao i oni rijetki naši malo hrabriji intelektualci da sve to nama jako šteti, a koristi srpskom i hrvatskom nacionalizmu. To nas pretvara u vjersku grupu, pruža argumente našim neprijateljima da smo od početka to i htjeli, osporava nam se pravo da budemo Bošnjaci. Bosna je naša, ali nije samo naša. Moramo se osloboditi madomuslimanstva iako dobar dio naroda i ne zna šta je to. Ali, oni postoje i djeluju. Vidite, kako kada zatreba lijepo spriječe promjenu naziva školi po Mustafi Busuladziću. Sekularna, pravna država zasnovana na vladavini zakona je spas za sve nas, Bošnjake, Hrvate i Srbe.Jes da mi na *urac ide i Aziza i sve te minder efendije ali opet manje nego četnička ideologija. Nek stoji Aziza još dok ne vratimo imena slavnih lijevo orjentisanih i imena antifašista, što bi rek'o Skaka fašista.
http://vakuf.ba/aktuelnosti/u-sarajevu- ... amija/1143
Eto molim da od sada ne govorite preko 100 jer 45 nije ni pola od 100, već koristite tačne podatke. Hvala!
- 512MB
#4079 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima
Ja ni jednom nisam bio unutar jedne dzamije, al planiram ici kad se napravi u neumu 
-
Milenkov buraz
#4080 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima
Tačnije 125 džamija. Meni je fascinantno kako se taj mit o "preko 100 novih džamija u Sarajevu" odomaćio u velikosrpskoj i velikohrvatskoj forumskoj nacionalnoj "eliti". ista stvar je sa Arapima, Turcima i svemu što ima veze sa islamom. Na Ilidži vide 5 porodica Arapa i kažu eno desetine hiljada okupiralo Ilidžu, manje-više ista je stvar i sa Turcima. Gonimo dalje!Alfons Kauders wrote:U Sarajevu ukupno ima 100 i kusur dzamija, eto recimo 105. Treba biti zesce glup pa lagati o ciframa koje je lako provjeriti, ako nista brojanjem na Google maps.
-
Milenkov buraz
#4081 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima
To se ne smije propustiti i to sa turskim bajrakom dakako.512MB wrote:Ja ni jednom nisam bio unutar jedne dzamije, al planiram ici kad se napravi u neumu
- Alfons Kauders
#4082 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima
Kao sto rekoh, to je lako provjeriti na Google Maps, i dzamije, a i ovo za "arapska naselja".Milenkov buraz wrote:Tačnije 125 džamija. Meni je fascinantno kako se taj mit o "preko 100 novih džamija u Sarajevu" odomaćio u velikosrpskoj i velikohrvatskoj forumskoj nacionalnoj "eliti". ista stvar je sa Arapima, Turcima i svemu što ima veze sa islamom. Na Ilidži vide 5 porodica Arapa i kažu eno desetine hiljada okupiralo Ilidžu, manje-više ista je stvar i sa Turcima. Gonimo dalje!Alfons Kauders wrote:U Sarajevu ukupno ima 100 i kusur dzamija, eto recimo 105. Treba biti zesce glup pa lagati o ciframa koje je lako provjeriti, ako nista brojanjem na Google maps.
Ali onda ce Srbi i Hrvati reci da je Google Maps dio islamisticke zavjere, te da smo mu platili da skriva stotine dzamija i hiljade arapskih kuca u Sarajevu.
Stanje na terenu nije bitno kad druga strana u raspravi ne vjeruje u cinjenice, vec misli da Soros sa slika na Google Maps uklanja tajne baze ISIL-a, stotine dzamija i arapskih naselja itd.
Jednostavno pukli ljudi i to je to.
- mO k3
#4083 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima
Znaci , samo je problem u džamijama ??
Ništa kod Srba da svaka institucija ima svoju slavu ?
Ništa kod Hrvata da na svakome brdu postavljaju krst kako bi zacrtali svoju “ teritoriju” ?
@erni ili kako ti je nick vise , čudi meda nisi spomenuo pravi razlog zašto je u bih počeo rat , ubistvo srpskog svata ??
Kako si providljiv
Ništa kod Srba da svaka institucija ima svoju slavu ?
Ništa kod Hrvata da na svakome brdu postavljaju krst kako bi zacrtali svoju “ teritoriju” ?
@erni ili kako ti je nick vise , čudi meda nisi spomenuo pravi razlog zašto je u bih počeo rat , ubistvo srpskog svata ??
Kako si providljiv
- Alfons Kauders
#4084 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima
Ovo je davno postalo smijesno.
Ljudi mrtvi hladni lazu i izmisljaju, a onda kmeche kad im se to kaze.
Uvrijede se jer im ne vjerujemo.
- mO k3
#4085 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima
Kod njih to nije vise laž , nego i vjeruju u to sto pišu , to su kod njih fakti , činjenice ....Alfons Kauders wrote:Ovo je davno postalo smijesno.
-
Novak20
#4086 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima
Ko ti je ustaša ? Ernestalic ? Čisto sumnjam.Alfons Kauders wrote:U Sarajevu ukupno ima 100 i kusur dzamija, eto recimo 105. Treba biti zesce glup pa lagati o ciframa koje je lako provjeriti, ako nista brojanjem na Google maps.
Kao i u tvoje dobre namjere prema Hrvatima kad iz konteksta nečijeg teksta izvučeš njegov netačan podatak kao opravdanje da ljude nazivaš ustašama. Istine radi, sami ustaše ideološki nisu imali ništa protiv džamija i muslimana.
- Alfons Kauders
#4087 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima
Istina, totalno su odlijepili.mO k3 wrote:Kod njih to nije vise laž , nego i vjeruju u to sto pišu , to su kod njih fakti , činjenice ....Alfons Kauders wrote:Ovo je davno postalo smijesno.
Ljudima se prividjaju hiljade dzamija, desetine hiljada migranata i terorista, stotine arapskih naselja na nekih 10,000km2 povrsine.
Dakle, ne treba im spijunski satelit da ih vide, dovoljan je Google Maps.
Ali oni misle da smo mi hakirali Google Maps, da mi kontrolisemo Google, NATO, EUFOR i ostatak planete... Lud narod, nema se tu sta puno pametovat
- Alfons Kauders
#4088 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima
Mozda je i cetnik, nemam pojma, meni je to sve isto. Isti kurac i da je neki SDA-ovac. Ne volim lazove.Novak20 wrote:Ko ti je ustaša ? Ernestalic ? Čisto sumnjam.Alfons Kauders wrote:U Sarajevu ukupno ima 100 i kusur dzamija, eto recimo 105. Treba biti zesce glup pa lagati o ciframa koje je lako provjeriti, ako nista brojanjem na Google maps.
Kao i u tvoje dobre namjere prema Hrvatima kad iz konteksta nečijeg teksta izvučeš njegov netačan podatak kao opravdanje da ljude nazivaš ustašama. Istine radi, sami ustaše ideološki nisu imali ništa protiv džamija i muslimana.
Nekom drugom mozete lagati i prodavati muda pod bubrege, meni necete.
-
nepoznati988
#4089 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima
u strahu se velike oči.Alfons Kauders wrote:[
Istina, totalno su odlijepili.
Ljudima se prividjaju hiljade dzamija, desetine hiljada migranata i terorista, stotine arapskih naselja na nekih 10,000km2 povrsine.
Ali oni misle da smo mi hakirali Google Maps, da mi kontrolisemo Google, NATO, EUFOR i ostatak planete... Lud narod, nema se tu sta puno pametovat
- Alfons Kauders
#4090 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima
Sami sebi lagali, sami sebe isprepadali i raselili iz domovine, i sad im mi krivi?nepoznati988 wrote:u strahu se velike oči.Alfons Kauders wrote:[
-
nepoznati988
#4091 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima
ideologije se mijenjaju, a 93 su pokazali koliko im ne smetaju džamije.Novak20 wrote:Ko ti je ustaša ? Ernestalic ? Čisto sumnjam.Alfons Kauders wrote:U Sarajevu ukupno ima 100 i kusur dzamija, eto recimo 105. Treba biti zesce glup pa lagati o ciframa koje je lako provjeriti, ako nista brojanjem na Google maps.
- mO k3
#4092 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima
@alfonso
Nije lud narod , ludi su oni koji podržavaju HDZ politiku i ako ćemo tačno da uzmemo t je 1/3 hrvatskog naroda u bih , dok 2/3ih ne podržava ! Nažalost u svemu ovome ovi iz HDZ su najglasniji jer imaju potporu iz hrvatske kako bi skrenuli pažnju sa afere Agrokor ....
Kako god budućnost treba i dalje graditi radi 2/3 hrvatskog naroda koji su probosanaki nastrojeni
Nije lud narod , ludi su oni koji podržavaju HDZ politiku i ako ćemo tačno da uzmemo t je 1/3 hrvatskog naroda u bih , dok 2/3ih ne podržava ! Nažalost u svemu ovome ovi iz HDZ su najglasniji jer imaju potporu iz hrvatske kako bi skrenuli pažnju sa afere Agrokor ....
Kako god budućnost treba i dalje graditi radi 2/3 hrvatskog naroda koji su probosanaki nastrojeni
- SaraFina
#4093 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima
Je li ko obavijestio Čovića da se nema ovlasti sastajati se s bilo kim u ime države BiH, (do 2026 najmanje
) i da je novi prestavnik hrvatskog naroda u presjedništvu Željko Komšić 
Još slika sa zastavom BiH
Gdje zastava HB 
Na kraju susreta Čović je pozvao predsjednika Orbana da sljedeće godine posjeti Bosnu i Hercegovinu i Međunarodni sajam gospodarstva Mostar, koji će se održati od 9.-13. travnja 2019. godine.
Lol na sajam u Mostaru ga pozvao 2019. To je jedino mjesto gdje može Čoviću doći
Još slika sa zastavom BiH
Na kraju susreta Čović je pozvao predsjednika Orbana da sljedeće godine posjeti Bosnu i Hercegovinu i Međunarodni sajam gospodarstva Mostar, koji će se održati od 9.-13. travnja 2019. godine.
Lol na sajam u Mostaru ga pozvao 2019. To je jedino mjesto gdje može Čoviću doći
Predsjednik HDZ-a i HNS-a BiH Dragan Čović usreo se s Viktorom Orbanom predsjednikom Vlade Mađarske i predsjednikom Fidesz – Mađarskog građanskog saveza.
Čović i Orban su razgovarali o odnosima dvije zemlje, aktualnoj političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini i okruženju. Zajednička je ocjena da pučke stranke europske provenijencije trebaju raditi zajedno u interesu svojih država i naroda kako bi se učinkovitije nosili s izazovima i problemima sadašnjice. Stoga su kao predstavnici političkih opcija koje djeluju unutar grupacije Europskih pučkih stranaka razgovarali i o bližoj suradnji unutar EPP-a, kao i drugim prikladnim formatima.
Istaknut je značaj nastavka proširenja Europske unije na prostor jugoistočne Europe. Smatraju da bi bilo riskantno i opasno da predugo taj dio Europe ostane neintegriran. Integracije, međutim, moraju sadržavati izraženu vrijednosnu dimenziju. U tom smislu Europa se dalje mora nastaviti razvijati na zajedničkim vrijednostima kako bi opstala i razvijala se kao zajednica naroda i država u eri rastućih globalnih izazova i kapitalističke konkurentnosti.
"Čović je u razgovoru informirao Orbana i o nedavno održanim Općim izborima u BiH. Izjavio je da, usprkos plebiscitarnoj potpori koju su Hrvatski narodni sabor i HDZ BiH osvojili među Hrvatima Bosne i Hercegovine, zbog neustavnog i nedemokratskog Izbornog zakona Hrvatima je i ovaj put oteta pozicija člana Predsjedništva. Time je nepotrebno stavljen dodatan pritisak na političke odnose u BiH te nužnost izmjena Izbornog zakona i Ustava kako bi se BiH konačno stabilizirala kao demokracija. U tim procesima će svoj doprinos nastaviti davati HNS i HDZ BiH kao snažna politička opcija koja ima programsku i moralnu političku obvezu nastaviti predvoditi reformske aktivnosti u području europskih integracija", saopćeno je iz HDZ-a BiH.
Kako navode u saopćenju, Orban je izrazio bezrezervnu potporu europskom putu BiH, koju razumije i doživljava kao višenacionalnu, cjelovitu i suverenu državu koju čine tri tvorbena naroda.
View image on Twitter
Last edited by SaraFina on 11/12/2018 08:39, edited 1 time in total.
- Alfons Kauders
#4094 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima
Treba, cim se takvi pojave, ja cu ih podrzati. Problem je sto ih ne vidim, odnosno sto ne postoje.mO k3 wrote:@alfonso
- mO k3
#4095 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima
Ima , ima vjeruj mi , ima mojih komsija Hrvata iz Banjaluka koji jebu mater covicuAlfons Kauders wrote:Treba, cim se takvi pojave, ja cu ih podrzati. Problem je sto ih ne vidim, odnosno sto ne postoje.mO k3 wrote:@alfonso
- spreca
#4096 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima
Kakve veze ima rahmetlija sa oklopnjacima i vojskom koja ide ili se vraca sa ratistacyprus wrote:
A gdje je ti ne vidiš?![]()
Rahmetlija (treba li ga imenovat?) je bio pojedinac, a ovi okolo su ti koji nisu svi isti... Ako ćemo precrtavati logiku i poruku sa Ategove sličice, hm...
- SaraFina
#4097 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima
nepoznati988 wrote:u strahu se velike oči.Alfons Kauders wrote:[
Stvar je u tome da im se ništa ne prividja. Nego da ciljano lažu i manipuliraju evropskom i svjetskom javnošću.
Rastuću islamofobiju vide kao priliku za ostvarenje svojih megalomanskih bolesnih ciljeva.
Kakve džamije i mudzahedini?
- SaraFina
#4098 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima
http://www.forum.hr/showthread.php?t=1117879&page=337
Pazi ti o čemu sa salonskim četaljima ( tipa Dzoni BG) raspravljaju fini i umjereni HR forumaši... Lik hladnokrvno govori o x,y genocida kod Bošnjaka bez sankcija, i to ne na opskurnom nekom portalu, nego najposjećenijem HR... uz podršku umjerenog hrvatskog pučanstva. I to baš onog kojem je Vukovar uništen do neprepoznatljivosti i granatiran Dubrovnik...
Ovdje treba prijave pucati pa da govnare po IP adresama traže u HR.
Pazi ti o čemu sa salonskim četaljima ( tipa Dzoni BG) raspravljaju fini i umjereni HR forumaši... Lik hladnokrvno govori o x,y genocida kod Bošnjaka bez sankcija, i to ne na opskurnom nekom portalu, nego najposjećenijem HR... uz podršku umjerenog hrvatskog pučanstva. I to baš onog kojem je Vukovar uništen do neprepoznatljivosti i granatiran Dubrovnik...
Ovdje treba prijave pucati pa da govnare po IP adresama traže u HR.
-
nepoznati988
#4099 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima
to mi je više nego jasnoSaraFina wrote:[q
Stvar je u tome da im se ništa ne prividja. Nego da ciljano lažu i manipuliraju evropskom i svjetskom javnošću.
Rastuću islamofobiju vide kao priliku za ostvarenje svojih megalomanskih bolesnih ciljeva.
Kakve džamije i mudzahedini?
- mO k3
#4100 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima
ć.SAVJETNIK ŽELJKA KOMŠIĆA NAJAVIO SNAŽNU AKCIJU PROTIV HRVATSKE: "Na diplomatsku agresiju nećemo sjediti skrštenih ruku, već ćemo..."
Dakle, nije tačno da je ovo zemlja tri konstitutivna naroda, jer u toj alineju 10, preambule Ustava BiH, piše jasno da ova zemlja ima 5 (pet) ustavotvornih elemenata: Bošnjake, Hrvate, Srbe, Ostale i građane Bosne i Hercegovine. To što neko ne zna značenje pojma 'konstituentni' što nije isto što i 'konstitutivni' problem je tih koji ne znaju jezičko i pravno značenje tog termina koji se koristi u Ustavu BiH. Posebno je zanimljivo i netačno da termin 'konstitutivni' koji je kao atribut korišten u istoj rečenici gdje se spominju Ostali i građani BiH, treba imati značenje da se utvrđuju neka prava višeg reda.
Politički Analitičar i savjetnik za vanjsku politiku člana Predsjedništva BiH Željka Komšića Slaven Kovačević za Klix.ba je komentarisao odnose BiH i Hrvatske, inicijative Zagreba u Briselu i deklaracije o statusu Hrvata u našoj zemlji. Kovačević na početku razgovora poručuje da ne mogu postojati dobrosusjedski odnosi, ako jedna zemlja na međunarodnom planu rovari protiv druge susjedne zemlje i obratno, dobrosusjedski odnosi su temeljeni na međusobnom uvažavanju i povjerenju.
"Današnja sjednica Odbora za vanjsku politiku Vijeća Europske unije (FAC) pokazala je da vanjska politika Republike Hrvatske u europskim okvirima polako prelazi u iritaciju i ono što je još važnije da je gospođa Federica Mogherini jasno rekla da je dosta priče o izborima u Bosni i Hercegovini i da je ta priča završena, što vidim kao pozitivnu reakciju na pismo tri nekadašnja visoka predstavnika u Bosni i Hercegovini. Odnosno, diplomatska agresija Hrvatske doživjela je još jedan poraz, četvrti u nizu, što je rezultanta i naših aktivnosti prema zvaničnicima Europske unije", kaže Kovačević.
Naglašava da na takve istupe Hrvatske neće svi u BiH sjediti srštenih ruku.
"Ako neko misli da ćemo mi, ovdje, nijemo posmatrati bilo koji vid diplomatske agresije na Bosnu i Hercegovinu, bez obzira od koga ona dolazila, želim jasno reći da nećemo sjediti skrštenih ruku, već ćemo veoma organizirano braniti i odbraniti suverenitet i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine. Koliko god premijer Andrej Plenković tvrdio da on neće prestati sa tim aktivnostima, onda treba znati da nećemo ni mi stati sa odbranom suvereniteta i teritorijalnog integriteta Bosne i Hercegovine", poručuje Kovačević.
On smatra da je deklaracija koja se priprema u Hrvatskom saboru, još jedan vid udara na suverenitet Bosne i Hercegovine, poručujući da taj dokument sadrži niz neistina.
"Bilo bi dobro da javnost u Republici Hrvatskoj bude pravilno informirana o tome da Hrvatska nije garant Općeg okvirnog sporazuma za mir u BiH, već je njegov obveznik, gdje je veoma važno istaći da se Aneks IV ili Ustav BiH provodi u Bosni i Hercegovini, na način da se primijenjuje jedina službena verzija (kako je to rekao OHR), a to je ona na engleskom jeziku. Još preciznije, ne može niti Hrvatska niti Srbija davati vlastite prijevode Ustava BiH, jer je to zadatak ovdašnjih organa vlasti, a kako ne postoji službeni prijevod onda je na snazi samo engleska verzija svih aneksa Dejtonskog sporazuma, a među njima i Aneksa IV ili Ustav BiH. Dakle, nije tačno da je ovo zemlja tri konstitutivna naroda, jer u toj alineju 10, preambule Ustava BiH, piše jasno da ova zemlja ima 5 (pet) ustavotvornih elemenata: Bošnjake, Hrvate, Srbe, Ostale i građane Bosne i Hercegovine. To što neko ne zna značenje pojma [/b]'konstituentni' što nije isto što i 'konstitutivni' problem je tih koji ne znaju jezičko i pravno značenje tog termina koji se koristi u Ustavu BiH. Posebno je zanimljivo i netačno da termin 'konstitutivni' koji je kao atribut korišten u istoj rečenici gdje se spominju Ostali i građani BiH, treba imati značenje da se utvrđuju neka prava višeg reda. U par riječi, to je netačno. Isto tako, netačno je da ovdje treba postojati 'jednakopravnost konstitutivnih naroda' kada tako nešto nije utvrđeno Ustavom BiH. Ako mi neko ne vjeruje, neka pročita članove II/2 i II/4 Ustava BiH. Za sve one iz susjednih zemalja, koji kroz netačne interpretacije Ustava BiH, što svakako nije njihov posao, nastoje proizvesti prostor za političke manipulacije, treba ukazati da pročitaju presudu Europskog suda za ljudska prava iz Strazbura u predmetu 'Zornić' pa da vide kako jedan međunarodni sud vidi fenomen 'konstitutivnosti' u Bosni i Hercegovini, odnosno šta s time treba uraditi", objašnjava Kovačević.
Dodaje da je jako loše i pogrešno da susjedna zemlja netačno interpretira ustav zemlje susjeda, pa na bazi tih netačnosti donosi deklaraciju o pravima jedne etničke skupine.
"Zašto takvi ne primjene sistem deklarativnoga izjašnjavanja za prava te etničke skupine u Njemačkoj, Austriji, Italiji ili nekim drugim zemljama. Naravno da neće ulaziti u suverenitet tih zemalja, ali sebi daju za pravo da narušavaju suverenitet Bosne i Hercegovine, nakon što su u područjima Neumskog zaliva, Buškog jezera ili mosta Gradiška izvršili udar i na teritorijalni integritet ove zemlje. Tako se ne grade dobrosusjedski odnosi, na način da jedna politička stranka iz susjedne Hrvatske podredi cjelokupnu državnu vanjsku politiku svojim stranačkim interesima, u kojima Hrvatska sada već ima ozbiljnu vanjsko-političku štetu. No, o tome bi trebala nešto reći hrvatska javnost, jer se to njih direktno tiče", zaključuje Kovačevi
Slaven jebe ne vadi...