Pelješki most - ko koga zeza

Post Reply
cyprus

#4076 Re: Pelješki most - ko koga zeza

Post by cyprus »

General War wrote:Ma koje svoje vode, zato sto to tako hrvatska kaze? Nisam ja povalcio crte razgranicenja, tako ti je po pomorskom pravu, ne mozes zatvarati put svojim teritorijalnim vodama, i to sam ti makar deset puta u zadnjih par mjeseci naveo...ali ti po svome :-)
Hajd života ti prelistaj UN-ovu konvenciju :-D UN-ova konvencija kaže da nečiji pristup ne smiješ zatvarati unutrašnjim vodama... Ali ti jelde ne znaš ni razliku između unutrašnjih i teritorijalnih voda? :-D

I to jeste greška koju je Hrvatska napravila - naše more je zatvorila svojim unutrašnjim vodama, što po međunarodnoj konvenciji nije smjela uraditi... Ali to opet ne znači mnogo u kontekstu gradnje mosta...

Ako nađem vremena poslije, budem sve opet u detalje nacrto kakvo je stanje po ovom pitanju, jer se stvarno mnogo, mnogo lupa...
PM72

#4077 Re: Pelješki most - ko koga zeza

Post by PM72 »

decembar2017 wrote:
PM72 wrote:
decembar2017 wrote:
mozes da zajebavas ako napravi nesto sto tebi onemogucava prolaz i ti to znas. Znas isto tako da ti komsija ne moze da zabrani prolaz ili da ga otezava pod argumentom " nemas kamion vec putnicko auto " a to je isto kao i ta tvoja teorija :D

Nema veze da li se ima luka ili ne , da li se planira danas , sutra ili za 100 godina, pravo neometanog prolaza je bas to, pravo na neometan prolaz i o tome se ovdje radi. Da li je to u vezi jedrilica od 10 m ili od tankera od 100 nema veze. A pogootovo jer se sve ovo moglo da rijesi mnogo prije , i pitanje granica i pravo prolaza, ama bas sve. I da je bilo samo da se povezu mogli su to i kroz tunel, to ti nije palo na pamet ? Nema ometanja nikome, ni njima kroz bure, vjetar i sve ono ostalo sto im ostale mostove ometa a ni ometanja Bosni i Hercegovini njenih prava . I prema tome mozes da vidis da se ne radi ni da li imamo luku ili ne ali se mora tjerati kontra na svakoj temi pa i na ovoj.
A kako ti ometa prolaz? I šta će prolaziti? :lol:

Razumijes li da je to pitanje u rangu " sto ce ti neometan prolaz kada nemas auto ili kamion vec preskaci preko ograde " :-)
Tope...ne prave branu niti pregrađuju more...
cyprus

#4078 Re: Pelješki most - ko koga zeza

Post by cyprus »

Fakat, jel vi jebote razumijete da će ispod tog mosta moći ploviti brodovi i da on neće predstavljati nikakvu barijeru za iste? Iz većine komentara bi se dalo zaključiti da je riječ o zidu :-) :-)
decembar2017

#4079 Re: Pelješki most - ko koga zeza

Post by decembar2017 »

PM72 wrote:
Tope...ne prave branu niti pregrađuju more...
Nedosanjani drote, nema veze sta prave, poenta je da ne zele ni da ratifikuju sporazum o drzavnim granicama a pogotovo ne o neometanom pristupu otvorenom moru . Tako da reci da je neka visina dovoljna ne znaci nista ako je ono ispod nedefinisano, znaci nema veze da li ima luka ili nema , da li se ima brod ili ne, definicija neometanog prolaza vazi pa makar luku pravili za 100 godina ili nikada. Pravo neometanog prolaza a sta Bosna planira sa tim nema veze. I praviti bilo sta sto makar teoretski moze da ugrozi pravo neometanog pristupa je cista provokacija, u najmanju ruku.
archi_a

#4080 Re: Pelješki most - ko koga zeza

Post by archi_a »

U Luku Gruž uplovljava 10 kruzera dnevno, a svaki kruzer je viši od 67 metara. Ako bi taj most (pelješac) bio izgrađen ne bi mogao ući, a sada može ući.
A hoćemo li sad raspravljati o tome hoće li ući i ima li potrebe ući, koliki je gaz u prilazu Neumu i da li će se on u budućnosti proširiti i hoće li ikada luka biti napravljena i da li će se ikad napraviti još veći kruzer koji neće moći ući? Nema niko pravo o tome da raspravlja, da bilo kako "zablokira" suverenu i nezavisnu zemlju Bosnu i Hercegovinu! Ni sa tumačenjem trenutnog stanje, ni sa tumačenjem kako će to u budućnosti biti i izgledati. Ovaj most će biti velika prepreka dobrosusjedskim odnosima naše dvije zemlje u budućnosti, zapamtite šta sam vam rekao! Naša djeca i djeca naše djece će se prepirati zbog jednostranih odluka hrvatske, uz pomoć "bratskih" stranaka instaliranih u politički sistem Bosne i Hercegovine.
славянин

#4081 Re: Pelješki most - ko koga zeza

Post by славянин »

Stanje uma sto bi rekli :bih: :-)
archi_a

#4082 Re: Pelješki most - ko koga zeza

Post by archi_a »

славянин wrote:Stanje uma sto bi rekli :bih: :-)
Odavno ja kontam tvoje stanje uma, družeee. :-) :wink:
Vilajet_Bosna

#4083 Re: Pelješki most - ko koga zeza

Post by Vilajet_Bosna »

a šta nam vrijedi i prilaz Neumu kad su ustaše u Neumu, u slučaju nekog rata, mislite da bi ustaše dozvolili ulaz nekog recimo turskog broda koji bi eventualno dovukao oružje, opremu i lijekove u Neum? :-)
balks

#4084 Re: Pelješki most - ko koga zeza

Post by balks »

archi_a wrote:U Luku Gruž uplovljava 10 kruzera dnevno, a svaki kruzer je viši od 67 metara. Ako bi taj most (pelješac) bio izgrađen ne bi mogao ući, a sada može ući.
A hoćemo li sad raspravljati o tome hoće li ući i ima li potrebe ući, koliki je gaz u prilazu Neumu i da li će se on u budućnosti proširiti i hoće li ikada luka biti napravljena i da li će se ikad napraviti još veći kruzer koji neće moći ući? Nema niko pravo o tome da raspravlja, da bilo kako "zablokira" suverenu i nezavisnu zemlju Bosnu i Hercegovinu! Ni sa tumačenjem trenutnog stanje, ni sa tumačenjem kako će to u budućnosti biti i izgledati. Ovaj most će biti velika prepreka dobrosusjedskim odnosima naše dvije zemlje u budućnosti, zapamtite šta sam vam rekao! Naša djeca i djeca naše djece će se prepirati zbog jednostranih odluka hrvatske, uz pomoć "bratskih" stranaka instaliranih u politički sistem Bosne i Hercegovine.
Može li izvor za ovo da je svaki kruzer koji uplovi u Luku Gruž viši od 67 metara?
Jel znaš što pišeš ili onako lupaš o visini?
PM72

#4085 Re: Pelješki most - ko koga zeza

Post by PM72 »

decembar2017 wrote:
Nedosanjani drote, nema veze sta prave, poenta je da ne zele ni da ratifikuju sporazum o drzavnim granicama a pogotovo ne o neometanom pristupu otvorenom moru ..
Zar nisi top? Tema je o izgradnji pelješkog mosta a ti se ubaciš komentarima kako će nam priječiti plovidbu i kad te upitamo kako će nam to priječiti ( i kome) poentiraš mantrama kako nema veze šta prave -ne žele da ratifikuju sporazum o granicama...
spreca

#4086 Re: Pelješki most - ko koga zeza

Post by spreca »

Vilajet_Bosna wrote:a šta nam vrijedi i prilaz Neumu kad su ustaše u Neumu, u slučaju nekog rata, mislite da bi ustaše dozvolili ulaz nekog recimo turskog broda koji bi eventualno dovukao oružje, opremu i lijekove u Neum? :-)
A kako bi to oni zabranili......bacali se kamenjem?
cyprus

#4087 Re: Pelješki most - ko koga zeza

Post by cyprus »

spreca wrote:
Vilajet_Bosna wrote:a šta nam vrijedi i prilaz Neumu kad su ustaše u Neumu, u slučaju nekog rata, mislite da bi ustaše dozvolili ulaz nekog recimo turskog broda koji bi eventualno dovukao oružje, opremu i lijekove u Neum? :-)
A ček ček ček... Jel to zaista postoji neko ko smatra da bi Neum mogao imati neki strateški značaj za Bosnu i Hercegovinu (tipa komunikacija sa vanjskim svijetom) u slučaju nekog eventualnog vojnog sukoba sa Hrvatskom? Nije valjda da postoji? :oops:
Maraschino

#4088 Re: Pelješki most - ko koga zeza

Post by Maraschino »

spreca wrote:
Samo pustis Halilovica sa lanca.
spreca

#4089 Re: Pelješki most - ko koga zeza

Post by spreca »

cyprus wrote:
spreca wrote:
A ček ček ček... Jel to zaista postoji neko ko smatra da bi Neum mogao imati neki strateški značaj za Bosnu i Hercegovinu (tipa komunikacija sa vanjskim svijetom) u slučaju nekog eventualnog vojnog sukoba sa Hrvatskom? Nije valjda da postoji? :oops:
a ko bi zabranio tu komunikaciju?
cyprus

#4090 Re: Pelješki most - ko koga zeza

Post by cyprus »

Znači postoji... Gore je nego što sam mislio :sad:
archi_a

#4091 Re: Pelješki most - ko koga zeza

Post by archi_a »

balks wrote:
archi_a wrote:U Luku Gruž uplovljava 10 kruzera dnevno, a svaki kruzer je viši od 67 metara. Ako bi taj most (pelješac) bio izgrađen ne bi mogao ući, a sada može ući.
Može li izvor za ovo da je svaki kruzer koji uplovi u Luku Gruž viši od 67 metara?
Jel znaš što pišeš ili onako lupaš o visini?
Ne lupam, ne moraš uopšte tako konstruisati rečenicu! Nije svaki kruzer koji se napravi na svijetu toliko visok, ali ima i takvih, biće možda i većih. U Dubrovnik uplovljava puno više kruzera, od 10, ali uzet je kao primjer kada su u jednom danu uplovila i parkirana 4 kruzera viša od 67 metara.
Izvor:Nešad Alikadić, arhitekt i stručnjak za pomorski saobraćaj
Kaže se dalje:
"Kada se pogleda geografska karta, vidite položaj BiH i obale Hrvatske u tom zalivu, koji je malo more. U ovom dijelu Hrvatska nije mogla proglasiti svoje unutrašnje more, jer prema UN-ovoj Konvenciji o moru takvo što se može učiniti samo kada jedna država ima svoju obalu u nekom zalivu."
On je pojasnio kako već pogledom na UN-ovu Konvenciju o moru vidljivo kako Hrvatska, u ovom slučaju krši tri članka ove konvencije. Jedan od glavnih je članak 10, koji i govori o tome da se u zalivima može proglasiti unutrašnje more samo kada jedna država ima svoju obalu.

Također, prekršen je i članak sedam stavak šest, jer je Hrvatska u Pomorskom zakoniku iz 1994. godine primijenila radne polazne crte za mjerenje teritorijalnih i unutrašnjih voda od bivše SFRJ, iako su se u međuvremenu pojavile nove države. Prema ovom članku, država ovim crtama ne smije odvojiti drugu državu od otvorenog mora, što je još jedan dokaz nelegalnosti mosta.
Najzad, dodaje i kako je prekršen Član 60. konvencije, koji u stavku sedam zabranjuje izgradnju građevina, postrojenja i umjetnih otoka na plovnom putu koji se koristi u međunarodne svrhe.
Sve i da ništa nije tačno, a jeste, jer sam lično pročitao, da provjerim.... samo zbog ovoga se nije smio stopirati nalaz i mišljenje stručnih međunarodnih, neutralnih institucija!!! Ali, avaj, apsurd je što mi se čini da se za pelješki most više bore pojedini stanovnici Bosne i Hercegovine, nego li hrvati iz hrvatske. Šta'š, stanje uma. :-) Baš me zanima da li bi se lično protivili da im prvi komšija do kuće u kojoj žive, u ulici u kojoj žive, uzurpira ili blokira njihovu ličnu imovinu, ili im se prikopča na struju (vjerovatno i ne bi, al ako je komšija hrvat, po mogućnosti katolik, ko i oni sami) :lol:
Jesul pošli il su došli? A obit će se kad tad o glavu.
A i priča o strateškoj luci u vrijeme rata. Što mora biti u rat, može i u miru. A već ako bude rat, BiH ima puno legitimno pravo da brani svoj teritorij, bez obzira koje nacionalnosti bili građani koji Neum nastanjuju. Skontajte to hrvati iz Bosne i Hercegovine. To nikad neće biti dio hrvatske. :wink:
Last edited by archi_a on 23/01/2019 13:02, edited 1 time in total.
Sanjarko

#4092 Re: Pelješki most - ko koga zeza

Post by Sanjarko »

Ja se bojim da ce zaustaviti razvoj tog kraja i sve vise potaknuti ljude na iseljavanje. Moja ideja koja jest sanjarska pa i mozda luda bi potakla razvoj citavog tog kraja. Ali jbg kad nemogu o tome ovako. Mozda ko zna i postavim ideju ovdje ili negdje drugo.

Nevidite siru sliku u vezi Malostonskog zaljeva i Neuma.

Jbg.
King Theoden

#4093 Re: Pelješki most - ko koga zeza

Post by King Theoden »

Vizionar 1985 wrote:Moja ideja koja jest sanjarska pa i mozda luda bi potakla razvoj citavog tog kraja. Ali jbg kad nemogu o tome ovako. Mozda ko zna i postavim ideju ovdje ili negdje drugo.
Da nije razmjena teritorija?
Ono, mi njima neum, oni nama od čilipa pa dole do kraja.
balks

#4094 Re: Pelješki most - ko koga zeza

Post by balks »

@ archi_a

Fino si napisao da u Dubrovnik svaki dan uplovi 10 kruzera koji su visočiji od 67 metara.
Kad te pitam za izvor, kažeš ima ulaze.
Nije teško provjeriti, najveći kruzer što je uplovio u Dubrovnik je Regal Princess koji je visok 66 metara.
E sad nastavi dalje sa pisanjem i prosipanjem šupljih.
Nismo sposobni 7 centimetara snijega u prvom mjesecu da očistimo, pola države odmah u kolapsu, a luku bi gradili u Neumu i sanjali ulazak brodova kojim visina prelazi 67 metara.
archi_a

#4095 Re: Pelješki most - ko koga zeza

Post by archi_a »

Rekao sam izvor. Jel znaš čitati? Hoćemo se hvatati za lapsus u pisanju? Hoćemo se oko metar visine raspravljati? Tako ćeš me degradirati kao oponenta? :lol:
I šta tebe boli k. šta mi možemo očistiti ili ne očistiti? Kakve to veze ima sa pravima Bosne i Hercegovine na moru i kopnu? O čemu pričaš? :lol:
Domaći secesionisti, koji stopiraju razne stvare koje bi mogle zaštititi sve nas u Bosni i Hercegovini će završiti na smeću historije, garantujem ti. A ovo oko mosta će ostati velika mrlja u odnosima dvije države.
Last edited by archi_a on 23/01/2019 13:19, edited 1 time in total.
Sanjarko

#4096 Re: Pelješki most - ko koga zeza

Post by Sanjarko »

Dino34 wrote: Da nije razmjena teritorija?
Ono, mi njima neum, oni nama od čilipa pa dole do kraja.
Ma nije to. Radili smo nesto na tome za vrijeme Juge pa se nazalost raspala ali sad tezimo EU itd., pa bi opet nesto na tome mogli raditi. Jbg nemogu nista objaviti u vezi toga jer nije za ovakav vid razgovora.
Sanjarko

#4097 Re: Pelješki most - ko koga zeza

Post by Sanjarko »

Veci interes imamo i mi i Hrvati u vezi ovoga i jos neko, kome tezimo.
lotPi

#4098 Re: Pelješki most - ko koga zeza

Post by lotPi »

balks wrote:@ archi_a

............
Nismo sposobni 7 centimetara snijega u prvom mjesecu da očistimo, pola države odmah u kolapsu, a luku bi gradili u Neumu i sanjali ulazak brodova kojim visina prelazi 67 metara.
..........
Naravno ovaj argument je dovoljan da se ukine mogucnost generaciji 2098 da nesto uradi jer zaBoga 2019 nisu mogli ocisiti snijeg.

Interesantno je slijedece: Vecina Bosanaca govori o potrebi regulisanja odnosa i granice Hr i BiH dok je vecini Hrvata to nebitno jer ce biti kako je Hrvatska odlucila te lamentira o visini mosta.

Nije bitna visina mosta, bitan je medjudrzavni ugovor o granici na moru te pravima BiH na slobodan i neometan prilaz medjunarodnimo vodama (ne tehnicki prolaz radi visine, vec pravni da se nekom Hrvoju iz splita ne digne i skrene brod u Ploce jer misli da smije i moze).
balks

#4099 Re: Pelješki most - ko koga zeza

Post by balks »

archi_a wrote:Rekao sam izvor. Jel znaš čitati? Hoćemo se hvatati za lapsus u pisanju? Hoćemo se oko metar visine raspravljati? Tako ćeš me degradirati kao oponenta? :lol:
I šta tebe boli k. šta mi možemo očistiti ili ne očistiti? Kakve to veze ima sa pravima Bosne i Hercegovine na moru i kopnu? O čemu pričaš? :lol:
Domaći secesionisti, koji stopiraju razne stvare koje bi mogle zaštititi sve nas u Bosni i Hercegovini će završiti na smeću historije, garantujem ti. A ovo oko mosta će ostati velika mrlja u odnosima dvije države.
Pokušao sam da nađem biografiju ovog stručnjaka arhitekta.
Ništa, nigdje, osim članaka da Hrvatska laže EU i da je na osnovu lažnih informacija dobila sredstva od EU za izgradnju mosta.
Kako si ga predstavio mislio sam da on osobno vodi katedru na nekom od pravnih fakulteta u BiH i to ne bilo kakvu katedru nego katedru za međunarodno pravo mora.
Po svemu izloženo zaključujem da takav kolegij u BiH ne postoji, pa ću zato više vjerovati onome što na temu pišu ili su pisali, J. Andrassy, Ibler, Vukas i slični koji su ostavili neizbrisivi trag čak u svjetskim okvirima što se tiče međunarodnog prava mora.

Sva priča oko Pelješkog mosta služi za domaću političku scenu i da se to prizna ja bi razumio.
Već sve neki stručnjaci se pojavljuju koji do jučer nisu ni znali da postoji nešto što se zove međunarodno pravo mora.
balks

#4100 Re: Pelješki most - ko koga zeza

Post by balks »

balks wrote:
archi_a wrote:Rekao sam izvor. Jel znaš čitati? Hoćemo se hvatati za lapsus u pisanju? Hoćemo se oko metar visine raspravljati? Tako ćeš me degradirati kao oponenta? :lol:
Pokušao sam da nađem biografiju ovog stručnjaka arhitekta.
Ništa, nigdje, osim članaka da Hrvatska laže EU i da je na osnovu lažnih informacija dobila sredstva od EU za izgradnju mosta.
Kako si ga predstavio mislio sam da on osobno vodi katedru na nekom od pravnih fakulteta u BiH i to ne bilo kakvu katedru nego katedru za međunarodno pravo mora.
Po svemu izloženo zaključujem da takav kolegij u BiH ne postoji, pa ću zato više vjerovati onome što na temu pišu ili su pisali, J. Andrassy, Ibler, Vukas i slični koji su ostavili neizbrisivi trag čak u svjetskim okvirima što se tiče međunarodnog prava mora.

Sva priča oko Pelješkog mosta služi za domaću političku scenu i da se to prizna ja bi razumio.
Već sve neki stručnjaci se pojavljuju koji do jučer nisu ni znali da postoji nešto što se zove međunarodno pravo mora.
Nisi čuo za neškodljiv prolaz?
To što sad stručnjaci u BiH za Međunarodno pravo mora niču kao gljive poslije kiše, ne mijenja činjenicu da malo tko u BiH ima pojma o tome.
Post Reply