To je jedna te ista ideologija.Black swan wrote:ne mislim nista iskreno nisam placen da mislim o ovome_drunken_santa_ wrote:znaci, mislis da je rjesenje u poostrenom fasizmu na zapadu, povratku vjeri i naciji? nisu to zapadne vrijednosti, zapadne vrijednosti su sekularizam.Black swan wrote:http://www.bitno.net/vijesti/zoran-vukm ... i-imagine/
zanimljivo
(...) dok od prkosno-patetičnih javnih manifestacija i pjevanja „Imagine“ na mjestu zločina nema puno koristi. Čim pukne jedna petarda, ljudi se razbježe.(...) a „Imagine“ i lenonovske tlapnje o svijetu bez granica i religija, tipični su produkt takve liberalističke anacionalne i anti-teističke ideologije koja u odsudnom času zapadnog čovjeka čini još ranjivijim i slabijim.
"liberalisticka" ideologija kako je nazivas jeste dosegla limit, ali ona nija u suprotnosti sa vjerom i nacionalnim identitetom, naprotiv. one idu ruku pod ruku. liberalizam je izmislio te identitete i zato mu se sve vraca kao bumerang, a ne zato sto su se ljudi odrodili od vjere i nacije.
jedina alternativa moze biti radikalna ljevica.
ali sam sigurno protiv ideologija koja jednima potura pjesmu imagine
a drugima 72 djevice ako se razneses
u istom kvartu u istoj zgradi zive ljudi koji slijede dvije nespojive ideologije
nastaje kaos
startne pozicije nisu iste i zato sam '. bijesan '
Pariz
-
_drunken_santa_
#4076 Re: Pariz
- ruud
#4077 Re: Pariz
U istom kvartu žive... Kad si kod toga, to je stvar diverziteta al' tu je već problem diskriminacije, međusobnog nepoštivanja, etnocentrizma... I kad kažeš da si bjesan zbog nejednakih startnih pozicija, ako je iko u očima medija i javnosti u nejednakoj poziciji to su muslimani.
- Freamon Lester
#4078 Re: Pariz
Bolan Sema reko. Nemoj da te iznenadi ako bude gostovao kod one budaletine Marica...It_is_a_Leclerc wrote: Ministar sigurnosti: "Pronašli smo niz zabilješki u kojima slavi i pohvalno piše o ISIL-u, te čak i plan da se uradi nešto ovakvo"
Ministar unutrašnjih poslova RS: "Omeragić je u augustu boravio u Sandžaku gdje se družio sa istaknutim pripadnicima vehabijskog pokreta"
Otac Omeragića: "Često mi je govorio da otjeram šejtana od sebe, kad bi me vidio sa flašom"
Ministar sigurnosti: "Zet Omeragića je bio u Siriji, hapšen je i suđeno mu je za terorizam".
Ali pusti ti to... Šta je rekao komšiluk ?
- Gojeni H
#4079 Re: Pariz
Interesantno. Postavljas klip u kojem se navodi da odredjene informacije koje koriste ID dolaze iz islamskih izvora koji su navodno korumpirani i pogresni.zagortenej wrote:a šta misliš kakav je bio background (nekih) ashaba prije islama? jesu li neki pijani poginuli u nekoj bici?arzuhal wrote:Nemojte mi, vako ide priča, govorit kako ti teroristi nisu muslimani niti da ne mogu to činiti u ime islama, JEEESUUUU MUSLIMAAAANIIIIII![]()
Pa dobro, možda i jesu, al' sve go narkoman, niđe veze...Pajz ovo:
http://www.nezavisne.com/novosti/svijet ... ore/337554
ili jeli ljudsku dzigericu, pa poslije postali uzoriti?
kako (i zašto) su muslimani osvojili pola svijeta? sa cvijećem u rukama?
Istovremeno, koristis iste izvore kada ti to odgovara. Niej mi jasno, pa te molim da objasnis.
Sto se tice tvog pitanja, dozvoli da odgovorim pitanjem: Kako je islam dosao u Maleziju, Indoneziju i zapadnu Afriku?
Hvala
- ruud
#4080 Re: Pariz
Ako dozvoliš, da nadodam na tvoje pitanje i manje poznati Sultanat Bruneje, na otoku Borneu, koji susjedi sa pomenutim, Malezijom i Indonezijom, a gdje je vlada šerijat. Inače isti taj sultanat je skoro 100 godina bio kolonija V.Britanije.Gojeni H wrote:Interesantno. Postavljas klip u kojem se navodi da odredjene informacije koje koriste ID dolaze iz islamskih izvora koji su navodno korumpirani i pogresni.zagortenej wrote:a šta misliš kakav je bio background (nekih) ashaba prije islama? jesu li neki pijani poginuli u nekoj bici?arzuhal wrote:Nemojte mi, vako ide priča, govorit kako ti teroristi nisu muslimani niti da ne mogu to činiti u ime islama, JEEESUUUU MUSLIMAAAANIIIIII![]()
Pa dobro, možda i jesu, al' sve go narkoman, niđe veze...Pajz ovo:
http://www.nezavisne.com/novosti/svijet ... ore/337554
Istovremeno, koristis iste izvore kada ti to odgovara. Niej mi jasno, pa te molim da objasnis.
Sto se tice tvog pitanja, dozvoli da odgovorim pitanjem: Kako je islam dosao u Maleziju, Indoneziju i zapadnu Afriku?
Hvala
- zagortenej
#4081 Re: Pariz
može, čim mi ti odgovoriš kako se islam širio za vrijeme pravednih halifa, umejevića i sl? hvalaGojeni H wrote:Interesantno. Postavljas klip u kojem se navodi da odredjene informacije koje koriste ID dolaze iz islamskih izvora koji su navodno korumpirani i pogresni.zagortenej wrote: a šta misliš kakav je bio background (nekih) ashaba prije islama? jesu li neki pijani poginuli u nekoj bici?
Hvala
- zagortenej
#4082 Re: Pariz
mala ispravka, gdje vlada light šerijat, tek uvode pravi šerijat:ruud wrote:
Ako dozvoliš, da nadodam na tvoje pitanje i manje poznati Sultanat Bruneje, na otoku Borneu, koji susjedi sa pomenutim, Malezijom i Indonezijom, a gdje je vlada šerijat. Inače isti taj sultanat je skoro 100 godina bio kolonija V.Britanije.
Bruneji uvode šerijat uprkos međunarodnim kritikama
"blago" li se manjinama.Provedba šerijata znači da će se građani Bruneja suočiti s presudama islamskih sudova ako budu proglašeni krivim. Većina zakona također će se primnjenjivati i na nemuslimane. Prva faza, koja će biti uvedena u četvrtak, predviđa globe ili zatvorske kazne za prekršaje od vanbračne trudnoće, propagiranja drugih vjera ili neprisustvovanja džumi. Druga faza stupit će na snagu za godinu dana i njome se predviđaju kazne bičevanjem ili odsjecanjem udova za osuđene za krađu ili konzumiranje alkohola. Posljednja faza stupit će na snagu za dvije godine i predviđa korištenje smrtne kazne - eventualno kamenovanjem - za krivična djela poput preljube, sodomije ili vrijeđanja Kurana i poslanika Muhameda.
Provedba šerijata izazvala je zabrinutost zbog prava manjina jer oko 20 posto stanovnika Bruneja čine nemuslimani, od kojih su većina budisti, hrišćani i izvorni stanovnici. Kinezi čine najveću nacionalnu manjinu i predstavljaju 10 posto stanovništva, dok većinski entički Malajci čine oko 65 posto. Bruneji su također domovina za 30.000 većinski katoličkih filipinskih migrantskih radnika i brojne zapadne naftne radnike, prenosi Reuters.
Ujedinjene nacije izrazile su protivljenje izmjenama krivičnog zakona.
"Duboko smo zabrinuti izmjenama krivičnog zakona u Brunejima, koje bi trebale stupiti na snagu u ovom mjesecu i koje predviđaju smrtnu kaznu za brojne prekršaje. Primjena smrtne kazne na tako veliki broj prekršaja u suprotnosti je s međunarodnim pravom", izjavio je novinarima Rupert Colville, portparol Visokog komesarijata UN-a za ljudska prava.
http://www.klix.ba/vijesti/svijet/brune ... /140430132
http://www.klix.ba/vijesti/svijet/sulta ... /131022033
- Gojeni H
#4083 Re: Pariz
Odmah. Carstvo se sirilo osvajanjima naravno. Islam se sirio, prema historijskim izvorima, bez nasilnog prevjeravanja.zagortenej wrote:
može, čim mi ti odgovoriš kako se islam širio za vrijeme pravednih halifa, umejevića i sl? hvala
- Gojeni H
#4084 Re: Pariz
Mislim da je kolega govorio o sirenju islama vise nego u untrasnjem uredjenju zemlje.zagortenej wrote:mala ispravka, gdje vlada light šerijat, tek uvode pravi šerijat:ruud wrote:
Ako dozvoliš, da nadodam na tvoje pitanje i manje poznati Sultanat Bruneje, na otoku Borneu, koji susjedi sa pomenutim, Malezijom i Indonezijom, a gdje je vlada šerijat. Inače isti taj sultanat je skoro 100 godina bio kolonija V.Britanije.![]()
Bruneji uvode šerijat uprkos međunarodnim kritikama"blago" li se manjinama.Provedba šerijata znači da će se građani Bruneja suočiti s presudama islamskih sudova ako budu proglašeni krivim. Većina zakona također će se primnjenjivati i na nemuslimane. Prva faza, koja će biti uvedena u četvrtak, predviđa globe ili zatvorske kazne za prekršaje od vanbračne trudnoće, propagiranja drugih vjera ili neprisustvovanja džumi. Druga faza stupit će na snagu za godinu dana i njome se predviđaju kazne bičevanjem ili odsjecanjem udova za osuđene za krađu ili konzumiranje alkohola. Posljednja faza stupit će na snagu za dvije godine i predviđa korištenje smrtne kazne - eventualno kamenovanjem - za krivična djela poput preljube, sodomije ili vrijeđanja Kurana i poslanika Muhameda.
Provedba šerijata izazvala je zabrinutost zbog prava manjina jer oko 20 posto stanovnika Bruneja čine nemuslimani, od kojih su većina budisti, hrišćani i izvorni stanovnici. Kinezi čine najveću nacionalnu manjinu i predstavljaju 10 posto stanovništva, dok većinski entički Malajci čine oko 65 posto. Bruneji su također domovina za 30.000 većinski katoličkih filipinskih migrantskih radnika i brojne zapadne naftne radnike, prenosi Reuters.
Ujedinjene nacije izrazile su protivljenje izmjenama krivičnog zakona.
"Duboko smo zabrinuti izmjenama krivičnog zakona u Brunejima, koje bi trebale stupiti na snagu u ovom mjesecu i koje predviđaju smrtnu kaznu za brojne prekršaje. Primjena smrtne kazne na tako veliki broj prekršaja u suprotnosti je s međunarodnim pravom", izjavio je novinarima Rupert Colville, portparol Visokog komesarijata UN-a za ljudska prava.
http://www.klix.ba/vijesti/svijet/brune ... /140430132
http://www.klix.ba/vijesti/svijet/sulta ... /131022033
- ruud
#4085 Re: Pariz
Pričaj mi malo o Brunejima, sultanu i šerijatu, nisam nikad tamo bio...
Evo jedna friška samo za tebe, kad već postavljaš članke o Gospodinu Hasanalu Bolkiahu.

Također, iako pitanje nije upućeno meni, ako dozvoliš da se nadovežem i odgovorim, vezano za širenje Islama,
Kur'an časni vjernicima kaže: »Vi pravedno postupajte, to je bogobojaznosti bliže!« (5:8) Također, Kur'an naređuje muslimanima da ne mrze. U istome ajetu se kaže: »Nek vas mržnja prema nekom narodu ne navede pa da nepravedni budete!« Isto tako muslimanu nije dozvoljeno upotrijebiti nasilje prilikom pozivanja u islam. »U vjeru nema prisile«, kaže se u Kur'anu, »a Put ispravnosti se raspoznaje od zablude. Ko ne vjeruje u đavola, a vjeruje u Allaha – taj se najčvršćeg prihvatio užeta! Tom užetu nema prekidanja! A Allah sve čuje i sve zna.« (2:256)
Tako da u vjeri nema prisile, niti Časna Knjiga poziva na nešto na što ti pretpostavljam aludiraš.
Evo jedna friška samo za tebe, kad već postavljaš članke o Gospodinu Hasanalu Bolkiahu.

Također, iako pitanje nije upućeno meni, ako dozvoliš da se nadovežem i odgovorim, vezano za širenje Islama,
Kur'an časni vjernicima kaže: »Vi pravedno postupajte, to je bogobojaznosti bliže!« (5:8) Također, Kur'an naređuje muslimanima da ne mrze. U istome ajetu se kaže: »Nek vas mržnja prema nekom narodu ne navede pa da nepravedni budete!« Isto tako muslimanu nije dozvoljeno upotrijebiti nasilje prilikom pozivanja u islam. »U vjeru nema prisile«, kaže se u Kur'anu, »a Put ispravnosti se raspoznaje od zablude. Ko ne vjeruje u đavola, a vjeruje u Allaha – taj se najčvršćeg prihvatio užeta! Tom užetu nema prekidanja! A Allah sve čuje i sve zna.« (2:256)
Tako da u vjeri nema prisile, niti Časna Knjiga poziva na nešto na što ti pretpostavljam aludiraš.
- zagortenej
#4086 Re: Pariz
u onim regijama koje si ti naveo većinom bez osvajanja.Gojeni H wrote:Odmah. Carstvo se sirilo osvajanjima naravno. Islam se sirio, prema historijskim izvorima, bez nasilnog prevjeravanja.zagortenej wrote:
može, čim mi ti odgovoriš kako se islam širio za vrijeme pravednih halifa, umejevića i sl? hvala
i kad su muslimani osvojili ta mjesta pustili su te nemuslimane da slobodno žive i rade, samo eto morali su plaćati tu džizju i tako to.
-
palermo
#4087 Re: Pariz
Što god mi pisali o istoriji, ovome, onome, ugroženosti, neugroženosti,većinama , manjinama, mislim da će na kraju ostati samo jedno pitanje. Sa koje je strane granice, na čijoj je strani Bosna i Hercegovina, i sa koje smo strane mi kao individue, kao pojedinci.
Na prvo pitanje će trebati odgovoriti država Bosna i Hercegovina,na drugo pitanje će svako od nas morati sam sebi da odgovori.
Na prvo pitanje će trebati odgovoriti država Bosna i Hercegovina,na drugo pitanje će svako od nas morati sam sebi da odgovori.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#4088 Re: Pariz
Russia today javlja da su 2 terorista dosli preko Grcke.
- zagortenej
#4089 Re: Pariz
pa zašto je onda prvi halifa, odmah nakon Poslanikove a.s. smrti poveo 11 vojnih pohoda protiv plemena koja nisu htjela da plaćaju zekat? i naravno, bilo je nepravedno ubijenih.ruud wrote:Pričaj mi malo o Brunejima, sultanu i šerijatu, nisam nikad tamo bio...
pusti ti teoriju, daj da vidimo kako je to bilo u praksi.
ali da više ne začatavamo, nije ovo tema.
- Gojeni H
#4090 Re: Pariz
Da, ali znas da nemuslimani nisu bili obavezni placati zekat, ili jesu?zagortenej wrote:u onim regijama koje si ti naveo većinom bez osvajanja.Gojeni H wrote:Odmah. Carstvo se sirilo osvajanjima naravno. Islam se sirio, prema historijskim izvorima, bez nasilnog prevjeravanja.zagortenej wrote:
i kad su muslimani osvojili ta mjesta pustili su te nemuslimane da slobodno žive i rade, samo eto morali su plaćati tu džizju i tako to.
Nebitno, ne ide mi se tako daleko u historiju.
Tvoja je teza da ovi problemi idu izuzetno duboko u historiju, pa cak i 1500 godina duboko.
Ako je tako bilo, i ako ID svoju netrpeljivost prema "krivim muslimanima" i nemuslimanima crpi iz historije islama, otkud onda ovo
https://en.wikipedia.org/wiki/Golden_ag ... e_in_Spain
Hvala
- zulfikkar
#4091 Re: Pariz
Pokusaj racije u Alzirski mesdzid ...
https://www.facebook.com/video.php?v=544766859009171
Da li neko zna gdje se nalazi ovaj mesdzid u Parizu
https://www.facebook.com/video.php?v=544766859009171
Da li neko zna gdje se nalazi ovaj mesdzid u Parizu
- Gojeni H
#4092 Re: Pariz
ALi, ponovo, ako se ideje crpe iz ranih islamskih izvora, povukao si tezu da su informacije korumpirane, odnosno izvori netacni. Zasto ih koristis i navodis iste izvore sada?zagortenej wrote:pa zašto je onda prvi halifa, odmah nakon Poslanikove a.s. smrti poveo 11 vojnih pohoda protiv plemena koja nisu htjela da plaćaju zekat? i naravno, bilo je nepravedno ubijenih.ruud wrote:Pričaj mi malo o Brunejima, sultanu i šerijatu, nisam nikad tamo bio...
pusti ti teoriju, daj da vidimo kako je to bilo u praksi.
ali da više ne začatavamo, nije ovo tema.
Ne razumijem.
- ruud
#4093 Re: Pariz
Nije to pusti ti teoriju, kako je bilo u praksi, al' da ne idemo daleko jer tema i naša razglabanja su daleko jedna od druge, već samo da ti kažem da ako daš zadnji model Jaguara XJ-X351 vozaču koji nema ni položen vozački, da ga on kobajagi testira i da neko stručno mišljenje, pa taj hudo jadni se slupa, ne možemo baš samo tako zaključiti da taj isti Jaguar nije superiorno i luksuzno auto.
- undefined007
- nosara
#4095 Re: Pariz
Pariz: Obrt u istrazi, žena se ipak nije raznijela u bombaškom napadu
Francuski mediji javljaju da se žena, čije je tijelo pronađeno nakon policijske akcije u predgrađu Sen Denija, ipak nije raznijela u napadu.
Policijski izvori navode da su snage singurnosti ušle u stan u potrazi za organizatorom terorističkih napada u Paruz, te da su na prvu povjerovali kako je Hasna Ait Boulahcen aktivirala eksplozivni prsluk i izvršila samoubistvo.
Francuski tužioci također su saopćili da se na dan policijske akcije u Sen Deniju raznijela ženska osoba, no policijski izvor potvrdio je francuskim medijima da je bombaš samoubica bio muškarac, a ne žena.

Francuski mediji javljaju da se žena, čije je tijelo pronađeno nakon policijske akcije u predgrađu Sen Denija, ipak nije raznijela u napadu.
Policijski izvori navode da su snage singurnosti ušle u stan u potrazi za organizatorom terorističkih napada u Paruz, te da su na prvu povjerovali kako je Hasna Ait Boulahcen aktivirala eksplozivni prsluk i izvršila samoubistvo.
Francuski tužioci također su saopćili da se na dan policijske akcije u Sen Deniju raznijela ženska osoba, no policijski izvor potvrdio je francuskim medijima da je bombaš samoubica bio muškarac, a ne žena.
- salik79
#4096 Re: Pariz
nosara wrote:Pariz: Obrt u istrazi, žena se ipak nije raznijela u bombaškom napadu
Ko je, onda, ona zena o kojoj tomove clanaka napisase?!
...Ona nije radioaktivna, ona je malo radioaktivna...
-
breuer
#4097 Re: Pariz
Nekad su makar imali velikane umjetnosti...
Mislim na Francuze
Mislim na Francuze
-
kakavdanakneiskustvu
- mirsek
#4099 Re: Pariz
Znaci, ludilosalik79 wrote:nosara wrote:Pariz: Obrt u istrazi, žena se ipak nije raznijela u bombaškom napadu
Ko je, onda, ona zena o kojoj tomove clanaka napisase?!![]()
...Ona nije radioaktivna, ona je malo radioaktivna...
- japin_mutapi
- Location: Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.
#4100 Re: Pariz
ďžizja je zamjena za vojnu službu koju su plaćali odrasli zdravi muškarcizagortenej wrote:u onim regijama koje si ti naveo većinom bez osvajanja.Gojeni H wrote:Odmah. Carstvo se sirilo osvajanjima naravno. Islam se sirio, prema historijskim izvorima, bez nasilnog prevjeravanja.zagortenej wrote:
džizju ne plaćaju žene, djeca, starci, invalidi, sveštenici, studenti, akademski građani tj. sve kategorije stanovništva koje ne podliježu vojnoj obavezi