Republika Turska

Post Reply
Mohamad Sissoko

#4076 Re: Republika Turska

Post by Mohamad Sissoko »

MyTao wrote:
Mohamad Sissoko wrote:Previse ti bukvalno i ozbiljno shvatas @fudo387, i tu rijec budalasanje, ja znam na sta je mislio i otprilike isto mislim da budalesu i previse :D
Pa ni to me ne iznenadjuje nimalo... braca Turci, muslimani... bilo bi paradox da oni vrse zlocin... jesam li blizu??
E jbga :D
Fudo387

#4077 Re: Republika Turska

Post by Fudo387 »

MyTao wrote:Turska vrsi zlocin nad jednim narodom, a ti kazes da se taj narod previse budalasa... hajd izvuci se iz toga, molim te... bar pokusaj.
Ne vrsi, oni da hoce mogu ih sutra za dvije sedmice izbrasti sa lica zemlje, ili nabiti u geto kao sto radi Izrael sa Palestincima.
Ljudi nedaju da im se parca zemlja, postavljaju bombe po gradovima, ubijaju civili, policija, vojska...normalno da ce ih nagaziti.
I ti stvarno mislis da su Kurdi u stanju oteti komad zemlje ljudima koji su do jucer bili Imperija?
Znaci, K-U-R-D-I.
Umjesto da koriste sistem za ostvarivanje svojih prava oni se uhvatili najgore opcije.
MyTao

#4078 Re: Republika Turska

Post by MyTao »

Fudo387 wrote:
MyTao wrote:Turska vrsi zlocin nad jednim narodom, a ti kazes da se taj narod previse budalasa... hajd izvuci se iz toga, molim te... bar pokusaj.
Ne vrsi, oni da hoce mogu ih sutra za dvije sedmice izbrasti sa lica zemlje, ili nabiti u geto kao sto radi Izrael sa Palestincima.
Ljudi nedaju da im se parca zemlja, postavljaju bombe po gradovima, ubijaju civili, policija, vojska...normalno da ce ih nagaziti.
I ti stvarno mislis da su Kurdi u stanju oteti komad zemlje ljudima koji su do jucer bili Imperija?
Znaci, K-U-R-D-I.
Umjesto da koriste sistem za ostvarivanje svojih prava oni se uhvatili najgore opcije.
Ja ne mogu s tobom pricati kad ti negiras realnost...

Mogu samo zamisliti da je isto tako negdje u Rusiji devedesetih neki "Fudov" pisao kako se mi u Srebrenici budalasamo jer zelimo na "silu" razbiti Jugoslaviju a Srbi su puno brojniji, jaci pa je logicno da nas kolju jer nemaju izbora :-) ... ovo ono... Isto sranje, samo drugo pakovanje...
Fudo387

#4079 Re: Republika Turska

Post by Fudo387 »

MyTao wrote:
Fudo387 wrote:
Znaci, K-U-R-D-I.

Mogu samo zamisliti da je isto tako negdje u Rusiji devedesetih neki "Fudov" pisao kako se mi u Srebrenici budalasamo jer zelimo na "silu" razbiti Jugoslaviju a Srbi su puno brojniji, jaci pa je logicno da nas kolju jer nemaju izbora :-) ... ovo ono... Isto sranje, samo drugo pakovanje...
Opet ti povlacis nemuste paralele pa ces na kraju reci nisam ja to tako mislio vec nesto skroz drugo.
Jednima je dokazan genocid, a drugi ga mogu napraviti da hoce ali to ne rade.
MyTao

#4080 Re: Republika Turska

Post by MyTao »

Ja sigurno je u julu 95. DOKAZAN genocide ili je to bilo godinama posle... Bas kao i ovaj moj izmisljeni lik "Fudov" i on je za argument koristio kako u to vrijeme tada, nista nije dokazano...
Norman

#4081 Re: Republika Turska

Post by Norman »

kikibonbona wrote:Kurdska djeca i danas dan u skolama pocinju zakletvu sa 'Mi smo Turci'
Laž. Ko zna već koja po redu. :roll:
Atatürk uveo, AKP ukinuo.
Kikibombona

#4082 Re: Republika Turska

Post by Kikibombona »

Norman wrote:
kikibonbona wrote:Kurdska djeca i danas dan u skolama pocinju zakletvu sa 'Mi smo Turci'
Prije tri-cetiri mjeseca je bio dokumentarac na Al Dzaziri. Ja sam pisao o tome taj dan kada je dokumentarac bio prvi put prezentiran. Djeca zakletvu u skoli pocinju sa 'MI SMO TURCI...'. Sva djeca su kurdska. Seoska skola. I ti sada ovdje kazes da je laz... Stvarno nemas mjere. :-)
Norman

#4083 Re: Republika Turska

Post by Norman »

Kikibombona wrote:
Norman wrote:
Prije tri-cetiri mjeseca je bio dokumentarac na Al Dzaziri. Ja sam pisao o tome taj dan kada je dokumentarac bio prvi put prezentiran. Djeca zakletvu u skoli pocinju sa 'MI SMO TURCI...'. Sva djeca su kurdska. Seoska skola. I ti sada ovdje kazes da je laz... Stvarno nemas mjere. :-)
Šta drugo da ti kažem kada vidim da po ko zna koji put obmanjuješ javnost?

Ukinuto prije 2,5 godine, opšte poznata stvar.

The Guardian: Good riddance, Turkish school oath – but reforms don't go far enough

Wikipedia: Student Oath (Turkey)

Inače, vajna opozicija je i zbog ukidanja ove zakletve kritikovala Erdogana.
Hurriyet: Student oath is the wrong kind of nationalism, Turkish PM (Erdogan) says
Kikibombona

#4084 Re: Republika Turska

Post by Kikibombona »

Norman wrote:[

Šta drugo da ti kažem kada vidim da po ko zna koji put obmanjuješ javnost?

Ukinuto prije 2,5 godine, opšte poznata stvar.

The Guardian: Good riddance, Turkish school oath – but reforms don't go far enough

Wikipedia: Student Oath (Turkey)

Inače, vajna opozicija je i zbog ukidanja ove zakletve kritikovala Erdogana.
Hurriyet: Student oath is the wrong kind of nationalism, Turkish PM (Erdogan) says
Dokumentarac je o zeni Gizide koja je misteriozno ubijena, vjerovatno radi krvne osvete. I tako, novinarka je dosla da istrazi ubistvo zene koja je ujedno njena tetka. Tako upoznaje jednu djevojku koja se ne skoluje jer majci nema ko pomagati. I pred kraj dokumentarca prikazuju zakletvu u skoli koja pocinje sa 'Mi smo Turci...'...

Dokumentarac je prikazan prije max 5 mjeseci, a vjerujem da ima manje. E sad, da li je dokumentarac star 2.5 god. ili su Turci povukli zakon ili ga pak ne primjenjuju, ja ne znam.
Norman

#4085 Re: Republika Turska

Post by Norman »

Kikibombona wrote:E sad, da li je dokumentarac star 2.5 god. ili su Turci povukli zakon ili ga pak ne primjenjuju, ja ne znam.
Tako je. Ne znaš, a pričaš.

Dakle, Erdogan je ukinuo taj zakon iz doba kemalizma. Evo kako su ga napali lideri opozicijskih stranaka, uključujući i tvog favorita za preuzimanje vlasti.
Republican People's Party (CHP) leader Kemal Kılıçdaroğlu was also unhappy with the fate of the oath. “They removed ‘Our Oath' [the official title of the student oath] under the guise of democracy,” he said, going on to accuse the government of corruption. “What is wrong with a child saying ‘I am honorable. I am a hardworking person',” he said, quoting part of the oath. “He only wants to ban the words ‘I am a Turk', but he can't say that openly,” the CHP leader said, referring to Erdoğan.

Nationalist Movement Party (MHP) leader Devlet Bahçeli was also critical of the removal of the oath. “Stop your crusade against Turkishness,” he said, addressing Erdoğan. “Mr. Prime Minister, ‘Our Oath' is no slogan. It is an oath as it is called.”

Turkey puts end to controversial student oath, headscarf ban
Kikibombona

#4086 Re: Republika Turska

Post by Kikibombona »

Norman wrote:
Kikibombona wrote:E sad, da li je dokumentarac star 2.5 god. ili su Turci povukli zakon ili ga pak ne primjenjuju, ja ne znam.

Dakle, Erdogan je ukinuo taj zakon iz doba kemalizma. Evo kako su ga napali lideri opozicijskih stranaka, uključujući i tvog favorita za preuzimanje vlasti.
Republican People's Party (CHP) leader Kemal Kılıçdaroğlu was also unhappy with the fate of the oath. “They removed ‘Our Oath' [the official title of the student oath] under the guise of democracy,” he said, going on to accuse the government of corruption. “What is wrong with a child saying ‘I am honorable. I am a hardworking person',” he said, quoting part of the oath. “He only wants to ban the words ‘I am a Turk', but he can't say that openly,” the CHP leader said, referring to Erdoğan.

Nationalist Movement Party (MHP) leader Devlet Bahçeli was also critical of the removal of the oath. “Stop your crusade against Turkishness,” he said, addressing Erdoğan. “Mr. Prime Minister, ‘Our Oath' is no slogan. It is an oath as it is called.”

Evo taj dokumentarac, ipak je star cetiri godine

http://watchdocumentary.org/watch/vende ... 2a6a0.html

Zakletva 'Mi smo Turci...' je pokazatelj o kakvoj bolesnoj se drzavi radi, koja od svoga nastanka bastini genocid i kulturu genocida, ugnjetavanja, nipodastavanja drugog i drugacijeg.

Erdogan je promijenio neke stvari, pokusavao igrati na kartu islamizma i na taj nacin asimilirati Kurde. Duboko ukorijenjena mrznja je morala isplivati kada su sirijski Kurdi poceli disati slobodno. Sultan muslimana je tada pokazao pravo lice i po onome sto je ucinio svrstao se medju najomrzenije kurske dzelate ikada!
Norman

#4087 Re: Republika Turska

Post by Norman »

kikibonbona wrote:Imena par hiljada kurdskih gradova i sela su zamijenjena turskim
Preimenovanje sela je još jedna nebuloza iz doba Mladih Turaka i Atatürka.

Vraćanje starih naziva mjestima je dio reformskog paketa kojeg je najavio AKP (tzv. "Demokracijski paket"). Taj paket je trebao uključiti i razne druge reforme koji su se putem pregovora dogovarale s kurdskom stranom. Mirovni pregovori propali, jer PKK nije ispoštovao prvi korak kojeg je prvobitno prihvatio - povlačenje naoružanih grupa iz Turske.

U toj eri reformi i pregovora, i u praksi je započelo vraćanje starih imena pojedinim mjestima:
Prime Minister Erdoğan unveiled the much-anticipated package on Monday at a press conference. The most important reforms include the removal of restrictions on public servants wearing the Islamic headscarf, allowing education in people's mother tongue, the restoration of the original names of villages, districts and provinces to those in use before 1980, sweeping changes in the law on political parties, including the possibility of lowering the 10 percent electoral threshold for entering Parliament, broadening freedom of assembly and other more specific rights for religious and ethnic minorities.
VAN, Turkey (A.W.)—The Van Metropolitan Municipal Council restored the old names of 704 neighborhoods, Turkish newspapers reported. The municipality has said that it will use these old names in its official documents. In each local municipality research was conducted to identify the old names of the neighborhoods.

Armenian and Kurdish Village Names Restored in Van
After the government announced the democratization package, some village names are changed into Kurdish in eastern provinces of Turkey.

Residents of Gudac village applied to Tunceli governorship to change the village’s name into Kurdish as Xeceriye. Turkish Ministry of Interior accepted their request. After 55 years, local people planted a signboard with “Xeceriye” on it.

Village names change into Kurdish
MARDIN, Turkey's Kurdish region,— The village signs in around 30 villages in the Qoser (Kızıltepe) district of Mardin province in Turkish Kurdistan region have been renewed to include the Kurdish name in addition to the Turkish one.

Kurdish village names added to signs in around 30 villages in Turkey
Kikibombona

#4088 Re: Republika Turska

Post by Kikibombona »

Norman wrote:Preimenovanje sela je još jedna nebuloza iz doba Mladih Turaka i Atatürka.
Nije to 'nebuloza', nego dobro razradjen plan unistenja jednog naroda. Sve su im uzeli. Uzeli su im jezik, nacionalno ime, izmijenili imena gradova i sela... Dijarbakir, Tunceli...? :-) :-) ... ne postoji zlo koje nad njima nisu isprobali. Jednostavno, ne postoji!

Al' zilav je to narod, uprkos svemu su uspjeli opstati, za razliku od mnogih drugih koje je sovnisticka turska politika unistila, ukljucujuci i Bosnjake, koje su pretvorili u Turke.

A evo, vidimo da taj proces nikada nije zavrsen. Ovi nasi novi muslimani se sami Turcima uvlace, bez da ih moraju asimilirati. :cry:

Da mi je neku napravu da ispitam ko se dublje zavukao, bosanski pravoslavac Rusu ili bosanski musliman Turcinu!? :D
Norman

#4089 Re: Republika Turska

Post by Norman »

Kikibombona wrote:
Norman wrote:Preimenovanje sela je još jedna nebuloza iz doba Mladih Turaka i Atatürka.
Nije to 'nebuloza', nego dobro razradjen plan unistenja jednog naroda. Sve su im uzeli. Uzeli su im jezik, nacionalno ime, izmijenili imena gradova i sela... Dijarbakir, Tunceli...? :-) :-) ... ne postoji zlo koje nad njima nisu isprobali. Jednostavno, ne postoji!
Molim te, nemoj stvarati privid neke rasprave ovdje. Još će neko pomisliti da ja branim Mlade Turke i Atatürka, a znaš dobro da ovu ekipu sekularnih nacionalista smatram najgorim zločincima na tim prostorima.
Kikibombona

#4090 Re: Republika Turska

Post by Kikibombona »

Masakr u Cizreu
Crisis Desk: 'Most of the bodies have been completely burned and can only be identified with a DNA testing'

Crisis Desk: 'Till now a total number of 65 bodies have been buried. 12 others identified but still not buried'

Crisis Desk: '41 of the bodies were identified via DNA testing and 13 bodies were buried secretly by state authorities'

Crisis Desk: 178 dead bodies have been retrieved from basements in Cizre; 101 of them still not identified
Spaljeni ostaci ljudi u Cizreu

https://twitter.com/OzgurrGundem/status ... 5659189248

Danasnje dzenaze za stradale u Cizreu

Image

Image

Image

Od Cizrea je ostala samo rusevina

Image

Image
Idriz

#4091 Re: Republika Turska

Post by Idriz »

Turci samo protiv slabijih znaju a Rusi im kroz bosfor provlace sta im je kurcu cejf.

Kakva jadna nacija.
Idriz

#4092 Re: Republika Turska

Post by Idriz »

emmir1 wrote:
Idriz wrote:
emmir1 wrote:

Ne lupaj gluposti živ bio.

Ljudi čitaju ovaj forum, nije li te sramota da ovako pokazuješ neznanje i glupost.

Rusija je izvršila agresiju na Ukrajinu, Gruziju...naravno da smo protiv agresora.
Protiv smo svakog cijepanja bilo koje države, pa tako i Turske.
Ni mi ne damo da se BIH cijepa.

A protiv Asada nismo, neka sačuva svoju zemlju
da li je rusija izvrsila agresiju ili kijev napada vlastite građane?

ko bijase za cijepanje jugoslavije?

Rusija je izvršila agresiju.

Anketirala dio teritorije nezavisne i priznate države Ukrajine.

Te umotane priče su za vas idolopoklonike Putina i Rusije.

Briga Hitlera za sudetske Njemce, briga Miloševića za hrvatske i bosanske Srbe, briga Putina za ukrajinske Ruse...itd

Sve je to isto
Jel se ti sjecas sta je bilo u Ukrajini? Nije Rusija ta koja je pocela sranje i srusila legitimno i demokratski izabranog predsjednika i dovela neonacisticke puciste na vlast. Poslje toga vise nista nije isto.
japin_mutapi
Location: Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#4093 Re: Republika Turska

Post by japin_mutapi »

nemoj da lažeš ovaj napaćeni narod
insomnia78

#4094 Re: Republika Turska

Post by insomnia78 »

MyTao wrote:
Fudo387 wrote:
Znaci, K-U-R-D-I.

Jah, mi smo izvodili teroristicke napade na vojsku i policiju Jugoslavije pa se zato dogodila Srebrenica
Ne lupajte, jebo vas i Turska i Kurdi
insomnia78

#4095 Re: Republika Turska

Post by insomnia78 »

Kikibombona wrote:
Norman wrote:

Evo taj dokumentarac, ipak je star cetiri godine

http://watchdocumentary.org/watch/vende ... 2a6a0.html

Zakletva 'Mi smo Turci...' je pokazatelj o kakvoj bolesnoj se drzavi radi, koja od svoga nastanka bastini genocid i kulturu genocida, ugnjetavanja, nipodastavanja drugog i drugacijeg.

Erdogan je promijenio neke stvari, pokusavao igrati na kartu islamizma i na taj nacin asimilirati Kurde. Duboko ukorijenjena mrznja je morala isplivati kada su sirijski Kurdi poceli disati slobodno. Sultan muslimana je tada pokazao pravo lice i po onome sto je ucinio svrstao se medju najomrzenije kurske dzelate ikada!
Koji si ti lik
Covjek te, po ko zna koji put uhvati "u lazi" i ti samo nastavis dalje
Covjece boziji tvoj "pos'o" je za Kurde kontraproduktivan, sreca pa ne utices nikako na odnos prema njima

Jbt, ti i Salik sa svojim glupostima i pretjerivanjima ste mi bukvalno ogadili Irance i Kurde, bukvalno
O Turcima i Arapima nikad nisam ni im'o visoko misljenje tako da sam tu na istom
insomnia78

#4096 Re: Republika Turska

Post by insomnia78 »

La loi Fillon, visant à réformer l'éducation et adoptée en mars 2005, a rendu obligatoire l'apprentissage de La Marseillaise dans les classes maternelles et primaires
Fillonov zakon, koji je imao za cilj reformu skolstva, usvojen u martu 2005 je ucinio obaveznim ucenje Marseljeze u obdanistima i osnovnim skolama
Kikibombona

#4097 Re: Republika Turska

Post by Kikibombona »

insomnia78 wrote: Koji si ti lik
Covjek te, po ko zna koji put uhvati "u lazi" i ti samo nastavis dalje
Covjece boziji tvoj "pos'o" je za Kurde kontraproduktivan, sreca pa ne utices nikako na odnos prema njima

Jbt, ti i Salik sa svojim glupostima i pretjerivanjima ste mi bukvalno ogadili Irance i Kurde, bukvalno
O Turcima i Arapima nikad nisam ni im'o visoko misljenje tako da sam tu na istom
Kakvoj lazi, nesreco!

Postavio sam video sa dokumentarcem na kojem zakletva u skoli pocinje sa 'Mi smo Kurdi...'... Dakle, nista nisam slagao!

A to kako na tebe utice moje pisanje, znas koliko me je briga!? :razz: :oops: :lol: :lol:
Kikibombona

#4098 Re: Republika Turska

Post by Kikibombona »

ISIL opet usao iz Turske u Gire Sipi/Tal Abyed i napravio haos.

Granicni prijelaz je zatvoren od strane Turske, ali je ISIL do njega ipak dosao i napao. Izgleda da Turci ni ovaj put nista nisu vidjeli, kao sto nisu vidjeli armadu od 100 do zuba naorzanih vojnika koji su kroz Tursku dosli do granicnog prijelaza Kobane.
Kikibombona

#4099 Re: Republika Turska

Post by Kikibombona »

Veliki broj pripadnika ISILa je iz Turske usao u Gire Sipi naoruzan do zuba, sa kamionima bombama... Prve procjene su da se radi o 50-100 ljudi koji su se zaputili u ovu sehidsku akciju. Cilj je pobiti sto vise ljudi i izazvati sto veci haos. Jasno im je da zivu glavu niko nece izvuci. U Kobaniju od 100 zombija koji su upali u grad, samo je jedan ziv uhvacen, ostali su ubijeni.

Mapa

Image

Turci opet izgleda nista nisu vidjeli!

U gradu je haos, opsta panika i zestoki okrsaji!
Kikibombona

#4100 Re: Republika Turska

Post by Kikibombona »

Dijarbakir/Amed

Novinar i policajac

Image

Drzava terora, mrznje i straha.
Post Reply