PC gamerske konfiguracije

Hardware, software, mobiteli, programiranje, internet...

Moderator: Benq

Post Reply
Averus

#4076 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by Averus »

Ja pričao sa ljudima s kojima sam do sad imao samo dobra iskustva

Mickey84 - zakazao, nešto cuc-muc, ali na kraju sam odustao jer nije imao grafičke koje sam tražio, plus cijene dig'o k'o blesav... Očekivao sam, iskreno, makar mali popust jer sam prije toga od njega kupio tri nejeftine stvari. Plus što je priča bila danas će, sutra će

GamingShopBN - nisam imao iskustva s njim, ali jesu moji jarani i preporučili mi ga. Čovjek isto i meni obećavao, pa biće sutra, pa niej stiglo biće za 10 dana, pa biće za 5. Na kraju sam odustao.

PCHardware - Dragan bio na godišnjem, to poštujem :D

i ja mamlaz, na kraju se sjetim javiti Perop. Čovjek me ispoštovao, dao odličnu cijenu (u poređenju s ostalima) i ja dobio grafičku za manje od 24h.

Napominjem: Ovo je bilo kad su grafičke TEK stigle u BiH. Vjerujem da su svi oni imali veliku potražnju, ali očigledno neki od njih nisu htjeli da rizikuju i naručuju više od jednog ili dva komada, pa su zato ispali papci (barem meni).

PeroP all the way! :thumbup:
typeOnegative

#4077 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by typeOnegative »

Nije ni ovaj što sam ja poslovao s njim baš briljirao (inserthome) . Popusta ni marke, rekao da će platit poštarinu, na kraju nije i šlag na kraju, sve ispalo 10km više nego je rekao. Kao do kurirske službe, naplatili su neki klinac što on ima već po ugovoru, zovem centralu, bla bla, i na kraju pojeo vuk magarca. Evo dani prolaze, usutio se ko pi*. Sjedi jedan

Sent from my GT-I8262 using Tapatalk
avaks

#4078 Re: RE: Re: PC gamerske konfiguracije

Post by avaks »

typeOnegative wrote:Nije ni ovaj što sam ja poslovao s njim baš briljirao (inserthome) . Popusta ni marke, rekao da će platit poštarinu, na kraju nije i šlag na kraju, sve ispalo 10km više nego je rekao. Kao do kurirske službe, naplatili su neki klinac što on ima već po ugovoru, zovem centralu, bla bla, i na kraju pojeo vuk magarca. Evo dani prolaze, usutio se ko pi*. Sjedi jedan

Ista situacija i kod mene. Trazio mi je kasnije racun da refundira postarinu ali nista i od toga. Zato ako ista budem kupovao od istog na nos cu da mu nabijem to zadovoljno.

Sent from my SM-G930F using Tapatalk
typeOnegative

#4079 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by typeOnegative »

Ma ja dipla kao slikaj fakturu, šaljem centrali bla bla i kad sam ga nakon par dana pitao dokle je reklamacija , kao iznenađeno "zar vas nisu zvali" hahaha ja priče ccc

Meda_s_kasike

#4080 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by Meda_s_kasike »

Meni ako ovaj BN ne posalje sutra, reci cu mu brate da odustajem da me ne levati bezveze. Jos sam mu prije mjesec dana rekao da cu to uzeti, samo sam cekao platu da legne da mogu covjeka odmah platiti jer sam mislio da ce doci brzo..
Ne mogu svaki dan strepiti da li ce biti nesto i traziti slobodne dane sa posla. Sutra cu eto bezveze biti slobodan kad sam mogao raditi i zaraditi neku kintu.
febo_acm

#4081 PC gamerske konfiguracije

Post by febo_acm »

Ja prvo pitam imas li na stanju, pa onda pricamo. Ako nema, hvala prijatno. Idem do prvog koji ima i moze poslati. Meni je mickey84 slao sve isti dan, nije bilo problema da zadnjeg puta. Mada i tada je ispao manji nesporazum, ali rijesili smo.

Sent from my iPhone 7 plus using Tapatalk
aditon

#4082 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by aditon »

i šta npr za godinu-dvije nešto što ste kupili na piku, a ima garanciju, ne mognete poslati na servis jer je lik koji vam je to isto prodao ugasio svoj acc na picku ili jednostavno se ne javlja. Očito je da su svi ovi prodavci počeli zezati, postali su opušteni i raskalašeni. Ovo spominjem jer znam upravo takve, koji su radili prije nekoliko godine, posao im dobro išao i sad ih nema na piku. Ja nisam pobornik kupovine na piku, ok neke sitnije stvari, ali kupovati hardware...hmm.. Drugo bi bilo da pik stoji iza vas kao kupca, da vas štiti na neki način kao ovi veliki svjetski servisi za kupo-prodaju online.
febo_acm

#4083 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by febo_acm »

Zato ja kupim konfiguraciju za 1200 umjesto za 2200, pa nije frka nikakva.

Sent from my iPhone 7 plus using Tapatalk
aditon

#4084 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by aditon »

sve ok kad se ništa ne desi ali ako se desi... I naravno da nije tolika razlika između cijena na piku i u redovnoj prodaji, razlika je otprilike u visini PDV-a
AhmetShabo

#4085 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by AhmetShabo »

Ko garantuje da se isto tako i neka radnja nece ugasiti. Recimo dobijes 2 godine garancije na neku komponentu i poslije 15 mjeseci rikne ti komponenta, ti odes do radnje gdje si kupio (bubam sad : Genelec. Imel. Pro comp, imtec itd) Kad ono , nema zatvorili ljudi
aditon

#4086 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by aditon »

CT i kim-tech su ti glavni dobavljači, njima se šalju komponente na reklamaciju, a oni kod kojih si kupio neki dio to samo urade za tebe. Ne popravljaju ti ljudi iz Imteca ili Geneleca npr tu komponentu, oni je samo proslijede ovim gore pobrojanim, a tvoje je da sačuvaš račun. Sigurnost za kupca u ovom smislu je daleko veća nego kad kupuješ na piku, to niko ne može osporiti i to je moja poenta cijelo vrijeme. Kupovo sam i ja preko pika, samo kažem da pik ili ti olx ne stoji iza tebe, ako te nasamare na ovaj li onaj način, to je onda na tebi. Ovako, ipak imaš određena prava i ta tvoja prava kao kupca se štite.
typeOnegative

#4087 Re: RE: Re: PC gamerske konfiguracije

Post by typeOnegative »

aditon wrote:sve ok kad se ništa ne desi ali ako se desi... I naravno da nije tolika razlika između cijena na piku i u redovnoj prodaji, razlika je otprilike u visini PDV-a
Nije bas razlika u cijeni pdv-a, da je ne bi se sigurno zjb sa njima . Evo ti primjer, 6600k na piku sam platio 400 u imtecu je bio 628, a to je samo jedna komponenta.. Što je komponenta skuplja razlika u cijeni je veća između pika i redovnih radnji.

Averus

#4088 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by Averus »

PIK-ovcima se može poslati roba, pa oni pošalju svom dobavljaču.

Prijatelj kupio konfu od 2600KM, ploča loša pri dolasku
Vratio sve, dobio sve novo
Crkne mu procesor nakon dvije sedmice (i to INTEL ZAČUDO :shock: )
Poslao opet prodavaču, dobio sve novo, miran

Jest se malo nasekirao u međuvremenu, zgadio mu se komp, ali eto opet ga niko nije prevario
Mega Man X

#4089 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by Mega Man X »

Dobro je da prijatelj nije prešo na konzole. :mrgreen: :lol:
aditon

#4090 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by aditon »

Imtec je najskuplji tako da ne bi trebali njega uzimati kao referencu u poređenju cijena.

Nemam ja ništa protiv picka i njihovih "prodavnica" na tom servisu, samo kažem da bi svi mi mnogo bili sigurniji da iza svih tih transakcija koje se obavljaju na piku stoji taj isti pik ili olx svejedno, kao što je slučaj s trgovinom na ebayu, amazonu itd.

Nisu mickey84, peroop, pchardware, gamingshopBN itd jedini prodavci na piku, takvih je do sada prodefilovalo pikom koliko hoćeš. U vrijeme dok su radili, radili su kako treba, raja kupovala, oni prodavali, a danas ih ni na mapi. Ovi gore pobrojani..ko može s sigurnošći tvrditi do kad će oni tako poslovati? Da se jedan dan samo neće "izgubiti" s pika? Onaj dan kad i porezna prepozna ovo kao problem, pa kad im zakucaju na vrata...neće biti više ni pere ni mickya ili bilo koga drugog jer ipak je sve to siva ekonomija a s premierom Novalićem, nikad se ne zna jer lik gleda kako iz zraka koji udišemo da nplati porez.
typeOnegative

#4091 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by typeOnegative »

U svakom slučaju se mogu složit s tobom i u vezi zaštite a i ovo drugo. Pik je se tu, da se tako izrazim dosta pederski postavio, zaštita kupaca je ravna nuli. Ubuduće ću vj uzimat u hr, cijene kao na piku a regularno sve ili čak iz eu online shopova (computer universe isl), preko brata koji živi u hr. ovim lihvarima tu ne dam više ni marke, iz principa. Naravno, sve bi bilo puno lakše da udjemo u eu, što se carina i ostalih pizdarija tiče, al sto je tu je.

seoBIH

#4092 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by seoBIH »

Da se i ja ukljucim jer sam bio u situaciji koju opisujete. Pri kupovini racunara, pogledao sam kompletnu ponudu racunara u Sarajevu i Zenici, te na piku. Na konfiguraciju od 1.600KM usteda na piku je bila nesto vise od 700KM.

Komponente koje su stigle su bile fabricki zapakovane. Spojio sam sve, ali nakon 7 dana ode procesor. Bez ikakvih problema prodavac /da ga ne reklamiram, pominjete ga na temi/ je proslijedio kontakt dobavljaca, njima proslijedio procesor i za 10 dana sve rijeseno, dobio novi.

Pri kupovini sam gledao da je prodavac tu vec par godina /ovaj je preko tri godine na piku/. Mislim da sam napravio vise nego dobru odluku kupovinom NOVIH komponenti po dosta povoljnijm cijenama, koje nisu samo PDV.

Moram se ukljuciti i u pricu vezanu za pik. Sta ocekujete? Pa to je samo preslikani superoglas novine na internet. Odlicna ideja mora se priznati!

Kako je vecina na ovoj temi informaticki obrazovana, nije mi jasno kako ocekujete neku zasitu od pika? Zasto da je daju? Dzabe? Ne ide to tako u ekonomiji.

Primjera radi, pri prodaji na ebayu, sam ebay ti uzme 6% od prodanog artikla, pa onda i ebayov payment sistem PayPal uzme izmedju 3% i 7% od transakcije. Na kraju od prozivoda ti naplate preko 10%. Zbog toga ebay moze pruzati uslugu zastite kupca, koja opet nije savrsena.

Zamisli kazes prosjecnom bosancu da plati karticom prije nego vidi artikal, a prodavacu kazes da ces mu uzeti 10% od artikla, te da ces ga jebavat ako bude kakav problem sa artiklom.
typeOnegative

#4093 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by typeOnegative »

Nije niko tražio da ta zaštita bude za dz,siguran sam da se može naći način, ali to nije u interesu.. pik podrška neće ti izaći u susret ni za neku sitnicu kamoli za nešto krupnije. Previše primjera je da ljudi prijavljuju prevarante sa dokazima, a pik ne mrdne ni malim prstom i boli ih neka stvar i za tobom i za mnom i petim desetim

tvojkomsija

#4094 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by tvojkomsija »

Pozdrav svima
http://www.olx.ba/artikal/24117531/komp ... /#detaljno
Da li se na ovom računaru može igrat lol, cs:go, dota, i neke ovako manje zahtjevne igre?
Ili se za 400KM može naći nešto bolje?
caseytron

#4095 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by caseytron »

tvojkomsija wrote:Pozdrav svima
http://www.olx.ba/artikal/24117531/komp ... /#detaljno
Da li se na ovom računaru može igrat lol, cs:go, dota, i neke ovako manje zahtjevne igre?
Ili se za 400KM može naći nešto bolje?
Moze se igrati, mozes i ubaciti i5 2500k, uraditi OC i imas extra procesor za male pare. Graficka ce posluziti za te igre, mada da je prodas i uradis neki jeftiniji upgrade tipa 750Ti polovna, i eto ti racunara da igras BF1 komotno :)
tvojkomsija

#4096 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by tvojkomsija »

Kad bih OLX radnje pitao da mi sastave PC za 400 KM, da li bi dobio jači od tog?
caseytron

#4097 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by caseytron »

tvojkomsija wrote:Kad bih OLX radnje pitao da mi sastave PC za 400 KM, da li bi dobio jači od tog?
Novo malo teze druze, ipak je ovo polovna roba, mozda stave neki dio nov i to je to. Sam RAM te dodje oko 100KM, ploca ne mozes ispod 100 takodjer tako da skontaj... Inace budi svjestan da kupujes polovnu robu u ovom slucaju. I nekad ti ne sastavlja niko konfiguraciju nego sam sebi biraj komponente :-D
AhmetShabo

#4098 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by AhmetShabo »

Ima li neko voljan da pomogne oko kupovine desktop racunara? :-D
ferratilis

#4099 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by ferratilis »

Moram priznat, kad sam kupovao racunar od Mikija, bilo me strah da li cu zapravo dobit ono sto sam narucio i kakva ce biti kvaliteta toga. Ali bio je maksimalno korektan, pogotovo jer sam ga prije kupovine mrcvario sa pitanjima, ali na svako je odgovorio brzo i detaljno. Da je skup, jeste, i mislim da mi ne bi trebali placati dostavu ako vec kupujemo racunar od 1500KM, ali sta je tu je. Kako god, bolje je iskustvo kupit bilo sta kod njega nego jednu spajalicu u Genelecu ili Imelu. Neki dan odem u Genelec da kupim dzojstik, ko da kupujem atomsku bombu. Morao sam cekat jedno 15 minuta da proradi kasa i da nadju artikal u skladistu. Trebamo dobro iskoristit ove pik prodavce dok i nas EU ne pritisne sa regulativama i porezima. Ili EU ili Novalic, sta god prije dodje :D
Meda_s_kasike

#4100 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by Meda_s_kasike »

AhmetShabo wrote:Ima li neko voljan da pomogne oko kupovine desktop racunara? :-D
Pucaj drug, šta treba?
Post Reply