Islam - pitanja i odgovori

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
Smrcak15

#4076 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Smrcak15 »

sekerbay wrote:
Idemedosumom wrote:vehabizam
Moram ponoviti da pravim razliku između vehabizma i selefizma. Selefije su daleko blaže, trpe druga mišljenja, uzimaju od učenjaka drugih pravaca i sl.
Eno i u saudijskoj arabiji imaš šije koje vlast toleriše, bez obzira šta mislimo o toj vlasti.
Isto tako, među njima ima skroz blagih da je razlika u nijansama. Recimo u učenju fatihe u dzematu u tzv tihim namazima.
Za razliku od njih, vehabije su zlo.
Pogledaš isis i pogledaš muhameda ibn abdulvehaba.

Samo ubistva, krv, pljačka i sl.
:D
Idemedosumom

#4077 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Idemedosumom »

Brada ne predstavlja problem. Evo ja imam bradu, drugi su problemi s vehabijama.
Smrcak15

#4078 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Smrcak15 »

Idemedosumom wrote:Brada ne predstavlja problem. Evo ja imam bradu, drugi su problemi s vehabijama.
da cujem kakvi???
staje

#4079 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by staje »

Tako je to kad ljudi uzimaju vjeru od evropljanja, šiija, sufija, ex-komunjara... Svakakvih ideja se tu nataloži. Svak' konta da je sve skonto i da ne najpametniji, a ustvari ne znaju temelje, principe i osnovna načela islama.
Idemedosumom

#4080 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Idemedosumom »

Evo, čuj ovog iznad mene, što je nadmen, tekfir mode activated :-D
asurbanipal

#4081 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by asurbanipal »

staje wrote:Tako je to kad ljudi uzimaju vjeru od evropljanja, šiija, sufija, ex-komunjara... Svakakvih ideja se tu nataloži. Svak' konta da je sve skonto i da ne najpametniji, a ustvari ne znaju temelje, principe i osnovna načela islama.

Zna se od koga se uzima vjerovanje :mrgreen:

Image

Kažu da ovaj zlatni mikrofon donosi bereket. Ko na njeg' prouči Fatihu, kao da je 1000 puta proučio Kur'an.

Jedna dova na njemu - 1000 sevaba. Već se osjeti neki boljitak u ummetu.
staje

#4082 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by staje »

Evo jedna za raju :izet:
salik79

#4083 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by salik79 »

teletrader wrote:[Mevlud npr.. U KSA se ne obiljezava Dan Rodjenja Bozjeg Poslanika, doduse bude poneka proslava kad je kralju rodjendan.
I onda se onako prezreno nasmijes kad vidis sta se radilo po BiH i pomislis kako nije ni cudo sta ih je snaslo.
Iz sjajne opservacije izdvojih ovo, pa da dodam, MEVLUD je "bidat", a svaki "bidat" vodi u "vatru", a to je - kao sto je poznato - "haram", a "haram" poput Mevluda je ravan "sirku", sto opet....Ma znamo vec...Osim u slucaju kada se proslavlja Nasr, a i u Kur'anu je receno da ga se nikada odreci nece, sto ce reci da je to "sunnetullah"...I tako...

Image

Sve po nedzdanskom menhedzu :thumbup:
salik79

#4084 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by salik79 »

asurbanipal wrote:
staje wrote:Tako je to kad ljudi uzimaju vjeru od evropljanja, šiija, sufija, ex-komunjara... Svakakvih ideja se tu nataloži. Svak' konta da je sve skonto i da ne najpametniji, a ustvari ne znaju temelje, principe i osnovna načela islama.

Zna se od koga se uzima vjerovanje :mrgreen:

Image

Kažu da ovaj zlatni mikrofon donosi bereket. Ko na njeg' prouči Fatihu, kao da je 1000 puta proučio Kur'an.

Jedna dova na njemu - 1000 sevaba. Već se osjeti neki boljitak u ummetu.

A jos ako je dova za Trumpa i "slugu" dvaju Harema...To sve ide na n-tu. :thumbup:

Idemedosumom

#4085 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Idemedosumom »

Šejh Ahmed Didat Allah rahmet eylesin raspravlja s vehabijom. Pošto se nisu mogli složiti, uvaženi šejh kaže da prepuste Allahu da presudi, a vehabija veli NE :-D
salik79

#4086 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by salik79 »

Ima i prevedeno:

arzuhal

#4087 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by arzuhal »

Idemedosumom wrote: Pošto se nisu mogli složiti, uvaženi šejh kaže da prepuste Allahu da presudi, a vehabija veli NE :-D
Nisam pogledao video, ne interesuju me te rasprave, ali šta je s ovim problem?
salik79

#4088 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by salik79 »

arzuhal wrote:
Idemedosumom wrote: Pošto se nisu mogli složiti, uvaženi šejh kaže da prepuste Allahu da presudi, a vehabija veli NE :-D
Pogledaj, samo ce ti se kaz'ti.
Idemedosumom

#4089 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Idemedosumom »

arzuhal wrote:
Kada se 2 muslimana oko nečega ne mogu složiti, jedan veli ja neću tebe ubjeđivati, nemoj ni ti mene, prepustimo Allahu da presudi. A ovaj drugi veli NE MOŽE!

Ako ti ovdje ne vidiš problem, obriši moj post, slobodno.
arzuhal

#4090 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by arzuhal »

salik79 wrote:
arzuhal wrote:
Pogledaj, samo ce ti se kaz'ti.
Pa, obojica imaju argumente i pravo...
salik79

#4091 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by salik79 »

arzuhal wrote:
Cekaj, vehabit ima pravo da kaze da sud o tome ne zeli prepustiti Allahu dz.s.?!
arzuhal

#4092 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by arzuhal »

salik79 wrote:
arzuhal wrote:
Cekaj, vehabit ima pravo da kaze da sud o tome ne zeli prepustiti Allahu dz.s.?!
Ima pravo kada kaže, recimo, da obilježavanja mevluda nije bilo za života Poslanika, alejhi-selam, i ashaba, radijallahu anhum.

Što se tiče njegove negacije zadnje preporuke šejha Didata, ona se ne mora shvatiti kao stav da je taj čovjek protiv Allahovog suda nego da se ne zaklanjamo iza tih riječi i takvog stava kada o tome možemo sasvim jasno i argumentovano pričati i dokazati šta je šta.

Kada je Amr vidio da će hazreti Alijina vojska nadjačati, posavjetovao je Muaviju da na koplja okače Kur'ane, pa su vikali:

- Neka nam Kur'an sudi!

Hazreti Alija je bio protiv toga jer je znao da je riječ o prevari, ali narod to niije razumio i prestali su s borbom. Neko je tada mogao reći: Vidi, Alija je protiv toga da nam Kur'an sudi!??

Što bih, dakle, poletio pa tvrdio za tog čovjeka nešto što izvana može izgledati ovako ili onako, a u suštini nije tako kako ja mislim...
salik79

#4093 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by salik79 »

Inace, ovako to ide kodvehabita:

Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
salik79

#4094 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by salik79 »

arzuhal wrote:
salik79 wrote:
arzuhal wrote:
Ima pravo kada kaže, recimo, da obilježavanja mevluda nije bilo za života Poslanika, alejhi-selam, i ashaba, radijallahu anhum.

Što se tiče njegove negacije zadnje preporuke šejha Didata, ona se ne mora shvatiti kao stav da je taj čovjek protiv Allahovog suda nego da se ne zaklanjamo iza tih riječi i takvog stava kada o tome možemo sasvim jasno i argumentovano pričati i dokazati šta je šta.

Kada je Amr vidio da će hazreti Alijina vojska nadjačati, posavjetovao je Muaviju da na koplja okače Kur'ane, pa su vikali:

- Neka nam Kur'an sudi!

Hazreti Alija je bio protiv toga jer je znao da je riječ o prevari, ali narod to niije razumio i prestali su s borbom. Neko je tada mogao reći: Vidi, Alija je protiv toga da nam Kur'an sudi!??

Što bih, dakle, poletio pa tvrdio za tog čovjeka nešto što izvana može izgledati ovako ili onako, a u suštini nije tako kako ja mislim...
Nigdje veze, lik zeli svadju, sejh Didat r.a. ne zeli. Ocito da mladjahni vehabit zeli svoje "znanje" prosipati alimu, koji je bio alim dok ovaj ni u planu nije bio.

A, nemoj da ulazimo o raspravu oko Muavije i hazreti Alije....A Kur'an nam nikome nece suditi.
Idemedosumom

#4095 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Idemedosumom »

.
Last edited by Idemedosumom on 25/01/2018 11:44, edited 1 time in total.
sekerbay

#4096 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by sekerbay »

Džaba je, ne umijete objasniti mlađahnom arzuhalu gdje griješi.
Ev ovak, u tri riječi, il morebit koja više.
Arzo, nije ti dobro poređenje.
Imamo dva čovjeka koji su postupili po sunetu.
Alija je postupio po sunetu jer je znao za hadis u kojem se kaže da je rat varka.
Didat je postupio po sunetu jer je znao predaju u kojoj se kaže da će poslanik lično biti advokat onome koji takve stvari ostavi za sudnji dan a da će Allah biti sudija :wink:
arzuhal

#4097 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by arzuhal »

sekerbay wrote:Džaba je, ne umijete objasniti mlađahnom arzuhalu gdje griješi.
Ev ovak, u tri riječi, il morebit koja više.
Arzo, nije ti dobro poređenje.
Imamo dva čovjeka koji su postupili po sunetu.
Alija je postupio po sunetu jer je znao za hadis u kojem se kaže da je rat varka.
Didat je postupio po sunetu jer je znao predaju u kojoj se kaže da će poslanik lično biti advokat onome koji takve stvari ostavi za sudnji dan a da će Allah biti sudija :wink:
E ovo je već valjano objašnjenje, aferim :thumbup: :mrgreen:
staje

#4098 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by staje »

Idemedosumom

#4099 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Idemedosumom »

Allah dž. š. nije ograničen, niti prostorom niti vremenom. Ostavite se plitkog shvatanja ajeta.
salik79

#4100 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by salik79 »

Idemedosumom wrote:Allah dž. š. nije ograničen, niti prostorom niti vremenom. Ostavite se plitkog shvatanja ajeta.
A kada ih pitas jesu li prostor i vrijeme stvoreni, te gdje i kada je do njihovog stvaranja "bio" Allah dz.s., nastupa tajac.
Post Reply