Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
Smrcak15

#4076 Re: Ateizam

Post by Smrcak15 »

Dozer wrote:De nam jos malo o toj repnoj kosti.... :lol: :lol: :lol:

Image

Image

Image

Moj Smrle... Ti si toliko generalno neobrazovan i needukovan, da je zaista tesko s tobom komunicirati o bilo cemu, s obzirom da nemas pojma ni o cemu osim o onome sto pise u tvojoj vjerskoj knjiGi... :roll:

Nemas pojma o termodinamici, o evoluciji, o geologiji, o ljudskom tijelu, o vlastitim predacima, o matematici, polupismen si... itd.
Sve sto "znas" jeste ponavljati "Allah je rekao", pri cemu opet ne kontas da izvaljujes glupost, jer tog Allaha zapravo niko nikad nije cuo. Osim, navodno, Muhe... :facepalm:
obicna deformacija, nista vise
Nemas pojma o termodinamici, o evoluciji, o geologiji, o ljudskom tijelu, o vlastitim predacima, o matematici, polupismen si... itd.
rece mi covjek koji sporedi vulkanske izrasline sa najefikasnijim motorima u univerzumu ATP sintezom i flagelarnim motorima u bakterijama i sperminim celijama :D
Dozer

#4077 Re: Ateizam

Post by Dozer »

Eto, vidis...fino ja rekoh da ti nemas pojma o onome sto je na onoj pecinskoj sliKi, a jos manje o tome kako sve ono nastaje i sta je sve potrebno za to :lol: :lol:
Smrcak15

#4078 Re: Ateizam

Post by Smrcak15 »

Dozer wrote:Eto, vidis...fino ja rekoh da ti nemas pojma o onome sto je na onoj pecinskoj sliKi, a jos manje o tome kako sve ono nastaje i sta je sve potrebno za to :lol: :lol:
pecinskoj sliki kazes, ah sunce ti ljubim :lol:

a da ga ti nisi uslikao prije vise stotina hiljada Godina mozda :lol:

de nam reci PreDozinari, na koji nacin si savladao putovanje kroz vrijeme pa skljcnuo sliku sa novim smartphonom tog pecinskog covjeka da bi meni dokazao da je to stvarno tako izgledao :lol:
Dozer

#4079 Re: Ateizam

Post by Dozer »

Oooooooooj.... Mati mila.... Sta kazes - "obicna deformacija" :facepalm:

Nauka na osnovu fosila i DNK odavno kreirala prikaz/slike nasih raznih predaka, a ono lupeta o nekakvim mobilnim telefonima i slikanju svega toga...

E, zamisli ovo - u svim tim fosilima, DNK i istrazivanjima, niko nikad ne nadje ni jedan jedini dokaz postojanja Adema i Have :D

Evo Smrle...edukuj se bar malo, majka mu stara... http://humanorigins.si.edu/education/in ... -evolution
zforumas

#4080 Re: Ateizam

Post by zforumas »

Nije Smrle skontao da ti pricas o speleotemama, on i dalje misli da pricas o pecinskom cupavom covjeku :mrgreen:
Dozer

#4081 Re: Ateizam

Post by Dozer »

Ma vidim ja to. Bjezi od onoga jer to ne konta, pa se lijepi za nesto sto misli da konta. A onda se strovali jos vise :D
Smrcak15

#4082 Re: Ateizam

Post by Smrcak15 »

Dozer wrote:Oooooooooj.... Mati mila.... Sta kazes - "obicna deformacija" :facepalm:

Nauka na osnovu fosila i DNK odavno kreirala prikaz/slike nasih raznih predaka, a ono lupeta o nekakvim mobilnim telefonima i slikanju svega toga...

E, zamisli ovo - u svim tim fosilima, DNK i istrazivanjima, niko nikad ne nadje ni jedan jedini dokaz postojanja Adema i Have :D

Evo Smrle...edukuj se bar malo, majka mu stara... http://humanorigins.si.edu/education/in ... -evolution
da i to tvoja evolucijska stranica kaze tako

evolution NEWS izvor:
https://www.evolutionnews.org/2014/05/are_humans_ever/

But what about “pseudotails” — can’t they contain bone? Yes, sometimes they can, but pseudotails don’t contain vertebrae (as all other mammalian tails do), and they’re not located at the base of the coccyx, where a “true tail” ought to be — they are found in various other places along the lower back, and may even be off to the side from the backbone. Moreover, “pseudotails” are often found associated with other types of defects, and are obvious deformations, as multiple papers have recognized:
•“The pseudotail is an anomalous prolongation of the coccygeal vertebra, lipoma, teratoma, chondrodystrophy, or parasitic fetus.”8
•“The pseudotail has no embryological relationship to human tail development, but is any variable abnormal caudal tail-like structure or protrusion.”9
•“Pseudotail has no relationship to human tail development; it is a tissue that has been accidentally located in the lumbrosacrococcygeal area.”10
•“Pseudotails are varied lesions with only a superficial resemblance to the true vestigial tail. The most common cause of a pseudotail is a prolongation of the coccygeal vertebra”11
•“The pseudotail is often short, stump-like, and occasionally bulging. It may be composed of teratomatous elements, adipose tissue, or cartilage.”12

[8.] Surasak Puvabanditsin, Eugene Garrow, Sharada Gowda, Meera Joshi-Kale, and Rajeev Mehta, “A Gelatinous Human Tail With Lipomyelocele: Case Report,” Journal of Child Neurology, 28(1) 124-127 (2013).
[9.] Se-Hyuck Park, Jee Soon Huh, Ki Hong Cho, Yong Sam Shin, Se Hyck Kim, Young Hwan Ahn, Kyung Gi Cho, Soo Han Yoon, “Teratoma in Human Tail Lipoma,” Pediatric Neurosurgery, 41:158-161 (2005).
[10.] Frank L. Lu, Pen-Jung Wang, Ru-Jeng Teng, and Kuo-Inn Tsou Yau, “The Human Tail,” Pediatric Neurology, 19 No. 3 (1998).
[11.] Terry J. Dubrow, Phillip Ashley Wackym, Malcolm A. Lesavoy, “Detailing the Human Tail,” Annals of Plastic Surgery, 20: 340-344 (April, 1988).
[12.] Allan Joel Belzberg, Stanley Terence Myles, and Cynthia Lucy Trevenen, “The Human Tail and Spinal Dysraphism,” Journal of Pediatric Surgery, 26: 1243-1245 (October, 1991).

hahahaha, tvoja ti stranica samarcinu opali :lol: :lol: :lol:
r_faruk

#4083 Re: Ateizam

Post by r_faruk »

Gledam skike na mobitelu, ove sto je dozer metno. Kontam, kol'ka cundara kod bebe :) kasnije sam skontao o cemu se radi :D
Dozer

#4084 Re: Ateizam

Post by Dozer »

:lol: :lol: :lol:

Smrle... Prijatelju... Sta da ti kazem, osim da se to danas smatra deformacijom, ali to nam je naslijedje od predaka od kojih smo postali ovo sto jesmo danas.

Atavism is the tendency to revert to ancestral type. In biology, an atavism is an evolutionary throwback, such as traits reappearing which had disappeared generations before. Atavisms can occur in several ways.

Avus in Latin means "grandfather," and it's believed that the at is related to atta, a word for "daddy." Atavism is a term rooted in evolutionary study, referring to instances when an organism possesses traits closer to a more remote ancestor, rather than its own parents.

How do we identify an atavism? By definition, atavisms can be identified only in a lineage for which we know the evolutionary history. Thus, when the patterns of articulation of the wrist bones in all the individuals from a single Californian population of the rough-skinned newt, Taricha granulosa, were analyzed, two of the eight patterns were found to be atavistic — these patterns in a few individuals were found in all members of an ancestral species.

Other examples of atavisms? The occasional presence of a tail on a new-born human is an atavism because human ancestors are known to have had tails. Likewise, the occasional formation of hind fins in whales or dolphins or of fore- and hind limbs in snakes can be identified as atavisms because cetaceans and snakes have ancestors with fore- and hind limbs. (http://www.sciencedirect.com/science/ar ... 2210008584)

itd.itd.itd.
Smrcak15

#4085 Re: Ateizam

Post by Smrcak15 »

Dozer wrote::lol: :lol: :lol:

Smrle... Prijatelju... Sta da ti kazem, osim da se to danas smatra deformacijom, ali to nam je naslijedje od predaka od kojih smo postali ovo sto jesmo danas.
a zar malorpije nisi se drzao za glavu kad sam spomenuo deformaciju, sad kao smatra se deformacijom

haloooo druze, tvoja evolucijska stranica kaze to je obicna deformacija, jesi li svjestan toga sto zagovaras :-)

uhvatio se za deformaciju kao neki dokaz neceg , ostavstina od predaka :lol:

iako ti je evolucijska stranica argumentovani samar opalila ti opet furas istu pricu :lol:
Dozer

#4086 Re: Ateizam

Post by Dozer »

Ja na "mojim" stranicama, a koje su naucne, vidim da pise ovo (podebljavam, da lakse i bolje vidis): :D

The occasional presence of a tail on a new-born human is an atavism because human ancestors are known to have had tails.

Evo i prevod, za slucaj da nisi nacisto sta ovo gore znaci :D
Povremena prisutnost repa kod novorođenog čovjeka je atavizam zato što je poznato da su ljudski preci imali repove.

Daj mi ti to gdje si nasao da je to "samo" deformitet koji nema nikakve veze s nasom evolucijom :lol: :lol: :lol:
Mislim, de zaverglaj malo taj mozak... Deformitet = nesto neuobicajeno u odnosu na standardno fizicko stanje. Logicno je da se rep onda smatra deformitetom, s obzirom da ga vecina ljudi nema. Ali, to istovremeno ne znaci da taj deformitet nema svoje porijeklo u necemu od ranije :D

Genetika, Smrle, genetika. :D
O kojoj ti, naravno, nemas blage veze :D

E, vidis, isto ti je i s dlakama. Nekada su imale svoju zastitinicku funkciju, sto radi toplote, sto radi izgleda usmjerenog na prezivljavanje (lav/lavica npr.), ali su s promjenama klime, navika, pojavom odjece, itd., izgubile svoju namjenu i postepeno se povukle. Naravno -jos uvijek nisu potpuno nestale. Valjda imas ogledalo i oci, pa to mozes vidjeti i na sebi :D
Last edited by Dozer on 20/04/2017 13:07, edited 1 time in total.
Smrcak15

#4087 Re: Ateizam

Post by Smrcak15 »

Dozer wrote:Ja na "mojim" stranicama, a koje su naucne, vidim da pise ovo (podebljavam, da lakse i bolje vidis): :D

The occasional presence of a tail on a new-born human is an atavism because human ancestors are known to have had tails.

Evo i prevod, za slucaj da nisi nacisto sta ovo gore znaci :D
Povremena prisutnost repa kod novorođenog čovjeka je atavizam zato što je poznato da su ljudski preci imali repove.

Daj mi ti to gdje si nasao da je to "samo" deformitet koji nema nikakve veze s nasom evolucijom :lol: :lol: :lol:
vec sam prilozio sa evoltuiion news stranice, sta vise treba da uradit pobogu si, i komentari iz raznih clanaka.
Dozer

#4088 Re: Ateizam

Post by Dozer »

Ma ni to tamo ti nisi procitao kako treba, a jos manje shvatio :D

Evo ti, s tvoje stranice:
Human tails are extremely rare, with perhaps only a few hundred cases documented worldwide over the past half-century. Medical researchers who have had the lucky opportunity to study a human tail have divided them into two general categories: “true tails,” which extend from the coccyx (tailbone) where one might expect a so-called “vestigial tail,” and “pseudotails” which are often found in other locations on the lower back, and seem to be obvious aberrations since they are often associated with anomalies.
Nisi ti tu, po obicaju, najbolje shvatio sta je "pravi", a sta "pseudo" rep. Ali, bar se nadam da znas sta znaci "vestigial"...
Smrcak15

#4089 Re: Ateizam

Post by Smrcak15 »

Dozer wrote:Ma ni to tamo ti nisi procitao kako treba, a jos manje shvatio :D

Evo ti, s tvoje stranice:
Human tails are extremely rare, with perhaps only a few hundred cases documented worldwide over the past half-century. Medical researchers who have had the lucky opportunity to study a human tail have divided them into two general categories: “true tails,” which extend from the coccyx (tailbone) where one might expect a so-called “vestigial tail,” and “pseudotails” which are often found in other locations on the lower back, and seem to be obvious aberrations since they are often associated with anomalies.
Nisi ti tu, po obicaju, najbolje shvatio sta je "pravi", a sta "pseudo" rep. Ali, bar se nadam da znas sta znaci "vestigial"...
pravi repa nema koji visi vani, to sto ima rep embrio dok raste to neznaci da smo to pokupili od predaka.

ono sto oni smatraju repom je ona tio repnjace gdje kosti imaju to je pravi rep, dok ova deformacija bez kostiju je pseudotail ,upravo ta stvar koju si ti postirao na slika to je taj pseudorep.

to oni na pravi rep ciljaju rep gdje ima kost kao kod ostalih zivotinja.
Dozer

#4090 Re: Ateizam

Post by Dozer »

A "vestigial"?
Sta bi to moglo znaciti...? :D
Smrcak15

#4091 Re: Ateizam

Post by Smrcak15 »

Dozer wrote:A "vestigial"?
organi koji su izgubili funkciju i sta sad??

koji organi su izgubili funkciju da cujem?
Dope_Man

#4092 Re: Ateizam

Post by Dope_Man »

Sve mi vise nedostaje vrijeme kada je ova tema bila zanimljiva. Sad se svela na jednog koji je dosao lupati o stvarima o kojima ne pojma, i besmislene pokusaje da se slijepom opise kako izgledaju boje.
Dozer

#4093 Re: Ateizam

Post by Dozer »

Smrcak15 wrote:

:lol: :lol: :lol: :lol:
:thumbup:
Haj' zdra'o :D
beni-bu-man

#4094 Re: Ateizam

Post by beni-bu-man »

Smrcak15 wrote:

slijepo crijevo
Smrcak15

#4095 Re: Ateizam

Post by Smrcak15 »

beni-bu-man wrote:
Smrcak15 wrote:

slijepo crijevo
dokle ce te vi sisati evolucijske zablude majka mu stara, trgni te se vise iz te zablude pobogu si

Zdravlje / Novo otkriće: Slijepo crijevo nije beskorisno već je važan organ

Jedna od prvih stvari koju naučite na časoima biologije u školi je da ljudski organizam ima brojne zakržljale organe - slijepo crijevo, umnjak - koji su nam u evoluciji prestali biti od koristi jer smo se prilagodili novome načinu života.

Međutim, američki naučnici su nedavno potvrdili raniju pretpostavku po kojoj slijepo crijevo i nije tako beskorisno kako smo vjerovali, piše Huffington Post.

Za razliku od umnjaka od kojih i danas možemo imati više štete i boli nego koristi, slijepo crijevo je, čini se, puno više od nepotrebne 'tempirane bombe' u abdomenu.

Štoviše, nova studija pokazala je da služi za obavljanje vrlo važne biološke funkcije. Apendiks, crvuljak ili slijepo crijevo nenametljivo pomaže u tome da se pod kontrolom održi imunološki sistem.

Funkcionalnost apendiksa dugo je zbunjivala naučnike.

No studija čiji su rezultati objavljeni prošle sedmice upućuje na to da slijepo crijevo nema nikakve veze s probavom, već je važan sekundarni imunolopški organ, odnosno 'skladište' crijevnih bakterija koje potiču odbranu organizma od raznih bolesti.

http://www.radiosarajevo.ba/magazin/zan ... gan/250855
irac300

#4096 Re: Ateizam

Post by irac300 »

Dope_Man wrote:Sve mi vise nedostaje vrijeme kada je ova tema bila zanimljiva. Sad se svela na jednog koji je dosao lupati o stvarima o kojima ne pojma, i besmislene pokusaje da se slijepom opise kako izgledaju boje.
Ova tema je izgubila smisao od kako @NIN nije moderator. Smrčak je inače letio sa ove teme zajedno sa svojih 56825 nickova dok si rekao keks. Al' eto, nekome očito paše da ovaj budalasa po ovoj temi.
Dozer

#4097 Re: Ateizam

Post by Dozer »

I kad ti je imunitet dobar, onda dodje do pretrpavanja tih bakterija u appendixu, sto uzrokuje upalu i pucanje. A te bakterije kada dodju u organizam mimo crijeva - sepsa.

Moj Smrle... za to se zna godinama. I upravo zato slijepo crijevo i jeste tempirana bomba.

A, sta cemo s repom... Zasto je on iscezao? :D
Smrcak15

#4098 Re: Ateizam

Post by Smrcak15 »

Ako hocete mogu se ja i sklonit sa ove teme, pa vi ateisti izmedju sebe diskutujte, pa ces vidjeti kako ce vam tema zaivjeti , ima da cvjeta, :thumbup:

ko je za da odem sa teme a ko protiv? :D
Dozer

#4099 Re: Ateizam

Post by Dozer »

Neka te ba... Pa ko ce nas zabavljati ako odes :D :thumbup:

HCMX skont'o da se provajuje i otisao, i sad nam samo ti ostao. Al' volimo mi tebe ba, fakat :)
raoul duke

#4100 Re: Ateizam

Post by raoul duke »

irac300 wrote:
Dope_Man wrote:Sve mi vise nedostaje vrijeme kada je ova tema bila zanimljiva. Sad se svela na jednog koji je dosao lupati o stvarima o kojima ne pojma, i besmislene pokusaje da se slijepom opise kako izgledaju boje.
Ova tema je izgubila smisao od kako @NIN nije moderator. Smrčak je inače letio sa ove teme zajedno sa svojih 56825 nickova dok si rekao keks. Al' eto, nekome očito paše da ovaj budalasa po ovoj temi.
Pozdrav za NINa, nadam se da mu je dobro u votazi-u ;)
Post Reply