Pelet u BiH - cijene i gdje

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
Maraschino

#4076 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by Maraschino »

CooK wrote:
peletiisamopelet wrote:
otacxxl wrote:Da li je neko koristio pelet od Euro Still-a (Hifa)? Dobio sam ovu ponudu jutros (trazio sam cijenu sa prevozom):

Za isporuku peleta za Tuzlu, cijena za prvoklasni pelet bi bila 325 KM/t. Za kvalitet našeg prvoklasnog peleta GARANTUJEMO.
Pored toga u ponudi imamo "standard" pelet (80% jela i 20% bukva) i njegova cijena sa isporukom je 315 KM/t.

Mislim da se sad teško može naći manja cijena.
Ja sam svake godine kod njih uzimao. Dobar pelet, nema sljake ali ima malo vise pepela. Lijepo grije i ne gasi kotao.
Ja ne bih od Hife kupio pelet kada bi to bio jedini nacin grijanja na svijetu. On je najvise kriv za ovakvu situaciju sa peletom.
:thumbup:
spreca

#4077 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by spreca »

Treba im se posrati na obraz i njihov pelet
Aidmedo

#4078 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by Aidmedo »

peletiisamopelet wrote:
Aidmedo wrote:
peletiisamopelet wrote:Trgovir i Obrt comerc Gracanica trenutno nemaju peleta i ne primaju uplate. Navodno ce ga biti za nekih mjesec dana. Peleta ima u Euro Stilu-Doboj(inace Hifa) i to dvije vrste. Standard kvalitet 295km/t i pelet sa garancijom 315km/t.
Jesi li to njih zvao pa ti to oni rekli? Mislim na Trgovir, jer nama su rekli ove sedmice dovući pelet i nisu. Naručili smo par dana prije 1. maja.
Bio licno, nemaju trenutno peleta i ne znaju kad ce bit, "navodno" za nekih mjesec ali ne garantuju. I ne cudi sto nemaju kad je hifa sve kupila kao i uvijek. A najvece skladiste peleta na regiji doboj-tuzla je u Doboju Euro Stil(hifa)
Ja evo dobi danas pelet iz Trgovira. Narucio sedmicu prije prvog maja, 330 KM/t
peletiisamopelet

#4079 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by peletiisamopelet »

Da li je neko koristio fagusov pelet.? Imaju A1 i A2 certifikat
mirzasut

#4080 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by mirzasut »

Bio sam par dana van BiH. Francuska, Švicarska, Njemačka...
Na par mjesta u običnim supermarketima vidjeh pelet cijene oko 4 € po vreći. Ne trebam vam govoriti da se na prvi pogled, po boji, strukturi vidi da se radi zaista o PRAVOM peletu, a ne o ovome koji ovde dobijamo skoro po istoj cijeni.
Kada smo kod slične cijene, ista stvar je primjenjiva i na goriva... Zamislite da se dizel gorivo u Švicarskoj prodaje po 1,20 . Užasnut sam sa ovim poređenjima.
rovac13

#4081 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by rovac13 »

Ja u austriji i njemackoj godinama sipam dizel po 1,05 - 1,10 € :D
Kod nas vide da mogu pa ne vade :D
mirzasut

#4082 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by mirzasut »

rovac13 wrote:Ja u austriji i njemackoj godinama sipam dizel po 1,05 - 1,10 € :D
Baš tako!
isx

#4083 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by isx »

Rosewood 350. Sigurica, nema greske.
Last edited by isx on 18/05/2018 17:46, edited 2 times in total.
BarbaDue

#4084 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by BarbaDue »

Ja naručio pelet iz Knežine, 300km/t, mislim da će ga iduće sedmice isporučiti. Bar imam takvo obećanje.
maks_rs
Grijem se na: Pelet + Inverter

#4085 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by maks_rs »

BarbaDue wrote:Ja naručio pelet iz Knežine, 300km/t, mislim da će ga iduće sedmice isporučiti. Bar imam takvo obećanje.
Ja se nisam usrećio sa njim zimus. Pijesak ,šljaka i slaba kaloričnost.
BarbaDue

#4086 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by BarbaDue »

maks_rs wrote:
BarbaDue wrote:Ja naručio pelet iz Knežine, 300km/t, mislim da će ga iduće sedmice isporučiti. Bar imam takvo obećanje.
Ja se nisam usrećio sa njim zimus. Pijesak ,šljaka i slaba kaloričnost.
Hmm...a ja opet u komšije gledao pelet, ma perfekcija. Nafalio mi ga samo tako.

Izvini, u koje doba godine si ga tada dobio?
betametazon

#4087 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by betametazon »

mirzasut wrote:
rovac13 wrote:Ja u austriji i njemackoj godinama sipam dizel po 1,05 - 1,10 € :D
Baš tako!
2012 godine barel je u prosjeku kostao oko 111.3$ a cijena u maloprodaji je bila oko 2.50 KM/l kod nas...sada je cijena barela 79.30$ a cijene na pumpama tek nesto nize od maksimalnih...cini mi se da je hifa (ove pumpe oko sarajeva) najskuplja sa cijenama 2.31 KM/l

Ukratko klanje iza vrata...i fakat je nevjerovatno koliko mozemo podnijet a da ne reagujemo...a nemos ni vjerovat da konkurencija ne cini svoje, cijena je ista i na pumpama koje extra rade kao i na onim koje slabo rade....
rovac13

#4088 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by rovac13 »

Ja napunio u brckom d5 na brcko gas 2,05 KM.
Prije toga napunio rezervoar na istoj pumpi 1,99 KM.

Ovdje oko tuzle najbolja cijena na gazprom sicki.
G drive 2,21 KM......onaj obicniji je 2,11 KM.
Dok ostale Q max i euroclas kostaju 2,31 ......a obicniji 2,21 KM

Iako meni nista nije jasno kakvo je to jeftinije dizel gorivo na gazprom ina petrol energopetrol.
Ako moze neko da razjasni jel mi stvarno u ovoj drzavi imamo najmanje 3 vrste dizela u ponudi :?
maks_rs
Grijem se na: Pelet + Inverter

#4089 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by maks_rs »

BarbaDue wrote:
Kraj avgusta , i mene je iznenadio loš kvalitet jer je dotad bio odličan. Valjda sad zbog velike potražnje svi melju šta im padne pod ruku, i isporuke se razlikuju bukvalno od vreće do vreće.
sabanss

#4090 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by sabanss »

rovac13 wrote: Iako meni nista nije jasno kakvo je to jeftinije dizel gorivo na gazprom ina petrol energopetrol.
Ako moze neko da razjasni jel mi stvarno u ovoj drzavi imamo najmanje 3 vrste dizela u ponudi :?
Vjerovatno rafinerija Brod sa 50 ppm sumpora naspram kvalitetnijeg dizel sa 10 ppm sumpora.

Pretpostavljam da ima veze za novija auta sa turbo dizelima.
betametazon

#4091 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by betametazon »

sabanss wrote:
rovac13 wrote: Iako meni nista nije jasno kakvo je to jeftinije dizel gorivo na gazprom ina petrol energopetrol.
Vjerovatno rafinerija Brod sa 50 ppm sumpora naspram kvalitetnijeg dizel sa 10 ppm sumpora.

Pretpostavljam da ima veze za novija auta sa turbo dizelima.
Da, na vecini pumpi imas i d4 (50 ppm) i d5 (10 ppm) i razlika u cijeni je uglavnom 5kpf/l...ja koliko znam, a ne tvrdim 100%, nema posebne razlike u uticaju na rad motora (noviji ili stariji) nego samo u razlici kolicini sumpora, ovaj d5 je skuplji zbog dodatnog procesa prociscavanja...i da se izvinemo svima za off :-D
Nadzorna_ploca

#4092 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by Nadzorna_ploca »

Dobro vas je dizelasi. :D
adoadop

#4093 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by adoadop »

isx wrote:Rosewood 350. Sigurica, nema greske.
Moram reagovati, jer kad ne bi, ovaj forum ne bi imao smisla. Ja sam ga mislio kupiti.
Kolega kupio tonu rosewood peleta 350 KM krajem marta i totalno nezadovoljan.
Pepeo crn, kotao unutra pocrnio. Ne zna sa čim da očisti. Pravo razočarenje.
staxx

#4094 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by staxx »

Peletaši, ima li neko iskustva sa Peletom proizvođača Nansi Žepče?

Kakav je pelet, i kakve su vrece u kojim dolazi.
Prošli put sam kupio 2 tone nekog peleta, 80% vreća mi je popucala dok smo prenosili u obližnju šupu. Zijanio sam barem 300 kila u travi.
Frustracija level PRO.
isx

#4095 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by isx »

adoadop wrote:
isx wrote:Rosewood 350. Sigurica, nema greske.
Moram reagovati, jer kad ne bi, ovaj forum ne bi imao smisla. Ja sam ga mislio kupiti.
Kolega kupio tonu rosewood peleta 350 KM krajem marta i totalno nezadovoljan.
Pepeo crn, kotao unutra pocrnio. Ne zna sa čim da očisti. Pravo razočarenje.
Pa normalno da ces reagovati, forum je tu da razmjenjujemo iskustva.

Meni je savrsen, pepeo bijel, nema prasine u vrecama, sekunde cadji nema. Boja peleta zuckasta (ocito ima bukve :D ), ne kao kod svih ostalih blijeda, siva, crna. Mogu poslati slike kotla na pp kome treba. 6 paleta prosle godine kupljeno. Nikad ni najmanjeg problema sa kotlom. I ove godine vjerovatno kod njih kupujem.
BarbaDue

#4096 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by BarbaDue »

maks_rs wrote:
BarbaDue wrote:
Kraj avgusta , i mene je iznenadio loš kvalitet jer je dotad bio odličan. Valjda sad zbog velike potražnje svi melju šta im padne pod ruku, i isporuke se razlikuju bukvalno od vreće do vreće.
Prošle godine rano uzeh pelet, krajem maja, i katastrofa se pokazao. Raja koja je poslije dobijala ture (u septembru) se hvalila da je ok. Znači nikad im ne možemo vjerovati, niti biti sigurni šta ćemo dobiti.
nadžak

#4097 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by nadžak »

staxx wrote:Peletaši, ima li neko iskustva sa Peletom proizvođača Nansi Žepče?

Kakav je pelet, i kakve su vrece u kojim dolazi.
Prošli put sam kupio 2 tone nekog peleta, 80% vreća mi je popucala dok smo prenosili u obližnju šupu. Zijanio sam barem 300 kila u travi.
Frustracija level PRO.
Usput da se javim kad si već spomenuo Nansi. Zvao sam neki dan i kažu da ako sada naručim isporuka je tek u oktobru! Do sad nisam kupovao pa po pitanju kvaliteta stvarno ne znam.

Ne mogu a da ne iznesem i svoje iskustvo u vezi peleta. Koristim ga nekih 4 ili 5 godina i otpočetka sam kupovao pelet iz Nemile, iz firme Askokomerc Nemila. Pelet je bio OK, nije bio pravo dobar ali nije bilo većih problema. Cijena i isporuka su mi bili dobri.

Ove godine imao sam baksuzluk da se direktno čujem par puta sa tzv gazdom, tj vlasnikom Askom u vezi nabavke za ovu godinu. Onakav krkanluk u komunikaciji nisam do sad vidio ni doživio! Kaže mi rođak koji je bio sa mnom da mi ne bi vjerovao da sam mu pričao! Čovjek se zijanio kako je moguće da se netko uopšte onako ponaša a kamoli kada mu dođeš kao kupac da od njega nešto kupiš. Da stvar bude gora, ja sam još ko biva njihova stalna uredna mušterija! Par puta sam do sada otrpio, sve u cilju da nabavim vražiji pelet ali kad sam se lično vidio sa njim u firmi u Nemili i kad me opet ponizio pred par ljudi i nastavio svoju divljačku komunikaciju fino sam mu rekao da me briše sa spiska ( ako me uopšte i bio upisao) i da se ponaša kao da ja ne kupujem za svoje pare nešto od njega! Čovjeka boli briga za to, kaže mi hladno "Ma bravo", kad sam mu rekao da otkazujem! Postio sam pa se nisam više upuštao u bilo kakvu priču.

Tu se moja priča sa Askokomercom završava. Radije ću platit onim švercerima više 50km po toni! Dobar jaran mi prošle godine izvisio sa njima pravo. Uplatio im sav iznos nekad dobro unaprijed za nekoliko tona, da bi se obezbjedio i na vrijeme dobio i na kraju se smrzavo u kući sa malim djetetom. Jedva iskamčio tonu po tonu da mu dovuku.

Generalno što se tiče peleta, jako sam razočaran svime što se dešava. Sreća, evo neke varijante gradskog grijanja u Zenici se spominju u budućem periodu i jedva čekam da se na to priključim. Ostaviću koju tonu peleta čisto kao rezervu ukoliko nestane tog gradskog. Ne može kod nas ništa normalno da bude da se na nos nasadiš! Sve neke prevare, zavale, idiotluci, fuj.
Maraschino

#4098 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by Maraschino »

nadžak wrote:Sreća, evo neke varijante gradskog grijanja u Zenici se spominju u budućem periodu i jedva čekam da se na to priključim. Ostaviću koju tonu peleta čisto kao rezervu ukoliko nestane tog gradskog. Ne može kod nas ništa normalno da bude da se na nos nasadiš! Sve neke prevare, zavale, idiotluci, fuj.
Drzi se ove zadnje recenice i ne polazi nade ni u sta.

Kod nas u Tz kao krenuli sa prikljuccima na gradsko grijanje i naselja koja se naslanjaju na grad i individualnih objekata u gradu. Prve cijene bile 10-15000KM po prikljucku. Narod nije htio pa su sada snizili na 3,5-5000KM po prikljucku u zavisnosti od kvadrature. Da stvar bude jos gora izmislili su brdo dokumentacije koja ti je potrebna(gr.dozvola, projekat objekta i posebno projekat cent, grijanja, saglasnost na te projekte od strane ''gradskog grijanja'' i jos neke zavrzlame) tako da mi bas ne pada na pamet i sa time se maltretirati. Opet dodjosmo do tvoje zadnje recenice.
Jednostavno nista ne znamo raditi kako treba(uprosteno i prakticno).
staxx

#4099 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by staxx »

Može li me neko posavjetovati koji je pelet dobar?

Ovo mi je druga sezona, druga nabavka i prve godine sam nabavio od kovana (vrlo zadovoljan bio), i prošle godine na nagovor rođaka nabavim od nekog Dragiša komerca koji je bio katastrofa živa.

Ove godine sam u pet navrata pokušao dobiti pelet od Kovana, međutim tako su neljubazni i na granici bezobrazluka da ne pomišljam uzeti od njih pelet taman se na drva grijao. Svaki put mi dadnu neki novi datum kada trebam zvati, jer ne primaju narudžbe. I to se tako vuče već 3 mjeseca.

Na pragu sam da naručim od Ero Stil (Hifa), jer sam dobio info da imaju na stanju koliko mi treba i blizu mi je skladište i čitao sam da "nije loš".

Pitanja za iskusne:
1. Kakav je kvalitet Euro Stil peleta?
2. Imate li prijedlog boljeg peleta, okolica Sarajeva - uslov je da ga ima na stanju da ne moram čekati oktobar i slično, cijena nije primarni kriterij (sve do 380 KM/T mi je OK, jer uzimam manju količinu).

Senkju.
otacxxl

#4100 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by otacxxl »

I ja sam pokusao kod Kovana al bezuspjesno. U prosli utorak sam narucio 4t od EuroStill-a po cijeni 325KM/t sa prevoz do Tuzle.
Pelet je stigao u cetvrtak. Izgleda pristojno. Svijetlo je smedje boje. Ako nekoga interesuje mogu ga slikati I postaviti sliku na forum.
Post Reply