Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Locked
bunk

#40701 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by bunk »

Pa valjda je ovo na twitteru nisam upratio..https://www.slobodna-bosna.ba/vijest/10 ... asova.html
kmirsad

#40702 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by kmirsad »

bunk wrote:Pa valjda je ovo na twitteru nisam upratio..https://www.slobodna-bosna.ba/vijest/10 ... asova.html
statixx

#40703 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by statixx »

drug_profi wrote: Garantuje ti onaj kome dajes taj novac. Taj opet mora biti osiguran i reosiguran, davati drzavi dio za solidarne penzije. Mislim sistem postoji u svijetu i treba samo preuzeti onaj koji je najbolji i najprilagodljiviji nasim okolnostima.
Mozes izabrati i stranu osiguravajucu kucu ako se osjecas sigurnijim, a ti sam davati obavezni dio u fond solidarnosti, recimo 20%.

Da, taj iznos koji pominjem je na kraju radnog vijeka (uplacen bez dodatog interesa i dobiti - sto uvecava konacnu sumu za neki iznos, mozda i za 15-20% na 40 godina).
Nakon 30 godina bi imao uplaceno 75% te sume. Sto i dalje daje fin oslonac dok se rade privremeni poslovi ili trazi nesto trajnije u tim poznim godinama.

Evo na mom primjeru: imam polisu životnog osiguranja koju plaćam 66 maraka mjesečno (400 eura godišnje). Osigurana suma mi je oko 9000 eura. Toliko mi je zagarantovano nakon isteka 23 godine ugovora (za nekoliko godina dospjeva). u međuvremenu je na polisu pripisana i dobit od oko 1100 maraka, tako da od tog ulaganja ocekujem nekih 19.000 maraka na ruke. Jednako takvu polisu ima i moja supruga. A to je polisa osiguranja koja je sluzila da smo sigurni da u slucaju nase smrti djeca nece ostati bez novca i da ce moci zavrsiti skole. Da smo uzeli polise koje nemaju rizik osiguravatelja, vec samo stednju za starost, imali bismo i vecu dobit.
A otprilike 5x vise novaca sam davao u PIO i to mnogo duze. a dobicu duplo manje od ulozenog i to kad oni odluce da je vakat.
Ne uzimas u obzir da tu dobit uglavnom proguta inflacija, dok se penzije uskladjuju. Osim toga pretopstavljas da su svi razumni kao ti i da ne postoje hazarderi. A cinjenica je da postoje individue koje ce se odreci uplacivanja u dobrovoljne fondove kako bi imali vecu platu dok rade, a o penziji razmisljaju "o tom-potom". Naravno, mozemo reci da trebaju odgovarati za svoje postupke i nepromisljenost, ali nema kukanja kada sutra prosetac centrom i vidis beskucnike po parkovima. I najvaznija stvar je kako da vlada pokrije tranzicijske troskve. Neka su godisnji troskovi 1,5 mlrd KM a nakon reforme neka imas deficit u PIO-u od 500 mil KM. To znaci da ovaj iznos moras izdvojiti iz budzeta, a kako drugacije nego zaduzivanjem i emisijom obveznica koje ce kupovati privatni fondovi. Zato su i dalje visoki procenti za prvi stub, sto znaci da i reformom penzionog sistema ti neces moci izdvojiti magicnih 170 000 u kapitaliziranu stednju, nego znatno manje.
izvrsni direktor
Vozim: Premium

#40704 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by izvrsni direktor »

seln wrote:Iskreno, da li biste ovom covjeku prepustili vas privatni novac na cuvanje?

Image
Bosnji kad ponestane argumenata onda potegne svoj najjaci argument "joj hamo vidi mu glave".

Al hajd i to je dobar znak, kad su u pitanju njegovi prethodnici nikad se nije doslo do tog argumenta, jer seuvijek imalo o kriminalu i nepotizmu doticnih pricati.
paleoconservative

#40705 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by paleoconservative »

kmirsad wrote:
bunk wrote:Pa valjda je ovo na twitteru nisam upratio..https://www.slobodna-bosna.ba/vijest/10 ... asova.html
Mirso, obradovao si me sto si flojde podjelio, ziv bio. Popravi me nakon teskog dana :bih:
DrugaGimnazija

#40706 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by DrugaGimnazija »

kmirsad wrote:Ako izuzmemo dvije gluposti koje nisu nikome naudile niti nanjele materijalnu štetu... oko paušala, koje nije uzeo, a pripadale su ga po zakonu, i poziv direktorima JP koji bez ugrožavanja poslovnog procesa mogu za 8. mart pustiti uposlenice kuči... koji su to pogrešni potezi koje Vlada KS na čijem je čelu, povukla...i zbog kojih bi trebao dati ostavku... ili je ono vidi ga, vid mu glave...
Ovo je ogroman napredak. Ako ce nam "afera Osmi mart" biti najveci problem, mi smo na konju!

P.S. Pink Floyd :thumbup:
drug_profi

#40707 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by drug_profi »

statixx wrote:
drug_profi wrote: Garantuje ti onaj kome dajes taj novac. Taj opet mora biti osiguran i reosiguran, davati drzavi dio za solidarne penzije. Mislim sistem postoji u svijetu i treba samo preuzeti onaj koji je najbolji i najprilagodljiviji nasim okolnostima.
Mozes izabrati i stranu osiguravajucu kucu ako se osjecas sigurnijim, a ti sam davati obavezni dio u fond solidarnosti, recimo 20%.

Da, taj iznos koji pominjem je na kraju radnog vijeka (uplacen bez dodatog interesa i dobiti - sto uvecava konacnu sumu za neki iznos, mozda i za 15-20% na 40 godina).
Nakon 30 godina bi imao uplaceno 75% te sume. Sto i dalje daje fin oslonac dok se rade privremeni poslovi ili trazi nesto trajnije u tim poznim godinama.

Evo na mom primjeru: imam polisu životnog osiguranja koju plaćam 66 maraka mjesečno (400 eura godišnje). Osigurana suma mi je oko 9000 eura. Toliko mi je zagarantovano nakon isteka 23 godine ugovora (za nekoliko godina dospjeva). u međuvremenu je na polisu pripisana i dobit od oko 1100 maraka, tako da od tog ulaganja ocekujem nekih 19.000 maraka na ruke. Jednako takvu polisu ima i moja supruga. A to je polisa osiguranja koja je sluzila da smo sigurni da u slucaju nase smrti djeca nece ostati bez novca i da ce moci zavrsiti skole. Da smo uzeli polise koje nemaju rizik osiguravatelja, vec samo stednju za starost, imali bismo i vecu dobit.
A otprilike 5x vise novaca sam davao u PIO i to mnogo duze. a dobicu duplo manje od ulozenog i to kad oni odluce da je vakat.
Ne uzimas u obzir da tu dobit uglavnom proguta inflacija, dok se penzije uskladjuju. Osim toga pretopstavljas da su svi razumni kao ti i da ne postoje hazarderi. A cinjenica je da postoje individue koje ce se odreci uplacivanja u dobrovoljne fondove kako bi imali vecu platu dok rade, a o penziji razmisljaju "o tom-potom". Naravno, mozemo reci da trebaju odgovarati za svoje postupke i nepromisljenost, ali nema kukanja kada sutra prosetac centrom i vidis beskucnike po parkovima. I najvaznija stvar je kako da vlada pokrije tranzicijske troskve. Neka su godisnji troskovi 1,5 mlrd KM a nakon reforme neka imas deficit u PIO-u od 500 mil KM. To znaci da ovaj iznos moras izdvojiti iz budzeta, a kako drugacije nego zaduzivanjem i emisijom obveznica koje ce kupovati privatni fondovi. Zato su i dalje visoki procenti za prvi stub, sto znaci da i reformom penzionog sistema ti neces moci izdvojiti magicnih 170 000 u kapitaliziranu stednju, nego znatno manje.
O drzavnim penzijama ne bih afirmativno pisao jer to su crkavice namjenjene da ne mozes umrijeti od gladi, a da nikad nisi sit, nakon 40 godina cestitog rada, dok neki jebivjetri dobiju penzije vece od prosjecne plate. I sve bi to bilo OK kad bi covjek znao da su to otprilike te pare koje je uplatio. Pa koliko si ulagao toliko sad imas.

Kontraragument penzionoj reformi nije "znas li ti koliko to kosta i koliki je prelazni period". Naprotiv, to je argument zasto je to trebalo davno uraditi.
Ja sam govorio o zamisljenoj situaciji gdje je reforma zavrsena i ja raspolazem sa svojim novcem ma opisan nacin.
I gotovo sve nase socijalne nepravde i problemi imaju korijen u nerijesenoj penzionoj zastiti. Narocito sto vlada malo-malo pa mijenja na losije uslove za penzionisanje i obracun penzije.
statixx

#40708 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by statixx »

Nisu nase penzije referentna tacka, a slazem se da je reformu trebalo poceti ranije. Medjuim nismo u situaciji da razmisljamo sta da je sad drugacije, jer tranzicijski trosak je cijena reforme, a pada na porezne obveznike.
starisalko

#40709 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by starisalko »

kmirsad wrote:Image
500 000 glasova
Ovaj se izgleda takmici sa Fortom.
Kmirso sto ga ovo Senad :izet: ovih par dana.
wewa

#40710 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by wewa »

Mene dusa boli, a i bas me ljuti sto je Forto svojom nepromisljenoscu dao priliku jednom Sivri i jednom Cupriji da ga razvlace po medijima...
vivaldi

#40711 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by vivaldi »

daddy-kool wrote:Nije još došlo vrijeme za ostavke, ono što treba su konkretni potezi i akcija, à la Kifla.Ovako izgleda da gubi vrijeme na gluposti pored planine životnovažnih problema na čekanju.
odavno me nista ovdje vise shokira, ali je ipak nevjerovatno da se cijeli forum gorljivo bavi who the fuck cares temama o udruzenoj ljeivic, udruzenoj desnici, ko ce s kim, treba li cekat jos 20 godina da neko ode ili neko dodje na scenu..pa sunce ti jebem udisemo najpoganiji zrak u evropi, u domovima zdravlja vec mmjesecima ne mozes uradii jebenu krvnu sliku jer reagensi dolaze na kasicicu, porezna uprava prodaje tramvaje, i dalj vode nestaje, saobracjane guzve ko u tromiilionskom gradu..., a cijeli forum naprdjuje o nebulozama ko da su im sudbine stranaka i stranackih teletabisa koji za nevidjeno ubleharenje uzimaju po 5 hiljada mjesecno vaznije od vlastitih zivota :-) fuckin unbeliveable
mrgreen

#40712 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by mrgreen »

vivaldi wrote:pa sunce ti jebem udisemo najpoganiji zrak u evropi, u domovima zdravlja vec mmjesecima ne mozes uradii jebenu krvnu sliku jer reagensi dolaze na kasicicu, porezna uprava prodaje tramvaje, i dalj vode nestaje, saobracjane guzve ko u tromiilionskom gradu...,
Pausal, 8. mart i nazivanje Komšića smećem su izazvale veće polemike i gnjev nego ijedan od nabrojanih životnih problema. Sramotni uvjeti života nas jednostavno ne uznemiravaju toliko ?
Hakiz

#40713 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Hakiz »

vivaldi wrote:
daddy-kool wrote:Nije još došlo vrijeme za ostavke, ono što treba su konkretni potezi i akcija, à la Kifla.Ovako izgleda da gubi vrijeme na gluposti pored planine životnovažnih problema na čekanju.
odavno me nista ovdje vise shokira, ali je ipak nevjerovatno da se cijeli forum gorljivo bavi who the fuck cares temama o udruzenoj ljeivic, udruzenoj desnici, ko ce s kim, treba li cekat jos 20 godina da neko ode ili neko dodje na scenu..pa sunce ti jebem udisemo najpoganiji zrak u evropi, u domovima zdravlja vec mmjesecima ne mozes uradii jebenu krvnu sliku jer reagensi dolaze na kasicicu, porezna uprava prodaje tramvaje, i dalj vode nestaje, saobracjane guzve ko u tromiilionskom gradu..., a cijeli forum naprdjuje o nebulozama ko da su im sudbine stranaka i stranackih teletabisa koji za nevidjeno ubleharenje uzimaju po 5 hiljada mjesecno vaznije od vlastitih zivota :-) fuckin unbeliveable
Forumaši nisu u poziciji, nisu na funkcijama da išta riješe, a oni koji jesu na funkcijama više brinu brigu o sudbinama svojih stranaka i teletabisima nego o potrebama građana.

Nego, definitivno bi Forto trebao da ušuti. Nakon paušala, sada 8. 3.

8 mart, kao simbol borbe žena i da rade i time ostvare finansijsku nezavisnost bi se trebao banalizovati svođenjem na neradni dan? Osim što je to ironično, pokazuje zarobljenost u načinu razmišljanja koji kaže da umjesto da nam datumi služe da se neke stvari barem pojasne ako ne i pokrenu, lakše je napraviti da je taj dan neradni i onda se ne treba više truditi.

A mogao je, recimo, za 8 mart organizovati/platiti ekipe koje će zaposlenicama u kantonalnim institucijama za vikend očistiti kuće, pričuvati djecu da one mogu da se se posvete samo sebi, pokrenuti inicijativu da se u institucijama organizuju vrtići za djecu u blizini ako ne i u samoj zgradi institucija, pa da zaposlenice mogu na pauzama trknuti do svoje djece i ne razmišljati svake godine da li ima mjesta u gradskim vrtićima za njihovu djecu. I masu sličnih inicijativa je mogao imati.

Jok.

Neradni dan je vrhunac.

Prije neki dan sam napisao banalne primjere, pa obrisao jer nema svrhe, koji pokazuju kako smo zarobljeni u socijalističkom načinu razmišljanja, bez obzira na to što se kao pojedinci ili kao partije furamo da nismo socijalisti ili komunisti.

A ukratko taj način razmišljanja kaže da je lakše ljudima propisima nešto ograničiti u djelovanju ili posjedovanju nego razmišljati i kontrolisati da li im to šta rade ili posjeduju služi za kršenje zakona. Baš me interesuje da li će NS kao LIBERALNOsocijalna partija poraditi oko toga.

Svođenje datuma na neradni dan je slično, eto, dobili ste neradni dan i ne tražite ništa drugo ili više od toga.
kmirsad

#40714 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by kmirsad »

paleoconservative wrote:
kmirsad wrote:
Mirso, obradovao si me sto si flojde podjelio, ziv bio. Popravi me nakon teskog dana :bih:
:-D
DrugaGimnazija wrote:
kmirsad wrote:Ako izuzmemo dvije gluposti koje nisu nikome naudile niti nanjele materijalnu štetu... oko paušala, koje nije uzeo, a pripadale su ga po zakonu, i poziv direktorima JP koji bez ugrožavanja poslovnog procesa mogu za 8. mart pustiti uposlenice kuči... koji su to pogrešni potezi koje Vlada KS na čijem je čelu, povukla...i zbog kojih bi trebao dati ostavku... ili je ono vidi ga, vid mu glave...
Ovo je ogroman napredak. Ako ce nam "afera Osmi mart" biti najveci problem, mi smo na konju!

P.S. Pink Floyd :thumbup:
:-D
seln

#40715 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by seln »

izvrsni direktor wrote:
seln wrote:Iskreno, da li biste ovom covjeku prepustili vas privatni novac na cuvanje?

Image
Bosnji kad ponestane argumenata onda potegne svoj najjaci argument "joj hamo vidi mu glave".

Al hajd i to je dobar znak, kad su u pitanju njegovi prethodnici nikad se nije doslo do tog argumenta, jer seuvijek imalo o kriminalu i nepotizmu doticnih pricati.
Haveru, napisi bar 100 komenatara i provedi na forumu bar pola godine prije nego se upustis u teske teme.
Preporucujem ti neku od "kafana kod..." tema.
seln

#40716 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by seln »

Hakiz wrote:
Prije neki dan sam napisao banalne primjere, pa obrisao jer nema svrhe, koji pokazuju kako smo zarobljeni u socijalističkom načinu razmišljanja, bez obzira na to što se kao pojedinci ili kao partije furamo da nismo socijalisti ili komunisti.
Nije to socijalisticki, vec birokratski nacin razmisljanja, koji se plasi promjena kao hodza besparice. Samo po sebi, nema u socijalizmu nista lose.
Losa je ova antikvirana primjena nekih uzusa iz doba realnog socijalzma, npr. topli obrok... nokti mi se saviju unazad kad cujem tu glupu sintagmu, koja uz to zvuci gay. Da su ga bar nazvali "naknada za hranu" ili tako nekako.. ovako, vecina fukare jede cetvrt hljeba i pastetu, a za to prima "topli obrok".

Ima toga koliko hoces, izmedju ostalog i 8. mart, koji potice iz vremena kada zene nisu imali cak ni pravo glasa(!), o strucnom obrazovanju i vlastitoj plati da ne govorimo. Sve to je dokaz da nasi zakonodavci ne vole da razmisljaju. Ako "ciro" jos vozi, zasto nabavljati elektricne lokomotive? Sta ce nam kompjuteri, imamo imamo pisace masine. Itd, itd...

Ali sve to ne deklasira socijalizam kao takav, vec samo pokazuje da nerad i nedostatak ideja nisu odlika idologije... kod nas je stagnacija prekrila citav politicki spektar.
kmirsad

#40718 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by kmirsad »

https://www.oslobodjenje.ba/vijesti/sar ... n2WWMKhvT4

SARAJEVO
srijeda
6. mart 2019.
Zapošljavanja u javnom sektoru KS-a biće pod nadzorom supervizora
Funkcija supervizora veoma je značajan mehanizam koji će osigurati nadzor nad cjelokupnim procesom zapošljavanja, odnosno otvoriti ga prema javnosti i suziti prostor za zloupotrebe, istakla je ministrica Brčić
Zapošljavanja u javnom sektoru KS-a biće pod nadzorom supervizora
URED ZA BORBU PROTIV KORUPCIJE KS-A SAČINIT ĆE LISTU SUPERVIZORA
A | A
Podijeli
Svi prijemi u radni odnos na određeno i neodređeno vrijeme u javnom sektoru u KS-u ubuduće će se vršiti na osnovu obaveznog javnog konkursa i pod nadzorom supervizora iz Ureda za borbu protiv korupcije KS-a.

Propisano je to novom uredbom o postupku prijema u radni odnos koju je nedavno usvojila Vlada KS-a, a koja je danas prezentirana rukovodiocima svih institucija, ustanova, preduzeća i pravnih lica u kantonu koji će biti u obavezi da je primjenjuju.

- U Uredbi su sadržane i neke druge izmjene koje bi trebale smanjiti prostor za korupciju pri zapošljavanju. Ured za borbu protiv korupcije KS-a sačinit će listu supervizora za nadzor konkursne procedure, na osnovu prijedloga iz svih institucija, zavoda, javnih kompanija i nevladinih institucija. To su fizička lica koja nemaju pravo nikakvog utjecaja ili učešća u konkursu, nego su isključivo nadležna da nadziru pravilnu primjenu ove uredbe od raspisivanja javnog oglasa do njegovog okončanja, te primjene niz mjera u slučajevima odstupanja od propisanih procedura, obrazložio je Malik Garibija, ministar za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice KS-a.

Dodao je da je novina u procesu zapošljavanja i obaveza objavljivanja svih konkursa na internet stranici Službe za zapošljavanje KS-a kako bi konkursi bili bolje dostupni tražiteljima posla i kako ne bi prošli neopaženo.

Ministrica pravde i uprave KS-a Lejla Brčić, koja je bila inicijator uvođenja mehanizma supervizora u konkursnu proceduru, kazala je da je Vlada KS-a dobila brojne pohvale za ovako pripremljenu uredbu od stručnjaka za reformu javne uprave u BiH, jer je netransparentno zapošljavanje odavno prepoznato kao najslabija karika u efikasnom funkcioniranju javnog sektora.

Naglasila je da je funkcija supervizora veoma značajan mehanizam koji će osigurati nadzor nad cjelokupnim procesom zapošljavanja, odnosno ga prema javnosti i suziti prostor za zloupotrebe.

- Zakonski okvir za donošenje Uredbe je Zakon o radu FBiH, koji obavezuje Federaciju i kantone da donesu uredbe kojima će urediti procedure zapošljavanja. Pored navedenih novina, Uredba KS-a propisuje i to da isključivo najuspješniji kandidat s liste mora biti primljen u radni odnos, a ne, kao što je u nekim propisima ostavljena mogućnost diskrecionog prava rukovodiocu da odabere jednog od tri prvorangiranih kandidata. Propisani su i neki drugi drugi koraci u provođenju konkursne procedure kao naprimjer koliko traje javni oglas i gdje treba biti objavljen, na koji način se formira komisija za izbor kandidata, koju stručnost moraju imati članovi komisije itd, navela je ministrica Brčić.

Izrazila je nadu da će nove mehanizme borbe protiv korupcije pri zapošljavanju uvesti i drugi kantoni i nivoi vlasti.

OSLOBOĐENJE PORTAL
paleoconservative

#40719 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

seln wrote:Samo po sebi, nema u socijalizmu nista lose.
:-)
seln

#40720 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by seln »

paleoconservative wrote:
Kolutaj, kolutaj, pa za dont tread on me zaturi.
Dr. Kuca

#40721 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Dr. Kuca »

Forto bas neki neinteligentan insan, sa savjetnicima preko familijarnih veza. Bolje da je zenama dao po petobanku.
kmirsad

#40722 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by kmirsad »

Dr. Kuca wrote:Forto bas neki neinteligentan insan, sa savjetnicima preko familijarnih veza. Bolje da je zenama dao po petobanku.
:lol: :lol: :lol: Ne znam, meni je sad super kad ne dođu na posao... vazda me bace na trošak, plus valja hodat po radnjama, tezgama...
Eh , kad se bilo mlađe... kad sam još bio živ... druga je to bila priča, jedva čekao da počne ona gida, ples, Jeger...
Žene se srede tip top, muški oleše od piča... :-)
paleoconservative

#40723 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

seln wrote:
paleoconservative wrote:
Kolutaj, kolutaj, pa za dont tread on me zaturi.
Dont tread on me :D :D :D

Nemoj me pogresno shvatiti, postoje elementi socijalizma koji su primjenjivi na slobodnom trzistu, i porezi koji pomazu sigurnosti i vladavini prava, sve to stoji.

Al reci da u socijalizmu bas nema nista lose je...Historijski zanimljivo :skoljka:
Thorgerson

#40724 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Thorgerson »

Jebote pa sta ce tek Forti uraditi ako bas napravi neko sranje.

Mislim digli halabuku oko ove gluposti, ko da je ne znam ti sta covjek uradio.

:roll:
drug_profi

#40725 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by drug_profi »

Pa uradio je bas to - glupost.
Provaljuje se. Naravno time gubi povjerenje građana da je sposoban za ono što oni žele od njega.
Ima dva autogola, trebao bi bar jedan ubrzo u pravu mrežu da bi ostao u igri.
Locked