Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Locked
res publica

#40676 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by res publica »

Paranoid wrote: Sta je sad jeli pitanje principa ili zakona? Rijec je o sumskoj, a ne o skutoriji.
Kad je riječ o principu, pitanje je principa koji je iznešen u tvom stavu da ne treba donositi zakone koji odgovaraju samo "šumnjacima".
Ja ti kažem, da postoji princip, onda bi odbacio aktuelni izborni zakon za člana predsjedništva koji odgovara samo Bošnjacima.
seln

#40677 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by seln »

res publica wrote:
seln wrote: Da ne bih podrzavao zakon koji odgovara cetnicima i ciji je jedini cilj slabljenje drzave, pa makar jeli korenje?
To je tvoja lična stvar hoćeš li nekog označiti kao četnika da bi mu uskratio pravo na zakon kakav njemu odgovara.
"Zakon koji mu odgovara" je eufemizam za razbijanje drzave.
Naravno da cu uciniti sve da sprijecim takve zakone.
seln

#40678 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by seln »

res publica wrote:.
Ja ti kažem, da postoji princip, onda bi odbacio aktuelni izborni zakon za člana predsjedništva koji odgovara samo Bošnjacima.
Da postoji princip, ne bi postojao genocidni entitet.
res publica

#40679 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by res publica »

seln wrote: Ako je tamo prijavljen, onda mu je prebivaliste. Svaka evropska drzava (bar one civilizovane) dozvoljavaju dva ili vise prebivalista, a glasa se tamo gdje se prijavis za glasanje.
Ili, kako bih ja kao dijasporac trebao glasati?
Pa nisam siguran da će jedna Njemačka dozvoliti da se 10 miliona Francuza prijavi u Baden Virtemberg pa da tamo izaberu pokrajinsku vlast.
Sve je u redu sa tim prebivalištima, ali u redu je i kada se vodi računa o zloupotrebama.
res publica

#40680 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by res publica »

seln wrote:
res publica wrote:
seln wrote: Da ne bih podrzavao zakon koji odgovara cetnicima i ciji je jedini cilj slabljenje drzave, pa makar jeli korenje?
To je tvoja lična stvar hoćeš li nekog označiti kao četnika da bi mu uskratio pravo na zakon kakav njemu odgovara.
Naravno, kao što bi spriječio Zakon iz 1974, da možda nisi bio spriječen mladošću, ili nedostatkom vremena, šta znam...
res publica

#40681 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by res publica »

seln wrote:
Pa i ne postoji genocidni entitet. Barem ne neki politički. Postoje žrtve genocida, djelo genocida, presude za genocid i sl.
ILVIIR

#40682 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by ILVIIR »

res publica wrote:
seln wrote: Problem je, dakle, izborni inzinjering?
Genocid kao takav je pod "tekuca pitanja"?
Kakve veze ima genocid sa ovim što ja napisah?
Pitanje genocida rješava se na sudovima.
Problem izbornog inženjeringa rješava se zakonom.
koja logika, majko mila :D :D :D :D :D

a pitanje krusaka rjesava se u jabukama..
ILVIIR

#40683 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by ILVIIR »

Basvod wrote:
mirsek wrote:
Genije wrote:
To se neće dogoditi, ni jedno ni drugo.
No, hipotetički i principijelno posmatrajući, sve ugovorne strane imaju opciju jednostranog raskida ugovora, sa svim posljedicama po nju koje iz toga proizlaze (političke, vojne, ekonomske, itd).
Stanite malo, jel VP i Vijece tumace neke NEJASNE odredbe ili treba da se pita i konsultuje i za ono sto je VRLO JASNO navedeno u dejtonskom sprazumu.?
Nigdje u dejtonskom sporazumu ne pise da Bosnjaci imaju pravo prijavljivanja laznog prebivalista.
mozes li definisati lazno prebivaliste?

mislim da dosta ljudi nema pojma sta je prebivaliste a sta boraviste.
naravno da smo svi protiv prijavljovanja zaista laznpg prebivalista, ali smo jos vise protiva ponistavanja prebivalista koja nisu lazna, a to se desavalo zadnjih mjeseci vise puta!!!
Mister Yes

#40684 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Mister Yes »

seln wrote: Ili, kako bih ja kao dijasporac trebao glasati?
Pa i ovaj dezerter? Svi najratoborniji u stvari dezerteri? :run:
Hafis

#40685 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Hafis »

Ekstremizam u stavovima je u statistički značajnoj korelaciji s udaljenošću od problema.
seln

#40686 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by seln »

res publica wrote:
seln wrote: Ako je tamo prijavljen, onda mu je prebivaliste. Svaka evropska drzava (bar one civilizovane) dozvoljavaju dva ili vise prebivalista, a glasa se tamo gdje se prijavis za glasanje.
Ili, kako bih ja kao dijasporac trebao glasati?
Pa nisam siguran da će jedna Njemačka dozvoliti da se 10 miliona Francuza prijavi u Baden Virtemberg pa da tamo izaberu pokrajinsku vlast.
Sve je u redu sa tim prebivalištima, ali u redu je i kada se vodi računa o zloupotrebama.
Cak i srbin bi morao znati da strani drzavljani ne mogu glasati u Njemackoj.
seln

#40687 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by seln »

res publica wrote:
seln wrote:
res publica wrote:
Naravno, kao što bi spriječio Zakon iz 1974, da možda nisi bio spriječen mladošću, ili nedostatkom vremena, šta znam...
Radovana ti, jesi li ti razumio sta si ovdje napisao?
seln

#40688 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by seln »

res publica wrote:
seln wrote:
Pa i ne postoji genocidni entitet. Barem ne neki politički. Postoje žrtve genocida, djelo genocida, presude za genocid i sl.
Postoji entitet koji je rezultat genocida.
seln

#40689 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by seln »

Mister Yes wrote:
seln wrote: Ili, kako bih ja kao dijasporac trebao glasati?
Pa i ovaj dezerter? Svi najratoborniji u stvari dezerteri? :run:
Dezerter ti idol Radovan...dezertirao u 'aag.
Pitao bih te gdje si se borio i jesi li mi bio na nisanu, ali za tebe sam siguran da si bio u nekulturno-umetnickoj ceti Rajka Vasica.
seln

#40690 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by seln »

Hafis wrote:Ekstremizam u stavovima je u statistički značajnoj korelaciji s udaljenošću od problema.
A kolicina zelje za trecim je obrnuto proporcionalna brojcanom stanju manjine. :wink:
Basvod

#40691 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Basvod »

ILVIIR wrote:
Basvod wrote:
mirsek wrote: Stanite malo, jel VP i Vijece tumace neke NEJASNE odredbe ili treba da se pita i konsultuje i za ono sto je VRLO JASNO navedeno u dejtonskom sprazumu.?
Nigdje u dejtonskom sporazumu ne pise da Bosnjaci imaju pravo prijavljivanja laznog prebivalista.

naravno da smo svi protiv prijavljovanja zaista laznpg prebivalista, ali smo jos vise protiva ponistavanja prebivalista koja nisu lazna, a to se desavalo zadnjih mjeseci vise puta!!!
Npr. kad Zukorlic ode u RS prijavi prebivaliste, glasa, odjavi prebivaliste i vrati se u Srbiju.
akcid

#40692 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by akcid »

Basvod wrote:
ILVIIR wrote:mislim da dosta ljudi nema pojma sta je prebivaliste a sta boraviste.
Npr. kad Zukorlic ode u RS prijavi prebivaliste, glasa, odjavi prebivaliste i vrati se u Srbiju.
Ima li srbijanski hodža Zukorlić državljanstvo BiH?
oakville

#40693 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by oakville »

Basvod wrote:
ILVIIR wrote:
Basvod wrote:

Sve navedene primjedbe imaju pravo iznijeti pripadnici naroda koji većinom nije glasao za klanje i silovanje svojih komšija i dojučerašnjih školskih drugova. Pošto ova definicija isključuje RS pa prema tome i srpski narod koji je većinom glasao za konclogore i sve ostalo što ide uz to, uključujući genocid, dalja rasprava je bespredmetna. Ako im neke prijave prebivališta smetaju, neka se otcijepe - izvolite :D
oakville

#40694 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by oakville »

Hafis wrote:Ekstremizam u stavovima je u statistički značajnoj korelaciji s udaljenošću od problema.
Prije će biti, kao što se vidi iz primjera hrvatskih i srpskih zagrebačkih i beogradskih povratnika u matičnu državu iz izbivanja u dijaspori zvanoj kolonijalna tvorevina bosna i hercegovina, da je ekstremizam u statističkoj direktno korelaciji s brojem kilometara kojima se mjeri udaljenost od kolonijalne tvorevine (što dalje od bejha to ekstremniji), odnosno u obrnuto proporcionalnoj korelaciji s brojem kilometara kojima se navedeni pripadnici dijaspore približavaju zagrebu i beogradu - što manji broj kilometara (čitaj useljenje) u približavanju zagrebu i beogradu to veći ekstremizam.

Da ne bude zabune, pozdravljam takvo ponašanje, tako se bori za svoju naciju i matičnu državu :D
mirsek

#40695 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by mirsek »

-Svako ko je drzavljanin BIH, ima pravo da prijavi prebivaliste gdje hoce i da tu glasa.
-Raseljene osobe koje se nisu odjavile ne moraju da se ponovo prijavljuju na prijeratno prebivaliste.
-RS nije nadlezna za ovu materiju.
-Kazne su novcane od 10-100 KM ako osoba dostavi netačne i/ili neistinite podatke prilikom prijavljivanja odnosno odjavljivanja prebivališta i boravišta ili prijavi vise od jednog prebivalista.

Dakle, RS nije nadlezna plus moguca kazna do 100 KM za netačne podatke prilikom prijave/odjave.To je sve sto Zakon predvidja.

Kome se ne svidja neka plače.
sanjin_1

#40696 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by sanjin_1 »

res publica wrote:
Basvod wrote: Nigdje u dejtonskom sporazumu ne pise da Bosnjaci imaju pravo prijavljivanja laznog prebivalista.
To je kao na onom youtubeu gdje mali Cigo nevinim tonom nabraja: ne daju nam nikakva prava, ne daju nam da prosimo, ne daju nam da krademo, ne daju nam ništa...
Eresovski zakon ne krši Dayton jer i dalje svako ima pravo povratka, pravo da uzme u posjed svoju imovinu, da se na njoj nastani i da tu živi. I svako u RS može da dođe i da se naseli gdje hoće, bio povratnik ili ne. Barem nema zakonskih ograničenja.
Pravi problem je kada Zukorlić ili Jurišićka glasaju u Srebrenici i tamo se prijave samo u svrhu glasanja. To je, ljudi, izborni inženjering. I to je problem. Kao što je problem biranje hrvatskog člana predsjedništva mimo volje Hrvata, i kao što je problem popisni inženjering.
A to se uzima zdravo za gotovo iako nije normalno.
:-) ludosti i Bogu si teška..

Pitanje prebivališta obuhvaćeno je pitanjem slobode kretanja koje je opet riješeno...čime ono?
Da ne biste razmišljalimnogo jer vam očigledno to ne ide od ruke, ovo pitanje riješeno je Daytonskim mirovnim sporazumom.
Dakle, nastavite prditi a u međuvremenu očekujem od vas da ne podvijete rep po ko zna koji put i odluku objavite u službenom listu...bujrum :mrgreen:
valtazar

#40697 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by valtazar »

mirsek wrote: -RS nije nadlezna za ovu materiju.
Republika Srpska nije, a Distrikt Brčko jeste... Zanimljivo.
sanjin_1

#40698 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by sanjin_1 »

valtazar wrote:
Distrikt Brčko nije konstituran Daytonskim mirovnim sporazumom.
Paranoid

#40699 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Paranoid »

Genije wrote:
Jedna od pametnijih stvari koje sam pročitao na ovom forumu.
To je izjava Friedricha Stiftunga u svom obrazlozenju ljevice. :skoljka:
valtazar

#40700 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by valtazar »

sanjin_1 wrote:
valtazar wrote:
Distrikt Brčko nije konstituran Daytonskim mirovnim sporazumom.
Kakve to veze ima, ako je, kao što ti kažeš, ova materija u isključivoj nadležnosti BIH?
Koliko znam, i Distrikt Brčko je još uvijek u BIH...
Locked